Je 100% surová “raw” strava tým najlepším riešením?

Facebook Source.001

Asi ste sa už stretli s populárnym štýlom “RAW” stravovania. Čím ďalej, tým viac ľudí a najmä žien prechádza na prípravu rôznych smoothies či iných jedál z tepelne neupravených surovín. Začíname nahrádzať raňajky, obedy, v niektorých prípadoch aj celé večere. Aj keď je hodné oceniť vitamínové, enzymatické a minerálové zloženie takejto stravy, tak ako pri každej stránke životosprávy, je dobré zamyslieť sa nad celkovými súvislosťami a poznáť aj druhú stránku mince. Čítajte ďalej, aké sú problémy čisto surovej stravy a ako si ju najlepšie zaradiť do výživy.

Vitajte!

Ak vás zaujíma nekonvenčné, ale zato efektívne vylepšovanie životosprávy pre vaše zdravie, výkon a úspech, tak ste na správnom mieste. Ako však začať od najdôležitejších priorít?
Kliknite na „Kde začať“ a potom aj na „Moja vízia“, tak aby sme sa správne naladili pre spoločný progress. Bez kontinuálneho záujmu spoznať vplyv jedla na vaše telo a myseľ, nečakajte žiadne zázraky.
Ak sa však prihlásite na odber newslettra, tak získate pravidelné a často nekonvenčné inšpirácie ako sa posunúť o level vyššie a prevziať lepšiu kontrolu nad realizáciou vášho potenciálu.
Na tomto blogu nájdete okrem článkov o životospráve aj edukačné publikácienovinky zo sveta výberovej kávyvyladené nové recepty a odporúčania na vylepšené potraviny.  Ako bonus nech vám slúžia inšpiratívne rozhovory s rôznymi zaujímavými ľudmi, ktorí naplno realizujú svoj potenciál.
Ďakujem za vašu návštevu a želám Power inšpiratívne čítanie. 

 

100% “raw” nie je dlhodobé riešenie

Eat and RunPozor! Vôbec vás nechcem odrádzať od správne zostavených surových jedál, ktoré môžu byť vhodnou súčasťou vášho každodenného jedálnička. Skôr mi ide o to, aby som vás podnietil k celkovému zamysleniu sa aj nad možnými negatívami, ktoré sa po nejakom čase na strave, ktorá je prevažne zameraná na surové – “raw” jedlá môžu prejaviť.

Vôbec nemusí byť na škodu, ak si dáte 3-4 vegetariánske, alebo čisto “raw” dni, ktoré môžu spustiť zmenu a vy veľmi rýchlo zaznamenáte od vášho tela aj spätnú väzbu. Treba však mať na pamäti, že ak chceme z takejto stravy získať čo najkompletnejší profil živín dôležitých pre fungovanie vo vysokej energii, je potrebné zabezpečiť aj dostatok zdravých tukov a z dlhodobejšieho hľadiska aj vybrané doplnky výživy.

A tie niečo stoja! Bohužiaľ, v médiach sa málokedy dozviete kompletnú pravdu o vegánoch, či vegetariánoch ako je napríklad slávny ultramaratónec Scott Jurek, ktorého nákupný zoznam má často viac ako 100 položiek.

V čom je hlavný problém čisto surovej stravy?

Mnoho ľudí si neuvedomuje jednu dôležitú vec, a tou je vstrebateľnosť živín. Aj keď zo surovej stravy získate viac minerálov či vitamínov, je potrebné sa zamyslieť, či ich vaše telo aj využije. Problém je totiž ten, že v našom organizme funguje systém synergie a tak ste asi už začuli, že napríklad dôležité vitaminny A, D, K sú rozpustné práve v tukoch.

Aj preto mi je veľmi ľúto, keď vidím mladé „fitness slečny“ rátať kalórie ich denného príjmu šalátikov s minimálnym obsahom kalorickej zeleniny, bez príslušných inteligentných tukov, ktoré oveľa lepšie pomôžu získať hodnotné živiny pre váš organizmus. Takéto chyby sa často odrazia práve na poškodených nechtoch, oslabených vlasoch, či nezdravej suchej pokožke. Nehovoriac už o nervozite, ktorá by pri toľkých návaloch hladu zlomila aj silnejšie povahy.

Ďalším argumentom v prospech synergického využitia vitamínov a minerálov sú komplexné poznatky TCM (tradičnej čínskej medicíny), či Ajurvédy. Vied, ktoré sú tu už niekoľko tisícročí. Práve tu sa stretávame s vhodným spracovaním  surovín v správnych kombináciách.

3 dôvody prečo variť

  1. Veľa zeleniny, strukovín a obilnín obsahuje agresívne antinutrienty.
  2. Synergia a využiteľnosť živín je dôležitejšia ako množstvo.
  3. Varenie je forma umenia, kde jedlo získava ešte väčšiu hodnotu.

587688Postupne by sme tak mohli prejsť aj do makrobiotiky, pričom vidíme ako sa nám pekne spájajú tieto poznatky pre podporu celkovej vitality organizmu. Problém jednosmernej surovej stravy je totiž v tom, že väčšina skvelej zeleniny a strukovín obsahuje mnoho antinutrientov  ako sú fytáty a lektíny (agresívne rastlinné bielkoviny, ktoré sa správajú ako vírus). Takto sa po dlhodobejšej a vyššej konzumácii môžu objaviť problémy s trávením, či dokonca aj so schopnosťou sústredenia sa.

Navyše, ak nekupujete na 100% bio čistú zeleninu a ovocie, je dosť pravdepodobné, že vo vašej dávke získate aj ďalšie toxíny, s ktorými bude vaše telo bojovať. Najčastejšie sa to stáva napríklad pri orechoch, ktoré sa používajú pri príprave rôznych surových pochúťok. Treba si vedieť vybrať, preto si pamätajte, že bezpečnejšie sú mandle v šupke. Takisto platí, že mnohé druhy zeleniny je potrebné aspoň zľahka obvariť, napariť, osmahnúť na kokosovom, či olivovom oleji. (brokolica, špenát, zeler, karfiol, paprika…).

Športovci mi určite dajú za pravdu, že stráviteľnosť obeda je pre poobedňajší či večerný tréning kľúčová. Z inšpiratívnych kníh, ktoré som mal možnosť prečítať, odporúčam knihu Novaka Djokoviča: „Naservírujte si víťazstvo“. Známy tenista opisuje ako vôbec neveril, že práve výživa môže naštartovať významné zmeny. Novak práve vďaka vhodnej úprave stravy a vylúčeniu agresívnych potravín ako lepok a cukor zmenil kompletne svoje fungovanie a výrazne si tak pomohol na svojej ceste k svetovej jednotke.

Ako optimálne zaradiť surovú stravu do jedálnička? 

Aj keď sme si povedali možné komplikácie a nedostatky, vôbec to neznamená, že by sme niektoré potraviny nemali konzumovať v surovom stave. Tak napríklad sushi alebo tatarák sú skvelé „raw“ záležitosti 🙂 Ale teraz vážne, aj ja si rád dám vhodne vyskladané smoothie alebo skvelú „raw sladkosť“, ktorú môžem odporučiť aj každý deň. 

Hlavným odkazom je však to, že surovú stravu by sme mali používať ako doplnok k upraveným hlavným jedlám (listový šalát, paradajky, cvikla k obedu, večere), alebo ako vhodný snack, či možnú náhradu raňajok. 

Zároveň je dôležité akceptovať aj sezónnosť, pričom práve v jari a v lete by sme mali inklinovať viac k čerstvým záležitostiam a polysacharidom, zatiaľ čo v jeseni a zime by mala byť naša strava postavená viac na tepelne spracovaných kombináciách dobrých tukov, zeleniny a proteínu.

Vyskúšajte si to na vlastnej koži, ale garantujem vám, že v tomto období získate určite viac energie z brokolicovej polievky a steaku, ako z nejakého studeného cézar šalátu, či náhrady obeda “len” ovocím.

“Hacknite” vaše raňajky a získajte metabolickú výhodu

Viete si predstaviť, že len jednoduchou zmenou kompozície raňajok viete veľmi efektívne stimulovať metabolizmus k páleniu tukov? Aj keď sa vám to zdá trošku pritiahnuté za vlasy, vyskúšajte do 13:00 konzumovať len „tukové“ potraviny. Od rána tak optimalizujete vylučovanie inzulínu a veľmi skoro sa budete tešiť z chudnutia, či vyššej a dlhšie udržateľnej energie.

Práve v tomto čase vám môžem ako najvhodnejšie odporučiť práve šikovné „raw“ pochúťky vo forme orechov, kokosového oleja, surového kakaa, pravého masla, škorice, mandlí, lieskovcov, strúhaného kokosu a vybraného bobuľovitého ovocia. Volajme to kľudne „tukové bomby“, ktoré pripravíme len jednoduchým zmiešaním ingrediencií:

Fat-Bomb-Ingredients1.     Mandľová raňajková bomba

  • 1 PL mandľové maslo (resp.sekané mandle s kokosovým olejom)
  • 1 PL kokosové mlieko husté
  • 1 ČL  kokosový olej
  • 1 PL pravé kakao
  • 1 ČL vanilka / škorica / muškátový oriešok
     

Deep-Chocolate-Coconut-Bombs2.     Čokoládovo –kokosová bomba

  • 2 PL strúhaný kokos
  • 1 ČL kokosový olej
  • 2 PL mascarpone, alebo aspoň kyslá smotana
  • 1 ČL med
  • 1 PL kakaový prášok
  • Morská soľ – štipka

Takéto raňajky môžu veľmi dobre vyriešiť problém zaneprázdnených ľudí, ktorým sa ráno buď nechce, alebo nestíhajú a ani nemyslia na jedlo ihneď po zobudení. Mamičky, vyskúšajte experimentovať s takýmito guličkami namiesto raňajších cereálií pre vaše deti.

Neskôr počas dňa môžeme zo surovej stravy šikovne využiť práve populárne smooties. Sústreďme sa však na správny výber ingrediencií, aby sa náš smoothie nestal nejakou čisto fruktózovou bombou.

Cvikla, mrkva, jablká, avokádo, či citrón sú tými najlepšími voľbami. Aj keď vás môžu niektorých trochu vnútorne schladiť, určite poslúžia ako vhodná vitamínova bomba. Navyše ak k nim pridáte štipku morskej soli, môžete správne podporiť činnosť vašich obličiek.

Surové zamyslenie na záver

modernist cuisine.pot roastNemyslíte si, že by bola škoda zabiť kusisko svetovej gastronómie náhradou vareného jedla za čisto surovú stravu? Ako je potom možné, že celé Stredomorie či juhovýchodná Ázia fungujú vo väčšej miere na varenej strave a pritom sú zdraví? Áno uznávam, nie každý z nás má k príprave jedla alebo samotnému vareniu vzťah. Avšak som presvedčený, že nemusíte byť michelinský kuchár, aby ste zvládli prípravu 15 minútových panvicových jedál pre super chuť a kompletný benefit vášho jedla.

Pre mňa je varenie formou umenia, vyjadrením kreativity a možnosťou potešiť blízkych. Veď keď už večer varím, prečo by som zároveň nepripravil aj šikovný obed pre svoju polovičku, ktorý ju na druhý deň nielen poteší, ale aj zdravo zasýti. Lebo to, čo varia v niektorých kantínach sa už dosť vzďaľuje od skutočného jedla.

Ak vás zaujal prístup prepojenia gastronómie s vylepšovaním životosprávy, čítajte aj ďalšie články na tomto blogu. Ak by vás zaujímala niektorá z mojich motiváčných prednášok o tom, ako šikovne vylepšiť životosprávu pre zvýšený mentálny a fyzický výkon, neváhajte ma kontaktovať na dusan@dusanplichta.com.

Teším sa, že túto problematiku už rieši čím ďalej tým viac firiem, pretože si uvedomujú, že práve životospráva ovplyvňuje celkový „well-being“ zamestnancov asi najviac, čo som sa mohol presvedčiť aj na workshopoch v Tatrabanke, Google, či KPMG.

Aké sú vaše skúsenosti s úpravou stravy, strukovín a zeleniny? Podeľte sa o vaše vedomosti, tipy a triky v komentoch.

Odporúčané články:

 

31 Odpovedí

  1. Postup k samoliečbe rakoviny.

    Samoliečbu rakoviny si môžu robiť ľudia doma. Tu je postup ako na to :

    Surovú cviklu dôkladne, umyť a dôkladne osušiť, musí byť úplne suchá. Cvikla sa odšťavuje na odšťavovači aj so šupkou lebo, tam je najviac vitamínov a minerálne latky, ktoré sú potrebné na liečbu rakoviny. Surovú cviklovú šťavu treba dávať do sklenej fľaše!!! Doporučujem 2 – 3 fľaše, na zaváranie 0,9 dl. Žiadnom prípade nedávať do plastových fliaš, plastové fľaše, púšťajú škodlivé latky, hlavne karcinogénne látky!!!

    Postup k samoliečbe :

    Ráno na lačno vypiť 0,4 dl tejto šťavy, aspoň 30 – 60 minút nič nepiť a nič nejesť, aby účinné látky dôkladne zabrali. To isté aj po večery, až po 2 – 3 hodinách, znovu vypiť, najlepšie vypiť pred spaním. Po niekoľkých minutách začne mierne pálenie záhy, nemať z toho strach!!! To pálenie spôsobujú účinky cviklovej šťavy!!! Tak tiež nemať strach z močenia!!! Moč bude červený od cviklovej šťaví!!! Tak tiež nemať strach!!! ak sa pokožka trochu sfarbí do červena. Surová cviklová šťava, je najlepší liek na liečbu rakoviny. Výborne pôsobí aj na kostnú dreň. Regeneruje kostnú
    dreň. Výborne odplavuje cholesterol, a mnoho ďalšie výhody.

    Počas liečby nepožívať alkoholické nápoje!!! a žiadne lieky!!! Mohli by nastať vedľajšie a nežiaduce účinky. Chrániť pred slnkom!!! Skladovať v chladničke!!!

    Doba trvanlivosti od výroby : 4 dni.

    Vyskúšané!!! EXPORT TEXT

    Vypracoval : Ferenc Marián V Prešove dňa : 21. 2. 2024

    Kontakt : alternativna_medicina@centrum.sk

  2. Nepriatelia mužskej erekcii sú.
    Nepriatelia mužskej erekcii sú. Na prvom mieste, strava živočíšneho pôvodu – nesprávne stravovanie. Strava živočíšneho pôvodu obsahuje, cholesterol – cholesterol sa usadzuje na tepnách aj na tepnách hubovitých telesách penisu, tím sa znižuje prekrvenie. To spôsobuje oslabenie erekcie. Tak tiež aj toxíny zo stravy živočíšneho pôvodu majú podiel na slabú erekciu. Toxíny sa ukladajú hlavne na prostate, spôsobujú rakovinu prostaty. Na druhom mieste je únava tiež spôsobuje slabú erekciu. Na treťom mieste je bicyklovanie, sedadlo bicykla tlačí na prostatu, to spôsobuje tiež oslabenie erekcie.
    Ak chcú mať muži dobrú erekciu doporučujem, im prejsť na surovú stravu a to na ovocie a zeleninu v surovom stave – prejsť na veganskú stravu. Na tejto strave budú mať, dobrú erekciu.
    Vyskúšané!!! EXPORT TEXT
    Vypracoval : Ferenc Marián V Prešove dňa : 14. 2. 2024
    Kontakt : alternativna_medicina@centrum.sk

    1. MArian niektore veci ohladom toxinov a prostaty z casti suhlasim, ale zalezitosti ohladom veganskej stravy su velmi subjektivne a nie su nijak vedecky podlozene a potvrdene. Prave naopak. Vegani po 5-7 rokov maju vyrazny problem s testosteronom a hormonalnou rovnovahou a roznymi nedostatkami zivin. Zaroven zivocisna strava obsahuje casto aj omega 3 a aj dobry cholesterol, ktory je zakladom pre produkciu steroidnych hormonov.
      K debate, ak tak prilozte vedecke podklady aby sme sa mohli niecoho chytit. Ja ked treba tak viem vylistovat xxx relevantnych studii pre podporu mjho argumentu

  3. Dobrá rada pre ľudí ktorý majú problémy s obličkami aj so žlčníkom.

    Ľudia ktorý majú problémy s obličkami a majú kamienky, na obličkách a na žlčníku. Odporúčam piť pivo – Pilsner Urquell 12° – svojou vysokou kvalitou, dokáže odplaviť kamienky z obličiek aj zo žlčníka, má aj ďalšie výhody. Podporuje trávenie, odplavuje cholesterol, dezinfikuje organizmus z vnútra a mnoho ďalšie výhody. Je veľmi prospešné pre ľudský organizmus. Je to najkvalitnejšie pivo na svete, na túto liečbu.

    Ľudia ktorý nechcú piť toto pivo, alebo nemôžu zo zdravotných dôvodov ak burú lieky a podobne, je iný spôsob.

    Do sklenej fľaši 0,7 dl naliať vodu na 0,5 dl Stačí jeden citrón rozrezať na poli, obe polovičky dôkladne, vylisovať na lise na citróny, vliať šťavu do fľaše s vodou a dobre premiešať. Môže sa pridať polovica kávovej lyžičky sóda bikarbóna. Sódu bikarbónu použivať každý štvrtý deň, do tohto roztoku s vodou lebo má dlhšie účinky. Ak niekto nechce nemusí dávať, sódu bikabónu. Doporučujem kontrolovať kyslosť pH do 7 je maximálna kyslosť!!!

    Vyskúšané EXPORT TEXT

    Vypracoval : Ferenc Marián V Prešove dňa : 6. 1. 2024 Upravené dňa : 18. 1. 2024

    Kontakt : alternativna_medicina@centrum.sk

  4. Dobrá rada pre tehotné ženy, 1 mesiac pred pôrodom.

    Ženy ktoré sú tesne pred pôrodom a chcú mať pôrod, ľahký normálny a hlavne bez bolesti, prirodzením spôsobom a zdravé dieťa. Odporúčam im aby jedli veľa ovocia a to hlavne pomaranče, mandarínky, grepy červené, kiwi a hrozno. Môže sa na odšťavovači, odšťaviť surová mrkva a piť, surovú mrkvovú šťavu. Organizmus pred pôrodom potrebuje, veľa vitamínov a minerálne látky, z prírodných produktov ktoré ponúka príroda. Je to veľmi dôležité.
    Je potrebné, čim viac pohybu prechádzky a čim viac cvičiť.

    Nekonzumovať túto stravu : Je to veľmi dôležité.

    Mäso, mliečne výrobky, zaváraniny v ktorých sa nachádza ocot, kyslú kapustu, alkohol, nefajčiť, nebrať žiadne lieky, nerozčuľovať sa a nemať stres.

    Ženy ktoré o tom nevedia, niektoré to tak nerobia, hrozí im pôrod na cisársky rez, pripadne kliešťový pôrod. Kliešťový pôrod môže, poškodiť zdravie dieťaťu.

    EXPORT TEXT

    Vypracoval : Ferenc Marián V Prešove dňa : 5. 1. 2024 Upravené dňa : 17. 1. 2024

    Kontakt : alternativna_medicina@centrum.sk

  5. Niektorí ľudia nezmyselne kritizujú surovou stravou. Dôkazy sú z preventívnej prehliadky. Nech si porovnajú svoje výsledky z preventívnej prehliadky s mojimi. Ľudia ktorý tomu neveria sú ozaj naivný a nič nevedia o surovej strave. Surová strava dokáže vyliečiť všetky choroby.

  6. Môj obľúbení vegansky šalát.

    Do sklenej alebo do porcelánovej misky 1 litrovej, nastrúhať z brokolici súkvetie na drobno alebo z póru bielu dužinu. Pridám 1 cibuľu a 1 strúčik cesnaku. Pridám tieto liečivé koreniny :

    Liečivé koreniny do šalátu
    Poznámky 1
    1. Anýz

    2. Bazalka
    Basil
    3. Cesnak

    4. Estragón

    5. Fenikel
    Pomlieť
    6. Chilli

    7. Chrén

    8. Kardamón

    9. Koriander
    Pomlieť
    10. Kôpor

    11. Kurkuma

    12. Ligurček

    13. Majoránka
    Majoran
    14. Medvedí cesnak

    15. Pažítka

    16. Petržlenová vňať

    17. Rozmarýn

    18. Saturejka

    19. Šalvia

    20. Tymián

    21. Tzatziky

    22. Zázvor

    Organizmus si povyberá z každého, také vitamíny a minerálne látky koľko potrebuje a aké potrebuje. Zbytok ide von z tela. Je pravda že sa do toho oplatí financovať, do zdravia je to veľká položka.
    Potom zalejem slnečnicovým olejom lisovaním za studena a 2 citróny, vylisujem z nich šťavu na zaliate šalátu, dobre pomiešam. Na dne misky musí byť, šťava po skončený miešania aspoň 3 cm.

    Používam oleje len tie na ktorých je napísané! Panenský olej za studena lisovaný alebo na niektorých fľašiach je napísané nerafinovaný olej. Je to, to isté. Všetky sú zdravé.

    Oleje rafinované nepoužívam ! ! !

    Vypracoval : Ferenc Marián V Prešove dňa : 7. 6. 2022

    Kontakt : alternativna_medicina@centrum.sk

  7. Ivan V. Kritiky na moje texty od niektorých ľudí je na nesprávnom mieste. Dôkazy sú a to také : Nech si porovnajú moje výsledky po preventívnej prehliadke potom na onkologickom oddelení je veľa pacientov s rakovinou. a mnoho ďalších je veľa dôkazov. Ide iba o závisť, zaujatosť na surovú stravu. Ľudia niektorý o tom nič nevedia alebo nechcú počuť a vedieť pravdu.
    Ivan V. píše nezmyselnú kritiku. Je veľa dôkazov. Najlepšie dôkazy sú z preventívnej prehliadky. Pán Ivan môžete ma kritizovať ako chcete, Vaša kritika je blud ! ! !
    Nech si hovoria niektorý ľudia čo chcú, pravda je taká.

  8. Ferenc Marian, stavy z ovocia a zeleniny su zbavene dolezitej vlaknihy, je to malo hodnotne jedlo a nedokaze zbavit nicoho, cim clovek trpi, jedine ak teba rozumu.

  9. To s tym, ze ked nekupujete na 100% bio zeleninu a pod…, to su take kecy, pisete len nezmyselne teorie, ziadne podlozenymi dokazmi.

  10. Koronavírus a jeho liečba. Č, 2.
    100% účinná liečba.

    Do sklenej fľaše 0,7 dl vysypať polovicu polievkovej lyžice oregana – sušené drvené – . Zaliať studenou vodou na 0,5 dl nechať lúhovať 24 hodín. Po tom to čase precediť cez sitko do druhej sklenej fľaše 0,7 dl. Na lačno vypiť všetko. Po vypití 2 hodiny nič nepiť a nejesť aby účinné látky boli dostatočne účinné, tím sa posilní imunitný systém. Táto liečba je bez vedľajších a nežiaducich účinkov. Fľaše po každom použití dôkladne, umyť a opláchnuť, lebo farbivo z oregana sa lepí na sklo. Prípravu treba robiť, ráno a večer, preto sú potrebné 3 fľaše 0,7 dl. Užívať 2 x denne. Chrániť pred slnečným žiarením. Počas užívania liečiva nepožívať, alkoholické nápoje.

    Vypracoval : Ferenc Marián V Prešove dňa : 15. 11. 2021 Upravené dňa : 18. 11. 2021

    Kontakt : alternativna_medicina@centrum.sk

  11. Koronavírus a jeho liečba. č. 1.

    Oregáno táto prírodná rastlina dokáže vyliečiť a zabrániť nákaze, pripadne spätnej nákaze, vírusom za studena. Nesmie prejsť tepelnou úpravou, tepelnou úpravou by sa znehodnotili vitamíny a minerálne účinné látky.

    Postup k liečbe :

    Ráno na lačno, polovica polievkovej lyžice oregana, 2 hodiny nepiť žiadne tekutiny a nič nejesť, aby účinné látky boli dostatočne účinné, tím sa posilní imunitný systém. Po 2 hodinách môžete jesť alebo piť. Hlavne traba jesť veľa ovocia a to hlavne pomaranče. Treba to robiť 2 x denne. doba liečby 2 – 3 týždne. Odporúčam robiť to stále, lebo surová strava je aj liek, to je 2V1 bez vedľajších a nežiaducich účinkov.

    Vypracoval : Ferenc Marián V Prešove dňa : 7. 12. 2020

    Kontakt : alternativna_medicina@centrum.sk

  12. Koronavírus a jeho liečba.

    Aj túto chorobu dokáže vyliečiť len surova strava alebo zeleninové šťavy zo surovej zeleniny, síce to je to iste.
    Liečba tejto choroby, postup : surová cvikla, cesnak 1 strúčik a mrkva, dať do odšťavovača a odšťaviť do 0.7 dl sklenenej fľaši a dobre uzavrite, odložiť do chladničky na 24 hodín najdlhšie, nie dlhšie. Na lačno vypiť 2 dl tejto šťavy, po vypití 2 hodiny nič nepiť ani nič nejesť, aby účinné látky tejto šťaví boli dostatočne účinné . Po niekoľkých minútach začne mierne pálenie v žalúdku aj na iných orgánov. Nemať z toho to strach – to sa musí prekonať, to záčinovú účinky z tej to šťavy. Alebo po obede, po 1 hodine vypiť 2 dl tejto šťavy, po vypití 2 hodiny nič nepiť ani nič nejesť – to isté. Doba liečby 2 mesiace, 2x denne.

    Pravda je taká že :

    Medicína takú liečbu nedokáže preto, lebo vysokoškoláci medicíny sa na školách neučia o liečení surovou stravou, lebo to majú zakázané tak tiež aj medicína tento druh liečby nemá rada. To preto, lebo ide o konkurenčnú a najúčinnejšiu liečbu bez vedľajších a nežiadúcich účinkov, táto liečba je na 100% účinná.
    Medicína lieči liekmi, farmaceutické ( chemické ) liečivá poškodzujú orgány, a to : obličky, pečeň, pankreas a žlčník, – hlavne obličky neznášajú farmaceutické ( chemické ) liečivá, táto liečba farmaceutickými ( chemickými ) liekmi nedokáže vyliečiť hlavne zákerné choroby ako je : rakovina, žalúdočné vredy, kŕčové žily a iné zákerné choroby, liečba farmaceutickými ( chemickými ) liekmi je účinná na 10% . Na prvom mieste je liečba surovou stravou preto, lebo je to liečba veľmi účinná. Na druhom mieste je liečba farmaceutickými ( chemickými ) liekmi ako “ umelá liečba “ ktorú vykonáva medicína..Je veľký rozdiel liečiť choroby surovou stravou alebo liekmi – dá sa to ľahko dokázať na preventívnej prehliadke pacientov.

    Vypracoval : Ferenc Marián V Prešove dňa : 9. 3. 2020

    Kontakt : alternativna_medicina@centrum.sk

  13. Dobrý deň.S vašim cľánkom tak trocha nesúhlasím .Keď si zoberieme našich predkov a voľne žijúce zvieratá ani oni nejedli varenú stravu.To varené je už mŕtve teda nemá takú hodnotu ako Raw zíva strava.Len živé nás viživí.Áno veľa ľudí sa sťažuje že ich nafukuje ale čo čakajú keď ľudia dávajú do seba odpadky že ich tráviacim systém sa dá do kopy za mesiac ? Telo nie je stroj je to živí organizmus potrebuje dlhú dobu na regeneráciu.Treba vedieť čo kombinovať zeleniny a ovocia .Keď zjeme varenú stravu v tele nastane chaos je to pre telo šok.Musí sa sústrediť na čistenie tejto varenej stravy a nestíha sa brániť a preto sú Vegáni chorí a Raw nie.Telo nepotrebuje prekombinovaný jedlá. Preto varené je to živina pre baktérie ktorou sa živia choroby a žívá strava je čistá plná energie .ked sa pozriete na varenú a živú stravu čo si vyberiete ? Asi viete odpoveď.A mäso to je mŕtve bez života .Davame do seba DNA toho zvieraťa a zelenina má čistý obsah tukov.Pozrite si zeleninu pod Kirlianovou fotografiou.Pekny deň

    1. Robert na vsetkom je kus pravdy a ked si zoberieme nasich predkov, tak najdeme aj varenu stravu a vidime aj vela dokazov ako nas aj podla vas mrtve varene jedla krasne vyzivuju…Cela TCM, len ako jeden z prikladov, by asi uplne nefungovala. Na vase argumenty a presvedcenia, ale nemam nic, je to vasa cesta…Vy na nej prichadzate na to, co vam sedi a co vas zivy… Ja len pre vsetkych co si chcu ist hlbsie kritickejsi do vyvoja ludstva a aj perspektivnej buducnosti odporucam knihu Sapiens-
      Stručná história ľudstva https://www.martinus.sk/?uItem=297369

  14. Od roku 1995 dobre ovládam alternatívnu medicínu ( liečenie surovou stravou ) teoreticky aj prakticky. Tieto vedomosti som nadobudol z kníh MUDr. Ferdinanda Bartu a Dr. Kristine Nolfi, z kníh, ktoré nie sú v predaji aj z internetu. Som im veľmi povďačný za ich teoretické vedomosti. Na základe ich teoretických vedomostí som predbehol a prelomil medicínu, čo sa týka v liečení a hlavne v liečení zákerných chorôb. Medicína takú liečbu nedokáže preto, lebo vysokoškoláci medicíny sa na školách neučia o liečení surovou stravou, to preto,
    lebo ide o konkurenčnú a najúčinnejšiu liečbu bez vedľajších a nežiadúcich účinkov, táto liečba je na 100% účinná.
    Medicína takú liečbu nedokáže preto, lebo vysokoškoláci medicíny sa na školách neučia o liečení surovou stravou, to preto, lebo ide o konkurenčnú a najúčinnejšiu liečbu bez vedľajších a nežiadúcich účinkov, táto liečba je na 100% účinná. Medicína lieči liekmi, farmaceutické ( chemické ) liečivá poškodzujú orgány, a to : obličky, pečeň, pankreas a žlčník, – hlavne obličky neznášajú farmaceutické ( chemické ) liečivá, táto liečba farmaceutickými ( chemickými ) liekmi nedokáže vyliečiť hlavne zákerné choroby ako je : rakovina, žalúdočné vredy, kŕčové žily a iné zákerné choroby, liečba farmaceutickými ( chemickými ) liekmi je účinná na 10% . Na prvom mieste je liečba surovou stravou preto, lebo je to liečba veľmi účinná. Na druhom mieste je liečba farmaceutickými ( chemickými ) liekmi ako “ umelá liečba “ ktorú vykonáva medicína..Je veľký rozdiel liečiť choroby surovou stravou alebo liekmi – dá sa to ľahko dokázať na preventívnej prehliadke pacientov po liečbe surovou stravou a po liečbe na farmaceutických ( chemických ) liečiv, ktorú vykonáva medicínska liečba. Alternatívna medicína ( liečenie surovou stravou ) sa vykonáva a rýchle rozširuje vo všetkých krajinách sveta. Čo sa týka chorôb, dá sa dokázať, že zdrojom na všetkých chorôb je strava živočíšneho pôvodu.
    Na záver : Je pravda, že ak by sa všetci ľudia zdravo stravovali, to by skrachovala medicína, výrobcovia liekov, pekárne, mäsokombináty a iní výrobcovia.

    Preto že nemám možnosť prísť ku peniazom, hľadám sponzora na vybavenie potrebných dokladov, rôzne povolania, ochrannú známku, zmluvy so zdravotnými poisťovňami a iné veci, aby som mohol oficiálne liečiť choroby, s alternatívnou medicínou ( liečenie surovou stravou ) Neštátne zdravotnictvo.

    Vypracoval : Ferenc Marián V Prešove dňa : 21. 12. 2016 Upravené : 19. 2. 2017

    Kontakt : alternativna_medicina@centrum.sk

  15. Akú vodu piť? A akú vodu nepiť?

    Voda z vodovodu a prírodné minerálky z obchodu obsahujú chlór – chlór obsahuje podobné škodlivé látky ako strava živočíšneho pôvodu, ba ešte viac škodlivých látok. Chlór je chemická látka, chemická značka je :

    Cl
    Chlorum
    Chlór

    Najlepšie je piť prírodné minerálky priamo z prameňa, alebo destilovanú vodu, aj napriek tomu, že destilovana voda neobsahuje žiadne minerálne látky, ale na druhej strane je to voda na 100% čistá. Čo sa týka pitia destilovanej vody, večšina veganov ju pije, pijem ju aj ja. Destilovanú vodú pred pitím si upravujem tak, že z polovice citróna si vylisujem šťavu a potom ju pridám do destilovanej vody na obsah 2 litre. Destilovaná voda má lepšiu chuť a obsahuje minerálne látky z citrónu, citrónová šťava z vylisovaneho citronu, sa má dávať najlepšie pred pitím destilovanej vody, môže byť najdlhšie v destilovanej vode 24 hodín nie dlhšie. Čo sa ďalej týka pitia upravenej destilovanej vody, upravenej citrónovou šťavou vylisonu z citróna, sa pije vtedy, ak nie je na pitie prírodná minerálna voda priamo z prameňa. Prírodná minerálna voda priamo z prameňa je najzdravšia, lebo obsahuje veľa druhov minerálnych látok, preto aj jej chuť je najlepšia.

    Vypracoval : Ferenc Marián V Prešove dňa : 22. 12. 2016

    Kontakt : alternativna_medicina@centrum.sk

  16. Riziká dlhodobej konzumácie chlóru vo vode
    Chlór a  hlavne jeho vedľajšie produkty (DBPs) majú pri dlhodobom užívaní viacero závažných rizík.
    Cl
    Chlorum
    Chlór

    Môžu viesť k nasledovným ochoreniam:
    • rakovina močového mechúra
    • zvýšenie krvného cholesterolu
    • astma
    • alergie
    • kožné problémy
    • poškodenie zraku
    • ťažkosti s dýchaním
    Najväčší problém chlórovanej vody
    Najväčším a zrejme aj najrozšírenejším problémom dlhodobej konzumácie chlóru je vznik  osteoporózy.
    Nie je však za ňu zodpovedný priamo, preto sa ako príčina úplne prehliada.
    Ide o to, že  chlór vytesňuje jód a tým poškodzuje štítnu žľazu, vrátane jej vplyvu na metabolizmus vápnika.
    Telo tak po čase nedokáže správne spracovávať tento pre kosti dôležitý minerál a následne dochádza k osteoporóze. Lekári potom predpisujú doplnky s vápnikom, lebo chybne predpokladajú, že ho má telo nedostatok.
    Skutočný problém však je, že telo nedokáže vápnik spracovať.
    Dopísané. Ďalej od chlóru vnikajú na zuboch, zubné kamene, na žlčníku sa tvoria žlčníkové kamene a kamene na obličkách.

  17. Rakovina a jej liečba.

    Sú dva druhy rakoviny, jeden druh rakoviny vzniká z ožiarenia na CT a na rádioterapii, druhá rakovina vzniká od živočíšnej stravy a to nesprávnym stravovaním. Ľudia si neuvedomujú, že akú nebezpečnú stravu konzumujú, aké sú následky po jej konzumácii, tak tiež aj od chlóru ( chlórovaná voda ) viď dôkazy, dôkazom sú výsledky na preventívnej prehliadke. Najviac záleží v akom štádiu rakoviny sú. Ak sa rakovina nelieči, po nejakom čase nastane u pacienta ( zhubný nádor ) a potom nasleduje posledná fáza – to je exitus.
    Rakovina zo stravy :
    Strava živočíšneho pôvodu obsahuje toxíny, ktoré sú pre organizmus nebezpečné. Z toxínov vznikajú všetky choroby a to hlavne zákerné choroby, ako je rakovina, žalúdočné vredy, kŕčové žily a iné choroby. Rakovina u žien vzniká hlavne na prsníkoch a to až 90% žien má na tomto mieste rakovinu aj na maternici. U mužov vzniká rakovina na prostate a to na 98%, lebo toxíny sa ukladajú na prostate. Od toxínov rýchle starne pokožka, vzniká prekyslenie organizmu a iné choroby.
    Rakovina z ožiarenia : Ak lekár pošle pacienta na nebezpečné vyšetrenie, napríklad na CT alebo na rádioterapiu, po ožiarení sa poškodia bunky, po nejakom čase, asi po dvoch rokoch vznikne nevyliečiteľná rakovina z ožiarenia. Ak príde pacient k lekárovi s rakovinou, lekár pošle pacienta na onkologické vyšetrenie, potom pacient bude poslaný na rádioterapeutické ožarovanie, a na chemoterapiu, a tu je veľký omyl medicíny. Takéto ožarovanie ešte viac pomáha rakovine a nie pacientovi, pacientovi takéto ožarovanie ešte viac škodí a skracuje mu život, také iste škodlivé a nebezpečné žiarenie je aj na CT.
    Najlepšia liečba rakoviny : zo stravy je liečenie surovou stravou a je aj najúčinnejšia, táto liečba nemá vedľajšie a nežiadúce účinky na iné orgány, vôbec nedochádza k poškodeniu orgánov, napr.. obličky, pečeň, pankreas a žlčník. Surová strava počas liečby nie len lieči, ale ešte aj zregeneruje všetky poškodené orgány, tak tiež počas tejto liečby sa organizmus prečistí, od toxínov či že súčasne vniká aj detoxikácia organizmu. Bunky aj orgány sú poškodené od farmaceutických liekov a to hlavne obličky – obličky neznášajú chemické liečivá. Ak sa včas zisti rakovina v počiatočnom štádiu, zo stravy je doba na jej vyliečenie kratšia. Ak je rakovina v pokročilom štádiu, liečba trvá oveľa dlhšie…..Ľudia zomierajú na rakovinu ako na páse, lebo medicína túto “ zákernú chorobu “ nedokáže vyliečiť, to dokáže vyliečiť len surová strava. Každý kto sa nesprávne stravuje sa zákerným chorobám nevyhne.
    Ako sa záčina liečba so surovou stravou? Pacient musí spolupracovať, musí vysadiť stravu živočíšneho pôvodu, alkohol a tabak, musí sa riadiť podľa pokynov. Nepiť vodu z vodovodu ani prírodne minerálky z obchodu, lebo obsahujú chlór. Najlepšie je, piť prírodne minerálky priamo z prameňa alebo destilovanú vodu. Bez spolupráce nie je možná takáto liečba.
    Dôležité upozornenie : Upozorňujem vopred, pred liečbou, že pri takejto liečbe schudne pacient, lebo surová strava odbúrava z tela prebytočné tuky. 
    Liečenie rakoviny z ožiarenia : Ešte nieje vyskúšané, ale domnievam sa, že aj to surová strava dokáže. Najviac záleží v akom štádiu je rakovina v čase pred liečbou. Čo sa týka liečenia surovou stravou. Viem dobre o tom, že sa to vysokoškoláci medicíny na školách neučia, tak tiež aj medicína tento druh liečby nemá rada.
    Na záver : Viem veľmi dobre, že tento druh liečby sa vykonáva a rýchle rozširuje vo všetkých krajinách sveta. Alternatívna medicína ( liečenie surovou stravou ) dokáže takú liečbu, akú nedokáže medicína….Od roku 1995 dobré ovládam alternatívnu medicínu ( liečenie surovou stravou ). Teoreticky aj prakticky. Odkiaľ mám tie vedomosti? Z kníh, ktoré nie sú v predaji aj z internetu.

    Vypracoval : Ferenc Marián V Prešove dňa : 24. 3. 2016 Upravené : 14. 1. 2017

    Kontakt : alternativna_medicina@centrum.sk

  18. Dôkazy proti kritike, textov Ferenca Mariána ……..Peter, pravda boli !

    Dôkazy sú dôležitejšie z preventívnej prehliadky, ako nejaká kritika. Kritika na moje texty je bez predmetná a je na nesprávnom mieste. Ľudia ktorí kritizujú moje texty, nech sa opýtajú svojho lekára, že aké sú výsledky z preventívnej prehliadky, potom zmenia svoj názor na kritiku mojich textov. Alebo nech si porovnajú svoje výsledky z preventívnej prehliadky s mojimi, je to dobrý dôkaz, ako mám napísané v texte, rakovina a jej liečba, je tam tiež napísané ako sa dá dokázať. Ďalej je tam napísané, každý kto sa nesprávne stravuje sa zakerným chorobám nevyhne, niektorí ľudia tomu neveria, presvedčia sa na preventívnej prehliadke.
    Najlepší dôkaz je tento :
    Treba dvoch pacientov s rovnakou rakovinou, v rovnakom štádiu, jedného pacienta búde liečiť medicína svojím spôsobom, druhého pacienta budem liečiť ja mojím spôsobom liečby a to len surovou stravou, doba liečby búde trvať šesť mesiacov. Po šiestich mesiacoch môžeme porovnať výsledky, pacientov, aké bude mať pacient výsledky po medicínskej liečbe a pacient po liečbe len na surovej strave. Výsledky pacienta po liečbe, na surovej strave budú ozaj prekvapujúce až neuveriteľné, hlavne pre lekárov medicíny, že takú liečbu dokáže surová strava.
    Ďalší dôkaz je aj tento :
    Ak je pacient vyliečení či už po liečbe, medicínskej alebo na surovej strave, a zase začne konzumovať stravu živočíšneho pôvodu, tak všetky choroby sa vrátia speť, rakovina, žalúdočné vredy a iné zákerné choroby. ( Všetky choroby sa vrátia speť )
    Medicína takú liečbu nedokáže, preto lebo vysokoškoláci medicíny sa na školách naučia s liečením, so surovou stravou, medicína lieči liekmi. Je veľký rozdiel liečiť, choroby surovou stravou, alebo liekmi, je to napísané tiež, v mojom texte, rakovina a jej liečba, len si treba dobre prečítať, moje texty.

    Vypracoval :. Ferenc Marián V Prešove dňa : 8. 12. 2016 Upravené : 19. 2. 2017

    Kontakt : alternativna_medicina@centrum.sk

  19. Prvá otázka, pre koho by takáto strava mala byť najlepším riešením a druhá otázka – riešením čoho? Energie? Choroby? Akej? Zápalov? Vyčerpania?

    Ak dobre chápem Dušanovu víziu a účel jeho blogu, chce v prvom rade osloviť mladších ľudí, ktorí sú skôr v tej prvej polovici svojho života, a sú „ešte“ pomerne zdraví. Neriešia sa tu akútne liečby, ani stavy, ktoré vyžadujú lekársku pozornosť. Ide o inšpiráciu a upozornenia na časté chyby na tej či onej diéte, aby nešli nováčikovia do zbytočných extrémov. Nechápem ten príspevok ohľadne rakovín, no vrátim s k nemu ak čas dá…

    Podobne ako „Paleo“, aj vitariánstvo, dnes skôr nazývané „raw food“, patrí do škatuľky diét, ktoré si každý môže vysvetľovať po svojom. Neexistujú presné definície. Existujú chybné interpretácie a videla som aj katastrofické výsledky takéhoto nepochopenia… Ak však človek neostane len pri pár knihách a článkoch nájdených na prvej strane google-search, dokáže OBE tieto škatuľky (paleo či raw food) vyplniť veľmi zmysluplnou, kvalitnou stravou a zmenou životného štýlu. Niečo na tému špeciálnych diét a prečo vlastne mnohé fungujú (alebo aj nie), som písala inde, a myslím, že sa to sem celkom hodí.

    http://nutriwellnesszapisnik.blogspot.co.uk/2014/02/co-si-myslim-o-roznych-dietach.html

    Dušan správne upozorňuje na potrebu tukov, najmä ak sa niekto povrchne venuje vegetariánstvu, vegánstvu alebo raw diéte. Ale neexistujú jednotné definície týchto diét a možno málokto vie, že raw a vegan môžu mať tukov aj príliš veľa. Stretla som sa s raw vegánmi, ktorí žili z raw cakes z orechov a sušeného ovocia, kokosového tuku, raw vegan čokolády a podobných vecí, ktoré sú v US pomerne dostupné hocikde na ulici. Ak mal na mysli tuky živočíšne, tak opäť – sú raw skupiny ľudí, ktorí konzumujú nespracované mliečne výrobky, tataráky, sušené nasolené mäso a ryby, sushi alebo surové vajcia. Aj Paleo štýl sa dá robiť veľmi dobre alebo veľmi zle, podobne aj raw a hlavne raw vegan.

    Čo sa týka vstrebateľnosti raw alebo varenej stravy, stačí si nájsť dnes už všetkým dostupné práce (napr. Pubmed databáza) na konkrétnu potravinu, ktorá nás zaujíma. Takto som napr. zistila, že paradajka je pre nás oveľa užitočnejšia varená, kľudne aj v podobe kvalitného kečupu bez pridaných hlúpostí a hlavne v skle a nie plaste.. Je to kvôli tomu, že mnohé skvelé užitočné pigmenty (fytolátky) sa od vlákniny zelenín a ovocia uvoľnia až po uvarení. Pre slabšie, alebo dočasne zápalom poškodené žalúdky, sa varením zmäkčí inak drsná vláknina. Nejaký ten vitamín ale padne za obeť, čiže je potrebné mať určitú časť zeleniny a ovocie aj surové a práve smoothie sú dobré v určitej fáze, lebo tú vlákninu čiastočne predžúvajú. Sama som kedysi, najskôr vrámci školských pokusov i presvedčenia, že nastala potreba detoxu, skúšala cestu raw food. Bolo to skvelé, očné bielka sa mi rozžiarili, prestalo ma bolieť všetko, čo ma dovtedy bolievalo. Ale po určitej dobe som pozorovala aj negatívne zmeny súvisiace s poklesom hormónov do tej miery, že to ukázali i testy a nastal krach fyzickej energie. Síce sa tá energia akosi prehupla dovnútra, stala som sa vnímavejšou a zmenilo to moju osobnosť, no takisto ma raw strava vzdialila od reality natoľko, že som sa musela z tejto cesty vrátiť. Pritom som brala doplnky aké najlepšie som našla a to som praxovala na nutričnej klinike, mala som na výber to najlepšie. Nuž, nešlo len o vstrebateľnosť vitamínov a minerálov, chyba týmto smerom myslím nebola.

    Chýbalo mi však niečo, na čom vyrastali generácie našich zdravých, robustnejších a silnejších prarodičov…

    A tu už načieram do škatuľky GAPS diéty, či aj Paleo, hoci si osobne myslím, že netreba ísť tak ďaleko do neznámej minulosti, stačí o 100 rokov dozadu. Čo mi pomohlo postaviť sa na nohy? – čerstvé maslo vyšľahané zo smotanky doma pozberanej, vývary kostí vrátane rybých (čiže odpad), vnútornosti, domáce vajcia a zabíjačky, mnoho prírodnej soli a hlavne slané raňajky. Ďalej veci ako čerstvo chytené pstruhy, kilá byliniek a tinktúr, huby z čistého lesa (coriolus rastie u nás tiež, nielen kozáky :), včelia kašička a k tomu polovica taniera ostala zelenina a ovocie, probiotické fermenty, ako som mala aj na raw strave, ideálne čo sa dalo zo záhrady a z lesa, veľa z toho nasurovo. Je toto Paleo, GAPS, raw? Či pol na pol? Či „len“ normálna strava našich prarodičov, bez chémie, bez plastov, dlho a poctivo pestovaná či chovaná a pripravovaná, bez spracovania v továrni, jedená pomaly a pokojne.

    V článku preto nesúhlasím s tým, že surová strava by mala byť „len ako doplnok“. Keďže osobne mám polovicu taniera, či denného alebo týždenného tanieriska, zeleninu a ovocie, v lete mnohé nasurovo, nepokladám práve toto za doplnok, ale poctivú súčasť jedla.

    Kto z čoho získa viac energie, či zo šalátu alebo steaku, je myslím veľmi individuálne, mne sa napríklad po mäse s brokolicovou polievkou (príklad z článku) určite bude chcieť ísť hodiť si šlofíka. Energiu získavam najmä zo správneho dýchania a lepšie sa mi dýcha skôr po nejakom ľahkom šaláte, ovocí, zeleninovej polievke, vývare a pod.

    Nuž, aj tie tukové raňajky som skúšala, ale niektoré dni mi to vôbec nejde, skôr mám tendenciu ich vynechať a potom dať hneď obed. Možno aj preto, že často pracujem do noci a jem aj neskoro večer. No na čistej raw strave som musela jesť oveľa častejšie a vtedy som sa naučila, že bez soli ráno by mi prišlo po zelených smoothie zle. Čiže šlo zelené smoothie a potom hneď solené oriešky. Jedlá s obsahom tuku áno, ale riadne slané… a k tomu trebárs citrón a ovocie na ich strávenie.

    Strukoviny? Skoro ako s každým jedlom (napr. kapusta, brokolica, quinoa, mäso), ide o to, ako si na to jedlo chceme a musíme zvyknúť. Keď dlhú dobu takú brokolicu či strukovinu, či mäso nejem, cítim, že telo má problém to zvládnuť. Musím pomaly. Ak jem strukoviny pravidelne (závisí aj na konkrétnom druhu), po čase si telo zvykne a nemám žiadny problém s trávením. Strukoviny napr. v podobe humusového dipu (cícer, tahini) som si zvykala asi mesiac po pár lyžiciach a teraz kľudne dám celý pohárik naraz bez „vedľajších účinkov“. Aj brokolica a kyslá kapusta je skvelý príklad, dá sa zvyknúť aj odvyknúť, no pre mňa bolo odmalička najviac problémové práve mäso (svalovina).

    Som zvedavá, či má niekto podobné skúsenosti?

    A ešte k tomu „zachladzovaniu ovocím“ … mne toto nikdy nevadilo a to mávame doma 16-20C max. Vonku aj 98% vlhkosť.

    Možno je rozdiel ženy a muži? Je rozdiel v génoch, epigenetike (čo jedli rodičia a predkovia), alebo spôsobe stravy v detstve? Metabolická typológia, alebo oxidačné typy (ako jej súčasť)? Podľa mňa z každého kúsok… Sme proste individuálne nastavení a univerzál zdravá diéta neexistuje. Zdravé jedlo je to, čo nášmu telu nevadí (všetko sa dá otestovať ak viete kde..) a jedlo aké, ktoré nám dodá potrebné množstvá rôznych esenciálnych mikroživín.. A práve týchto MIKROživín (na rozdiel od MAKROživín) je dnes čoraz menej, pričom sú negované toxínmi. Každý, kto tvrdí, že objavil tú správnu, univerzálne použiteľnú diétu, je podľa mňa blázon.

    1. Katka dakujem za hodnotny pohlad na vec.
      Z mojej strany len doplnim, ze je velmi dolezite, co adresujeme.
      Prevenciu, energiu, čci konkretnu chorobu? A tohto pohladu ja priznavam, ze konkretne choroby nechcem adresovat, ani sa na to necitim. Kde vsak vidim priestor je v inspiracii a prevencii. Ako pises chcem pomoc viac menej zdravym ludom, aby mali zdravie a energiu vo svojich rukach a aby mali mantineli, principy alebo ramec pre individualizaciu svojej stravy. Pravda, je, ze asi prilis casto riesime len makroziviny, ze kolko tukov, sacharidov, ci bielkovin a na mikroziviny napride ani rada. Z tohto pohladu to ale treba brat ako zejdnodusenie pre bezneho cloveka, kde je samozrejme cieom dostat do vyzivy co najviac zeleniny s adekvatnym prijmom dobrych tukov a proteinu. Tak aby travilo, chutilo a nesposobovalo zapaly, ci prepady energie. Tak osobne vidim tiez rozdiel v tom ze ci zjem velky alebo akuratny steak a hlavne ci ho este clovek zabije hranolkami, alebo radsej vhodne doplni pol tanierom zeleniny. K surovej strave na zaver len tolko, ze aj keby bola najlepsia na svete a mala by mi zabezpecit 100rokov zivota, tak radsej zomriem v 80desiatke, ale nenecham si ujst tolko gastronomickych zazitkov. Ved ked si len predstavim cesty po Azii , ze kolko svelych varenych jedal a polievok som tam jedol …stal na to spominam …

    1. Hlúpostí je plný celý článok hore. Neskutočné, čo dokáže niekto posplietať a vykonštruovať.
      Keby človek potreboval varenú stravu, rástla by na stromoch a záhradách vriaca.
      Človek je jediný tvor na svete, ktorý varí a myslí si, že robí dobre. A pritom v sebe len pestuje civilizačné choroby a skracuje si tým život.

  20. Cukrovka a jej liečba.

    ( DIABETES MELLITUS )

    Je spôsobená zvýšenou hladinou cukru v krvi, ľudia a hlavne deti majú radi sladkosti. Málo kto vie o tom, že ak sa ide na preventívnu prehliadku, aspoň dva týždne až mesiac pred preventívnou prehliadkou sa nemajú konzumovať žiadne sladkosti. Je pravda, že o tomto lekári nevedia. Ako dôkaz, ak príde niekto k lekárovi na preventívnu prehliadku po konzumácii sladkosti o pár dní, lekár povie pacientovi, že má cukrovku, lebo ma zvýšenú hladinu cukru, a tu je veľký omyl medicíny alebo lekára. Lekár alebo lekári by mali pacienta upozorniť pred preventívnou prehliadkou aspoň dva týždne až mesiac, aby nekonzumoval žiadne sladkosti. Ľudia a niektorí lekári o tom nevedia, alebo to tak nerobia.. Môže dôjsť k takémuto omylu, že lekár predpíše pacientovi inzulín na cukrovku, pričom cukrovku pacient skutočne nemá, čiže inzulín si pichá zdravý pacient na základe veľkého omylu, ktorý nastal na preventívnej prehliadke. Cukrovka sa dá vyliečiť, ak sa zistí včas u pacienta, kým si nepichá inzulín, dá sa liečiť surovou stravou. Cukrovka sa dá liečiť surovou stravou aj vtedy, ak pacient si pichá inzulín, podmienkou je, pacient musí prejsť na surovú stravu, po dvoch týždňoch konzumácie surovej stravy sa môže znižovať dávka inzulínu, počas znižovania dávky inzulínu až po nulu treba pozorovať zdravotný stav pacienta, či sa jeho zdravotný stav zlepšuje alebo zhoršuje.

    Zubný kaz.

    Nejde len o chorobu zubov, ale ochorenie celého organizmu. Biely (rafinovaný) cukor neobsahuje enzýmy ani vitamíny, obsahuje škodlivé látky, odčerpáva z kostí a zubov vápnik a spôsobuje ich ochorenia.
    Cukor hnedý nerafinovaný tieto škodlivé látky neobsahuje, obsahuje minerálne látky v prírodnom stave. Ak by ľudia namiesto rafinovaného bieleho cukru konzumovali cukor hnedý nerafinovaný, tak by nemali zubné kazy. Ako dôkaz je, ľudia a nájme deti, ktoré rady konzumujú sladkosti, do ktorých výrobcovia dávajú cukor biely rafinovaný, po nejakom čase vznikne zubný kaz, aj napriek tomu že si umyjú zuby. Ani umývanie zubov zubnému kazu nezabráni. Lebo odčerpávanie vápnika z kosti a zubov je spôsobené hladinou škodlivých látok v krvi z rafinovaného cukru, vápnik vychádza z organizmu von z telá močom. Taktiež výrobcovia, ktorí vyrábajú rôzne sladké limonády, ako je PEPSIKOLA a iné,, do ktorých dávajú rôzne umelé sladidlá alebo cukor biely rafinovaný, sú pre organizmus veľmi škodlivé, hlavne na zuby a na kosti. Ak by výrobcovia dávali pri výrobe limonád cukor hnedý nerafinovaný, tak aj tu by nedochádzalo k zubným kazom a k odčerpávaniu vápnika z kosti. Ak výrobcovia urobia zmeny vo výrobe a to, že budú dávať namiesto rafinovaného cukru cukor hnedý, nebudú mať ľudia zubné kazy. Ak by aj došlo ku takejto zmene vo výrobe, cukor hnedý nerafinovaný nesmie prejsť tepelnou úpravou preto, lebo by sa znehodnotili minerálne látky. To je pečenie koláčov a iné podobné domáce výrobky. Doporučujem koláče a iné podobné domáce výrobky piecť bez cukru. Vychladnutý koláč a iné podobné domáce takéto výrobky posypeme hnedým nerafinovaným cukrom, kvôli deťom, lebo veľa detí má rado koláče.

    Vypracoval : Ferenc Marián V Prešove dňa : 26. 11. 2016 Upravené : 28. 11. 2016

    Kontakt : alternativna_medicina@centrum.sk

    1. Marián ďakujem za váš pohľad , ale vyžadovalo by si to podľa mňa pre vaše alternatívne tvrdenia viac zdrojov a argumentáciu kauzality.
      Osobne, zo skúseností a zo štúdia môžem uznať, že to ako sa človek stravuje pret testom má význam a keď napríklad funguje nízkosacharidovo a potom pred testom 2 dni nasadí superkompenzáciu alebo proste poje sladké a podobne, tak to ovplyvní výsledky. Preto je dôležité chodiť na test, za štandardizovaných podmienok v rovnakom čase, pri zauživanom životnom štýle.
      Potom ďalej jednoducho odpoviem, že vaše teórie hnedého cukru a zázračných účinkov surovej stravy a pitia destilovanej vody a podobne sú veľmi hraničné a otázne. Celkovo nebola ešte dokázana priama kauzalita a to verte tomu, že neobhajujem medicínu, pretože súhlasím, že veľa systémových nastavení tam zlyháva. Samozrejme, že čím menej redácie a žiarenia pre človeka tým lepšie, ale opäť to, nakoľko z toho kto dostane rakovinu sa podľa mňa vôbec nedá takto silno prelásiť. Určite však čim menej radiácie, ale aj wifi ziarenia a podobne prospeje k životnému štýlu. Na margo surovej stravy ešte toľko, že určite je prospešné konzumovať veľa vybranej surovej zeniny, ale niektorá zelenina si vyžaduje úpravu …nehovoriac už o strokovinách a podobne …a Zároveň si takáto výživa vyžaduje dplnenie vitamínov B skupiny a všetkých esenciálnych aminokyselín., či vitamínoch rozpustných v tukoch. Odporúčam potom napríklad práce Weston Price, kde práve vegáni a vegetariáni a národy, ktoé mali nedostatky ADEK mali najväčšie problémy zo zubami …Tak skúste preštudovať aj iný pohľad a ochutnať zeleninu na masle….podľa mňa lepšia chuť aj výživa a nezabija vás to 🙂

    2. Glukometre dostať v lekárni
      https://www.magister.sk/prehlad-kategorii/kategoria/glukometre/

      Každý sa môže presvedčiť na sebe, ako na ktoré jedlo reaguje zvýšením glukózy. Veľa ľudí bude asi prekvapených, že niekedy aj obyčajné vypitie vody ráno vyhodí krvný cukor.. ale keď zje večer 3 prezreté banány, či aj niečo sladké, tak ostáva na norme.

      Knihu „Victory Over Diabetes“ dostať za pár libier na Amazone. Jej autori merali cukor už existujúcim diabetikom a boli takí, ktorí vôbec nemali problém s cukrom ani ovocím (ako príklady jedál) ale namerali zvýšenú glukózu po konzumácii jogurtu, mäsa, alebo čo je zaujímavé – na rušnej špinavej ulici (výfuky áut..).

      Podobne zuby – rôzne deti jedia rovnaké jedlá doma i v škole, čiže klasicky, veľa cukru, sladké nápoje, pečivo. ALe len niektoré z ich majú zubné kazy, nie všetky.

      Nuž, nie je dobré takto zjednodušovať, cukor nepatrí ani medzi zdravé ani esenciálne potraviny, ale nie je to tá najhoršia vec v dnešnom svete. Medzi hnedým a bielym cukrom zas taký dramatický rozdiel nie je, to skôr ak do koláča pridáte škoricu… sa namerá zvyčajne o dosť nižšia hladina glukózy. Ale veď každý sa môže sám presvedčiť.

  21. Napr. Gerson liečil svojich pacientov s rakovinou surovou stravou, možno napíšete, že tým sa nedá moc argumentovať, že strava, ktorá lieči môže byť vhodná len pre isté časové obdobie a nevhodná na dlhodobé stravovanie, v podstate súhlasím, ale aj tá raw zložka je podľa mňa dôležitá, ak má niečo taký potenciál, že človeka to vylieči z rakoviny a ťažkých ochorení. Gerson v podstate sa zbavoval vlákniny a väčšina zeleniny sa jedla odšťavená, tukorozpustné vitamíny pacienti získavali zo surovej teľacej pečene, ktorá sa takisto odšťavila.
    Ja napr. nejem žiadne obilniny, nemôžem dokonca ani náklíčené a upravené kváskom, ani bezlepkové, aj keby som rada, poškodzujú mi črevo. A mám niekedy dosť problémy s jedálničkom. Ak sa ľuďom zoberú obilniny ako hlavný zdroj sacharidov, dosť to zvádza potom k prejedaniu proteínmi a tukmi. Sú ľudia, čo majú napr. aj problémy so žlčníkom, tá vysokotučná strava takisto nemusí byť pre nich NAJ. Trochu mám pocit, že tá panika z cukrov sa už preháňa, keď niekto napíše, že si nemôžem vypiť svoj pohár mrkvovej šťavy, lebo mi telo zaplaví cukrom, tak to už odignorujem. Môj otec posledných 20 rokov funguje na vegetariánskej strave, každé ráno len šťavy+semiačka, vyzerá a cíti sa super, tak možno niektorým ľuďom to funguje, aj keď ja som za mäso, vajíčka práve kvôli tukorozpustným vitamínom. Rovnako zaznievajú názory, že aj moc proteínov nie je ok. Ako dať si na raňajky tú Vašu kávu s maslom a kokosom…. Asi si dám radšej to smoothie so všetkými tými antinutrientami v zelenine, ten mixér práve pomáha využiť tie živiny v zelenine. Aj keď nemám nič proti maslu a kokosu, ale dalo by sa rovnako argumentovať, že maslo, mascarpone, kokosový tuk sú v podstate takisto neprirodzené koncentrované potraviny, kokosový tuk trávi telo dobre, s maslom, mliečnymi výrobkami už môžu mať niektorí ľudia problémy, prečo si neurobiť radšej to smoothie, do ktorého zakomponujem napr. strúhaný kokos s vlákninou, je to celistvá potravina.
    Ak si dám napr. ráno to zeleninové smoothie, alebo aj tú zeleninovú šťavu s trochou zázvoru, citrónu, tie silice, citrónová šťava dobre vplývajú na funkciu žlčníka, žalúdka, obličiek, telo zaplavím ľahko dostupnými minerálmi z tej šťavy, hlavne draslík, horčík. Kde mám v tej Vašej káve s tukmi nejaké minerály? Dnes je väčšina ľudí silne deficitná na minerály, stres vyčerpáva živiny ako horčík a práve horčík a draslík sú hlavne v tej rastlinnej zložke zastúpené. Tá troška šalátu k steaku alebo dusenej zeleniny ako prílohy to moc nevyrieši. Lebo napíšme si otvorene, veľa ľudí zrovna neinklinuje chuťovo k väčším porciám dusenej zeleniny, ale dá si o to viac proteínov a tukov.
    Orechové maslá, ktoré sa tu dosť propagujú sú veľmi chutné, ale zvádzajú k nadmernej konzumácii, nehovoriac o tom, že orechy v týchto maslách neboli upravené ako sa to doporučuje na zvýšenie stráviteľnosti a odbúranie antinutrientov. Teda namočiť ich do vody a tak potom konzumovať, tie orechy tak úplne ožijú. Ako upiecť nejaké paleo zákusky, kde použijem mandľové maslo a mandľovú múku v takom množstve, čo by reálne predstavovalo možno 100 ks mandlí, to je veľké množstvo. Alebo paleo chlieb, kde použijem 6 vajec a troška kokosovej múky, nie je pre mňa chlieb… ale proteínová bomba.
    Ale inak zaujímavý blog, recepty sa mi páčia.

    1. dobry den Scarlet,

      ja mam presne taky isty nazor, najhorsie pre mna bolo stravovanie paleo, mandlove muky, kokosove tuky, orechy a ine semiacka, maslo a pod. , z dovodu, ze tuky mi robia zle. ovocie jedavam, lebo mame momentalne svoje v zahrade, ale nerobi mi tiez dobre vo vacsom mnozstve, mam z neho kyselinu ( zasadito posobi len avokado, citron, limetky a mozno este grep), vlastne vsetko ovocie prekysluje.
      takze ani paleo, ani vitarianstvo pre mna vhodne nie je.
      a chcela by som Vas poprosit, ked nejete obilniny, tak aky je Vas jedalnicek. ja som asi 2 mesiace namiesto obilnin a zemiakov jedla strukoviny, ale tie mi tiez nerobia dobre, asi preto, lebo su to vsetko cukry.

      1. Betka vela zalezi od stavu vasho creva a neda sa porovnavat len tak vseobecne s inymi ludmi…U vas to vyzera dost citlivo a odporucam detailne k tomu pristupit v praci s naturopatom. Viem vam odporucit, ak mi napisete mail, leb takto som aj ja tym presiel, ze pre lepok, mi bolo blbo uz aj z mliecnych vyrobkov atd..
        Takzvane Cross reactions a nasledne aj problemy s travenim fruktozovych oligosacharidov.

    2. Dakujem za vas komentar.
      Z vela vecami sa da suhlasit, ale dovolim si pridat par argumentov aby sme si upresnili interpretaciu.

      1. Pri aplikacii Paleo principov ide o individualizaciu a dolezite je identifikovat mozne intolerancie a ako aj pisete strukoviny, obilniny ktore neprospievaju

      2. Druhou potrebnou individualizaciou aj aj pomer tukov, bielkovin a sacharidov. Suhlasim, ze trosku moze vyznievat nieco ako sachaidova fobia, tak ako niekedy bola tukova..tu vsak ide len o upozornenie na to, ze sacharidy treba zacat uvedomelo vyberat a skor a opriet o drave tuky. Nie napchavat sa s nimi, ale vyuzit ich pre postupne ladenie rozbitej horonalnej regulacie.

      3. suhlasim, ze mnozstvo tukov zalezi a niekomu mozu byt tazsie , al preto vyberame len tuky s kratkou vazbou a do kavy rano davame len kvalitne maslo 10 / 15 g fakt nie je vea a MCt olej pre spustenie Ketozy. Argument ze tomu chybaju mineraly je tu neopodstatney, dostaneme ich dostatok v dalsich jedlach. Tu je vsak dolezite dostavat sa do velmi ucinnej zony cyklyckej ketozy pravidelne co je dobre pre zdravie.

      4. Priklad co pisete s pecenou a zeleninou odstavenou sa mi paci, tam ide o kombinaci tukov a zeleniny a elmi vyzivnej pecene…je to vsak citlive vsetk treba v kvalite a svojim sposobom mi to nahrava, ze dokazal pan gerson dostat bunky na ketony a zabranil rastu rakovinotvornych buniek, pricom podporil funkcie mitochondrii

      5. Koniec koncov sa dostavame k tomu , ale co kto dokaze konzistentne a s chutou aplikovat a minimalizovat zapaly v tela, a podporit co najlepsie podporit fukciu mitochondrii. Ja to vidim celkom realne cez paleo principy, individualizaciu a cyklicku ketozu….to je pdla mna realne a realnejesie ako veganstvo, top raw pristup…

      Na zaver len urcite zdoraznim, ze suhlasim, ze skor ide o to, aby sme jedli menej a vyuzili z toho viac a neprepchavali sa…a suhlasim, ze ludia si zvyknu vsetko prisposobit pokrytecky aby uspokojili seba samych ze vlastne ked je klobasa domaca, tak ju mozem aj spiect na ohni a zajest domacim chlebom neobmedzene…

      Ale to uz potom treba nechat na kazdom osobne ako vidi svoj potencial a pristup k tomu, co moze dosiahnut. Zdravie, motivaciu, sustredenost, fertilitu, svalovu hmotu, emocnu rovnovahu atd…Je to komplexne…

      Aj tak ale uspech bude len vtedy, ak k tomu zaujmeme pozitivny pristup vlasneho zlepsovania, co vyzera ze vy uz ate celkom pekne vychytane.
      Ja mozem len pridat moje skusenosti, studia a rozne tipy pre aplikovatelnost do kazdodenneho zivota. Snazime sa spojit chutne s uzitocnym a ked sktrneme cukor, tak pre mnohych ludi dolezita chutova zloska ktora ostava pri 20-30% prijme proteinu je prave tuk. Ci uz olivovy, kokosovy, mandlovy, alebo maslovy 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.