Michal Truban, Prečo neustále skúšam vylepšovať životosprávu ?

michal truban

Hovorí Vám niečo firma Websupport? Skvelá vnútrofiremná kultúra, ktorú často prirovnávajú k slávnemu Googlu? Mladý a priateľský “CEO”, ktorý sa na nič nehrá, robí veci tak ako cíti a motivuje mladých k podnikaniu? Áno, ide o Michala Trubana a celú partiu okolo, ktorú dal dokopy a spoločne tak realizujú jednu z najúspešnejších dravých slovenských IT firiem Websupport.

Keď som sa začal pohrávať s realizáciou vlastného “life-style” podnikania, tak jednou z prvých inšpirácií bol práve Michal, ktorého som ešte pred dvoma rokmi bombardoval s mojím nápadom realizovať skutočne silný produkt, ktorý by ľuďom priniesol nielen pôžitok, ale najmä zdravie a podporu výkonu. Nejaký čas prešiel, a tak sme sa s Michalom opäť dali do reči v rámci našich spoločných záujmov, a to najmä v oblasti tzv. “BioHackingu”, čo v preklade znamená hľadanie najlepších ciest pre zlepšenie svojho výkonu a vnútorného sebarozvoja.

Myšlienka “Biohackingu” je aj cestou tohto blogu a mojej posadnutosti v hľadaní tých najlepších vychytávok z oblasti výživy, tréningu a skutočných prírodných doplnkov výživy (tzv. michal trubanPowerfoods), ktoré vedia aj v malom množstve poskytnúť veľký úžitok.

Nechajme však moju cestu, vyspovedajme Michala trochu netradične a inšpirujme sa jeho postojmi a názormi na “BioHacking”. Nebudeme sa baviť o tajomstve úspechu Websupportu, o ktorom si môžete prečítať vo viacero výborných interview a článkoch na webe. Radšej sa priamo opýtame na jeho konkrétne aktivity, zvyky, či obľúbené jedlá a nápoje, ktoré sú súčasťou Michalovej životosprávy. Poďme na to…

Michal Truban, aký je tvoj postoj k životospráve a čo by si odkázal mladým ambicióznym ľuďom, ktorí chcú preraziť v súčasnej superrýchlej dobe a často zanedbávajú svoje telo?

Životospráva bola (a asi aj je) moja veľká slabina. Strašne milujem jedlo, chute, hlavne cukor a sladké. Pivo, víno ani nehovorím. Postupne som aj hlavne kvôli triatlonu začal stravu meniť. Pretože na triatlone sa hovorí, že strava je štvrtá disciplína. Neuvedomoval som si, aký vplyv má na môj výkon to, či sa prežeriem alebo som hladný, či jem plnohodnotné potraviny alebo umelú zlobu. Teraz viem, že dopad stravy je zásadný, či už na pracovný alebo športový výkon (kde je to samozrejmejšie).

Teraz dokonca experimentujem s ketegenic diétou (veeeľmi málo cukrov). Uvidíme, ako to zapadne do endurance športu, akým triatlon je. Zatiaľ pohodka.

Viem, že veľmi rád beháš a dokonca si už postúpil k tomu, že trénuješ na triatlon? Aké boli tvoje začiatky? Vždy si bol športovo založený, alebo si začal behať skôr z povinnosti?

michal trubanŠport ma bavil už od malička. Na vysokej škole to pokračovalo a teraz mávam 10-15 hodín tréningu týždenne. Behanie je pre mňa neskutočný relax a model toho, ako to funguje na svete.

Viem o tebe, že si od mlada zmenil viacero vecí na základe tzv. “Biohackingu”, a teda vlastného zlepšovania. Vedel by si opísať “AHA” moment, či už to bolo stretnutie s nejakým trénerom, alebo dobrá kniha?

Základy mi v tomto dal môj prvý fitness tréner Milo (trenermilo.com). Vysvetlil mi, že kuracie prsia hawai s hranolkami a cesnakovým dressingom z búdy pri intráku zaliate pár pivami naozaj nie je to pravé. Druhú veľkú vlnu informácií som získaval z blogu Vlada Zlatoša. Postupne som zistil ako používať doplnky výživy, aby som lepšie regeneroval a bol pripravený na ďalší tréning. Čo je v triatlone najdôležitejšie.

Keby si mal niekomu poradiť 5 jednoduchých pravidiel, ako schudnúť, zlepšiť kondíciu a zvýšiť energiu, čo by to bolo?

Pri chudnutí je jednoznačné pravidlo č. 1: znížiť príjem sacharidov. 2. Menej piť alkohol a fetovať :).  3. Viac športovať. 4. Viac spať.  5. Menej stresovať.

Poďme trochu k mojej obľúbenej gastronómii. Vieme predsa, že ak človek vie ako na to, tak si môže vychutnávať aj skvelé jedlo, bez strachu. Ktoré sú tvoje Top 3 jedlá, ktoré by si odporučil svojim známym na večeru?

truban rozhovorMám rád mäso. Najlepšie hovädzie. Čiže číslo jedna rozhodne medium rare (až rare) filet mignon s grilovanou zeleninou. Na druhej priečke mám sushi. Pre mňa víťazí kombo lososových a tuniakových nigiri alebo také isté sashimi. Na tretie miesto asi hovädzí (aj kurací) vývar. Kedysi som vývary moc nemusel, víťazila u mňa kapustnica. Ale ako trénujem, tak po pretekoch alebo ťažkých tréningoch je to ako dar od boha.

Ok, jedlo by sme mali, čo však nápoje? Asi sa nebudeme hrať na to, že by sme si aj tu nedopriali kvalitku… Viem, že obľubuješ kvalitnú kávu a víno. Čo by si v tejto sfére odporúčal ako tvoje obľúbené vylepšováky?

Čistá voda je da best. Víno je hneď za ňou :). Takéto ma napríklad bude čakať v cieli Ironmana v Nice. Ak sa tam teda dotrepem. Ak nie, tak bude musieť ešte vydržať.

Káva je pre mňa neoceniteľná. Vie ma dobre nakopnúť aj v práci, aj na tréning.

V rámci kávy, aký je tvoj názor na organickú kávu, ktorá je pražená na Slovensku? Ako vnímaš súčasnú kvalitu kávy, ktorú pijeme na Slovensku?

Pre mňa je najsmutnejšie, že aj v pomerne drahých a luxusnejších reštauráciách na Slovensku dostaneš zlú kávu. A pritom sám si doma aj na automate spravíš omnoho lepšiu. To je trošku fail. Ale na druhú stranu sa to hýbe poriadne dopredu (aj vďaka podobným aktivitám, čo robíš ty).

Mal si možnosť testovať “Power Coffee Espresso blend“ a zároveň vyskúšať aj náš recept “Power Coffee”- super náhradu raňajok, pri ktorej namiesto jedla  len pridáme do kávy za lyžicu kokosového tuku, masla a dochutíme trebárs škoricou. Aké máš z toho pocity?

powercoffeePred rannými plaveckými tréningmi neraňajkujem a toto mi prišlo ako vhodná náhrada. Ešte sa s tým musím viac pohrať, či sa mi oplatí chodiť nalačno alebo dať si toto. Každopádne to človeka vybudí. Podľa mňa je to super pre ľudí, čo sa snažia kávou zaháňať hlad :).

Čo sa týka samotnej Power coffee, tak chuťovo mi úplne sedí a rozhodne patrí k tým kvalitnejším, čo si môžete kúpiť.

Hovoríš teda, že ťa zaujala myšlienka kávy s tukom. Mnohým ľuďom sa to zdá byť odporné, ako to sadlo tebe?

Na podiv je to celkom chutné. Poznáte to pravidlo, že čo je zdravé, to nie je dobré. Tak tu to neplatí. Každému, keď to hovorím, tak ho natiahne. Myslel som si to aj ja. Ale fakt mi to chutí. Ale zas ja som v rámci športovej a zdravej stravy do seba natlačil už aj iné odpornosti. Napríklad brokolicu 🙂

Michal, ďakujem veľmi pekne za tvoje inšpiratívne odpovede a verím, že tebe, ale aj celému tímu vo Websupporte, Power Coffee spríjemní každý “Power” deň a spoločne s ďalšími fintičkami, ktoré pripravujem, poslúži k správnej životospráve celej bandy vo Websupporte.

Diky moc a teším sa aj ja.

Michal píše aj príjemné motivačné články na svojom blogu (blog.truban.sk), ktoré vďaka svojmu optimistickému charakteru určite stoja za pozretie. Viac športovej téme a triatlonu sa venuje na svojej stránke cesttres.sk.

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.