3 tipy ako využiť pohánkovú múku a zbaviť sa lepku

muffin s kavou

Aj keď sa toho o škodlivosti sacharidov popísalo veľa, je dobré si uvedomiť, že na naše zdravie má zlý vplyv hlavne ich nesprávny výber a príprava. Bohužiaľ, ešte stále je u väčšiny Slovákov zakorenená predstava stravovania štýlom “hlavne nech je toho hojne a nestojí to veľa”. Či už ide o domáce varenie, alebo reštauračný biznis, na tanier si tak nakladáme len veľa práznych kalórii, ktoré nás často len a len zaťažia. Mnoho múčnych príloh, by sa kľudne dalo nazvať aj lepkavou plastelínou. Čítajte ďalej a spoznajte nové možnosti pre náhrady bežnej múky, ktorá nám k zdraviu naozaj neprispieva. 

Vitajte!

Ak vás zaujíma nekonvenčné, ale zato efektívne vylepšovanie životosprávy pre vaše zdravie, výkon a úspech, tak ste na správnom mieste. Ako však začať od najdôležitejších priorít?
Kliknite na „Kde začať“ a potom aj na „Moja vízia“, tak aby sme sa správne naladili pre spoločný progress. Bez kontinuálneho záujmu spoznať vplyv jedla na vaše telo a myseľ, nečakajte žiadne zázraky.
Ak sa však prihlásite na odber newslettra, tak získate pravidelné a často nekonvenčné inšpirácie ako sa posunúť o level vyššie a prevziať lepšiu kontrolu nad realizáciou vášho potenciálu.
Na tomto blogu nájdete okrem článkov o životospráve aj edukačné publikácie, novinky zo sveta výberovej kávy, vyladené nové recepty a odporúčania na vylepšené potraviny.  Ako bonus nech vám slúžia inšpiratívne rozhovory s rôznymi zaujímavými ľudmi, ktorí naplno realizujú svoj potenciál.
Ďakujem za vašu návštevu a želám Power inšpiratívne čítanie. 

Poznanie, skúšanie a vylepšovanie ako cesta k úspechu 

Naše úsilie, čas, aj peniaze pri nakupovaní venujeme výberu oblečenia, doplnkov, ale keď ide o potraviny, častokrát len nahádžeme do nákupného košíka čo príde pod ruku, hlavne že je to lacné, akciové, alebo v zľave. Nehovoriac o tom, že nálepky BIO, racio, či nízkokalorické nás vedia upútať viac, ako drobné písmenká na zadnej strane obalu týkajúce sa zloženia. 

Problémom je, že stále nakupujeme priveľa spracovaných potravín (nehovoriac o polotovaroch), a keď už aj príde na domáce pečenie, tak najlepšie chutí z bielej múky a cukru. 

Nechcem tu však teraz nejak kritizovať a len teoreticky moralizovať. Bolo by príliš jednoduché niečo vyčítať a neponúknuť radu či návod, ako to vylepšiť.

Tu si treba uvedomiť, že žiadne zázraky sa zo dňa na deň neudejú! Zlepšenie vašej životosprávy a posilnenia jedného z hlavných piliérov pre úspech je priamo úmerné vášmu prístupu k zlepšovaniu. 

Zabudnime preto na na perfekcionizmus a extrémizmus. Orientujme sa radšej na poznanie, vyskúšajme si akože „nové“ potraviny a sami prídeme na to, či nám vyhovujú. Možno práve takto objavíme aj nové chute a kombinácie ingrediencií z ktorých vás nebudú chytať migrény, alebo sa konečne zbavíte toho kameňa v žalúdku. 

Inšpirujme sa spolu k neustálemu vzdelávaniu, aby sme si potom lepšie vytvorili vlastný úsudok a nepodliehali masovým polopravdám. Veď asi uznáte, že tu v „mainstreame“ nie je niečo v poriadku a monoho ľudí neúspešne zápasí so zdravotnými prolémami,  poklesom mentálneho výkonu a kapacitou zvládať stres.

Ako som tak hlbšie meditoval a rozmýšľal, tak som postupne prišiel čo stojí za mojou motiváciou riešiť jedlo. Okrem čistej chuti a zážitku je to práve podpora, alebo maximalizácia instého wellbeingu a teda mentálnej sily, ktorá mi pomáha tvoriť a realizovať sa.

Neviem ako vás, ale mňa proste veľmi baví učiť sa nové veci a následne tvoriť koncepty a návody pre čo najefektívnejšiu aplikáciu do života. 

Aj preto som sa rozhodol, že pozdvihnem kategóriu svetových receptov o level vyššie. Budem sa viac orientovať na konkrétne témy efektívnej životosprávy 21.storočia. 

Verím, že tak získate konkrétne a šikovné tipy ako postupne zlepšiť a vyladiť jedlo vo vašej domácnosti a zároveň stále ostať gurmánom. 

Ja totiž na skutočne dobré jedlo nedám dopustiť.

A tak poďme nakupovať viac systematicky, premyslene a začnime budovať správne návyky do každého dňa. 

Návyk č.1 – Nahraďme bielu múku pohánkou a ušetrime si trávenie

Ako študujem, tak študujem….skúšam, experimentujem, konzultujem…no proste vždy sa len dostanem k tomu, že lepok je naozaj problém. Najnovšie pre vás pripravujem komplexný článok o tom, že čo to ten lepok naozaj spôsobuje a či je naozaj pravdou, že škodí všetkým. 

Takto zistíme, že aj keď lepok pôsobí na každého inak, tak až 90% ľuďom k zvýšenej energii, silnej inumite a optimálnemu tráveniu nepomôže.

Viac aj v hodnotnom videu tu:

Neviem ako vám, ale mne súčasné poznatky zo sveta autoimúnnych ochorení dávajú jasný odkaz pre aplikáciu jedného z najdôležitejších návykov v domácnosti: Zámenu všetkých produktov z bielej múky za iné potraviny, alebo jej alternatívy!

A keďže mám rád ázijskú kuchyňu, tak som hneď na začiatok vybral pohánku,  rastlinu trojhranného tvaru práve z tohto kontinentu. Okrem hlavnej zložky – škrobu, totiž pohánka obsahuje aj dosť veľa bielkovín s dobrou biologickou hodnotou. Ok, steak to nieje, ale super je, že pohánka neobsahuje lepok a je bohatá na železo, zinok, selén a tiež cenný antioxidant rutín, ktorý zvyšuje pružnosť ciev.

Na pultoch (nielen bio) predajní nájdeme pohánku nelúpanú (vhodná na nakličovanie), lúpanú, pohánkové krúpy, vločky, pohánkovu krupicu aj samotnú pohánkovú múku. 

Po teórii sa pozrime na chutnejšie veci a 3 konkrétne tipy na využitie pohánkovej múky pre zdravé domáce varenie a pečenie.

Ak si chcete osvojiť nový návyk, tak nový poznatok treba hneď aplikovať. Neváhajte tak porozmýšľať, ako zakomponujete pohánku do vášho najbližšieho jedla. 

DSCN8082Pohánkové posúchy

  • 250 g pohánkovej múky
  • 1,5 dcl kyslého mlieka
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 vajce
  • soľ

Ako na to: Do múky pridáme soľ, vajce a postupne prilievame kyslé mlieko, čím získame cesto kašovitej konzistencie, radšej riedšie, ako celkom husté. Necháme pár minút postáť. Panvicu pomastíme ghee a lyžicou tvarujeme placky, ktoré opečieme 3 minúty z každej strany. 

Podávamé k domácim prívarkom, či hustým polievkam.


Jablkovo-škoricové muffiny

  • DSCN79641 hrnček pohánkovej múky
  • 1/2 hrnčeka špaldovej múky
  • 3 PL ovsených vločiek
  • 1 PL bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1 ČL cejlonskej škorice
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru
  • štipka soli
  • 2 stredne veľké jablká
  • 1 hrnček mlieka
  • 2 vajcia
  • 6 PL roztopeného ghee alebo kokosového oleja

Ako na to: V dvoch miskách zvlášť spojíme suché a mokré suroviny. Do stredu suchých surovín vlejeme mokrú zmes a zľahka premiešame. Naplníme košíčky a pečieme pri 180°C približne 25 minút.


Rýchle pohánkové halušky do polievkyIMG_0064

  • 4-5 PL pohánkovej múky alebo krupice
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • petržlenová vňať

Ako na to: Vidličkou rozmiešame vajíčko a postupne k nemu prisypávame pohánkovú múku, kým vznikne kašovité cesto. Osolíme, pridáme posekanú vňať petržlenu a 5 minút pred dovarením nahádžeme do zeleninovej alebo inej polievky.

Bonus: Ak ste sa už zoznámili s pohánkovou múkou, pridajte do nákupného zoznamu aj pohánkové vločky. Sú chrumkavejšie ako tie ovsené, prirodzene bezlepkové a viete nimi oživiť domáce musli, koláče alebo nákypy. Sú aj súčasťou našej Powerlogy raňajkovej kaše Morning mix, ktorú si môžete vychutnať na sladko aj na slano a výhody pohánky a nové recepty veľmi šikovne spracoval aj Martin Chudý vo svojej novej knihe o sacharidových receptoch.

hardcoverjacket_400x600

Nenechajte si újsť novinky zo sveta kávy, efektívnej životosprávy

a búrania mediálnych mýtov.

Prihláste sa na odber môjho newslettera a získajte inšpirácie do života na 100%.

9 Odpovedí

  1. Zdravím, chcela by som sa opýtať aký rozmer hrnčeka v recepte na muffiny treba brať do úvahy. 250 ml? ďakujem

  2. Ahojte Dusan,vcera som pozerala Magalovu vsetko sa mi pacilo,no dnes som pozerala vas blok-poviem vam oci,usta mi ostali otvorene od uzasu co vsetko som sa dozvedela o potravinach no a tie recepty-dakujem.dakujem

  3. Dusan,nemate nahodou chybu v recepte na pohankove posuchy? Uz po precitani sa mi tie pomery nezdali a v reali vzniklo velmi hutne cesto. Musela som to nariedit dalsim kyslym mliekom.

    1. Juuuj ospravedlňujem sa a ďakujem za spatnu vazbu. Vypadla tam soda bikarbona, ups 🙂 , ale uz je to oki.

      1. Dnes som robil tie posuchy, a tekutiny tam treba cca 0,5 litra (pridával som stále po 0,5dcl až kým sa mi tá konzistencia zdala byť v pohode). Bolo by potrebné to opraviť v článku. Použil som kozí kefír a trochu vody. Inak fajn recept 😉

    1. Na placky a muffiny je najlepsie pouzit klasicku pohankovu muku, aby konzistencia bola jemnejsia.
      Na halušky môže byt aj celozrna, alebo pohánkova krupica.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.