Zváž si pitie piva! Zlepšíš si libido, zvýšiš energiu a aj schudneš

pitie piva

Pitie piva pravidelne, to je také slovenské. No vedeli ste, že pivo pôsobí sedatívne a v súčasnosti nám viac škodí ako pomáha? Ako nepodľahnúť zavádzajúcemu marketingu a vybrať si ten správny drink? Kde je skutočná pravda o pive a prečo sa hovorí, že z neho rastie brucho? Čítajte ďalej a zistite, ako pristúpiť k tomuto nápoju a robiť tie správne voľby.

 Sumár

Keď sa tak stretávam s kamarátmi, známymi a klientami pri poradenstve ako si nastaviť životosprávu, tak skôr či neskôr prídeme k otázke alkoholu. Bohužiaľ, asi je to tak, že na tom našom Slovensku je alkohol v podnikoch často lacnejší ako nealko. Zároveň je práve alkohol často dôvodom zlyhania predsavzatí a správnej sebadisciplíny, ktorá je potrebná pri zmene návykov a obnove zdravia našich buniek tak, aby sme využili ich plný potenciál. Vedeli ste, že sa za rok 2010 Slovensku vypilo 64 litrov piva na hlavu? Či už je to údaj na liter presný je v podstate jedno, vieme, že to nie je málo…

Pozor, nechcem tu teraz zo seba robiť svätca, lebo nejaké to nepasterizované alebo kvasinkové pivo si raz za čas sám rád doprajem. Skôr chcem poukázať na fakt, že pre mnohých ľudí sa pivo stalo úplne normálnym každodenným nápojom, čo výrazne prispieva k negatívnym hormonálnym odpovediam organizmu. Aj preto chlapom rastú bruchá, ženské prsia, a ich libido výrazne klesá….

3 Fakty, prečo pivo viac škodí ako pomáha

  • Alkohol – metla ľudstva
  • Vysoký obsah sacharidov – metla zdravia
  • Vysoký obsah estrogénov – novinka, ktorá je dôležitá

Alkohol a vysoký obsah sacharidov sú už celkom známe veci, ktoré teraz nebudeme rozoberať do detailov. Môžeme si len pripomenúť, že pri zamyslení sa nad vplyvom akejkoľvek potraviny sa vždy snažím na vec pozrieť z dvoch pohľadov: 

  1. Aká je biologická hodnota potraviny (makronutrienty, vitamíny, minerály, stopové prvky).
  2. Aký je fyziologický vplyv potraviny (hormonálny vplyv, energia po konzumácii).

Z pohľadu biologickej hodnoty môže byť kvalitné nepasterizované pivo úplne skvelá vec i keď vhodné len pre tých, ktorý si svoje sacharidy môžu dovoliť, alebo lepšie povedané, že si ich zaslúžili (športom, aktivitou, správnym životným štýlom minimálne v 80 % času.)

Pivo je oslavované najmä vďaka vysokému obsahu minerálov a vitamínov skupiny B. Dokonca som sa už stretol s názorom, že keby pivo neobsahovalo alkohol, tak by mohlo byť výbornou náhradou iontových nápojov. Z časti by sa s tým dalo súhlasiť, pretože v pive sú prírodné sacharidy a výživové hodnoty sú na dosť dobrej úrovni. Problém je však ten, že v nealkoholickom pive je aj obsah vitamínov a minerálov minimálny a my zároveň dobre vieme, že nie je pivo ako pivo. Asi mi dáte za pravdu, že je veľký rozdiel medzi nepasterizovaným Pilsnerom a vodovým Bažantom. (Značky berte ako orientačné, tých vodových pív je s príchodom gigantov ako Heineken a SAB Miller, žiaľ, viac.) 

 

pitie piva
Skutočne najlepšie medzinárodné pivo?

 

Trendy a pitie piva

Trend prispôsobenia chutí alebo skôr zámernej manipulácie k zvýšenej spotrebe platí nielen v pivárenskom priemysle, ale aj v mliekarenstve či kávovom priemysle. Dôkazom je aj vyjadrenie šéfky Heinekenu Door Plantengovej, ktorá celú vec obhajuje tým, že zákazníkovi treba trafiť chuť. Problémom je však to, že väčšine ľahko trafíte chuť tým, že ponúknete sladšiu alternatívu. Vieme, že cukor je svojím spôsobom droga, ktorá obsadzuje rovnaké receptory ako kokaín.

„Podľa spotrebiteľských prieskumov vieme presne, akú chuť majú spotrebitelia radi a práve moderná technológia nám umožňuje sa tejto chuti priblížiť. Napríklad Amsteel sa zmenil tak, že pivo je sladšie, pretože ľudia teraz uprednostňujú sladšiu chuť oproti horkej chmeľovej chuti. Martiner ani Corgoň receptúru nezmenili, je to stále pivo s tou istou receptúrou, vyrobené tým istým spôsobom, ale napríklad Zlatý bažant sme zmenili, pivo je mäkšie a ľahšie sa pije.”

Pitie piva a kritický problém = obsah estrogénnov a vplyv na naše hormóny

To, že alkohol škodí a môžeme ho akceptovať len v množstve 1-2 pohárov vína či piva, to dobre vieme. To, že pivo má celkom dobrú biologickú hodnotu, to vieme tiež, no to, že pivo reálne potláča produkciu voľného testosterónu, pôsobí ako silné sedatívum a celkovo tak oslabuje libido a prispieva k zvýšenému obsahu estrogénov v našom tele, to asi už nebolo tak jasné.

Sám som si týchto efektov nebol vedomý, až kým som sa skutočne nad tým celým nezamyslel a začal sledovať jasné prejavy dôsledkov na sebe samom a ľuďoch vôkol mňa. Osobne môžem teraz jasne prehlásiť, že večerná konzumácia piva mi nerobila dobre (ospalosť, záťaž obličiek, vnútorný chlad, zvýšená produkcia inzulínu), oproti večernej konzumácii červeného vína (pohoda, kreativita, vnútorné teplo, dobré trávenie).

Navyše, je dôležité hodnotiť aj pocit na druhý deň ráno, kde sa po rozumnej konzumácii kvalitného čistého suchého vína cítime úplne super, pričom po konzumácii piva poznáme skôr „feel like a shit“ rána. Dôvodom je najmä výrazný pokles cukru v krvi, ktorý zažívame práve keď to večer preženieme s rýchlymi sacharidmi (a tých má pivo veru dosť).

Vedecky ide o to, že pivo vyrábané z chmeľu (99 %), obsahuje prírodné fytoestrogény, ktoré práve výrazne inhibitujú produkciu voľného testosterónu a zvyšuju hladinu nežiadúceho typu estrogénu E2 (Estradiolu). To je aj samotný problém “zdravej” sóje, či ďalších xenoestrogénových potravín ako pšenica, spracované mliečne výrobky a polotovary, ktoré obsahujú umeliny a konzervanty.

Viac zaujímavých postrehov v súvislosti s vplyvom piva na zdravie v tomto diálogu:

 

To všetko prispieva k aromáze, nežiadúcemu procesu v našom tele, ktorého následky sa jasne odrážajú vo zvýšenej tendencii ukladať tuk, podľahnúť depresii či oslabenej schopnosti sústredenia a kritického myslenia. Viac o androgenómch a ich vplyve na kognitívne funkcie nádete v tejto zaujímavej štúdii Lekárskeho obzoru (najstaršieho odborného časopisu na Slovensku), ale aj v brutálnej štúdii o tom, ktoré alkoholické nápoje sú najsilnejším zdrojom estrogénov.

Triezvy pohľad na pitie piva, alebo ako si vybrať pivko za odmenu

Ako som už spomenul na začiatku, nebudem sa teraz hrať na svätca a úplne zakazovať čo i len kvapku piva či vína, keďže si myslím, že spoločenské pitie piva raz za týždeň vôbec nie je naším najväčším problémom. Dôležité je však mať nad vecou kontrolu a vedieť si správne vybrať. Preto aj pri pive odporúčam tak max 1-2 poriadne pivá za týždeň. Fintou je zistiť, či by bolo možné zabezpečiť pivo, ktoré nie je vyrobené z chmeľu, alebo je jeho obsah minimálny. Z tohto pohľadu ma zaujalo práve konopné pivo a už len čakám na odpoveď z pivovaru, akým spôsobom sa toto pivo presne pripravuje. 

Záver 

Suma sumárum, všeobecne sa nedajú robiť závery pre každého. Určite sú ľudia, ktorí v pohode môžu zvládnuť 1 pivko denne a mať veci pod kontrolou. Realita je však taká, že to skôr prispieva k budovaniu zlého návyku ako dobrého. To platí najmä pre mužov, keďže na ženy to pivo až tak estrogénovo nepôsobí a dokonca vie v malom množstve vyvolať skôr dobrú náladu. Sacharidy a zvýšené vylučovanie inzulínu je však u všetkých rovnaké, a tak opäť len pripomeniem, že každý podľa vlastného sevdomia. Ako fintičku odporúčam citrón do piva, ktorý vie nie len osviežiť, ale aj čiastočne znížiť „damage“.

 pitie piva

 

Keď sa však pozrieme na celú vec zo socio-ekonomického pohľadu využitia potenciálu mladej generácie, osobne si myslím, že ak by sme sa stretávali viac v kaviarňach ako v pivárňach, tak vymyslíme viac konštruktívnych nápadov a percento úspešných mladých ľudí, ktorí sa realizujú a živia vlastnou prospešnou činnosťou, by sa výrazne zvýšilo. Len sa tak zamyslime nad obsahom rozhovorov pri pive v porovnaní napríklad s čajom, vínom alebo kávou…

Ďalšie články o vplyve nápojov na naše zdravie:

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.