Trendy zdravého jedla budúcnosti Nordic Fair Expo 2018

Headline 1

Minulý týždeň som strávil v Kodani hľadaním severských inšpirácií pre design menu našej novej kaviarne Powerlogy Space&Coffee a účasťou na Nordic Organic Fair Expo 2018 v Malmo. Švédske Expo je jednou z najprogresívnejších výstav v zmysle zdravého jedla a budúcnosti vývoja potravinárskych produktov. Načerpal som nie len skvelú inšpiráciu, ale aj veľa nových poznatkov a posilnenia vízie budúcnosti pre zdravé, chutné a funkčné potraviny. Čítajte ďalej a spoznajte trendy budúcnosti, ktoré sa rozvíjajú v Škandinávii, či západnej Európe a nezadržateľne smerujú aj k nám. 

Čo je to Nordic Fair Expo a čo som tam robil?

Nordic Organic Food Fair je unikátnou obchodnou výstavou pre kvalitné a funkčné potraviny a nápoje v Škandinávii.  Je to jeden z najdôležitejších eventov pre nákupcov a obchodníkov z regiónu, ktorí hľadajú do svojho portfólia tie najlepšie, najkvalitnejšie a väčšinou len BIO jedlá a nápoje. Na evente sa prezentujú potravinové značky a produkty z celého sveta, ktoré majú potenciál preniknúť na trhy Škandinávie. Priestor sa dáva aj začínajúcim Start-upom a mladým firmám.
Na spoločných výstavách Natural Products Scandinavia sa zúčastní 500 vystavovateľov a predstavia tisíce certifikovaných ekologických potravín a nápojov. Ak ste profesionálom a obchodníkom v oblasti kvalitných potravín tak je to ideálna výstava pre načerpanie inšpirácie a konfrontácie sa so svetovými trendami v kvalite našej stravy, potravín a meniaceho sa správania spotrebiteľa.

Aj keď to tak možno nevnímame, tak zmena v prístupe sa deje aj na Slovensku 

Vopred upozorňujem, že som si veľmi dobre vedomý, že porovnávať Škandináviu, Dánsko či Švédsko so Slovenskom, nie je práve férové. Prečo? Jednoducho preto, že keď máte 3 000 Eur príjem tak rozmýšľate, že si kúpite vec A a B  a možno vyskúšate novinku C. Ak máte 1 000 Eur, tak rozmýšľate, či sa vám viac oplatí A alebo B. Áno v Škandinávii sú na tom lepšie, a tak môžu aj do jedla a gastro pôžitkov investovať viac.
Z pozorovania podnikov a debát s ľuďmi a profesionálmi v tejto oblasti sme však zistili, že na druhej strane aj keď majú Škandinávci peniažkov viac, tak ich len tak nerozhadzujú. Za kvalitu priplatia avšak potrebujú mať všetky informácie a pri výbere jedla dominuje kvalita a transparentnosť komunikácie. V praxi to znamená, že zákazník sa vie dozvedieť z  etikety produktu alebo komunikácie značky potravín, kaviarne alebo reštaurácie všetky informácie, ktoré potrebuje. Obsahuje to cukor? Je to naozaj bezlepkové? Je to čisté zloženie, bez zahusťovadiel, umelých sladidiel a nevhodných éčok? Je produkt 100% vegánsky alebo na druhej strane, sú zvieratá poctivo chované a kŕmené?

Zvyčajne za takým bežným porovnávacím prístupom Slováka zvykneme nájsť výhovorku, že ľahko sa im kupuje kvalita, keď na to majú. Avšak reálne si myslím, že už aj Slovensko má na to, aby sme si ako konzumenti vedeli vybrať kvalitu a investovať do čistej chuti a v podstate do vlastného zdravia. Rozhodujúcim faktorom totiž nie sú podľa mňa financie, ale vzdelanie, poznanie a uvedomelosť nákupu. Zamyslenie sa nad tým, že kvalitné potraviny a príprava zdravého jedla je najsilnejším faktorom vplyvu na energiu nášho tela a teda aj silnú imunitu a silné zdravie.
Áno viem, že v mnohých regiónoch to ľudia majú ťažšie ako ja v Bratislave, kde si môžem dopriať zdravú možnosť A aj B. Avšak som presvedčený, že to primárne nie je len o výberových a špeciálnych potravinách ako robíme napríklad v Powerlogy… V základe je to o výbere kvalitného poctivého kváskového chleba, bryndze, poctivých syrov, vajec, slaniny,  zemiakov, kapusty, cibule či správne spracovaných strukovín, ktoré nasýtia zdravo celú rodinu. Ak by sme nakupovali a jedli vedome, tak v podstate zistíme, že nám tak veľa netreba.

Dusan Plichta Avokado slanina a ghee

Ja som si napríklad pár mesiacov mapoval a zapisoval výdavky a aj keď si doprajem reštauráciu alebo drahšie potraviny, kde primárne platím za čas, že si to nerobím sám, tak si nemyslím, že investujem do jedla až tak veľa. Hlavne si však pripomínam zmenu presvedčenia, ktorú som urobil pred už pred niekoľkými rokmi.

Kvalitné a zdravé jedlo nie je výdavok, je to investícia. Pre mňa zďaleka nie je kalória ako kalória. 

Len taký príklad pre inšpiráciu, že raňajky mám za 1 Euro. Power káva, Maslo, MCT a voda. Obed si viem spraviť z domu za 3 Eurá aj so všetkým prepychom najdrahšieho ručne zberaného BIO olivového oleja. Zelenina, olivový olej a sušená domáca divinová klobása. Aha! Polievka. Vývar, tekvicová, či obľúbená Minestrone za cca 0,5 Eur. Na večeru si doprajem. Trebárs, že drahý losos s curry zeleninou a basmati ryžou. Dokopy maximálne 10 Eur, ale viem sa aj uskromniť. Často si rád vychutnám len zemiaky s bryndzou a slaninkou za polovičnú cenu. A kde je dezert, alebo mlska, či snack počas dňa? Odpoveďou je horká čokoláda, orechy alebo banán s mandľovým maslom . Cena už dosť prémiového dezertu je dajme tomu že 3 Eurá. Nekupujem spracované potraviny, čipsy, keksy, gumené cukríky, sladké pečivo, koláčiky, či priemerné fitness a proteínové tyčinky podivuhodného zloženia. A takto priatelia nie som sám a osobne poznám veľa ľudí, ktorí sa vedia zariadiť ešte aj efektívnejšie. Či ešte lacnejšie alebo drahšie podľa vlastnej vôle toho, za akú investíciu im stojí čas a to, že si veci nepripravujú sami, ale zaplatia niekomu inému za kvalitu a zdravú energiu.

Produkty Eko Farma Važec a kvalitka ktorá stojí za to
Produkty Eko Farma Važec a kvalitka ktorá stojí za to

Zhrnutie alebo čo tým chcem povedať?

Keď som bol dieťa v 80tych rokoch, tak sme zďaleka na Slovensku nemali také možnosti ako teraz. Rovnako sme nemali také znalosti, aby sme si uvedomili, že jedlo vôbec nie je len o nejakých kalóriách a chuťovom pocite, ale naozaj o zdraví a energii. Môžeme byť podľa mňa radi, že v súčasnosti keď už chceme a poštudujeme, tak si vieme vybrať. Áno nie je to také samozrejme ako v Škandinávii, že na každom kroku dostanete kvalitu, ale zmenu na Slovensku jasne cítiť, a to najmä vďaka meniacim sa preferenciám samotných nás Slovákov, kedy konečne začíname odmietať importované priemerné potraviny, umeliny, rozpekačky či pofidérne mäso.
A tak už má svojich zákazníkov aj drahšie Yeme. Tak svoj positioning zmenil aj Lidl a už aj v Tescu nájdete sekciu Organic. Nehovoria, ďalej o špecializovaných obchodoch alebo ešte lepšie o online obchodoch pre poctivé slovenské výrobky, ako napríklad Svet bedničiek. Alebo obchody, kde nájdete inovatívne, špecifické a Bio potraviny ako má napríklad DM, BioAlej či Paleo Kiosk v Auparku. Len tak ďalej Slovensko! A aj keď nemáme ešte na zdravé A, B aj C, tak som presvedčený, že vzdelaní ľudia si už vedia vybrať svoje poctivé A-čkové potraviny. 

5 kľúčových trendov a budúcnosť v zdravých potravinách

Po úvahe nad prepojením vzdelania a nákupného správania ľudí spisujem 5 silných trendov, ktoré sa nedalo prehliadnuť a ktoré myslím, že silno prenikajú už aj na Slovensko.

1. Rastlinný – Plant based Proteín

Vedeli ste, že Slovensko nie je sebestačné v produkcii mäsa a zeleniny? A že v rámci EÚ patríme k špičke konzumácie spracovaných živočíšnych výrobkov a lacného mäsa? A že ho s bratmi Čechmi najradšej zapíjame pivom za Euro? Každopádne aj keď som veľký zástanca kvalitných živočíšnych výrobkov v životospráve a vegánom sa snažím vysvetliť dlhodobé riziká, tak musím uznať, že mnoho vegetariánov a vegánov je na tom oveľa lepšie, ako bežný neuvedomelý mäsožravec, ktorý sa bude biť za to, že by bez mäsa neprežil. 
Rovnaký trend vidíme aj v Škandinávii či západnej Európe, kde neuveriteľne rastie počet podnikov a značiek orientujúcich sa na vegánske alebo aspoň vegetariánske produkty. A tak sa v tomto segmente stáva najťažším orieškom výber kvalitného a plnohodnotného proteínu a špecifických výživových doplnkov. Väčšina bežných produktov na trhu je z lacných proteínov, zahusťovaná a v zložení dosladzovaná pofidérnymi sladidlami. Lektíny ako zložka, ktorá vie spôsobiť zápal v žalúdočnom trakte sú tiež veľkým problémom.
Osobne som našiel zatiaľ asi najlepší proteín novozélandskej značky Nuzest, kde sme spoločne s kolegyňou dali asi hodinovú detailnú debatu a kvalite, výrobe, vstrebateľnosti, chuti a celkovej hodnote a profilu aminokyselín. Vďaka tomu viem do osobného vývoja vegánskeho kokosovo, čokoládového proteínu už všetky dôležité detaily a verím, že sa nám podarí priniesť na Slovensko spojenie kvalitného zloženia a lahodnej čistej chuti do Marca 2019.

2. Udržateľnosť, Direct trade a šetrné spracovanie vďaka novým technológiám

Asi budete súhlasiť, že nie je Bio ako Bio. To vedia aj odborníci, ktorý v súčasnosti kladú oveľa väčší trend na Direct Trade vzťah farmára a výrobcu alebo značky. Zároveň sa však prihliada aj na technológie spracovania, postupy a celkový prístup k spracovaniu potraviny od farmára až na naše pulty.
Postupne sa aplikujú v podstate rovnaké princípy ako v sektore vína aj u kávy, čokolády, čaju či vybraných ingrediencií pre raňajkové musli, granolu, či orechové nátierky a maslá. Nehovoriac o olejoch, kde by vám bežný komerčný olivový olej, ktorý máme v supermarketoch na výstave do úst nikto asi nedal. 
Osobne ma fascinuje najmä aplikácia nových technológií pre zlepšenie kvality pestovania a následného šetrného spracovania surovín. Takto vidím naozaj veľký rozdiel a význam našich investícií do drahšieho nákupu orechov, kakaových a kávových bôbov/zŕn a ich následné šetrné spracovanie s kontrolovanými teplotami a meraniami vďaka novým technológiám. 

mikronovy refinar Power Nugat
Šetrná výroba Power Nougat vďaka mikrónovému refineru

3. Granola a sacharidy bez umelín a cukru

Osobne pre mňa možno aj nepodstatné, keďže müsli na raňajky si dávam tak 2-3 krát do roka na dovolenke, keď nie je nič lepšie … Každopádne, ale kultúru raňajkových müsli len tak nezmeníme, a tak je stále veľkým trendom tvorba produktov, kaší a rôznych zmesí pre túto raňajkovú spotrebu. Najviac prekvitá kvalitná a čistá Granola a tak som aj rád, že sa mi potvrdilo to, čo som tušil a cítil, že nám v Powerlogy perfektne sekne do portfólia. Bezlepková a sladená len s medom, kvalitného a čistého zloženia bez akýchkoľvek umelín. Skvelou inšpiráciou bola ešte žltá granola s kurkumou, alebo slanými mandľami a škoricou.

Dusan Plichta recept zdrava Granola
Nová bezlepková granola s medom, ktorú pripravujeme na e-shop, ak sa všetko podarí už od decembra

4. Kurkuma Latte

Keď sme už pri kurkume, tak asi najviac ma chuťou dostalo kvalitné Kurkuma Latte, ktoré hneď rád zaradím do ponuky našej kaviarne. Predstavte si nápoj úžasnej kombinácie kurkumy, škorice, kardamónu, vanilky, zázvoru, čierneho korenia a kokosového mlieka.

Update: Pozrite si aj túto recenziu prvého slovenského kurkuma latte, ktoré úprimne spracovala Linda alias SikovnaMamina.sk

Lahodné, zdravé až liečivé…Milión možností využitia do shakov, nápojov, kaší, ale aj do varenia indických a ázijských jedál. Skvelé variácie s matcha čajom alebo taký kurkuma chia puding. Dostalo ma to, lebo keď si to uvedomíme , tak by sa produkt kľudne mohol volať aj imunity booster, taktiež podporujúci optimálne trávenie.

 

5. Funkčné potraviny a dizajn produktov

Práve cez vybraný produkt Kurkuma Latte a jeho v skutočnosti funkčnej hodnote výborného posilnenia imunity a podpory trávenia sa dostávame k trendu funkčných potravín. Kritici zvyknú tvrdiť, že v podstate každá potravina je funkčnou, avšak nie je to úplne tak, keďže v skutočnosti vieme lepšie vyhodnocovať impact a mieru pridanej hodnoty. Tým chcem povedať, že funkčné je pre mňa to, čo v malom množstve jednej dávky pridá naozaj k posilneniu a výžive mozgu, orgánov, či posilneniu imunity alebo optimálnemu mikrobiómu a teda tráveniu. Väčšinou ide o šetrne a správne spracované potraviny prírodného pôvodu alebo kombináciu potravín a technológie a extra funkčnej látky pre zvýšenú výživu a funkciu. Jedným z príkladov môže byť moja obľúbená Power Coffee s Ghee maslom a MCT olejom. Samotná káva je skvelá a zdravá záležitosť. Ak však do nej pridáte Ghee maslo a MCT olej dostávate extra efekt. Rovnako sa dá pozrieť na rozdiel medzi hrsťou bežných kešu a kešu krémom s kokosom, kolagénom a MCT. Bežné kešu ťažko dostať vo výberovej kvalite a organizmus ich musí dlhšie tráviť. Šetrné spracované do krému ešte aj s kokosom a ľahko stráviteľným MCT či extra kolagénom vám dáva v jednej dávke naozaj extra energiu. Najlepšie vyskúšať a vyhodnotiť si…

Na výstave som toho vyskúšal veru dosť a opäť som sa len presvedčil, že bez leadershipu v oblasti kvality potravín a inovácie do budúcnosti to nepôjde. Ak chceme byť do budúcna naozaj zdraví a energickí a žiť naplnený život bez zdravotných a psychických obmedzení, tak musíme začať každý sám od seba. Vzdelávať sa a robiť vedomejšie voľby toho, čo dávame do košíka a čo dávame do seba. A potom sa zrazu začnú meniť presvedčenia a ako sa hovorí kvalitné jedlo mení myslenie.
Z pohľadu atraktívnosti produktov myslím, že mnoho producentov či výrobcov kvalitných potravín na Slovensku zaostáva v designe. Niet sa potom čo čudovať, že ľudia kupujú krajši obal, kde ani neprečítajú zloženie. Zvykneme sa na to vyhovárať, že obal predáva, a preto vidíme v košíkoch viac farebných džúsov a rôznych detských cereálií, ako poctivej žinčice.  Čo ak by sme však obrátili kartu a dali slovenskej kvalite aj svetový design. Príkladov už nájdeme čím ďalej tým viac, čo potvrdzuje asi najslávnejšia goralská Double Cross Vodka, ktorá vďaka dizajnu prerazila na vysokokonkurenčnom trhu v USA. 

Powerlogy portfolio Design

Osobne a zo skúseností z výstav a exibitions vidím, že dizajn produktu je po kvalite hneď ďalším kritickým faktorom. Aj preto sme v Powerlogy investovali značné zdroje a energiu do práce so slovenskými odborníkmi z Bigname, ktorý nám vytvorili vlastný font písma LOGY, ktorý sa vďaka svojej unikátnosti dostal aj do slovenskej knihy designu. Následne sme sa viac ako pol roka vytrápili zo zmenou dizajnu portfólia aj celého nového E-shopu. Chvalabohu, prvé výsledky na seba nanechali dlho čakať a pozitívnu spätnú väzbu vnímame nie len zo záujmu zahraničia, ale aj v číslach predaja. 
Viac ešte uvidíme, ale osobne som presvedčený, že tak ako pri jedle jedia primárne oči, tak aj pri výbere produktov na nás pôsobí ich design. 

Zhrnutie myšlienok škandinávskej cesty

Opäť som sa len dostal k môjmu presvedčeniu, že kvalitné jedlo mení myslenie. Zmenené myslenie potom následne spúšťa v živote ďalšiu kaskádu procesov. Čím ďalej tým viac vidíme veľa skvelých príkladov ľudí, ktorí sa vyliečili aj z medicínou klasifikovaných nevyliečiteľných chorôb, pričom začali zmenou stravy. Osobne si zo Škandinávie beriem množstvo inšpirácií, ktoré postupne aplikujem v mojích projektoch na Slovensku.

Vďaka cestovaniu sa mi ešte viac posilňuje presvedčenie a rozhodnutie nekupovať spracované potraviny a živočíšne produkty nízkej kvality. Chcem sa pri každom nákupe čo najviac zamýšľať, kde a do koho tak vlastne investujem svoje peniažky. Rád zaplatím poctivému farmárovi viac, hoci to mäso bude len 1x do týždňa, ale nebudem robiť kompromisy z pohodlnosti a ľahostajnosti.

Aké sú vaše poznatky z ciest po Európe a nakoľko vás to ovplyvnilo pre výber vášho každodenného jedla na Slovensku? 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.