Čo som si zobral z diskusie Bukovský, Zlatoš, Piják…

Moral Dilema Ahead

Ideologická vojna výživových smerov a následna politická bitka ľudí. Nekonečné argumentácie o odbornosti, obviňovanie a chýbajúca pokora… Ale čo z toho majú mať ľudia, ktorým sa svojím poslaním snažíme pomôcť?

Asi nebudem prvý, ktorý sa vyjadrí k stretnutiu “titanov” v aule EUBA v Bratislave, na ktoré som išiel s očakávaním, že by sa aj možno mohol stať malý zázrak. Čo ak by sa účastníci snažili zhodnúť aspoň na tom, že brokolica na pravom masle asi nikomu neuškodí a dať tak aspoň malú pozitívnu inšpiráciu národu, ktorý, hoci si to nerád priznáva, ale z väčšej časti nie je na tom zdravotne veľmi dobre. 

Nič také sa, bohužiaľ, nestalo a poviem pravdu, ťažšie sa mi píše. S horkým pocitom v ústach po prezretí komentov na Facebooku sa zamýšľam nad tým, že o čo nám tu vlastne ide… Po prečitaní všetkých tých útokov, urážok a rôznych obvinení si pripadám ako keby som bol súčasťou nejakej politickej bitky a pri tom politikárčenie naozaj nemusím a aj preto si volím takú životnú cestu, kde sa chcem tomuto štýlu čo najviac vyhnúť.

Ak sa chcete dostať do témy tak tu: https://www.facebook.com/events/779009065540617/

Mlčať a pozorovať, alebo vyjadriť svoj názor?

Mlčať by mohlo byť pre niekoho zlato, ale to nie je môj štýl. Cítim totiž zodpovednosť voči vám, milí moji čitatelia, aby som vyjadril môj pohľad na tieto ideologické vojny  a zaujal stanovisko ako som už jemne načrtol aj v rozhovore s Mišom Pastierom. Vytvorte si vlastný úsudok a komu sa nepáči, nech mi dá konštruktívnu spätnú väzbu, alebo nech si klikne na niečo pre neho zábavnejšie…

Vopred poviem a priznám, že sa vám asi budem zdať byť zaujatý viac pre stranu Vlada Zlatoša a doktora Pijáka ako pre doktora Bukovského. No a čo?! Robím to, čo mi dáva zmysel, snažím sa byť k sebe úprimný a oprieť sa nielen o štúdie rôznych zdrojov, ale aj o viaceré osobné konzultácie s expertmi z rôznych oblastí,  životné skúsenosti z cestovania a testovania rôznych stratégii na sebe samom. Nie som však lekár, nemám atestáciu, ani vysokú školy zaoberajúcu sa výživou …

„Zamyslime sa nad tým, čo môže každý z nás ovplyvniť a ako by sme si mohli každý pomôcť v danom čase a priestore namiesto dokazovania si kto je väčší odborník.“ 

Pýtam sa však, či je toto podmienkou, aby som mohol svojimi schopnosťami a vedomosťami pomáhať ľuďom, inšpirovať a motivovať, nájsť krásu v štúdiu súvislostí a príprave jedla pre radosť a zdravie?

Podľa mňa nie… a ak áno, tak opäť pripomínam, že ste len klik od stránky niekoho iného. Ak vás však zaujíma pár otázok, ktoré by som ja položil jednej, či druhej strane pre získanie správneho úsudku, tak čítajte ďalej.

Bukovský a otázky, na ktoré by som chcel počuť odpovede

Ako aj viacero ľudí uznalo, aj ja sa musím prikloniť k oceneniu schopnosti dobrej prezentácie a šikovného vyťahovania vyhovujúcich faktov pre potvrdenie svojej teórie. Osobne som tam našiel veľa chýbajúcich súvislostí, z čo pramenia aj nasledujúce moje nejasnosti:

  • Ako vnímate hormonálnu rovnováhu organizmu a súvisiace riziká dlhodobej vegánskej, alebo vegetariánskej stravy, či zvýšeného príjmu sóje?
  • Ako riešite leptínovú a inzulínovú rezistenciu bez využitia príjmu kalórii z tukov a kvalitného proteínu?
  • Prečo pri popise štúdie Blue Zones vypichujete len rastlinnú stravu a zatajíte príjem mäsa a tukov u Sardínčanov, či Japoncov?
  • Ako eliminujete stres u vašich pacientov pri chudnutí, keď sú hladní, alebo majú podráždený žalúdok, že nemôžu jesť veľa zeleniny a strukovín?
  • Je naozaj súčasná pšenica to, čo bývala? Ak áno, tak je to pravda aj o väčšine pečiva a chleba, ktoré je bežne v obchodoch?
  • Stojíte za tým, že odporúčať pohár vína v tejto krajine je odveci, odporúčať však pšenicu je podľa vás v poriadku, keď sa nám deti napchávajú namiesto skutočného jedla prázdnymi bagetami?
  • Podstúpili by ste rovnaké merania ako Zlatoš a dali si nezávisle porovnať výsledky stavu metabolizmu a ďalších dôležitých markerov?
  • Naozaj si myslíte, že dĺžka života Mongolov, ale aj iných národov, je ovplyvnená len ich stravou?

Piják, moderátor a moje sklamanie

Tu niet čo rozpisovať. Doktorove fakty sú jasné, no veľmi zle komunikované! Problém je v tom, že doktor nie je populista, ale typ človeka výskumníka, ktorého asi rýchlo vytočí, keď niekto vytrháva veci z kontextu ako Bukovský. Na druhej strane ho to neospravedlňuje v tom, že by si mal uvedomiť, že reprezentuje aj svojich priaznivcov a tí sa tiež asi čudujú, že sa znížil k takej detinskej debate.

Od doktora-vedca by som to aj čakal, no naozaj som nečakal isté „podpásovky“ od moderátora Viktora Bielika, ktorý to asi tak nevníma, ale podľa mňa pôsobil ako učeň Dr. Bukovského, ktorý sa tvári nestranne, no presvedčenie mu to nedovolí. Možno sa mýlim, nech mi prepáčia, ale minimálne tu nebola zvládnutá náročná úloha robenia poriadku a riadenia diskusie, pri ktorej je práve moderátor tým najdôležitejším prvkom. (Predstavme si skúseného Dana Krajcera, správal by sa rovnako?) Uznávam že: „Not an easy job“, ale tak potom treba povedať, že presvedčenie mi nedovolí byť vhodným moderátorom takejto diskusie.

Vlado Zlatoš a tiež pár vecí, ktoré mi chodia hlavou

Otvorene musím priznať, že v mnohých veciach je pre mňa Vlado Zlatoš pozitívnym vzorom. Myslím si, že všetci ľudia, ktorým radil a ktorí čítajú jeho blog a sú k sebe úprimní musia uznať, že dostali maximum, čo v danom čase vedel a vie, vyskúšal na sebe s čo najrealistickejším pohľadom a snahou uchopiť súvislosti a dopátrať sa ku koreňu veci. Vlado je svojim spôsobom extrémista, ale kto ho spozná osobne, tak zistí, že aj keď jeho blog na niekoho môže pôsobiť arogantnejšie, tak realita je úplne iná…

Aj v diskusii sa ukázala jeho veľká trpezlivosť, ktorej som sa až čudoval. Problém bol najmä v tom, že si podľa mňa zbytočne prizval doktora Pijaka a aj v tom, že sa asi príliš nadchol vlastným výskumom, ktorý však z jeho myšlienkových máp pochopí, alebo chce pochopiť len málo ľudí.

Celkovo však Vladovi slúži na chválu, že aj tak stále hľadá realitu a podľa mňa by s Bukovským nemal až taký problém ak by ľudí vyslovene nekonvertoval na vegetariánov, vegánov a odporcov tukov. Nemal problém uznať si možno chyby z minulosti a priznať, že aj ketogenický, či jeho výživový štýl nie je pre každého. To sme sa napríklad u Bukovského nedočkali. Ten dokonca spomenul, že mu z mäsa vypadali vlasy …

Zdanlivo drobná poznámka, ale možno by sme sa čudovali, koľko mamičiek sa zamyslelo nad tým, že deťom asi prestanú pripravovať mäso. Veď čo ak náhodou?

Každopádne hlavná otázka čo mám na Vlada tkvie v tom, že či vidí aj inú ako „Hi-tech“ a scifi cestu detailného vlastného vyhodnocovania, ktoré si bohužiaľ nebude môcť dovoliť väčšina ľudí?

To, že si za to môžu sami je už druhá vec a úplne iná diskusia, avšak vychádzam z mojej filozofie zjednodušovania a aplikovateľnosti odporúčaní pre ľudí tak, aby necítili previnilosť z každého nie úplne 100% jedla. Myslím, že to o čo sa populisticky oprel Bukovský a teda, že aké sú náklady jeho odporúčaní, vieme rovnako argumentovať aj pri nízkosacharidovaj výžive s elimináciou obilnín, či niektorých strukovýn. Ba dokonca vieme aj jasne dokázať, že pre pevný základ ako tak kompletnej stravy (aby ma zase niekto nechytal na slovo) vieme práve vďaka tukov a kvalitnemu kusu mäsa dosiahnuť zasýtenie za nižšie náklady ako čisto vegetariánsky, či vegánsky smer. Nejdem presviedčať, opäť len odporúčam knihu The vegetarian myth, ktorá mi dáva zmysel. A pozor, podľa mňa sa dá byť aj zdravým vegetariánom, len je to oveľa náročnejšie na znalosti, prípravu a kompozíciu vášho jedla + výber adekvátnych doplnkov pre vašu individualitu. To nám už ale pán doktor Bukovský nepovedal …

Úvaha na záver …

Celkovo mám totiž pocit, že sa pri týchto debatách o sebakvantifikácii stráca význam gastronómie a kvantum pozitívnych emócii s ňou spojených. Možno je to len môj subjektívny pocit, ale ja naozaj umriem asi radšej o 5 rokov skôr, ako by som si odoprel hustý Malbec k zabitému hovädziemu „medium“ steaku.

Myslím si totiž, že vždy je lepšie rozmýšľať v zmysle princípu 80/20 a snažiť sa spoznať tých najdôležitejších 20 % príčin zdravotných problémov. My sa tu teraz naťahujeme na tom, či sú 2 krajce chleba v pohode, no skutočné príčiny sú možno skryté oveľa viac v nedostatočnej výžive mozgu, následnom narušení cirkadiánnych rytmov, rastúceho elektro smogu, klesajúceho pohybu, chýbajúcej pozitívnej spoločnosti a príjmu denného svetla.

Čo s tým však budeme robiť? Neviem ako vy, ale myslím, že cesta rezignácie nie je správna. Veď čo rozhoduje o tom, či človek naozaj vyskúša tie naše úžasné odporúčania čo jesť a čo nie? Krátkozraký populizmus, alebo inšpirácia vlastným príkladom?

Myslím, že to druhé. A aj preto beriem celú túto udalosť ako narušenie istého statusu quo, keď som si ako odborník z fachu (myslím, že keď som rozumel súvislostiam, ktoré Pijak naznačoval, tak sa ním môžem označiť) uvedomil ako nás vnímajú ľudia, ktorí nemusia mať detailný záujem skúmať celú vedu za výživou. (Viď tvrdý pohľad Michala Trubana).

Ak sa povie Bio, tak sa už mnohým ježia chlpy, pritom nechápeme, že nám to len má pomôcť v rozhodovaní a že aj tak závisí od kvality, nášho chuťového a následne energetického  zážitku z jedla.

Aj preto vidím, že je tu stále dostatok priestoru pre pozitívnu motiváciu a teším na ďalšiu prácu v zmysle hľadanie lepšej verzie samých seba a napĺňania nášho potenciálu. Aj keď tu nenájdete paušálne odporúčania tak verím, že svojimi poznatkami a produktami môžem výrazne prispieť k skvalitneniu života na Slovensku. Pozor! Vravím môžem, ale nemusím, keďže každý z nás ma slobodnú vôľu a je len a len na ňom, akú cestu si vyberie.  Každý sme totiž individualita a podľa mňa aj tak najviac záleží na vašom presvedčení a výbere tých správnych vzorov pre váš úspech.

Ja som presvedčený, že zatiaľ som mal šťastie na tie správne vzory. Alebo lepšie povedané, že mi ich moje presvedčenie, srdce a intuícia pritiahli. Možno je to vesmír, ale kým môj záujem o zdieľanie vedomosti doktor Bukovský pohŕdavo odpinkal, tak Vlado Zlatoš si vždy našiel čas a spôsob ako mi ich odovzdať a posunúť človeka ďalej.

Asi aj vďaka tomu teraz žijem svoj sen, teším sa z pevného zdravia, neustále sa učím a postupne realizujem svoj potenciál. Áno, nie som perfektný a občas platím daň za svoje prešľapy (nechutnajte londýnsku vodu, dostanete riadnu hnačku :-)), ale verím skôr v porozumenie a spoluprácu, ako nikam nevedúci boj vlastného ega. 

Preto si nemám problém zájsť na obed do čisto vegetariánskej „antipaleo“ reštiky a potom sa na večeru „zabiť“ poriadnym steakom, z ktorého doktorovi Bukovskému vypadali vlasy.  A preto, aj keď ako hovorí, že svoju domácu úlohu nezvládol, tak je pre mňa morálnym víťazom Vlado Zlatoš, ktorý sa celý večer pokúšal dostať k inteligentnému vedeniu sporu.

Viac úsudkov už nechám na vás. A verím, že ak si prečítate články z tohto blogu, tak si asi nenecháte pokaziť chuť do skutočného jedla. Veď čo ak sa o pár rokov práve toto prejaví ako najdôležitejší faktor našej dlhovekosti a radosti zo života?

22 Odpovedí

  1. súhlasím s článkom, že dr. Bukovský ma naj prezentáciu, dr. Zlatoš má taký trpezlivý, mierny prístup, a v dr. Pijakovi je viac ako ukázal (ked jeho cholerický prístup pomôže 200 ľudom a mohol by pomôcť 20 tisícom:))
    – ani jeden z diskutujúcich ani slovom nespomenul, že stravy musí byť tak akurát, radšej menej ako viac… čo je značný problém pre obyvateľstvo západných krajín dnešnej doby… overeating rapídne znižuje všetky benefity takej či onakej výživy (však prejedanie je aj smrteľným hriechom nejaké to storočie:))
    – dr. Bukovský síce hovoril, že tie vyšetrenia, ktoré navrhuje dr. Zlatoš nie sú hradené a treba ich platiť, ale tie sumy sa mi nezdali nejaké mimo.. ked teda ide o naše zdravie, ktorého hodnota je nad všetky diamanty sveta:)), stravovanie šiténa mieru nie je žiadne scifi ale budúcnosť , ktorá sa už deje….

    1. Ďakujem a súhlasím.
      1. Zodpovednosť za zdravie musíme prevziať každý sám a potom si naozaj uvedomiť, že sme v súčasnosti viac chorí z nadbytky a pohody ako z nedostatku.
      2. Čo sa deje a čo nezastavíme je širenie necenzúrovaných informácii, kde vedomí a istým spôsobom zobudený ľudia kritický hľadajú cestu k zdraviu, sile a štastiu.
      3. Na tejto ceste je investície do poznania vlatných dát a biomarkerov úplne v pohode, ako píšete, keďže za túto investíciu zistíte o sebe veci, ktoré vám istým spôsobom môžu zachrániť život.

  2. Dušan, dnes som náhodou znovu natrafil na tento váš príspevok a dobe som sa pobavil na tejto vašej ponuke:
    „Na záver ak by ste chceli a nepôsobil som tu len čisto ako kritik, tak sa Vám ponúkam, že vám môžem upraviť prezentácie a eliminovať zbytočné texty, keď na to nemáte čas. Pričom nejde o zmenu obsahovú, ale vizuálno komunikačnú…“
    Ľutujem, ale jediné, čo vám na to môžem povedať je, že ide jasný príklad Dunningovho-Krugerovho efektu.

    1. Aka to ironia.

      Vy obvinujete Dusana Plichtu z Dunningovho-Krugerovho efektu v oblasti odborneho vzdelania ked Vam ponukal moznost upravit prezentacie, a vy zase pan Doktor, vo Vasom predchadzajucom prispevku kde sa bohorovne staviate to pozicie najlepsieho diskutera ste typicka ukazka Dunningovho-Krugerovho efektu v oblasti soft skills (kde jasne zaostavate, ale pritom si naopak myslite, ze kvalita Vasej prezentacie bola najlepsia – dokonala ukazka DK efektu).

      A spominate kolko faktov ste spomenuli, pricom snad 70% Vasho prednesu boli osobne invektivy na Dr. Bukovskeho.

      Tak ja neviem, asi zijete uplne v inom svete. Pokora pan Doktor, pokora. Zato ze ste kapacita este neznamena, ze vsetkemu rozumiete najlepsie.

      Ale tak to uz byva – niekto kto je extremna kapacita vo svojom odbore ako Vy, ma elementarne nedostatky v zakladnych ludskych cinnostiach ako sebareflexia, detinske chovanie a pocit nedoceneneho genia.

  3. Ahojte ludia,
    jooj ako by som sa ja rad porozpraval s Bukovskym, aj zo Zlatosom aj s dalsimi 😀 aspon by som im povedal vlastne skusenosti s roznymi sposobmi stravovania ako aj to, ze kazdy clovek je v skutku original, preto aj rady ohladne stravy „musia“ byt upravene pre neho.

    Dalej velmi rad by som pridal aj „zopar“ info z Ajurvedy a co je najzaujimavejsie, ze ked spojite nieco z ajurvedy, nieco z delenej stravy a nieco z paleo, tak budete mat „skoro“ dokonaly jedalnicek pre seba. Avsak samozrejme to zavisi aj od toho aky je vas ciel, ci chudnut, ci pribrat, ci co 😀

    1. Maros ano, je potrebne spajat smery a ajurveda ci cinska medicina maju silne poznatky a urcite uznavam. Ako si povedal, je potrebne ktiticky si prisposobovat veci a kombinaciou tychto stylov nakombinovat skoro idealny jedalnicek…Tu staci casto aj na 80% s tym, ze je ovela dolezitejsia zodpovednost spravne navyky a ja vidim v tomto ovela vacsi problem, kedy ludia podlahnu emociam, prostrediu ci strachu z toho, ze budu robit veci inak ako vacsina… Poviem ti, ze so zlatosom sa da dobre porozpravat, s tym ako by si pochodil u Bokovskeho a Pijaka si nie som isty…Vyskusaj, ja som bol nemilo prekvapeny uzavretostou a tym, ze maju svoju najvacsiu pravdu a patent na celu vyzivu.

  4. Dušan, veľmi som sklamaný z vášho hodnotenia. Asi najviac zo všetkého mi vadí, že vychvaľujete šarlatánske spôsoby Bukovského, citujem: „Ako aj viacero ľudí uznalo, aj ja sa musím prikloniť k oceneniu schopnosti dobrej prezentácie ….“

    Dosť mi vadí aj toto Vaše vyjadrenie, citujem: Doktorove fakty sú jasné, no veľmi zle komunikované!“ A ešte aj s výkričníkom. Čo bolo preboha veľmi zle komunikované !? Veď som za tú krátku dobu na rozdiel konfabulácí Bukovského a nezrozumiteľných teoretických úvah Vlada Zlatoša stihol povedať toľko zaujímavých a veľmi jasne prezentovaných informácií, že každý súdny človek, ktorého zaujíma táto problematika by mohol byť maximálne spokojný!

    Dosť ma šokoval aj tento Váš výrok, citujem: „ Problém bol najmä v tom, že si podľa mňa zbytočne prizval doktora Pijaka“ . Rovnako absurdný je aj tento Váš názor, citujem: „Na druhej strane ho to neospravedlňuje v tom, že by si mal uvedomiť, že reprezentuje aj svojich priaznivcov a tí sa tiež asi čudujú, že sa znížil k takej detinskej debate.“ Rád by som vedel, čo máte na mysli po detinskou debatou. Uvedomili ste si, že som nedostal ani priestor na nejakú debatu? Ak snáď máte pocit, že som bol drzejší ako Bukovský mali by ste si uvedomiť, že moja kritika Bukovského bola postavená na tvrdých faktoch! Je dosť smutné, že neviete rozlíšiť, kto tu bol drzejší, pokiaľ sa vôbec moje vyjadrenia dajú považovať za drzé a neslušné.

    Pokiaľ ide o hodnotenie Vlada Zlatoša, tak si veľmi protirečíte. Citujem: „….dostali maximum, čo v danom čase vedel a vie, vyskúšal na sebe s čo najrealistickejším pohľadom a snahou uchopiť súvislosti a dopátrať sa ku koreňu veci.“ V zápätí jedných dychom píšete, citujem, „asi príliš nadchol vlastným výskumom, ktorý však z jeho myšlienkových máp pochopí, alebo chce pochopiť len málo ľudí.“ Predstavte si, že ani ja som tomu vôbec nerozumel. A mne s výkričníkmi vyčítate, že som niečo zle komunikoval??? Bol by som rád, keby ste mi povedali, čo konkrétne bolo zle komunikované, alebo nezrozumiteľné.

    Zo všetkého mám pocit, že ste sa stali súčasťou nejakej davovej psychózy, na ktorej má značný podiel aj ten schizoidný Trubanov komentár.

    1. Michal nestal som sa žiadnou súčasťou davovej psychózy, len som zhrnul moje pocity noc po prednáške. Nikto tu žiadne šarlatánske metódy nevychvaľuje, ja som študoval komunikáciu a marketing a Bukovský používa bežné metódy NLP, ktoré má celkom zvládnuté. Chceme, alebo nie, ale práve tieto metódy fungujú pre komunikáciu informácie zatiaľ najlepšie.

      Čo sa týka problému prizvania tak, za tým si stojím, lebo ste sa tak vzájomne ukrátili o čas a možnosť aj na akúkoľvek diskusiu. Sám musíte uznať, že ste po istom čase na Bukovského rezignovali, pretiekol vám kalich z toho, že ste videli, že to v danom mini čase nemá zmysel a už ste ani neargumentovali.

      Dovolím si povedať, že patrím do 10% ľudí, ktorý chápu súvislostiam Low Carb a získal som z vašich faktov cenné informácie, ktoré by som však bez xxx predchádzajúcich vedomosti nebol schopný pochopiť. A tu je celý problém, že veľká časť publika nemá toľké predpoklady a naštudované toľko, aby to pochopila v prislúchajúcom kontexte. Na vysvetlenie toho ste nemali bohužiaľ čas.

      Každopádne bol som aj na druhej prednáške a to už bolo ine cafe a tak myslím, že môžeme uzavrieť túto žabo myšiu doťahovačku a prosím nevsťahujte si každy výrok osobne…Je to len moja osobná spätná väzba. Tak som aj Vladovi Zlatošovi napísal konštruk’tivnu kritiku na A4. To čo si zoberiete ako signál k zlepšeniu, alebo zahodíte pod koberec je na Vás…

      Myslím, že na druhej prednáške to už aj tak bolo vidno, že napriek tomu, že väčšinu ľudí nazývate dav Trubanovho blogu, tak ste komunikáciu výrazne vylepšili. Napríklad „Pizza“ efekt si veľa ľudí zapamätá, keď ste vhodne použili správnu symboliku a následným dovysvetlením, to aj mňa posunulo ďalej.

      Na záver ak by ste chceli a nepôsobil som tu len čisto ako kritik, tak sa Vám ponúkam, že vám môžem upraviť prezentácie a eliminovať zbytočné texty, keď na to nemáte čas.

      Pričom nejde o zmenu obsahovú, ale vizuálno komunikačnú…

    2. Ja viem, že komentujem o pol roka neskôr, ale nedá mi to. Pán doktor, Vaše schopnosti prezentácie boli na nízkej úrovni. Áno, doktor Bukovský je v tomto skúsenejší, ale to nemení nič na veci, že ste mi pripomínali všetkých prednášajúcich, ktorí ma nevedeli nič naučiť = tabuľky, odkazy, skákanie vo vyjadreniach myšlienok atď. Troška sebareflexie by Vám neuškodilo.

  5. Od taketo velkej akcie, by som ocakaval mensie porovnavanie si vtakov a skor hladat spolocnu rec. Suhlasim s clankom, ze takato diskusia ludom nepomoze a este viac im zamota hlavu. Podla mna je najlpsie, aby si ludia sledovali co jedia a vedeli „objektivne“ vyhodnotit aky to malo prinos na ich sportovy vykon, ci chudnutie, ci pocit. Nemyslim, ze niekedy dojdeme k akejsi ideologii, ze toto je jedina spravana cesta, kedze kazdy sme iny.

  6. Mne sa zda ze Vlado mohol dat vseobecne odporucanie o zdravej strave tipu: Maso volne pasucich sa zvierat ANO, zelenia ANO, orechy ANO, mlieko a ine potencialne alergeny AKO KTO , ovocie S MIEROU chlieb,strukoviny, soja NIE alebo obmedzene. Namiesto toho same meriania, cipy a hluposti. Neverim ze ludsky organizmus je jeden od druheho tak diametralne odlisny ze jednemu chlieb uplne prospieva druhemu uplne skodi. Su potraviny kontroverzne (problematicke) , zdrave a nezdrve a to mal tak povedat.

    1. Inak tu Andrej s tebou celkom suhlasim… ja si tiez myslim, ze skratka takto sa da celkom dobre vyselektovat 80/20…problem je skor v navykoch ludi a mnohi aj ked vedia co maju robit, tak si nahovaraju, ze to netreba so zdravou stravou prehanat a potom sa cuduju preco po tridsiatke zacinaju problemy…a casto aj skor 🙁

  7. Dostal som sa k tomu videou uplne nahodou a priznam sa, celkom som bol zvedavy, ze co konstruktivne a nove sa dozviem. Ale ostal som zhrozeny uz po velmi kratkom case, ked som videl, ako na seba dokazali (predovsetkym Bukovasky a Pijak) utocit… A po pozreti toho celeho musim priznat, ze uplne zdielam tvoj nazor na to vsetko!

  8. Velmi pekne napisane. Nie som vegetarian a ani nikdy nebudem, napriek tomu, ze zeleninu mam rada. Som psoriatik a drzala som prisnu dietu, musim uznat, ze velmi pomohla. Aj ked roky som potom nedokazala znovu vypit pohar mrkvovej stavy…. Dnes chodim k terapeutovi,ktory sa venuje cinskej medicine a chodim tam preventivne. A podla stavu tela (a duse) mi upravuje aj stravu. Celistvy pristup, bez vnucovania „musis, lebo ja hovorim“. Predsa kazdy sme individualny aj ked mame vela spolocneho 🙂
    Kazdy z nas ma dnes moznost najst si to svoje, aj bez potreby presvedcit inych alebo im dokonca vnucovat svoje nazory. Kolko ludi, toklo chuti 🙂

    1. Silvia dakujem za prispevok, je velmi dobre ked ludia zdielaju svoje skusenosti tak s nadhladom a bez vytvarania zaverov. Chcem len dodat, ze sam velmi uznavam cinsku medicinu a tiez mam na mieru spraveny odvar, ktory ma vzdy podrzi ked sa objavuju naznaky oslabenia … Urcite nemam problem doporucit ludom investovat aj do sponania tychto zakanotosti a prirodnych vytazkov ako zensen, sladke drievko, zazvor atd…
      Celkovo ja prave sledujem ako sa vedecky pristup cim dalej tym viac zblizuje s cinskou medicinou a vela veci sa uz vie aj popisat… I ked niektore ostavaju tajomne. :-).

    1. diky david, este ze sa daju preklikavat rychlejsie niektore pasaze :-)… Nabuduce bude treba iny format, a menej tem…

  9. bola to obrovská premrhaná šanca niekam ten informačný smog ohľadne stravy posunúť. na prednáške som nebol, ale ked čítam väčšinu ohlasov, nechce sa mi ani pozerať video.. každopádne ty si teraz napísal jednu veľmi múdru vec: „My sa tu teraz naťahujeme na tom, či sú 2 krajce chleba v pohode…..“ a tam niekde to je, prístup musí byť komplexný.

  10. Dusan, dik za prispevok a nazor…takychto debat, konfrontacii bude viac a viac…je to pre nas ludi typicke…
    Pravda je ta, ze pokial chceme ludom dobre akceptujme aj to, ze to nechcu…to je to zakladne, zi a nechaj zit.
    Pokial to budu chciet, zmenia to. Nasa uloha je informovat… Tot vsjo. Kazdy potrebuje zazivat a skusat. A nakoniec sa sam rozhodnut.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.