Zdravšie sladkosti pre deti. Vyskúšajte zlepšenia, ktoré fungujú!

DSC_0059

Čo dať deťom na raňajky a desiatu, aby ste mali istotu, že dostávajú serióznu výživu pre ich mozog 🧠 ? Tak aby im nie len chutilo, ale aby im aj pálilo a vedeli sa sústrediť?  Ak chceme naozaj na Slovensku zmeniť výživu rodiny k lepšiemu, tak myslím, že je najlepšie začať od raňajok.  Nemusí to byť hneď radikálna zmena, stačí začať od dôležitých princípov a postupne zlepšovať. 

Zmeňte prístup a začnite od mozgu

Zamysleli ste sa niekedy, že väčšina ľudí rieši jedlo len z pohľadu kalórií a teda energie pre svaly a telo. Ako často hovoríme deťom, najedz sa, aby si vládal!? Veľa detí je tak potom priam závislých od cukru a rôznych komerčných produktoch založených na sladkej chuti, fruktóze a ďalších prefíkaných sladidlách a dochucovadlách. Alebo potom na raňajkových cereáliách, chrumkavých guličkách, mušličkách či iných šrotoch, ktoré rodičia rýchlo zalejú mliekom a raňajky sú akože vybavené. 

Prečo však od malička neprogramujeme deťom dôležitejšie presvedčenia? Prečo nekomunikujeme v zmysle najedz sa, aby ti to pálilo, aby si sa vedel sústrediť a aby ťa nezlomil vlčí hlad z prepadu cukru v krvi ?

V podstate totiž práve mozog rozhoduje o tom, kedy bude dieťa hladné, nervózne, podráždené, nesústredené, či mentálne oslabené. Často pritom stačí len poznať a pridať do jedla pre mozog dôležité a chutné potraviny, ktoré dodajú do systému jeho organizmu.

Nie len kalórie, ale celkovú správnu informáciu. Informáciu o sýtosti, či aktivácii vybraných neurotransmiterov v mozgu ako je acetylcholín, serotonín, či adekvátny dopamín. 

Spoznajme, preštudujme a sústreďme sa na 3 dôležité ingrediencie pre výživu mozgu detí, ale aj rodičov 

Ak chceme niečo zmeniť dlhodobo, tak to musí byť nie len zdravé a funkčné, ale hlavne chutné. Prvým krokom je výber kvalitných ingrediencií a eliminácia rýchlych cukrov ako cukor, múka, pečivo a podobne ….

Z mojich štúdií a poznatkov sú ráno pre mozog detí, najdôležitejšie tieto 3 ingrediencie:

1. Prebiotická vláknina (Zelenina, vybrané ovocie, vybrané a ideálne bezlepkové plodiny ako ryža, pohánka, quinoa, ale aj pšeno, ovos … ) 

2. Kvalitné a zdravé tuky (Bio maslo, ghee, olivový olej, orechy, vybrané semiačka, žĺtko, avokádo…)

3. Hodnotné probiotiká (Bio, či farmárske nepasterizované ovčie a kozie výrobky, kvalitné jogurty, kefír ale aj kváskový chlieb a podobne…) 

K poslednému bodu by sa dal doplniť ešte kvalitný a čistý proteín, ktorý sa väčšinou však v dostatočnom množste nachádza už v spomínaných potravinách ako mandle, quinoa, vajcia, syry a jogurty.

Bezlepková miska Granoly ako inšpirácia pre zlepšenie raňajok a komplexnú výživu

Pripravte si komplexnú raňajkovú misku založenú na poctivom plnotučnom jogurte (probiotiká a proteín), bezlepkovej  granole (pomalé sacharidy, proteín a prebiotická vláknina) , bobuľovitom ovocí (vitamíny, minerály a polyfenoly) a orieškovom masle (kvalitné tuky, minerály, vláknina a vitamíny pre mozog). 

V tomto zložení nemusíte pri tom vôbec robiť kompromis medzi zdravým (funkčnosťou ) a chuťou. Finta je totiž v tom, že mozgu chutia len cukry a tuky. Keď však vyberiete zdravé tuky a pomalé cukry z ovocia, alebo vybraných bezlepkových sacharidov, ako sú ryžové, pohánkové, či quinoa vločky, tak máte vyhraté. 

Ak si chcete zapamätať dôležitý praktický princíp, tak začnite rýchle cukry vo výžive nahrádzať pomalými a sýtosť, chuť riešte cez výber zdravých tukov. 

Na raňajky sú to najmä: Orechy, semiačka, plnotučné Bio mliečne výrobky, ideálne ovčie, kozie jogurty, alebo potom hlavne vajcia, avokádo, či poctivé maslo, alebo MCT olej. 

 

Ďalšou možnosťou je poctivý kváskový chlieb, ja ho mám rád opečený v hriankovači s nugátom a jahodami, alebo mandľovým maslom a domácim džemom. To všetko sú sladké alternatívy.

Slané možnosti pre komplexnú výživu 

Aj keď ja nie som úplne založený na chlebe, tak kultúrne a čo sledujem, väčšina ľudí si na to potrpí. Preto je dôležité investovať do poctivého kváskového chleba a natrieť si na neho, alebo dať si k nemu seriózne tuky a proteín. Z tohto pohľadu su ideálne vajcia, ktoré u nás Laure veru chutia, ale aj avokádo, poctivé maslo a vybrané syry a aj nejaká tá poctivá šunka, či saláma bez konzervantov, éčok a dusitanov. 

 

Pre recepty na kváskové pečivo odporúčam blogy Zdravé Pečenie a Chuť od Naty. 

Ďalšie rýchle špecialitky, ktoré deti bavia

U nás fungujú ešte veľmi dobre husté smoothies s jogurtom, alebo také kyslo-smotanové, šlahačkové krémy s tvarohom a ovocím. Tu sme do krému ktorý pozostáva z vyšľahanej šľahačky a mäkkého tvarohu na osladenie, pridali náš nový Powerlogy nougat z detskej edície. Tento lahodný krém sme skombinovali s ovocím a navrch posypali ovsenými vločkami. Jednoduchý, ľahký, svieži POWER dezert, alebo aj raňajky…

 

Ďalšie inšpirácie pre zlepšovanie raňajok a snackov rodiny nájdete na mojom Facebooku, Instagrame Powerlogy, ale najlepšie je ak sa zapíšete do Newslettera, kde každý týždeň posielam nové inšpirácie, recepty a tipy pre zdravé a chutné jedlá celej rodiny.  

Pozrite si Novinky Powerlogy z detskej línie 

Podľa vyššie spomínaných princípov a štandardov som sa rozhodol v Powerlogy vyvinúť kompletnú detskú líniu. Popracoval som na optimalizovaní receptúr, novej extra chrumkavej čoko granoly bez lepku, aj hladkého a jemného nugátu bez kúskov orieškov, ktoré deťom nesedia.

Na obal sme vytvorili postavičky bádateľov, ktorí sa budú volať Elza a Catboy  🙂 Ale nie srandujem. Samozrejme každé dieťa ma svojich hrdinov a môže si ich nazvať po svojom.

Pre nás sú to však oficiálne Laura a Dávid, mená našich detí. Ich výchova a výživa nám síce dá riadne zabrať, ale jasne vidíme, že investícia do nového prístupu sa oplatí.

Vo výchove rešpektujúco a nie mocensky…
Vo výžive kvalitne a komplexne a nie lajdácky…

Pridajte sa k nám na Instagram objavovať s deťmi nové recepty a silu čistej chuti.

Zloženie som dôsledne konzultoval s viacerými odborníkmi, ale najmä so Silviou Horeckou, ktorej výživné a profesionálne články nájdete na blogu a sociálnych médiách Terapia jedlom. 

Som veľmi vďačný, že Silvia je mojim mentorom a našim prirodzeným ambasádorom. Ak vás zaujíma hlbšie ponorenie sa do výživy a biochémia vplyvu potravín na organizmus, tak odporúčam jej články. Tu napríklad jeden pre mamičky. 

 

Sila čistej chuti nech je s Vami priatelia!

A keď môžem nejak poradiť a zdieľať skúsenosti z výchovy k poriadnej životospráve našich detí, tak sa kľudne pýtajte. 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.