Nové 3 delikatesy na Veľkú noc, ktoré si môžete vychutnať bez výčitiek

IMG_1468-2

 Kedy, ak už nie teraz si nájdeme čas vyskúšať nové a zdravšie recepty? Využime čas v rodine na experimenty, spoločné varenie, testovanie a spoznávanie nových a zdravších chutí. Ochutnajte niektoré z mojich 3 obľúbených pôžitkov na Veľkú noc a zlepšite si náladu produkciou serotonínu, ktorá začína v našom zdravom a spokojnom žalúdku.

 

1. Delikatesa: Domáce pečenie s olivovým olejom a nugátom 

Ako príklad exemplárnej delikatesy vám odporúčam famózny čokoládový koláč s olivovým olejom, ktorý vytvorila na môj podnet Veronika – Lenivá Kuchárka,  blogerka roka 2017. Do koláča odporúčam na záver pre pôžitok zakomponovať Nugát, alebo Pistáciový krém.

Najlepšie tak, že si pri servírovaní prelejete koláč a dosiahnete tak delikátnu kombináciu chutí a konzistencie. Šľahačka ako čerešnička na záver nikdy nezaškodí. 🙂 

Kompletný recept aj s detailným postupom nájdete na Blogu, Lenivá Kuchárka tu. Powerlogy Nougat je jediný produkt s jemne praženými lieskovcami v BIO kvalite a s pravou čokoládou Bean-to-Bar, ktorý je vyrábaný čerstvo a na Slovensku.

Žiadne éčka, lecitíny, mlieko, umelé a divné sladidlá. Oriešky, 100 % čokoláda a trocha trstinového cukru. Pravý extra panenský olivový olej patrí medzi najfunkčnejšie potraviny pre naše zdravie a práve v kombinácii s čokoládou tak zabezpečíte v koláči len samé dobré tuky. Viac o týchto funkčných potravinách čistej chuti sa dočítate tu.

2. Delikatesa: Seriózne slovenské biele BIO vínko bez histamínu s kozím syrom a červenou repou

Ak si už dopriať, tak si nalejme naozaj čistého vína! Ono také BIO vínko večer k jedlu s rodinou podľa mňa môže byť naozaj dobrou terapiou, hlavne v týchto ťažších časoch. Samozrejme všetko s mierou, alebo inak povedané… Pime s mierom! 🙂 

Prvé oficiálne certifikované BIO víno bez histamínu na Slovensku.

Osobne ma Sauvignon očaril, keď som si plnil sen cestovania po Novom Zélande a v Marlborough som si kúpil ešte ako neznalý takú lepšiu fľašu. Už pri prvom dúšku ma ohromil a odvtedy už nebolo cesty späť. Milujem tú sviežosť a čistotu BIO vína, ktoré síce má jemnú aciditu, ale tá vie krásne prejsť do ovocného tela. Pre mňa je náš slovenský Sauvignon ako čerstvá šťavnatá broskyňa s trochou žihľavovej trávnatosti v dojazde.

S nadšením Vám tak odporúčam ochutnať 23 mesiacov vyzretý SAUVIGNON BLANC 2017, ktorý sa nám podaril vyrobiť vďaka otvorenosti a výbornej spolupráci s rodinným a profesionálnym vinárstvom DOMIN & KUŠICKÝ. Ako pionieri už 18 rokov razia profesionálnu a certifikovanú cestu čistého BIO vína na Slovensku. Najvýhodnejšie kúpite tu.

Degustácia s majiteľkou a dobrou priateľkou Dianou Kušickou.

Každopádne vám odporúčam vychutnať si originálnu sviežosť broskyne nášho Sauvignon Blanc s veľkonočnými syrovými a šalátovými dobrotami. Ideálne si k nemu doprajte aj čerstvejší kozí alebo ovčí syr a červenú repu. Po našom „fajnu švižu veľkonočnu cviklu“.  Úžasná je napríklad táto polievka, ktorú pravidelne varím aj na Powerlogy Campoch a teší sa veľkej obľube. 

Krémová polievka z červenej repy na mojej gurmánskej večeri v Powerlogy space&coffee.

3. Delikatesa : Avokádová nátierka, z ktorej sa dá spraviť aj šalát

Posledným receptom je moja obľúbená avokádová nátierka, z ktorej však môžete urobiť aj zdravší šalát. Recept na túto nátierku s olivovým olejom nájdete u mojej švagrinej Elenky Krídlovej na krásnom blogu domácich receptov Zo Srdca Do Hrnca tu.

Ideálne s domácimi krekrami, alebo kváskovým opečeným chlebom.

Ja ešte zvyknem túto nátierku využiť ako náhradu majonézy do klasického zemiakovo-vajíčkového šalátu. Vyskúšajte s vyššie spomínaným bielym vychladeným vínkom, je to naozaj pôžitok bez výčitiek. Biele suché víno v BIO kvalite totiž obsahuje menej ako 5 g cukru / L a pri alkohole do 20 % veľká časť metabolizuje už v žalúdku a pečeň je tak zaťažená minimálne. Aj preto sú 1-2 poháre denne s jedlom, ako v Taliansku či Španielsku, zdravotne v norme.

PS: Aktuálna téma prepojenia imunity a životosprávy 

Na záver srdečne prajem krásnu a slnečnú Veľkú noc. Síce v karanténe, ale predsa v pokoji a radosti so svojimi najbližšími. Využime čas s rodinou a nebojme sa vyskúšať nové recepty, koláče a celkový prístup k zdravšiemu vareniu. 

Ak vás zaujíma ako principiálne životosprávou vieme posilniť imunitu, tak si pozrite alebo vypočujte môj aktuálny podcast na StartitUP tu. Vaše špecifické otázky alebo poznatky neváhajte zdieľať v komentároch. 

Ak so mnou rezonujete a tiež cítite, že by sme mali na Slovensku zmeniť prístup k jedlu a vareniu, zdieľajte toto video, kde uznáte za vhodné. Možno ani netušíte, koľkým ľuďom môžeme spoločne otvoriť oči práve v tomto čase. 

Sila nech je s nami! Spoločne to zvládneme. 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.