7 zážitkov z Californie, na ktoré nikdy nezabudnem

2017-10-17 12.17.12

Cestovanie a poznávanie nových miest a kultúr mení perspektívu nášho života. Aj preto, keď cestujem, tak nehľadám pohodu a komfort s tým, že si urobím ukážkové selfie na facebook, či instagram. Oveľa viac ma zaujímajú nové výzvy a zážitky pre životné poznanie a získanie inej perspektívy naplneného života podľa vlastných predstáv. Každý rok preto organizujem POWER zájazd s fanúšikmi, kde ideme naplno za zážitkami, na ktoré sa nezabúda. A ktoré majú podľa mňa naozaj silu prispieť k novým nápadom, myšlienkam a silnejšej vízii plnohodnotého života.

O čom bol zájazd Power California 2017

Ľudia sa ma často pýtajú,  prečo sa trápim s organizáciou zájazdu a každý rok riešim nový itinerár. Alebo, prečo neposedím a stále niekde potrebujem „lopotať“.  Po slovensky povedané túlavo cestovať. 🙂

Ja mám však iný problém!  Keď si niečo zmyslím a vysnívam, tak to musím realizovať.  

Zároveň ako poznávam svoju osobnosť, či už cez meditáciu, psychologický koučing, alebo genetickú analýzu, tak to všetko smeruje k jasnej mojej charakteristike! Pre naplnený život je pre mňa najväčšou hodnotou sloboda poznania, prekonávanie nových výziev, inovácia a spojenie s proaktívnymi ľuďmi.  Ak ste teda naladený rovnako, tak s vami zdieľam moje zážitky z vysnívanej cesty do Californie, asi najviac hippie štátu USA. 

Na základe odporúčaní a prípravy na zájazd som od Californie očakával naozaj veľa. Neviem aké sú vaše skúsenosti, ale väčšinou, keď má človek veľké očakávania, tak sa zvykne sklamať. V tomto prípade bol však opak pravdou a ja som sa nestačil nabažiť atmosféry, ľudí, jedla, či prírody.

Jednoducho som za 2 týždne zažil asi najviac krát slávny “Flow State”, kedy je život jednoducho úžasný. Preto ak snívate o ceste do Californie a chcete zažiť L.A., Yosemity, či San Francisco, tak isto neváhajte… Stojí za všetky drobné!

1. Prvé ráno, flow na Venice Beach a raňajky v Bulletproof Cafe 

Po prílete a prvej aklimatizačnej noci v našom dome na Venice Beach sme sa pod vplyvom jet lagu zobudili už okolo 5:30 do skorého kalifornského rána. Nikomu to však v nadšení nevadilo a hneď sme sa vybrali zabehať si, okúpať sa, zacvičiť si yógu, či len tak pozorovať atmosféru a fotiť ranný život na slávnej Venice Beach.

 

Bolo to naozaj ako zo seriálu Baywatch. Surferi, mólo, rybári, pelikány, delfíny, oceán, vlny, ranné slnko, studená voda… Proste Flow State ako z knižky a prvý silný pocit WAW radosti a vďačnosti, že sme naozaj tu. Sen sa stal skutočnosťou a pred nami je ešte úžasných 12 dní zážitkov.

K tomu ako vyvrcholenie bezchybné raňajky v Bulletprof Café, kde človek nemusí vôbec riešiť, že bez lepku, bez laktózy, nepresladné a pre mozog naozaj výživné.

Menu je zložené tip-top, podávajú kávu s maslom a MCT s kolagénom, aj bez. Výborné low-carb burritos, či super zaujímavé bezlepkové chrumkavé “nachos” s avokádom a zeleninou. Extra udený losos samozrejme k dispozícii. K dochuteniu jedál slúži kvalitná himalajská soľ, kajenské korenie a extra MCT olej, na ktorý sa dá vždy spoľahnúť.

A pocit po raňajkách? Jednoducho Power a čistá energia pre poznanie top miest L.A. ako Griffit Park, či Hollywood Bouleward.

 

2. Bulletproof biohacker konferencia, Passadena, L.A

Keď sme už načrtli tému Bulletproof a Biohacking, tak ju poďme dokončiť. V provm rade, ak chcete vedieť o čom je Biohacking, tak si najprv prečitajte tento článok.

Tí, čo už nejaký ten biohack riešite a tiež vás fascinuje realizácia ľudského potenciálu, tak by ste si účasťou na tejto konferencii isto prišli na svoje. Absolvoval som už celkom dosť výstav a konferencií, ale túto radím naozaj asi na prvé miesto!

Top inšpiratívni a smart ľudia, sofistikovaná komunita, najnovšie vychytávky pre zlepšovanie výkonu, komplexný prístup telo a myseľ, úžasné rozhovory, perspektívne spolupráce, skvelé ochutnávky nových ingrediencií a top výživových doplnkov.

Opať raz maximálny flow, kedy sme si s kolegom Matejom po 5 hodinách zapáleného poznávania len povedali, že waaw… Že už ani nevieme, z čoho nám mozog tak fičí, lebo sme toho poskúšali krížom krážom celkom dosť, ale na druhej strane, že pecka. Napriek očakavanému jet lagu a v priemere necelých 5 hodín spánku za 3 dni sme plne funkční, nie prehypovaní, ale perfektne zapnutí pre mentálny i fyzický výkon.

Rozbili sme sa potom postupne aj v silovom tréningu na top novom stroji ARXfit.com, namerali krásne vysoké hladiny ketónov v Bulletproof Labs, zregenerovali vďaka cielenej elektostimulácii svalov Neufit.com a vytriasli sa na ďalších aj ďalších peckových vybračných srandičkách. 

Nadýchali sme sa čistého kyslíka, zajedli to úžasným sušeným mäsom z bizóna preloženého s ochutnávkou top sardiniek v olivovom oleji. Ako dezert sme si dopriali čo iné ako čokoládu s MCT. Nekonečno inšpirácie a hlavne progresivizmus a otvorenosť novým veciam, o ktorých môžeme na Slovensku ešte len snívať.

Na druhej strane myslím, že je to len na našej a mladšej generácii, aby sme realizovali progres. Nebáli sa vystúpiť z komfornej zóny konzervatívneho prístupu, na ktorý nás školí náš školský systém a svojim spôsobom sa snaží obmedziť aj naše okolie.

Veď koľko krát ste namiesto záujmu ľudí, že prečo raňajkujete kávu s maslom a nejakým šialeným MCT namiesto “normálnych” raňajok, počuli len milión premudrených argumentov, aké je to tučné, nezdravé, nenormálne…

Zaujímavé, že tak funguje už skoro viac ako milión ľudí vo svete a ich progress je značne vyššej úrovni voči priemeru.

3. Mexické jedlo a paradox schudnutia v USA

Odľahčime citlivú nutričnú tému a poďme k naj zážitkom z jedla v Californii. Samozrejme, Amerika je svojim spôsobom stále celkom, že „fast and processed food“ bordel.

Ale keď sa pozriem 5 rokov späť, tak aj tu sa veci značne menia. Aspoň v Californii. Do popredia ide serióznejši a poctivejši street food a rôzne tradičné kuchyne. Mexická, thajská, vietnamská, peruánska, indická… Tradičný supermarket je na tom dosť zle, kde v zložení produktov nájdete kade čo. Do popredia idú ale koncepty ako Whole Foods, či Traders Joe, miestne local markets a tak keď človek chce, tak si nájde dobrú kvalitku a unikátne chuťovky. 

Osobne som žil ráno najviac na káve s maslom a MCT a potom na mexickej kuchyni. Tá je pre mňa naozaj lahôdka a dokázal by som na nej žiť. Keď si v nej totiž ošetríte pár dôležitých detailov a vyberiete namiesto pšeničných originálne kukuričné placky, tak máte pred sebou krásny výber low-carb a slow-carb jedál.

Tak som si spomenul aj na knihu 4-Hour Body od Tima Ferrisa, ktorý tam postavil celý úspech prístupu Slow Carb na vajciach, fazuliach, avokáde a chunky salse – najpoužívanejšich mexických ingredienciách. 

A ktoré jedlo by som označil ako top?

Asi seafood cruchy tacos s mango chilli omáčkou, limetkami a koriandrom!

TAcos Los Angeles Dusan Plichta

Druhé najlepšie ?

Thajské green curry s hnedou ryžou, zapité novozeálandskym Matua, Sauvignon Blanc z Marlborough.

Matua Sauvignon Blanc Dusan Plichta

Brondzová medaila?

Lobster soup a teda polievka z homára a čerstvý krab v San Francisco Fishermen wharf Street food

San Franscisco Lobster Pollievka Dusan Plichta

A výsledok?

Jedol som veľa na obed a večeru… Spal som málo, aj som čo-to vína popil… Pohybu bolo dosť, emócie super…

A schudol som asi kilo!  A teda aj keď som na dovolenke a nemám domáci Power režim, tak low, alebo aspoň slow carb  a ranné „hladovanie“ pre mňa skvelo funguje. 

4. L.A. surfing a NHL v Stapels Center

California a surfing to jednoducho patria k sebe. O to viac, keď vás ten šport dostane ako mňa a tak vám neostáva nič iné, ako si len vyhľadávať príležitosti pre ten úžasný kontakt s oceánom a boj nie len s vlnami, ale hlavne vlastným strachom. Tak sme si užili skvelé dopoludnie na Manhattan Beach a nevedeli sa nabažiť úžasného kontrastu skoro 30°C na pláži a sviežich 18°C vo vode.

Proste opäť raz pecka flow a keď je vám teplo, hodíte sa do mora a keď zima, tak sa nahrejete na slnku. Aj v ďalšom čase nám celá California dodala asi najlepšie počasie sveta. Od 18°C do 30°C , sucho, slnečno a len jemný vietor, alebo pekné mraky. Nečudo, že fotografi sa tam idú zblázniť od nadšenia. 

Večer sme si po odmakanom surfe dopriali NHL hokejový zážitok aj s klasickou prípravou na craftovanom pive u Karla Straussa.  Okoštovali sme živé IPAs a potom vychutnali NHL game L.A Kings vs. N.Y Islanders s Halákom v bráne. Mariána Gáboríka sme stretli na chodbe a užili naozaj pecka atmosféru jednej z top arén pre šport, kde hrajú svoje zápasy aj L.A. Lakers.

Odporúčam aj ženám, ktoré šport až tak netankuje… Lebo atmosféra a celé to naozaj stojí za to.

5. Yosemity a skvelý pocit z toho, ako chutí úspech.

Som pri piatom bode a napadlo mi, že sa asi príliš rozpisujem a že vás asi aj tak naviac budú zaujímať fotky. 🙂

K Yosemitom teda asi len toľko, že to bola pre mňa maximálna topka zájazdu. Keď som sa postavil na Glacier Point, tak som sa skoro rozplakal! 

 

A potom keď som sedel v Yosemite Village a pozeral na Half – Dome, tak som do nitky pocítil, čo je pre mňa vlastne úspech. Nie finančný, alebo nejaký mediálny… Ale také čisté vnútorné naplnenie a radosť z naplneného sna! Z uvedomenia si toho, že keď si raz čovek niečo vysníva, tak to môže realizovať. Pozeral som na údolia, na hory, prešla asi hodina…

A ja som bol štastný. :-). Viac vám už povedia fotky. Za mňa už len toľko, že realita je ešte lepšia!

6. San Francisco Cafes & Street Food

Do finále zájazdu sme si naplánovali návrat do urbanizmu a teda “hipsterské” San Francisco.

Každý si tam isto nájde to svoje pravé orechové… Niekto zacíti naplnenie keď vstúpi na pôdu Stanford University, iný keď sa prejde Google-om, alebo Facebook Campusom.

U mňa je to ako inak o káve, čokoláde a street food atmosfére… Normálne som sa vykašľal na celé Silicon Valley a radšej som si prešiel Mission district a vychutnal niekoľko dvojitých espresso shotov vo vybraných kaviarňach ako Four Barrell Cafe, Blue Bottle, alebo The Mill.  Získal som jasnú inšpiráciu pre realizáciu Powerlogy Flow Space & Café a doklapli aj skvelé detaily pre nové recepty.

Najviac ma však dostal Flag Ship Store Dandelion Chocolate, kde som ochutnal top Bean-to-Bar čokoládu, podebatoval s ľudmi. Dozvedel sa ďalšie detaily pre výrobu čokolády, ale zároveň sa uistil, že sme v Powerlogy s čokoládou na najlepšej ceste. Ako bonus som ochutnal asi najlešie 3 brownie v živote, ktoré tam servíruju v krásnom vyhotovení. 

Street Food už ani rozpisovať nejdem. Opäť dominovalo Mexiko, Thajsko, India… Opäť som zažil flow silných a zaujímavých chutí. 

7. Ranné a večerné meditácie nad scenériami mesta

V poslednom bode sa dostávam k vďačnosti a asi najsilnejšiemu AHA momentu, ktorý som si uvedomil aj vďaka super debatám a prednáške o védskej meditácii, ktorú nám na zájazde urobil v aute Radek Šimčík, jeden z účastníkov. Ak vás zaujíma táto úžasná téma, pozrite jeho stránku http://radeksimcikmeditace.cz/. Pri každom ráne, alebo večeri, keď som tak vychutnával atmosféru výhľadu a vychádzajúceho, alebo zapadajúceho slnka a ponoril sa do seba…

Tak som si len prirodzene uvedomil ako som vďačný za všetko, čo mám!

Aj keď tendenciou nášho mozgu je prežitie a nie naozajstné šťastie, tak verím, že keď človek pracuje so svojim vnútrom a mysľou, tak dokáže naozaj zmeniť perspektívu vlastnej reality.  Zmeniť fókus na to, čo všetko má, za čo má byť vďačný a že aj keď to nie je idálne, tak treba veriť a všetko sa dá!

Ja som si tak mesiac pred zájazdom rozbil koleno, že som musel ísť na operáciu. Všetci hneď riešili, že som out na 2 mesiace, že budem rád, keď ma niekto zoperuje do mesiaca a že tak v Novembri si asi dám prvý bike. Rozhodol som sa však inak! Veril som a so šťastím vybavil rýchlu operáciu. Mal som 3 týždne na rehabilitáciu. Manželka odo mňa chcela, aby som jej sľúbil, že aspoň surfovať nepôjdem a že sa budem šetriť.

No ale ja také neviem! Zamakal som, ešte aj na konfere som si nejak pritiahol týpkov s inovatívnou elektroterapiou a 4 den v Californii som už behal po Venice Beach, naplno surfoval a v Yosemitoch dal 15 km túru aj s behom dolu kopcom. Nohy trošku puchli, ale isto som sa nešetril.

A tak na záver chcem len ešte raz vyjadriť úprimnú vďačnosť všetkým, čo mi verili.

Mojej manželke a dcére v prvom rade, že ma pustili s požehnaním.

Kolegovi Matejovi Očenášovi z FutbalTour.sk, ktorý bo skvelým spoluorganizátorom a výrazne prispel k pecka programu a operatíve zájazdu. Všetkým účastníkom, ktorí nám dôvervali a ktorí, verím, že si domov tak ako ja tiež odniesli aspoň 3 životné zážitky. A koniec koncov bohu, vesmíru, alebo istej vyššej spirituálnej sile, na ktorú keď sa naladíme, tak sa dejú skvelé veci.

Dusan Plichta a sef Futbal Tour

Neviem ako vám, ale mne áno! 🙂

A tak už teraz viem, že budúci rok ideme organizovať koncom septembra 15-dňový Power zájazd do Nicaragui, kde pôjdeme opäť naplno za kultúrou, jedlom, surfingom, kávou… Ale aj s pralesom a poznaním šamanských praktík pre očistu našej energie.

Kto máte odvahu zvládať nepohodu pre životné zážitky, tak ste vítaní a pridajte sa s nami do partie. Myslím, že to bude stáť za to!

Máte podobné silné zážitky z cestovania?

Ak áno tak sa neváhajte podeliť v komentoch, kľudne dajte link na vaše fotky a blog. Rád sa inšpirujem a je toľko úžasných miest, čo treba vidieť a zažiť. Špeciálne ocením odporúčania na NP USA a Kanada… Z toho čo som teraz zažil, tak chcem viac. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.