Čo je to kolagén? Ako ho zabezpečiť v bežnej strave a tipy pre suplementáciu

collagen-protein-540x400

Preštudujte si, čo je to vlastne kolagén proteín a aký je rozdiel oproti klasickej srvátke, či vegánskym alternatívam. Spoznajte jeho dôležitý význam pre naše telo a benefity, ktoré vám môžu výrazne pomôcť k silnejšiemu zdraviu. Inšpirujte sa aj tipmi na hodnotný príjem z bežnej stravy alebo vybraných kvalitných doplnkoch…A zistite, že práve kolagén je ten proteín, ktorý zďaleka nie je len pre športovcov, ale pre všetkých a dokonca aj pre tehotné ženy, deti, či dôchodcov.

Čo je to kolagén? Jednoduchá definícia

Kolagén je najzastúpenejším stavebným proteínom nášho tela, s pomerom viac ako 30%. Je to v podstate spájacie tkanivo pre skoro všetky štruktúry v tele. Od vlasov, cez svaly, až po kosti, či dokonca hlavné orgány, ako srdce, pečeň, či pľúca. 

Kolagén je zostavený z kompletného profilu dôležitých aminokyselín, kde ide najmä o funkčnosť vysokej dávky glycínu, prolínu a hydroxyprolínu. Práve tieto aminokyseliny najviac podporujú hojivé a regeneračné procesy v tele. Naše telo kolagén síce prirodzene produkuje, ale s narastajúcim vekom a priemernou životosprávou sa jeho produkcia postupne znižuje, čo vedie k oslabeniu štruktúr buniek a prejavom starnutia.

Zdroj:Vectorstock a popis významu kolagénu v rámci starnutia pokožky
Zdroj:Vectorstock a popis významu kolagénu v rámci starnutia pokožky

Hlavným rozdielom medzi kolagénom a klasickými proteínmi ako je srvátkový, či kaseínový alebo vegánske alternatívy, je práve hodnota vybraných aminokyselín.

To neznamená, že iné proteíny su horšie, ale skôr to, že sú určené viac pre anabolický účinok a podporu rastu alebo udržiavania svalovej hmoty. Kolagén ako sa dočítate nižšie v 7 kľúčových benefitoch je určený skôr ako dlhodobá výživa bunkových tkanív. Ak sa pustíte do hlbšej analýzy tak zistíte, že existuje až 28 rôznych druhov kolagénov. Avšak dôležité su najmä tipy I,II, a III, ktoré majú v tele najväčšie zastúpenie 80-90%. [1] [2]

Čo je to ale kolagén peptid? Je to tiež kolagén?

Ľudia sú často zmätený z toho, čo je to hydrolizovaný peptid alebo hydrolizovaný kolagén a podobne. V podstate ide len o správne a užitočne spracovaný kolagén, kde sa procesom hydrolizácie rozbíja kolagén na aminokyseliny a teda peptidy, ktoré sú ľahšie a rýchlejšie stráviteľné a absorbovateľné našim telom.

Takto je aj Power Collagen vďaka hydrolyzácii veľmi dobre vstrebateľný. Nespôsobuje problémy s trávením či zápalové reakcie. Hydrolyzovaný kolagén je spracovaný buď tepelne alebo enzymaticky, aby sa obmedzila jeho zrážanlivosť. Power Collagen je upravený enzymaticky, keďže nám išlo o čo najšetrnejšie spracovanie a vysokú kvalitu. (pri tepelnom spracovaní dochádza k čiastočnej denaturizácii).

Čo si zapamätať do praxe?

1.     V sumáre ak chcete kvalitný kolagénový doplnok, tak je dôležitý kvalitný zdroj, reálny obsah 3 kľúčových aminokyselín a jeho forma spracovania. V podstate rovnaké princípy ako pri každej potravine, kde už dobre vieme, že nie je káva ako káva, tak ako nie je bryndza ako bryndza. 🙂

2.     Rovnako tak platí, že tak ako existuje srvátkový proteín, kazeínový proteín,  vegánsky ryžový, hráškový, či konopný proteín, tak je druhom proteínu aj kolagén. Rozdielom sú však ich účinky a benefity pre naše telo.

7 užitočných benefitov kvalitného kolagénu

Z môjho pozorovania súčasnej životosprávy produktívnych a aktívnych ľudí v 21.storočí, by som kolagén odporúčal každému. Či už preventívne alebo naozaj pri podpore regenerácie tkanív po operácii, úraze, bolestiach kĺbov, či zapáleného žalúdka. Veď sa len zamyslime, ako dobre padne na žalúdok taký poctivý hovädzí ŠPIKOVÝ VÝVAR alebo originálna vietnamská PHO GA, či japonský RAMEN.

Vyberám dôležité benefity, ktoré môžete sami testovať a vyhodnotiť už po mesiaci pravidelnej suplementácie, či zvýšeného príjmu kolagénu z bežnej stravy

  1. Rýchla oprava tkanív: Kolagén proteín dodá telu aminokyseliny, ktoré zabezpečujú kohéznosť, elasticitu a priamu výživu Fascie.
  2. Podpora kostí a kĺbov: kolagén podporuje silnejšie, ťažšie a pevnejšie kosti. Obsahuje 2 stavebné jednotky chrupky, ktoré je po každom cvičení alebo športovom výkone nutné doplniť.
  3. Revitalizuje pokožku a vlasy: kolagén podporuje vďaka obsahu prolínu a glycínu hydratáciu, zabraňuje prehlbovaniu vrások, udržuje elasticitu vašej pokožky i pevné vlasy.
  4. Spomaľuje starnutie: power kolagén proteín nahrádza nevyhnutné bielkoviny, ktoré vekom slabnú a rozkladajú sa a zároveň prispieva k regenerácii a udržiavaniu svalovej hmoty, uľahčením syntézy kreatínu v tele.
  5. Pomáha hlbšiemu spánku: kolagén proteín užitý pred spánkom prehlbuje spánok, dodáva arginín pre stimuláciu uvoľňovania rastového hormónu a nutrienty nevyhnutné pre opravu tkanív počas spánku.
  6. Podporí mozog: power kolagén proteín dodá glycín, neurotransmiter zapojený v motorických a senzorických dráhach a taktiež syntéze ATP.
  7. Prispieva k hojeniu výstelky žalúdka a čriev a syndrómu priepustného čreva. Práve žalúdok, trávenie, podráždené črevo a nesprávny mikrobíom sú často najväčším problémom súčasnosti.

Ako získať kolagén z prirodzenej stravy a čo k tomu určite nezabudnúť?

Príroda nás stvorila tak, aby sme v základe životosprávy využívali najprv jej prirodzené zdroje. Preto aj kolagén odporúčam primárne zabezpečiť z pravidelného príjmu poctivých hovädzích, bravčových, či kuracích vývarov z kostí alebo chuťoviek ako huspenina, tlačenka či kvalitné jahňacie, divinové alebo hovädzie mäso s kosťou. Kolagén môže byť aj z rýb, ale tie už je u nás ťažšie a drahšie dostať v požadovanej kvalite aj s kožou.

Poctivý hovädzí vývar, by sa dal nazvať aj liečivom
Poctivý hovädzí vývar, by sa dal nazvať aj liečivom

Každopádne však treba zdôrazniť, že pre využiteľnosť kolagénu je kritický aj vitamín C . Aj preto sa pridáva priamo do doplnkov i keď celkovo nezáleží až tak na tom, že ho príjímate naraz, ale že ho máte v životospráve dostatok. Tak pokiaľ nie ste vietnamec, tak ani vývar asi nekonzumujete s citrónmi, i keď takú tlačenku s kyslou kapustou to si už vieme predstaviť.

Nerobte si však špeciálne výpočty a obavy, stačí keď budete denne konzumovať zeleninu a vybrané ovocie lebo celkovo telu aj tak vitamín C pre zdravie a vitalitu a milión ďalších procesov v tele treba.

 

3 tipy ako doplniť kvalitný kolagén a suplementovať s chuťou

Osobne nemám taký dobrý prístup k poctivým vývarom a kvalitnú tlačenku či mäso, tiež nemám chuť tlačiť každý deň. Tak si kolagén dopĺňam s chuťou najmä týmito 3 efektívnymi spôsobmi.

1.  Polievky a omáčky.

Ako varím doma hoci len zeleninové polievky alebo rôzne curry, či iné panvicové záležitosti tak pridám 1-2 polievkové lyžice pre zahustenie alebo inak povedané aj pre zhutnenie chuti. Tak dosiahnete aj z kratšie varenej polievky chuť a hodnotu dlhšie vareného vývaru.

Obľúbená vietnamská hovädzia PHO-BO, ktorú si môžete spraviť aj doma

2. Power Smoothies

Osobne preferujem smoothies s kokosovým, mandľovým mliekov alebo bielym jogurtom. Do toho banán,čučoriedky, jahody, 1 polievková lyžica kolagénu (10g) a mandľové maslo, vanilku, škoricu, či kakao… Pre pokročilých môže byť aj extra MCT a kompletné seriózne ľahko stráviteľné a sýte raňajky, či desiata ako lusk sú na svete.

3. Power Coffee

Káva s maslom a C8 MCT sú moje najčastejšie raňajky už niekoľko rokov. Prečo to tak robím a prečo mi to výborne funguje sa môžete dočítať v tomto článku, kde nájdete aj vedecké odkazy. Každopádne sa do kávy dá kľudne pridať aj polievková lyživca kolagénu a veľa ľudí kolagénom nahrádza takú klasickú práškovú smotanu ako creamer. Chuť je skvelá, lahodná, len to vždy odporúčam dobre vymixovať. Vyskúšajte POWER COFFEE s maslom, lyžicou kolagénu , škoricou a MCT olejom. 

 

 

3 najčastejšie kladené otázky k suplementácii Power kolagénom

Prečítajte si viac detailov aj odpovedí na často kladené otázky na stránke www.powerlogy.com, mojom koncepte funkčných potravín skvelej chuti.
Alebo sa kľudne pýtajte v komentoch. 

Môžem používať kolagén ak som tehotná?

Áno, kolagén je ako keby ste jedli hovädzí vývar a náš kolagén neobsahuje žiadne prímesy. Jedná sa o čistý hydrolizovaný hovädzí proteín, ktorý je klasifikovaný ako potravina a nie ako výživový doplnok.

Je potrebné aby kolagén obsahoval vitamín C a prečo nie je vo vašom produkte obsiahnutý vitamín C?

Pre koho je kolagén dobré používať? Je to len pre aktívnych športovcov ?

Kolagén je vhodný pre každého v rámci komplexnej a plnohodnotnej výživy, keďže ide o najzastúpenejší proteín v tele, ktorý je základom pre obnovu chrupaviek, kĺbov, šliach a regeneráciu tkanív, je vhodný pre všetkých a dokonca aj pre tehotné ženy, deti a dôchodcov. Samozrejme nároky starších ľudí, ľudí v regenerácii tkanív po operácii a športovcov sú väčšie.

Koľko si treba dať denne, aby to zabralo?

Potreby su individuálne, keďže nemôžeme presne vedieť v akom stave je vaše telo a životospráva. Každopádne 10g denne (1PL) je základ, ktorý sa dá štatisticky aplikovať na väčšinu ľudí hľadajúcich podporu výživy tkanív.

Referencie:

[12] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2846778/
[13] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21582/

5 Odpovedí

    1. Toto je komplikovanejsie a vedci sa na tom dotahuju ci je to naplno Bioavailable, alebo nie …Osobne nepoznam moznost taku efektivnu a najblizsie je k tomu asi rybaci kolagen, ak ako no strict Vegeratian obcas akceptujete ryby .

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.