Cviklová polievka s olivovým olejom, ktorá vás dostane

polievka cviklová

Nie vždy počas dňa máme čas na pomalé vychutnanie si teplého jedla. Zároveň nepoznám lepší pocit ako prísť po chladnom, či zamračenom dni domov a dať si dobrú hustú polievku. Ak si do nej ešte pridám fajný čerstvý syr a doladím dávkou úžasného španielskeho olivového oleja unikátnej kvality, tak aj sýtosť je vyriešená. 

Cvikla, bryndza a biele ovčie, kozie syry k sebe neskutočne pasujú

Mne už potom netreba ani chleba!  Ak ste ale chleboví, tak si opečte krajec pravého kváskového a ponorte sa do zdravého vychutnávania. Viac o tom, prečo odporúčam len kváskový sa dočítate v tomto článku. 

                    

Recept na zdravú,sýtu,  farebne atraktívnu , ale hlavne super chutnú polievku 

Čas prípravy: 30 min                     Množstvo: 4 osoby   

De Ortegas Dusan PLichta olivovy olej
Môj olivový olej, ktorý patrí do TOP 3 aké som kedy ochutnal

Ingrediencie základ:

  • cvikla / červená repa 2 ks
  • cibuľa červená 1 ks 
  • zemiaky 2ks
  • petržlen koreňový 1ks
  • Sekané paradajky čerstvé, alebo kvalitka konzerva 250g
  • štipka čili, podľa chuti
  • EPOO – extra panenský olivový olej
  • morská alebo himalájska soľ 
  • čierne korenie
  • šťava z jedného citróna

Na dokončenie:

  • EPOO- výberový, extra panenský olivový olej
  • sekaný petržlen
  • čerstvý kozí/ovčí syr / bryndza 

Príprava:

  1. Do hrnca si nalejem olej, pridám trocha masla pre chuť, opražím cibuľku, cesnak a keď už sú zlatisté, tak pridám na drobnejšie nakrájanú cviklu, zemiaky a petržlen.
  2. V realite to tam zbúcham všetko dokopy, dokorením, dosolím a dochutím chilli a zázvorom podľa chuti. Ak nie ste zázvoroví, alebo pikantní, tak to tam vôbec nemusíte dávať.
  3. Všetko zalejte vodou a povarte kým zelenina nezmäkne. 15 minút stačí, mixér to zvládne a zostane vám tam aj viac vitamínovej hodnoty.
  4. Všetko rozmixujte a servírujte.
  5. Tu sa však dostávame k mojej obľúbenej časti. Dokončovaniu a stylingu!
  6. Ja si tak do hlbokého taniera naberiem krém a do stredu poukladám kocky čerstvého syra. Celý ho jemne presolím himalájskou mletou soľou, prikorením čiernym korením, posypem čerstvým petržlenom a prelejem dookola jemným cícerkom výberového Olivového oleja z odrody Hojiblanca, ktorý mám od rodinnej firmy priamo zo Španielska. 

Extra tipy a triky pre ďalšie experimentovanie: 

Ako prílohu odporúčam kváskový chlieb a keď nemáte čerstvý kozí, či ovčí syr, tak na kváskový chlieb môžete natrieť bryndzu, žervé, alebo ho len poriadne vymáčať v olivovom oleji.

Tu vám naozaj odporúčam investovať do výberových olivových olejov. Na om nemusíte variť, aby ste si jedlo zbytočne nepredražovali, ale na dokončovanie a pre chlieb a zažijete naozajstný gastro orgazmus. Ja doma vychutnávam špecialitu od rodiny DeOrtegas, ktorú som osobne spoznal a dostali ma nie len svojim dizajnovo krásnym olejom, ale hlavne špičkovou kvalitou, vďaka ktorej získali už niekoľko prestížnych cien.

 

V realite však ide naozaj o krásnu zlatú farbu, silnú arómu a hlavne originálne škrabanie v hrdle, ktoré je znakom vysokého obsahu prirodzených polyfenolov, vďaka ktorým môžeme vybrané olivové oleje zaradiť možno až medzi liečivá.

Ku gurmánskemu zážitku k cviklovému krému odporúčam ešte pohár ružového vína.  Zo slovenských vín napríklad “jahodovú”  suchú Frankovku  z Pivnice Orechová, alebo ľahšie červené v podobe Rulandského modrého, v zahraničí známeho ako Pinot Noir.

 

 

 

2 Odpovede

  1. O čo lepšia „morská“ soľ ako tá obyčajná (kterje pôvod je tiež v mori)???
    Terajšia morská soľ sa získava odparovaním morskej vody (plej spaškov a toxickéhoodpadu).
    Ale s „morskou soľou si „freeecooolinn“

    1. SPravne nejde len o to, ci je sol morska, ale akeho je zdroja! Ale to nie je podstata receptu. Vyber si sol aku mas rad a ktorej veris, tak aby ti chutilo a vedel si sa pod komentar a svoj recept podpisat. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.