Bezlepková Granola s jogurtom a prístup pre zlepšenie kvality raňajok

IMG_9580

Veľmi veľa detí, ale aj dospelých vníma cereálie, kaše a müsli ako najzdravšie raňajky. Ja mám trochu iný názor, ale viem si predstaviť aj zdravú alternatívu. Aj preto som oslovil pre spoluprácu Silviu Horeckú,  zakladateľku Terapia Jedlom, aby sme vytvorili novú receptúru na bezlepkovú granolu z ryže, pohánky a quinoa. Len veľmi jemne sladenú a zapečenú medom, kde je našim cieľom inšpirovať ľudí k zmene prístupu k raňajkám, eliminácii konvenčných spracovaných cereálií a množstva prijímaného cukru.

V ponuke raňajkových cereálií a müsli mi chýbala bezchybná kvalita

Po minimálne roku vývoja, ladenia receptúry a hľadania serióznej výroby, ktorá splní naše štandardy kvality sme sa dočkali. Podarilo sa nám vytvoriť receptúru na nové bezlepkové müsli POWER GRANOLA.

Na zložení som pracoval so Silviou Horeckou, zakladateľkou portálu Terapia Jedlom a jednou z najskúsenejších odborníčok na biochémiu a tovaroznalectvo potravín na Slovensku. Som vďačný za túto spoluprácu, pri ktorej som sa tak ako pri každej našej nutričnej debate vždy naučil nové veci.

Napríklad, vedeli ste aké hodnotné zloženie má quinoa a ako sa dá veľmi užitočne zakomponovať do jedálnička aj v kombinácii s ryžou, kukuricou a fazuľou, pre kompletný prísun proteínov z rastlinných zdrojov? Viac zaujímavosti o quinoa, si môžete prečítať v tomto komplexnom článku od Silvie.

Celkovo nám hlavne išlo o to, aby sme na slovenský trh priniesli 100% bezlepkové a chrumkavé müsli, ktoré budú spojením skvelej chuti a funkčnosti.

Chrumkave bezlepkove musli power granola

V čom je Power Granola iná ako klasické müsli a iné vločky?

Power Granola je nielen chutnou, ale aj funkčnou alternatívou k väčšine spracovaných cereálií a komerčných produktov s palmovým olejom, cukrom a éčkami. V nevedomosti väčšinovej spotreby v slovenských a českých rodinách, sa takéto produkty totiž stále tešia celkom veľkej spotrebe.

Funkčnosť produktu reprezentuje najmä vyšší obsah ľahko stráviteľného proteínu vďaka mandliam, quinoa a pohánke, užitočné polysacharidy a eliminácia cukru. Zároveň je Granola vhodná pre mnoho ľudí, ktorí riešia špecifické intolerancie na lepok, laktózu, kazeín, či histamín.

Keď vám bude málo sladká, tak si ju už dosladíte sami podľa chuti ovocím, domácim džemom, medom, javorovým sirupom či kokosovým cukrom.

Naše Powerlogy štandardy kvality zdravých cereálií bez záťaže organizmu

  • 100 % prírodné a bezlepkové suroviny výberovej kvality
  • unikátna kombinácia ryžových, pohánkových a quinoa vločiek
  • pomalé a veľmi jemné pečenie pre elimináciu možnej oxidácie
  • vysoký obsah vlákniny a len jemné sladenie medom
  • 100 % bez palmového oleja, éčiek, cukru a konzervantov
  • laboratórne testy na kontrolu ochratoxínov, aflatoxínov a oxidácie orechov

Detailné zloženie, obsah vlákniny a nutričné hodnoty nájdete v popise produktu na e-shope Powerlogy.

Ako najlepšie vychutnať a zakomponovať novú Granolu do výživy?

Osobne mám Granolu najradšej s poctivým ovčím, kozím alebo kokosovým jogurtom. K tomu ešte lyžica medu, mandľového masla, ideálne čerstvé čučoriedky, jahody, alebo domáci višňový či jahodový džem.  Pre viac proteínu a zasýtenie si môžete pridať aj lyžicu kolagénu alebo POWER CASHEW UPGRADED, či pistáciový krém.

Ďalšie tipy, ktoré verím, že vám seknú 

  • Na raňajky, ako nutrične vylepšenú a bezlepkovú alternatívu ku konvenčným vločkám.
  • V kombinácii s jogurtom, bobuľovitým ovocím či orieškovým maslom, krémom.
  • Zakomponovať do domáceho pečenia, pre prípravu vlastných müsli tyčiniek.
  • Ako alternatíva k pečivu na desiatu, alebo olovrant pre aktívne deti.
  • Ako bezlepkovú a bezmliečnu možnosť pravidelných a výživných raňajok.

Bezlepkove vlocky s jogurtom Powerlogy

Ako postupne meniť a zlepšiť prístup k raňajkám rodiny bez ujmy na chuti? 

Viem si predstaviť, že niekedy už môžete mať guláš z toho, čo je zdravé a čo je najlepšie pre vaše raňajky. Mnoho ľudí sa tak radšej vzdáva zodpovednosti a upadá do naučenej konvencie a tradície, pričom tak popiera svoju individuálnu unikátnosť.

Áno, každý z nás je iný, ale na druhej strane poďme sa pozrieť na to, na čom sa zhodne väčšina odborníkov, či už sú z tábora Vegan alebo Paleo: 

Bezlepkove kvalitne vlocky dusan plichta 1. Eliminácia spracovaných a nekvalitných potravín s éčkami, konzervantmi a skrytým cukrom

Tu je práve najväčší problém konvenčné, dopekané pečivo a rôzne zdravo tváriace sa müsli, guličky a detské cereálie

2.Eliminácia rýchlych a koncentrovaných cukrov.

Tu je problém najmä koncentrovaná fruktóza a skryté nevedomé dávky cukru, ktoré si ľudia ani neuvedomujú. Krásnym príkladom je typ talianskych raňajok cappuccino, croissant, džem a pomarančový džúsik

3. Dôraz na vybrané zdravé tuky

Tu sa odborníci zhodnú, že orechy a semená vám určite len a len zlepšia výživovú hodnotu raňajok. Tak aj ja fungujem na našich kvalitných orechových maslách, či nugáte.

4. Nepodceňovanie individuálnych intolerancií, alebo vášho podráždeného čreva

Lepok, Laktóza, Kaseín, či histamín vás môžu ráno naozaj rozbiť alebo ďalej prehĺbiť problémy s imunitou, či podráždeným črevom. Ideálne aplikovať eliminačnú diétu aspoň na 3 týždne a potom jemne overovať v malých množstvách, či je to problém.

5. Eliminácia stresu a prehĺtanie bez prežutia pri jedení

Ak nemáte čas a pozornosť pre vaše raňajky, tak radšej nejedzte a čiastočne hladujte.

Kvalitna Granola bez lepku, mlieka a cukru

 

Takto môžete zobrať moju  inšpiráciu pre nutrične výživnejšie raňajky, kde odporúčam nahradiť konvenčné cereálie s mliekom za poctivý biely jogurt 150-300g s 50-100g granoly. Jogurt ideálne kokosový, mandľový, ovčí, kozí alebo poctivý kravský, grécky, či domáci. Kvalitné jogurty kupujem napríklat na svet bedničiek.sk. Ak treba športovcom dosladiť tak med, javorový sirup či domáci džem, ideálne bez cukru. Na raňajky dobre sekne aj škorica a ja si dávam aj lyžicu mandľového, alebo kešu masla. Pre fajnšmekrov môže byť zaujímavá ešte aj špeci kurkuma latte zmes, z ktorej robíme aj Kurkuma Latte v Poweerlogy Space & Coffee. 

Tip a recept na vlastné granola tyčinky na cesty.

Rovnako ako k raňajkám, vieme pristúpiť k vlastným lepším snackom alebo jedlu na cesty, či na túry alebo pobyty v prírode. Na trhu je veľa akože zdravých Fit tyčiniek, ale len veľmi málo zložením takých, ktoré spĺňajú štandardy kvality pre zdravý a výkonný metabolizmus.

Aj preto si ľudia, čo majú životosprávu na vyššej úrovni robia radšej vlastné. Moje najobľúbenejšie sú vlastné energetické banánové tyčinky,  ktoré sú rýchle a je možné spraviť ich aj bez pečenia. Recept nájdete na tomto linku.

Ak máte akékoľvek otázky, ktorými môžem poradiť a pomôcť k zlepšeniu vašich raňajok, tak kľudne napíšte. Možností pre dobré raňajky ako vidíte aj na videu, je viac.  Za najdôležitejšie aj tak stále považujem to, aby mal človek jasné presvedčenie prečo konzumuje to čo konzumuje a vedomie, že výberom toho čo kupujeme, robíme každodenné „politické“ voľby, aký systém podporujeme.

BE SMART – NOT HUNGRY – EAT WELL-  FEEL GREAT

Jedna odpoveď

  1. Ahoj Dušan,

    V porovnaní s ostatnými granolami na trhu je v tejto príjemný nízky obsah cukru/100g.
    Mám však otázku k medu, ktorý v rámci zapečenia prešiel tepelnou úpravou vyššou ako 40 °C. Je známe, že med nielenže po tepelnej úprave stráca svoje liečivé účinky, ale dokonca sa stáva toxickým.

    Poprosím o argumenty a vysvetlenie, prečo ste vzhľadom na danú skutočnosť zvolili práve tento druh sladidla. Dalo by sa predsa alternovať javorovým sirupom či kokosovým cukrom, ktorý používate aj v iných svojich produktoch.

    Osobne, ak potrebujem extra dosladiť, polejem si jednoducho granolu čistým surovým medom od včelára.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.