Veda, výhody a riziká konzumácie kávy s maslom a MCT olejom

Power coffee s MCT

O káve s maslom sa toho už popísalo veľa. Na svete je už viac ako 2 milióny ľudí, ktorým netradičný prístup k raňajkám výrazne zlepšil životosprávu, dennú energiu až celkovú produktivitu. Na druhej strane je dobré ak sa na inováciu pozrú aj skeptici, či konzervatívni odborníci, aby si človek mohol vytvoriť kritický a komplexný obraz a rozhodnúť sa vyskúšať, alebo radšej nechať tak. Ja som sa tak cez Biohackerskú komunitu dostal k ďalšej vyznávačke tohto netradičného prístupu k raňajkám – holanďanke Dagmar Bouwer. Dagmar je titulom Master of Biomedical Science a povolaním odborník na vizualizáciu biomedicínskych procesov a biológie pre celkové lepšie pochopenie komplexných súvislosti. Čítajte ďalej a dozviete sa prečo káva s maslom funguje, ale aj to, že aké individuálne predispozície môžu byť problémom pre to, aby ste získali želaný efekt a pozitívny dopad na váš metabollizmus a energiu. 

Rozhovor, alebo najčastejšie kladené otázky na konzumáciu kávy s maslom a MCT

Zozbieral som najčastejšie otázky na konzumáciu kávy s maslom a náhradu klasických raňajok. Odpovede uvádzam nedoslovne preložené  v tomto článku. Taktiež si ich môžete prezrieť v originálnom článku od Dagmar.

 Bio a info o odbornosti, prefesii a skúsenostiach Dagmar Bouwer nájdete tu.

Medicínske záležitosti a veda sú veľmi tenkým ľadom a tak len dopredu upozorňujem, že konzumácia kávy s maslom a MCT je každého osobnou zodpovednosťou a nikto tu nesľubuje žiadne zázračné „pilulky“. Tento netradičný prístup k řanajkám, je založený na princípoch Low – carb a Keto výživových smerov a vyžaduje si zodpovedný individuálny prístup. Našim cieľom je podať vám čo najkomplexnejšie informácie, ktoré sa do bežných konvenčných médii a odporúčaní u obvodných lekárov extra nedostávajú.

Zároveň sme však otvorení konštruktívnej kritike alebo názoru podloženému na serióznych argumentoch a vlastnej merateľnej aplikácii, bez takzvaného tendenčného „Cherry Picking“. Oceníme skúsenosti tých ktorým tento prístup funguje, ale aj tých, ktorý vyskúšali, ale našli si lepšiu alternatívu. Nech je cieľom tohto článku a prípadných komentárov a zdieľania skúsenosti pomôcť nám spoločne k poznaniu a hľadaniu individuálne vyladenej efektívnej životosprávy. 

V nasledujúcich riadkoch Vám ponúkam vyžšie spomenutý nedoslovný slovenský preklad. 

Foto Power Coffee biochemia Čo je Power Coffee s maslom a MCT olejom?

Nazvala by som to – Power Coffee Nakopávač, a z mojej perspektívy ide v tomto koncepte o viacej vecí naraz. Power Coffee s maslom a mct ako efektívna náhrada raňajok. Recept je tiež pokročilým nástrojom, ktorý  umožňuje kombináciu starodávnej východnej múdrosti s pokročilými technológiami a novými vedeckými objavmi. Sú to moje raňajky, ktoré mi umožňujú začať každý deň čo najlepším spôsobom! Stručne Vám popíšem ako to funguje na základe mojej vlastnej skúsenosti a ako by ste z toho mohli benefitovať aj vy!

Čo Power Coffee umožňuje?

Power Coffee má veľký prínos pre každého, kto sa snaží vyťažiť čo najviac zo svojho dňa, najmä vďaka optimalizácii vlastného metabolizmu cez low – carb stravovanie, alebo inak povedané uvedomelosťou v rámci príjmu uhľohydrátov.  Tu je niekoľko dôvodov, prečo je tomu tak:

  • Spaľovanie tukov:  power coffee funguje tým, že umožňuje telu spaľovať tuky vo vašom tele vďaka aktivácii stavu cyklickej ketózy. V tomto stave má vaše telo prístup k energii obsiahnutej v tuku a ako zdroj energie produkuje ketóny. Tuky využívate najprv z danej potraviny a potom z úložísk na vašom tele.
  • Žiaden hlad: Hlad máme vtedy, ak máme málo energie, alebo výrazný pokles cukru v krvi.  Množstvo uloženej energie v našom telesnom tuku je viac než dokážeme spáliť počas niekoľkých týždňov! Keď sa Vaše telo naučí páliť tuk, zistíte, že intenzita hladu bude prichádzať pomaly a postupne sa bude zintenzívňovať. Je to presný opak ako je tomu pri strave s vysokým podielom sacharidov, kde Vás hlad doslova prepadne v priebehu niekoľkých minút s vysokou intenzitou. 
  • Stabilná, výdatná energia: Nakoľko počas spánku nejeme, ráno sa automaticky už v ľahšej ketóze budíme. Tým, že poskytneme telu na raňajky tuk, ten nám poslúži ako palivo. Ketóny vyrobené v procese spaľovania tukov nám poskytnú dodatočnú energiu.
  • Lepšie sústredenie: Mentálny výkon mozgu a koncentrácia si vyžaduje veľa energie. Keď vaše telo spaľuje tuk a vytvára ketóny, energetická hladina bude veľmi vysoká a stabilná. Vysoká energia znamená veľkú koncentráciu.
  • Výživné: toto veľmi závisí od kvality použitých zložiek – ale maslo a káva obsahujú užitočné vitamíny a iné mikronutrienty, ktoré sú prospešné pre vaše zdravie a posilňujú imunitný systém.

 

Káva s maslom, zakladne benefinty a vyhody

 

 

Prečo Power Coffee funguje?

Každá zložka receptu Power Coffee má jedinečný prínos založený na ľudskej biológii. Mnohé faktory zohrávajú úlohu pri účinkoch tejto kávy. V nasledujúcich odstavcoch sa budem snažiť popísať niektoré z najdôležitejších výhod a taktiež čím každá zložka prispieva a prečo fungujú spolu tak dobre.

Čo dokáže káva

Káva je úžasný a zdravý nápoj, no výrazne záleží na jej kvalite a procese spracovania! Je bohatá na antioxidanty na báze rastlín (poly fenoly), minerály a samozrejme výborný zdroj kofeínu. Kofeín stimuluje mozog a zvyšuje zaostrenie, pamäť a reakčný čas. Taktiež nás prebúdza, keď sme ospalí, čo môže byť dobré alebo zlé v závislosti od času počas dňa. Káva prichádza v mnohých rôznych vôňach, v závislosti od jej pôvodu, pečenia a prípravy. To všetko robí kávu jedným z najpopulárnejších nápojov v našej modernej spoločnosti!

Čo dokáže maslo

Maslo je odvodené od prvého živého nápoja, ktorý každý z nás mal: materinského mlieka. Poctivé nespracované, alebo len šetrne spracované mlieko zo zvierat pasených na tráve obsahuje najdôležitejšie živiny, ktoré mladým cicavcom umožňuje prežiť!

Prínosy pravého masla:

  • Maslo obsahuje vitamín A, B12 (kobalamín), D, E a K2. Väčšinou sú tieto vitamíny rozpustné v tukoch, ktoré sa nachádzajú len v živočíšnych produktoch.
  • Maslo obsahuje dobrý pomer omega-6 a omega-3 mastných kyselín. Tento pomer závisí od toho koľko trávy mohli kravy jesť (viac trávy = viac omega-3).
  • Maslo obsahuje prospešné tuky, ako je CLA (konjugovaná kyselina linónová) a butyrát. CLA je druh prirodzeného transtuku, ktorý je spojený s niekoľkými zdravotnými výhodami, ako je kardioprotekcia, nižšie zápaly a imunomodulácia. Butyrát má taktiež schopnosť znižovať zápal. 
  • Maslo obsahuje asi 80% tuku, čo je skvelé, ak vaše telo používa tuky ako zdroj paliva.

Ak by ste chceli ešte koncentrovanejšiu verziu masla (alebo ak mate intoleranciu na laktózu), mali by ste skúsiť ghee. Ghee je čistý mliečny tuk, ktorý však stále obsahuje všetky kľúčové vitamíny rozpustné v tukoch. Maslo a ghee sú tiež udržateľné a zdravé produkty, keď sa vyrábajú z mlieka z kráv kŕmených trávou.

Čo dokáže MCT olej?

Kokos je bohatý na nasýtené, zdravé tuky a najmä na tuky známe ako triglyceridy so stredným reťazcom (MCT). MCT sú jedinečné tuky, ktoré sa rýchlo konvertujú na ketóny, extra zdroj energie pri spaľovaní tukov. Viac ketónov znamená oveľa viac duševnej energie. Naozaj, mozog MILUJE ketóny! Ak budete jesť veľa MCT, zažijete úžasnú koncentráciu. Čo sa týka ketónov, prebieha stále veľa výskumov ohľadom ich účinkov. Nový výskum tiež naznačuje, že ketóny majú blahodarné hormonálne účinky okrem toho, že sa používajú len ako zdroj energie. [1]

Pridanie MCT do kávy poskytne telu rýchly prístup ku ketónom bez toho, aby musel čakať, kým sa tuky najprv premenia. V kokosovom oleji je iba 15%  MCT produkujúce ketóny. Našťastie, je možné získať koncentrované MCT oleje, ktoré obsahujú až 15-krát viac MCT ako bežný kokosový olej!

Synergia

Synergia znamená, že 1 + 1 + 1 sa rovná 9 namiesto 3. Účinky týchto troch zložiek sa navzájom posilňujú, čo vám prináša viac výhod, než keď ich budete brať jeden po druhom. Káva je skvelý nosič pre tieto mierne ochutené tuky. Tuky pomáhajú vášmu telu prijímať rozpustné živiny z kávy a masla. Kokosové MCT-čka okamžite zvyšujú spaľovanie tukov a okamžite zvyšujú ketóny pre veľkú energiu. Maslo urobí nápoj sýtejší a zabezpečí tuky, ktoré vaše telo spáli v najbližších hodinách až do obeda alebo večera. Keď pijete Power Coffee ráno, všetky výhody týchto úžasných prísad budú fungovať vo Váš prospech a urobia Váš deň poriadne našľapaný!

Power Coffee s maslom a MCT nie je dokonalý

Ako všetko okolo nás, aj  Power Coffee s maslom a MCT má svoje nedostatky. Ak sa rozhodnete podstúpiť túto alternatívnu formu raňajok, je dobré mať na pamäti všetky aspekty a vyskúšať ju na chvíľu. Najdôležitejšie je, že vaše telo nemusí byť zvyknuté na príjem väčšieho množstva tuku v jednom jedle. Trávenie tuku je najzložitejší proces zo všetkých makro živín. Vaše telo bude potrebovať čas na úpravu produkcie tráviaceho enzýmu, produkciu žalúdočnej kyseliny,žlče, atď. Zľahka si tuky postupne  pridávate do kávy a pomaly zvyšujte  počas niekoľkých týždňov. Uistite sa, že káva je dobre zmiešaná a rozmixovaná, aby pomohla procesu trávenia tukov.

Zatiaľ čo je maslo skvelým zdrojom vitamínov A, D, E a K2, nie je dostatočne výživné na to, aby kompletne zabezpečilo denný zdroj všetkých živín pre naše telo. Nezabudnite počas dňa na kvalitný obed a večeru a dostatočný príjem čerstvej a tepelnej upravenej zeleniny. 

Power Coffee s maslom a MCT nie je pre všetkých. Ak nemôžete zniesť chuť alebo pocit tukov v káve, alebo ak Vám to neumožňuje Váš zdravotný stav, ​​alebo ak ste obzvlášť citliví na jednu alebo viac zložiek, možno budete musieť upraviť recept na základe Vašej momentálnej situácie. Ak máte akékoľvek obavy, konzultujte s lekárom, alebo odborníkom na výživu, ktorému dôverujete. 

Lepšie ako typické raňajky?

Ale je Power Coffee naozaj lepšia ako to čo normálne raňajkujete? Najdôležitejšie rozdiely sa nachádzajú v zložení makronutrientov obidvoch možností. Typické raňajky pravdepodobne obsahujú hlavne sacharidy, ale nie veľa tukov. Power Coffee obsahuje iba tuky, ale žiadne uhľohydráty. Budem porovnávať pre a proti s typickými raňajkami (TR) s Power Coffee (PC).

Jednoduchá príprava

TR: Väčšinu času, veľmi jednoduchá. Cereálne raňajky v miske s mliekom alebo jogurtom a hotovo. Skladba sendvičov o niečo viac náročnejšie. Možno sa vám páči predstava raňajok s vajcami, toastom, pohárom čerstvej pomarančovej šťavy atď., avšak príprava bude trvať oveľa dlhšie.

PC: Kávu (pre väčšinu z vás, len stlačíte tlačidlo na kávovare), pridajte do mixéra s maslom a kokosom alebo MCT olejom, zmiešajte 30 sekúnd v mixéri s vysokým výkonom a hotovo!  Môžete okamžite piť 😀

Dostupnosť ingrediencií

TR: Veľmi ľahko dostupné. Každý obchod ma  obrovské zásoby rôznych druhov štandardných jedál na raňajky.

PC: Zo začiatku to môže chvíľku trvať kým nájdete kvalitný zdroj ingrediencií (hlavne maslo alebo ghee), ale našťastie Powerlogy ponúka väčšinu zložiek online 😊.

Prenosné

TR: To naozaj závisí od toho, aké sú vaše typické raňajky. Sendviče: ľahko prenosné; miska obilnín: menej; veľká doska s vajcami / toast / čerstvý pomarančový džús: Nechcela by som to skúsiť.

PC: Nalejte do termosky alebo termo hrnčeka a môžete si vziať Power Coffee kdekoľvek sa vám páči!

Energia a hlad

TR: Veľké raňajky vám prinesú veľa energie! … asi na hodinu. Potom dostanete hlad a potrebujete viac potravy bohatej na sacharidy. Ktoré vám prinesú opäť úžasnú energiu! … asi na ďalšiu hodinu. Potom dostanete hlad a potrebujete viac potravy bohatej na sacharidy….. Myslím, že chápete o čo mi v tomto bode ide.

PC: Jediná šálka Power Coffee vám prinesie úžasnú energiu! Skutočne, žiadne nevýhody. Okrem toho, keď sa rozhodnete mať jedlo bohaté na uhľohydráty, potom sa vrátite k vášmu cyklu s vysokou energiou / hladom.

Veľa energie po celý deň

TR: Keď som ešte jedla klasickou formou stravy (vysoký obsah uhľohydrátov, nízke tuky), energia mi klesla po obede až k bodu, keď som takmer zaspala. Nič skvelé na tom nie je ak chcete využiť svoj deň naplno.

PC: Po tom, čo som prešla na Power Coffee, nikdy som počas dňa nemala pocit nedostatku energie kvôli strave.

Len jedena šálka denne …

TR: Väčšina ľudí bude mať počas dňa niekoľko šálok kávy v intervaloch aby udržali svoju energiu a vysokú koncentráciu. Bez kávy by sa ich energia zrútila.

PC: Dáte si svoj pohár ráno, ale vaša energia zostáva dlho potom aj napriek tomu čo kofeín vyprchal. Ak budete potrebovať energie viac, druhá dávka Power Coffee vám pravdepodobne pomôže dotiahnuť deň do úspešného konca 😊.

Odbúrajme strach z tuku

Väčšina ľudí bude spájať tuky, najmä nasýtené tuky, s prírastkom hmotnosti, vysokým LDL cholesterolom, srdcovými ochoreniami, mozgovou príhodou, rakovinou atď. Zatiaľ čo tu určitá pravda je , problémy sú často zjednodušené nad rámec užitočnosti a presnosti. Takže veľmi stručne, tohto sa nemusíte báť keď ide o tuky v Power Coffee. Okrem toho odporúčam preštudovať aj nový článok od jedného z popredných vedcov Slovenska o chápaní cholesterolu a interpretácii skutočného vplyvu na kardiovaskulárne ochorenia tu. 

Nasýtené tuky a kardiovaskulárne ochorenia

Vzťah medzi tukom v strave a kardiovaskulárnymi ochoreniami nie je taký jednoduchý ako „nasýtený tuk spôsobuje srdcové choroby“ alebo „vysoký LDL cholesterol spôsobuje ochorenie srdca“. Existuje veľa typov častíc LDL s rôznymi účinkami na riziko srdcových ochorení. Meranie celkového LDL cholesterolu (koľko celkového cholesterolu v telesách LDL váži) nerozlišuje medzi rôznymi typmi častíc LDL [2]. Celkový LDL cholesterol nie je najlepším indikátorom kardiovaskulárnych ochorení. Hodnotenia rizík často zahŕňajú hladiny lipidov (HDL-C, LDL-C, celkový cholesterol), triglyceridov, hladiny cukru v krvi, inzulínovej rezistencie a ukazovateľov zápalu [3].

Na počiatočné hodnotenie kardiovaskulárneho rizika sa používajú dva vzorky krvných ukazovateľov:

  • Vzor A: vysoké HDL-C, nízke triglyceridy, nízke malé, husté množstvo častíc LDL.
  • Vzor B: nízke HDL-C, vysoké triglyceridy, vysoký malý, hustý počet častíc LDL.

Iba vzor B je spojený so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení [3]. Vzor B sa často vyskytuje u jedincov, ktorých strava obsahuje vysoký podiel uhľohydrátov, najmä s vysokým obsahom rafinovaných sacharidov, ako je cukor a fruktóza.

Ak vezmeme do úvahy vzor A, jedenie o trochu viac nasýtených tukov pravdepodobne nezvýši riziko kardiovaskulárnych ochorení. Ak máte vzor B a začnete jesť veľa nasýtených tukov, s najväčšou pravdepodobnosťou zvýšite riziko kardiovaskulárnych ochorení [4], preto sa uistite a skontrolujte si svoj tukový profil skôr, ako začnete konzumovať viac tukov vo vašej strave. 

Nasýtené tuky a prírastok hmotnosti

Len aby bolo jasné: priberáte alebo chudnete v závislosti od toho, čo jete. Väčšina ľudí v modernom svete priberie, najmä zo zšeného príjmu sacharidov a nesrprávnych kombináciach makroživín.  Samozrejme priberú ešte viac ak k tomu pridajú konzumáciu väčšieho množstva tuku.  Avšak ľudia, ktorí mjú sacharidy pod kontrolou a energiu príjímajú z dobrých tukov, majú tendenciu schudnúť.

Prečo? Veľmi stručne, kvôli inzulínu.

Dole na obrázku vidíte účinky inzulínu, ktorý sa produkuje, keď zjete sacharidy, čím zvyšujete hladinu cukru v krvi.

  1. (1) Inzulín stimuluje pečeň aby zabezpečil uhľohydráty na neskôr vo forme glykogénu.
  2. (2) Sacharidy sú hlavným zdrojom energie, ktorú vaše telo využíva.
  3. (3) Keď už pečeň nedokáže uložiť viacej glykogénu, sacharidy sa premenia na tuky (liponogenéza) a (4) uskladnia sa v tukovom tkanive.

 

To je hlavný dôvod, prečo Vám môžu sacharidy spôsobiť priberanie a v kombinácií s tukmi zabezpečia ešte rýchlejšie priberanie. 

Na druhej strane, obrázok dole ukazuje, čo sa stane, keď budete jesť len veľmi málo sacharidov a nebude produkovať takmer žiadny inzulín.

Metabolism ketogenic diet

 

(1) Tuky sú váš hlavný palivový zdroj. Sacharidy sa používajú veľmi málo na výrobu energie (ale sú stále potrebné pre špecifické orgány a tkanivá).

(2) Telo vyrobí ketóny z tuku. (3) Ketóny dodávajú energiu orgánom, ktoré zvyčajne vyžadujú sacharidy (ako je mozog, srdce a svaly).

(4) Namiesto ukladania tuku vaše telo vytiahne tuk z tukového tkaniva, aby spálil energiu. Ak máte viac tuku, než potrebujete, začnete strácať váhu.

(5) Vaše telo bude používať tak málo sacharidov, že ich pečeň môže urobiť alebo ich uvoľniť z glykogénu podľa potreby.

Takže paradoxne, jesť tuk neznamená zmeniť sa na tuk :), ale príjem uhľohydrátov áno. Ak chcete schudnúť, znížte hladiny sacharidov a znížte hladinu inzulínu.

Živiny v masle

Kvalitné maslo obsahuje nielen zdravé nasýtené tuky, ale aj niektoré rozhodujúce vitamíny rozpustné v tukoch, ako je vitamín K2, vitamín E a butyrát mastnej kyseliny.

Vitamín K2 chráni proti kardiovaskulárnym ochoreniam [5]. Vitamín K2, ktorý sa nachádza v masle, odstraňuje vápnik z tepien a ďalších neproduktívnych miest v tele a udržuje správnu rovnováhu vápnika v tele spolu s vitamínom D, ktorý sa nachádza aj v masle.

Vitamín E a butyrát znižujú zápal, ktorý je rozhodujúcim faktorom pri rozvoji kardiovaskulárnych ochorení [6-10].

To je len špička ľadovca, pokiaľ ide o obavy o tuky. Niektoré tvrdenia sú opodstatnené, ale väčšina vyžaduje viac podrobností a vysvetlení. Je zrejmé, že rozoberanie každej námietky voči tukom ďaleko presahuje rámec tohto článku. Vďaka prístupu k informáciám, ktorý máme, je možné si všetky dôkazy dohľadať.  

Ako si spraviť Power Coffee s maslom a MCT tak, aby fungovala?

Ak ste sa dostali v tomto článku až sem, pravdepodobne budete chcieť vyskúšať Power Coffee, aspoň raz za týždeň alebo podobne. S týmito pokynmi získate najväčší prínos pitia kávy Power Coffee na raňajky. Ak máte akékoľvek zdravotné problémy s kardiovaskulárnymi, tráviacimi alebo metabolickými príznakmi, poraďte sa so svojím lekárom o tom, ako najlepšie použiť Power Coffee. Tiež skontrolujte tento článok o 10 najčastejších chybách, ktoré ľudia robia a zlyhajú.

Na raňajky len Power Coffee

Na raňajky si dáte len kávu a nič iné. Hoci sa nemusíte cítiť „plne“, nebudete hladní. Taktiež, ak začnete svoj deň prijatím tuku, vaše telo zostane v režime spaľovania tuku, ktorý ste zadali počas spánku. Čím dlhšie môžete fungovať bez sacharidov, tým dlhšia bude vaša energia stabilná. Ak chcete niečo niečo zjesť, dajte si niečo bez uhľohydrátov. Zistíte, že jesť veľmi málo sacharidov udržuje vašu energiu veľmi stabilnú a vysokú.

Kvalitné ingrediencie 

Je veľmi dôležité používať kvalitné ingrediencie z dôveryhodných zdrojov. Power Coffee nebude fungovať tak ako má, a či vôbec, ak použijete ingrediencie nejakej podradnej kvality!

Káva

Káva sa môže rýchlo kontaminovať toxickými spórami plesní. Väčšina výrobcov to nekontroluje ale tieto spóry plesní môžu skutočne zničiť vašu energiu! Predajcovia kávy ako Powerlogy s vysokými vnútornými kvalitatívnymi štandardmi sú váš najlepší zdroj spoľahlivej kávy. Často poskytujeme výsledky testov kontroly kvality našich produktov.

Určite by nikto z Vás nechcel riskovať celý svoj produktívny deň zakaždým, keď ste si dali šálku kávy, no nie?

Maslo

Ako som už spomenula, snažte sa nájsť maslo od zdravých, šťastných kráv, ktoré sa pasú na tráve. Čím viac trávy jedia a čím sú zdravšie, tým je výživnejšie a zdravšie aj ich maslo.

Môžete si vybrať akékoľvek maslo, ktoré chcete (krava, koza, ovca atď.), ale kravy sú zďaleka najbežnejší výrobcovia mlieka, ktoré poznám. Pôvodný recept na maslo v káve bol odvodený z čaju s jačím maslom, takže sa môžete trochu pohrať s prísadami.

Kvalitne maslo Dusan Plichta
Kvalitné a otestované BIO maslá, na ktoré sa dá spoľahnúť

 

 

MCT olej z kokosového pôvodu. 

Lacné MCT oleje pravdepodobne obsahujú nečistoty alebo sú poškodené spracovaním. Pokiaľ ide o MCT, C8 a C10 sú najlepšie MCT pre výrobu ketónu. C12 je klasifikovaný ako stredne dlhý reťazec, ale správa sa viac ako normálny tuk v tele, takže nie je naozaj užitočný vo vašom drahocennom MCT oleji. C6 je skvelý zdroj ketónov, ale chutí strašne a možno vám z neho príde nevoľno! Hľadajte MCT olej s vysokým obsahom C8 a C10 pre najlepšiu produkciu ketónov.

 

mct olej

 

Začnite pomaly

Počas prvých týždňov sa Vaše telo bude musieť prispôsobiť, keď nahradíte Power Coffee za typické raňajky. Budete si musieť zvyknúť nie len na schopnosť tráviť a vstrebávať tuky správne, ale aj na ich dopravu a správne spaľovanie. Najprv prejdite na tuky, najmä MCT olej,  nakoľko sa vaše črevo môže rozhodnúť odstrániť tento tuk tak rýchlo, ako je to možné, práve vtedy ak ho prijmete príliš veľa naraz bez správnej adaptácie a prípravy. 

Začnite so skromným množstvom masla a kokosového / MCT oleja (5-10 ml) v šálke kávy. Zvyšujte dávku v najbližších dňoch, ak máte pocit, že ju v pohode zvládnete. Môžete tiež vyskúšať doplnok stravy – kyselinu chlorovodíkovú (kyselina chlorovodíková / kyselina žalúdka), ak si ani za niekoľko týždňov na tuk nezvyknete. 

Keď dosiahnete bod, kedy si môžete pridať toľko masla a oleja, koľko by ste chceli, môžete použiť svoje hladové a energetické potreby ako návod na to, aké množstvo masla a oleja do kávy pridať. 

Prejdite pomaly

Ak je vaša tolerancia na tuk skutočne nízka a nemôžete vôbec  tolerovať tuk v káve, zvážte miernejší prechod. Dajte si kávu ako raňajky s rovnakým množstvom masla a oleja MCT, ako sa vám páči. Keď  dostanete hlad, dajte si  štandardný brunch / obed, avšak nie skôr. Taktiež sa snažte mať viac tuku a menej sacharidov vo svojom jedle. Použite maslo na pečenie mäsa a zeleniny a pridajte niektoré MCT do šalátov. Tento postupný prechod môže byť najviac príjemný pre vaše telo, ale bude to vyžadovať trpezlivosť a viac času. 

Experimentujte ! 

Ak ste v pohode so základným receptom, môžete začať experimentovať s rôznymi alebo pridávaním ďalších zložiek.

  • Použite rôzne kávové zrná a typ praženia, aby ste upravili svoje kofeínové a chuťové preferencie. Môžete dokonca vyskúšať rôzne alternatívne prípravy kávy, ak sa chcete skutočne pohrať s detailmi.
  • Experimentujte s novými olejmi z kokosu a MCT a vylepšite si svoje recepty podľa vlastnej potreby
  • Pridajte tepelne stabilné proteínové prášky, ako je hydrolyzát kolagénu alebo želatína, na ešte viac nadupaný nápoj alebo na pridanie proteínu na získanie a opravu svalov po cvičení! Tuk a bielkovina zabezpečia konečný pocit sýtosti
  • Pridajte arómy ako vanilka, čokoláda / kakao, škorica alebo iné korenie vďaka čomu rozšírite škálu vôní a chutí vo vašej káve.

 

Odkazy

  1. Newman, J.C. and E. Verdin, Ketone bodies as signaling metabolites. Trends Endocrinol Metab, 2014. 25(1): p. 42-52.
  2. http://eatingacademy.com/nutrition/the-straight-dope-on-cholesterol-part-iii
  3. Interview of Dr. Ronald Krauss, prominent researcher and clinical doctor in the field of cardiovascular disease: https://www.youtube.com/watch?v=7gZt9DQqtZI
  4. Chiu, S., P.T. Williams, and R.M. Krauss, Effects of a very high saturated fat diet on LDL particles in adults with atherogenic dyslipidemia: A randomized controlled trial. PLoS One, 2017. 12(2): p. e0170664.
  5. Geleijnse, J.M., et al., Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr, 2004. 134(11): p. 3100-5.
  6. Tracy, R.P., Inflammation in cardiovascular disease: cart, horse, or both? Circulation, 1998. 97(20): p. 2000-2.
  7. Ross, R., Atherosclerosis is an inflammatory disease. Am Heart J, 1999. 138(5 Pt 2): p. S419-20.
  8. Pearson, T.A., et al., Markers of inflammation and cardiovascular disease: application to clinical and public health practice: A statement for healthcare professionals from the Centers for Disease Control and Prevention and the American Heart Association. Circulation, 2003. 107(3): p. 499-511.
  9. Saemann, M.D., et al., Anti-inflammatory effects of sodium butyrate on human monocytes: potent inhibition of IL-12 and up-regulation of IL-10 production. FASEB J, 2000. 14(15): p. 2380-2.
  10. Hamer, H.M., et al., Review article: the role of butyrate on colonic function. Aliment Pharmacol Ther, 2008. 27(2): p. 104-19.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.