7 inšpirácii z Fínska pre produktívnejší život bez obety zdravia

74413306_574986066644022_8606367025205346304_n

Zápisky z Biohacking Summit Helsinky 2019

Prvý novembrový víkend som s partiou nadšencov Biohackingu vycestoval do Fínska na Biohacker Summit 2019 a vstúpil do krásneho sveta inovácie a inšpirácie pre budúcnosť a možnosti realizácie ľudského potenciálu. Témou bol komplexný prístup k optimalizácii dňa jednotlivca, pre zdravší a  kreatívnejší život v sile podľa vlastných predstáv. Najviac vo mne zarezonovala zmena paradigmy z „amerického“ prístupu založeného na konkurencii k progresívnemu európskemu prístupu založenému na spolupráci, harmónii a vedomom prežívaní života vo vlastnej autenticite. V blogu však nájdete veľa inšpirácií na nové knihy, suplementy a nástroje, ktoré som objavil.

1. Potreba zmeny presvedčení jednotlivca o jedle, zdraví a imaginárnom nedostatku

 Vidíme a myslím, že to aj začíname cítiť, že model postavený na konkurencii a EGU v zmysle byť neustále rýchlejší, silnejší, bohatší, či vzdelanejší má svoje limity. Vytvára viac depresie a mentálnych chorôb, ako úžitku pre zdravý a naplnený život.

Viacero odborníkov z oblasti histórie a evolúcie ľudstva, či psychológie a psychosomatiky jednotlivca a spoločnosti identifikuje ako možný kľúčový problém našu vieru v Darwinovu teóriu evolúcie. A teda, že na podvedomej úrovni sme vychovávaní a vedení k tomu myslieť si, že prežije len silnejší jedinec. Veríme, že príroda a spoločnosť funguje na princípe konkurencie a limitovaných zdrojoch.

Inak povedané žijeme v presvedčení, že tu nie je dostatok a hojnosť pre všetkých. Ovláda nás názor že na to, aby sme sa mali dobre, potrebujeme poraziť konkurenciu. Následne sa toto presvedčenie premieta do politiky, nacionalizmu, ale aj do každodenného fungovania jednotlivca. Človeka 21.storočia, ktorého primárnou príčinou všetkých chorôb je chronický stres a taký ten pocit tlaku, nedostatku a strachu z prežitia. A pritom sa vo vyspelých, rozvojových krajinách máme najlepšie ako sme sa kedy mali a v realite sme chorí oveľa viac z prebytku ako z nedostatku.

Chápem, nie je ľahké myslieť a žiť v harmónii, keď treba uživiť rodinu v rámci nastavenia a fungovania spoločnosti. Avšak vedecky a aj na príkladoch ľudí, čo sa vysekali z depresií, chorôb, chudoby a rôznych ťažkých situácii života sa ukazuje, že cestou pre lepší, zdravší a naplnenejší život nie je maximalizácia a materiálne bohatstvo.

Oveľa lepší zmysel dáva optimalizácia a vnútorná sila vyjadrená zdravím tela, mysle a viery v Boha, ducha, vesmír, prírodné zákony, alebo jednoducho niečo väčšie ako sme my sami. Akronym G.O.D. ako Good Ordered Direction, mi pre naplnený život dáva pekný zmysel. A asi aj preto bude ďalšie pokračovanie Biohacker Summit v Amsterdame práve o tom, ako „HACKNÚŤ“ Ego. 

Kľúčové odkazy a inšpirácie, ktoré si beriem pre ďalšie štúdium a rozvoj 

  • Zabudni na pretekanie ega v zmysle byť rýchlejší, silnejší, bohatší…
  • Vždy narazíš na limit a aj keď svoj cieľ dosiahneš, tak Ťa poteší len na chvíľu pretože motivácia je externá
  • Sústreď sa viac na optimalizáciu, harmóniu a komplexný rozvoj vlastného potenciálu, pre to čo naozaj chceš a čo chce tvoje srdce, alebo jadro osobnosti
  • Identifikuj prirodzenú vášeň, nadšenie a pracuj každý deň na zmene prístupu od konkurencie k spolupráci
  • Uvedom si, že konkurenčný model je Win-Lost a Short-Term spolupráca je Win-Win a Long Term.
  • Optimalizuj jeden deň a pracuj na adaptácii a rovnováhe viac ako na maximalizácii a posilňovaní ega.
  • Odporúčané knihy:  Ego je váš nepriateľ , Ryan Holiday /  How to Change Your Mind, Michael Pollan /  Bod Obratu, Greg Braden / Jemné umenie mať veci v paži, Mark Manson

2.   Teemu Arina, Optimization is a way (Fin)

Konferenciu začal jej zakladateľ a jeden z hlavných predstaviteľov Biohacker Center ,Teemu Arina. Ďalšími dvoma sú, doktor DR. OLLI SOVIJÄRVI a JAAKKO HALMETOJA.

(Dr. Olli Sovijärvi is one of the pioneers of holistic medicine in Finland. In 2006 he graduated from the University of Helsinki with a Licentiate degree in Medicine. In 2010–2011 Dr. Sovijärvi completed an integral theory degree at John F. Kennedy University, focusing on psychology and philosophy.

Teemu Arina Slovakia Biohacking Dusan Plichta

Ak vás napadla myšlienka, že Biohacking je nejaké šarlatánstvo, alebo niečo len pre extrémistov, tak si najprv prečítajte o čom to je v kontexte. Stručnú definíciu hlavného princípu, nájdete aj na Wikipédii tu. V podstate si, ale Biohacking môžete vyložiť a definovať aj vlastným spôsobom na toľko na koľko je Vám to prirodzené.

Mojou definíciou Biohackingu je v prvom rade cesta dizajnu života a optimalizácie systému. Komplexného systému ľudskej bytosti a optimalizácia vnútorného a vonkajšieho prostredia pre zdravý, silný a naplnený život. Jednoduchším jazykom sa to dá definovať ako zabezpečenie energie pre sebarealizáciu a čo najlepšie vedomé prežívanie života v zdraví a vitalite. 

Takto sa s Biohackingom stretáva aj čím ďalej tým viac doktorov, ktorý prechádzajú od klasickej medicíny k funkčnej medicíne a holistickému prístupu. Klasická medicína a jej prístupy sa nepotláčajú, ale kriticky sa vyhodnocuje vzťah akútnosť, úľava od bolesti a pomoc pacientovi k vyššej energii a identifikácia skutočnej hĺbkovej príčiny choroby, alebo stavu nízskej energie. 

Vidíme totiž, že ak sa neadresuje skutočná príčina, ktorá je často uložená v bunkách cez stres a limitujúce presvedčenia ako napríklad strach z nedostatku, či nedostatočnej vlastnej hodnoty, následne sa to premieta do prístupu k životu a svojmu telu, tak že prichádza choroba ako znak nerovnováhy a problémy sa vracajú . Človek sa síce lieči externe, ale dlhodobo kým nezačne aj internú prácu so sebou, tak sa len tak nevylieči. 

Ak si však uvedomíme, že svoj život a zdravie máme vo vlastných rukách a začneme vedome meniť návyky myslenia a konania, tak sa vieme aj celkom rýchlo transformovať. Môžeme sledovať jasný vzorec mnohých transformačných príbehov, kde ľudia zdieľajú čo a ako im zmenilo život.

Pri zamyslení sa, čo ma najväčší vplyv na telo z fyziologického pohľadu, je to práve výživa, cvičenie, ale aj optimálna regenerácia (spánok).  A tak sa mi aj hneď pri prvej prednáške Teemu Arina o jeho ceste optimalizácie opäť len potvrdilo a posilnilo presvedčenie, že kvalitné jedlo, spánok a cvičenie priamo a okamžite mení naše myslenie a vie vyriešiť veľa zdravotných problémov.

Kľúčové odkazy a inšpirácie pre ďalšie štúdium

  • Riešením chaosu je systém. Ak máte stres a neviete čo robiť, pravdepodobne nemáte žiaden systém a oporné body životosprávy.
  • Začnite od základov, začnite postupne od výživy a pohybu, a pozorujte ako sa cítite
  • Kvalitné jedlo mení myslenie a najmä keď veda potvrdzuje, že mikrobióm v žalúdku je náš druhý mozog
  • Biohacking je systémové myslenie aplikované nie na maximalizáciu výkonu tela a mysle, ale na optimalizáciu pre komplexný rozvoj ľudského potenciálu
  • Bohatstvo človeka nie je len status, peniaze a moc, ale hlavne zdravie, schopnosť tvoriť, zážitky a poznanie
  • Biohacker nie je šialenec, ale človek 21.storočia, ktorý využíva nové technológie pre kvantifikáciu svojho zdravia a výkonu, s cieľom poznania optimálneho systému pre zdravie, produktivitu a dlhovekosť
  • Odporúčaná kniha, Biohackers Handbook ako sprievodca novým a komplexným prístupom k životospráve v 21.storočí. 
Všetky knihy a videá kúpite cez kód „dusan“ o 10% výhodnejšie.

3. Max Lugavere a jeho koncept Genius Foods (USA)

Ďalším speakrom bol Američan a autor knihy Genius foods Max Lugavere. Max kládol dôraz v prvom rade na výživu mozgu a do detailu vysvetlil hodnotu kvalitných tukov, zeleniny a vybraných superfoods vo výžive. Veľmi sa mi páčilo ako prezentoval radikálny rozdiel v spracovaní bežných rastlinných olejov plných transmastných kyselín, v porovnaní s poctivým extra panenským olivovým olejom.

Následne prešiel k odporúčaniam, že čím menej polotovarov, sacharidov a škrobov vo výžive detí, rodiny nahradíme kvalitnými tukmi a zeleninou, tým lepšiu chémiu spustíme v našom mozgu a priamo tak ovplyvňujeme motiváciu a schopnosti sústredenia a učenia.

Vo finále podčiarkol, že väčšina ľudí rieši len kalórie a energetickú hodnotu, ktorá je však len jednou dimenziou jedla. Oveľa dôležitejšia je z tohto pohľadu biologická hodnota, do ktorej vstupuje obsah vitamínov, minerálov a hlavne polyfenolov a rôznych fytolátok. Tie môžu byť nie len prospešné , ale aj individuálne škodlivé.

A preto je veľký rozdiel v tom, či budeme jesť kel surový a naberať do tela dávku oxalátov, alebo si ho povaríme, alebo podusíme na masle. V podstate sa dostávame k vede o varení, v ktorej vidím veľký význam a teda, že aj rovnaké jedlo mi môže tráviť, alebo prinášať energiu rôznym spôsobom v závislosti od kombinácií surovín a ich úpravy.

Kľúčové odkazy a inšpirácie pre ďalšie štúdium

  • Vybrané potraviny ako kel, brokolica, čokoláda, čučoriedky, brusnice, olivový olej, avokádo, mandle, huby, semiačka, ryby, káva a čaj, sú priam superjedlom pre náš mozog 
  • Na druhej strane podceňujeme množstvo škrobov, lepku a spracovaných mliečnych výrobkov vo výžive, ktoré nás naozaj zaťažujú a mozgu neprospievajú
  • Epidémia nadváhy a narušenie hormonálnej rovnováhy a vnímania sýtosti začína v mozgu
  • Dôležité je spoznať základné formy úpravy zeleniny a strukovín, rovnako ako je dôležité vybrať si kvalitné a čisté tuky ako olivový olej, či ghee maslo.
  • Ak chceme zmeniť návyky stravovania detí a rodiny, najefektívnejšie je začať nízskosacharidovými raňajkami
  • Projekt „What The World Eats“ a prehľad reality nákupu domácnosti v 24 krajinách
  • Kniha Genius Foods tu. 
AKo sa to vivíja na Slovensku? Koľko spracovaných a výživovo práznych potravín nakupujeme ?
Zdroj: Peter Menzel, Hungry Planet“ What The World Eats“. Aký je podľa Vás vývoj v domácnostiach na Slovensku? Koľko spracovaných a výživovo prázdnych potravín nakupujeme ?

 

4.Mats Goetzler, Flow state of mind (Ger)

 Mats je típek, čo v Nemecku realizuje veľmi podobný koncept ako je Powerlogy. Flowgrade vyvíjajú funkčné potraviny a doplnky výživy pre podporu mozgu, alebo skôr pre to, aby sa človek dostával čo najčastejšie do štádia FLOW.

Práve FLOW a teda plynutie a realizácie vecí bez námahy, je podľa Maxa cesta k šťastiu a radosti. Je to dokázané aj vedecky a Max vzdeláva a vysvetľuje ako sa do tohto štádia pravidelne dostávať. Mozog totiž v štádiu FLOW produkuje iné vlny. Namiesto plného spektra reakčných Beta vĺn, sú to viac Alpha a u pokročilejších aj Theta vlny.

V súčasnosti vďaka neustálym notifikáciám, mobilu, mailu a množstve podnetov je v práci a živote čoraz  ťažšie dostať sa do FLOW. Jedna z najlepších stratégií je vytvoriť si vlastný priestor kde sa človek pravidelne izoluje, či už sám, alebo so skupinou.

Osobne sa mi to potvrdzuje napríklad v učení sa nových metód meditácie, dýchania, či prístupov k pohybu. Ak chcem získať maximum, izolujem sa a fokusujem na celodenný workshop, seminár a podobne. Ponorím sa do témy a vnímam poznatky nie len teoretické, ale najmä praktické cez zážitok a zdieľanie. Následne reflektujem a spisujem si poznatky do vlastného systému, odkiaľ čerpám prvky a návyky, ktoré mi prinášajú najväčšiu hodnotu. 

Kľúčové odkazy a inšpirácie pre ďalšie štúdium 

    • Nebudem sa siliť do behania maratónu, ak zažívam FLOW pri jazde na horskom biku, kde si vychutnávam prírodu a zjazdy. Rovnako tak preferujem hokej a lyžovanie pred volejbalom, bežkovaním, či hádzaním si taniera. Pre FLOW mi sedí akcia, alebo na druhej strane samota a koncentrácia. 
    • Do štádia flow sa vieme dostať ľahšie ak spoznáme proces a vybrané techniky aktivácie mozgu.
    • Vizualizácia, dýchanie a predstavivosť sú kľúčové aspekty. Hľadanie Flow a extázy je prirodzená ľudská vlastnosť.
    • Hudba s pravidelným tempom a vibráciami vie výrazne pomôcť dostať sa do Flow. Moj top track pre písanie je zatiaľ KYGO klavír tu. 
    • Flow vieme aktivovať aj vybranými drogami, za ktoré však človek platí daň a buď škodí sebe, alebo okoliu. Najrozšírenejšou drogou z tohto pohľadu je alkohol a marihuana, kde sa jasne ukazuje, že dávka je jed a človek sa ľahko stáva závislý na FLOW pôžitku.
    • Mantra pre život vo FLOW je „express yourself“ a nie „Impress others“ 
    • Kniha, ktorá to vysvetľuje vedecky: Mihaly Csikszentmihalyi, FLOW – Psychológia optimálneho prežívania. 

5. Kasper Van Der Meuler (NL)

Kasper je certifikovaným inštruktorom Wim Hof Method a majstrom rôznych dýchacích techník. Namiesto dlhého rečnenia vysvetlil len základy a zámer rôznych prístupov k dýchaniu, kde sa len opäť potvrdilo, že pre rôzne situácie vieme využívať rôzne tipy dýchania.

Wim Hof MEthod Dychanie Dusan Plichta
V základe však ide najmä o to, kedy aktivujeme nervový systém sympatikum a kedy parasympatikum. Problém súčasnej doby chronického stresu je práve prílišná aktivácia sympatika, alebo neschopnosť prepnúť do parasympatika počas pracovného dňa. Predstavte si napríklad deň plný meetingov, kde každý od Vás niečo chce a Vy aj keď si dáte pauzu, tak cítite len časový tlak na rozhodnutia, presun na ďalší meeting a podobne. V mysli sa Vám kumulujú rôzne projekcie budúcnosti, neustála analýza a bojujete so sústredením v prítomnosti. Viete, že máte v pošte minimálne 50 neprečítaných mailov a ďalšie povinnosti vybaviť dôležité veci pre rodinu a podobne.

A čo myslíte, ako v týchto situáciách dýchate? Verili by ste, že počas 10 minútovej pauzy a sústredenia sa na dýchanie, si viete výrazne pomôcť a znížiť stresovú záťaž na organizmus?

Na Slovensku sa presne tejto téme metódy Wima Hofa, na tréning koncentrácie a manažment stresu cez dýchanie, venuje Martin Thám. Martinove kurzy a pobyty som osobne absolvoval a som aj takým prirodzeným ambasádorom Metódy Wima Hofa, ktorú pravidelne praktikujem a do života mi priniesla veľa hodnoty. 

Kľúčové odkazy a inšpirácie pre ďalšie štúdium 

    • Naštuduj poriadne rôzne formy dýchacích techník hlavne Box diagram breathing a Butyenko Breathing 
    • Rôzne techniky slúžia pre rôzny účel a pre mozog to nie je o maximalizácii kyslíka 
    • Dychom viem zmeniť náladu, znížiť stres, zlepšiť trávenie. Pred jedlom sa oplatí 3 minútky ukľudniť a predýchať. 
    • Predĺženou fázou výdychu aktivujem parasympatikum a balancujem tak stres. 
    • Viac zažijete napríklad na pobytoch Wim Hoff Method u Martina Tháma
    • Metóda Wima Hofa je oveľa viac než len otužovanie. Viac info o piliéroch a význame pre telo v blogu tu.

 

6. SIIM LAND, Autophagy and Intermittent Fasting (EST)

Vedomosti Siima Landa z Estónska vo mne silno zarezonovali aj keď sa priznám, že ja nie som až taký disciplinovaný pre serióznejšie pôsty a vyladené terapeutické KETO stravovanie. 

Siim Land je autor knihy Methabolic Autophagy, ktorá sa do detailu venuje súčasným poznatkom o autofágii. Autofágia je prirodzený proces odbúravania prebytočných a poškodených bunkových štruktúr v našom organizme. Laickejšie by sme práve autopágiu mohli označiť ako právy detox. Detailnejšiu definíciu nájdete na Wikipédii tu. 

V roku 2016 práve za objasnenie procesu autofágie bola udelená Nobelova cena 71-ročnému Japoncovi Jošinori Ohsumimu. Aj vďaka jeho práci a novým poznatkom, tak máme ako ľudia skvelé možnosti a techniky pre aktivovanie tohto obnovného procesu v našom tele. Napríklad sa dostávame k vysvetleniu toho, prečo mnohým ľuďom pôst, čiastočné hladovanie, alebo ketogenická strava funguje v boji proti cukrovke, rakovine, či iným metabolickým chorobám. 

Fascinuje ma ako rôzne protokoly výživy alebo hladovania, v súčasnosti dokážu až terapeuticky riešiť rôzne problémy. Od metabolických porúch, spomalenia starnutia, cez optimalizáciu neurotransmiterov v mozgu, až po nápravu trávenia a cyrkadiálnych rytmov. A tak sa idem hneď pustiť do ďalšieho experimentovania a prelúskať kompletnú knihu a nové poznatky o autofágii, ktorá je dôležitá pre správne fungovanie buniek, pre boj s vírusmi a baktériami už počas vývoja embrya. Poruchy buniek vedú k Parkinsonovej chorobe, epilepsii, cukrovke alebo rakovine.

Na Slovensku, by som za pioniera a odborníka na čiastočné hladovanie a postupnú adaptáciu na ketogenické protokoly a tukový metabolizmus, odporúčal Vlada Zlatoša. 

7. Nové inšpirácie a doplnky výživy, ktoré testujem.

Okrem prednáškovej haly je na Biohacker Summit aj hala výstavná, kde vybrané firmy vystavujú a prezentujú vybrané produkty pre optimalizáciu funkcií mitochondrií, buniek a našej celkovej energie.
Najsilnejším trendom, ktorý vnímam už od Health Optimization Summit v Londýne, je simulácia frekvencií a pôsobenia prírody na človeka v mestách. Inak povedané, vývoj technológií, ktoré do miest prinášajú pre človeka prirodzené a prospešné prostredie prírody. 

Predstavte si napríklad infračervené svetlo, bio saunu, alebo fotovoltaiku. O tom je aj môj implatát do nosa, kde mi špeciálne svetlo a frekvencia cez nosnú dierku vraj pôsobí na mitochondrie v mozgu. 

Spisujem tu z môjho pohľadu užitočné vychytávky s odkazom na web stránky pre ďalšie štúdium, alebo nákup.

Extra Bonus: Našiel som si svoje umenie

Naozaj by som nečakal, že na konferencii o Biohackingu sa dostanem k umeniu. Sila je však v tom, že ak niečo na človeka pôsobí, tak k tomu prirodzene inklinuje a priťahuje ho to.
Takto ma veľmi zaujali obrazy Olivera Barnetta, Angličana, ktorý sa presťahoval do Kapského mesta. 

Dusan Plichta Oliver Barnett

Tam začal unikať na dlhé dni do prírody a trénovať pozorovanie štruktúr, geometrie a fragmentov. Z toho následne vizualizuje a tvorí obrazy, ktoré z môjho pohľadu úžasne zachytávajú silu, energiu a dokonalosť prírody. Zapozerajte sa aspoň na 3minúty do vybraného obrazu na jeho webe, čo to s Vami spraví. Mňa to tak nadchlo, že som si dal cieľ zarobiť si na jeden z jeho obrazov do našej obývačky. 

 

P.S. : Organizujem zájazd na Amsterdam Biohacker Summit 2020

Ak vás zaujali vybrané témy tak len sledujte môj newsletter, alebo Podcast, kde otváram postupne rôzne témy napĺňania potenciálu človeka od životosprávy a jedla, až po rôzne techniky a prístupy práce s mysľou a našimi emóciami. 

V Júni je však už naplánovaný ďalší Biohacking Summit. Event sa bude konať v mekke „Open Mind“ prístupu v Európe, v holandskom Amsterdame. Už teraz sme boli partia 7 ľudí, čo som zobral na palubu a bolo skvelé zdieľať zážitok s rovnako naladenými ľudmi.  Ak by ste mali záujem pridať sa, tak budem organizovať zájazd. Napíšte mi mail na dusan@dusanplichta.com a pošlem Vám nacenenie. 

Biohacker Summit Amsterdam Dusan Plichta
 
Cenu vykalkulujem na základe hodnoty

  • Lístky za lepšiu cenu
  • Zabezpečenie komplet dopravy, leteniek a ubytovania s raňajkami
  • Spoločná večera vo vybranej reštaurácii podľa mojich štandardov a zdieľanie poznatkov
  • Powerlogy Brain support balík na cestu. (Power chocolate, Trail Mix a nový Power Focus nootropic mix)
  • Extra možnosti vybavenia VIP vstupov a sprievodných akcií ako Upgraded Event alebo Upgraded Dinner
  • Spoločná večera s Bio vínkom vo vybranej zážitkovej reštaurácii. 

Verím, že ste si našli svoju inšpiráciu, ktorá Vás posunie na ďalšiu úroveň zlepšovania životosprávy. Keď aj Vy experimentujete a hackujete lepšiu verziu samého seba, budem vďačný za zdieľanie Vašich poznatkov z optimalizácie do komentov. Ak by ste mali záujem o vzdelávanie v oblasti optimalizácie produktivity a výkonu bez obety zdravia, tak pravidelne organizujem jednodňový seminár, alebo aj 3 denný camp, kde to vieme spoločne uchopiť v kontexte nie len teoreticky, ale aj prakticky. 

Aktuálne eventy, semináre, prednášky a campy nájdete vždy na stránke tu.

A ako teda v Júni? Ideme spolu do Amsterdamu? 🙂 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.