Power Coffee s maslom a MCT ako náhrada raňajok

káva s maslom

Predstavte si, že by existovali raňajky, ktoré sú rýchle, chutné, efektívne a dodajú vám energiu na celé dopoludnie. Aj keď to znie ako reklama na slávne keksíky, tak na rozdiel od nich nám pôjde o metabolicky oveľa výhodnejšie zloženie makroživín. Pre mnohých šialená, pre iných super funkčná káva s maslom ma však svoje špecifiká. Ak totiž nedodržíte správny recept a aplikáciu, tak nemôžete očakávať želaný výsledok. 

Ochutnajte energetické raňajky, ktoré zapnú aj váš mozog

Káva s maslom a MCT olejom nie je zázrak na chudnutie, ale ak si ju správne zaradíte do vášho komplexného protokolu, tak vám prinesie mnoho metabolického úžitku.

Najdôležitejšou výhodou je to, že vďaka Power Coffe s maslom a MCT dokážete ľahšie a pohodovejšie aplikovať čiastočné hladovanie a prispieť k vášmu metabolickému tréningu. V jednoduchosti to znamená, že telo učíte lepšie spaľovať tuky. Vedecky, ak by ste sa chceli hlbšie pomoriť do súvislosti, tak mi tu ide o aplikáciu cyklickej ketózy, ktorú viete aktivovať práve vďaka špeciálnym MCT tukom.

Viac detailov, ak máte čas a chuť, sa môžete dovedieť v Podcaste na túto tému tu: Ako oklamať mozog a ľahšie zvládnuť čiastočné hladovanie.

power coffee

Recept na POWER kávu (za 5 minút pre 1 osobu)

Ingrediencie:

Varianta A: ak pripravujete kávu cez Espresso

  • čerstvo a jemne mletá POWER COFFEE – 7 až 9 g (1/2 PL)
  • pravé kravské maslo 80 % alebo POWER GHEE– 15 g (1 PL)
  • MCT olej -15ml (1 PL)
  • škorica alebo pravé kakao – 5 g (1 ČL)

Varianta B: ak pripravujete kávu cez Aeropress, zalievate, Chemex, Mokka, Kotyogo, French press

  • čerstvo a hrubšie mletá POWER COFFEE -15 g (1 PL)
  • pravé kravské maslo 80 % alebo POWER GHEE- 15 g (1 PL)
  • MCT olej -15ml (1 PL)
  • škorica alebo pravé kakao – 5 g (1 ČL)

Extra:

  • pravá smotana min. 33% (50 ml)
  • POWER kokosový olej (10ml) 

Postup:

  1. Ak máte kávovar na prípravu espressa, manuál alebo automat, tak si pripravte dvojité espresso a dolejte horúcou vodou aby ste mali cca 200ml kávy.
  2. Ak máte iný typ prípravy, tak si pripravte cca. 200ml filtrovanej kávy, len neextrahujte dlhšie ako 3 minúty.
  3. Do pripravenej kávy 200ml pridajte plnú polievkovú lyžicu masla a polievkovú lyžicu MCT oleja. Podľa chuti posypte kakaom a škoricou.
  4. Kokosový olej môže chutiť, občas pridám aj trochu toho, ale nemá rovnaké účinky ako MCT olej. Prečo je MCT olej lepší, čítajte tu.
  5. Dôležité je však všetko poriadne vymixovať, buť mini mixérom, alebo kľudne ručným, či stolovým. 
  6. Potom už len vychutnajte samotnú kávu a nekombinujte ju zo žiadnym jedlom, tobôž nie s cukrom. Celý efekt by sa stratil. 
  7. Jediné čo sa môže pridať do kávy je kvalitný proteín, odporúčam kolagén proteín rozpustný aj v teplých nápojoch. 

 

Čo ľudia väčšinou robia zle a prečo nezískajú 100% energetický efekt?

Chýb je viacero a aby ste nemali obavy, tak rovno píšem so skúsenosti, čo vidím, že ľudia robia zle.

  • nedodržanie presného receptu a špekulovanie so zámenou ingrediencií
  • iná káva nefunguje rovnako, neviem vám garantovať ako to pražia, aké sú tam zrná atď…
  • kokosový olej nie je zlý, ale nedá vám rovnaký efekt aktivácie tvorby požadovaných ketónov 
  • ak vyhodíte maslo, nezískate požadovanú sýtosť a pozitívny vplyv na žalúdočnú stenu
  • kávu s maslom treba naozaj zmixovať, aby ste získali najlepšie vstrebateľnú konzistenciu 
  • ak ku takej káve dáte kompletné raňajky, tak to je samozrejeme kaloricky zabité a nevhodné
  • rovnako ak ľudia do kávy dajú cukor, alebo nejaké spracované mlieko

Maslo do kavy media

Zároveň je úplne jasné, že ak si začnete dávať takúto kávu, tak vás začne odhovárať celé vaše okolie, že nebudete mať na raňajky dostatok živín, že z tukov isto priberiete, že je to nadravé a tak ďalej…

Potom sa ich však opýtajte na konkrétne argumenty a súvislosti a zrazu vám nikto nevie zodpovedať vaše otázky seriózne. Tak si pre váš úžitok a istotu najprv naštudujte to, že aj aplikácia takýchto kávových raňajok má svoje špecifiká a potom si doprajete plnohodnotný obed plný zeleniny a podobne je to s večerou. 

Realita je taká, že väčšina ľudí raňajkuje príliš veľa sacharidov, rôznych cereálii a vecí, ktoré extra živiny nedodávajú a metabolicky vás skôr oslabujú ako trénujú.

Ak máte nejaké konkrétne otázky ako môžem poradiť, tak ich napíšte do komentov, rád zodpoviem.

Zaujal vás obsah tohto blogu a chcete so mnou ostať v kontakte?

Prihláste sa klikom na odber newslettera. Zadarmo! 🙂

Získajte overené tipy pre aktívny životný štýl a v’hodné ponuky špecialít Powerlogy.

 

 

 

42 Odpovedí

  1. Ahoj,je káva s másem a olejem vhodná pro osoby s vyšším cholesterolem?1x denně místo snídaně?Díky za info,Honza

  2. Pekný deň pán Plichta kde sa dá kúpiť tá čierna mašinka z vášho videa k príprave Power coffee? Vďaka za odpoveď

  3. dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať ako je najlepšie kombinovať kávu s maslom+MCT a ranný tréning.
    zvykla som si trénovať ráno nalačno a vyhovuje mi to tak, nepotrebujem pred tréningom žiadnu extra energiu a prvé jedlo mám až 1-2 hodiny po tréningu. je potom vhodné dať si kávu/čaj s maslom a MCT až po tréningu miesto jedla alebo ešte pred tréningom?
    ďakujem pekne za odpoveď

    1. Ak trenujete a ste zvyknuta nalacno, tak netreba predtym. Po treningu skor odporucam regeneracne jedlo a az po tom jedle kavu cistu, alebo len s MCT. Celkovo ale zalezi aky narocny trening a aky styl treningu. ak je vasim cielom metabolicka flexibilita a trenovanost , tak moze byt trening, ze vytrvalostny v zone 1-2 nizsej tep. frekvencie a potom mozete po treningu dat kavu maslo a mct a je velmi pravdepodobne, ze aktivujete stav ketozy.
      ak je vsak trening vysoko intenzivny a ciel je kondicia a budovanie svalovej hmoty, tak som skor za MCt shake …kokos mlieko, protein, mct , kakao, polka bananu ….

      1. ďakujem, určite vyskúšam obe verzie. tréningy totiž striedam: vysoko intenzívny, krátky silový, jóga, behy na 5-10 km. občas aj náročnejšie behy (15-20 km v kopcoch), tam by možno padla vhod aj káva s maslom a MCT ešte pred behom

  4. Spätné upozornenie: nu3o
        1. Efekt je velmi podobny, ale maslo prave kravske ma iste vitaminy a latky prospesnejsie o nieco pre zaludok a tak…
          ALe testujte kludne davajte nejaky cas a sama uvidite. Ciele to vsak splni mat low carb az keto ranajky

          1. Ďakujem moc..striedam verziu s maslom kravským a mandľovým…keď
            nemám power raňajky tak pravidelne ako olovrant takýto snack.. :))

  5. Dobrý den,
    začala jsem nejprve používat kokosový olej a Ghí do kávy a nyní jsem zakoupila váš MCT olej a je možné, že jsem to přehnala a začalo mě bolet pod žebry vlevo. Je možné, že se ozvaly moje játra na přemíru tuků ? ( ještě beru lžíci rybího tuku ) Je nějaká doba na adaptaci na zvýšený příjem tuků ? Po vysazení se vše zklidnilo. Jaké máte zkušenosti se zařazováním oleje ? Nebo jen já dělám něco špatně ? Moc děkuji za odpověď.

    1. Prosim kolko MCt ste si dali ? Neodporucam aj s Fish oil kombinovat a skuste zacat 10g MCT a 10G ghee a rozmixovat poriadne. Takto to robite ? TAkto to funguje v pohode a to rozmixovanie je dolezite…MCT tuky su lahko stravitelne to neje problem, len ide o to, ze ked date zo zaciatku vela, tak mozu vzniknut krce jemne .

      1. Děkuji za odpověď, dala jsem si polévkovou lžíci a to 2x denně. Mixuji zatím jen ruční kvedlačkou ( v práci nemám mixér) a to asi také nebylo dostatečné. A k tomu ten rybí olej – polévková lžíce a bylo to. Nyní, po pauze, jsem začala pozvolna a více mixovat a játra se zklidnila a zabolí jen občas a nepatrně. Možná to bude i pro ostatní příklad, že se to nemá uspěchat ( já jdu do všeho dost divoce, ale tělo se oklamat nedá )

  6. Ahoj,
    ako je to prosím s proteínom v horúcej káve. Chápem, že kolagénový proteín asi nie je problém v teple, keď je na to priamo stavaný. Keď však ráno mám náročnejší workout, po docvičení si pripravujem power coffee s Premium Proteinom od Kompavy. Neuškodí tomu proteínu teplo z horúcej kávy?
    Vďaka za odpoveď

    1. AHoj Ivan
      Je to trosku problem lebo bude hrudkovatiet, i ked zalezi od teploty a sily mixera. Vyskusaj, okolo 60C a silny mixer by to mohol zvladnut.

  7. Zdravim, co v pripade zvyseneho zleho cholesterolu? Moze sa pit tato kava s maslom aj tak? Ak ano kolko krat do tyzdna? Vda

  8. Dobry den. Chcel by som sa spytat na temu sport. Pred behom, ktory trva cca. 3 hod. a viac v aerobnom pasme si dam ako ranajky (to je vlastne moje prve jedlo, neratam ze uz som pil vodu a mal spirulinu) Power kavu, do toho 1 PL MCT oleja, cca. 2 ČL mandloveho masla a niekedy kusok syra alebo kusok 85-90% cokolady. Myslim si, ze trening nezabehnem, ale po cely cas mam dostatok energie a ziadny hlad. V podstate az okolo 17,00 si uvedomim, ze som este nic nejedol. Otazka: Mozem tie MCT ranajky s niecim skombinovat, aby sa nenarusilo tukove spalovanie? Hlavne sa mi jedna o vyrobky z Kompavy, co urcite poznate a to Protein Premium Energy a Sport Premium Energy. Resp. ako to skombinovat? Jedna sa mi hlavne o behy od 3hod do 24hod.
    P.S. Madlove maslo je u nas v rodine TOP, nestiham kupovat 🙂
    Dakujem, Andrej

  9. Dobrý deň,
    ako by som mohla ovplyvniť obsah kofeinu v kave z aeropressu? resp. ako si pripraviť kávu na ráno, ktorá nakopne aspoň na 8 hodín?
    Ďakujem

    1. Dakujem za otazky a pisem pre uzitok viacerych citatelov.

      1. Ano obsah kofeinu je zavisly od sposobu pripravy a cim dlhsia extrakcia tym viac kofeinu…Priklad je v tom, ze espresso ma menej kofeinu ako prekvapkavana, alebo zalievana kava, Neodporucam urcite extrahovat kavu viac ako 4 minuty.

      2. Povzbudenie a to, ci budete cula nie je len otazkou kofeinu, ale aj jedla a ranajok a celkovo ako ste spali, a kolko stresu riesite doobedu! Je uplne normalne, ze ked nasadite vysoke obratky a 4-5 hodin makate mentalne , alebo fyzicky , tak ked sa naobedujete tak nastava faza regeneracie a aktivacia parasympatickeho nervoveho systemu. Ano moze pomoct lahsie stravitelne jedlo, ako polievky, salaty a tak …rovnako lahko stravitelny protein. Ale necakajte ze budete ako Rambo frcat cely den bez unavy alebo jemneho utlmu…to nie je realita ludskeho biorytmu. Samozrejme je rozdiel jemny utlm a oddych versus mentalna hmla

      3. Z mojho pohladu pokial nie ste adaptovana na ketogenicku vyzivu, tak neexistuje kava ani ziaden stimulant co vas nakopne na 8 hodin. Takze bud zacnete metabolicky trenovat na ketozu alebo to nedate..to je moj nazor a otazkou je to ake su naozaj vase ciele a to ci su postavene realne.

      Priklad: Ja viem dat kavu s maslom a MCT ktora ma podrzi 6 hodin v mentalnom vykone a vybavovani veci doobedu. Mam vsak istym sposobom uz vytrenovany metabolizmus a zvyk fungovat na tukoch a vdaka takej kave aktivujem ciastocnu ketozu , vdaka ktorej frcim. Potom vsak dam obed a nasleduje hodina regeneracie a oddychu do dalsej fazy dna .

  10. Chcem sa opýtať, keďže chcem prejsť na IF stravovanie (cieľ chudnutie) 16 + 8 a mám naplánované stravovať sa:
    1.jedlo 12.30
    2.jedlo (snack) 16.00
    3.jedlo 20.00
    – treningy mam 2x do tyzdna od 18.00 – 19.00

    je vhodné piť Vašu kávu s maslom okolo 9.00 dopoludnia? Nepokazím si tým celý IF systém? Robíte aj konkrétne jedálničky?

    Ďakujem za rady

    1. Zdenka zo skusenosti odporucam v pripade zien nasadzovat IF postupne.
      Takze by som urcite zacal aj s kavou, najme pre regulaciu kortizolu, ktory v mnohych pripadoch vznika u zien ktore zhurta vhupnu do hladovania.
      Odporucal by som zacat 2-3 krat do tyzdna, a striedat to s ranajkami. Neviem nakolko ste adaptovana, ako travite tuky, co ste doteraz jedla a podobne
      To vsetko suvisi a tak je dolezite vnimat suvislosti a postupne experimentovat a vyhodnocovat si ako vam to funguje.
      Jedalnicky uz nerobim, lebo nie som zastanca toho, ze vam nadiktujem co jest. RAdsej robim couching, ale to len pre par ludi, lebo uz to kapacitne nestiham. Napiste mi sukromny mail a rad odporucim co by som pre vas videl ako najvhodnejsie.

  11. Dobry den, v sučastnosti hladam na trhu nejaky kvalitny kolagénový protein, alebo cisty kolagen, neviete mi poradit nejaku overenu znacku. Vdaka Gabika

  12. Dobry den,

    momentalne som z jedalnicka vylucila laktozu. Co sa stane ked si do svojej power coffe dam iba kokosovy olej bez kravskeho masla? Ako to ovplyvni celkovy ucinok kavy? Vopred dakujem.
    Vyskusala som ju a chutila mi, ale mala som ju iba s olejom.

    1. Zalezi na tom v akom zmysle ju chcete pouzit…Recept s maslom ma byt nahradou napriklad ranajok, alebo akoze kompletnym snackom.
      Maslo zabezpecuje sytost a vitaminy A, D a faktor X…Nema vela laktozy , da sa potom vyskusat Ghee, ktore uz vobec nema…len chut je jemne ina …Alebo potom aj kozie maslo.
      Len s Olejom to nie je zle, ucinok kofeinu a prijem MCt tukov je v pohode, len nemozem garantovat zasytenost …avsak ak vam to tak sedi tak je to v poriadku, zalezi hovorim na konkretnej aplikacii.
      Rozumieme sa ? Skuste este vytestovat aj kakaove maslo, to je prijemna chut

      1. Dakujem za odpoved.
        Rozumiem a nemala som v umysle nahradzat nou cele jedlo/snack. Ak dobre ratam tak v kobinacii kava+kokosovy olej sa hybeme niekde okolo 200 kJ, co ani nemozno povazovat za porciu. Cize ak si spominane tuky zaratam do prijmu (kJ aj podiel macronutrient) malo by to byt vsetko v poriadku 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.