Keď mama 3 detí objaví kváskovanie a prestane kupovať pečivo

mala

Čím ďalej, tým viac ľudí prestáva kupovať bežné pečivo a chlieb. Mnoho ľudí si myslí, že to je len móda nízkosacharidových diét, či paleo životného štýlu. No vidíme, že bežný chlieb v obchodoch prestávajú kupovať aj jeho najväčší milovníci. Že by aj im prestával chutiť, či naozaj spôsoboval tráviace problémy? Čítajte rozhovor s autorkou jednej z najkomplexnejších kníh o zdravom chlebe a pečive Naty Žúrekovou Štefkovou a osvojte si dôležité princípy zdravého pečenia.

Osobne mi pečivo nechýba, no radikálny boj proti kultúre a zvykom podľa mňa nemá zmysel

Ako čítate môj blog, tak ste teraz možno trochu prekvapení, že idem písať o chlebe. Ľudia si o mne myslia asi každý svoje… Často sa mi napríklad s manželkou stáva, že sa naši známi pri nás cítia akosi nesvoji, ak nás chcú pozvať na “normálny obed v ich štýle”, alebo sa niektorí rovno ospravedlňujú, že my asi také veci nejeme. Problém je však v tom, že ľudia si ani poriadne nepozrú detail receptov, ktoré mám na blogu a čo v skutočnosti odporúčam a žijem.

Vedia, že riešim zdravú výživu a tak si len skratkou domyslia, že doma jeme asi nejakú kozmickú stravu, či žijeme na klíčkoch, šťavách, či vegánskych šalátoch.

Aj keď musím priznať, že ja sa asi vymykám mojim štýlom (zväčša nízkosacharidovým) a raňajkovou kávou s maslom z bežných slovenských rituálov…

Celkovo však doma nejeme žiadnu kozmickú stravu, ale záleží najmä na tom, aby sme v prvom rade kupovali len výživné potraviny. Také, ktoré nám nie len chutia, ale dodajú aj serióznu a stabilnú energiu bez negatívneho vplyvu na trávenie. 

Jedli ste už kozí camembert? Skvelý zážitok…

Preto si myslím, že je zbytočné doťahovať sa na tom, či je chlieb zdravý, alebo nie!

Absolútna pravda neexistuje a je len na nás, aby sme si vybrali na základe správnych individuálnych potrieb i mentálnych presvedčení. (intolerancie, alergie, ciele v chudnutí, inzulínová citlivosť, kondičné ciele, preferované chute).  Zároveň si myslím, že ak chceme veci zmeniť k lepšiemu u väčšiny ľudí, tak musíme brať do úvahy hĺbku kultúry a zakorenené presvedčenia. Verím, že zdravotne, ale aj v udržateľnosti, by sme zaznamenali obrovský pokrok, ani nie úplným vynechaním pečiva, ale v prvom rade orientáciou sa na jeho skutočnú kvalitu a výživovú hodnotu.

Jednoducho, aby nám krajec chleba nestál v žalúdku ako kameň. Aby chutil výživne a aby sme sa z jedného poriadneho krajca aj nasýtili a netlačili do seba prázdne kalórie bielych rožkov a bagiet…

Návrat k tradíciám ako cesta k zdravému chlebu

Mnohí z vás ste sa už asi veľakrát presvedčili, že práve návrat k pomalšej príprave a poctivosti v jedle a ingredienciách je tou najlepšou cestou. Bez cukru, bez chémie, bez konzervantov, farbív, či rôznych éčok…

V pátraní po zdravom chlebe som si definoval  2 hlavné kritériá:
Kvalita ingrediencií a správny proces prípravy.

Avšak, keďže nie som ja chlebový expert, tak som pre vás vyspovedal Naty Žúrekovú Štefkovú, autorku receptov a komplexnej knihy o pečení, ktoré nájdete na kváskovanie.sk.

Naty ako matka 3 detí je navyše skvelou inšpiráciou, že keď sa naučíte ako na to, tak sa dá stíhať aj domáce pečenie a viete si ušetriť nie len finančné náklady, ale aj časové a emočné, ktoré človek platí v supermarketoch. 

Naty, ahoj, povedz nám rovno, prečo a kedy si začala riešiť kvalitu chleba a pečiva?

Ahoj, prišlo to s deťmi a pribúdajúcimi zdravotnými komplikáciami. Bola som vtedy vegetariánkou, deti začali mať alergie a kožné problémy. Hlúposti tejto doby nekupujem, dbám na kvalitu. Preto som hľadala zmenu, ktorá zastaví zdravotné komplikácie. Zmena musí prísť od základu. Vyradila som éčka, začala zháňať len domáce a sezónne suroviny, kupované pečivo a chlieb som nahradila domácim, kváskovým. To nás vykúpilo 🙂

V čom je podľa teba ukrytá hodnota kváskovania?

Čaro kváskovania má svoje aspekty – zdravotné a sociálne. Keď upečieš svoj prvý chlieb a držíš ho v rukách, prežívaš nezameniteľný pocit zadosťučinenia, že dávaš na stôl tú najväčšiu kvalitu. Navyše, je presne podľa tvojej chuti, pretože zloženie máš v rukách len ty. Po vychladnutí ho nakrájaš a po prvom hryze je jasné – toto je ozajstná, plnohodnotná chuť chleba.

S nadšením pečieš chlieb, lebo sa ho nevieš nabažiť, ani nestihneš kúpiť v obchode a zrazu cítiš, že máš viac energie.  Je ti nejak ľahšie a postupne sa aj problémy s pleťou upravujú, nepáli ťa záha, nie si nafúknutý, trávenie ti super funguje, aj tá alergia je oveľa lepšia a tvoja chorobnosť je minulosťou. Prečo? Lebo kvások :). Svojimi benefitmi vie zmeniť veľa v našom zdraví.

Kysnutie a kvasenie vraj zďaleka nie je to isté…

Veru, je v tom veľký rozdiel. S kvasnicami kysneme a s kváskom kvasíme :). Rozdiel je v práci a najmä v tom, ako pôsobia na naše zdravie.

Kvasnice, konkrétne baktéria Saccharomyces cerevisiae, má za úlohu prekypriť cesto, naplniť ho bublinkami. Zvládne to veľmi rýchlo, desaťkrát rýchlejšie ako kvások. A čas sú peniaze… Kvások, živý organizmus 40 rôznych druhov baktérií, svojou pomalou prácou vytiahne zo zrna všetko dobro, ktoré nám ponúka a cesto naplní bublinkami. To negatívne zneguje.

Dusan Plichta kvasok

Aký je tvoj názor na cenu bežného chleba a pečiva v supermarketoch? Je podľa teba možné piecť 1000g chlieb za euro?

Pozri, v úprimnosti, je. Je to základný pšenično – ražný chlieb s rascou. Avšak, keď kváskuješ, nebudeš piecť len jeden druh chleba. Chceš aj celozrnný, výživný, chceš vyskúšať jednozrnku, či červenú pšenicu… Stačí už len pšenicu vymeniť za špaldu a cena chleba rapídne stúpa.

Čo ťa podnietilo napísať knihu o kváskovaní a odkiaľ čerpáš recepty ?

Moja vlastná skúsenosť. Keď som začínala a hľadala na nete informácie, mala som hlavu ako slon. Veľa častokrát protichodných informácií ťa mätie. Ťažko sa zorientuješ a ak nie je tvoje odhodlanie ozaj veľké, usúdiš, že kváskovanie nie je pre teba. So spoluautorkou Danielou Rau sme zjednotili všetko o kvásku a kváskovaní tak, aby bolo kváskovanie ľahko pochopené a dostupné pre každého – mamu na materskej, či zamestnaného chlapa na plný úväzok, ktorého chlieb baví.

Aké sú tvoje top 3 najobľúbenejšie múky a top 3 naj chleby, ktoré potom chutia aj deťom?

Milujem jačmeň, raž a pohánku. Tie musím mať vždy doma. Z chlebíkov u nás ide detský kváskový chlieb, gazdovský chlieb a toastový. Recepty si vymýšľam sama, keď som hladná :). Pár receptov mi dali aj moje deti, ktoré si vymysleli chute a ja som ich len zhmotnila. Niektoré recepty vzniknú na popud ľudí, ktorí hľadajú niečo chutné pri svojich zdravotných obmedzeniach.

Kniha mi dorazila, aj s prekvapením
Kniha dorazila z kváskovanie.sk aj s prekvapením

Aké sú 3 najčastejšie chyby, kedy ľuďom chlieb nevýjde?

1.Najčastejšie ľudia nesprávne odhadnú dobu finálneho kvasenia.
Chlieb sa im po vyklopení rozleje na placku :(.

2.Ďalšou začiatočníckou chybou je diera – jaskyňa v chlebe. 
 Vtedy ste asi najpravdepodobnejšie nabrali do chleba veľa surovej múky pri tvarovaní chleba do ošatky.

3. Treťou je popraskaný chlieb.
Či je málo vykvasený, zle stočený alebo je na málo rozhicovanom plechu… na to potom spoločnou komunikáciou prídeme :).

Dusan Plichta kvaskovanie
Špaldovo-ražný bochník

Ako riešiš výhovorky typu „nemám čas?“ Pretože taký kváskový chlieb čas potrebuje….

Úsmevom :). Som pracujúca matka troch detí oslobodená od pekární, ktorá stihla napísať knihu – dá sa to. Kváskom odovzdávame svojim najdrahším zdravie a lásku :). Je to vec priorít. Musíš si uvedomiť, že tvoje zdravie a zdravie tvojej rodiny máš v rukách len ty. Sú tipy a triky, ktoré spomínam aj v knihe, ako kváskovať aj popri práci. Nebudeš otrokom kvásku. Kvások je tvoj pomocník. Je veľmi samostatný, potrebuje len sem-tam usmerniť 🙂

Je už kúpená chlebová zmes dobrým riešením, alebo si radšej miešať vlastnú?

Jejda, len to nie. Kvások dá každému produktu úžasnú a nezameniteľnú chuť. Nepotrebuješ zmesi, kde ti v zložení nepovedia úplnú pravdu.

Ako potom zohnať dobrú múku? Kde zoženiem kvások a správne ingrediencie ?

Najlepšia múka je čerstvo pomletá. Sú mlynčeky na múku do domácnosti. Samozrejme, chápem, že to nie je pre každého. Vtedy je dobré chodiť do mlyna. To je tiež super. Ak nemáš možnosť čerstvo pomletej múky, dôležité je v obchodoch sledovať, aký dátum spotreby múka má. Tá v akcii mesiac pred spotrebou asi už dobrá nebude. A ani tá, čo je síce čerstvá, ale jej trvanlivosť je rok.

Kvások je najlepší ten tvoj. Teda sám si ho vypestuješ. Máš k nemu vzťah a keď prídu nejaké komplikácie, nehodíš tak ľahko flintu do žita. Existuje aj kvásková mapa, kde si nájdeš človeka v tvojom okolí, ktorý sa rád o kvások podelí. Najnovšie moje projekty sú o rozdávaní kvásku – hromadná akcia, kde si prídeš so svojím pohárikom, ja ti odoberiem z toho môjho – lepkového či bezlepkového a pokecáme spolu kváskovo :). Tak prídeš ku kvalitnému a silnému kvásku a môžeš hneď kváskovať 🙂

Detský kváskový
Detský kváskový

Ak nechcem investovať čas do prípravy chleba, ale rád si kúpim kvalitu, máš odporúčania kde ?

Konečne sa začínajú prebúdzať aj pekári, ktorí investujú do kvality a potrápia sa dlhšie s chlebom, aby nám dopriali kvalitu na stole. V úprimnosti, nikto neprebije ten tvoj, vlastný chlieb. Ale ak nemáš šancu, tak ja viem povedať, že v Bratislave napríklad v Yeme, kde si spovedal pekárov a aj z môjho pohľadu majú slušné chleby.

Kniha vraj mala veľký úspech a podarilo sa ti tak skvelo motivovať veľmi veľa rodín. Aké sú tvoje ďalšie plány a projekty, ktorým sa venuješ?

Kniha je stále žiadaná, preto sa venujem tomu, aby sa kváskové povedomie šírilo čoraz ďalej a ďalej. Ľudia si môžu kúpiť nie len e-book, ale aj tlačenú verziu a všetky podrobné info nájdu na našej stránke kváskovenie.sk. 

Plánujem naďalej písať články na mojom blogu i do médií o kvásku a jeho prospešnosti pre nás. Mojím snom je zaniesť kvások do každej domácnosti tak, ako to bolo kedysi. Robím aj kurzy kváskovania po celom Slovensku a rada by som šla aj za hranice. 

kvaskovanie-728x90.jpg

Naty, ďakujem krásne a verím, že čitatelia tu našli nie len know-how, ale hlavne motiváciu skúsiť si vlastný chlieb. Ak máte vlastné odporúčania, tipy a triky na múky, či nákup kváskového chleba po celom Slovensku, tak neváhajte napísať do komentov. By ste neverili, ako to niekomu môže padnúť vhod. 

Pre tému chleba sa tak lúčim s heslom „BAKE SMART“ – „FEEL GREAT“. 

Nezmeškajte nové články, recepty a tipy pre aktívny životný štýl 
Prihláste sa na  odber newslettera. Bez strachu,  je to zadarmo! 🙂

Ak chcete podporiť obsah tohto blogu a oceniť moju prácu, tak stači jeden hlas.

Podporte ma v súťaži blogerroka 2017 pre kategóriu zdravý životný štýl.

4 Odpovede

  1. Ahojte, v Michalovciach sa pečie výborný kváskový chlebík v novootvorenej reštaurácií a bistro „U Tiffanyho“ na ul. Sama Chalupku (pri katastri).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.