Ako piť a redukovať následky? Konzumácie alkoholu

IMG_7428 1

Nehrajme sa na skrývačku! Alkohol tu bol, je a bude. Všetci vieme, aký je nezdravý, napriek tomu je pitie na Slovensku takmer národným športom, a to nielen v sociálne nižších vrstvách. Zaujímavé je, že mnoho ľudí dokáže v priebehu víkendu sabotovať, aj celotýždňovú snahu optimalizácie svojej životosprávy. A tak sa opäť raz zamýšľam, či by tu mohol byť spôsob ako to celé nejak hacknúť, dopriať si a neodpáliť si produktivitu ďalšieho dňa? Čítajte ďalej, získajte efektívny protokol vhodných suplementov pre detoxikáciu a zistite ako minimalizovať daň, ktorú všetci platíme za konzumáciu alkoholu.

Tipy na zdravú párty aj tak nikoho nebavia

Úprimne poviem hneď na začiatku, že ak ste niektorí pohoršení a očakávate varovný článok o tom, aký je alkohol zlý, či metlou ľudstva, radšej ani nečítajte ďalej. 

Cieľom tohto článku totiž nie je moralizácia a detailné rozoberanie toho, ako je lepšie riešiť párty bez chleba a vína…

Naopak, mojim záujmom je adresovať realitu a jeden z najväčších problémov, pre ktorý ľudia zlyhávajú v budovaní kondície, vytrvalosti a silného organizmu pre zdravie, pozitívne emócie a dosahovanie svojich úspechov. 

Rovnako ak očakávate nejakých 5 osvedčených tipov ako na “jarnú očistu”, tak si radšej kúpte nejaký pekný obrázkový časopis. Podobných článkov je tam viac než dosť. Škoda len,  že väčšina ľudí aj keď vám bude tvrdiť aké skvelé su tieto recepty, tak si pri najbližšej príležitosti dá „fajný langoš“ s pivom. „Veď to ja len raz za čas“…Pýtam sa, naozaj!? 

Poďme sa teda radšej zamerať skôr na možný reálny progres a motiváciu k tomu, ako zlepšiť svoje víkendové návyky, keďže mnoho ľudí svojou neznalosťou, a nedbalosťou dokáže jedným večerom geniálne odsabotovať aj celotýždňovú snahu o zlepšenie životosprávy!

Alebo inak povedané, opäť sa raz opriem o princíp 80/20, ktorý je historicky aj empiricky tou najlepšou cestou k úspechu a udržateľným výsledkom, než ako by sme sa hrali na doktora Brokolicu a odporúčali si tu raw, vegan nealkoholické šampanské s prídavkom spiruliny a chia semiačok. 🙂

Powerlogy Sauvignon Blanc

Aké veľké zdravotné dane zaplatíte je na každom z nás…

Problém a realita je totiž taká, že väčšina Slovákov bude radšej deň hladovať, ako by si odoprela na mesiac nejaký ten drink. Na druhej strane, prečo aj nie, keď hladovka je vlastne prospešná a ak viete ako na to, pár drinkov vás v sobotu večer úplne nezabije. Rovnako si myslíim, že ak je pre vás váš obľúbený drink odmenou za vaše nasadenie a istou formou relaxu, tak môže byť normálnou súčasťou socializácie a vysnívanej „Dolce Vita“. Avšak stále upozorňujem,  treba vedieť, ako na to,  a predsa len si úprimne uvedomiť, že za každú blbosť čo do tela vložíme, zaplatíme daň. 

V tomto prípade mám pre vás však dobrú správu: Daňový zákon nás v tomto prípade nelimituje a je len na našej šikovnosti a vedomostiach, ako si dokážeme užívať gastronómiu a platiť minimálne dane. Alebo zaujmeme ignorantský postoj a budeme si alibisticky nahovárať, že nám to stojí za to, takto sa však celá vysoká daň nakumuluje do zrýchleného starnutia, oslabenej kondície a čo je najhoršie, do zhoršujúcich sa mentálnych schopnosti. 

Keď si to tak vezmeme, pár kíl navyše vám síce nemusí prekážať, ale ak začnete po tridsiatke zabúdať, stratíte schopnosť zvládnuť veľké množstvo informácií a pre oslabené schopnosti učenia a motivácie začnete na svet nazerať depresívne, nakoľko je pre vás táto predstava lákavá?

Áno už počujem “majstrov sveta”, ktorí si vždy nájdu argumenty, že je to súčasťou ich práce, networkingu, a že pri pive sa kontakty nadväzujú najlepšie…

Ja však verím, že ako čitatelia tohto blogu máte iný postoj a takéto výhovorky nie sú súčasťou vášho slovníka a nastavenia mysle. Pozrime sa teda na to, ako spojiť príjemné s (ne)užitočným tak, aby sme sa zabavili a čo najviac znížili negatívny dopad na našu produktivitu a celkové zdravie. 

Naštudujme si a vytestujme autopilota, pravidlá o ktoré sa budeme vedieť oprieť a fenomenálne si užiť párty. Dobre sa najesť, rozumne vypiť a ideálne kráľovať tanečnému parketu, či dominovať v inteligentnej debate pre úspešný networking. 

S kolegom someliérom na druhý deň bez bolesti hlavy a v pohode po degustácii rakúskych BIO vín

5 krokov ako hacknúť párty a nerozbiť sa!

Pri tom, ako zvládať víkendy a nerozbiť sa, nám v podstate ide o 2 hlavné východiská:

1. Minimalizovať príjem toxínov a agresorov
Cukor, lepok, alkohol, histamíny, biogenické amíny a iné. A keď sa nepodarí, tak…

2. Maximalizovať detoxikáciu
Vitamíny, minerály, aminokyseliny, voda a cool nutraceutiká. Z tohto pohľadu začíname správym výberom kvalitky s najmenším toxickým vplyvom.

1. krok: Vyberte si kvalitný alkohol s najnižším toxickým vplyvom

Asi mi dáte za pravdu, že zo sladkého bolí hlava! Okrem cukru nám však v alkohole ide aj o dalšie bi/produkty fermentácie, či vytvárania chutí ako sú farbivá, karamelizácia, či zrenie. Z tohto pohľadu sú praradoxne lepšie čisté biele alkoholy, ako napríklad polosuché víno, či sedatívne a lepkové pivo. 

V poradí od najlepších po najhoršie (+ farby semaforu), by sme mohli zoradiť:

Vodka, tequila, gin, whisky, čisté ovocné destiláty (“domáca”), cider, suché šampanské, suché biele víno (ideálne BIO a 0mg histamínu ako tento Sauvignon),  suché červené víno (mladšie, v sude max. do 12 mesiacov, ideálne s min. histamínu), dezertné vína, pivo, koňak, brandy, rum, ovocné pálenky, likéry a sladké koktaily. Pokiaľ ste citliví na histamíny, tak je pre vás červené víno problematické, preto treba vyberať ľahšie mladšie vína ako Frankovka,Dunaj, Hron, Pinor Noir, Merlot, Tempranillo Crianza, či talianske ľahšie vína… 

Alkoholy

Bohužiaľ, asi sklamem väčšinu “borcov” ako hovoria v Čechách, ale pokiaľ nie ste metabolickou výnimkou, tak pivo nie je pre chlapov bohviečo. Okrem množstva sacharidov výraznejšie oslabuje produkciu testosterónu, čo môžete na sebe odsledovať tak, že namiesto pevných prsných svalov s minimom tuku (to, že ho máte na bruchu by malo stačiť), sa vám tuk pekne ukladá aj hore a začínate tak konvertovať viac estrogénovým ženským smerom.

A aj keď si poviete, že sa vám ženské prsia páčia, tak asi nie na vlastnom tele. ☺. Viac info v detailnom článku, ktorý samozrejme nie je až tak populárny, i keď v ňom nájdete informácie, ktoré zlepšia váš doobedňajší piatkový mentálny výkon aj o 30%. 

Pozor! Doležité je uvedomiť si, že porovnávame 1 porciu, a teda rôzny objem! A teda 0,4 l piva, 2 dcl vína a 0,04 cl tvrdého alkoholu, preto neplatí, že 3 vodky sú lepšie ako 1 pohár vína. Pričom jedno pivo k steaku za odmenu po futbale môže byť lepšou voľbou ako rozvarené rizoto a fľaša stolového vína. 

Opäť raz, nebudme alibisti a neobhajujme si to, čo by asi vyhovovalo väčšine.

2. krok: Pite veľa vody, aj za každým drinkom

Predtým, ako telo eliminuje toxíny, najprv ich rozpustí vo vode, aby vás ešte viac nerozbili, keď sa dostávajú z tela. Celkovo platí: dvakrát toľko vody ako drinku. To je však opäť raz problém piva! Čo myslíte, koľko ľudí vypije po veľkom pive aj veľký pohár vody? Minerálka typu Magnézia, Fatra, či dokonca Sulinka môžu byť výborným pomocníkom vzhľadom k tomu, že alkohol viaže a odčerpáva aj poriadny kus minerálov z tela.

3. krok: Zablokujte konverziu alkoholu na aldehyd

CaipirinhaAldehyd je metabolit, ktorý je najväčšou príčinou opice a rozbitého mozgu na druhý deň, pričom parádne prispieva aj k starnutiu buniek celého organizmu, čo sa najskôr ukáže na pleti. 

Pomôžete si, ak pred akciou nabijete telo riadnou dávkou vitamínu C a ako extra finta pomôže aj prírodný zázrak ako je pestrec mariánsky, ktorý pomôže pečeni ustáť ťažké časy. 

Celkovo najjednoduchšia cesta je konzumovať na párty k hamburgeru, či BBQ minimum ďalších sacharidov (pečiva a čipsov) veľa čerstvej zeleniny, cibule, alebo ideálne nakladanej kapusty, čalamády. Potom zapíjať každý drink čo najviac minerálkou so šťavou z čistého citróna.


Určite pomôže aj adekvátny príjem kvalitného proteínu ako bio mäso, ovčie alebo kozie syry,
keďže aminokyseliny sú pre pečeň tiež dosť dôležité substancie, ktoré jej len pomôžu.

Vyzerá to tak, že mexická tequila party s avokádom, paradajkami, koriandrom, limetkami a kvalitným hovädzím mäsom či krevetkami by mohla byť ideálnym riešením….

4. krok: Pridajte extra „hackerské“ antioxidanty

Ako nečakaný bonus, ktorý som mal možnosť úspešne otestovať, je obyčajné aktivované uhlie. Šupnete si
dvojitú dávku pred spaním a výrazne tak zlepšíte následnú detoxikáciu.

Ďalšou peckou je kyselina alfa-lipoová, astaxantín, či vybraný komplex Q10 s vitamínom C a E.

carbofit-aktivovane-rostlinne-uhli-60-tob OLYMPUS DIGITAL CAMERAVitamin CAlpha lipoic acid

Pozor! Tieto pokročilé záležitosti sú určené pre zodpovedných ľudí, ktorí si dokážu vyhodnotiť účinky. Výrobky som vybral náhodne, pre ukážku toho, čo kvalitné som našiel na trhu. 

Osobne mi ako posledný skvelý antioxidant funguje moja čistá čierna káva a 15 ml MCT oleja, ktorý naozaj rýchlo regeneruje mozog a možné oslabené kognitívne a reakčné funkcie. 

Takto dokážem po festivale a degustácii produktov slovenských malých vinárov ráno dať citrónovú vodu, kávu s MCT a v pohode za hodinu vybehnúť na cca tisícpäťstometrový vrchol Západných Tatier.

Opäť upozorňujem! Ten výkon nie je vďaka konzumácii alkoholu, ale napriek nej, pri mojej kondícii a vybudovanej vysokej schopnosti detoxikácie. 

5. krok: Poliečte rozbitý a možno aj zapálený žalúdok

zincica enjoy slovakiaVzťah alkoholu, črevnej mikroflóry a zdravých stien žalúdka nie je bohvieaký!

Ak cítite pálenie záhy, takzvané prekyslenie, či iné problémy, tak určite najlepším jedlom bude vývar a zdravé tuky, ktoré sú ľahko stráviteľné a hoja steny žalúdka, či znižujú možný pocit acidity.

Myšlienka, že treba poriadne naložiť mastné je dosť veľká blbosť, nakoľko vaša pečeň bojuje s alkoholom a všetko ostatné dovtedy nevyužíva a len sa vám to pekne uloží do tukových zásob. Nehovoriac o karcinogénoch a brutálnej glykácii tukov, ktorá nastáva. 

A že máte vysoký zlý cholesterol z konzumácie tukov, vajec a mäsa? Opäť blbosť, lebo keby do toho nebolo pol kila chleba, alkohol či pivo, tak by ste sa možno čudovali, že máte len ten dobrý cholesterol.

Celkovo, čo je asi aj známe, pomôže čo najviac vody a ideálne aj doplnenie vitamínov a minerálov, či ďalšie pomôcky ako je zelený čaj, žinčica, kefír a vybrané bylinky.

Záverečné zhrnutie a morál príbehu o alkohole

Ako vidíme – na výbere ingrediencií, kombináciách, mikro- a makronutrientoch naozaj záleží, aj keď sa bavíme o alkohole.

Každopádne chcem len zdôrazniť, že alkohol vôbec neodporúčam a uvedomujem si jeho negatívny dopad. Avšak na druhej strane mám rád gastronómiu a taliansko-španielsky prístup: „La vida es para vivir y gustar!” a tak si rád vyberiem k jedlu kvalitné a čisté víno, či príležitostne ochutnám nejakú tu špeci single malt whisky. 

Uvedomujem si však, že to nie je optimálne, no opäť raz len pripomeniem, že sa držím  80/20 prístupu, ktorý sa mi zatiaľ osvedčuje ako najlepšie pravidlo v životospráve pre život, ktorý chutí.

Aby sme sa však správne chápali, mojim cieľom vôbec nie je obhajoba konzumácie alkoholu, ale skôr reálny pohľad na vec a problém, ktorý vnímam, ako sa stretávam s ľudmi. 

Mrzí ma, že mnoho mladých ľudí tak aj napriek snahe zlepšiť životosprávu zlyháva práve v tejto oblasti. To isté sa dá vlastne povedať aj o staršej generácii, ktorá má zase problém čeliť spoločenskému tlaku a akejsi norme, že kto nepije s nami, pije proti nám. 

Pozor! Ak zažívate niekedy pocity úzkosti, migrény, jemné depresie, nervozitu a vnútorne vás niečo trápi, alkohol vám vôbec, ale vôbec nepomôže. Práve naopak! Je pre vás veľmi nebezpečný a kým sa z vašimi problémami nevyrovnáte a neporiešite optimálne funkcie mozgu, či zápaly, tak to bude len horšie a horšie!

Nezabúdajme, dávka je jed!

Verím, že ak začnete pristupovať k párty ako k vlastnému experimentu a príležitosti „hacknúť“- zlepšiť sa, tak si dokážete naozaj vylepšiť život a zaznamenať želaný progres.  Nakoniec sa tak možno dopracujeme k tomu, že nám pre pohodu úplne postačí jeden pohár kvalitného vína a radšej si svoju energiu ušetríme pre športové vyžitie nasledujúceho dňa.

Mozog totiž potrebuje svoje endorfíny a je len na nás, či ich budeme získavať krátkodobo a deštrukčne (alkoholové excesy), alebo dlhodobo a konštrukčne (šport, príroda, učenie, humor). 

Ak máte váš názor relevantný k tento téme a otvoreniu konštruktívnej diskusie, tak neváhajte napísať  do komentov aj vaše skúsenosti ako najlepšie znížiť negatívny vplyv alkoholu, alebo ako sa mu v spoločnosti šikovne vyhnúť. 

Zdroje na štúdie neuvádzam, pretože ich čítajú okrem mňa len ďalší „vedci“ a v podstate som sa dopracoval k tomu, že vždy si nájde každý štúdiu na to, čo mu vyhovuje…

Radšej píšem vlastné skúsenosti a nechávam len na vás, aby ste si vytvorili úsudok a vyskúšali, čo by vám mohlo sadnúť.

Takto som si za niekoľko rokov splnil aj sen a teda priniesť na slovenský trh oficiálne certifikované BIO víno, bez histamínu a chémie. Vybral som si môj obľúbený Sauvignon Blanc a tak ak ste fanúšikmi čistého vína bez kompromisov, tak kúpte a vyskúšajte na www.powerlogy.com. 

 

 

 

 

21 Odpovedí

  1. nooo. som človek čo sa snaží žiť život zdravo,,,študujem si veci o vegánstve… a čo sa týka vína hmmm nepijem každý deň ale keď mám chuť tak si dám podľa chuti a neriešim kolko…pijem alebo dám si pre chuť čo moje telo a moje JA vyžaduje, neriešim veci či mi to robí dobre alebo zle…dám si to s láskou a pre chuť a s mojou láskou…vždy mi je dobre, lebo aký prístup k tomu pitiu máte taký sa budete cítiť.. ,,,všetko je tu o biznise, tento článok je u mna úplný ovplyvnovak áno sú informácie ohladom škodlivosti alkoholu ale záleží ako sa k tomu staviame a pri akej príležitosti a s akými ludmi si dávame alkohol….tu nejde o alkohol tu ide o iné veci, keby ste sa na to pozreli z iného uhla pohladu tak by ste si možno uvedomili, že to nie je o tom čo si dám ale prečo?? som vegán už dlhé roky a záleží aj v akej kombináci s potravinami si alkohol dávate , som športovec srdcom a všetko si dávam s láskou a dovtedy dokedy chcem a na druhý den mi je VŽDY úplne super nakolko ked sa tak nadstavíš nič iné Ta neovplyvní, všetko to máte iba v hlavách…áno aj mna to sužovalo dlhú dobu ale pánu bohu aj vesmíru aj anjelom aj môjmu najvyššiemu JA dakujem, že ma osvietili a mám ležiacu 8, neobmedzené možnosti..,milujem šport, zdravý životný štyl, varenie, pečenie, prírodu atd,, ale žiadne zákazy ani príkazy , že kolko???? a čo ??? život je nádherny a treba ho žiť so všetkým… a ked sa chcete báť bojte sa , nechcem niekomu ovpyvnovat marketing ani biznis či predaj produktov ale náš organizmus nám dáva signál že niečo potrebuje, zamysleli ste sa nad tým prečo??? prečo víno, prečo ja neviem komu čo chutí, či sú to prehrešky vo forme, pizza, hamburger alebo niečo iné…všetko má aj svoju inú podstatu tú príčinu a to píšem v malom globále… malom probléme, či si dať to alebo to, nakolko ste zdraví ludia…áno treba sa starať hlavne o svoje zdravie ale aby nás strašili že kolko??? velké NIE u mňa… cale ten olej možno vyskúšam…ale iba možno pán PLICHTA 🙂 chut na určité potraviny nás prebudza aj v inej oblasti, veľa ludí si dáva podľa chuti ano som za ale vždy si uvedomím, prečo mám chuť na túto potravinu čo mojej duši chýba…

  2. jediny alkohol ktor ypijem je biele a ružove vychladene vinko. Červene vino nepijem vobec. Preto som si domov kupila chladničku na vino

    1. Ano spravne, teplota je kriticka, ale este kritickejsie je kvalita a cistota vina.Fermentacne procesy a celkovo vinifikacia pre vysledny efekt chuti a cistoty.

  3. Večer po vypití /nie na raz/ sedmičky dobrého červeného vína sa na druhý deň cítim lepšie ako keď nevipijem.

  4. SOM ZARYTÝ ABSTINENT! Myslím si, že alkohol je ľudská hlúposť ako aj mnoho iných vecí.
    Príde mi neuveriteľne hlúpe cítiť potrebu prijímať alkohol len preto aby som sa zabával.
    A teraz ma všetci kritizujte!

    1. Hugo budem tykať, ak to nie je oki, tak prepáč :-). Každopádne, neviem prečo by sme ťa mali kritizovať, keď hovoríš správnu vec. Tu je len problém čo ja vidím, že tí čo pijú nechcú pre zábavu často akceptovať tých čo nepijú a to je podľa mňa blbé myslenie…Ja aj keď niekoho ponúknem a povie mi, že nepije, tak to úplne akceptujem a ďalej sa s ním bavím…toto však na Slovensku tak úplne podľa mňa nie je …ale asi aj inde vo svete.
      Máš také skúsenosti?

  5. Zdravím. Stalo sa mi už že som mal opicu dokonca z jedného piva alebo pol fľašky kvalitného bieleho vína. Vždy na druhý deň mi ide roztrhnúť hlavu a fungujem ako prietokovy ohrievač -vypijem vodu zaspim a vraciam. Takto aspoň do druhej poobede. Osvedčili sa mi tabletky na trávenie Pancreolan forte ale asi tam bude u mňa zadrhel. Neviem čo iného by sa s tým dalo robiť. Okrem teda úplnej abstinencie ktorú už aj tak takmer mám

    1. Vyzera to na problem zapaleneho creva, alebo inak povedane priepustnosti creva. Z dlhodobej zivotospravy sa mohol poskodit „linning“ zaludka a creva a teraz uz aj mensie mnoztva neziaducich latok prenikaju do krvi, a imunita ich uz ani nestiha riesit. Sposobne roznymi faktormi ako stres, lepok atd.. No to len hadam, nepoznam vas a tak len odporucam riesit inflamaciu v ramci traviaceho traktu …
      Probiotike, prebiotika, vyvary , kolagen, a kyselina maslova

  6. a nie je to privela suplementov? myslis, ze zo stravy sa nam nepodari ziskat dobry zaklad?vsetko su to synteticke veci, ci?

    1. Su suplementy čo stoja za to, a aplikácia záleží…Ak má človek pohoda život, a zabezpečí kvalitnú vyladenú výživu a dobre kvalitné zdroje potravín, tak super a nemalo by až tak nič chýbať…Ale ak už je väčśí nátlak na telo, stres, nekvalitná zelenina, alebo nie 100% potraviny, alebo nárok na nadpriemerný výkon mentálny, alebo fyzický, menej spánku atď… tak suplementy vedia byť veľmi užitočné. Tu sa však opäť dostávame ku znalosti výberu, kvalite a aplikacii presného protokolu, pre riešenie disbalancie.

  7. Pijem už naozaj iba občas a to len borovičku. Musím povedať, že na druhý deň mi v podstate nič nie je, akurát cítim, že som pil 😀
    Samozrejme čistá voda počas „pitia“ je základ!

  8. Ja mam zas osvedcene, ze nanmenej zle mi robi domaca palenka, ktoru si so svokrom robime sami (legalne) a vieme ze okrem ovocia tam fakt uz nic ine nie je. Vsetky ostatne chlasty mi sposobuju na druhy den strasne stavy, ale po konzumacii palenky bez problemov na druhy den fungujem. Inak je super aj samotne zapijanie zincicou (kedze mame salas na dosah), pripadne zajedanie ovcim syrom. Na druhy den sa mi naopak osvedcila dost dlha hladovka s pripadnym popijanim cisteho slepacieho vyvaru.

  9. Skvely clanok. Ja mam osobne problem s alkohlom aj ked poprinom popijam dostatok mineralky a v zasade nemiesam a pijem len „ciste“ ako sa hovori. Na druhy den som vzdy mala zaludocne problemy (nauzea, vracanie) az do vecernych hodin. Neviem preco, takze od isteho casu si dam radsej len pohar vina alebo nepijem vobec. Niekto si povie, ze to musi byt nuda byt na party, kde sa vsetci zabavaju potuzeni alkoholom a ja sama triezva, ale nestoji mi to za ten nasledujuci den 😀 🙂

    1. Toto je problem ciastocne zapaleneho zaludka a mozno aj presaku creva…Neodporucam pit, ale aj tak, aj pre ine zalezitosti travenia a koznumacie jedla, odporucam co najviac hojit kostovymi vyvarmi, upravenou stravou a zvysenou konzumaciou Omega 3.

    1. Ano magnezium nikdy nie je na skodu! Mozeme doplnit! ale to som bral, ze to mam aj tak kazdy den ako „Everyday Basic“
      MG + ZN + Omega-3 a ked neje slnko tak aj Vitamin D3…potom je nalada ako ma byt 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.