7 najlepších využití kokosového oleja

kokosovy_olej_vyuzitie


Spoznajte výhody kvalitného kokosového oleja, ktorý je ozajstnou superpotravinou, či ste športovec, manažér, podnikateľ, alebo matka. Vyskúšajte 7 skvelých využití a objavte hodnotu čistej energie. Vďaka špeciálnym MCT tukom a vybraným esenciálnym kyselinám môžem pri tejto potravine skutočne garantovať výrazne zlepšenie kvality vašej životosprávy. Spustite „hacking“ vášho mozgu a metabolizmu. Zlepšite si každý deň a získate aj iný level sústredenia.

Nie všetky kokosové oleje sú si rovné. Vyskúšajte náš na ktorého chuť a kvalitu sa môžete spoľahnúť

Vitajte!

Ak vás zaujíma nekonvenčné, ale zato efektívne vylepšovanie životosprávy pre vaše zdravie, výkon a úspech, tak ste na správnom mieste. Ako však začať od najdôležitejších priorít?
Kliknite na „Kde začať“ a potom aj na „Moja vízia“, tak aby sme sa správne naladili pre spoločný progress. Bez kontinuálneho záujmu spoznať vplyv jedla na vaše telo a myseľ, nečakajte žiadne zázraky.
Ak sa však prihlásite na odber newslettra, tak získate pravidelné a často nekonvenčné inšpirácie ako sa posunúť o level vyššie a prevziať lepšiu kontrolu nad realizáciou vášho potenciálu.
Na tomto blogu nájdete okrem článkov o životospráve aj edukačné publikácie, novinky zo sveta výberovej kávy, vyladené nové recepty a odporúčania na vylepšené potraviny.  Ako bonus nech vám slúžia inšpiratívne rozhovory s rôznymi zaujímavými ľudmi, ktorí naplno realizujú svoj potenciál.
Ďakujem za vašu návštevu a želám Power inšpiratívne čítanie.

Prečo zrazu riešiť kokosový olej, keď sme doteraz fungovali aj bez neho? 

voda & Cocos 2Možno ste zachytili, že kokosový olej sa stáva čím ďalej tým viac populárnou potravinou. Z časti ide aj o trend výberu kvalitnejších potravín, alebo u mnohých ľudí aspoň o investíciu do dobrého pocitu, že nakupujú Bio. Realita je taká, ako pri každej potravine. Ak neriešite veci komplexne, nezachráni vás ani samotný kokosový olej. Avšak ak máte záujem vylepšovať vašu životosprávu, posúvať hranice mentálneho, či fyzického výkonu, alebo zabezpečiť bezpečnú úpravu jedál pre vaše deti a rodinu,  kokosový olej je to pravé “kokosové”. ☺ Určite vo svojom okolí narážate aj na klasický slovenský cynický prístup a zbytočné “mudrovanie” ľudí, ktorým chýbajú podložené argumenty a dôkaz vlastnej výkonnosti a metabolizmu. Aj preto je dôležité, aby sme sa naučili sami reálne zhodnotiť pocit a skutočnú energiu, ktorú môžeme získať z vybranej potraviny, či celej kombinácie na tanieri. Pozrime sa teda na kokosový olej ako skutočnú superpotravinu, ktorá vám aj v malom množstve prináša veľmi veľa benefitov, vzhľadom na jeho široké využitie. Vyberám pre vás otestované a overené využitia, o ktorých si dovolím tvrdiť, že mi naozaj zlepšili kvalitu života. Či už ide o skvelú úpravu jedál, elimináciu „umelín“ v krémoch a kozmetike, alebo o antibakteriálny a antivirálny účinok v tráviacom trakte, kokosový olej je skrátka pecka!

7 využití kokosového oleja s najväčšou pridanou hodnotou

Aj keď môžeme nájsť viac ako 100 využití kokosového oleja, opäť raz sa opriem o pravidlo 80/20. Predsa je lepšie najprv si osvojiť základy a až potom môžeme smelo improvizovať a experimentovať, pričom každý z vás si nájde svoje fintičky využitia v kuchyni, kúpeľni, či na stanovačke…

1. Rýchly a spoľahlivý zdroj poctivej energie Alfou a omegou našej dennej energie je efektívne fungovanie buniek a teda ich schopnosť produkcie energie, ktorá závisí od výkonnosti mitochondrií.

coconut-energy-drinkKladiem si teda otázku. Ako dodať rýchlu a efektívnu energiu týmto telieskam? Skúmam, testujem a zisťujem… až sa dostávam k MCT tukom (Medium Chain Triglycerides), ktoré sú najviac obsiahnuté práve v kokosovom oleji. Tieto tuky totiž priamo vyživujú naše bunky, navodzujú rýchlejší ústup pocitu hladu v porovnaní s bežnými tukmi a poskytujú priamy zdroj poctivej ketónovej energie pre mozog. Kokosový olej vám najrýchlejšie pomôže prekonať závislosť na glukóze. Jedným z najčastejších problémov súčasnej životosprávy je závislosť nášho mozgu na glukóze. To v preklade znamená, že ak si napríklad dáte “zdravé” vločky s ovocím a medom, tak vás o 2-3 hodiny dostane váš mozog s tým, že mu dôjde energia. V tom momente vaše sústredenie klesá a začína sa vnútorný dialóg, či si dáte nejaký snack, alebo vydržíte do obeda. Dobré tuky zasýtia aj limbický systém pre zvýšenú výkonnosť. Ak totiž chceme zvýšiť našu mentálnu výkonnosť, potrebujeme najprv “zasýtiť” náš jašteričí mozog (amygdalu), ktorá ak nemá dostatok, stresuje a hľadá si najbližší zdroj (sladké pečivo, sladkosti, malé uspokojenia a zbytočné snacky). Kokosový olej nezaťažuje pankreas a je veľmi rýchlo a ľahko stráviteľný. Keď však namiesto sacharidov, fruktózy a glukózy dodáme telu inteligentné MCT tuky z kokosového oleja, začnú sa diať úplne iné procesy. Kokosové MCT tuky majú totiž úžasnú vlastnosť rýchlej metabolizácie, pričom vôbec nezaťažujú podžalúdkovú žľazu (pankreas). Takto sa priamo v pečeni premieňajú na ketóny a získate z nich rýchlu energiu skoro ako zo sacharidov. Záver pre vás: získate rýchlu, ale aj trvajúcu energiu, ktorá podporuje váš tukový metabolizmus a nezaťaží telo. Z týchto tukov nikdy nepriberiete (iba že by ste ich denne zjedli pol kila). Práve z MCT tukov sa chudne a mozog zároveň získava oveľa väčšiu príležitosť tvoriť ketóny. A to vám už je iná liga myslenia…

 

varenie_kokosovy_olej
Varenie z kokosového oleja

2. Základný tuk pre akúkoľvek tepelnú úpravu Kokosový olej je tepelne veľmi stabilný do teploty až 200 st.

Neprepaľuje sa, neprská a ak vám prekáža kokosová aróma (ktorú buď milujete, alebo nenávidíte), existujú aj čisté formy bez vône. Kokosový olej je výborný najmä na rýchlu prípravu jedál vo woku, kde využívame krátku úpravu zeleniny a vyššiu dymovosť oleja. Medze sa nekladú ani pri spracovaní vajíčok, či príprave palaciniek. Kokosový olej je skvelým riešením pre milovníkov vyprážaných jedál. Odmietame extrémne tvrdenia, že akékoľvek vyprážané jedlo vás zabije. Fakt, že to tak nie je, môžeme vidieť na populácii Japoncov a Thajčanov, ktorí vo svojom jedálničku tento spôsob prípravy používaju často. Aj keď pravý teľací, či bravčový rezeň odporúčam pripraviť na bravčovej masti, ryby, hydinu, či vajcia si skúste vypiecť práve na kokosovom oleji. Najlepší základ pre milovníkov pečenia, či prípravy „raw“ dezertov. Uvedomelé mamičky, slečny, či babičky už veľmi dobre vedia, že rastlinné tuky neprinášajú takú radosť z pečenia ako kokosový olej, či pravé maslo. Vyskúšajte si niektoré koláče z môjho repertoára a objavte chute, ktoré vám navyše dodajú 100 % čistú energiu. Viac info o zdravom pečení nájdete v mojej knihe tu. Skvelá náhrada rastlinných tukov v prípade laktózovej intolerancie.  Aj keď by mala väčšina ľudí celkom v pohode zvládať maslo a ghee, kokosový olej slúži aj pre prípady extra intolerancie na laktózu. Ďakujem aj za priame upozornenie jednej vzdelanej čitateľky, ktorá veľmi dobré poznamenala, že intolerancia a alergia je veľký rozdiel. Aj preto môže mať intolerancia rôzne sťádia a isté množstvo vybranej potraviny môžete úplne v pohode zvládať. Takto môžete vďaka kokosovému oleju výrazne znížiť záťaž omega-6 mastných kyselín a priamo podporiť aj úpravu procesov vo vašom trávení. Zažite aj vy rozdiel v trávení a získaní energie z jedla ak namiesto slnečnicového oleja pripravíte vašu omeletku na kokosovom tuku.

 

zdravy_kokosový_olej
Zdravý kokosový olej

3.  Energetická bomba do vašej kávy Zabudnite na cukor a mlieko, ktoré vás spomaľujú.

Vyskúšajte si dať do kávy kokosový olej. Ak k tomu pridáte ešte aj poctivé maslo, získavate veľmi rýchlo stráviteľnú a zároveň trvajúcu energiu pre váš mozog. Náš mozog si žiada inteligentné tuky a nie zbytočný cukor. Odstráňte strach z nedostatku jedla, návaly hladu a chute na sladké. Staňte sa pokojnými pozorovateľmi vášho okolia, ktoré bežne nedokáže odolať sladkostiam, či iným pochutinám v ich zornom poli. MCT tuky dostanú váš mozog do produkcie ketónov bez bolesti. Vieme, že mozog najlepšie funguje práve na ketónoch, kedy stráca závislosť na glukóze. Bežne však potrebujete absolvovať dosť náročnú adaptáciu pri striktnej nízkosacharidovaj diéte. Vďaka rannej káve s kokosovým olejom sa to však dá zabezpečiť aj bez bolesti a tak si večer kľudne môžete dopriať obľúbenú ryžu, či nejaký ten zemiačik. Pozor, efekt tejto kombinácie je priamo úmerný s kvalitou kávy ktorú pijete! Zároveň táto kombinácia nie je pre ľudí, ktorí očakávajú extrémne zázraky bez toho, aby pohli mozgom, či dvihli zadok zo stoličky. Ak však veríte vo vlastné zlepšovanie a každý deň investujete do učenia a venujete sa zaujímavým pracovným, či osobným aktivitám, tak vám garantujem, že práve káva z maslom a kokosovým olejom môže byť tou najlepšou energiou pre váš pracovný deň, tréning, či výkon pri opatere detí a starostlivosti o celú rodinu.

 

4. Telová kozmetika na všestranné použitie Náhrada bežného telového mlieka, či krémov na tvár. 

Olej sa krásne vstrebáva do pokožky a nezanecháva mastný film. Ak máte suchšiu alebo citlivú pokožku, problémy s popraskanou kožou, atopickým ekzémom, vyrážkami a alergiami, niet na čo čakať. Vyskúšajte to kokosova kozmetikapravé kokosové a dodajte aj vašej pokožke čistú prírodnú energiu. Náhrada toxických opaľovacích krémov. Verte či nie, bežné krémy vedia byť naozaj problematické, pričom dokonca zabraňuju aj vstrebávaniu najhodnotnejšieho vitamínu D. Kokosový olej je oveľa lepšou prírodnou alternatívou s opaľovacím faktorom SPF 4 a keď k nemu namiešate aj ďalšie látky, opálite sa nielen krajšie, ale hlavne zdravšie. Prírodný deodorant, vyhladzovač vrások a istota pre vaše deti. Vieme, že deodoranty niekedy obsahujú viac plynov a chémie ako jedna továreň. Aj keď to tvrdím s nadhľadom, vďaka kokosovému oleju si môžete pripraviť vlastný deodorant, či makový peeling pre vyhladenie pokožky. Mamičky určite ocenia čistotu a nezávadnosť pre zdravie jemnej pokožky svojich detí. Predsa ich nebudeme toxikovať už od narodenia rôznymi drahými zbytočnosťami.

 

5. Úprava trávenia a boj proti baktériám a kvasinkám. Kokosový olej rieši zlé baktérie a kvasinky.

KvaCoconut-Digestionsinková infekcia (mykóza) a súvisiace poruchy trávenia sú bežným problémom, ktorý si však mnoho ľudí vôbec neuvedomuje. Kokosový olej pôsobí priamo antibakteriálne a navyše dodáva telu energiu namiesto glukózy, na ktorej sú kvasinkové potvory priamo závislé. Kokosový olej má vysoký obsah prírodných antioxidantov v podobe vitamínov A, C a E. Takto podporíte optimálne funkcie metabolizmu, vďaka ktorým sa vytvára aj ochranná bariéra pred choroboplodnými baktériami. Silný stimulačný vplyv imunity. Vďaka vysokému obsahu kyseliny laurovej má kokosový olej silné antivirálne a antibakteriálne účinky. Vďaka pravidelnej konzumácii výborne podporíte imunitu a ušetríte si kopec mizerne stráveného času, keď vás zlomí nejaký vírus.

 

6.  Starostlivosť o zuby a pevné vlasy Domáca zubná pasta, ktorá mineralizuje a čistí zuby.  

Používajte kokosový olej namiesto bieliacej pasty a aplikujte celý týždeň. Potom sa pozrite do zrkadla a ak máte geneticky dané bielšie zuby, tak sa nezľaknite, Že sa prejaví ich krása. Jednoduché a často efektívnejšie ako zázračné “whitening” pasty s kopou fluóru. V tomto bode, ďakujem aj kolegom stomatológom za upozornenie toho, že v podstate za väčši

Kokosový_olej_ako_šampón
Kokosový olej ako šampón

nu metód ktoré bielia zuby (sóda bikarbóna, kypriaci prášok), veľmi rýchlo zaplatíme daň poškodenou sklovinou. Takže radšej pocmúľam kokosový olej samotný, tak ako zubnú vodu. Skvelý kondicionér pre výživu vašich vlasov. Zabudnite na populárne reklamy šampónov s kondicionérom 2v1. Zvoľte si radšej čistý žihľavový šampón a urobte si kokosovú masáž hlavy. Ak máte sklon k mastným vlasom, aplikujte olej iba na končeky. Pocit pohody a radosti z dobre vyživenej a hebkej koruny krásy sú pre mnohé ženy na nezaplatenie. A možno aj pre chlapov, keď sa zrazu zbavia lupín…

 

7. Starodávny aj novodobý liek  Priama podpora štítnej žľazy a správnej funkcie hormónov.coconut-oil-skin

Vieme, že hormonálna rovnováha je základom pevného zdravia. Práve vďaka náhrade cukrov a získaniu energie z MCT tukov spúšťame úplne iné fyziologické procesy v tele a priamo riešime aj inzulínovú rezistenciu, na ktorú má nábeh čím ďalej tým viac ľudí. Dezinfekcia a super rýchle hojenie rán. Často sa stane úraz práve vtedy, keď nemáte prístup k dezinfekcii. Stačí mať však so sebou kokosáč, ktorý v prvom kroku nahradí dezinfekčné spreje a zároveň ani tak neštípe. Aplikujte priamo aj v procese hojenia, ktorý tak výrazne urýchlite. Úprava hladiny dobrého cholesterolu a zníženie kritických triacylglycerolov. Pravidelná konzumácia oleja vám nielen dvihne dobrý cholesterol, ale aj zníži kritické triacylglyceroly, ktoré sú základným problémom kardiovaskulárnych chorôb. Olej zároveň pôsobí protizápalovo a zmierňuje aj ďalšie nepríjemné zdravotné komplikácie spojené s inflamáciou v tele.

Extra odporučenie pre uvedomenlých rodičov a sumár na záver.

smart-kids-ftr Vidíme, že kokosový olej je jednou z najhodnotnejších potravín, ktorá by sa mala stať súčasťou nášho základného nákupného košíka. Ak do neho totiž dostaneme viac inteligentných tukov ako zbytočných sacharidov, možno si ani neuvedomíme, ako priaznivo ovplyvníme našu životosprávu. Ako vedomostné okienko si môžeme zapamätať, že za hodnotu kokosového oleja sú zodpovedné najmä 2 zázračné ingrediencie:

 

  1. Kyselina laurová tvorí viac ako 50% obsah kokosového oleja. Tento tuk dokážeme okamžite premieňať na rôzne ďalšie kyseliny, ktoré dokážu ničiť baktérie a vírusy. Žiadna iná potravina na svete neobsahuje viac kyseliny laurovej, ako kokosový olej. Viac detailných info tu.
  2. MCT tuky sú to tuky so stredne dlhým reťazcom, ktoré sú veľmi rýchlo využiteľné pre získanie energie a dokonca svojim spôsobom simulujú sacharidy. Vďaka týmto tukom vieme rýchlejšie trénovať tukový metabolizmus a podporiť tvorbu užitočných ketónov v našom mozgu. Viac detailných info tu.

Kokosový olej by mal byť aj s ďalšími inteligentnými tukmi základnou stavebnou jednotkou výživy dieťaťa. Olej je perfektnou výživovou bombou už počas tehotenstva, kedy dodá vášmu dieťatku potrebné látky pre rast a rozvoj mozgu. Úplná pecka je jeho kombinové užívanie spolu s fermentovaným olejom z tresčej pečene. Ak budú mamičky pokračovať aj po narodení v mesiacoch kojenia, podporia nielen produkciu hodnotného materského mlieka, ale najmä jeho kvalitu. Ak totiž dodáte vášmu dieťatku v prvých mesiacoch čo najviac inteligentných tukov, tak viete výrazne ovplyvniť jeho budúci vývoj mozgu a myslenia… Takúto hodnotu totiž nikdy nedostanete zo sunarov a iných detských výživ. Mať zdravé a super rozumné deti je asi to najväčšie bohatstvo, čo myslíte?


Neberte však kokosový olej ako dogmu a jediný vhodný tuk.
Sú tu aj ďalšie skvelé voľby ako olivový olej, pravé kvalitné maslo, orechy, či bravčová masť. Aj tie budeme postupne objavovať až kým neprídeme na to, že chute sa budujú kvalitnými tukmi, bylinkami a koreniami a nie zbytočným cukrom. Viac info výbere a kvalite kokosového oleja nájdete v súvisiacich článkoch a na našom e-shope, kde pre vás máme vylepšené potraviny pre aktívnych ľudí.

Zapíšte sa do Newslettera nech vám nič neujde a získajte aj pripravované Powerlogy bonusy.

Ak chcete podporiť obsah tohto blogu a oceniť moju prácu, tak stači jeden hlas.

Podporte ma v súťaži blogerroka 2017 pre kategóriu zdravý životný štýl.

22 Odpovedí

  1. Dobry den, chcem sa opytat ako sa staviate k variante bezkofeinovej kavy? Chcela by som vyskusat vasu power coffe, ale kavu kofeinovu uz nepijem par rokov nakolko mam z nej vyraznu crevnu intoleranciu nastupujucu uz po pol hodine a trvajucu niekolko hodin. Kavu pijem bezkofeinovu pre chut☺
    Dakujem za odpoved.

  2. Netreba zabudat, ze chvalospevy na ten-ktory produkt omielaju najma ti, ktori ho predavaju. Sila marketingu je neuveritelna.
    Napriek niektorym pozitivam mi pripada nezmyselne denne „uzivat“ kokosovy olej po lyzickach ako nejaku medecinu, a to na zaklade reklamnych kampani. Z rovnakych dovodov by sme mohli „uzivat“ mrkvu, ine oleje, zemiaky, kurence, jogurty, vajicka, fazulu… az by sme dosli k tomu, ze treba „uzivat“ vsetko, a kedze nemozeme vsetko naraz, tak aspon s mierou 🙂

    Tym, ze si konzumaciou kokosoveho oleja zvysime prijem napr. kyseliny laurovej, zvysime si aj prijem nasytenych mastnych kyselin, ktore vraj nie su az take najuzasnejsie.

    Skor nez zacnete kokosovy olej „uzivat“ si precitajte aj ine zdroje, napr. zaujimavy je clanok na http://www.peknetelo.eu/orechy-semienka/kokos/kokosovy-olej/, na ktory som prave netrafila.

    A vobec nechapem, pan Plichta, ako mozete odporucit kokosovy olej do kavy. Ved ten olej plava na povrchu.

    1. Kokoska dakujem…spravne pisete, ze ziadna substancia samotne nie je zazrak a ja tu ani neprehanam, ze by z kokosoveho oleja bol zazrak. Ale venujem sa uz nejaky ten rok, kave kokosu, MCT tukom, cokolade a snazim sa ziskat a potom komunikovat co najviac informacii pre uzitok. Nevenujem sa vajciam, ani syru ale tiez rad odporucim, svojim sposobom su to superpotraviny…Co sa tyka negativ kokosoveho oleja, tie su hlavne v kombinacii so sacharidmi a v nespravnej aplikacii. Celkovo vas nejdem presviecat, sama asi dobre viete co vam robi dobre, kludne mozete kokos olej vynechat.
      A to ze pridavam do kavy a ma to skvrnu neznamena, ze sa to neda vypit…Samozrejem suhlasim, ze to nevyzera esteticky a preto odporucam dostudovat moje clanky a detaily receptu, kde jasne upozornujem, na to, aby ste si to vymiesali a pri rannje kave s maslo a MCT, alebo kokosovym olejom dokonca rozmixovali ako smoothie. Tak to vyskusajte a potom mi napiste ako sa citite…Ja uz nejake dva roky uplne super a nenasiel som este lepsiu a zaujimavejsiu kombinaciu do kavy.
      https://www.dusanplichta.com/blog/power-coffee-s-maslom-a-mct-ako-efektivna-nahrada-ranajok/
      A co sa tyka saturovanych tukov a zdravia, tak tiez len upozornujem citatelov, aby si dostudovali aktualne poznatky , vybrali spravne tuky a spravne ich kombinovali vo svojom vyzivovom protokole. Tak potom pridete na to, ze saturovane tuky cievy nezapchavaju a su dokonca zdrave … Ale kazdy nech si vyberie ako mu vyhovuje, ja len rad preukazem moje krvne testy, ze aj napriek asi velmi velkej spotrebe masla a kokosoveho oleja myslim, ze sa mozem zaradit medzi top 10% zdravých a vitálnych ľudí tohto náoda. 🙂 S pozdravom

  3. Zdá sa mi ozaj všestranne dobrý.Náhrada cukru,zlepšenie látkovej premeny a tiež dosť výrazný antibakterialny,antimykotický a zrejme i antivírusový účinok. Teda výborná a v dnešnej dobe neoceniteľná náhrada za antibiotiká a antimykotiká. Zrejme pôsobí aj proti
    vírusom,ako i parazitom rôznej povahy a začlenenia .

    1. Áno ale vždy záleži na kvalite a kombinácii s iným jedlom vo výžive. ťažko budeme bojovať proti niektorým zlým baktériám, kým neodstránime cukor a ďalšie nepotrebné sacharidy, alebo antinutrienty.

  4. Zdá sa mi ozaj všestranne dobrý.Náhrada cukru,zlepšenie látkovej premeny a tiež dosť výrazný antibakterialny,antimykotický a zrejme i antivírusový účinok. Teda výborná a v dnešnej dobe neoceniteľná náhrada za antibiotiká a antimykotiká. Zrejme pôsobí aj proti
    vírusom,ako i parazitom rôznej povahy a začlenenia .

  5. Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, kedy je najvhodnejšie kokosový olej užívať.Neviem či pred jedlom po jedle a či ráno naobed alebo večer. Ráno užívam zelený jačmeň, tak neviem či ho môžem kombinovať s ním. Chcem ho užívať samotný a nie v jedle. Do teraz som si ho vždy rozmiešala v teplom bylinkovom čaji večer pred spaním. Začala som ho užívať len nedávno. Ďalej by som sa ešte chcela spýtať na to, či je vhodné potierať si ním pohlavné orgány, keďze trpím vaginálnou mykózou, ktorá sa mi neustále každý mesiac vráti. Gynekologička mi s tým už tri roky nevie poradiť. Tabletky, ktoré som užívala alebo čipky, ktoré som si vkladala do pošvy zabrali, ale vždy sa mi opakovane kvasinky vrátili. Poraďte mi prosím, ďakujem.

    1. KOnzumovat kedykolvek pocas dne, zalezi od jedla a nie je to presne potrebne definovat.
      Ak si rano robim smoothie tak ho tam dam, ale rovnako ak si vecer robim wok.

      Co sa tyka druheho problemu, tak to si nedovolim radit, kedze tymto zalezitostiam sa odborne nevenujem. Toto treba diskutovat mozno s inym doktorom, co ma nejaky inovativny pohlad.

    2. Treba vylúčiť všetok cukor a to prakticky nastálo. Aj potraviny, ktoré ho obsahujú (ovocie, polotovary, rajčiakové pretlaky,majonézy,….) Bez toho sa mykózy nezbavíte.

  6. Ja mám veľmi dobré skúsenosti s kokosovým olejom od Finefoods, lebo je bez vône, takže ho môžem používať do všetkých jedál a neostane po ňom kokosová aróma.

  7. poradte mi prosím. …Stále ma páli zaha myslím že mám kyselinu v žalúdku a preto..mam zazastavený metabolizbus a nemôžem schudnúť ten kokosový olej mam v akom množstve používať?
    Ďakujem

    1. Dobry den,
      Prosim ak máte pálenie záhy treba riešiť probiotiká a stabilizovať žalúdočné kyseliny ako prvé. Je dosť možné , že máte poškodené ochrannú vrstvu čriev, alebo žalúdka, no nie je to dráma. Len treba zodpovedný prístup a aplikovať správny protokol.
      Kokosový olej môžete aplikovať ako súčasť príjmu tukov, ktoré su ľahko stráviteľné. 1-3 Pl lyžice denne, ale nemusito tlačiť na silu. Zakomponovať do jedla, alebo shkakov, alebo kávy. Kokos olej dodá ľahko stráviteľnú energiu a navyše pomáha aj ativirálne a antibakteriálne. Kvalita kokosového oleja je dôležitá.

  8. Zaujímavá schýza ohladom tukov. Viac článkov totiž kritizuje kokosový olej spolu s palmovým. Dokonca sú odborníkmi označované za lacné a jedovaté. Podporujú vraj v organizme vytváranie nebezpečného cholesterolu upchávajúceho cievy. Tak neviem či celá tá reklamná propaganda okolo kokosového oleja nebude len humbukom na ludí čo sa toho chytia ako tresky na návnadu.

    1. Radovan, poďme sa pozrieť na seriózne argumenty a nie len kĺzať po mediálnom povrchu, kde sa vytvára záver s observačných štúdii a často len náhodných korelácii.
      Je rozdiel príčina a efekt a teda kauzalita a potom korelácia.
      O čo mi tu ide? Napíšem pár argumentov a posnažim sa tu všetkým čitateľom komunikovať, ktoré oblasti si dosťudovať, tak aby ste si sami vytvorili úsudok.
      A teda, čo si treba uvedomiť pri tých článkoch:
      – Skúmajú rafinované oleje, alebo extra panenské?
      – Aké bolo spracovania olejov, ktoré sa ukázali ako škodlivé
      – Skúmajú články konkrétnu príčinu a efekt, alebo len koreláciu
      – Príčiny aterosklerózy sú v poruche trávení tukov, a zlej syntéze cholesterolu, nie v tom, že ho príjmame v strave…
      – Viac aterosklezóry spôsobuje metabolický syndrón a teda narušená insulínová citlivosť
      – V súčasnosti už najnovši výskum jasne vie, že ten cholesterol bol od 80.rokov zlé chápaný a bohužiaľ je aj u nás zlé komunikovaný a všetci sa ho boja
      – články strašia predpokladom, že dlhšie reťazce C12 a vyšie preukázali vplyv na vznik aterosklérozy. To je však len korelácie, pretože to skúmali observačnými štúdiami, kde v životospráve ľudí bolo aj xxx iných faktorov a ako najdôležtejši spolu s konzumáciou lacného a refinovaného kokos oleja, aj palmového oleja v spracovaných výrobkoch , je konzumácia nevhodných sacharidov / cukru
      – Samozrejme kokos olej, nie je jediná zázračná potravina ktorá nás spasí, ale je to veľmi efektívna potravina, ktorá aj v malom množstve dodá hodnotnú a ľahko stráviteľnú energiu, MCT a navyše pôsobí antiviral a antibakterial
      – Práve bakérie v tráviacom trakte sa ukazuju v najnovšom výskume ako kľúčovou oblasťou s najsilnejším vplyvom pre optimalizáciu výživy
      – Samozrejme dá sa fungovať aj bez kokosového oleja, ale ako hovorím, keď chcem efektívnu výživu vyberám si na striedačku kokos, maslo, olivový olej a do jedál kde mi to pasuje, aj domácu slaninu a bravčovú masť
      – aK ťa napadlo,že sa to podobá na paleo prístup , tak áno i keď je to jedno ako sa to volá, dôležité sú princípy a to hlavne trénovať a udržiavať metabolizmus v dobrej kondícii a tak, aby si vedel využívať tuky ako zdroj energoe a nie len cukry
      – Na záver ešte bonus, že to aby si z kyseliny myristovej vnikal problém samotne aj pri zodpovednej nízkosacharidovej výžive, tak by trebalo zjesť denne aspoň pol litra kokos oleja…a to asi nadáme …
      – Nkto totiž nevraví, že kokosom sa treba napchávať. Ale zameniť zlé tuky, alebo vylepšiť domáce pečenie, kávu shaky sa oplatí. Konzumácia 2-4 lyžíc denne, je úplne v poriadku…
      – No a toto cyhlásenie, je rovnakú blud, ako keď prehlásili, že Červené mäso je za cievnymi chorobami a rakovinou : „Nasycené kyseliny s dlouhým řetězcem (12 – 16 atomů uhlíku – LC SFA) jsou Světovou zdravotnickou organizací WHO hodnoceny jako výrazně atherogenní. “
      – Keď si prečítate detaily prístupu WHO , tak zistíte, že zase si vytiahli z kontextu ľudí, čo sa pchajú párkami, mäsom z bytúnkou, Americkými šmejdami a tak celkovo…
      – My sme však v Európe a máme prístup ku kvalitným potravinám, aj mäso, len si to treba vyhľadať a nájsť
      -Na Sardínii po stáročia jedia sušené mäsové výrobky bez konzervantov a prídavkov, prosciutta atď a všetko frčí…

      KAždopádne na záver ako som spomínal je dôležité kriticky myslieť a je dobré, že si kladiete otázky či nás ten kokos spasí …Nespasí, ale každé vylepšenie komplexnej životosprávy sa ráta.
      A že vám nechutí a máte radšej slaninu ? Tak je to oki, len si zabezpečte kvalitku …Mňe proste ľahšie trávi a chutí kokos …
      I keď je pravda, že k zemiakom as bryndzou si ho nedávam 🙂

  9. Super článok Dušan, mohol by si mi však poradiť? Keďže olej má menšiu hustotu ako voda, pláva mi jeho vrstva na vrchu kávy, čo mi nepríde optimálne (hlavne po chuťovej stránke :D) Robím niečo zle?

  10. Mam ho doma a vse ostatni jako je olej,maslo a podobne jsem vyhodila. Existuji i jine nez-li jsou na obrazku, ten BIO ve sklenici je uzasny…v kazdem pripade to v kuchyni nesmi chybet! DOPORUCUJI! moc dobre chutna po kokosu a take krasne voni. Dekuji za dalsi priklady a Tipy! Pozdravuji Joli

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.