FAQ o káve a recept na Power Coffee s tukmi

káva nalačno

Je káva nalačno skutočne nezdravá ? Ako tak chodím po tomto svete, som rád, že čoraz viac navštevujem firmy a stretávam sa s ľuďmi, ktorým nie je ľahostajné ako vyživujeme náš organizmus. A tak zakaždým v rámci mojej prednášky alebo aj po nej narazíme na otázku zdravej kávy, či je tento nápoj skutočne vhodný pre naše zdravie. Opäť by som rád priniesol trochu svetla do tejto problematiky, pričom nechcem teraz presadzovať myšlienku, že bez kávy sa nedá žiť. Pravdou však je, že taká správne pripravená organická kava môže byť skutočnou “powerfood” podporou nielen pre naše telo, ale hlavne pre našu myseľ. Čítajte ďalej a dozviete sa odpovede na vaše najčastejšie kladené otázky…

1. Prečo je dôležité piť organickú kávu vysokej kvality?

Hlavným problémom kávy nižšej kvality je použitie pesticídov a chemikálií v procese pestovania, spracovanie metódami, pri ktorých je vysoké riziko vzniku plesní a následné miešanie týchto káv do zmesí, v ktorých tak dostávame veľa defektov. Veľké spoločnosti sa snažia technológiami a vysokým stupňom praženia zakryť tieto defekty. Koniec koncov tak dostávame kávu s určitým zápachom alebo horkou nepríjemnou perzistenciou, čo je znakom nízkej kvality a môžeme si byť istí, že takáto káva nás skôr oslabí ako posilní.

2. Je vôbec možné dostať kvalitnú kávu v bežných prevádzkach?

Stretol som sa už aj s prehláseniami, že viac ako 90 % kávy na Slovensku je buď nízkej kvality alebo je táto káva pripravovaná nesprávnym spôsobom. Zaujímavé je počúvať od ľudí, ako im káva vo väčšine kaviarní nechutí, že sa to nedá porovnať s Talianskom, či Rakúskom, no aj napriek tomu si v pohode dávajú 2-3 „veľké presá“ denne. Určite už existujú kaviarne (hlavne v Bratislave, Žiline a v Banskej Bystrici), kde je možné dostať zdravú organickú kávu. Návod, ako rozoznať takú prevádzku nájdete v článku o význame pitia organickej kávy.

3. Je pravda, že káva nás dehydruje?

Konzumácia kávy a ďalších nápojov obsahujúcich kofeín je väčšinou sajan s rizikom dehydratácie, najmä kvôli diuretickému účinku kofeínu. Je to však naozaj tak alebo existuje tu aj iná finta? Napríklad vedecká štúdia Neuhauser-Berthold (1) zistila, že u 12 zdravých dobrovoľníkov konzumácia veľkého množstva silnej kávy (zodpovedajúcej  priemerne 642 mg kofeínu) vedie k zvýšenej diuréze (o 730 ml) a dehydratácii. Avšak tento efekt nebol vôbec dokázaný pri bežnej konzumácii do 300 mg kofeínu (pre porovnanie 1 zdravé espresso obsahuje 60-80 mg kofeínu).

Hoci bola káva považovaná za ľahké diuretikum, v súčasnej dobe sa na základe vedeckých štúdií ukazuje, že konzumácia adekvátneho množstva kávy (teda množstvo kofeínu pod 300 mg zodpovedajúce 4 – 5 espresám) neovplyvňuje diurézu a stav hydratácie v pokoji ani pri cvičení. Dokonca konzumácia väčšieho množstva kávy nezhoršuje stav hydratácie ani termoreguláciu v priebehu cvičenia (2). Samozrejme, treba si pamätať, že kávou nenahrádzame pitný režim a pri adekvátnom príjme tekutín (ideálne čistej vody) sa nemáme čoho obávať.

4. Vedie pitie kávy k zníženiu obsahu vápnika v našom tele?

Štúdie, ktoré skúmali vplyv kofeínu na metabolizmus vápnika v ľudskom tele, nedopadli jednoznačne. Väčšina z nich však preukázala zvýšené vylučovanie vápnika močom bezprostredne po vypití šálky kávy. Aj keď ďalšie, obzvlášť dlhotrvajúce štúdie, tento fenomén vždy nepotvrdili, je nutné považovať kofeín za rizikový z hľadiska možného vzniku negatívnej bilancie vápnika a následneho vzniku osteoporózy. Z tohto hľadiska je teda vhodné doplniť kávu mliekom, prípadne pridať mliečne výrobky (jogurt, syry) tak, aby bilancia vápnika bola opäť vyrovnaná.

5. Je káva nalačno skutočne nezdravá ?

Káva by určite nemala byť náhradou pohára čistej vody ako prvej tekutiny po prebudení.

Avšak, kľudne môžme piť kávu aj na lačný žalúdok. Pokiaľ je táto káva kvalitná a správne pripravená, nemusí vôbec spôsobiť prekyslenie. Napríklad taká „Powefood” organická káva doplnená o 1 PL kokosového tuku,  1 PL masla a 1 ČL škorice  môže byť výborným raňajkovým štartom dňa pre spaľovanie tukov a maximálny výkon mozgu.

Dôležité je aj rozoznávať vplyv kávy na lačný žalúdok u zdravého človeka a u človeka s vredovou chorobou alebo zápalom žalúdka. Kofeín totiž povzbudzuje produkciu žalúdočných štiav a tým pripravuje tráviaci systém na trávenie potravy. Aj preto je ideálne, keď káva nasleduje aspoň 20 -30 minút po jedle tak, aby sa zbytočne nemiešala s prirodzenými enzýmami a žalúdočnými šťavami (kyselina chlorovodíková), ktoré sa produkujú pri trení. U zdravého človeka tak káva nevyvoláva žiadne zdravotné ťažkosti. U ľudí so zápalom žalúdka, či vredovou chorobou žalúdka a dvanástnika je však vhodné kávu eliminovať.

6. Je pravda, že káva škodí tehotným ženám?

Počas tehotenstva a v období dojčenia je treba s kávou narábať veľmi opartne. Týka sa to najmä celkovej dennej dávky prijatého kofeínu. Určité množstvo kofeínu sa totiž dostáva do pupočníkovej krvi alebo aj do materského mlieka. Preto je tu rozhodujúca forma a dávka kofeínu.  Ak je dávka malá do 100 – 120 mg kofeínu denne (2 zdravé espressá), tak to plodu neškodí. Väčšinou však ženy prijímajú silnejšie dávky instantnej kávy a nesprávne pripraveného espressa, kde sa kofeín rapídne znásobuje, a to už vie byť problémom.

7. Sú pozitívne účinky kávy aj pri instantnej káve, zalievanej káve, či espresse?

káva nalačnoAbsolútne nie. V podstate si musíme uvedomiť, že pravé espresso je tým najlepším štandardom kvality a využitia zdraviu prospešných látok z kávy. Vhodné môžu byť aj správne prevedené alternatívne prípravy, no tu sa dostávame k problému nadmiernej extrakcie kofeínu a ďalších drevnatých látok, ktoré môžu prevážiť nad antioxidantami. Z kávy chcem totiž dostať maximum éterických olejov a tukov a minimálne množstvo organicky viazaného kofeínu (10-20 %). Keď kávu extrahujem alebo vyluhujem dlhšie dostávam sa k uvoľneniu až (80 – 90%) kofeínu, a to je už väčší problém.

Instantná káva nie je káva, ale instantný nápoj a tu sa dostávame k problematike ohľadne spracovania potravín, pridávania aromatických a iných látok, ktoré vytvárajú závislosť a vedú k nadmernej konzumácii, prekysleniu organizmu, a pod.

8. Je pravda, že pridaním mlieka do kávy sa znižuje účinok antioxidantov?

*30.8.2014 – aktualizácia poznatkov :

Mlieko do kávy a jeho vplyv na organizmus bude záležať od individuálnej intolerancie na laktózu ďalšich metabolických procesov pre ktoré sa každý potrebuje poznať sám. Nové štúdie však potvrdzujú, že proteíny mlieka viažu na seba istú časť antioxidantov a tak z vašej kávy nedostanete 100%, ale „len“ 60-70% potenci=alu antioxidantov.

V správnej káve je ich však toľko, že aj to môže byť v pohode dávka.  Ak vám 1-2 kapučína denne nespôsobujú tráviace ťažkosti a nepijete ich presladené, či v kombinácii so sladkosťami, tak vás tie 2-3 deci mlieka nezabijú. Samozrejme čo najkvalitnejšieho mlieka…Vhodnou alternatívou môže byť, nesladená smotana, kokosové mlieko, či kokosový olej, ktoré kávu zjemnia. Definované dávky kávy nespôsobujú, žiadne vymyslené prekyslenia, či iné toxické vplyvy na organizmus. Samozrejme pokiaľ je káva čistá a bezchybná…

Mlieko v tomto zmysle skôr spomaľuje vstrebávanie účinných látok z kávy do krvného obehu. Je to cítiť hlavne na spomalenom stimulačnom účinku kofeínu. Máme preto pocit, že káva s mliekom je svojimi účinkami slabšia než samotná čierna káva. Pridanie mlieka do kávy, prípadne pitie kávy typu capuccino alebo latte možno cielene využívať pre získanie lepšej fyziologickej tolerancie kávy samotnej v porovnaní s čiernou kávou. Finta je najmä vo vstrebávaní kofeínu, ktoré je pri čistej čiernej káve oveľa rýchlejšie a taktiež fyziologické reakcie môžu byť nápadnejšie. Mlieko nám však z obsahu antioxidantov neuberie.

9. Čo sú najlepšie látky na káve?

Káva, ak je braná ako čisto prírodný produkt, tak je výborným zdrojom antioxidantov. Organická zdravá káva má dokonca vyššie percento antioxidantov než zelený čaj a niektoré druhy ovocia, obsahuje najmä jednu skupinu antioxidantov – polyfenoly. Tým naj polyfenolom v káve je kyselina chlorogénová, ktorá je kombináciou kyseliny kávovej a chinovej. Tá predstavuje dôležitú časť antioxidantov kávy bojujúcich proti voľným radikálom v tele, ktoré sa do nášho tela dostávajú predovšetkým vzduchom, potravou a tekutinami.

Polyfenoly sú skvelé najmä preto, že pomáhajú tlmiť kardiovaskulárne a nádorové ochorenia, Parkinsonovú a Alzheimerovú chorobu.  Skutočne plnia funkciu antioxidantov a zlepšujú kvalitu nášho života prevenciou alebo oddialením príchodu degeneratívnych chorôb a ochorení. Z výživového hľadiska je dôležitý aj relatívne vysoký obsah draslíka a horčíka.

Vedci zatiaľ odhadujú, že káva môže skutočne dodávať až 70 % antioxidantov, ktoré by sme mali prijať v potrave. Vieme, že práve príjem antioxidantov z bežnej stravy sa vzhľadom na nízku biologickú hodnotu potravín stáva čím ďalej tým viac náročnejším.

Preto môže byť organická káva v súčasnej dobe výborným prírodným antioxidantom s adekvátnym povzbudivým účinkom nášho organizmu.

10. Môžem kávou skutočne zlepšiť  funkcie mozgu ?

Áno, avšak musím zabezpečiť kvalitu kávy a jej poctivú prípravu. Káva vplýva na náš mozog niekoľkými spôsobmi. Je veľmi dôležité pochopiť, že nervové bunky navzájom komunikujú prostredníctvom chemických látok, ktoré vylučujú. Týmto látkam hovoríme neurotransmitery. Tie sú prijímané vedľajšími bunkami, v ktorých následne dochádza ku požadovanej  zmene. Finta je v tom, že niektoré  neurotransmitery spôsobujú stimuláciu, iné útlum. Z tohto pohľadu vie byť kofeín veľmi nápomocný, pretože ovplyvňuje hladinu dvoch neurotransmiterov – acetylcholínu a adenosínu. Kofeín má zároveň vplyv na pamäť, zlepšuje výkonnú časť centrálnej nervovej sústavy, čo sa vie prejaviť v zlepšenej rýchlosti a presnosti pri riešení logických úloh. Výsledky odborníkov zaoberajúcich sa sémantickou pamäťou ukazujú, že kofeín zlepšuje aj rýchlosť vybavovania sémantických informácií.

Pre maximálnu podporu funkcií mozgu je však ideálne kombinovať kávu so zdravými tukmi, ako je maslo a kokosový tuk. Vďaka týmto tukom a správnej aplikácii môžete získate perfektné zasýtenie a nastavenie tela pre maximálne spaľovanie tukov. Navyše zlepšíte absorbciu prírodného kofeínu a priamo tak stimulujete neurotransmitery a nervové bunky k vysokému výkonu.

A na záver môj tip na prípravu „Power Coffee“

Na záver som si pre Vás pripravil nový recept na energickú zdravú kávu, ktorá vás nielen správne naštartuje a dodá energiu na celý deň, ale vďaka kokosovému mlieku, či škorici získate aj tie správne látky do tela a podporia spaľovanie tukov. Príprava je jednoduchá, poďme na to:power special

Pre 1 Osobu potrebujeme:

  • Čerstvo a jemne mletá Coffee Chef káva espresso – 7 až 9 g (1/2 PL)
  • Čerstvo a hrubo mletá Coffee Chef káva Galapágy -15 g (1 PL)
  • Extra panenský kokosový olej alebo MCT olej -15 g (1 PL)
  • Pravé kravské maslo 80 % – 15 g (1 PL)
  • Škorica alebo pravé kakao – 5 g (1 ČL)

Extra:

  • Pravá smotana min. 33 % – 50 ml
  • MCT kokosový olej (lekáreň) – 1 ČL

Postup:

1. Ak máte kávovar na prípravu espressa, aplikujete postup 1 z obrázku. Ak nie, tak aplikujete postup 2 z obrázku

2. Podľa formy prípravy zomeliem vybrané množstvo kávy – jemne na espresso (1.), hrubšie pre alternatívne prípravy (2.)

3. Do pripravenej kávy 200ml, (do espressa dolejem 120 ml horúcej vody) pridám lyžicu masla a kokosový olej. Dochutím kakaom a škoricou.

4. To isté platí pri príprave kávy pomocou alternatívnych metód (Moka, French press, Aeropress), akurát už nemusím dolievať vodu.

5. Všetko dobre zamiešam, ideálne minimixérom a vychutnám si Powerfood kávu pre super spaľovanie tukov a posilnenie funkcie mozgu.

 power Coffee priprava

Pôžitok z kávy:

1. Prémiová organická káva z plantáže, ktorá sa radí medzi Top 10 plantážnych káv sveta

2. Špecifická a netradičná kombinácia smotanových a exotických chutí a zdravých tukov s plnosťou kvetnatého tela organickej kávy. To všetko doladené o arómu škorice + pravého kakaa a gurmánsky zážitok je na svete.

Tajomstvo zdravej kávy

  • Organické pestovanie bez použitia pesticídov a
  • Forma spracovania, pri ktorej sa eliminuje tvorba plesní
  • Prémiový triedený výber zŕn najvyššej kvality
  • Stredná škála praženia, bez tvorby škodlivých toxínov
  • V kombinácii s kvalitnými tukmi a top koreniami pre stimuláciu spaľovania tuku a maximálnu sústredenosť

Dúfam, že sa Vám môj recept zachutí, teším sa na Vašu spätnú väzbu a tiež aj na ďalšie prípadné otázky ohľadom kávy, neváhajte sa pýtať. Pre bližšie informácie o ponuke Power Coffee a ďalších bezchybných produktov, kliknite na obrázok.

DPBLOGbanner_1

 

Zdroje:

Inšitút Kávy, doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. (Fakultná Thomayerova nemocnica) a MUDr. Peter Minárik (gastroenterológ, Onkologický ústav sv. Alžbety v Bratislave), slovenský odborník v oblasti poradenstva pre obezitu, výživu a zdravý životný štýl

(1) Neuhäuser-Berthold, Beine S, Verwied SC, Lührmann PM.: Coffee consumption and total body water homeostasis as measured by fluid balance and bioelectrical impedance analysis. Ann Nutr Metab. 1997;41(1):29-36

(2) Ganio MSCasa DJArmstrong LEMaresh CM.: Evidence-based approach to lingering hydration questions. Clin Sports Med. 2007 Jan;26(1):1-16.

Zdroj fotografií: goodfon.com

7 Odpovedí

  1. Je to dobry napad odporucat tuk ku kave ako nahrada za cukor + mnoho dasich vyhod. Ale tym ze maslo a este vacsmi kokosovy olej su prevazne zdrojom SFA nutricne odporucania maju byt co najnizsie. Radsej zamenil za lanovy olej ktory je bohaty s omega-3 co ma dobry vplyn na zdravie.
    Nadovsetko v dnesnych dietach s prijmom hlavne v omega-6 by som povazoval za velmi dolezite vymenit tuto informaciu za tuk bohaty v omega-3 ku kave 🙂

  2. Smiem sa spytat preco aj kokosovy olej aj maslo? obe varianty obsahuju nasytene mastne kyseliny. nestaci teda jedna varianta? aj z pohladu zivin?
    dik

  3. Zakupila som si u vas aeropress a mam taku otazocku, ze neviem, co sa stalo no po tyzdni pouzivania sa mi akosi tazko pretlaca. Niekedy s tym nemozem ani pohnut. A tiez pri otacani piestu ked je uplne zatlaceny, tak strasne skripe. Predtym mi to nerobilo. Neviete mi poradit, co sa stalo?

    1. Velmi tazko sa pretlaca ak je kava zle a prilis jemne namleta lebo vznikne vysoky tlak. Inak vobec nemam s tymto skusenosti ste asi prva.
      Vyskusajte len tak pretlacit
      bez kavy vodu . ak to btedy ide
      hladko tak treba dat spravnu davku a mletie kavy.
      S pozdravom

  4. Nerozumiem tomu, že je vhodné piť kávu 20-30 minút po jedle, aby sa nemiešala s enzýmami pri trávení(je tam TRENÍ), veď po takomto čase vlastne začína trávenie.
    A k tým vredovým chorobám-osobne som nepil kávu vyše 30 rokov, lebo mi nebolo dobre-mám zjazvený dvanástorník po vredoch. Už vyše roka pijem powerku a žiadny problém, len super pocity

    1. Jaroslav s konzumaciou kavy hned po jedle nejde len o enzymi , ale aj o taky priroddzeny gastronomicky postup, ze je vhodne dat iste prestavky medzi jednotlivymi chodmi. Takto je to pre organizmus casto prijatelnejsie ako ked clovek nahadze vsetko naraz a este aj vsetky chute sa zmiesaju

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.