Kuchár Pepe: 3 jednoduché koláče bez múky a cukru

Jednoduchy kolac

Jednoduchý kolač. Asi už aj vás prestali baviť klasické krémové či múčne koláče, ktoré sú síce chutné, no váš pocit na žalúdku, či energia už nie.  Ak však vieme ako na to a začneme nahrádzať zabijakov ako je biely cukor a múka, tak si vieme veľmi šikovne pripraviť dokonalý pôžitok bez výčitiek. Či už ide o jedlo, alebo dezert, tak poznanie správnej kombinácie a základných pravidiel pečenia je často dôležitejsie ako špeciálne gastro schopnosti. Čítajte ďalej a spoznajte tajomstvo jednoduchosti prípravy domácich koláčov kuchára Pepeho, ktoré by som vôbec nemal problém naservírovať svojim deťom.

Vitajte!

Ak vás zaujíma nekonvenčné, ale zato efektívne vylepšovanie životosprávy pre vaše zdravie, výkon a úspech, tak ste na správnom mieste. Ako však začať od najdôležitejších priorít?
Kliknite na „Kde začať“ a potom aj na „Moja vízia“, tak aby sme sa správne naladili pre spoločný progress. Bez kontinuálneho záujmu spoznať vplyv jedla na vaše telo a myseľ, nečakajte žiadne zázraky.
Ak sa však prihlásite na odber newslettra, tak získate pravidelné a často nekonvenčné inšpirácie ako sa posunúť o level vyššie a prevziať lepšiu kontrolu nad realizáciou vášho potenciálu.
Na tomto blogu nájdete okrem článkov o životospráve aj edukačné publikácie, novinky zo sveta výberovej kávy, vyladené nové recepty a odporúčania na vylepšené potraviny.  Ako bonus nech vám slúžia inšpiratívne rozhovory s rôznymi zaujímavými ľudmi, ktorí naplno realizujú svoj potenciál.
Ďakujem za vašu návštevu a želám Power inšpiratívne čítanie. 

Správna myšlienková mapa pečenia a ingrediencií ako základ úspechu.

Ak som ťa inšpiroval, neváhaj ma podporiť v súťaži 🙂

Určite sa stretáte s rôznymi vychytenými receptami, ktoré kolujú po internete. Avšak prečo dostávam stále otázky koľko gramov presne použiť, alebo čo spravím ak nemám doma mandle atď. Človek sa potom často dostáva do obmedzenia receptu. Avšak tak ako pri komplexnej životospráve, tak aj pri koláčoch je potrebné vytvoriť si vlastný návod, manuál na to,  aby sme získlali plnú kontrolu nad našim želaným výsledkom. Aj preto som si spracoval takú šikovnú mapu mojich top koláčov, ktoré si potom môžem rotovať. Menej je niekedy viac a vašim postupným experimentovaním si môžete do mapy zapisovať aj obmeny a detailnejšie gramáže, podľa toho ako vám koláč vyšiel. 

Vyskúšajte do svojich koláčov pridať naše mandľové maslo. Je tak dobré že vyhralo aj Great Taste Award 2016 🙂

Jednoduchy kolac
Ako na zdravé koláče

K riešeniu kvality koláčov som sa dostal najmä vďaka projektu detského zábavného centra Kids House, kde som sa postaral o kvalitu kávy v kaviarni. Rodičia si tak pritom ako sledujú svoje deti vo vytŕžení z úšasných preliezok a atrakcií, môžu dopriať poriadnu kávu dokonca aj s kokosovým mliekom. Kokosové kapučíno sa stalo hitom hneď v prvý deň. 🙂

Ako si tak však pením kokosové mlieko, zbadal som vysokého chlapa, ktorý začal napĺňať vitrinu úžasne vyzerajúcimi koláčmi. Aj keď v rámci môjho dostatočného príjmu masla, kokosového oleja, či ďalších kvalitných tukov nezažívam nekontrolovateľné chute na sladké, tak ma stále zaujímajú dobre vyzerajúce záležitosti a hneď zisťujem ich zloženie. Vzišla debata plná nadšenia, hlavne keď som zistil, že kuchár Pepe úplne eliminuje cukor a bielu múku

Kuchár Pepe ma oslovil, a tak som sa rozhodol, že dáme dokopy návod na 3 efektívne koláče na ktoré sa môžete kedykoľvek spoľahnúť.

3 Pepeho efektívne koláče, ktoré zvládne každý

Ak neviete kde začať, alebo hľadáte nové kombinácie, tak v týchto 3 koláčoch nájdete skoro všetko. Príprava nie je vôbec náročná. Veď predsa sme s kuchárom Pepem len chlapi a snažíme sa veci zjednodušovať. 

1. Pepeho šťavnatá rýchlovka 

Tento koláč sa len za pár dní stal najväčším hitom Pepeho facebooku s viac ako 3200 shares. Super je, že pri tomto koláči máte voľné ruky a môžete experimentovať s rôznymi ingredienciami. Ponechať alebo vynechať banány, nahradiť jablká hruškami, či vlašské orechy mandľami. Jednu ingredienciu by som však určite nevynechal. Poctivé kravské maslo, ktoré dá celému koláču šťavu a navyše výborne stabilizuje jeho glykemický a energetický potenciál.

Jednoduchy kolac
Koláč od kuchára Pepe

 Ingrediencie:

  • 100g jemných ovsených vločiek 
  • 100g mletých vlašských orechov
  • 100g kvalitného medu
  • 200g strúhaného kokosu
  • 200g roztopené maslo (kokosový olej)
  • 2 vajcia
  • 1 nahrubo nastrúhané jablko
  • 1 väčší banán
  • štipku škorice  
  • štipka soli
  • na vrch hrubo nasekané vlašské orechy

Ako na to: 

Všetky ingrediencie spolu dôkladne premiešame. Vylejeme do vymastenej a vločkami vysypanej tortovej alebo inej formy s priemerom 24 cm. Posypeme hrubo nasekanými orechmi. Pečieme 50 minút pri 170 stupňoch.

2. Makovo višňová torta bez múky

Neviem ako vy, ale pre mňa je mak super. Nielen preto, že obsahuje až 12-krát viac vápnika ako kravské mlieko a super pecku magnézia, ale hlavne pre jeho obsah dobrých tukov, ktoré ma zasýtia. Navyše kyselina linolová a vitamín E sú proste super veci. Čo vás však bude zaujímať asi viac je chuť a pôžitok :-). Vďaka využitiu kyslej smotany, maku a višňového jemne kyslého džemu sa môžete opäť tešiť na poriadnu šťavu žívých chutí bez múky a cukru. Aj keď nieje 100% „hipster raw“ :-).

Jednoduchy kolac

Ingrediencie

  •  300g čerstvo pomletého maku
  • 4 bio vajcia
  • 100g masla
  • 120g med
  • 100g biely jogurt alebo kyslá smotana
  • 150ml smotany na šlahanie
  • 250g mascarpone
  • 200g vykôstkovaných višní
  • 50g višňového džemu
  • 1 lyžička kypriaceho prášku z vínneho kameňa
  • štipka soli 

Postup:

Vajcia rozdelíme. Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh. Vo väčšej mise premiešame mak s kypriacim práškom. Pridáme žĺtka, med, roztopené a vychladnuté maslo, jogurt. Dôkladne premiešame. Na záver zľahka vmiešame vyšľahané bielka. Masu vylejeme do okrúhlej tortovej formy s priemerom 22 cm a upečieme. 170ºC približne 40 minút. Skúška špáratkom.Po upečení korpus necháme aj vo forme približne 10 minút vychladnúť, potom ho vyklopíme alebo vyberieme. Na mriežke necháme dôkladne vychladnúť.

Korpus prerežeme na polovicu. Spodnú časť natrieme višňovým džemom, navrstvíme višne, potrieme polovicou vyšľahanej šľahačky a mascarpone a prikryjeme druhou časťou korpusu. Na vrch potrieme džem a celý koláč (vrch aj boky) potrieme zvyšným krémom…Potretý koláč môžeme posypať pomletým makom a dáme dobre vychladiť aby sa všetky komponenty dobre spojili.

3. Power Coffee Cake 

Dovoľte nám predstaviť prvú verziu špeciálneho Power Coffee cake, ktorý sme s Pepem dizajnovali presne podľa mojich kritérií. A tak sme spojili mojich top 5 ingrediencií (káva, horká čokoláda, kokos, mandle a pravá vanilka) a vytvorili zážitok pre každého gurmána. Takto vám viem garantovať bezchybný koláč s vyladeným pomerom ingrediencií, ktorý ak nedržíte ketogenickú stravu, tak si môžete dopriať aj každý deň. Zaujímavé by bolo zmerať, koľko ľudí by vďaka takýmto koláčom dokonca schudlo. Každopádne tento koláč môžete ďalej vylepšovať podľa vášho gusta, pričom originálnu verziu budete môcť skoro ochutnať vo vybraných kaviarňach, kde sa podáva Power Coffee. 

Jednoduchy kolac
Kávový koláč

Ingrediencie

Piškóta:

  • 100g kvalitnej horkej čokolády min.62%
  • 100g maslo
  • 120g kokosový cukor
  • 3 vajcia
  • 220g špaldová/mandľová  múka
  • 1 lyžica kypridlo – vínny kameň
  • Štipka škorice
  • Vanilka

Plnka:

  • kokosové mlieko 250 ml
  • struhany kokos 120g
  • kokosovy olej 50-70g
  • pravá vanilka 1 Čl/5g
  • med/kokos cukor 50g

Poleva:

  • horká 70%+ čokoláda  70g
  • maslo 50g
  • Power coffee 1 PL do roztopenia

Ako na to?

Na korpus vo vodnom kúpeli roztopíme maslo, pridáme čokoládu a kokosový cukor. Vymiešame dohladka a necháme vychladnúť. Do vychladnutej zmesi zašľaháme žĺtka. Varechou vmiešame múku už vopred zmiešanú s kypridlom. Na záver opatrne zamiešame bielka, ochutíme vanilkou a škoricou. Cesto vylejeme do maslom vytretej formy a upečieme. Približne 40 minút pri 170ºC. Test špáradlom.

Na plnku zohrejeme kokosové mlieko do bodu varu. Pridáme strúhaný kokos a pár sekúnd povaríme. Vmiešame kokosový olej a ochutíme javorovým sirupom. Ochutnáme či nám sladkosť vyhovuje.

Vychladnutý korpus prerežeme na 2 alebo 3 časti. Čokoládový korpus natrieme plnkou a pritlačíme. Môžeme potrieť aj boky. Vrch polejeme čokoládovou polevou.

Dezerty plne zdraviaPečenie je radosť, pravé maslo je pečenie 🙂 

Možno si spomínate známy slogan z reklamy na umelinu, ktorá ma ďaleko od zdravého pečenia. My však už teraz vieme, že ak zabezpečíme poriadne maslo, kokosový olej, či dokonca aj nearomatický olivový olej, tak môžeme piecť zdravo a chutne.  Verím, že sa s nami pustíte do experimentovania a inovatívneho pečenia zdravých kolačov. Ak by ste v Bratislave a okolí potrebovali zabezpečiť skvelé koláče, tak neváhajte kontaktovať kuchára Pepeho na jeho Facebooku. Rád vám upečie čerstvé koláče na mieru. 

Jeho koláče môžete osobne otestovať v Power Cafe Kids House, kde nájdete aj bezchybnú Power Coffee Organic Espresso. 

Vytlačte si aj ďalšie myšlienkové mapy a prehľad kvalitných ingrediencií z ktorých si vždy pripravíte super jedlo, či vymyslíte špičkové kolače, na ktoré sa budete môcť spoľahnúť. A nezabudnite, že kvalitné jedlo mení myslenie. Tak sme aj s kuchárom Pepem prišli na to, že chceme mať bezchybnú kávu a kolače, z ktorých budú mať ľudia nielen pôžitok, ale hlavne čistú energiu bez záťaže organizmu.

Zapíšte sa do newslettera, nech vám nič neujde a získajte aj pripravované Powerlogy bonusy.

Ďalšie relevantné články:

30 Odpovedí

  1. Prečítala som si komenty,úplne že dobreeee.Som celaticka,maľby korpus perfektne,takisto kokosové múky v receptoch,vločky nahradim celiatickymi ,dobre prísady do môžem.supeeer.

  2. Akorát som skúšala robiť Pepeho šťavnatú rýchlovku.Namiesto banána osm dala ribíz, viacej medu, kokos som nedala a o polovicu menej masla som dala. Velmi nám to chutilo a vrelo odporúčam. Už teraz viem, že tento recept budem robiť častejšie.-D

  3. Práve som skúšala Pepeho šťavnatú rýchlovku. Akorát namiesto banána som dala ribíz o niečo viac medu a kokos som nedala vôbec, s masla som dala tiež len polovicu a výsledok? Je to fakt výborné. Skutočne rychlé a dietné. Vdaka za recept..-d

  4. ahoj mam otazku na coffe cake nie je tam popisane ako sa robi ta poleva ta kava sa vari alebo melie a potom sa to zmiesa s tym ? dakujem 🙂

  5. Ahoj, skúšala som dnes poser cake , výsledok výborný ale musela som zachraňovať situáciu kedze korpus mi dost preschol- dat medzi platy džem a do plnky naviac aj mascarpone. V akej forme sa originál pečie korpus? Ja mam priemer 28 Cm a asi preto mi obschol…dakujem za odpoved.

  6. Dobrý deň, dnes som piekla makovú tortu, presne podľa Vášo receptu no po upečení bola z toho placka asi 1cm vysoká. Chcem sa spýtať, čím to môže byť, keď na Vašej foto vyzerá krásne a nadýchane.
    Ďakujem

  7. Pepeho šťavnatú rýchlovku robím často. Je to skvelý koláč. Robím ho aj s obmenou – teda bez orechov na vrchu, potriem domácim malinovým džemom, naukladám čerstvé (alebo mrazené) maliny, na to dám vyšľahanú šľahačku s mascarpone a navrch nastrúhate skvelú horkú 70% čokoládu.
    Druhá varianta plnky: vyšľahať šľahačku + zmiešať 1 veľkú kyslú 16% smotanu 🙂
    Dáme do chladničky stuhnúť a skvelý koláč hotový.

  8. Zdravím Dušan,

    mám na teba otázku ohľadom 1. koláča. Je možné ovsené vločky nahradiť nejakou inou potravinou? Poprípade akou? Ďakujem.

  9. No neviem kde nastala chyba ale pri prvom recepte keď som zmiešala všetky prísady to ani omylom nebolo tekuté aby sa to dalo vyliať do formy, nechýba náhodou niečo tekuté v tom recepte?
    Dakujem

    1. Velmi zalezi ake jablka ovocie pouzijete!
      Ak tak si kludne pomozte kefirom, alebo acidkom. Kolac bude este vyzivnejsi.

    2. Podla mna pri ingredienciach chyba kravske mlieko, v popise receptu ho spomina, ze netreba vynechat poctive kravske mlieko … no asi sme ho predsa len vynechali 🙂

    3. Presne to iste sa stalo mne, koláč je veľmi suchý.. Robil som to presne podľa uvedeného receptu, ale okolo šťavnaté ani nechodil..

  10. Som sklamany. Tieto kolace su tiez vysokoenergeticke. Med a kokosovy cukor su rovnako nebezpecne ako obycajny rafinovany. Maslo a mascarpone su ciste tuky. Uvedene kolace su rovnako ak nie viac nevhodne ako bezne.

    1. Jo Joe dovolim si oponovat, ze med a kokosovy cukor su rovnake ako rafinovany cukor. Nie su. Iny GI, iny vplyv na organizmus…ina fyziologicka odpoved.
      A ze maslo a mascarpone su ciste tuky ? No ved super nie ? co ste cakali nizkonergeticke light psenicne kolaciky ? Kazdopadne som si vedomi ze tieto kolace ak mate insulin resistenciu tak nie su vhodne, ale pre zdraveho cloveka co si chce pomaskrtit tak su makrozivinami dost v pohode.
      Kludne napiste vas nazor na pecenie a pripravu kolacov, alebo nejaky unikatny recept. Ocenime nieco zaujimave…
      S pozdravom

      1. Ja som osobne veľmi vďačná za tieto recepty. Mám veľmi silnú alergiu na pšenicu ako takú, takže je to pre mňa ako nováčika skvelá pomôcka ako predísť panike, že nemám čo jesť a začať sa v Tom orientovať

    1. Michal vludil sa mi do stranky divny chrobak, uz som to fixol a trosku sa mi to zmiesalo s receptov co som tvoril. Ospravedlnujem sa, ale mozno by tak vznikol aj nejaky speci vytvor 🙂

  11. Dobrý deň! V detskom zábavnom centre Kids House sme sa ponúkli vašimi koláčikmi, boli výborne, určite vyskúšam recepty, ktoré ste uverejnili. Samozrejme k dobrej kávičke stále ochutnáme niečo nové, pokiaľ naše vnúčatka si budú užívať šantenie v detskom centre a my ich odtiaľ nevieme dostať domov. Srdečná vďaka!!!!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.