Krémové talianske rizoto z domácej cvikly

IMG_0329

Ak mám chuť na pravé taliansko a trošku pogúrmančiť a napárovať si v lete k večeri  nejaké to výborné vínko,  tak načastejšie volím pravé  rizoto. Možno je to aj tým, že mi lepok robí oveľa väčšie problémy s trávením, alebo aj tým, že mám celkom peknú zásobu ázijských génov. Alebo možno aj tým, že som od malička vychovaný na paelli a skvelej ryži, ktorú  často v nedeľu robila moja mama. 

Gurmánske, červené a v chuti výnimočné rizoto 

Už viackrát som sa v postoch na Instagrame, či facebooku zmienil, že milujem kombináciu červenej repy a bieleho čerstvého , alebo výrazného syra. Bryndza, feta, pecorino, či mäkké kozie syry. Tak som si zmysel teraz v lete spraviť aj rizoto, ale keďže som bol u svokrovcov, ktorí majú k dispozícii domácu záhradu, tak som si povedal, že pozbieram čo tam je zaujímavé. A tak som objavil  listy z červenej repy, domáce uhorky, rukolu, či mätu. Natrhal som, zamyslel som sa nad kombináciami a pohral sa aj s uhorkovým šalátom, ktorý sa u nás väčšinou robí celkom nudne z klasickej zálievky. Ja som však maník na zaujímavé octy a výberový silný extra panenský olivový olej  a nezmierim sa len tak s klasikou :-). 

Ingrediencie:

  • čerstvá cvikla 500g
  • olivový olej 2-4 PL lyžice
  • maslo 20g
  • cibuľa 1 ks nakrájaná na drobno
  • cesnak 1 strúčik nakrájaný jemne len rozpučiť
  • arborio/carnaloni ryža 250g
  • biele víno 150ml
  • horúci zeleninový vývar 700ml
  • plná hrsť strúhaného parmezánu/pecorina/grany
  • pravé maslo 2pl lyžice
  • čierne korenie a morská soľ 

Uhorkový šalát : 

  • domáce uhorky
  • jablčný BIO ocot
  • sekaná mäta 
  • olivový olej 
  • soľ a čierne korenie 

Postup prípravy uhorkový šalát:

robíme vždy na čerstvo

  1. Pokrájate domáce uhorky, posolíit a okoreníte.
  2. Prelejte 0,5 dcl jablčného octu a 0,5 dcl olivového oleja
  3. Na záver pridajte nasekanú mätu a všetko dobre premiešajte

Postup prípravy rizoto:

príprava: 25 minút, 2 veľké porcie

  1. Rozohrejte panvicu s olivovým olejom na jemnom plameni. Ak máte informáciu, že na olivovom oleji sa nemá variť , tak prosím preštudujte tento článok, aby ste získali seriózne info o tom, ako to vlastne je. 
  2.  Na oleji osmahnite nadrobno nakrájanú cibuľku, následne prilejte vínko nech sa vyprarí akohol. Potom pridajte ryžu, hrubšie nakrájanú cviklu a rozpučený cenak, korenie a soľ.
  3.  Podlievajte vývarom a štavou z cvikly a pripravujte ako klasické rizoto. 
  4. Klasické a pravé talianske rizoto je o neustálom podlievaní a miešaní a o výbere správnej kvalitnej ryže arborio, alebo carnaloni, alebo iných podbných lokálnych druhov, ktoré nasiaknú sťavu a chute. 
  5. Posledných 5 minút keď vám už ryža mäkne pridajte listy červenej repy, parmezán a maslo. Zamaslujte do krémova. 

 

K jedlu som vychutnal a ideálne mi ladil čerstvý ovči syr z EKO farma Važec a biele suché víno výber z hrozna z môjho kraja. A teda Sauvignon Blanc 2017 Pivnica orechová. Samozrejme správne vychladené na 8C a celé rizoto dokončené Powerlogy Selection olivovým olejom De Ortegas. 

V rámci optimálneho párovania, by som z mojjich poznatkov odporúčal zo Slovenských vín vybrať si u dobrého vinára  Muller thurgau, Sauvignon blanc, Veltlínske zelené. Alebo ak je tam bryndza, tak max Rulandské šedé. Okrem Orechovej mi super sedí k tomuto jedlu Veltlín od Adama Sýkoru. Zo zahraničných vín a teda talianskych keďže ide o talianske jedlo by som dal do pozornosti málo známu odrodu Falangnina, ktorú som spoznal na cestách južným talianskom a regiónom Puglie. 

Chápem, že pre niekoho sa to môže zdať byť komplikované, že aké ingrediencie, a kde to špeci kúpi. Každopádne , ale moje poznatky z ciest do Toskánska a učenia sa od lokálnych šéfkucharov a domácich len vždy potvdrzujú, že človek z ho…bič neupletie.  A teda ak chete naozaj zažiť doma to, čo ste ochutnali v Taliansku na dovolenke, tak treba vybrať originálne základné ingrediencie. V tomto prípade najmä olivový olej, ryžu a parmezán. 

Napadá ma ešte varianta  z Power Campu, keď sa vám nechce babrať s rizotom a stačí vám rýchlejšia polievka s bryndzou a keď máte chuť tak s domácim pestom, napríklad z medvedieho cesnaku, keď je sezóna 🙂

Ak vás zaujímajú gastro zájazdy, alebo campy, kde varím a učím ako vyberať, vylepšovať a správne kombinovať ingrediencie, tak kliknite tu: 

Aktuálne ideme do Toskánska v Novembri . 

#EATSMART #FEELGREAT #POWERFROMSLOVAKIA 🙂 

 

Jedna odpoveď

  1. Dobrý deň, hľadala som recept na cviklove rizoto a natrafila som aj na ten váš. Určite vyskúšam a len tak na okraj – ryža na rizoto sa vola carnaroli, nie carnaloni 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.