Nezabíjajme našu inteligenciu nevhodnými potravinami!

Brainn Killing

Ako vďaka niekoľkým zmenám výrazne zlepšiť mentálny výkon a zvýšiť energiu počas celého dňa

Prečo sa väčšina fitness sveta výživy neustále zaoberá tým, ako najrýchlejšie schudnúť, vyzerať skvelo v plavkách a môcť sa tak pochváliť známym, či prijímať obdiv okolia? Čo ak je však hodnota optimálnej životosprávy  úplne inde a nejde tu primárne o atraktívny vzhľad? Pristúpme k problému od základu a pozrime sa na to, ako sa dajú vďaka výžive výrazne zlepšiť funkcie nášho mozgu a zažívať produktívne stavy každý deň. 

Koľkí z nás sa zamýšľame nad tým, ako by sme mohli zlepšiť každý svoj deň, realizovať svoj potenciál a prispieť tak svojím talentom našej komunite, či dokonca celej spoločnosti? Neprichádzate aj vy postupne na to, že najväčšie šťastie človeka je radosť z neustáleho objavovania, poznávania a učenia sa nových vecí, ktoré nás posúvajú ďalej? Poznáte predsa ten pocit spokojnosti, keď ste naplno koncentrovaný a čas pre vás nehrá rolu, pretože sa dokážete skutočne ponoriť do procesu a odhaliť tak svojho vnútorného génia.

Môžeme si tu kresliť akékoľvek podoby úspechu, avšak aj tak prídeme asi len na to, že celá rovina úspechu je veľmi subjektívna záležitosť. Bohužiaľ nás spoločnosť často tlačí do niečoho, čomu ani sami neveríme, no zo strachu odmietnuť tomu často podľahneme…

Čo by sa však stalo, ak by sme dokázali byť neustále prítomní v danom momente a s prehľadom zvládať stres, prijímať rýchle a jasné rozhodnutia a realizovať tak naplno svoj talent, ktorý drieme v každom z nás?

Možno tu trochu filozofujem, ale skúsme sa pozrieť na problematiku výživy z iného pohľadu a sústreďme pozornosť na náš mozog, kde vznikajú naše rozhodnutia. 

Správna výživa mozgu ako základ motivácie a mentálnej sily.

Vedeli ste, že mozog bežne spotrebuje minimálne 20% celkovej prijatej energie, čo je najväčšia sila zo všetkých orgánov, keď zoberieme do úvahy, že váži len frakciu voči zvyšku nášho tela. Chceme či nechceme, fyziológiu a biochémiu vnútorných procesov neoklameme!

Na základe týhto podkladom a štúdiom viacerých zdrojov, som sa začal postupne zamýšľať nad tým tým, prečo mnoho odporúčaní zdravej výživy je spojených s akýmsi mentálnym bojom, obmedzeniami a pre mnohých ľudí veľmi ťažko zmeniteľnými návykmi. Už pri mojej certifikácii v Kanade u pána Poliquina sme načrtli rovinu toho, že pri optimalizácii výživy asi vôbec nejde len o fyzickú stránku a prejavy (vysekané telo, veľké svaly, vysoká kondícia), ale najmä o mentálnu stránku veci a teda (3) optimálnu funkciu neurotransmiterov. Nechcem vám to tu teraz komplikovať, ale v podstate ide o to, či sa vám v mozgu spájajú neuróny na 100%, alebo fungujete, len v obmedzenom režime (20/30%).

Ak chcete spoznať prečo má v súčasnoti mnoho ľudí problémy so spánkom, či motiváciou odporúčam môj predchádzajúci článok v ktorom zistíte, prečo sa vám už doobeda nič nechce, alebo, že o 1.00 v noci pozeráte do stropu, ste unavení a nie a nie zaspať.

Často sa tak stáva, že v snahe o zdravú výživu nevedomky dávame nášmu mozgu zabrať a kŕmime ho “drogami”, ktorými ho čím ďalej tým viac oslabujeme.

Niet sa potom čo čudovať, že naša motivácia klesá, stávame sa pohodlnými a veľmi ľahko rezignujeme. Zároveň, koľko ľudí je obmedzených tým, že zápasí s migrénami, depresiami, emocionálnymi výkyvmi, či mentálnou hmlou? Niet sa tak čo čudovať, že na Slovensku sa človek oveľa častejšie stretne s negatívnym prístupom, strachom a opatrnosťou, namiesto prístupu, ktorý hľadá príležitosti pre učenie sa, riešenie problémov a prekonávanie vlastných limitov.

“Hacknime svoj mozog“! Eliminácia nebezpečných potravín a výber efektívnych kombinácii vám výrazne zlepší koncentráciu, pamäť a rýchle rozhodovanie pre dosiahnutie úspechu a zvýšeného sebavedomia.

Neurotransmitters.035

Cukor a lepok sú ako drogy! Vyskúšajte sa ich zbaviť a hneď to pocítite. 

Áno, som si vedomý toho, že som dal teraz do éteru asi dosť odvážne vyhlásenie. Realita výskumu (1) a moje skúsenosti mi však hovoria, že na tom niečo bude. Vedeli ste totiž, že cukor a lepok obsadzujú v mozgu rovnaké receptory ako kokaín a umelo tak stimulujú tvorbu dopamínu a prispievajú k vytváraniu závislosti? Asi aj preto sa veľa ľudí zhrozí, keď si má zrazu predstaviť život bez chleba, akože “základnej potraviny.” 

Cukor ako droga
Ako vyzerá mozog závislý na cukre

Akceptujem, že z kultúrno-historického hľadiska sa žiadnemu pravému Slovákovi asi nebude páčiť odsúdenie chleba a ďalších múčnych produktov. Tu by som sa však na vec pozrel trochu inak  a radšej by som sa reálne zamyslel nad kvalitou kupovaných produktov a skutočným príjmom cukru a obilnín obsahujúcich lepok.

Nie je predsa len prehnané konzumovať na raňajky 3-4 rožky, na obed k polievke chlieb, a potom pizzu, cestoviny, halušky a zabiť to suchou večerou a nejakými tým jedným (väčšinou však 2-3 L …) pivom na uvoľnenie?

Nechcem tu kresliť strašiaka na stenu, ale skúste si sami zhodnotiť, či ste pri zvýšenej konzumácii týchto potravín v rovnakej mentálnej forme, ako keď ich eliminujete a nahradíte skutočne hodnotnými prvkami, ako sú napríklad inteligentné tuky (Omega 3, SAFA, MUFA), a kvalitný proteín (čistá srvátka, bio mäso, divina, ryby, …).

Pre viac info úprimne odporúčam knihu neurológa Davida Parlmuttera, Grain Brain. I keď vezmeme do úvahy, že publikácia pochádza z amerického prostredia a štandardná kvalita potravín v Európe je ešte stále na vyššej úrovni, aj v našom prostredí sme čím ďalej tým viac svedkami toho, ako nám zvýšený obsah lepku a cukru v kombinácii s chémiou a toxínmi v spracovaných produktoch rozbíja zdravie. Slovenské vydanie pod názvom Pšeničný mozog, už tiež uzrelo svetlo sveta a nájdete ho v kníhkupectve Martinus. Mňa potešilo oslovenie vydavateľstva o napísanie predslovu, kde verím, že čitateľ nájde seriózne argumentácie a hodnotné informácie pre vytvorenie svojho vlastného úsudku. 

                                                                                    2014-12-08 19.14.20         Grain Brain Author.174

Inšpirujme sa a skúsme „hacknúť“ náš mozog aspoň na 2 týždne

AmygdalaPozor! Keďže nepoznám, akým štýlom životosprávy či čiastočného poškodenia metabolizmu trpíte, neviem sľúbiť, že vám úplné vysadenie lepku a cukru zaberie už za 2 týždne. Garantujem však, že ak si vyskladáte stravu podľa odporúčaní pre optimalizáciu hormónov, určite pocítite zmenu myslenia, zvýšenú sústredenosť, koncentráciu a schopnosť čeliť stresu.

 Ide tu totiž o to, že tak prispejete  k eliminácii pocitov hladu, ktorými sa podvedome zaoberá náš jašteričí mozog (amygdala), ktorá sa cíti v ohrození. Práve tento náš mini mozog je častou príčinou aj našej nerozhodnosti a hlavne rezistencie. Vytvára v nás umelý strach a veľmi rád sťahuje do pohodlnosti. Začnite trénovať ovládanie tohto mozgu a určite výrazne zvýšite aj svoju produktivitu.

Čo mám teda jesť na raňajky keď nie chlieb? Základné pravidlá pre zlepšenie mentálneho výkonu

Áno, chápem túto otázku, pretože je normálne, že naša amygdala sa hneď začne brániť keď cíti potrebu zmeny a nepohodlia. My však vieme ako na to a treba si uvedomiť, že ak telu niečo zoberieme tak to potrebujeme nahradiť niečím iným. 

Len si prosím nenahovárajte, že máte pevnú vôľu. Aj keď vám to pár dní možno vydrží, tak ak to v tele negunguje optimálne skôr či neskór vás vaše hormóny premôžu. V tomto prípade potrebujeme pristúpiť k výžive a metabolizmu poctivým tréningovým prístupom, rovnako ako keď budujeme kondíciu, či funkčné svaly.

Ako prvý krok som sa teda nezaoberal hneď tým, či dokážem držať doobedňajšiu hladovku, alebo či si celý život nezahryznam do pečiva. Povedal som si, že 2 týždne ešte nikoho nezabili a že keď chcem vidieť reálne výsledky a vyhodnotiť si pokus, tak do toho musím ísť na 100%. Tak som si dopredu pripravil jasné náhrady a formy chutných raňajok, obedu a večere, tak, aby ma ani nenapadlo riešiť niečo iné. Uvádzam jednoduchý zoznam („Checklist“), ktorý si človek odškrtne každý deň.

moj rezim.161

Zo začiatku je dôležité najmä zameniť pečivo za zeleninu, alebo sa pri raňajkách orientovať skôr na proteínovo-tukové  kombinácie plnotučných bielych jogurtov s tvarohom, kokosovým mliekom, proteínom, mandľami, kakaom, škoricou, či pravou vanilkou. 

Celkový zmena nachádza po čase, keď zameníte všetky zlé sacharidy (sladkosti, pečivo, cestoviny), za kvalitné, alebo, lepšie povedané, inteligentné tuky, ako sú pravé maslo, kokosový olej, olivový olej, vajcia, či dokonca domáca slanina. Celá finta je v tom, že náš mozog funguje najlepšie na kombinácii adekvátneho množstva kofeínu a inteligentných tukov, ako na sacharidoch. A preto sa len hrozím, keď si spomeniem ako nám na škole odporúčali čokoládku a banán, aby nám to na písomke myslelo.

Zdrava stimulacia mozgu.173

Káva a čaj s tukom, moja alternatíva raňajok, ktorá mi pomáha v koncentrácii pre top výkon

Osobne som už na základe testingu rôznych kombinácii došiel k záveru, že najlepšie fungujem na raňajkovej kombinácii  kofeínu a tých najlepších tukov vo forme domáceho masla a kokosového tuku. Asi to bude tým, že maslo je v tomto prípade zázračným zdrojom kyseliny maslovej (butyrate) a aj Konjugovanej kyseliny Linolovej (CLA). 

(2) Oba tieto prvky sú vďaka svojej jednoduchosti organizmom veľmi dobre využiteľné a prispievajú k schopnosti buniek efektívne využívať tuky. A tak keď si dám do svojej rannej POWER COFFEE polievkovú lyžicu masla a lyžicu kokosového oleja, dochutím to škoricou a pravým kakaom, perfektne fungujem aj 4 hodiny. 

100% čistá energia
100% čistá energia

Mnohým ľuďom to príde ako veľké množstvo tukov, ale keď som sa tak zamyslel nad bežnými raňajkami, človek pri nich bežne skonzumuje minimálne 10g masla a k tomu ešte aj chlieb, vajcia, či šunku. Takže keď to zrátame, tak sme kaloricky ešte na vyššej úrovni. Nehovoriac už o hladine inzulínu, ktorá keď vystrelí, tak žiadne tuky nespálime. 

Nehovorím, že to musí byť pravidlom, vynechávať „pevné“ raňajky, no môžem len odporučiť benefity toho, že nepreruším hormonálne štádium hladovania a podporím tak vylučovanie správnych hormónov. V podstate ide o to, že ak konzumujete tuk, vôbec nevylučujete inzulín. My už teraz vieme, že  práve tento hormón zapríčiňuje priame ukladanie tuku a vypína našu schopnosť spaľovania tukov. A tak sa aj zdravé cereálne raňajky s ovocím môžu premeniť na toxickú glukózu,  ktorá sa vám pekne uloží na zadku či okolo pása.

Záverečné zhrnutie: Nejde mi o extrémizmus, ale zváženie toho, čo skutočne stojí za to.

Nie som extrémista, ale snažím sa riadiť vedou a dokázanými faktami. Baví ma odhaľovať skutočné kauzality a tak musím uznať, že ketogénny spôsob výživy funguje a dokonca sa ním lieči veľké množstvo chorôb od neurológie, až po onkológiu.

Treba si reálne zhodnotiť v akom štádiu sa nachádzame, a podľa toho si kontrolovať sacharidy vo výžive. Ako som na začiatku spomenul,  v podstate záleží aj od vašich cieľov,  či už športových, alebo mentálnych. Verím však, že tak, ako môže matka deťom namiesto moderných a pohodlných cereálií zabezpečiť chlieb zo špaldovej múky, ktorý prešiel vlastným kvasením a natrieť ho poctivým maslom, tak môže aj športovec namiesto špagetovej bomby, ktorú zapije sladkým energetickým drinkov, zvoliť skôr kombináciu ryže, mäsa a zeleniny a nakopnúť sa čistou a kvalitnou kávou. 

Paretovo pravidlo platí vo všetkom

Pre rozumnú mieru môžem odporúčať veľmi osvedčené PARETOVO PRAVIDLO 80/20 a teda, že ak 80 % našej výživy bude na vysokej úrovni, môžeme si kľudne dovoliť 20% vo forme odmeny. Veď aj na to nám slúžia oslavy a rôzne spoločenské príležitosti.

pareto principle

Len si treba uvedomiť, že pekné a klasické odporúčanie: “Všetko s mierou!” sa síce dobre počúva, ale ak pravidelne poškodzujeme svoj metabolizmus, a teda aj hormonálnu a neurónovú  biochémiu v mozgu, len veľmi ťažko dodržiava. Bohužiaľ fyziológia v tomto smere nepustí a len zbytočne sa budete obviňovať, či vyhovárať na slabú vôľu a emočné stavy.

Paradoxom je, že práve disciplína je cestou k slobode a vy aj vďaka inšpiráciám a vedomostiam, ktoré ste nadobudli prečítaním tohto článku, môžete výrazne zlepšiť svoju životosprávu a začať realizovať svoj 100% potenciál v akejkoľvek oblasti. Keď sa nad tým zamyslíme z fyziologického hľadiska, svoj mozog využívame od športu, cez tvorivosť až po manažment firmy.

Najviac by nám však aj tak malo ísť o manažment a riadenie seba samých. Dobre vieme, že rastieme a napredujeme len s otvorenou mysľou a neustálym učením sa.

Nehľadajme výhovorky a pristúpme k vedou podloženým faktom správnym prístupom. Overme si hypotézu na vlastnej koži a vyskúšajme 2 týždne nahradiť nevhodné sacharidy plné cukru a lepku, zdravými tukmi. Len sa potom nečudujte, že vám to zrazu páli a okolie vás možno trošku nebude svojimi rečami baviť. J Bohužiaľ realita je taká, že väčšina Slovákov má strach z vlastnej realizácie a radšej bude pohodlne lamentovať pri pive. 

To však nie je náš prípad a tak vám ako inteligentným čitateľom prajem, nech je poznatok o výžive mozgu ďalšou kvapkou do formovania vášho kritického úsudku, ktorý vás formuje a posúva vpred na vašej ceste realizácie vlastného potenciálu.

Ďalšie články pre rozvoj znalostí výživy človeka 21 storočia

Nevadí vám, že si poškodzujete zdravie a otupujete mozog? 

5 spôsobov ako podporiť voľný testosterón a zlepšiť nielen vašu náladu

Prečo má hormonálna rovnováha oveľa väčší vplyv na zdravie ako sa nám zdá

Zdroje:

(1)   Robberstad L, et al. An unfavorable lifestyle and recurrent headaches among adolescents: the HUNT study. Neurology. 2010 Aug 24;75(8):712-7. doi: 10.1212/WNL.0b013e3181eee244. Epub 2010 Aug 18.

(2)   Perlmutter, David, MD, and Alberto Villoldo, Ph.D., Power Up Your Brain: The Neuroscience of Enlightenment (New York: Hay House, 2011). Pozri aj článok uverejnený na http://healyourlife.com on April 25, 2011 od Dr. Perlmuttera a Dr. Villolda pod názvom „Size Does Matter!“

(3)   http://www.poliquingroup.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/817/Wondering_What_Neurotransmitters_Are.aspx

4 Odpovede

  1. „Čo by sa však stalo, ak by sme dokázali byť neustále prítomní v danom momente a s prehľadom zvládať stres, prijímať rýchle a jasné rozhodnutia a realizovať tak naplno svoj talent, ktorý drieme v každom z nás?“
    No jednoducho by to s nami prdlo, lebo aj keď je to obrovitánska „strata času“, človek jednoducho potrebuje aj spať 😀

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.