Top poznatky z BioSignature aj od Charlesa Poliquina

charles poliquin

Spoznajte najaktuálnejšie poznatky z oblasti vplyvu hormónov na naše zdravie a výkon. Myslím si, že tieto fakty si zaslúžia našu pozornosť a hlbšie štúdium. Vstúpme do fascinujúceho sveta spoznávania ľudského organizmu a vylepšíme našu životosprávu….a pozrieme sa nato ako to vidí fascinujúci Charles Poliquin.

V tomto príspevku nájdete najdôležitejšie princípy a fakty zo 4 oblastí, ktoré som si definoval pre zjednodušenie náhľadu na výživu podľa BioSignature. Ide najmä o veci, ktoré ma prekvapili, boli pre mňa nové, zaslúžia si ďalšie štúdium, alebo sú podľa mňa veľmi dôležité pri optimalizácii životného štýlu klienta.

1. Nečakané objavy

  • Slováci sú geneticky veľmi slabí detoxikátori, ale alkoholu znesú vládzu veľa

Dozvedel som sa, že každý jednotlivec a teda obecne aj národ má isté predispozície k schopnosti prirodzene detoxikovať organizmus, alebo znášať (vstrebávať) alkohol. Z tohto pohľadu sme na tom ako Slovania nie sme najlepšie, keďže náš priemerný organizmus detoxikuje 2 krát horšie ako organizmus Kanaďana. To, že vládzeme vypiť viac, samozrejme nie je také nečakané, o to viac bolí keď si človek uvedomí ako zbytočne sa často na Slovensku, často pije do extrému.

  • Kvalita vody a jej znečistenie  má veľký dosah na naše zdravie

Nebojte sa, u nás na tom ešte vôbec nie sme tak zle, v Londýne je to však také dramatické, že vedci Oxfordskej Univerzity potvrdili, že pitie a sprchovanie výrazne zvyšuje estrogény vplyv na organizmus z čoho majú muži väčśí sklon k homosexualite a priberaniu

  • Biologická hodnota  bio (organických) potravín, nieje o nič extra lepšia v porovnaní s tými „obyčajnými“.

Finta je len v lepšej kontrole postrekov a chémie, na ktorú sú nasadené kontroly. Výživová hodnota, nie je až takým ukazovateľom vzhľadom na to, že  pôda je výrazne vyčerpaná a farmy sú tlačené generovať množstva rýchlejšie ako je prirodzené. „Nieje všetko bio výživné, ako sa bliští !“

  • Na používaní mobilu záleží a je to riadna sila negatívneho vplyvu na mozog

Chceme alebo nie, musíme priznať, že vyčerpanie po celom pracovnom dni, či slabí spánok, je neraz spôsobené neustálym vplyvom elektromagnetického poľa nášho „smart“ telefónu. Určite je to skvelý nástroj na komunikáciu a uľahčuje mnoho vecí, avšak nestáva sa nám, že s telefónom ešte aj zaspávame ?

2. Kritické pre dosahovanie výsledkov

  • Systematický „step by step“ prístup

Problémom je, že optimálna výživa má toľko individuálnych špecifík, že po ich vymenúvaní sa klient často vyľaká z toho, že v podstate nič už nebude môcť jesť a už vôbec nechápe prečo zrazu nemajú fungovať veci, ktoré do nás tlačili v škole, alebo s ktorými sme sa bežne vedeli vyrovnať v mladšom veku:  Keď sme veci, tak neriešili…

  • Neustále štúdium  a hľadanie správnych vzťahov príčiny a dôsledku

Tak ako v každej profesii, je neustále dôležité študovať aktuálne články, viesť dialóg v rámci svetovej komunity a pýtať sa správne otázky, pre odhalenie skutočného vzťahu príčiny a efektu, ktoré sú často ukryté pod mediálnym povrchom.

  • Neústupčivosť a jasná definícia kritického minima

Ako ľudské bytosti s našim jašteričím mozočkom (amygdalou), neustále hľadáme tie najpohodlnejšie cesty a často si veľmi rýchlo sami zracionalizujeme rozhodnutie podľa toho čo nám vyhovuje. V tomto vidí Mr. Charles len jediné riešenie. Jasná definícia pravidiel, a kritických zmien  na vybrané obdobie. Žiadne breptanie:  Chceš, alebo nechceš ?

3. Fascinujúce pre ďalšie štúdium

  • Pravidlá kvantovej fyziky a ich aplikácia na ľudský organizmus

Túto tému otvoril jeden skúsený tréner, Darsey, ktorý práve otvára svoje 2 nutričné centrum a z ktorým sa mi podarilo nahrať krátky vstup. Ide vraj o pochopenie pravidiel fungovania hmoty a systému, ktoré vraj keď človek pochopí tak do toho začne vidieť a vnímať svet inými očami. Zaujímavé, už sa teším na prvý skype call, kde to budeme preberať …

  • Súlad čínskej medicíny s najnovšími vedeckými objavmi

Stále som veril vo východné teórie, ktoré ma fascinovali. No neveril by som ako strikne vedecky založený odborníci a výskumníci otvorene prijímajú tieto niekedy ťažko objasniteľne zákony a normálne už aj označujú vybrané výživové výrobky ako Jin, alebo Jan.

  • Význam osobného trénera a cielený silový tréning pre dlhodobé zdravie

Od malička počúvame aké dôležité je kardio a ako potrebujeme pohyb. Ono je to všetko v poriadku, no vedeli ste, že správnym silovým tréningov v kombinácii s optimálnou výživou, vedia osobný tréneri liečiť poruchy pohybového aparátu, či cukrovku typu 2 ?

4. Srandičky a fakty z praxe a života Charlesa Poluiquina

  • Sacharidy si je potrebné zaslúžiť

Charles hlása teóriu, že sacharidy v našej strave si musíme skutočne  zaslúžiť poctivým tréningom a istým seba zadosťučinením. Svojim atlétom tak sľubuje soboty voľna, ale až keď sa dostanú pod 10 % tuku, ani o desatinu viac. Potom sa len smeje, ako sú schopní „spolknúť“ aj 10 palaciniek, zapiť ich sladkými zmrzlinovými nápojmi a celé to zopakovať aj 5 krát denne. Ešte, že je to tak max jeden deň v týždni a pri vysokých tréningových dávkach a disciplíne tak nastáva dokonca k žiadanej hormonálna odpovedi organizmu. Po návrate do normálu majú atléti ešte o 0.5 % tuku menej.

  • Zníženie času tráveného na mobile a maily je funkciou zvýšeného príjmu

Z tejto strany sme naťukli, klasickú tému pracovnej produktivity, pričom Charles jednoznačne a suverénne prehlásil, že odkedy začal menej používať mobil a mail, tak sa začal lepšie koncentrovať a skutočne premýšľať o tom, že niekedy je menej viac a list zo zdanlivo urgentnými úlohami sa nerovná „success listu“. Už len vedieť správne vyberať tie dôležité úlohy.

  • Osobný prístup k vyhľadávaniu najnovších inovácii pre vylepšovanie výživových doplnkov

Bolo naozaj fascinujúce počúvať, ako sa Charles každý rok stretáva s najlepšími vedcami na svetových konferenciách, hýčka ich pozvaním na večeru, či obed a pýta sa ich vraj len 2 kritické otázky : a. Čo najlepšie ste sa za posledný rok naučili? b. Je vaše riešenie už patentované, alebo akceptované komunitou? Takto sa vraj ako prvý často dostal k inovatívnemu patentu, ktorým vysoko pozdvihol kvalitu svojich výrokov a je neustále o krok pred konkurenciou.

Samozrejme, keby som chcel  priniesť všetky zaujímavosti a fintičky, ktoré som mal možnosť získať na kurze, potreboval by som na to asi ešte 2-3 strany. Konkrétne „know-how“ je oveľa komplexnejšie a tak som sa len snažil vybrať vybrané body, v ktorých si každý nájde niečo a môže sa pustiť do nekonečného objavovania.

„Nemalo by nás až tak zaujímať čo všetko robili v minulosti, ale skôr čo najlepšie by sme mohli urobiť práve teraz“

Charles Poliquin

Teším sa na vaše komentáre, skúsenosti a odporúčania pre získanie ďalších skvelých zdrojov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.