Kľúčové poznatky a lekcie roka 2017

2017-10-17 12.07.12

Starý rok rekapitulujeme väčšinou po Vianociach, alebo pri tvorbe veľkých vízii a predsavzatí do nového roka. Predsavzatia a klasický prístup definície cieľov, ktorý nás všade učia však podľa mňa nefunguje. Aj preto si už nedávam nejaké presné SMART ciele. Zamýšľam sa skôr, čo mi fungovalo v predchádzajúcom roku, čo ma výrazne posunulo vpred a v ktorej oblasti realizácie svojho potenciálu cítim priestor pre rast a učenie. Aj preto spisujem report roku 2017 až teraz, lebo sa snažím viac riadiť intuíciou a niekedy nechať veciam čas, kým vo mne vyzrejú…

Kašľať na SMART ciele a definovať si skôr silnú víziu toho, kým chcem byť

Vždy keď som sa naháňal za splnením všetkých cieľov dňa, tak som narazil na limity. Buď si to odniesla rodina, alebo moja energia. Skrátka aj keď vybúchate niektoré veci, tak potom vlastne zistíte, že z toho ani nemáte radosť, ani energiu a že ste ako keby otrokom systému, ktorému ste podľahli, alebo ktorému ste sa prispôsobili.

Keď som však mentálne investoval do meditácie a hlbšieho rozmýšľania nad svojou podstatou, tak som vždy došiel k tomu, že naplnený životom je pre mňa poznávanie, učenie, zlepšovanie vedomia a mojej realizácie potenciálu na základe talentov, ktoré som dostal od boha.

Ak si to chceme rozbiť do štruktúry, tak si je dôležité uvedomiť všetky súčasti budovanie silnej osobnosti. Nie len fyzickú a mentálnu, ale aj emočnú a spirituálnu. Ak vďaka týmto pre mňa novším oblastiam poznatkov, som prišiel na to, že status a peniaze ako motivačné faktory, ktoré nás v rámci našej spoločnosti najviac ovplyvňujú sú len zrkadlom nášho EGA.

Ego nám môže slúžiť, ale len ak ho dostaneme pod kontrolu nášho vedomia. Lebo inak nás len sťahuje do negatívnych emócii strachu, porovnávania sa a istej mentality nedostatku.

Pre rok 2018 preto ostáva mojim hlavným cieľom rozvoj a budovanie silnej osobnosti a realizácia mojej najlepšej verzie otca,
podnikateľa, priateľa, či blogera, ktorý nemá strach z nedostatku, ale neustále tvorí hodnoty a hľadá synergie a nové príležitosti. 

Ak sa na to pozriem štruktúrovane a mám určiť kritický faktor úspechu, tak to bude zlepšovanie môjho vedomia najmä cez prácu s mysľou a lepšie zapojenie emočno – spirituálnej časti.  

Nástrojov na to je viac a každému môže fungovať niečo iné. Ja som zatiaľ prišiel na to, že najlepšie mi fungujú vybrané štýly meditácie. Skvelé je otužovanie, dýchanie a vlastne komplexná metóda Wim Hoff. Potom je to pre mňa asi pohyb, tanec a šport, keď sa napríklad pri MTB, alebo na lyžiach dostávam do štádia FLOW. Ďalej môžem odporúčiť aj transcendentálnu meditáciu,  keď sa so slúchadlami na ušiach a za pomoci hudby, alebo guidance, dostávate do vnútorného sveta snívania a vizualizácii.

Nový poznatok roka pre lepšiu víziu a ciele

 Definujme si v prvom rade svoju najlepšiu verziu, alebo vlastný manifest toho, čím chceme byť a nie čo všetko chceme dosiahnuť a mať. Potom z toho prirodzene vyplynú čiastkové ciele a rozhodnutia do čoho investovať čas, peniaze a energiu.  A možno po čase pridete na to, že vám ich asi ani netreba, že sa automaticky naladíte na správnu vlnu…Samozrejme, pokiaľ kultivujete vnúrtornú silu a vlastné vedomie.

WIM HOF METHOD PROMO from The Iceman (Wim Hof) on Vimeo.

Kľúčové poznatky z oblasti fyzickej energie

Do tohto segmentu spadá komplexnosť našej životosprávy, vlastného štýlu a návykov, ktoré naše telo buď posilňujú, alebo oslabujú. V podstate, keď som sa zamyslel nad tým, že kedy sa mi nechcelo, alebo kedy som výrazne limitoval svoj potenciál, tak som vždy narazil na energiu. Možno chcete počuť konkrétne super vychytávky Biohackingu, ale podľa mňa treba najprv riešiť kĺúčové základy a hlavné kryptonity. 

Priznám sa aj keď si veľa čitatelov možno myslí, že akú mám pevnú vôľu a striktnú disciplínu, tak to tak nie je! Aj ja často podľahnem emociám, alebo aj spoločenskému tlaku a zlyhávam najmä v nasledovných 4 bodoch. 

  • Nekvalitný spánok 
  • Konzumácia lepku, nevhodných mliečnych výrobkov, alebo nevhodných škrobov
  • Alkohol a následné večerné prejedenie sa 
  • Nedostatočná regenerácia a nesprávne vybraný tréning

Ako môžete vidieť , tak aj keď perfektne viem čo mám v životospráve robiť, tak nie som geniálny a tiež podľahnem emócii, alebo aj spoločenskému tlaku.  Niečo viac vypijem, ešte viac zajem a potom mám dobabraný spánok a všetko ďalej pokračuje v negatívnej špirále mojej obmedzenej energie. To sa preklápa aj do podráždených a vzťahovačných reakcií v rodine, či horšej odpovedi na prirodzené stresy v podnikaní.

Avšak hlavným rozdielom toho, že ma zlozvyky nezlomia ako iných, ktorý to vzdajú, je jasne definovaná a dodržiavaná hranica minimálneho štandardu. A teda, že vždy minimálne 80% životosprávy musí byť na úrovni vysokých štandardov. 

Takže poznatok je jasný! A Teda, čo najviac dní replikovať môj ideálny režim kedy fungujem vo vysokej energii. Kvalitné jedlo, adekvátne a správne časované sacharidy, eliminácia jedál na ktoré mám intoleranciu a limitácia príjmu alkoholu, len na čisté víno, poriadne zapité vodou.

Aký je môj ideálny režim ?

Z doterajšieho experimentovania a ladenia životosprávy, som zistil, že najlepšie mi funguje obrátený režim, t. j. obrátený príjem sacharidov. To znamená, že si ich doprajem radšej podvečer ako snack, alebo na večeru.

  • 5:30 Budíček, ranná ľadová sprcha, pohár vody s jablčným octom, 3 cykly Wim Hoff dýchacích cvičení, čerstvý vzduch a základné rozhýbanie kosti. 
  • 6:30 Power Coffee raňajky a teda dvojité espresso, doliať vodou na 200ml, polievková lyžica masla a 1PL MCT, kvalitné kakao a škorica na vrch. Všetko poriadne vymixovať. Suplementujem kvalitný D3, Metylované Béčka a NAC a niekedy experimentujem s Alpha GPC, L –Theanine, Ciltep a podobne.
  • 6:45 Štart robotka, ideálne tvorba blogu , kreatívne úlohy, alebo štúdium-čítanie.
  • 8:00 Raňajky s manželkou a dcérou. Robím kávu, vykladám umývačku, vybehnem vonku na hrazdu,  debatujeme o prioritách a hráme, alebo naťahujeme sa s dcérou.
  • 9.00 Štart robotka v office 0100 Campus. Mobil je stále na DO NOT DISTURB, čo sa veľa ľudí čuduje, že sa mi nevie dovolať minimálne do 11.00.
  • Avšak keď nechcem spadnúť do reaktívneho módu, ale riešiť, čo som si naplánoval, tak nemôžem riešiť mobil.
  • 10:30 – 11.00 Low Carb snack, ideálne jablko a orechy, bryndza a šalát, žinčica, paradajky, pesto, trochu parmezánu a tak…
  • 11.00 – 13.00 Telefonáty, stretnutia a ďalšia perióda robotky
  • 13.00 – 14.00 Kvalitný obed buď sám, alebo aj s niekým. Na obede však nechcem extra riešiť robotu. Ideálne si dám kvalitnú polievku a ľahší proteín + zelenina.
  • 14.00 -15.00 Tu ideálne svätý pokoj a čas na Power Nap a poldenný review + meditácia pre energiu.
  • 15.00- 17.30 Fajná káva, ideálne Doubleshot espresso. Robotka, maily, a ďalšie veci AD HOC čo treba…a keď skončím tak za odmenu „sladší snack“ ako power chocolate, mandľové maslo + banán a také vlastné raw/ neraw koláčiky a experimenty.
  • 18.00 – 19:30 Tu ideálne šport a tréning, alebo som doma a cvičím pri dcérke, hráme sa a tak …
  • 19:30 -20:30 Príprava a vychutnávanie večere. Ako suplementy si dávam magnézium, zinok a niekedy Omega 3. A na večeru si dám kľudne aj sacharidy, kde mi najviac vyhovuje ryža. Občas ešte sladké zemiaky, quinoa, alebo kukuričné cestoviny, alebo aj klasické zemiaky. Jedno z top jedál sú práve tie so slaninou, žinčicou a bryndzou, kde ale dopĺňam ešte rukolu.
  • 20:30 -22.00 Ukladanie malej spať, oddych, debata s manželkou, ideálne nie o práci, čítanie a spať.

V rámci tréningov, čo najviac prirodzeného pohybu, kvalitný HIIT, otužovanie, jeden kvalitný silový tréning a správne dávkovanie a adaptácia pre objemy na MTB. A samozrejme toto je ideál, ktorý musí byť často prispôsobovaný cestovaniu v rámci práce a neustále meniacim sa potrebám dieťaťa. 

Nový poznatok roka pre vyššiu fyzickú energiu?

Čo sa týka jedla, tak z môjho pohľadu nemám nič super nové, len cez skúsenosti zlyhania ešte viac potvrdené, že najdôležitejšim faktorom je správny výber makronutrientov v top kvalite.  (Najmä manažment sacharidov, ich časovanie a dávkovanie). Následne to sú individuálne intolerencie a schopnosť prispôosobiť režim okolnostiam. 

Mimo jedla je pre mňa top reset a energia jednoznačne otužovanie a zlepšená kapacita dýchania vďaka metóde Wima Hoffa.  Asi sa už opakujem, ale naozaj len vrelo odporúčam túto knihu, kde sa dočítate viacej súvislosti a benefitov pre to, aby sme boli zdravši, silnejši a šťastnejši.

Wim HOff metóda kniha

 

Kľúčové poznatky z oblasti práce s mysľou

Zabudnite na silu vôle a disciplínu. Tu ako som načrtol, tak je oveľa dôležitejšie pracovať so svojím vedomím a ešte viac so svojím podvedomím. Techník je viacero, ale hlavne tomu treba venovať čas. Mne výrazne pomohli konzultácie s odborníkom na psychohygienu Ľubošom Durdiakom, s ktorým som absolvoval fascinujúce konverzácie a zažil niekoľko AHA momentov, kedy som prišiel na to, kde začínajú moje podvedomé strachy a ako dôležité je poznať najprv samého seba a svoje jadro osobnosti.

Zároveň mi veľmi pomáha čítanie, a základná technika vlastného denníka. Neverili by ste, koľko toho vie často vyriešiť pero a papier. Jednoducho vypíšete čo máte v hlave na papier, plánujte vedome svoj nadchádzajúci deň, vizualizujte.

Celkovo som myseľ najviac zamestnával prácou na vízii POWERLOGY. A teda konceptu funkčných potravín čistej chuti.

Powerlogy - funkcne potraviny cistej chuti

 

Som veľmi vďačný za to, že aj vďaka vašej priazni sa nám podarilo opäť narásť skoro o 100%. Realizoval som viacero nových produktov ako napríklad Power Chocolate. Zároveň sme jasne definovali stratégiu a víziu toho, že chceme ľuďom pomôcť zmeniť raňajkové návyky a zbaviť sa závislostí na sladkom. Získali ďalšie ocenenie Great Taste a rozbehli aj prvé zahraničné obchody. Vďaka novým partnerom môžem ďalej vyvíjať lepšie a inovatívnejšie produkty a vďaka super fanúšikom a vašej spätnej väzbe už jasne vidíme, že ľudia si čím ďalej, tým viac potrpia na kvalitu a radšej si kúpia menej, ale nech to stojí za to.

Nový poznatok roka  pre sústredenejšiu myseľ?

Spánok vám omnoho zlepší hodnotné čítanie kníh,  mentálne cvičenia a vlastný denník. Ako víno, pivo, či tvrdý alkohol, alebo zázračné farma pilulky na spanie. Zároveň ak chcete niečo naozaj zmeniť, tak je potrebné spojiť sa s vašim jadrom osobnosti a prirodzenou múdrosťou, ktorú v sebe máme.

Kľúčové poznatky z oblasti práce emóciami a spiritualitou

Súčasné problémy nášho sveta majú podľa mňa korene najmä v oslabenej viere a v sile nášho EGA. To je obrovská oblasť ktorá sa dá študovať aj celý život, pričom vôbec nejde o to, že by sme museli vyznávať nejaké náboženstvo. Osobne prichádzam na to, že ak sa správne interpretujú aj navonok úplne odlišné prístupy, tak to aj tak všetko smeruje k láske, radosti, vďačnosti, životu v hojnosti a emočnej inteligencii interpretovanej aj ako “COMPASSION”.

Súhlasím s myšlienkou, ktorú som počul v podcaste Tima Ferrisa s Tonym Robinsom, že v podstate sa vždy dostaneme len k rozhodnutiu, či budeme konať na základe emócie strachu, alebo lásky. A potom naozaj verím v techniku preklápania emócie, alebo, že jednoducho ak na vás ide strach, alebo stres, tak treba začať vedome dýchať a nahradiť tieto emócie vďačnosťou, odpustením  (často najprv samému sebe) a následne si uvedomiť, že v podstate žijeme v super hojnosti.

Rovnako som z pozorovania zistil, že sebaláska aj keď to znie egoisticky, tak musí byť ako prvá, až tak potom môžeme preklopiť silu lásky aj na ďalších ľudí. Rovnako to komunikuje aj Dalajláma, keď sa ho pýtajú, že ako sa usmievať v tomto svete, kde vidíme toľko utrpenia… Dalajláma uznáva, ale jemne sa pousmeje a zdôrazní, že ale ďalším vlastným utrpením, alebo sťažovaním ničomu a nikomu nepomôžeme. Compassion a súcit ako ho chápeme v našom klasickom ponímaní sú veľmi rozdielne veci. 

Nový poznatok roka pre lepšiu prácu s emóciami?

Je to ťažké a často sa pritom prichytím…Ale snažím sa aj cez meditáciu neustále si pripomínať, že žijeme v hojnosti, že je tu naozaj priestor pre všetkých, že sa porovnávam iba sám so sebou, že som vďačný za všetko čo mám tu a teraz a že preberám plnú zodpovednosť za svoje emócie. Avšak nefunguje to len tak, že si poviem. Potrebný je tréning, kde najlepšou formou sú pre mňa konzultácie s vybranými odborníkmi, mentormi , meditácia a pobyt v prírode.

Najlepšie zážitky, AHA momenty a blogy za ktoré som vďačný

Uzatváram vážne témy a ide sa na zážitky. 🙂 Lebo ako tak človek koncom roka rozmýšľa, že čo ho super obohatilo, tak sú to buď super vzťahy a stretnutia s inšpiratívnymi ľuďmi, alebo zážitky.

Ja som mal tento rok opäť šťastie realizovať v podstate všetko, čo som si vysníval.

  • Lyžovačka dolomity Sella Ronda

            Laura prvýkrát dáva lanovku, sneh a veľké hory. Lyže a slnko, ktoré nabíjajú energiou. Večerné talianske hodovanie a skvelá gastronómia

  • Italy Food Roadtrip Puglia – Toskansko
  • Spoznal som sa s Martinom Záhumenským a Zdenkou Jakešovou. Zažili sme super usadlosti a atmosféru Toskánska. Ochutnali najlepšie lokálne jedlá a kvalitné vínka a žili ako pravý južný taliani v regióne Puglia, kde sme mali česť byť u našich známych, domácich    Talianov.
  • 60. výročie Súboru Zemplín a progam generácie
    Zaspomínal som na staré časy, fajne potancoval a nadšený si na poslednej generálke poradil koleno. Stretnutie s priateľmi folklóristami a návrat do tanečných profi čias však stáli za to. 
  • Anfield Road a Liverpool Football

         Som síce primárne fanúšik Villarreal, a Barcelony, ale Premier League je premier league a zažiť kompletnú futbalovú sobotu v Anglicku stojí za to.

  • XXX parádnych MTB trailov a otužovaní
    Poloniny, Malé Karpaty, prekonávanie limitov, zjazdy a jednoducho MTB flow. Potom otužovanie v jazerách a všade kde sa dalo. Jednoznačne najsilnejšie emócie energie, zdravia a radosti.
  • Vianoce a Sivester vo Vietname
    Rodinný trip, kde sme zvládli dlhé prelety, nové podmienky, navštívili kamošov žijúcich v Ho Ci Minh, spoznali nové veci , kitesurfing, skvelé jedlá a celkovo zážitky na ktoré nezabudneme. Tu je o tom celý blog.
  • XXX krásnych momentov a situácii role otca
    Naša Laura je síce na pozornosť a ča náročné dieťa, ale o to viac nás to uči novým veciem, efektivite a naozajstným prioritám. Neustále spolu rastieme, učime sa, žijeme radosti a prekonávame aj starosti života. 

Vybrané články blogu, ktoré ste najviac čítali…

Na záver tu mám odpoveď pre tých, čo sa ma často pýtajú na čo to všetko píšem, na čo blogujem, či ma to baví, alebo že ako sa motivujem.

Priznám sa, že niekedy sa človeku nechce, alebo inak povedané, chýba nejak motivácia. Čo však hneď a rýchlo pomáha, tak to je preformulovanie pohľadu na vec.

A tak si len pripomeniem, že Blog je pre mňa takým verejným zápisníkom, na ktorom sa najviac učím. Ak chcem tvoriť hodnotu, musím nad tým kreatívne rozmýšľať, informáciám musím dať vhodnú štruktúru, alebo ich podať zaujímavo, aby som inšpiroval k akcii. Zároveň je to aj taký vlastný bič na seba, lebo ja som taký, že keď niečo robím, tak tomu musím na 100% veriť a ísť v prvom rade vlastným príkladom.

Vyberám Top články roka, ktoré vo vás zarezonovali a mňa tak aj ďalej motivujú pokračovať v tvorbe a prinášať nové, nekonvenčné pohľady pre neplnený a proaktívny život a realizáciu nášho potenciálu.

Celkovo, ale veľmi ocením každý váš podnet na témy, články, alebo recepty, ktoré by vás zaujímali. Kľudne napíšte do komentov.

Do roka 2018 vám tak prajem čo najsilnejšie vedomie a vysokú energiu , aby ste zažívali, čo najviac momentov naplnenia, radosti a lásky. 

2 Odpovede

  1. Dusan vyborne napisany clanok, presne v duchu tvojej filozofie. Dobre sa to citalo a isla z toho pozitivna energia. Do buducna by ma tiez ako otca zaujimali do podrobna rozpracovane poznatky biohackingu a celkovej psychickej pohody pri vychove deti. Ako si pisal, clovek s nimi zazije kopec srandy a AHA momentov avsak ono sa to s pribudajucim vekom deti trocha viac preklopi do frustrujucejsej fazy 😉 Takze za mna urcite viac clankov pre rodicov. Dik a drz sa.

    1. DAkujem Michal za feedback a suhlasim….Sam niekedy bojujem s tym, ze dieta narusa aj najlepsie vymysleny rezim a navyky, ale dolezite je nevzdat to a chapat to ako trening. Potom opat raz len funguje, ze co ta nezabije to ta posilni a to presne idno na ludoch co vychovali uspesne viac deti…uz maju iny pohlad na vec 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.