Ako vybrať kávovar do domácnosti,5 krokov

Ako vybrať kávovar

Ako si vybrať kávovar do domácnosti za rozumnú cenu ? S kávou pracujem každý jeden deň a poznám množstvo spôsobov jej prípravy. A tu sa objavuje aj jeden z hlavných problémov – ako si vybrať vhodný kávovar, aby sme dostali požadovaný efekt a vychutnali si bezchybnú kávu? Ktorý kávovar je pre vás najlepší a ako si vlastne vedieť vybrať? Aké kritériá vám pomôžu pri orientácii a správnej voľbe? Rozdiel nie je totiž len v cene, ale aj v obsluhe a možnostiach nastavenia, ktoré sa prejavia na výslednej hodnote vašej kávy.

Ako vybrať kávovar – Východiská a teória výberu domáceho kávovaru

Aby sme sa rozumeli, v tomto článku som si zobral na mušku selekciu domáceho kávovaru. Cieľom je zjednodušiť vám proces výberu tak, aby ste sa opreli o relevantné kritéria a získali za adekvátnu investíciu maximálny výkon a užitočnosť. Zároveň mi však ide aj o to, aby ste z vašej kávy dostali jej plný potenciál, ktorý často záleží oveľa viac od správneho čerstvého mletia ako od rozdielu 15, či 17 barov. 

Ako vybrať kávovar
Ako si pripraviť power coffee

Na začiatku totiž veľmi záleží, na čo vlastne chcete váš kávovar a aký výsledok espressa očakávate. Keď ste totiž fanúšikovia zalievanej kávy, alebo máte radi takzvanú poriadnu “findžu”, tak vám žiaden kávovar netreba a výborne si vystačíte aj s alternatívnymi formami prípravy kávy, ako sú Aeropress, Frenchpress, Chemex, Džezva, či “popradský turek”. A to nič v zlom proti výberovej popradskej, ktorá je na oveľa vyššej úrovni ako plno komečných talianskych káv. 

Na druhej strane si treba uvedomiť, že 100% potenciál z našej kávy a teda espressa dostaneme až pri profesionálnej pákovej mašine, ktorá má správne ošetrené pH vody (neutrálne je ideálne) a nastavenú aj jej adekvátnu teplotu extrakcie. Tu sú však nevyhnutné baristické zručnosti a vaša ochota vychutnať si každé ráno mini rituál nahrievania, kontroly čerstvosti a správnej hrúbky mletia pre želané kvalitné espresso. 

Avšak ak nie ste rovnaký „coffee šialenec“ ako ja, nemusíte zúfať, že by ste nedostali svoju kvalitku. Vďaka novým technologiám automatických mašín sa vie bežný človek “nebarista” celkom dobre priblížiť niekedy až k 90% vymakanej kávy. A keďže som zástanca prístupu 80/20 a teda verím, že ak sú veci aspoň na 80% v poriadku, tak pokiaľ nie ste v danej oblasti expertom (baristom), nemá podľa mňa zmysel znepokojovať sa niektorými detailami. 

5 krokov/otázok – Ako vybrať ten správy kávovar do domácnosti

Ak sa máme jednoducho zorientovať pri výbere, zodpovedzme si najprv tieto dôležité otázky, ktoré vás nasmerujú k vášmu želanému výsledku.

  1. Akú kávu máte najradšej?
  2. Aké sú vaše znalosti správnej profi prípravy?
  3. Koľko času a údržby ste ochotný obetovať bezchybnej káve?
  4. Aké sú možnosti nastavenia čerstvého mletia a intenzity kávy?
  5. Aký dizajn a štýl vám sekne do vašej kuchyne? 

Poďme teda pekne po poriadku a skúsme sa spoločne zamyslieť nad týmito otázkami a možno zistíme, že paradoxne aj taký Aeropress môže byť pre vás adekvátne riešenie, kde za najmenej peňazí dostanete dosť “hustý” výsledok. 

1. Aký typ kávového nápoja chcete piť každý deň? 

 Ako som už vyššie spomenul, ak ste neobjavili čaro pravého espressa a nápojov založených na hustom olejovom základe, nemá zmysel hrať sa na to, že musíte mať doma pákový, či automatický kávovar. Áno, osobne vám poviem, že asi len z pravého espressa dostanete 100% potenciál bezchybnej kávy, ale som realista a rád si vychutnám aj alternatívne prípravy ako Aeropress, u nás obľúbené Kotyogo, či správne filtrovanú kávu. 

Ako vybrať kávovarAk vám však ide o raňajší pôžitok z cappuccina, latte, či „picolla“, ktoré aj tak neexistuje (interný baristický vtip, keďže definujeme len 25-30 ml espresso, či 15-20ml ristretto), tak vám bude treba okrem stroja investovať do tréningu zručností.

Vďaka ním si pri vašom rannom rituále pripravíte často lepšie cappuccino ako v mnohých našich kaviarňach, kde sa stretnete, skôr s prepáleným mliekom zmiešaným s robustovou zmeskou „najlepšej talianskej kávy“. Druhá, podľa mňa lepšia možnosť pre väčšinu domácností, sú práve moderné automatické mašiny s možnosťou čerstvého mletia, kde vďaka správnemu nastaveniu a stlačeniu gombíka získate už veľmi dobrý výsledok, blížiaci sa k 90% potenciálu bezchybnej kávy. 

2. Aké sú vaše znalosti profi prípravy? 

Možno si niekto povie, že prečo to toľko riešime s tou správnou prípravou kávy… Keď si však uvedomíme komplexitu a potenciál tohto nápoja, tak myslím, že budete súhlasiť, že to stojí za to. Je totiž obrovský rozdiel, či si dáte správne pripravené espresso bezchybnej kávy, alebo aj najlepšiu cibetkovú kávu, ktorú vám prepražia a pri príprave prepália známym prístupom “veľké presso”. 

Aj preto sa s celým tímom akadémie kávy snažíme edukovať kaviarne tak, aby ste za vaše peniaze dostali zdravú kávu na úrovni. Preto si musíte aj kriticky uvedomiť, či vás bude baviť obsluha nerozlučnej dvojice pákového kávovaru a mlynčeka, alebo si úprimne poviete, že preferujete úsporu času, jednoduchosť a pohodlnosť prípravy. Aj keď sa to nezdá, tak mnoho ľudí, ktorí sa radi prezentujú nablyšťanými pákovými strojmi, pripravuje kávu horšiu, ako mnoho správne nastavených automatov.

Bezchybné espresso si totiž vyžaduje splnenie viacerých detailných faktorov, z ktorých je asi najdôležitejšie správna hrúbka čerstvého mletia tak, aby ste za 20-25 sekúnd získali želaných 30 ml extraktu o pomere extrakcie cca 33 %. Celkovo vám pre domácu prípravu kávy určite pomôže naštudovať nasledujúci obrázok, ktorý vám približne porovnáva správne adekvátne hrúbky mletia. 

3. Koľko času a údržby ste ochotný obetovať bezchybnej káve?

Možno ste si všimli, že vôbec neriešim kapsulové kávy a mašiny. Tu sa asi prejavujú pravé znalosti sveta kávy a to, že kvalita kávy v kapsulách je veľmi otázna a zároveň, že sa pri jej príprave používa dosť plastov a technológia, ktorá podľa mňa znižuje hodnotu kávy. 

            

Aj keď sú aj v tomto segmente lepšie či horšie kávy a technológie, ktoré na prvý pohľad riešia kvalitu pripraveného espressa, tak som sa ešte nestretol s bezchybnou kávou…Práve naopak, mnoho ľudí sa mi sťažovalo na žalúdočné problémy a pálenie záhy. Nech si už každý urobí vlastný úsudok, ja volím inú cestu, najmä keď sa zamyslím aj nad dopadom na životné prostredie, kde som sa dostal naozaj k zaujímavým faktom.

V otázke pohodlnosti vlastne priamo naviažem na to, do akej miery plánujete zaujať profi prístup. Pákové kávovary si totiž vyžadujú náročnejšiu obsluhu, čistenie atď. Automatické kávovary to majú zväčša riešené cez ich automatické programy čistenia a odvápnenia, pričom však treba dať väčší pozor, aby vo vnútri nevznikali plesne. Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že či chcete, alebo nechcete, okolo pákového kávovaru vzniká väčší bordel. A teda, ak nie ste pripravený na jemné zrnká, ktoré po čase nájdete kade-tade, opäť odporúčam radšej automatickú mašinku, ku ktorej navyše nepotrebujete mlynček, tamper a vôbec väčší priestor pre prípravu.

4. Aké sú možnosti nastavenia čerstvého mletia a intenzity kávy?

Keď už sme prešli prvými 3 kritickými otázkami, dostávame sa ešte k jednému dôležitému detailu, ktorý som postrehol na základe skúseností. Ide o možnosti nastavenia mlynčeka a regulácia množstva kávy, ktorý páka, či automat spracuje. Pri manuálnej pákovej príprave je všetko jasné, keďže to máme celé pod kontrolou.

Ako vybrať kávovar

Čo však pri automatickej mašine? Máte možnosť nastaviť jemnejšie espresso mletie a zvýšiť množstvo dávkovanej kávy, aby ste dostali odpor v extrakcii približujúci sa správnej pákovej príprave. Problém je totiž skoro vždy v továrenských nastaveniach týchto mašín, ktoré tak zvyknú produkovať “vodové” espresso. 

Preto ak chcete dostať z vášho automatu čo najviac „cremy“, tak vám okrem bezchybnej a čerstvo praženej kávy pomôže aj dotiahnutie mlynčeka a zvýšenie dávky kávy (často označované ako intenzita), tak aby ste získali lenivejšiu olejovú extrakciu. Každé kávovníkové zrno je iné, každý stroj je iný a tak sa s tým budete musieť trošku pohrať. Aj keď ako som povedal, nemôžeme očakávať rovnaký výsledok ako v dobrej kaviarni, určite pomôže jemnejšie mletie a vyšia dávka (8-11g kávy pre zvýšenie intenzity). 

5. Dizajn, vyhotovenie a osobné preferencie

Ako vybrať kávovarAj keď vám teraz odporučím podľa mňa top adekvátny kávovar,  každý z nás má vlastný vkus a aj preto sme ochotní priplatiť za dizajn, lepšie rozmery, či len to, že nám osobne sedí značka a vybudovali sme si k nej dôveru.

Z tohto pohľadu to bohužiaľ platí aj o kvalite kávy, kedy niektorým ľuďom nadarmo budem hovoriť, že “veľké presso” je somarina a ak chcú veeeľa kávy a kofeínovú pecku, nech si radšej urobia dvojité a dolejú ho vodou. 

Aj preto na záver uvediem len pár príkladov mašín, s ktorými mám dobré skúsenosti a dovolím si ich odporučiť, lebo viem, že za dané peniaze získate adekvátnu hodnotu. Vždy sa však môžu nájsť pre vás subjektívne lepšie vychytávky a tak neváhajte a zdieľajte s nami dobré skúsenosti v komentoch. Cieľom tohto článku nie je totiž tlačiť nejaký presný typ kávovaru, ale skôr to, aby ste lepšie spoznali kritériá výberu a inšpirovali sa k vašej spokojnosti. 

Mojich Top 5 adekvátnych kávovarov do domácnosti

A. Automatické s mlynčekom

Ako vybrať kávovarTu mám najlepšie skúsenosti so značkami DeLonghi, Nivona, Jura, či novými tipmi Saeco. Avšak kvôli nastaviteľnosti mlynčeka, množstva kávy a aj celkovej výdrže som dostal asi najuspokojivejšie výsledky práve od DeLonghi. Dobré ceny hľadajte na e-shopoch, pričom keď vám netreba najmódnejší sezónny model, tak aj šikovne ušetríte. Technológia sa aj tak mení radikálnejšie až každé tri roky…

Zoradné cca podľa cenovej hladiny od lacnejších:

B. Pákové kávovary (väčšina s potrebou mlynčeka)

Ako vybrať kávovarPri pákových kávovaroch sa medze nekladú… V podstate ak máte viac peňazí, alebo ste nadšencom, viete si zabezpečiť profesionálnu či štýlovú jednopáku a káva sa stane skutočným rituálom a zážitkom prípravy nielen pre vás, ale aj pre známych.  Aj preto je výber 5 kúskov len veľmi orientačný a skôr myslený v zmysle adekvátnej funkčnej hodnoty pre domácnosť za menej peňazí. 

Zoradné cca podľa fajnšmekrovosti:

Ako top mlynček si z osobnej skúsenosti nemôžem vynachváliť Eureku Mignon instanteo, keďže práve táto mašinka rozhoduje o kvalite môjho každodenného power espressa.

mignons

Záverečný sumár – Ako vybrať kávovar

Vidíme, že téma kávovarov je celkom komplexná záležitosť a keďže som vám nechcel vypisovať len nejaké moje subjektívne plusy a mínusy, snažil som sa vytvoriť podklady pre váš vlastný úsudok a rozhodnutie na základe dôležitých kritérií. Problém je totiž v tom, že na mnohých stránkach som často našiel mínus v neprospech potreby mlynčeka, či dlhšieho času prípravy. 

Capsules ?Z tohto pohľadu je pre mňa dôležitejšie, aby ste vedeli čo chcete, pričom ako príklad uvediem aj možnosť vlastniť doma len Aeropress a ručný mlynček, pokiaľ by ste mali v práci automat s bezchybnou kávou alebo kaviareň, kde vedia ako na to…

To však na Slovensku býva skôr výnimka ako pravidlo a aj preto vidíme, že mnoho z nás berie opraty do vlastných rúk a kvalitu svojho jedla či kávy si pre zdravé povzbudenie zabezpečí radšej na základe vlastných znalostí a schopností…

Osobne verím, že toto je ten prvý krok, vďaka ktorému sa mení dopyt na Slovensku a čím ďalej, tým viac sa preklápame smerom ku kvalite aj na úkor množstva, ako to môžeme vidieť v niektorých štátoch západnej Európy.

A tak neváhajte a ak máte dobrý tip alebo odporúčanie, pridajte ho do komentov a zdieľajte vaše skúsenosti, ktoré nám tu určite pomôžu. 

Kvalitnú organickú kávičku si môžete prísť vychutnať v našom novootvorenom powerlogy space&coffe bare na patrónke.

Ak vás zaujímajú novinky a inšpirácie z tohto blogu, tak sa priháste tu.

Ak by ste chceli okoštovať vylepšenú zmes Power Coffee Organic Espresso, tak si klliknite tu.

Zaujímavé články pre ďalšie čítanie:

http://www.powercoffee.sk/kniznica/aeropress–najlepsia-kava-za-najmenej-penazi

http://www.eco-business.com/news/coffee-pod-craze-brewing-environmental-disaster/

http://style.hnonline.sk/gastro-134/ako-si-vybrat-dobry-kavovar-poradime-612848

 

 

116 Odpovedí

  1. Ja som sa teda nedávno rozhodoval podľa spotrebiteľského testu na Testmagazíne https://www.testmagazin.sk/automaticke-kavovary . Veľmi mi pomohol návod lebo spočiatku mi nebolo jasné, čo presne odlišuje poloautomatický a plnoautoamtický kávovar. Napríklad taký mliečny systém absolútne nepotrebujem a bez problémov si kvalitnejšiu penu vyšľahám tryskou. A ani tie tlačidlá mi chýbať nebudú, capuccino aj latté si zvládnem pripraviť.
    Nakoniec som si vybral síce iný model od Philipsu, ale fakt to nestojí veľa času si prečítať, čo je vlastne pri tých kávovaroch podstatné. A za mňa to DeLonghi asi splní nároky každého, ale majú hrozne veľa modelov a niekedy aj tá cena dokáže zaskočiť.

  2. u nas doma vyhral pakovy kávovar s napenovačom na mlieko, aby som si okrem pressa mohla vychutnavat aj latte

  3. Automatický kávovar som vyberal aj na základe tejto stránky. Prechádzal som z Dolce Gusta. Nakoniec som kúpil DeLonghi Eletta ECAM 45.760 W za cca 700 EUR. Moje skúsenosti po viac ako ročnom používaní:

    1. ESPRESSO – V priebehu roka som vyskúšal niekoľko značiek od lacnejších až po prémiové kávy, od komerčných až po kávy z lokálnych pražiarní, no akokoľvek som kávovar nastavil, väčšinou bolo espresso „vodové“, max. bledá crema, žiadny náznak „olejovosti“. Automatický kávovar je síce fajn, čo sa týka rýchlosti prípravy, keď príde návšteva, no ak si chce niekto kávu naozaj vychutnať, odporúčam ísť rovno do pákového kávovaru. Automat nevyvinie taký tlak na utlačenú kávu ako by mal a voda teda pretečie ľahšie, z čoho vznikne „vodové espresso“.

    2. CAPUCCINO – Kávovar má možnosť ručného aj automatického napenenia mlieka. Mlieko som skúšal rôzne, obyčajné aj takmer všetky dostupné s označením „LatteArt“, „Barista“, atď. Snažil som sa dodržiavať aj odporúčanú teplotu mlieka. Automatické napenenie opäť fajn, keď príde návšteva a potrebujete rýchlo spraviť 5-6 capuccin. Výsledok však opäť dosť „vodový“. Pre manuálne napenenie mlieka tryska dosť krátka, čo vplýva na kvalitu napenenia mlieka. Viac však vplýva to, že tryska na automatickom kávovare nedokáže vyvinúť taký tlak, ako by mala. Na nejaké obrázky na capuccine rovno môžete zabudnúť. Preto opäť rada pre tých, čo chcú vyšší level, ísť rovno na pákový kávovar s tryskou.

    Po ročných skúsenostiach s automatickým kávovarom som pochopil princípy prípravy kávy. Smutne musím skonštatovať, že pomerne veľa kaviarní na Slovensku nevie robiť kávu. Nie vždy je to len o káve, kávovare, ale aj o baristovi. V okolí BB/ZV odporúčam Benitzky Cafe, Barzzuz, City Cafe. Teraz by som najradšej prešiel na nejaký pákový kávovar, možno Catler alebo Rocket Expresso… Vďaka Dušan za tento blog 😉

      1. nevravím, že DeLonghi nie, ale priznám sa, že som trošku sklamaný. kávovar bude mať pred Vianocami dva roky a začína vydávať nejaké divné zvuky – ako nejaké čerpadlo keby začínalo haprovať. niekedy napr. spraví kapučíno evidentne menšie. známy má rovnaký model, tiež ho už reklamoval…

        1. Mám ten istý model , mal som s tým problém , pretože som bol zvyknutý na veľkú kávu teda Doppio, následne som ale začal s filtráciou vody a to dvojfázovo, najprv Brita filtrovanie nádoba a následne pekne do nádoby v stroji s vlastným filtrom, a ten je meneny každý mesiac , nie každý 3ti (chcel som ušetriť)
          Pri tomto postupe a úplne dotiahnutie mlynčeka + nastavenie: veľmi výrazná chuť – som dostal z mojej obľúbenej kávy : RIOBA 80% arabica 20% robusta – krásne doslova pevné Doppio s bohatou penou čo bolo predtým len XY neúspešných pokusov. A priznám sa pomohol mu postup na YouTube 😉

  4. ked som sa rozhodovala o tom aky kavovar si domov kupim, podmienka bola, aby bol pakovy, mal napenovač na mlieko a rozhodovala aj značka. Nakoniec som si vybrala Oravu a som s nim spokojna

  5. Dobry den. Poprosila by som poradit. Vybrali sme si kavovar gaggia classic. Ale niekde je uvedene aj gaggia classic plus len sme sa nedopatrali aky je medzi nimi rozdiel len cenovy. Vie niekto v com su rozdielne? Dakujem

    1. Gaggia clasic …..stará overená klasika
      Gaggia clasic plus ……prepadák,orezaný šunt
      Gaggia New Classic…..návrat ku klasike

  6. Dobry den. Potrebovala by som trochu poradit. Kupili sme si kavovar Sage s integrovanym mlyncekom. Predtym sme mali iba plnoautomat takze nie sme velmi zdatni v priprave kavy 🙂 ide o to ze pocas pripravy kavy voda vytecie za velmi kratky cas. Skusali sme roznu hrubku mletia ale velmi nepomohlo. Vedeli by ste mi poradit cim to este moze byt sposobene? Napriklad kvatitou samotnej kavy? Dakuejm.

    1. Dobry den.

      Ak voda vytecie za kratky cas moze to byt sposobene najbeznejsie tromi vecami:
      1. Malo kavy. – skuste zakazdym kavu odvazit a vzdy dodrzovat rovnake mnostvo. Aj pol gramu spravi rozdiel. Bezne sa na single espresso pouzova 8 gramov. (Ale zalezi na vas. Kludne to moze vyt 14 – 16gramov)
      2. Nespravne utlacena kava. Nerovnomerne rozmiestnena v pake. Treba dbat na to aby ste tamperom tlacili rovnomerne silou cca 15kg aby vznikol puk kavy rovnako hruby v kazdom mieste.
      3. Ak mate 1 a 2 spravne tak uz sa treba hrat len s hrubkou. Ak pretecie rychlo, je moc na hrubo. Skuste jemnejsie aby pretekala cca 25sekund.

      Tato tema je teosicku zlozitejsia a pisem na nu ebook krory zverejnim onedlho na svojom blogu http://www.maliarik.sk. Prihlastensa do newslwttera a poslem vam email ked bude.
      Ak nieco ohladom nastavenia nieje jasne. Kludne sa pytajte.

      1. Dakujem za vycerpavajucu odpoved. Vaha je v poriadku a mletie sme skusali uz aj najjemnejsie. Problem teda bude asi v utlaceni. To musime natrenovat. tlak sme si skusali aj na vahe 🙂 ale zatial nepomohlo. Ale aj tak je kava lepsia nez z plnoautomatu 😀

  7. Dobry den prajem.
    Precital som si takmer vsetky prispevky, ale odpoved na moju otazku som nenasiel. Som jednoznacne rozhodnuty pre Catler (alebo po novom Sage). Oslovil ma model ES 8012, ale nie som si isty, ci kava, ktora je v zasobniku, vplyvom tepla od boileru nedegraduje?
    Vopred dakujem za Vasu odpoved a cas

  8. Dobrý deň p. Dušan.

    V provom rade ďakujem za informácie, ktoré ste tu zverejnili a chcem sa spýtať na váš názor. Po rozhodnutí sa pre rancilio silviu som sa dozvedel o možnosti dodatočnej montáže PIDu do tohoto stroja a následne ešte aj o stroji, ktorý to má montované priamo od výrobcu – Lelit Victoria – PL91T. Letit má aj modely bez PIDu a ja by som sa chcel opýtať, či má význam si priplatiť za PID a či viete porovnať rancilio silviu vs letit či už s PIDom alebo bez, ktorý by ste odporučili a prečo?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    1. Tomas priznam sa , ze toto vam neviem odporucit, lebo s tym nemam skusenosti. Vyberte podla pocitu 🙂 Obe su ale podla mna dost v pohde stroje

  9. Ahoj Dušan. Premýšľame nad novým kávovary. Samozrejme pakovym. Pozerala som CATLER ES 8011 SE čo naňho vravíš ty. Mlynček by sme chceli asi ten mignon instante neo čo odporúčam ty. Za odpoveď ďakujem. Monika

  10. Som velmi rád ,že som naďabil na tento web.Je tu ozaj čo čítať.Ja som mal problém, aký automatický kávovar kúpiť a po niekolkých hodinách strávených na rôznych stránkach som si tu potvrdil,že môj laický výber bol asi správny,nakolko do finálneho výberu sa dostali značky Jura a Nivona a po Vašom doporučení som sa rozhodol pre Nivona rad 7alebo 8 teraz su minuloročné modely až o 30%lacnejšie,takže možno to bude aj vyššia trieda :-)D

  11. Dobrý deň,
    na základe vašich odporúčaní zvažujem kúpu Rancilio + Eureka Mignon. Našla som Rancilio s PID a zaujímalo by ma či vy odporúčate kúpu s pid-om, alebo je to podľa vás zbytočne prehnané nastavovanie. Tieto typy ponúka bunacafe, akurát v setoch tuším nemajú typ mlynčeka kt. odporúčate. Vedeli by ste mi poradiť nejaký iný typ k tomuto stroju? Teším sa na odpoveď a hlavne konečne na kúpu stroja, keďže ho vyberáme už niekoľko týždňov :-), ďakujem pekne

    1. Ešte taká otázočka. Išli by ste do tohto typu vôbec – do domácnosti? Dlho som sa nevedela rozhodnúť či catler alebo rancilio. Milujeme kávu, vypijeme niekoľko denne, preto som ochotná investovať aj viac do tohto zázračného stoja :-). Na druhej strane stále rozmýšľam či rozoznám rozdiel v káve keď priplatím.

      1. Zuzka, odpoved je jednoducha…Ked naozaj pisete ze milujete kavu a stojite si za tym, tak je pre vas poriadny stroj nevyhnutnou investiciou. Ak vam za to nestoji, tak asi si neportpite na 100% espresso.
        Oba stroje su v pohode

  12. Dobrý deň. Ja som si pred časom povedala,že ak budeme riešiť kávovar,tak to bude Catler 8012…sama som laik,ale oslovil ma. Teraz keď sme sa rozhodli to doriešiť,už je na trhu trochu problém zohnať ho. Ak sa nám to ale podarí,mala by som otázku…ako správne ho udržiavať v čistote aj vo vnútri,keďže sa u nás doma denne vypije len tak 4-5 káv? Aby tam nevznikli tie obávané plesne… Alebo by bolo potom vhodnejšie kôli údržbe zvoliť automat? Vopred ďakujem za odpoveď a názor.

    1. Je to este aktualne ? osobne ak mi napisete, mozem vam skusit este Catler nejak vybavit, alebo aspon zistit, ci este nejaky nieje..
      Ale myslim, ze no problem, tam sa len oficialna znacka menila..V ramci udrzby je paka pod vasou kontrolou a zakladny navod mate v manualy.
      Jednoducho cistite a ked zahlasi stroj preplachujete hlavicu a odvapnujete

  13. Zdravím, aký máte názor na základné modely automatických kávovarov značky DeLonghi ako ESAM 2600, ESAM 2800, ESAM 3000 a podobné ? Nemá to displej, automatické napeňovanie a rôzne vychytávky, ale espresso robí v podstate rovnako ako drahšie modely DeLonghi, lebo tie vnútornosti kávovarov sú často rovnaké (mlynček a vylúhovač). Aspoň tak som sa dočítal v niektorých recenziach, tak ma zaujíma názor odborníka…

  14. Dobrý deň,

    vyberám pre manželku a musím povedať, že označenia kávovarov sú horšie ako označenia jednotlivých verzií napr. notebookov.

    Jeden z kávovarov, ktorý odporúčate, je DeLonghi ECAM 23.420 SR.
    Aký je rozdiel oproti modelu DeLonghi ECAM 23.420 SB? Okrem rozdielu 150 eur v cene 🙂

    https://kavovary-cajovary-espressa.heureka.cz/delonghi-ecam-23_420-sb/specifikace/#section

    Prípadne je oveľa horšia kúpa tento kávovar?
    https://kavovary-cajovary-espressa.heureka.cz/delonghi-ecam-22_110-b/#section

    Vďaka za odpoveď!

    M.

    1. Uprimne poviem, že rozdiely sú podľa mňa v kompnentoch minimálne a skor je to o modely daného roku, ovládaní a designe.
      Kúte aj lacnejši, ktorý vám viac oku lahodí.

  15. Dobry den Dusanko,
    z vasho clanku viem, ze najuspokojivejsie vysledky, co sa tyka automatickeho kavovaru ste dostal od DeLonghi. Chcela by som Vas poprosit, ked sa rozhodujem medzi znackou Saeco a Nivona, ktoru by ste uprednostnil? Dakujem.

  16. Dobry den Dusanko, chcela by som si kupit kavovar Saeco Incanto Super, paci sa mi aj dizajnovo, aky je Vas nazor na tento model? Dakujem.

    1. Tak toto je novy model a nemam s nim skusenosti…Mam len skusenosti, ze De Longhi mali xxx modelov komponentovo stale lepsich.Ale mozno sa v tomto Saeco hecli. I ked podla mna desighn, maju podobny aj De Longhi, taky ako sa vam paci

  17. Mňa by zaujímalo ako sa zmenil rebríček pakových kávovarov s odstupom dvoch rokov, nakoľko plánujem v blízkej dobe kúpu tohto typy kávovaru.

    1. Pakove kavovary je velmi tazko porovnavat …to je ina kategoria a ceny ani nehovoriac. Od 2000-25000 eur. Pakovy do domacnosti este za prijatelnu cenu a super vykon, co ja mam osobnu skusenosti tak Catler 8010 /9010

  18. Ahoj, objednal som si Delongi ecam 23.420, chcel by som sa poradiť čo sa týka hrúbky mletie kávy..ma myslím az 13 nastavení , mohol by si mi poradiť v akom rozsahu by som sa mal pohybovať ? Ďakujem

  19. Ahoj Dušan.

    Uvažujem nad kúpou plnoautomatu a aj podľa tvojich rád zvažujem DeLonghi alebo Saeco. Chcem si robiť dobré preso (bez námahy). Vidím, že preferuješ DeLonghi a aj k nim viac inklinujem a teraz otázka: Saeco má na rozdiel od DeLonghi mlynček s keramickými kameňmi, kým DeLonghi má iba oceľové. Myslíš, že je dôležité na kvalitu pomletia kávy mať v kávovare keramický mlynček?
    Vďaka za odpoveď

    1. Može to mať niečo do seba….
      Záleži ale na výsledku a extrakcii espressa a ja som zatiaľ De Longhi dostal vždy lepšiu kávu ako Saeco.

  20. Na cerpacich staniciach Shell sa da teraz vyhodne (podla nich) kupit Phillips Saeco HD 8918/09 za 369,90 (odporucana cena 739,99).
    Prosim Vas stoji ta masinka za to alebo aj napriek zlacnenej cene sa radsej pozriet po niecom inom? Nie som vyhradne rozhodnuty pre plnoautomat, nebranim sa páke. Tu sa mi ale paci moznost zautomatizovania latte cez nadobku. Aky mate aj na toto nazor a skusenosti? Za reakciu dakujem.

  21. Aky mate prosim nazor na lacnejsie kavovary? napriklad Espresso DeLonghi DEDICA EC680M cital som ze kdesi vyhrala v Dteste. Dakujem

    1. Robo jasne ze ma! Vzdy to bude o tom, ako je v pake „natlacena“ kava pre optimalnu extrakciu …
      Optimalna extrakcia? 30ml za 20-25 sekund
      Ak toto nemate, tak treba prsposobt mletie a vzdy utlacat silou tlaku na paku cca. 20 kg

      1. Ok lebo momentalne extrakcia 10s 30ml ten plastovy tamper budem musiet zamenit lebo pri tlaku 20kg asi nevydrzi 🙂 musim poskusat este aj to mletie.stary delonghi co som mal tam bolo sitko dierkovane myslim cely spodok,nova masinka delonghi ma na spodku sitka iba jednu dierku.

    1. cisto subjektivne sa priklanam k De Longhi …saeco proste neje moja znacka az tak …Tak ako niekto je Mercedesak, iny Audi a dalsi BMW 🙂

  22. Dakujem za odpoved. Este som porovnal tak narychlo mnou vybranu Nivonu a Vami odporucane delongi na 2 mieste v teste a zda sa mi ze pri rozdiele cca. 15eur sa mi zda delongi lepsie vybavene. Mozno hlupost ale potesi napr.funkcia moja kava ked si nemusim vsetko stale nastavovat ..atd

  23. Ahoj,zaujimal by ma Tvoj nazor na Nivona caferomantica 626,stoji za tie peniaze? Popripade co by si mi odporucil v tejto cenovej relacii. Dakujem

    1. Marek Nivony poznam dobre….Podla mna do domacnosti super ak sa ti paci design. Poslizia dobre a aj mlyncek sa da nastavit a robia dost v pohode kavu. Vraj maju rovnaku elektoniku ako Jura, len iny obal…Robia to nemci.
      Takze ja mozem odporucat.

    1. Ahoj Janko…
      S Bosh nemam skusenosti , takze asi neporadim
      Co sa tyka PRICE / VALUE mam naj skusenosti prave s DE Longhi.
      Alebo domace paky Catler

  24. Dobrý deň.
    Zaujímal by ma Váš názor na Catler ES 8010.
    Je momentálne v akcii za 219 €.
    Je podľa Vás lepší ako De Longhi EC 680? Ten sa predáva okolo 144 €. Alebo by ste zvolili inú alternatívu? Ďakujem.

    1. Dobry den,
      Podla mna ano! Aj designovo, aj funkcne , aj vyhotovenim paky. Este k tomu dobry mlyncek POWER COFFEE a mozete zacat supovat poriadne espressa 🙂

    2. zuzana, ak prosim vas kupite ten catler ES 8010 napiste mi prosim aky je. Dakujem roz,yslam nad nim a kde ho maju v akcii?

      1. Dobrý deň. Catler es 8010 mali v akcii v Planeo elektro do 19.10.2016. Avšak pre svoju nerozhodnosť som ho nekúpila. Má funkciu krátkeho predsparenia kávy, čo neviem či je dobré, keďže sa nedá vypnúť. Bola som sa informovať v obchode, či je z neho lepšia káva oproti Delonghi ec 680, ale nevedeli sa mi konkrétne vyjadriť. Vraj majú skúsenosti len s Catlerom es 8012 a tam je vraj káva výborná, čo mi potvrdila aj švagriná, ktorá es 8012 vlastní, a vravela, že lepšiu kávu nepila. Na Catler es 8010 sú rozporné recenzie, takže stále neviem, čo vybrať.

        1. To predsparenie je dobra vec v tomto pripade! Nebjte sa toho! Pri 8012 aj tak vysledok najviac ovlyvni vasa schopnost spravne namliet davu a adekvatne nadavkovat. spekulujete nad pakovym strojom , kde je hlavnym faktorom vasa schopnost spravne natlacit kavu do paky. Tak toto treba riesit…8012 vam ponuka pohodlnejsi mlyncek a nastavenie, ze avysuje pravdepodobnost pripravy top kavy …Ale tak tak, ked to tam date zle, nebude to ono…
          A ked , tak si hodte micou 🙂

  25. Ahoj Dusan.
    Ten Catler 8012 co mas aj ty, bol moj favorit, ale niektorych forach kritizovali nepresnost davkovania kavy, aj ked pripustali ze spravi slusne esspreso. Ake su tvoje skusenosti so stabiltou esspresa aj pri priprave 4-5 kav, pripadne ako mlyncek pri davkovani znecisti okolie.

  26. Zdravim vas,

    Viete mi dat prosim tip na kvalitny pakovy kavovar. doteraz som mal gaggiu de luxe a bol som sklamany, v clanku odporucat gaggiu baby twin ako najlacnejsiu variantu. Co som mal gdL stale som ju len reklamoval bol tam zrejme zly bojler. neviem ci tie prietokove bojlery su dobre ale znacka Gaggia ma sklamala ano mal som lacnejsi variant ale. Malo by to vydrzat. Pozeral som znacky asasco, lelit, gaggia uz mam z toho pekny mix. Nechcem uz tie lacne vrčítka. Dakujem za kazdu radu mam tak cenovy rozpocet do 300e +-

    1. Chapem, ale to je ako s autami a chytilli ste asi blby model, ale na druhej strane je to problem kavovarov v tejto cene. Skratka tie komponenty boilery a tak, tam maju nedostatky…
      Ja odporucam zacat od Catleru vyssie. JEdnoducho aby ste neriesili to co teraz a catler je na domace pouzitie vyborna paka, sam mam.

    1. Ivona prosim precitali ste si clanok ?
      Nie su tam jasne doporucenia ? Ja myslim, ze su…:-) TAk verim, ze si vyberiete k spokojnosti, i ked osobne by som ako automat volil radsej De Longhi

  27. Zdravicko, ja rozmyslam tiez nad kupou pakoveho kavovaru a mlynceka na kavu. Co sa tyka kavovaru sa mi pozdava De’Longhi EC 850 a mlyncek De’Longhi KG 89. Zaujimal by ma vas nazor na tieto masinky. Za odpoved dakujem.

    1. Pisem moj subjektivny nazor! Ja presne tento De Longhi pakovy nemam rad!
      Ak pakovy , tak chodte do Catler uz aj s mlyncekom. Tam mam osobne skusenosti, ovela lepsie !
      Ak vysoka cena, chodte radsej De longhi Automat ako pisem.
      Viac nemam co dodat, niet co spekulovat.:-)

  28. Dobry den, chcela by som sa poradit. Mala so vyhliadnuty automaticky kavovar delongi eleta capucino 45.760. Neskor som zacala pozerat aj delongi primadonna exclusice 6900 lebo sa da na nej robit aj cokolada comu by sa potesili hlavne deti. Ja s manzelom sme skor na latte a capucino, ktory kavovar by ste nam odporucili. Dakujem

    1. Cokoladu by som robil separatne, podla mna realne na to kavovar netreba. ak to ma navysit cenu extra, tak ja by som do toho nesiel. Je to vsak osobne, lebo proste ide o to, ze ked si viete napenit mlieko, tak si spravite super cokoladu , tam nieje akoze pridana hodnota v cokolade. To je moj nazor.

  29. dobry den Dusan ,,bola som rozhodnuta pre delonghi ec 680 podla recenzii boli prevazne kladne ale stale pokukujem po delondhi ecam 22.110 ,,kavu pijem iba ja a preto mi je dat dost cca 350e a viac za kavovar aj ked manzel mi povedal nech si kupim kludne aj drahsi ,, pijem radsej cappuccino zatial len v kaviarnoch ale chcela by som aj doma dakujem za radu

    1. To je problem toto!
      1. Ja nerad kritizujem,, radsej sa sustredim na to co je dobre.. vyberies dobre nemusis riesit smejdy
      2. Tu je to dost subjektivne a potom ta moze niekto napadnut za poskodenie mena atd. Takze radsej sa orientujem na to co je dobre

  30. Dobrý deň,
    uvažujeme nad kávovarmi De’Longhi ECAM 28.465.M PrimaDonna S DeLuxe alebo De´Longhi ECAM 22.360 B Magnifica S.

    vedeli by ste mi poradiť aké sú medzi nimi rozdiely a čo by ste mi doporučili?
    cenový rozdiel je skoro 300€ a žiadny veľký rozdiel v porovnaní som nenašiel

    ďakujem veľmi pekne

  31. Dobry den, nakolko este nemam dostatok financii na kvalitny kavovar, chcem si zabezpecit aeropress. Preto sa chcem spytat, ako si vybrat kvalitny mlyncek na kavu? Na co by som sa mala pri vybere zamerat, alebo v nich nie je velky rozdiel? Vopred vdaka za odpoved 🙂

  32. Dobrý deň, pri hľadaní informácií pri výbere plnoautomatu som narazila na váš blog. V tom množstve kávovarov som sa už začala strácať a neviem, ktorý vybrať. Podľa designu sa mi zapáčil de longhi eletta capuccino top white. Má aj funkcie, ktoré som chcela. Mliečne nápoje jedným dotykom, automatické čistenie, nastavenie mletia, intenzity kávy. Chcela by som sa ale poradiť, či stačí pre kvalitu chute a jednoduchosť čistenia lepšia parná tryska a či je lepší keramický alebo oceľový mlynček. To sú teraz dva parametre, ktoré ešte nemám vysporiadané :-). Nie som veľký špecialista kávy, ale kávu milujem a snažím sa nasávať v tejto oblasti čo najviac informácií. viem, že najlepší by bol asi pákový kávovar a kvalitný mlynček, ale na to som trošku lenivá. Odporučili by ste mi napr. aj lacnejší ale rovnako kvalitný kávovar? Ďakujem pekne za radu.

    1. Dobrý deň, pre váš dostatočný zážitok a dobrú kávu doma podľa mňa stačí De Longhi Elleta. Stačí De Longhi model ktorý vám sedí v oku a je okolo 500 Eur. Nastavíte mlynček a ste v pohode 🙂
      Po 3 rokoch sa potom prepracujete na 1000 Eurovú pák a mlynček. Potom na 2000 Eurovú a potom pár špecialistov pokračuje ďalej 🙂
      To už sú však fajnšmekerské veci … Na dbrú jazdu stači aj oktácia s super výbave, a ten rozdiel v kvalite premiestnenia z bodu A do bodu B v porovnaní s Mercedesom záleží už na osobných preferenciách

  33. Ahoj Dušan,
    zaujíma ma tvoj názor… Pozerám po pákovom espresse Rancilio Silvia s nejakým OK mlynčekom. Máš s týmto modelom skúsenosti? Ešte mimo témy- veľa som čítal aká je dôležitá, okrem iného, teplota vody. Možno to už preháňam, ale môžem sa spoľahnúť, že ak sa stroj nahreje, nebude voda príliš teplá? Silvia nemá displej, len kontrolku, tak teplotu nevidno.
    J.

    1. Juraj dont worry, ten stroj poznam, a je to celkom oki. Neboj sa ti co ho vymyslali, vedia o kave dost a ta teplota vody je v poriadku. Skor hned prvu kavu odpousti vodu, lebo este nebude dostatocne zahriata.

  34. Dobry den. Mam delonghi prima donna esam 6700.aut. kavovar a mam taky problem, mam kavu v zasobniku a melie mi mlyncek naprazdno a vypise mi naplnte zasobnik na kavu. Viete mi poradit, kde hladat chybu?

    1. Prosim kontaktujte predajcu, alebo prislusny servis. Ja sa nezaoberam servisom.
      Mate pravdepoddobne poruchu.

  35. Dobry den pan Plichta, v prvom rade by som chcela pochvalit vas blog, ktory je prehladny a s mnozstvom zaujimavych clankov. Chcela by som Vas poprosit o radu, chystame sa s manzelom kupit si automaticky kavovar. Pozdava sa nam De longhi ecam 23 420, ktory odporucate vo svojom clanku. Vsimla som si vsak ze vyssi model De longhi ecam primadonna s deluxe ma specialny napenovac mlieka.Chcem sa opytat co to v realite znamena a ci sa to odraza aj v kvalite pripraveneho napoja a udrzbe pristroja. Moja druha otazka je, ci automaticke kavovary zvladnu napenit aj mlieko sojove alebo bezlaktozove nakolko mam alergiu.Dakujem velmi pekne za odpoved.Zuzana

    1. Dakujem,
      1. Ja preferuje vlastnu trysku, kde si v konvicke spenim mlieko…
      Specialny napenovac robi mlieko v pohode, je to viec automatika, ale treba konvicku davat do chladnicky a cistit. Som skor za manualnu volbu.

      2. Co sa tyka alternativnych mliek tak bud mate schopnost napenit to manualne cez trysku , alebo inak je to dost problem. celkovo zalezi od proteinov v mlieku a urcite penia alternativne mlieka menej. Tak neocakavajte super capucinoale skor take latte kavy s tensou penou.
      Da sa este vymaknut pena s kokos mliekom…

      Celkvo sojove neodporucam, najlepsie kokosove , alebo mandlove pre chut.

    1. Da sa z toho vytlacit Espresso , ale nechces ako student radsej Aeropress ?
      Tam si vies spravit aj silnu aj filtrovanejsiu kavu a je to vacsia sranda.
      Alebo si cisto zastanca Espressa?

  36. Dobrý deň pán Plichta, chcem Vás požiadať o radu. Kúpil som si od Vás balíček káv a ako prvý z nich som do novozakúpeného automatického kávovaru značky Delonghi ECAM 45.760W vysypal espresso… žiaľ, zatiaľ sa mi nepodarilo dosiahnúť kvalitný výsledok v šálke… Mlynček mám nastavený na jemné mletie( zo 7 možných stupňov na 2,5), teplota (zo štyroch možných guličiek na dvojke), program mám nastavený na cca 40 ml, keďže pri jemnejšom mletí kávy ledva nakvapká 25ml… a sila kávy na maxime (displej to nazýva: „veľmi výrazná chuť kávy“)… Problém je v tom, že kréma je svetlo-béžovej farby s výškou cca 3 mm a chuť kávy je málo výrazná a ani náznak po nejakej „olejovosti“ kávy v šálke … Viete mi prosím Vás poradiť ako „vytuniť“ nastavenia alebo sa mám zmieriť s tým, že automat nikdy nespraví kvalitu ako páka?

    1. Dobry den, ja z tychto strojov dostavam bezne penu aj na 2 cm :-). Treba sa pohrat s mletim, ked len kvapka tak to treba dat na 3-4…trosku hrubsie a potom sa urcite najde optimum kde bude crema aj intenzita…Samozrejme nikdy to nebude hustota a pomer extrakcie ako pri espresse pakovom, ale predsa…

  37. Dakujem, poucne, bez reklam.
    Mozno pri mlyncekoch by malo byt „nemozem nevynachvalit“ namiesto „vynachvalit“ ak to ma byt pozitivne hodnotenie.

    1. Taketo masinky podla mna nestoja za investiciu. Ako spravi to nejak kavu, ale je to take o nicom. To radsej bez espressa…na alternativu. ak espresso tak nech to ma aspon aku taku uroven…Tolko ale len moj nazor.

  38. urcite lepsie ako zaplatit za novy mignon a gaggiu, je lepsie sa pobzerat po pouzivanom mazzere a sage dual boiler, kombinacia ktor vydrzi vela, a po jednoduchej udrzbe (vymena tesnenia, a pod) prezije vacsinu masiniek spominanych v clanku

  39. Dobry den, v prvom rade dakujem za tento clanok, aj ked teraz mam uz obavu, ci vobec kavovar kupit, lebo naozaj nie som odbornik na kavu, ale chceli sme si s manzelom pochutnat na vonavej kavicke, lepsej, ako ked len doma zalejeme kavu vriacou vodou….preto by som sa chcela opytat na vas nazor na tento kavovar….http://www.philips-saeco.sk/e-shop/detail/8/3/kavovary-xsmall/xsmall-automaticky-espreso-kavovar—bielo/strieborny….nechceli sme investovat velke peniaze, ale zas, ak vysledok nema byt lepsi, tak radsej nekupime ziadny a tiez by som sa chcela spytat, aka je potom narocnost udrzby a kolko to asi stoji mesacne….dakujem za vasu odpoved

    1. Hodnotim len z osobnej skusenosti ze za danu cenu najdete podla mna zodpovednejsie De Longhi. Udrza ja standard ako u vsetkych podobnych strojov, to sa nemusite obavat, mate to v navode, nic extra to nestoji, par tabliet.
      Ak sa vam ale paci, tak si mozete aj ten zobrat, pri spravnom nastaveni kavu spravi ok!

  40. Na vianoce planujem kupovat kavovar a rozmyslam nad DéLonghi ECAM 22.110. Je o vyse 100€ lacnejsi ako ECAM 23.420, ktory mas medzi top 5, avsak rozdiely v parametroch nevidim ziadne. Chcel by som sa ta opytat, myslis ze DéLonghi ECAM 22.110 je dobra kupa alebo sa oplati priplatit a kupit ECAM 23.420? Dakujem

    1. V tomto bude rodiel v komponentoch , ale nemyslim, ze vazny…Kludne odpoucam lacnejsi. Pri tychto strojoch zalezi , kto ma kolko na sklade a coho sa potrebuje zbavit.

  41. Zrejme uz dopredu poznam odpoved, ale aj tak sa spytam … mimochodom som este student, takze si nemozem dovolit „vysolit“ 500 eur za kavovar 🙂 … aky je Vas nazor na kavovary typu Dolce Gusto alebo Tassimo ?

    1. Ako student by som fungoval, na mokke, alebo Aeropresse za 29 Eur. K tomu kvalitka mlyncek na niekolko rokov a je to vybavene. Dolce gusto a Tassimo nepatria na tento blog :-). Skoda sa uz aj vyjadrovat, ked vlastne dopredu vies odpoved. Tu sme v inom svete kavy…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.