3 kroky ako hneď zlepšiť životosprávu a trávenie

travenie

Trápi vás zlé trávenie a nedostatok energie ? V tomto článku som spísal jednoduchý návod a základné princípy pre praktické zlepšenie trávenia a vystúpenie z bludného kruhu prokrastinácie a analýzy – paralýzy. Nešpekulujme a aplikujme aspoň 5 dni v týždni tento režim. Ak ho aspoň na 80% doržíte, tak vám garantujem zvýšenú produktivitu a prvé víťazstvá na ceste k pokročilej Power výžive tela i mozgu.

Milión informácii, milión odborníkov a špekulácii…

Tento blog je odpoveďou na častú spätnú väzbu čitateľov, fanúšikov a môjho pozorovania správania sa a návykov ľudí na Slovensku. Väčšina ľudí chce žiť zdravšie a kvalitnejšie, ale zdá sa im príliš komplikované začať a základnú vylepšenú životosprávu považujú za „rocket science.“

Možno motiváciou nie je ani samotné zdravie… Možno je realita skôr taká, že mnoho ľudí bojuje s nedostatkom motivácie a energie. Alebo aj keď majú motiváciu, tak ďalšia kategória ľudí sa zvykne odpáliť v práci, zanedbať svoju životosprávu a tak po 30-tom roku života si telo vypýta svoju daň. Trávenie je s tým kriticky prepojené. Zlé trávenie je často zapríčinené spánkom , chronickým stresom atď.

Ako sa to prejavuje ? V noci nespíte, ráno vstávate vystresovaní s tým, že zase je pred vami jeden deň v kolotoči… Alebo vám trávi už len smoothie a nadobúdate dojem, že mäso, alebo akákoľvek iná „normálna strava“ ľuďom hnije v žalúdku. Začínate zvažovať vegánstvo, skúšate sa nakopnúť a energizovať jógou, či iným cvičením…

No stále to nejak nie je ono.  

zle travenie

Ako zlepšiť trávenie a tým nakopnúť svoju životosprávu ?

Aj vy študujete internet a rôzne autority a pre vás akceptovteľných odborníkov ? Možno aj môj blog a uznávate, že na tých odporúčaniach a receptoch niečo bude…

Že by sa to aj oplatilo vyskúšať a cítite, že by už naozaj bolo potrebné niečo zmeniť. Keď však príde ráno a máte spraviť zmenu pre nové raňajky, ozve sa vaša myseľ so skvelým odporúčaním a spochybnením všetkého, čo ste si predsavzali. Večer sa vám zdali vajcia na masle so zeleninou super nápad, no ráno zachytíte správu doktora z telerána, že cholesterol zabíja polku planéty a že keď sa hneď nevzdáte nasýtených tukov a vašej obľúbenej slaniny, tak umriete ako váš dedo na infarkt.

Alebo vám dá v práci kolega tipy na zaručenú novú diétu, ktorej v podstate vôbec neveríte, ani nerozumiete, ale váš mozog začne analyzovať a paralyzovať všetko, čo sa vám doteraz zdalo byť zdravé.

Trafil som ? Možno áno, možno nie …

A možno bude najlepšie keď sa vám aj priznám, že sám nie som geniálny robokop a tiež niekedy zápasím s akože disciplínou, pevnou vôľou, novými informáciami a výstražnými vedeckými štúdiami.

Môj najväčší problém je podľahnutie gourmet jedlu a okoliu, že si proste doprajem večer kombináciu a jedlo pre emóciu a chuť, ale energeticky ma to unaví a zaťaží moje trávenie. Potom horší spánok a dookola … Preto neustále hľadám spôsoby ako svoje trávenie podporiť. 

Na dovolenke v Toskánsku fajn, ale pre produktivitu treba iný režim

Zároveň, neviem prečo, ale navnímal, som, že mnoho ľudí si myslí, že žijem ako keby na super špeciálnych potravinách, klíčkoch a podobne.  Často niekde prídem a ľudia sa previnilo tvária napríklad na grilovačke a pýtajú sa ma, že ty asi slaninu, či klobásu neješ… To je také pre teba nezdravé, že ?

Ja sa len pousmejem a snažím sa aspoň v základe vysvetliť, že slaninu a klobásu mám veľmi rád a že keď sa vyberie v správnej kvalite a kombinácii so zeleninou tak je to legitímne zdravé jedlo.

Snažim sa však vysvetliť ten „malý“, ale v skutočnosti kritický detail, že je veľký rozdiel dať si poctivú domácu klobásu napríklad z mangalice, opiecť ju pomaly len na teple uhlikov, nespiecť a nakombinovať trebárs s kyslou kapustou, chrenom, čili, paprikami, kvašákmi, či kvalitnou horčicou, a keď tak si dať k tomu pohár suchého kvalitného vína od overeného vínára.

Slovenská realita vo svete životosprávy

Realita väčšiny Slovenska je však priemerná špekačka, alebo supermarketové klobásy, pečivo a chlieb, bez ktorého sa to vraj prosté nedá, a potom plechovkové, alebo fľaškové europivo. Pre trochu humoru sa ku mne dostalo toto videjko, ktoré trošku vystihuje tento prístup. Či už k životospráve, tráveniu alebo celkovo k životu. 🙂

Nesúdim. Ak je takto niekto štastný a naplnený v živote, že realizuje naozaj svoj potenciál tak super. Ale ak máte trošku inú perspektívu života, tak sa poďme pozrieť na to, ako jednoducho a bez špekulovania začať zlepšovať životosprávu a odraziť sa od základných princípov kvalitných surovín a múdrejšieho zloženia vášho taniera.Takto priamo podporíme trávenie a nakopneme metabolizmus k lepšiemu výkonu.

 

Tu si najčastejśie spomeniem na môjho prvého veľkého svetového učiteľa a mentora v životospráve, Charlesa Poliquina, ktorý prílišné komplikácie a komplexitu vždy vracia k základom.

Prečo? Lebo základ je, uvedomiť si základ a nebojovať proti základu. 🙂

 

3 Základné kroky pre zlepšenie trávenia a životosprávy 

Možno budem pre niekoho nepohodlný, ale v tomto prípade nepríjmam výhovorky. Ponúkam 3 konkrétne a jednoznačné „action steps“, ktoré môže aplikovať naozaj každý. Žiadna „rocket science“, len konkrétne jedlá na raňajky, obed a večeru.

Prevezmite už len zodpovednosť a individuálne si už vyberte, či preferujete živočíšny proteín ako mäso, alebo ryby, alebo rastlinný tempeh. Ide o princíp, pravidelnosť a ukončenie špekulovania. Rovnako si individuálne vyberte, či vám ráno vyhovuje raňajkovať viac vajcia, alebo jogurt, alebo si dať si Power Coffee s maslom a mct.

Individuálne si tiež zvážte vašu preferenciu večere a keď sa vám žiada snack, tak si dajte ovocie, kvalitnú horkú čokoládu , alebo orechovú nátierku. Hlavne však už nešpekulujte a aspoň počas pracovného týždňa aplikujte tento režim. Zlé trávenie skončí a telo sa vám poďakuje vo forme väčšej energie.

1. Krok raňajky – trávenie začína

Na raňajky sa aplikuje princíp, že vyber múdre sacharidy a ideálne ich minimalizuj.

Vyberte si z týchto troch možností s tým, že neriešte detaily toho, či si spravíte z vajec praženicu, či volské oko. Riešte suroviny, kde záleži na tom, aby boli vajcia „domáce“ a tuky v top kvalite.

2. Krok Obed – bez bežného menu

Na obed je najväčšou výzvou neakceptovať bežné menu, ale ísť vlastnou cestou polievka + jedlo bez klasickej sacharidovej prílohy (pečivo, cestoviny, zemiaky, ryža, rezance…).

Ideálne sú rôzne šaláty s mäsom , či ovčím, kozím syrom. Ryby so zeleninou, alebo pre vege ľudí pomalé sacharidy ako správne upravené strukoviny a pre proteín tempeh.

Pozrite sa na svoj tanier, či sa približuje tomuto. Nešpekulujte, nehľadajte perfekcionizmus, snažte sa len priblížiť. Prirodzené potraviny = prirodzená podpora trávenia.

Zle travenie
Stiahnite do mobilu a noste so sebou ako principiálnu oporu

3. Krok večera – príprava na ďalší deň

Neriešte a za odmenu po kvalitnom dni si vedome doprajte jedlo na ktoré máte chuť, avšak s dodržaním štandardov kvality a výberom z týchto surovín. Čo to v praxi znamená? To čo som už spomínal pri grilovačke…

Je rozdiel dať si steak so zeleninou a pohárom červeného vína versus cestoviny s mortadellou a supermarketovým eidamom, „street food“ hamburger s obhájením si, že majú domáce hranolky, alebo 2 pivá a pizzu.

Ak nemáte čas variť, tak kúpte aspoň kváskový chlieb a natrite bryndzovou, vajíčkovou, alebo inou pomazánkou a dajte k tomu zeleninu.

Powerlogy n'kupný košík
Čo nekúpite to nezjete. Alebo si naozaj obhájite tie čipsy, soletky a arašidy, že treba niečo chrúmaťk telke?

To je všetko priatelia. Ak máte nejaké nejasnosti, tak sa pýtajte.

Vopred upozorňujem, že toto nie je jediná cesta pre zlepšovanie trávenia a životosprávy. Životospráva je krásna komplexná záležitosť, kde vstupuje aj otužovanie , silový, vytrvalostný a intervalový tréning a asi najviac kvalita vášho spánku.

Viac o otužovaní a metóde Wima Hofa, ktorá je podľa mňa veľmi užitočná a efektívna poštudujte v mojom rozhovore s Martinom Thámom. 

V rámci funkčného a efektívneho pohybu odporúčam blog Vlado Zlatoš.

Ja som sa tam veľa naučil a poriešil rôzne bolesti chrbta i vplyvu tréningu pre zlepšovania metabolizmu. Asi nie na darmo s Vladom trénuje aj Matej Tóth.  A spánok? To už je  na ďalši blog.

Odkaz tohto príspevku je však hlavne nešpekulovať a začať riešiť základ. Raňajky, obed a večera z kvalitných a poctivých potravín, sacharidov z rána radšej menej , ale dôležité aby vám chutila originálna chuť jedla a nie spracované , alebo fastfoodove záležitosti.  

Denné inšpirácie do domácej kychyne sledujte na mojom Facebooku, alebo Instagrame Powerlogy

Osobne verím, že sa čoskoro stretneme už na nejakej akcii v našom novom Powerlogy Space priestore vo Westend Business Center pri Patrónke v Bratislave. Otvárame v Novembri, ale už teraz srdečene pozývam na funkčné a chutné raňajky, kávu , či nejaký ten MCT smoothie.

Dostávajte odo mňa pravidelne novinky.

#EAT SMART – #FEEL GREAT 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.