Jesť, či nejesť mäso?! Nekonečná dilema…

meat yes or no

Mäso je citlivá téma. Niekedy mám pocit, že to presahuje až do istej výživovej politiky. Jedna partia tvrdí, že je nezdravé, neetické, či dokonca že hnije v žalúdku. Druhá partia zase nedá dopustiť na jeho chuť, výživovú hodnotu a gastronomické využitie. Koniec koncov pre mnohých ľudí je to nekonečná dilema… Myslím však, že ak k nej pristúpime správne, tak sa dá veľmi rýchlo a jasne vyriešiť.

Paleo alebo vegetarián? Kto je lepší?

Asi uznáte, že niekedy sú názory jednej, či druhej strany dosť vyhrotené.  Neviem ako vy, ale ja osobne vnímam u mnohých ľudí presvedčenia prerastene až do politiky. Proste idete s presvedčeným vegetariánom na obed, dáte si mäso a pozerá sa na vás ako by ste boli vrah. Na druhej strane prídete na oslavu, či na opekačku s tvrdením, že si neprosíte, alebo nechcete mäso a pozerajú na vás ako keby ste boli chorý.

Od prírody som optimista, ale tak toto ma štve. Šprtám sa v životospráve už niekoľko rokov a myslím si, že každý kto sa správne snaží pristúpiť k problému logicky a kriticky dôjde k výsledku, že sa dá sa žiť zdravo s mäsom, aj bez mäsa.  

Dilema je skôr v tom, čo je efektívnejšie a reálne aplikovateľnejšie pre váš životný štýl. Ak mi niekto povie, že chce fungovať 100% vegetariánsky, tak len upozorním na možné riziká a prekážky optimálnej aplikovateľnosti a hlavne na správnu interpretáciu.

Ako príklad uvediem vegetariánov, alebo častejšie mladšie vegetariánky (študentky),  čo sa boja mäsa, no každé druhé jedlo je plné cukru a pečivo, sladkosti, pizza, bagety, či cestoviny sú každodennou záležitosťou.
13566059_623930414424399_1049169261_n

Jednoducho ak budete jesť vegetariánske
hamburgery alebo vyprážaný syr namiesto rezňa, tak ste si to interpretovali nesprávne.

Na druhej strane, treba byť aj sebakriticky!  Nesprávna interpretácia optimálnej životosprávy sa totiž vyskytuje aj u mäsožravcov.

Mnoho ľudí rado počuje, že z tuku sa nepriberá,  alebo že slanina a vajcia sú zdravé. Avšak už rado prepočuje, že nie v kombinácii s chlebom, pečivom, pivom a cestovinami, či hranolkami. A tak nečudo, že vzniká alibistické PALEO, do ktorého sa radi oprú jeho kritici.

Skončíme vojnu výživových smerov a hľadajme porozumenie.

Poviem to z mosta do prosta! Naozaj ma už nebaví počúvať jednosmerná názory, ktoré sú často plné „EGA“, ktoré si chce dokázať a chcú byť autoritou v zmysle „ja viem a ty sa mýliš“. A preto aj keď som osobne fanúšik individualizovaného PALEO, tak musím uznať – žiť zdravo a vitálne sa dá aj čisto na vegetariánskej strave. Ak ideme ďalej, tak napríklad s vegánstvom, či 100% Raw výživou je to podľa mňa zbytočne komplikované a gurmánsky veľmi obmedzené.

Samozrejme môže sa to dať asi aj tak, ale vyžaduje si to detailnú individualizáciu, špeci vyživové doplnky a asi aj silné presvedčenie. Nesedí mi to, lebo aplikácia uberá celej efektivite a produktivite. Navyše ak má takto človek prijať komplet zdravé kalórie, tak je to aj drahšie pre celé životné prostredie. Viem, že to znie zvláštne, ale nákladovosť našej stravy je viac otázkou optimálizacie funkcie ako jej maximalizácie. A tak je čisté mäsojedenie, ale aj raw jedenie náročnejšie pre prostredie, ako efektívny všežravec.

Vegetariánsky a možno aj vegánsky obed...Správne pripravený, uvarený, raz za čas vôbec nezaškodí...
Vegetariánsky a možno aj vegánsky obed.Správne pripravený, uvarený, raz za čas vôbec nezaškodí. Avšak koľko ľudí zvláda makrobiotiku na takej úrovni, aby ich potom nenadúvalo…

Ak však máte vôkol seba takto presvedčených ľudí, nemá zmysel ich presviečať. Skôr sa snažme pochopiť ich pohľad na svet a poskytnúť, čo najlepšie argumenty na to, aby si to zvážili.

Koniec koncov potrebuje byť každý sám zodpovedný za svoje rozhodnutia. Avšak o koľko ľahšie a jednoduchšie je hodiť vinu na človeka, čo nám poradil a zanedbať našu zlú interpretáciu a nedodržanie systému s jeho dôležitými pravidlami. Zodpovednosti sa ľahšie zbavíme a bez hlbšej úvahy nad sebou samým, obviníme druhého.(Kamaráta, poradcu, lekára)

Úspešnú zmenu pre úspech, zdravie, výkonnosť, či  vyrovnanosť dokážu realizovať len tí, ktorí sú k sebe úprimný a neboja sa prevziať zodpovednosť za svoje rozhodnutia.

Čakali ste vedecké štúdie a citácie? Asi vás sklamem…

Rozhodol som sa, že nemá zmysel vypisovať štúdie a dokazovať si jedinú pravdu. Prešiel som si tým a v podstate narazil na sklamanie, ktorého by som vás aj chcel ušetriť. Ak sa do toho ponoríte, tak nájdete štúdie aj pre aj proti… Všetko vás to len viac zneistí a stiahne  do výživovej politiky a dokazovania si absolútnej pravdy. 

Dobrý článok k tomu napísal Mark Sisson a kto viete po anglicky tak odporúčam prečítať jeho pohľad na 15 dôvodov prečo neveriť vedeckým štúdiám…

Potom  sa stretnete s realitou života a len sa zasmejete sebe samým, čo to vlastne riešite, keď väčšina ľudí tlači pečivo 3 krát denne, kupuje fastfood, ktorý pri každej príležitosti zapíja kolou, či inými sladenými nápojmi. Deti stále dostávajú sladkosti a skvelé detské jedlá  ako sú hranolky s rezňom, špagety a dukátové buchtičky, minimum zeleniny a keď chceme zakázať sprosté automaty so snackmi a zlepšiť vplyv prostredia, tak je z toho obrovský problém.

A tak mi je jedno, či bude niekto vegetarián alebo paleo, nech je aj vegán ak ho to baví!

Každý z týchto ľudí totiž oveľa uvedomelejšie pristupuje k jedlu a jeho vplyvu na organizmus, zdravie a výkon. A tak si len zopakujme, že kvalita kalórie je dôležitejšia ako kvantita a berme jedlo ako investíciu a dôležitú informáciu pre naše telo. Nie len pre chuť, ale aj pre zdravie a skvelý pocit. 

Potom vôbec nemusíte riešiť na čo prišli vedci a ktorá jediná potravina je zázračná,  alebo naopak  potravina ohrozujúca naše zdravie! Aplikujte pravidlo 80/20 a riešte radšej vaše hodnoty, zodpovednosť a návyky toho čo kupujete a prečo to kupujete!

Jednoducho MINIMALIZUJTE KRYPTONITY,  ktoré vás olabujú a maximalizujte VÝŽIVNÉ POTRAVINY, ktoré vás posilňujú. 

Definujte si hodnoty a vyriešme dilemu konzumácie mäsa raz a navždy

Nie som lekár, nemám titul z medicíny. Snažím sa len rozmýšľať logicky, analyzovať kriticky a rozpoznávať skutočný vzťah príčiny a efektu. Niekedy sa to nepodarí hneď. Ani mne ani vám. Preto buďte pripravený, že vaši kritici, alebo neprajníci si na vás zgustnú. Nedajte sa však odradiť, keď ste na ceste spoznávania a každá skúsenosť, nech je pre vás lekciou, či tréningom a nie definitívnou chybou, či prekážkou.

Myslím, že ľudia sa v prvom momente zľaknú zlepšovania životosprávy pretože ich hneď napadne slovo „obmedzovanie“, „nedostatok“ , alebo „obeta“ . Jednoducho nestojí nám za to obetovať pôžitky a radšej si povieme, že telo má ísť do hrobu zhumpľované.  Ak však zaujmeme iný prístup, tak zistíme, že uživanie si života a pôžitkou  „tu a teraz“ , sa nemusia na 100%  vylučovať s dobrou životosprávou.

 

 

Takto keď si pomeditujeme nad životom, tak prídeme na to, že môžeme jesť mäso a byť zdraví. Rovnako ak sa rozhodneme, že jesť mäso nechceme, tak je to v poriadku. Otázkou vždy ostane skôr naša uvedomelosť pre skutočne dobre jedlo. 

Preto, či sa rozhodnete ísť jednou cestou alebo druhou, tak úspech bude záležať od vašich hodnôt. Inak, by sme si to mohli zadefinovať aj ako manifesto uvedomelého všežravca….

Manifesto uvedomelého všežravca: 

  1. Vyberám si čo najlepšiu kvalitu a radšej ušetrím na kvantite (chov zvierat, typ mäsa, pôvod)
  2. Volím správne kombinácie pre optimálne trávenie a fyziologický vplyv (prílohy, zelenina, vláknina, intolerancie, alergie)
  3. Zamýšľam sa koho podporím kúpou mäsa (korporácia vs. farmár, Slovensko Vs. Poľsko :-))
  4. Doprajem si najviac mäso s pridanou hodnotou (Na tráve pasené hovädzie, jahňacie, divinu pre obsah omega -3 mastných kyselím, kolagén  a hustú nutričnú hodnotu)
  5. Nepodceňujem správnu prípravu ( mäso neprepekám, neškrarím, použivam len stabilné dobré tuky a marinujem vlastnými ingredienciami)
  6. Mäso si vychutnávam pomalšie, kvalitne prežúvam a neprehĺtam celé kusy
  7. Neprepchávam sa, vnímam adekvátne množstvo a reálnu sýtosť (max. steak o veľkosti vlastnej dlane)
  8. Nepohŕdam vegetariánstvom, radšej sa inšpirujem skvelými jedlami a snažim aplikovať aj bezmäsité dni a jesť viac rýb
  9. Ak mám dobrý tip na poctivé mäso, tak sa s ním podelím a robím promo poctivému chovu.
  10. Informujem a inšpirujem svoje okolie. Snažím sa motivovať pre kvalitu, nové návyky, recepty pre lepšiu životosprávu. (burger bez žemle, vajcia bez chleba, pravý chlieb s maslom bez lacnej šunky, paštét, či spracovaných výrobkov)

Jeme veľa šmejďackého mäsa

Nebuďme alibisti!  Uznajme si, že sa na Slovensku zbytočne prepchávame nekvalitným mäsom. Dopyt tu je a aj preto stále nájdete poľské kurčaťa a rôzne spracované komerčné mäso výrobky v supermarketoch. Z tohto pohľadu určite uznávam argumenty vegetariánov.

Dusan Plichta Eat This vajcia 2

Na druhej strane si nemyslím, že riešenie je v generálnom odmietaní mäsa. Ak sa totiž investigatívny novinári a a vedci zamysleli nad reálnym fungovaním ekosystému, tak sa prekvapujúco prišlo na to, že vegetariánska strava je rovnako náročná pre životné prostredia ako mäsová, ba často aj viac. Ak totiž nejete mäso, či syry tak potrebuje zjesť oveľa viac zeleniny, strukovín, klíčkov, semien, rias, tofu a podobných záležitosti pre kompletnú výživu. A tie tiež niečo stoja.

Ak vás zaujíma viac argumentov témy udržateľnosti, tak odporúčam tieto 2 knihy:

  1. Michael Pollan, „Dilema všežravca“
  2. Lierre Keith, „Vegetarian Myth“

Z tohto pohľadu je pre mňa lokálne a poctivo chované mäso efektívnejšia voľba. Navyše mi super chutí a už aj v menšom množstve získam super výživu, stačí mi k tomu zelenina, dobrý tuk. Príprava je rýchla, chuť výborná a keď to nepokombinujete s blbosťami, tak aj pocit z trávenie a energie je skvelý.

  • Takto som si jednoducho povedal, že radšej budem jesť menej mäsa, ale nech stojí za to!
  • Takto som si povedal, že ak chcem kvalitu, tak musím si byť ochotní priplatiť za poctivý chov
  • Takto som si jednoducho povedal, že mäso a obilniny si spolu nerozumejú a ideálnou prílohou je zelenina
  • Takto som si prakticky povedal, že na 80% nakupujem iba kvalitu a 20% občas keď nemám inú možnosť (cestovanie, iné prostredie, reštaurácia), tak si vyberiem v danej situácii to najmenšie zlo

Celkom jednoduché, čo poviete? Otázkou však stále zostáva… koľko ľudí to tak naozaj zodpovedne robí a koľko z nás si pri pive radšej obháji, že vedci prišli na to, že slanina, párky, či klobása je ok ?

Už len správne upraviť a vychutnať bez výčitiek

Hlavná otázka vždy smeruje k hlavnému problému: Kde kúpiť dobré mäso?

Prosím, nebuďme už taký leniví, veď možnosti je už toľko… Len si treba nájsť zdroj.
Tí z mesta, čo nemáte čas využite google a tí čo máte viac času alebo žijete mimo hlavných krajských miest, tak určite nájdete zdroje poctivého chovu v okolí.

Ja by som skôr zdôraznil správnu úpravu mäsa! Aj keď si totiž kúpite najlepší argentínsky steak a spečiete ho do čierna na ohni, vypražíte v rastlinnom oleji, tak ste to dobabrali. Ak chcete zdravé mäso, tak ho treba vedieť aj zdravo pripraviť.

Možností je veľa od dusenia cez varenie, až po zdravé grilovanie. Zároveň sú dôležité aj tuky, s ktorými pracujete a tak investujte do naozaj kvalitného olivového oleja, bravčovej masti, masla, či kokosového oleja.Marinujte vo vlastných marinádach, používajte kvalitné korenie a bylinky.

Pre detaily zdravého grilovania odporúčam článok Silvie Horeckej: http://horecka.sk/2014/06/04/o-bezpecnom-grilovani-a-nebezpecnej-uprave-masa/

Hlavne, nezabudnite si dať k mäsu najviac zeleninu a naozaj len minimum pečiva, či ďalších zdrojov problematických sacharidov.Prajem príjemné letné grilovačky, či gastronomické zážitky pri vaši dovolenkách. 🙂

P.S.: V Grécku a Taliansku odporúčam najmä jahňacinu a v španielsku musíte ochutnať Jamon Iberico z “Pata negra”. Je to sušená šunka pri ktorej skončilo už aj veľa vegetariánov. J Ale to bez urážky…ak nejete mäso tak vždy máte super ryby. V Španielsku a Portugalsku  najmä úžasné sardinky, či „pulpo“. Kto uhádne čo to je ?

2013_08_15_22_Pais_Vasco_espectacular2

Zaujal vás obsah tohto blogu a chcete dostávať nekonvenčné inšpirácie do života na 100%?

Prihláste sa klikom na odber newslettera. Zadarmo! 🙂

Získajte nové tipy pre aktívny životný štýl a výhody pre nákup špecialít z portfólia Powerlogy.

11 Odpovedí

  1. Aj ja si myslím že menej je mnohokrát viac a mäso na tanieri denne nemá čo hľadať,preferujem makové výrobky viac ovocia i zelenina má svoje opodstatnenie,jednoducho vyvážená strava. Mám viac rokov ako menej ale prejdi denne 10 000 krokov, potom budeš zdravý,.

  2. Kde-tu kecneš dosť somarinu, ale všeobecne súhlasím s „Skončíme vojnu výživových smerov a hľadajme porozumenie.“

  3. Ja si zas myslim, ze ten clanok nie je prilis dlhy aj ked mozno sa to dalo viac zhrnut, ja som ho ale v pohode docitala 🙂 V kazdom pripade suhlasim, ze casto sa skor pri tejto teme riesi ego, nez to, co je v skutocnosti pre nas a pre ekosystem dobre. Zaroven si myslim, ze ludske telo je mudry mechanizmus a ono vie, co chce a co mu robi dobre. Uz nejaky cas sa stravujem prevazne rastlinne, ale ak mi moje telo da signal, ze mu chyba zivocisna strava, nebudem si ho odopierat, snazim sa ale robit kombinacie, ktore mojmu telu viac vyhovuju (odpozorovane dlhodobo) – nemiesat sacharidy a bielkoviny, tie osobitne kombinovat so zeleninou. Suhlasim, ze na SR mame momentalne k dispozicii vela nekvalitneho masa, mali by sme preto podporovat poctivy chov aj za cenu, ze maso budeme mat menej casto ale kvalitnejsie a bude aj lepsie spotrebovane. To plati ale aj pri veganstve – podporovat poctivych farmarov, od ktorych je aj zelenina neporovnatelne chutnejsia. Akykolvek priemyselny velkochov a aj pestovanie vo velkom mi pride zatazujuce na zivotne prostredie a casto skonci velka cast produkcie ako nevyuzity odpad. Aspon toto su zasady, ku ktorym sa snazim ja osobne dospiet, ak ked nie vzdy to ide a v takom pripade si ale nic nevycitam. Zaroven sa snazim nenanucovat svoj nazor, kazdy by mal pocuvat a pozorovat svoje vlastne telo a „krmit“ ho tak, aby bolo najma zdrave.

    1. Chapem ze nas mozog chce vacsinou lahky lifestyle clanok, co si preskenujeme za 5 minut.
      Avsak ja vidim hodnotu skor v uvahe, premyslani a zmysleni sa hlbsom. Aj ked sa to zda byt samozrejme, tak sa podla mna malo zamyslame a rozmyslame uvedomelo, komplexne a tak celkovo o zivote. Samozrejme chapemm, ze nie kazdemu sa chce hlbsie riesit niektore uvahy, ale tak kazdy ma na vyber a celkovo si naozaj nemyslim, ze by to az tak bolelo stravit s clankom a myslienkami o 5 minut viac ako je priemer. 🙂

      1. Což o to, hlubší zamyšlení nad tématem mi nedělá problém, jen tyto úvahy čtu zřejmě příliš často. Člověk prostě dojde do fáze, kdy už nechce jen lidi vidět psát, ale spíše konat 🙂

        1. No jasne Miro, koniec koncom mozeme tu zvastat kolko chceme, ale kym sa uvedomelost a vedomost nepreklapa do kazdodennych navykov a zivotneho stylu, tak nic z toho. A to je podla mna aj najvacsi problem na Slovensku…rozdiel medzi tym, ze ja viem a ja robim. 🙂 Ale co uz kto chce si to zariadi 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.