Biohacking. Šialenstvo, alebo nový prístup k produktivite?

Biohacking Headline 2

O čo ide pri Biohackingu vlastného potenciálu? Je to realistický prístup alebo vzdialená budúcnosť? Aké sú konkrétne a efektívne aplikácie do nášho každodenného života? Je tento prístup určený pre každého alebo len pre ambicióznych ľudí? Čítajte ďalej moju cestu experimentovania a vyskúšajte 5 overených Biohackov, ktoré mi pozitívne zmenili život a verím, že môžu aj vám.

Čo je to Biohacking a prečo ma fascinuje

Definícia Biohackingu vychádza zo systémového prístupu a prevzatí kontroly nad vlastnou energiou, výkonom a zdravím. Biohackeri sú typy ľudí, ktorí myslia analyticky a kriticky a preferujú učenie sa na základe vlatných experimentov a skúseností. Biohackeri nenasledujú slepo rôzne autority, ale sústreďujú sa na neustále hľadanie a vyhodnocovanie príčiny a efektu.

Keďže nikdy neexistuje len jediná príčina, tak hlavným cieľom Biohackera je tvorba systému, ktorý vytvára poriadok z chaosu.

Mapa Biohackingu podla Bulletproot Coaching

Biohacking tak môžeme definovať ako:

Systémový a kritický prístup k vlastnej biológii, ktorý neustále optimalizuje a prehodnocuje vnútorné a vonkajšie vplyvy a ich efekt na energiu, mentálnu výkonnosť, celkové zdravie a wellbeing.

Príklad:

Cítite sa ospalo a nechce sa vám napísať nový článok na blog (predstavte si akúkoľvek inú úlohu do práce). Dáte si výberové double shot power espresso a zrazu vám to zapína. Poviete si, že stačí začať a dáte to.

Otázka, ktorú si kladiete… Čo mi pomohlo nakopnúť môj mozog, kreativitu?

Bola to asi káva! Cítim sa rovnako pri čaji, čokoláde, croissante, koláčiku, atď…???

Lekcia:

Na tom, čo dám svojmu telu a mozgu záleží. Práve tento proces ma už niekoľko rokov fascinuje! Jednoducho som presvedčený, že mám plnú kontrolu nad mojou energiou, náladami, motiváciou a celkovým zdravím.

Nie som perfektný, pretože vedomosti nikdy nestačia! Rozhoduje akcia, aplikácia a konzistencia v mojich rozhodnutiach.

Ak však robím správne rozhodnutia pre moju produktivitu a wellbeing, tak veci fungujú. Ak nie, tak rýchlo dostávam od tela a mozgu spätnú väzbu.

“Biohacking is the art and science of changing the environment around you and inside you, so you have more control over your own biology,”  “It’s what you put in your mouth, it’s the air you breathe, it’s the light you’re exposed to. Most people have twice as much energy potential, but they’re doing hundreds of small things that hold them back.” Dave Asprey, Founder of Biohackers Biggest Conference

Čo všetko teda ovplyvňuje môj deň? 

Verím, že ste sa nezľakli komplexnej myšlienkovej mapy, ale vidíte ju skôr ako príležitosť uvedomiť si, čo všetko ovplyvňuje našu každodennú energiu výkon a zdravie. 

Začal by som však  jednoduchšie a začal rozmýšľať hlavne nad 4 kľúčovými oblasťami, ktoré najviac ovplyvňujú naše produktívne dni.

Zo skúsenosti myslím, že budete so mnou súhlasiť – emócie a mentálne nastavenie je často dôležitejšie ako už maximálne detaily vo výžive alebo tréningu. Pripomeniem len, že pri emóciách, alebo pozitívnom mentálnom nastavení, sa Biohacking opiera o najnovšie vedecké poznatky psychológie, meditácie a zlepšovania výkonu mozgu, ktoré sú podložené viacerými štúdiami, testované a funkčné.

Nejte tak o žiadnu ezoteriku, ale štruktúrovaný prístup k osobnému rozvoju, poznaniu vlastnej identity, životného poslania, či schopnosti meditovať pre ukľudnenie a klasifikáciu mysle a lepšie zvládanie stresu.

Biohacking vždy reprezentuje silný Interný Lokus kontroly. Biohacker sa tak nesťažuje na stres, ktorý nemôže ovplyvniť, alebo na iných ľudí. Biohacker rieši to, aký najlepší prístup k realite zaujme a ako najlepšie si sám nadizajnuje život podľa vlastných predstáv.

Výživa a celkovo životospráva je, samozrejme, kritická a veľmi dôležitá. Avšak, bez prvotného správneho nastavenia mysle a práce s vlastným strachom a emóciami výrazne stráca na efekte.

Prečo? Pretože aj keď dostanete najlepší manuál, radu, či návod ako napríklad odstrániť šialené chute na sladké a sami tomu neuveríte, alebo to neprepojíte s vašimi presvedčeniami a identitou, tak nič z toho.

Viac k tejto téme v tomto článku: „Väčšina ľudí má víziu efektívnej životosprávy, ale málokto jej verí!“

Kde začať, alebo mojich 5 overených „Biohackov“

Predtým, ako začnete, si prosím prečítajte disclaimer na konci článku. V prvom bode je dôležité si realisticky povedať, aby ste z mojich odporúčaní nečakali okamžité zázraky.

Ako som už spomenul, tak vždy rozhoduje konzistentná aplikácia a vlastné mini experimenty. A samozrejme, vaša plná zodpovednosť, kedy potrebujete vyhodnocovať vašu individualitu a zvoliť správne dávky, pomery, či tempo.

Príklad:

Ak ste doteraz neotužovali, tak samozrejme, že mi budete nadávať, keď pri prvom pokuse, ktorý ja dávam ľavou zadnou prechladnete ako „sviňa“. 🙂

Rovnako tak nadávam ja, keď sa hrám na machra a idem dávať 60 km horský bike po vihorlatskom hrebeni v tempe domácich borcov.

 

1. Biohack: Minimalizujte kryptonity, maximalizujte Powerfoods

Kryptonity nie sú len o jedle, ale sú to všetky veci, ktoré vám odoberajú energiu… Pre začiatok odporúčam začať práve tam.

Biely cukor, múka, spracované potraviny, rôzne sladkosti, zbytočné sacharidy, individuálne alergie, či intolerancie, to všetko nám k energii naozaj neprispieva.

 

Naopak, poctivé a kvalitné nespracované potraviny, zelenina, dobré tuky, kvalitný proteín a vybrané sacharidy + niektoré špeciálne potraviny, kvalitná káva, čaj, čokoláda… To všetko k energii prispieva.

2. Biohack: Suplementujte aspoň základné vitamíny a minerály

Suplementy si komplexnou témou a polemikou, či vám ich treba. Ja si myslím, že keď ste v pohodičke na dovolenke, chytáte D3 zo slnka a dávate si naprílad čestvé thajské alebo stredomorské jedlo, tak vám doplnky netreba.

Ale ak smerujete k mentálnemu a fyzickému nasadeniu a výkonu, alebo potrebujete rýchlejšie regenerovať a posilniť imunitu, tak sa vám super zídu.

Osobne fungujem na základnom balíku Omega 3 + Vitamin D3 + Magnézium a Zinok a podľa mentálneho pocitu a tréningu pridávam dávku BCAA , kreatín a béčka.

Momentálne môžem odporučit tento Essential Balík. Kúpite na stránke www.modernýpraclovek.sk

Update:10.3.2019 – Balík essential teraz obsahuje ešte silnejší olej z krilov, namiesto lifeextention omega 3 mastných kiselín. No a D-éčko si môžeš kúpiť aj na eshope powerlogy.

3. Biohack: Optimalizujte váš spánok

Viem! Počúvate to z každej strany, viete o tom, ale realita je aj tak iná… Tu sa priznám, že pravidelne zlyhávam aj ja a beriem to ako svoju najväčšiu slabinu.

Spánok nemusí byť iba z pravidla 8 hodinový, skôr musí byť kvalitný.

Najdôležitejšie je eliminovať modré svetlo a ukľudniť myseľ. Denník môže byť priam zázrakom a garantujem, že isto lepšie zaspíte, ak si deň a vaše stresy vypíšete na papier. Spálňa bez wifi, svetla a prehnaného tepla je priam „must have“.

Najväčší problém majú podľa mňa ambiciózni ľudia, ktorí si stále veria, že stihnú do polnoci ešte pár mailov, dokončiť prezentáciu. Ďalšou skupinou so zlým spánkom sú milovníci večerných drinkov a v neposlednom rade kojace matky.

Biohacking spánku určite pomôže prvým dvom skupinám. Pre kojace matky mám zatiaľ len obdiv a ešte som to nijak nevymyslel. :-)))

Napadlo ma, že dám nášmu dieťaťu večer nejaké magnézium, ale zatiaľ mi to bolo zatrhnuté. :-)))

4. Biohack: Pravidelne otužujte a trénujte vedomé dýchanie

Ak som povedal, že nečakajte od Biohackingu zázraky, tak pri otužovaní a vedomom dýchaní si trúfnem povedať, že sa kľudne môžu stať!

Dôkazom je samotný Iceman Wim Hoff, ktorý nie len že „hackol“ seba a svoju imunitu, ale dokázal to za 20 dní naučiť aj svojich zverencov a replikovať predtým nemožné! Pri tom nemožnom ide o cielené ovplyvnenie vlastnej imunity, ktorá vďaka tréningu dokázala pri teste zvládnuť a eliminovať vpichnutý endotoxín.

Osobne je pre mňa otužovanie istým typom meditácie, kde trénujem vedomé dýchanie. Výrazne mi to pomáha nie len pri posilňovaní imunity (chorý som tak raz ročne, aj to keď sa už úplne odpálim), ale aj pri svalovej regenerácii a prekonávaní vlastného strachu a obmedzení.

Tak si už neviem predstaviť ráno bez ľadovej sprchy, ktorá ma nie len že hneď preberie, ale mi ako prvú vec dňa mentálne pripomenie, že viem prekonať vlastné pohodlie a prijať dikomfort. Ak hľadáte certifikovaných trénerov tejto metódy na Slovensku, tak odporúčam Martina „Way“ Tháma. 

 

5. Bioahack: Nájdite si aspoň jeden spôsob meditácie, ktorý vám vyhovuje

Dlhé roky som mal meditáciu spojenú s ezoterikou! Občas som niečo vyskúšal, potom špekuloval nad jógou… že ma možno osvieti… Snažil sa vypnúť myseľ, až som postupne prišiel na to, že meditovať sa mi dá asi najlepšie pri športe.

Či už ide o plávanie, kde počítam pravidelne na nádych, ľadový hokej alebo MTB zjazd, kde musím 100% fokusovať na hru, či trail.

Objavil som však jeden nový 6 fázový prístup, kde sa myseľ nevypína, ale pozitívne ladí a pracuje sa s vizualiźaciou.

Naozaj odporúčam vyskúšajte na tomto linku: https://www.youtube.com/watch?v=EaRu14P9H84&t=1007s

 Verím, že sa začnete vidieť svet inak a vedome si pritiahnete príležitosti a pozitívne veci. Mne sa celkom dobre darí v poslednom čase.

Extra biohack, ktorý mi chutí asi najviac 

Asi ste už odo mňa počuli o mojich zatiaľ najproduktívnejšich raňajkách POWER káve s maslom a MCT.

Viem, že to nie je štandardné, ale tí, ktorí máte radi kávu, tak vyskúšajte. V Biohackerskej komunite na tom super fičíme a zároveň to naozaj super chutí. Viac detailných informácií nájdete v kompletnom článku o náhrade raňajok.

 

Čo vám ešte isto pomôže?

Častým problémom zmeny je strach z toho, že musíte byť perfektný a všetko, čo budete musieť zvládnuť. Ja na to aplikujem 2 silné pravidlá, ktoré mi vždy zafungujú.

1. Paretovo Pravidlo  80/ 20.

Nerobte všetko naraz, eliminujte a sústreďte sa na 20% príčin pre 80% vášho efektu. Rovno si tak zodpoviete aj strach z perfekcionizmu.

2. Pravidlo vizualizácie a NAPÍSANIA si reálneho rizika a benefitov

Stetol som už veľa ľudí, čo majú strach. Otázkou ostáva, čo je reálny strach a čo len domnienky. Preto, ak chcete pomôcť vašej mysli, tak si napíšte vaše obavy na papier. Zapíšte si k nim aj benefity, alebo možné stratégie mitigácie a zrazu je strach oveľa menší ako bol.

Prajem úspešné experimenty, s ktorými verím, že sa podelíte v komentoch. Vyzývam najmä skúsenejšich Biohackerov, aby ukázali začiatočníkom, že sa niet čoho báť a benefity zvýšenej produktivity a pevného zdravia sú značné a motivujúce. 

DISCLAIMER – UPOZORNENIE
Všetky informácie, ktoré publikujem nie sú určené ako lekárske odporúčenia pre diagnostiku a liečbu.  Ako autor nepreberám zodpovednosť za vaše výsledky. Žiadna z informácií tohto blogu nenahrádza váš vzťah a spoluprácu s kvalifikovaným / atestovaným lekárom.
Všetky odporúčania a inšpirácie na tomto blogu sú komunikované s najlepším úmyslom a založené na základe vlastného experimentovania a hľadania kauzaility a praktických súvislostí. Priemerné odporúčania typu: „Všetko s mierou“ sú pre priemerných ľudí! Ja sa orientujem na inovácie, efektivitu a výber unikátnych záležitostí, ktoré s čo najväčšou pravdepodobnosťou prispejú k realizácii vášho fyzického a mentálneho potenciálu.
Zodpovednosť za správnu interpretáciu a aplikáciu však ostáva na každom z vás osobitne! Moja cesta nie je jediná a nikto do vás netlačí žiadne dogmy, že to musí byť na 100% len jedným spôsobom. Myslite kriticky, testujte a vyhodnocujte si, čo vám sedí… Ak vám moje inšpirácie pomôžu, budem rád, ale ak máte iný názor a poznatky, tak mi ich kľudne napíšte. Rád ich preštudujem a tiež sa kriticky zamyslím pre vlastné zlepšenie.

Ak vám obsah blogu prináša hodnotu a chcete ma podporiť, tak stači jeden hlas.
 Ďakujem

 

 

 

 

 

2 Odpovede

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.