5 návykov pre silné zdravie a lepší výkon, ktoré mi udržateľne fungovali

Miau-New-2

Na prelome kalendárnych rokov človek rekapituluje. Myslím, že sa tu ako ľudia , ktorí pracujú na vlastnom raste zhodneme, že životospráva je základ našej životnej energie a perspektívy vnímania reality. Z nej následne tvoríme myšlienky, stratégie a plány. Naša energia je celkovo aj základom sebavedomia, ktoré je podľa mňa často jednou z našich najväčších prekážok rastu. Sebavedomie ako uvedomenie a dôvera vo vlastné schopnosti, unikátnosť, a ako základ presvedčenia, že sme dostatočne dobrí a je tu pre nás naozaj dostatok možností sebarealizácie pre život podľa vlastných predstáv. Tak som za tento rok veľmi vďačný a spokojný, lebo som opäť o niečo narástol a som o trošku múdrejší aj vďaka energii, za ktorú vďačím týmto 5 návykom…

1.Meditácia a práca s vlastnou mysľou

Tento rok som venoval vo svojom živote asi najviac času štúdiu a praktizovaniu rôznych typov meditácie. Prístupov je viac a aj cieľov meditácie môže byť viac. Môžete trénovať „len sústredenosť“, môžete trénovať štádium kľudu a pokoja  alebo môžete trénovať pozorovanie. Mne najviac funguje meditácie pre „čistenie“ emócií a tréningu mysle pre videnie pozitívnej reality a možností tohto sveta.

Čo konkrétne z toho mám, a prečo sa to oplatí? Z môjho doterajšieho experimentovania je to hlavne o tom, že začnete vidieť jasné riešenia tam, kde ľudia bedákajú a nevedia kam z konopy. Začenete vidieť možnosti namiesto nebezpečenstiev a obáv. Začnte viac tvoriť a menej prokrastinovať. Zrazu je vám jasné, čo eliminovať a zjednodušiť pre želaný výsledok. Subjektívne vidím a viem si to aj objektívne zmerať na základe stresu a schopnosti sústrediť sa a zvládať emócie, že meditácia mi pomáha získať odstup a nebrať veci osobne a stresovo.

Celé je to hlavne aj o tom, že napríklad ako rodičovi dieťaťa vám na veľa kurzoch aj v múdrych knižkách poradia skvelé veci, čo robiť v zmysle, že nereagujte hneď, pozorujte dieťa, nestresujte sa…

Ako ľudia však pre emóciu v danom momente vypíname racio. Dieťa pri vlastnom strese a napätí potrebuje od nás kľud a my namiesto toho len prilievame do ohňa. Zvyšujeme hlas a myslíme si, že nás dieťa má ako rodiča poslúchať a že si uvedomí. Osobne vidím, že to funguje naozaj inak a najlepšie výsledky a priam zázračné dosiahnutie toho, čo chcem od Lauri, dosahujem úplne inak ako som bol primárne učený mocenským prístupom k výchove, ktorý stále prevláda v našej spoločnosti. AK vás zaujíma iný ako konvenčný pohľad na výchovu odporúčam knihu od Danielle Graf, a Katja Seide s príťažlivým a trefným názvom: „Moje dieťa ma privádza do zúfalstva“. 

Ako seriózne a konkrétne začať s meditáciou?

V prvom rade sa sami presvedčte a naštudujte si, že meditácia nie je žiadne Woo Doo, ale vedecky podložený tréning mysle, mozgu a v podstate aj celého tela zloženého z buniek. Predstavte si, že získate schopnosť večer po celom stresovom dni „prečistiť a predýchať“ vaše emócie a namiesto nespavosti a ďalšieho stresu si ľahnete, vyspíte sa a ráno sa zobudíte s jasným riešením. Myslím, že za 15 minút časovej investície je to dosť dobrá návratnosť.

Osobne vám odporúčam napríklad Martina Lajpríka, ktorý robí veľmi seriózne videá kde vysvetľuje súvislosti. Prakticky a k veci bez nejakých ezoterických omáčok, ale skôr tak vedecky.

Kliknite si jeden z linkov:

Ako na negatívne myšlienky
Čo ak žijete život obete a preto sa radšej trápite
Konkrétna super meditácia pre naladanie sa na spokojnosť:

2.Metóda Wima Hoffa, každý deň aspoň trošku studenej vody

Ak čítate môj blog, tak ste už asi jasne navnímali, že som veľkým fanúšikom metódy Wima Hofa, ktorá je pre mňa viac ako len otužovanie. Ak vás zaujíma ako začať a o čom to celé je, tu je kompletný článok s inštruktorom Martinom Thámom, ktorý robí naozaj super kurzy, kde som stretol ďalších super ľudí ktorý na sebe pracujú.

Osobne sa snažím ľadovú vodu alebo kúpeľ dať aspoň raz do týždňa. Pochválim sa, že som skoro celý rok každé ráno dával ľadovú sprchu aj s jednou sériou dýchania a tlakov pre prebudenie mozgu. Potom vtrasenie a rozhýbanie kostí tak 10-15 minút aj intenzívnejši pohyb pre zahriatie. Robil som to pravidelne, raz sa mi chcelo viac inokedy menej, ale nejak som už nastavil mozog, že bez toho to pre mňa nie je ráno.

 

Potom som navyše doštudoval akože taký „Biohack“, že veľmi silným faktorom pre tréning metabolizmu a schopnosť spaľovať tuky, je práve vstať a ráno začať nalačno aspoň 15 minút pohyb a dobré ak je tam aj intenzita. Teraz už mám aj nové Garmin Forerunner 935, kde to už viem aj krásne merať ako si dvihnem tepy, a že za 15 minút sústredeného času získavam benefity pre kľudovú tepovú frekvenciu a manažment stresu počas dňa.

Celé je to hlavne o tom, že akútne a na krátko sa vystresujem špeci dýchaním, otužovaním a pohybom, ale keď to prejde tak som úplne v pohode a ostatné stresy dňa beriem oveľa viac „easy“ . Som menej reaktívny a viac proaktívny.
Opäť tak ako pri meditácii, tak aj tu je to technika pre manažement stresu a koncentrácie, ktorá je v súčasnom svete oveľa viac dôležitejšia ako nejaký manažment času.

 

Ako konečne začať s návykom otužovania?

Myslím si, že nie všetky predsavzatia sú na škodu. Tak by som vám odporúčal predsavzatie, že pôjdete na kurz a poviete si, že dám tomu šancu. Pôjdete tam s otvorenou mysľou pre vlastný experiment. Potom začnete rovnako aj doma, skúšať svoje limity vo vlastnom tempe. Ja odporúčam ľadovú sprchu ráno, kedy vlastne trénujete mozog a myseľ prekonať hneď ich prvé lamentovanie a obhajovanie si vlastnej pohody.

Ak ste ako ja, tak nešpekulujete a rovno si zabijete minútu chladu. Je to nepríjemné, ale ako sa naučíte do toho uvoľniť a predýchať, tak je to v pohode. Ak nie ste ako ja, tak začnite teplou vodou a potom studenou, od nôh a postupne sa snažte adaptovať a zvyšovať si záťaž chladu na váš organizmus.

Dôležité je, aby ste si urobili návyk a keď pôjdete na kurz, tak by ste videli ako tam chodí veľa žien, ale aj mužov, čo ešte aj v Thajsku vypínajú klímu a v prvom momente keď im poviete, že ladová voda, tak ich až strasie. Cítia však, že tam kde je strach, tam je cesta. A keď tam vstúpite, tak vám naozaj prajem zažiť ten pocit prepísania mentálneho vzorca, kedy sa už viac ako milión ľudí svete presvedčilo, že ten ľad je viac dobrý a zdravý ako zlý a nebezpečný.

 Kliknite si jeden z linkov a inšpirujte sa:

4 základné otázky otužovania, téma stres (Martin Thám)
Ako zvladnut pobyt v ladovej vode? (Martin Thám)
Nastavenie mysle, ego a chlad (Martin Thám)

3. Neraňajkovanie a obrátený režim príjmu sacharidov

Profesionálnejšie to môžeme nazvať aj čiastočné hladovanie alebo špecifické časovanie a výber zloženia jedla pre individuálnu užitočnosť . Cieľom je pre mňa nezaťaženie žalúdka trávením a nadpriemerná motivácia, koncentrácia, a ako sa hovorí ťah na bránu a chuť do roboty alebo iných aktivít.

Osobne pozorujem a vidím, ako si veľa ľudí len nevhodným režimom a jedlom výrazne znižuje produktivitu. Vidím to aj na sebe, testoval som už rôzne prístupy, ale toto mi funguje najspoľahlivejšie a dlhodobo veľmi efektívne, pričom ani extrémne nestresujem organizmus, pretože hladujem na 100% len keď to naozaj cítim, inak pravidelne dávam kávu s maslom a MCT.

powerlogy dusan plichta bihacking power coffee mct olej collagen maslo ghee efektivne ranajky

To v praxi znamená, že telu a mozgu dodám energiu, ale zároveň metabolicky ostávam v štádiu hladovania a dokonca aktivujem aj tvorbu ketónov. Následne nepociťujem hlad, mám dosť energie a super sa mi mentálne pracuje. So športovými aktivitami a trénigom je to špecifické, kde pocity energie výrazne závisia od adaptácie a výkonnosti vášho metabolizmu a schopnosti páliť tuky. Ak vás zaujíma ako to meriam, a ako k tomu pristúpiť detailnejšie, prečítajte si tento článok.

Konkrétna aplikácia ako to vytestovať?

Sústredte sa na pondelok, utorok a stredu ako 3 testovacie dni. Ráno začnite len kávu s maslom a MCT  alebo ak nepijete kávu, tak kakao s maslom a mct či zelený alebo čierny čaj s maslom a MCT. Ak nemôžete maslo, dajte si tam Ghee, pre veľa ľudí je to ešte lepšie. Ak preferujete vegán prístup použite kakaové maslo a MCT. Nebojte, 90% ľuďom to chutí naozaj skvelo. Pomixujte to však poriadne ručným mixérom ako shake.

Návody na prípravu:

Vychutnajte si čistú energiu a sledujte vaše telo, manažment hladu a schopnosť sústredenia. V závislosti od metabolizmu niekto vyhladne za 3 hodiny, niekto ani za 5. Záleží koľko masla pre sýtosť použijete. Ja odporúčam tak akurát 15 g masla a 15g MCT. To nie je veľa (dokonca ani keď rátate kalórie), je to istým spôsobom stále podjedanie.

Obed potom esťe udržte nízkosacharidový v zmysle zelenina s dobrým tukom a nejaký proteín. Mäsko, syr, tempeh, to čo preferujtete. Sledujte, že stavy únavy a mentálnej hmly by mali byť poobede minimálne. Potom ak sa vám žiada niečo drobné sladké, nestresujte, dajte si kvalitnú čokoládu alebo niečo malé poobede. Osobne si dávam espresso s lyžičkou hnedého  alebo kokosového cukru a mám to ako dezertík, pričom sladké na podnebí uvolní serotonín.

thajsko kari polievka ryzove rezance dusan plichta powerlogy
15-minútová kokosová karí polievka s ryžovými rezancami

Večer si už dajte čo chcete, hlavne nech je to kvalitné. Čo najviac eliminujte  „biele jedy“ a prepálené zoxidované tuky. Osobne mi najviac sedia komplexné ázijské jedlá s ryžou ako Thajské karí alebo aj india a podobne.

Celá veda za tým, prečo je veľmi pravdepodobné, že vám to zafunguje je nadlho. Preto ak máte k tomu otázky, že či je to dlhodobo zdravé, a či je to nejaká diéta a tak , prosím formulujte v komentoch.  Rád vám odpoviem čo najobjektívnejšie pre tvorbu vášho úsudku.

Celá životospráva jedinca je komplexná záležitosť a veľmi záleží od kontextu. Odporúčania však formulujem s presvedčením a rezervou tak, že minimálne 80% ľuďom pri správnej aplikácii isto prinesú pozitívny výsledok. Najväčším problémom však stále ostáva, že jedno hovoríme a druhé robíme. Ľudia bežne povedia, že doobeda nič nejedli, keď to však reálne pozorujem a mapujem, tak to nie je často pravda. Ale veď sa už sami poznáme…

4.Efektívny silový / kondičný tréning alebo za málo času veľa skvelý efekt

Na mojich kurzoch zdôrazňujem jednu vec. Kto nemá čas na pohyb, nemá čas na plnohodnotný život. Zároveň však zdôrazňujem, že množstvo pohybu a aktivity pre zdravie je často predceňované, a že naozaj niekedy je menej viac a ako pri všetkom, tak aj pri pohybe a cvičení záleží na kvalite.

Osobne zastávam v živote role otca, CEO a podnikateľa dynamicky rastúcej firmy, blogera a šíriteľa osvety pre lepšiu životosprávu a kvalitnejší život a popri tom chcem ešte cestovať, vzdelávať sa a skúšať nové veci. Je toho dosť a niekedy sa aj ja dostanem do toho cyklu, že niet času. Avšak práve tu je kritické nájsť si efektívny tréning pre maximálny efekt, a to nie len tela, ale aj mysle.

Jednoducho tá hodina hokeja robí priam zázraky, rovnako ako aj 30 minút intenzívneho cvičenia v prírode, keď len potrebujem vybyť a vybehať nervy. Tohto roku som mal tú česť stráviť čas aj s Ultra bežcami, či vytrénovanými Spartan borcami a jedna vec je istá, že okrem tela v kondícii majú títo ľudia aj radosť zo života a jasný nadhľad. A vlastne to mám aj ja…a stráca sa len vtedy, keď sa pozabudnem a pár dní obetujem poctivý tréning, lebo niet času.

Konkrétna aplikácia ako efektívne trénovať?

Najlepšie je nájsť šport, ktorý vás dokáže aj ráno vytiahnuť z postele. Aj keď cvičím a rád makám aj Crossfit alebo funkčný tréning vonku či v posilovni, tak to zase nie je niečo z čoho ako sa hovorí, že žijem. Ale pokiaľ ide o MTB, lyžovanie a v poslednom čase hokej, tak to už je iné cafe. Alebo aj taký ranný beh len tak sám v prírode a možnosť voľnosti kedykoľvek si zastaviť a dať si sériou drepov, klikov a podobne.

Ak aj vás,  ale športy nebavia, tak je tu cesta minimálnej efektívnej dávky. Predstavte si, že vám stači 2krát do týždňa 30 minút sústredeného správneho tréningu a ste vybavený. Jediný háčik je v tom, že treba ísť na hranu kondície a predsa len zamakať. Kratšie, ale za to intenzívne. Ak mám odporučiť podľa mňa top človeka na funkčný pohyb a komplexný prístup k cvičeniu,  tak pozrite princípy Vlada Zlatoša. 

Ako tip pre otcov dávam túry zo záťažou dieťaťa 10- 15kg na chrbte alebo cvičenie spolu s dieťaťom na preliezkach. Ak sa chce, všade sa nájdu synergie. Ženy môže viac baviť video cvičenie a inšpirácie z cvičte.sk. Pozrite ich nový video program tu. 

5.Cestovanie, poznávanie a skúšanie nových vecí, aby sa človek nezacyklil vo svojej obmedzenej realite

Keď je toho veľa, treba jednoducho von z kolotoča. Alebo to treba robiť pravidelne a brať vystúpenie z rutiny ako čas na získanie novej perspektívy a nového pohľadu na vec. Často podľa mňa máme pocit dôležitosti našich záväzkov, ale realita je často iná. Tak si skúšam a testujem, že čo sa stane, ak nechám týždeň firmu ísť samochodom. Skúšam si, čo sa stane keď budem deň úplne offline, idem do novej komunity, medzi nových ľudí…

Cestujem k iným národom, zvykom, presvedčeniam a vzorcom správania. A potom prídem späť a som produktívnejší a v predstave svojho života mám jasno.Teda aspoň na nejaký čas. To ale asi poznáte….

Toskánske bazéniky boli v roku 2018 krasnym zažitkom

Otázkou však ostáva, či sa mi darí mať naozaj jasnú a konkrétnu predstavu života založenú nie na extrerných motivátoroch (status, peniaze, majetok, hodnotenie iných), ale skôr na tých interných (učenie, sebarealizácia, osobný rozvoj, vlastná spokojnosť). Priznám sa, že za rok 2018 tak napoly. Mám tie dobré obdobia, kedy sa mi to darí a mal som aj horšie, kedy ma spoločnosť a moja neuvedomelosť stiahli na druhú stranu. Nevadí, dôležitý je vlastný progres a vôľa ďalej to zlepšovať.

Tak idem v roku 2019 ďalej pokračovať najmä v zlepšovaní schopnosti meditovať a čistiť si hlavu pre tvorbu vlastnej reality naplneného života. Vidím, že je to možné,a že to záleží len a len odo mňa a môjho prístupu.

dusan plichta powerlogy rodina sila novy rok motivacia

Do roka 2019 vám neprajem klasické klišé, že zdravie, štastie a úspechy!

Oveľa viac vám skôr prajem vnútornú sebadôveru a počúvanie srdca, aby ste potom robili činnosti, ktoré napĺňajú pohár vašej životnej energie a tú „negatívnejšiu“ realitu brali ako učiteľa, cez ktorého nám chce život niečo jasne naznačiť. 

Nech sa vám darí nájsť tie správne návyky pre život podľa vašich predstáv a ak ste našli v článku hodnotné tipy a myšlienky pozdieľajte medzi vašich známych, ktorí cítia, že by trebalo s tou životosprávou už konečne niečo spraviť. 

14 Odpovedí

  1. Ahoj Dušan,

    super článok. Celkom si ma inšpriroval. Kedže potrebujem byť extremne produktívny až do večera a hlavne premýšlať s čistou hlavou …. obmedzil som obedy. Respektive ich vynechavam. Dám si ovocie, pripadne proteinovú tyčinku. Ovocim zaženem pocit hladu počas celého dňa. Taktiež ranajky mám drobnejšie. Počas celého dňa pijem kávu a večer si dám normálne jedlo.
    To mi funguje. Avšak som začal intenzívne zasa cvičiť, tento režim sa asi nebude pačíť trénerovi 🙂
    Ako riešiť aby som si udržal svalovú hmotu a prípadne nabral ďalšiu? Máš nejaké hinty??

    Ďakujem

    1. Ahoj …
      Otazka je ci robis nieco co saa ma pacit trenerovi, alebo co funguje tebe
      Ako zacnes cvicit, len dopln protein ktory ti sedi do hlavneho jedla, tak ako budes citit…
      Funkcne svaly sa daju pekne naberat aj na Low carb az Keto.

  2. Ahoj Dusan, super blog a clanky, diky za ne!
    Co se tyce tveho ranniho ritualu – Wim Hof dychani, studena sprcha a aktivita na zvyseni tepove frekvence – v jakem poradi ho doporucujes?
    Diky.

    1. V podstate je to jadno..Zalezi na tom co ti vyhovuje, dolezita je konzistancia. Ja davam sprchu na prebudenie a potom idem dychat

  3. Velmi zalezi ake tuky a v akej kombinacii.
    Anoked sa da tucna pizza a teda sacharidy + tuky tak lezia. Ked sa vsak da napriklad steak a zelenina na olivovom, tak to je v pohode z mojich skusenosti a experimentovania

  4. Zdravím Dušan, k bodu tri, je vynechanie raňajok a celkovo znížení príjem stravy na obed vhodný aj počas kojenia? Nemôže to mat vplyv na tvorbu mlieka? Ak mate s tým skúsenosť, budem rada za vaši reakciu. Vďaka

    1. No ja osobne s kojenimnemam skusenost 🙂 Ale chapem otazke.
      Pri kojeni je dolezite manazovat stress a nerobit az prilisne experimenty, aby bola zena v strese. Aj ciastocne hladovanie je isty stres a niekomu to moze byt uz bezna sucast, niekomu je to nepohodlne. Co sa tyka vyzivy, tak pokial su dalsie jedla komplexne a spravne zlozene, nema vam co chybat…
      Najdolezitejsie je zhodnotit si davku stresu na organizmus a to ma asi naj vplyv na tvorbu mlieka. Pre zeny odporucam tak skusit len rano zmenu a obed a vecera uz klasicky

  5. Ahoj Dušan, poprosím Tvoje vyjadrenie k bodu č.3: „.. ak máte k tomu otázky, že či je to dlhodobo zdravé, a či je to nejaká diéta a tak , prosím formulujte v komentoch. Rád vám odpoviem čo najobjektívnejšie pre tvorbu vášho úsudku.“

    Čiastočné hladovanie praktizujem cca 4 roky/ráno joga/2 jedlá/obed/večera/11-12 a 17-18, čiže IF cca 7/17. V poslednej dobe mám však tráviace problémy v zmysle, že mi úplne vymizol hlad. Napriek tomu cítim vnútorný hlas tela „hlad“ po živinách, ale reálne sa mi pri jedle nevytvorí chuť/enzýmy (a to som inak veľký gurmán).

    K večeru sa to potom následne zlepší, optimalizuje, alebo čo je horšie – chytím akoby „vlčí hlad“ so sklonmi k prejedeniu (čo nie je vhodné vzhľadom na to, že chodím spať okolo 22-23 a fyzickú aktivitu mávam ráno, nie večer.)

    Riešila som to už na viacerých frontoch, a v rámci alter medicíny mi bolo z 3 rôznych zdrojov povedané, že za tvorbu enzýmov je zodpovedný okruh žalúdok-slinivka, ktoré majú svoj vrchol medzi 7-9 a 9-11, čo je práve čas, kedy som vo fast fáze (pijem len zázvorový čaj al zelený čaj).

    Takisto, že sacharidy telo trávi lepšie doobeda a práve večer by som mala jesť už iba striedmo.

    Skúšala som teda rôzne riešenia, ale moje telo to len viac mentálne a fyzicky rozladilo.

    Možno stačí upraviť len nejaký detail, ktorý opomínam.

    Môžeš mi prosím povedať aj Ty svoj názor, ktorý by mi pomohol znova „uveriť“ a rozhodnúť sa, prečo a ktorým smerom ísť s cieľmi produktivity/zdravia (definované na Tvojom blogu).

    Ďakujem za argumenty, som na ne veľmi zvedavá.

    1. Lenka skvelý podnet, ktorý sa vyskytuje u ľudí low carb a keto.
      Tu je otazka detailov vyladenie tejto zivotospravy aby telo necitilo hlad po zivinach.
      Neviem co obedujes…neviem ci mas dostatok soli…mineralov atd.
      Tu by som odporucal rano hladovat ako pises do tej 10.00 -11.00 a v tom case si davat brunch. Napriklad vajicka, avokazo zelenina…alebo bryndza zelenina …komplex zelenina tuky , protein low carb jedlo…
      Potom by si nemala byt hladna , pekne fungovat a poobede si dat nieco lako low carb snack …cokolada horka, orechy, trosku banan s mandlovym, protein shake kvalitny atd.. a potom lahsie uz komplexnu veceru kde zaradis aj sacharidy.
      Najcastejsi problem je tu sol a adaptacia organizmu…asi si este nie uplne adaptovana a teda aj intermitent fasting treba robit prerusovane …nie kazdy den.
      Pomohlo to v lepsej prespektive a kontexte ?
      Ina potom zalezi aj od sportu a aktivity, kde viac aktivity intenzivnej tak potom si telo ano ziada sacharidy doplnit viac. Vopred len upozornujem vyjadrujem sa prakticky a nie vedecky. vedecky je to na dlhsiu debatu.

      1. Ahoj Dušan,

        Ďakujem za odpoveď, v podstate vravíš o 3 menších jedlách, organizmus som si však naučila na 2 hlavné jedlá a 4-5h interval medzi nimi.

        Čiže ako vravíš, len 2x: low carb obed a banán+maslo večera? Je telo v pohode s tukmi aj večer?

        Možno soľ a minerály – teraz napr. mám zaoceánsky “režim”, ráno joga+plávanie a na obed prirodzené veci čo tu rastú: napr. plantainy na kokosovom oleji s rybou a ananásom – čo sú čiastočne sacharidy už od 11tej, ale paradoxne tu to funguje fajn a chuť sa mi tvorí.

        Za 4 roky som už hádam adaptovaná, tak isto úspešne prebehla u mňa adaptácia na Tvoje mandľové maslo 🙂

        1. Ahoj,
          Inak celkom dolezite aby si napisala v akom mste, krajine a prostredi / pocasi zijes. Je trosku ine odporucat nieco cloveku teraz v zime na SLovensku a cloveku v tropoch.
          a potom ti len dam protiotazky, ktore si skus sama zodpovedat…
          Preco by nemalo byt telo v pohode s tukmi vecer ?

          1. Určite súhlasím, že strava by mala byť prisposobená aktuálnej klíme. V Kostarike jedia najma fazuľu s ryžou, miestni príliš nevyužívajú lokálne superpotraviny, ktoré sme sa tu naučili chutne pripraviť. Napr. taká juka a z nej polievka. Je to škrob plný saponínov, silno liečivý. Po vygooglení ma milo prekvapila. Chcem s tým teda poexperimentovať aj po návrate na Slovensko. U nás v zime vedie vývar zo špikových kostí a koreňovou zeleninou.
            Večerná otázka tukov? Zamýšľam sa nad tým, či zbytočne neležia spiacemu (cieľ nočná regenerácia) v žalúdku, keďže sa dlho trávia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.