7 jednoduchých krokov k okamžitému zlepšeniu trávenia

Travenie bez stresu

Optimálne trávenie je základom zdravia a celkového wellbeingu. Čoraz viac ľudí má však problémy. Objavujú sa rôzne intolerancie a zápaly. Vedeli ste však, že aj trávenie je z veľkej časti závislé od stresu a oslabenej produkcie tráviacich štiav a enzýmov? Spoznajte dôležité kroky optimalizácie a posilnite vašu mikroflóru pre dobré trávenie, zdravie a naozaj lepšiu náladu. Čudovali by ste sa, ale mnoho zlých emócií a hnevu vychádza práve zo zlého trávenia.

Kľúčové faktory vplývajúce na trávenie

Dobré trávenie nemusí byť komplikované, ako sa môžete presvedčiť aj vo veľmi príjemne spracovanej knihe: „Taktne o tráviacom trakte.“ Avšak uznajme si, že často si ani neuvedomujeme všetky faktory, ktoré vplývajú na náš žalúdok. Zároveň si treba priznať fakt, že problémy s trávením, zapáleným žalúdkom, či ďalšími nepríjemnými záležitosťami ako sú zápcha, či hnačky sú dôsledkom pravidelných a nesprávnych návykov vášho životného štýlu. 

Zámerne zdôrazním životný štýl, aby sme si nemysleli, že len v jedle sú ukryté všetky odpovede na naše problémy. Faktorov je vždy viacero a tak nám neostáva nič iné, ako spraviť rozhodnutia pre pozitívnu zmenu svojho prostredia a vplyvu na naše konanie.

Zamyslime sa nad zmiernením negatívnych vplyvov:

  • množstvo cukru vo výžive
  • množstvo „chémie“ a umelín vo výžive
  • konzumácia nekvalitnej kávy a spracovaných mliečnych výrobkov
  • individuálne alergie
  • individuálne intolerancie
  • hormonálna regulácia
  • emócie a vzťah k jedlu
  • spôsob konzumácie jedla, prežúvanie
  • zlé baktérie, plesne a parazity
  • antibiotiká a oslabená črevná mikroflóra
  • kvalita spánku a večerného trávenia
  • produkcia žalúdočnej kyseliny a enzymatická výbava
  • elektomagnetický smog a množstvo denného svetla
  • environmentálne toxíny a vplyv toxicity na nás
  • pohyb a dýchanie
  • atď…

Vidíme, že zase sa raz nebudeme nudiť a nenájdeme len jednu zaručenú príčinu problému. Niekedy to vyzerá až dosť katastroficky, že v akom svete to žijeme. Nemyslím si však, že je to až také zlé. Trúfam si garantovať, že ak zodpovedne aplikujete nasledovné kroky, a budete sa celkovo orientovať na postupné zlepšovanie, už v priebehu jedného týždňa dosiahnete želané výsledky.

7 krokov k okamžitému zlepšeniu mikroflóry a trávenia

1. Jedzte len kvalitné potraviny bez cukru, éčiek, konzervantov a LEPKU

Gluten Myslím, že ako čitateľom tohto blogu, ktorí už majú minimálne základné znalosti, je vám to jasné! Preto tento prvý predpoklad ani nerátam ako konkrétne odporúčanie.  Avšak, nechám už na vás, či ostanete len pri čítaní tohto článku, alebo preklopíte poznanie aj do vašej reality. Lepok spomínam schválne, hoci  je to kontroverzná téma. Dovolím si však povedať, že ak máte problémy s trávením, jeho eliminácia len a len pomôže. Súčasný výskum ukazuje, že celiakia je jedna vec, ale intolerancie sú druhá a možno ešte aj vážnejšia. Prečo?

Pretože ešte nemáme dostatočne vyvinutú diagnostiku a pravidelným dráždením imunity si z dlhodobého hľadiska môžeme nerozvážnou a vysokou konzumáciou lepku naozaj prihoršiť.

Jednoducho, nechcem tu stresovať nad kúskom chleba či občasnej sladkosti, ale treba si uvedomiť, že čím viac lepku dokážeme eliminovať, tým lepšie podporíme prevenciu nášho zdravia. Často pritom stačí len deň vopred naplánovať, kde a čo si dáte na obed. K tejto téme odporúčam štúdie Alessia Fassana, svetovo uznávaného odborníka na oblasť intolerancií a hosťujúceho profesora na Lekárskej fakulte Harvardskej univerzity. Pán Fassano je aj zakladateľom Centra pre výzkum celiakie v nemocnici MassGeneral v Bostone a za svoje inovatívne objavy bol ocenený viacerými cenami. 

Jeho knihu, kde sa dočítate najnovšie poznatky vedy a lepšie si tak vytvoríte úsudok o problémoch intolerancií nájdete aj v kníhkupectve Martinus.

Fassano Book

2. Vyhnite sa pro-zápalovým jedlám a potravinám

Možno si na seba upletiem bič, ale poviem rovno, že ak cítite problémy, tak je treba na čas vysadiť aj kávu. Neznamená, že je generálne nezdravá, ale pre danú situáciu je nevhodná. Samozrejme oveľa silnejším faktorom je alkohol, spracované mliečne výrobky a tuky s obsahom omega-6 mastných kyselín. Takto sa konkrétne dostaneme k tomu, že kým divina so zeleninou na olivovom oleji a plátkami domáceho bio masla je super, tak pečené vykrmované kurča s hranolkami a majonézou je dosť zlé! Takto sa dostaneme aj k tomu, že nie je mlieko ako mlieko a pasterizovaná komerčná biela voda v supermarketoch spraví viac zla ako dobra.

Treba si kriticky zvážiť situáciu, no nerobiť celoživotné závery typu: mliečne výrobky zahlieňujú a mäso prekysľuje! Komerčné mäso, spracované mliečne záležitosti, cukor, éčka, dusitany a oxidované tuky však naozaj pôsobia pro-zápalovo.

3. Doplňte poctivé potraviny s vysokým obsahom probiotík

Aj keď sa o tom hovorí všade, stále je len malé percento ľudí, ktorí majú dostatok probiotík vo výžive. Zabudnime, že „acidko a aktívia“ vyriešia to, čo treba. Sú slabé a vlastne o ničom. Opäť potrebujeme ísť viac k poctivosti domáceho kefíru, žinčice, bryndze, či fermentovanej zeleniny. Kyslá kapusta, kimchi, či nakladaný karfiol, to je už iné kafé! Kvalitný výživový doplnok tiež nie je na škodu, len sa treba dobre zorientovať a vybrať kvalitu, za ktorú sa oplatí zaplatiť.

fermentovane potraviny

4. Nezabudnite na prebiotiká

Probiotiká potrebujú z niečoho žiť! A tak kým nebude vo výžive dostatok rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, nepohneme sa ďalej. Opäť sa raz dostávame k hodnote konzumácie zeleniny, a aj keď vám niektoré záležitosti nechutia, vždy sa dá nájsť niečo dobré. Navyše čím viac zelenej a listovej, či hľuzovej zeleniny, tým lepšie. Ak vám to vyhovuje, pokojne doplňte zelený jačmeň, chlorelu, aj formou zelených drinkov. Nie že by som z toho robil zázrak, ale považujem to tiež za dobrú cestu, ako do seba dostať hodnotnú a efektívnu výživu.

5. Pite dostatok kvalitnej a čistej vody

Kvalitná a čistá voda je základom nielen pre svaly a mozog, ale aj pre detoxikáciu a trávenie. Pite pravidelne kvalitne a keď sa vám žiada, tak trošku aj počas jedla. Ideálne sú preto polievky a zeleninové jedlá, ktoré obsahujú dostatok vody. Vedeli ste, že najvyužiteľnejšou a najefektívnejšou energiou pre telo je voda s dobrým tukom? Aj preto vám taký poctivý vývar dodá želanú energiu a aj preto funguje kvalitná káva s maslom a MCT.

6.  Stimulujte trávenie vybranými špecialitami ako je napríklad protizápalová kurkuma

Bylinky, korenie, špeciálne plody už od nepamäti pomáhali ľudstvu. V podstate asi budeme súhlasiť, že ak by sme žili v súlade s prírodou, tak sme zdraví ako buky. Realita je však trochu iná, čo nám však nebráni zakomponovať do výživy super užitočné záležitosti, niekedy nazývané aj superfoods. Vyberám zoznam horkých a kyslých vecí, ktoré naozaj a reálne fungujú: kurkuma, čierne korenie,  zázvor, citrón, limetka, mäta, bazalka, medvedí cesnak, horský med, petržlen, koriander, macerované byliny v alkohole, zelený čaj, pu ehr,…

Nie nadarmo sa hovorí, že tráviaci trakt až z 80% zodpovedá za silu imunitného systému. Črevný mikrobióm je súhrn baktérií v hrubom čreve, ktoré majú na starosť premenu nestráviteľných zvyškov potravín, hlavne vlákniny, na ďalšie metabolity a plyny. Určite si dokážete predstaviť, akú paseku dokáže narušená črevná mikroflóra narobiť. 

V tomto prípade je pre mňa najviac nápomocná bioaktívna kurkuma v kombinácii s čiernym korením.  Predstavte si taký slepačí vývar s kurkumou je hotový liek a pôsobí ako balzam pre váš tráviaci trakt. Kurkuma a kurkumín boli rozsiahlo študované pre ich úlohu pri liečbe rakoviny a prevencii rakovinových buniek, s mnohými sľubnými nálezmi v štúdiách na zvieratách a ľuďoch.

 

Tak ma okrem vedy presvedčila aj osobná skúsenosť preto, aby som si vytvoril špecifickú funkčnú zmes korenia v kombinácii s adaptogénmi. Vznikol tak Turmeric Mix ako veľmi univerzálne riešenie do domácej kuchyne. Viac info a možnost kúpiť a vyskúšať tu. 

 

7. Zvýšte príjem kolagénu a teplých polievok

kuraci vyvarDostávame sa k obľubenej časti mojich klientov, kedy odporúčam napríklad domácu tlačenku, a kľudne aj mastnejšie vývary, polievky a vnútornosti.

Samozrejme dôležitá je kvalita mäsa a kostí, ale čím viac kolagénu do seba dostanete, tým lepšie. Či už si zoberiete čínsku medicínu, ajurvédu, alebo aj aktuálne trendy vo funkčnej výžive, prídete na to, že polievky, chrupavky a želatína majú veľmi pozitívny vplyv na trávenie a zdravie vášho žalúdka. Tu nám svojim spôsobom zlyháva čisto surová „raw“ strava. Ale o tom už v ďalšom článku. Ak nemáte možnosť prípravy vývarov a podobných špecialít, tak môžete vyskúšaľ efektívne suplementovať POWERLOGY KOLAGÉN. Ja preferujem čištú formu a top kvalitu, ktorej tandardy mám plne pod kontrolou. 

EXTRA dôležitý tip na záver: jedzte uvedomelo, v kľude a s radosťou 1

Alebo radšej hladujte, prípadne si dajte iba polievku. Ak jete rýchlo a v strese, vaše trávenie bude vŕazne horšie.  Možnosťou je ešte suplementácia HCl, žalúdočnej kyseliny, ktorá čiastočne pomôže, avšak kým si na jedlo nevyhradíte adekvátny čas a prostredie, tak radšej nejedzte! Pohladujte počas dňa a zjedzte potom radšej viac doma v kľude. Uznáte totiž, že stres je asi najsilnejším faktorom vplyvu a určite sa vám stalo, že aj bežne stráviteľné jedlo vám niekedy sadlo brutálne ťažko. 

Ako som na úvod spomínal, trávenie nemusí byť komplikované! Ak však máte problém, tak si to naozaj vyžaduje zodpovedný prístup, možno niekedy aj čiastočné hladovanie pre lepšiu obnovu enzymatických systémov. 

Dôležité je, aby sme si naozaj uvedomili, že v žalúdku je náš druhý mozog, a že to, čo jete a aký životný štýl žijete, ovplyvňuje aj vaše myslenie a zvládanie stresu. A myslím, že všetci chceme, aby nám to kreatívne myslelo a boli sme toho schopní zvládať viac. Alebo nie?

Zaujal vás obsah tohto blogu a chcete odo mňa dostávať pravidelné inšpirácie pre zlepšovanie životosprávy úplne ZADARMO?

Prihláste sa klikom na odber newslettera a získajte výhody promo kódov na produkty Powerlogy, ktoré vyvíjam.

 

17 Odpovedí

  1. Dobry den pan Plichta,

    V poslednom obdobi mam vmi velke priblemy so zaludkom a travenim. Mavam zbtoho migreny, zvracanie az po uplne kyseliny… Pred 6 rokmi mi po testovani odporucili diet bez laktozy, bez lepku, bez histaminu. Po pol roku somnotehogtnela a zacala jest vsetko do radu. Citila som sa relativne dobre. Potom hned dalsie tehotenstvo a teraz sa mi tie vsetky problemy vratili ako bumerang. Najhirsi je asi histamin a ano, zial jedavam rychlo a vstrese, takze cemer z ktireho mam do hodiny silnu migrenu trvajucu aj 3 ci 4 dni. Je to zacarovany kruh, kedy mi je stale zle. Neviem ako zacat, ako si nastavit spravne travenie, ci hladivka, kolko dni? Snazim sa kupovat co najviac produktov z fariemy denne varim, dokonca aj polievky. Konecne sa mi vratila chut na zeleninu… Alevrajciny asi nemozem ani oblubenu kyslu kapustu:(

  2. Dobrý deň.Ďakujem za článok,budem sa riadiť Vašimi radami.Určite vynechám kávu,do jedálnička zaradím viac polievok a viac pohybu.

  3. Ahoj Dusan uz davno som necitala tak komplexne obsiahnute zhrnutie spravneho stravovania a zivotneho stylu ,Mam pocit ze okolie ma uz tak trosku berie ako prehnane opatrnu co sa tyka vyberu potravin a sposobe pripravi ale biohaker vo mne ma stale utvrdzuje ze som na spravnej ceste. Dakujem teda ze v tom nie som sama a za podporu.Prajem Ti vela uspechu.PS stav sa niekedy na obed ved vies kde.

  4. Prečítal som už viacero vašich publikácií. Aj tu vychvaľujete bryndzu a žincicu, ale keď si pozriem vaše grafické rozdelenie potravín na bezchybné a problémové, tak sú pri najlepšom v neutrálnych až problémových. Prečo? Pokiaľ mám dobré znalosti z prírodovedeckej fakulty, máločo je tak prospešné ako tieto produkty. Samozrejme hovorím o nepasterizovanom a výlučne ovčom produkte.

    1. Ano tomas …graficke preto neutralne, lebo individualne niekomu mozu robit problem a vela z tychto produktov nieje v surovom nepasterizovanom stave v beznom predaji. Preto je to v neutralnom, kde treba dat pozor na kvalitu a moznu individualnu problemovost

      1. Ahoj,

        potom skôr odporúčam zamerať sa práve na to, čo tu najviac chýba – osvetu, že maximálne hodnotná a bezpečná je len 100% ovčia a surová. Na PRIF UK sa začal robiť výskum úplne náhodou, keď sa začala propagovať tzv. termizovaná bryndza. Zistilo sa, že je to úplne mŕtvy produkt, v podstate bežný syr, za ktorý si dosť priplatíte. Kravské mlieko je zas na množstvo dobrých baktérií vo finálnom produkte rádovo slabšie ako ovčie (kozie je medzi tým). A určite si zachytil mnohé škandály – encefalitída atď . – vtedy máš 100 % istotu, že ovečku „mixovali“ s kravou/kozou, ale čisto ovčie mlieko nebolo – tieto parazity na ovcu nechodia. Odporúčam zoznámiť sa s výsledkami prof. Ebringera, po jeho smrti v tom pokračuje myslím si, že kolektív dr. Semana tiež z PRIF UK. Všetko dobré.

          1. p.Plichta ja mam problemy ztravenim ,problem naduvanima grganim ,mam už svoj vek 67 rokov uživam kardio lieky a vposlednom obdobi mam uvedene problemy chcel by som odborne poradit na zlepšenie travenia a jeho upravu vhodnym stravovanim čo možem a čomu sa mam vyhybat poprosim vas či by&ste mivedel poradit nejaky navod upravy stravy dakujem Miro galbička.

          2. Miroslav velmi tazko bez komplexnejej konzultacie takto vam na prvu supu poradit. vo vasom veku je pricin moznych viacero, ale zaklady mozete testovat a aplikovat podla toho co pisem v clanku.Casto je potom aj problemom oslabena funkcia a teda skor produkcia HCL a traviacich enzymov, ale aj uz dan za mozno nie optimlany mikrobiom. Takze probiotika a HCl ako doplnok su zaklad

    2. Treba su ale uvedomit aj riziko nepasterizovanych mliecnych produktov. Mam na mysli hlavne moznost nakazit sa encefalitidou, co je dost zavazne ochorenie. Je otazka ci sa toto riziko oplati podstupit.

      1. Riziko za to urcite nestoji, preto odporucam nepasterizovane len a len produkty z oviec, ziadnu kombinaciu s kravskym ani kozim mliekom (prave kvôli encefalitide). Zial je okolo toho malo osvety. Okrem toho je pocet dobrych bakterii v ovcom mlieku radovo vyssi nez v iných + tepelne upravena „bryndza“ je prakticky mrtvy produkt…

  5. Dobrý deň,
    prečítal som si Váš článok o lepku. Je veľmi zaujímavý a užitočný. Možno by nebolo od veci doplniť ho ďalšou zlou vlastnosťou lepku, a to podieľanie sa na tvorbe tzv. mukózneho plaku na črevách, ktorý bráni dokonalému vstrebávaniu živín.

    1. Stefan dakujem a co sa tyka dalsich vlastnosti a vasich poznatkov a skusenosti, tak velmi ocenim, ak nam tu priamo napisete.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.