Recept na vylepšené bryndzové halušky bez múky

halušky bez múky

Dajú sa halušky bez múky vôbec urobiť ? Bryndzové halušky sú klasika a originál je len jeden. Ten si dám raz za čas niekde na salaši.  I keď mi je potom väčšinou ťažko, tak chápem, že niekomu ten zážitok za to stojí… Mne však čím ďalej tým menej a tak som zapol moje gastronomické závity a skúsil pripraviť bryndzáky oveľa efektívnejšie. Vyskúšajte netradičné halušky, ktoré sú ľahšie, rýchlejšie a podľa mňa vám isto zachutia. Niektorým možno aj viac ako originál…

Prečo sú bryndzové halušky ťažkým jedlom?

Každý z nás je iný, ale asi to poznáte, že keď s chuťou zjete tanier pravých halušiek s bryndzou a slaninou, tak potom toho asi veľa nezacvičíte. Jednoducho aj keď to strašne dobre chutí, tak práve pri bryndzových haluškách narážame na problematický “pizza efekt”. Ten efekt je o tom, že  kombinujete rýchle škrobové sacharidy  (biela ale aj iná múka) s nasýtenými tukmi (bryndza, slanina, smotana) a tak si zabezpečíte riadnu glykemickú a kalorickú nálož, ktorá u väčšiny ľudí spôsobí ukladanie tuku a v tomto prípade môžeme identifikovať aj vplyv na zlý cholesterol. 

halušky bez múky

Viac si už doštudujete napríklad v tejto, podľa mňa užitočnej  knihe… Ak si ale správne interpretujete Paleo princípy, tak je veľká šanca, že vám budú fungovať. Správne Paleo práve rieši to, aby ste nekombinovali saturované tuky s koncentrovanými škrobovými sacharidmi. Tak aj v prípade halušiek urobíme šikovné zámeny a vykašleme sa na múku. Získame nie len ľahšie halušky, ale aj čas, keďže sa nás nebude týkať zdĺhavý proces prípravy cesta a odvárania halušiek.

1. Halušky bez múky:  Karfiolové bryndzáky

Celá finta je v tom, že si halušky spravíme z karfiolu. Pozor len, aby ste ho nerozvarili. Pre mňa ideál, taký al dente. Tak vám aj viac vitamínov v surovom strede ostane a nebudete jesť blato.

Ingrediencie pre 2 osoby:

  • Karfiol 400g (1 hlava)
  • Bryndza (150g)
  • Kyslá smotana (150g)
  • Slanina (100g)

Postup:

  1. Očistite karfiol a nalámte alebo narežte na kúsky veľké ako halušky.
  2. Uvarte ho v horúcej slanej vode 5 minút AL dente.
  3. Popražte slaninu a ak chcete, tak aj cibuľku.
  4. Zmiešajte bryndzu s kyslou smotanou.
  5. Buchnite na teplý, ale s kuchynskou servítkou vysušený karfiol.
  6. Prelejte s popraženou slaninou a cibuľou.
  7. Servírujte kľudne aj s rukolou alebo listovým šalátom.

 

2.Halušky bez múky: Zemiakové bryndzáky

Tu je zase finta v tom, že sa len vykašlete na múku a ako základ využijete zemiaky alebo dokonca aj batáty. Opäť pozor, aby ste ich nerozvarili. Osobne už potom nemiešam bryndzu so smotanou, ale dám si priamo čistú a skôr zapíjam jedlo studenou žinčicou. Bryndzu preferujem nepasterizovanú a rovnako aj žinčicu, čo najhustejšiu a najmenej spracovanú.

halušky bez múky
Banduročky s bryndzu 🙂

Ingrediencie:

  • Zemiaky na kocky (300g)
  • Bryndza (150g)
  • Kyslá smotana (150g)
  • Kefír (0,3-0,5 l)
  • Slanina (100g)
  • Cibuľa (1 Ks)
  • Cesnak (1 stručik)

Postup:

  1. Očistite, ale nešúpte
  2. Uvarte v horúcej vode pokrájané na mesiačiky aj so šupkou. Je pod ňou najviac vitamínov a keď ich nerozvaríte, tak aj veľa ostane.
  3. Popražte slaninu a ak chcete , tak aj cibuľku.
  4. Buchnite bryndzu na teplé zemiaky.
  5. Prelejte s popraženou slaninou a cibuľou.
  6. Zapite s domácim kefírom alebo žinčicou.
  7. Pretlačte cesnak, ak na vás niečo ide, alebo ak nechcete, aby na vás niekto išiel 🙂

Zdroje bryndze, žinčice, slaniny ak máte overené, napíšte do komentov. Ja bryndzu v komerčnej sfére kupujem Kochanovskú nepasterizovanú a tuším dostať aj v Bille alebo na Freshmarkete v BA nájdete isto. Mimo Ba, budem rád ak sa podelíte o zdroje. Ja môžem na východe odporučiť Kochanovce a Dlhú nad Cirochou.

Ak nedávate bryndzu tak pre oba recepty, kľudne odporúčam – kozí krémový syr alebo čerstvý ovčí podrobiť. Možností je milión a vôbec to nemusí byť náročne. 🙂

Vyskúšate? Napíšte mi vaše skúsenosti do komentov a možno aj ďalšie recepty vymyslíme.

P.S.: Myslím, že je to celkom ekonomické jedlo aj pre študentov, také zemiaky s bryndzou a slaninou. Minimálne určite lepšie ako hranolky, hot dogy a bagety, zapekanky a iné somariny, z ktorých potom vychádzajú po 5 rokoch štúdia, síce vzdelaní, ale aj  riadne pribratí mladí ľudia.

Zaujal vás obsah tohto blogu a chcete dostávať nekonvenčné inšpirácie do života na 100%?

Prihláste sa klikom na odber newslettera. Zadarmo! 🙂

Získajte nové tipy pre aktívny životný štýl a výhody pre nákup špecialít z portfólia Powerlogy.

18 Odpovedí

  1. Dnes som konečne urobila karfušky a zbaštili sme ich ako hladní vlci
    Karfiol som uvarila a po scedení „prerušila“ na panvici v ktorej som predtým urobila slaninku
    Zmiešala som ich iba s bryndzou (bez smotany..) a myslím že bude čoskoro repete. Veľmi nám to chutilo

  2. Skúšal som a musím povedať, že boli perfektné. Chuťovo skoro aj ako klasické. A to som si myslel, že bez klasických nemôžem žiť. Ale dá sa vydržať a keď som objavil tento recept, už mi ani chýbať nebudú.

  3. Finta halusiek je v tom, ze ani na salasi ich nevedia urobit ci masiar slaninu zaudit. Muka pouzita ma byt minimalne. A to ze bryndza z obchodu je takmer nepouzitelna bez ohladu na sezonu recept tohto na prvy pohlad jedla co uz preslo travenim uplne zabije. Slaninka do chrumkava zcasti oprazena, jasne ze nie „anglicka“ ci vyrobena z plastu. Bryndza moze byt nariedena mliekom a i tak ma vyraznu chut.
    Dovolim si tvrdit ze bryndzove halusky malokto skutocne jedol, kedze suroviny je tazsie zohnat ako na „surovu rybu“. Chut bryndze a opecenej slaninky… spojene z chutou zemiakov. A nie nejake cestoviny kde zemiak nezabludil, brynza bez chuti, zo slaninou co sa ani oprazit neda…
    Nenahradzujte overene, i ked casto zabudnute postupy. Potom sa lahko stane gurmanskym zazitkom pozretie hamburgeru, z chutovym orgazmom niekde z obcerstvenia ci kulinarstvo uvarit spagety „al dente“ a skor to posoby ako by som ryzu vylepsil pridavkom slovenska… i taka bola ci je, a je to cokolovek iba nie ryza…

  4. Popravde…som clovek, ktoreho od detstva krmili karfiolom zasadne vyprazanym. Dnes som tieto karfiolove halušky skúšala po tréningu. Je to rýchle. Vizuálne VEĽMI pripomína ozajstné halušky. Chuťovo takmer vôbec ALE! Keď to veľmi dobre zamaskujete pod bryndzu a slaninu a štedro zapijate.. mozog sa da relatívne dobre oklamať. Pustite si k tomu film alebo inak zamestnajte hlavu.. a miestami budete mat pocit ze je to skoro ok Da sa to jest ale neužívam si to. Čo už…táto obeta bude ťažká…

    1. Katka nerobte obety ak vám to nechutí ….Je milón ďalšich receptov a spravte si trebárs cuketu a sladké zemiaky na masle a na to dajte bryndzu. Ak vám ale chýba múka, tak to nám asi len dokazuje, že sa na nej predsa len buduje nejaká závislosť.

  5. Dobrý den,nevím,co mají brambory s brynzou společné s HALUŠKAMI, Tohle jsou pouze brambory s brynzou a slaninou,ale opravdu né halušky.

    1. Janka viete čo majú podľa mňa spoločné ? Okrem múky všetky ingrediencie a keď to jete, tak môžete mať podľa mňa rovnaký zážitok ako z halušiek. S tým rozdielom, že vám nebude tak ťažko…Ale ak chcete halušky, tak skúste pohánkovú múku ako lepšiu alternatívu.

    2. Originál slovenské halušky od babičiek sú vyrábané zo zemiakov a keďže pointou je vyhodiť z jedálnička múku tak asi to na tom bude 🙂

      1. A čím chceš tie zemiaky akože spojiť? Je vidno že si asi v živote halušky nevaril. A to tej muky ide naozaj hodne, aby to malo akú takú konzistenciu a vo vode sa nerozpadávali keď sa hádžu.

  6. Super recepty, uz ich robim.. ;))

    Namiesto varenia karfiolu vo vode ho radsej naparujem. Nielenze je mensia sanca rozvarit, ale uchova si aj viac mikrozivin (kedze nulovy unik do vody).

    K zemiakom odpoviem Martinovu otazku – ja nechavam zemiaky zostarnut, cize odstavim, nech vychladnu, idelane aj do chladnicky, ci kludne druhy den. Po opatovnom ohriati sa cast obycajneho skrobu zmeni na skrob rezistentny a tento nielenze pripomina skor klasicku vlakninu, ale je to tiez PREbiotkum, cize nakrmi dobre crevne bakterie. Ako decko som cerstve klasicke halusky velmi nemohla, nafukovali, ale ked boli ‚odstate‘ a prihrievane, tak a potom zacala ‚obzieracka‘ a bez nasledkov.

    Napokon, vsimla som si, ze americania predavaju skrobovy prasok vo velkom uz ako lacne prebiotikum.. Nuz ak nemate problem s jedom solaninom, tak preco nie..

    Co sa bryndze tyka, kazdym rokom vidim, ze je viac a viac miest, kde maju ovciu cistu.. Podla mna je najlepsie sa pytat u predajcov alebo rovno navstivit vyrobcu. Keby este tak pouzivali prirodnu sol, to by bola parada.

    Alternativne robime doma aj ‚halusky‘ s kyslou kapustou, lebo bryndzu niektori nemozu, a vtedy pohanka, karfiol a sladky zemiak ako zaklad idu vyborne dokopy. No tu nesmie chybat navrch slanina ci klobasa, ta zelenina tak lepsie chuti a navzajom sa tieto veci doplnaju aj nutricne.

    1. No fajn, ale zelenina i zemiaky by sa nemali na druhý deň ohrievať, pretože sa v nich vytvára pre organizmus škodlivá, jedovatá látka., podobne ako v špenáte. Treba zjesť kým je čerstvo uvarené.

      1. Gabi, no to záleží…
        Niečo som o tom čital, ale tu si myslím, že sú to malé toxíny, ktoré zdravá imunita úplne hravo porieši…Možno u pár individuálov, čo napríklad majú histamín problémy a tak . Inak by som to ale až tak dramaticky nevidel.

      2. Gabi, ak mas na mysi latky s obsahom dusika a ich premeny na karcinogeny, tak toto uz veda posledne roky zase zmenila nazor a dokonca sa pokladaju niektore za uzitocne..
        Asi plati vsetko s mierou, zavisi aj na individualite, co nam z toho jedla a tych toxickych latok narobia nase specificke crevne bakterie, ako ich spracuju. Takisto je dolezite, ako casto to jedlo jedavame.. Ak mame zemiaky 2x do mesiaca, asi to netreba zas tak riesit. Myslim, ze tu sa vsetci zhodneme, ze zemiaky vlastne nepotrebujeme? A inu zeleninu samozrejme druhy krat ohrievat netreba, lebo pride o vacsinu vitaminov. Ked sa zacneme zaoberat detailami, najdeme prirodzene toxiny vzniknute v kazdom ohrievanom ci prazenom jedle a takisto ich najdeme v surovom jedle, mozno i viac. Ale ludstvo si na ne tisicrocia zvykalo a vacsina sa tomu geneticky prisposobila, horsie ze dnes mame toxiny, ktore tu este pred 100 rokmi neboli a nase ubohe tela nevedia co s nimi.

  7. zdravim, velmi pekny clanok, tie karfiolove halušky som uz skusal, a chutia mi viacej ako tie zemiakove…. len mi nieco nesedi, pisete ze by sa nemali miesat saturovane tuky s rychlymi škrobovymi sacharidmi ak nechceme „pizza efekt“ , a zemiaky ktore spominate su predsa škrobova potravina a v druhom recepte ich odpourcate so smotanou, slaninou a bryndzou co su potraviny, ktore obsahuju saturovane tuky… ako to potom vlastne je? mozno som len nieco zle pochopil, alebo maju zemiaky az tak malo škrobu ze sa mozu kombinovat so saturovanymi tukmi? asi bude zavisiet aj od mnozstva zemiakov v porcii ci? dakujem za odpoved….

    1. MArtin toto presne ma napadlo a po pravde máte pravdu. Treba menej zemiakov, nerozvarené a aj tuky v tomto prípade nemôžu byť neobmedzené…
      TAkže dobrý point a zemiaky nerozvárať a ideálne to jedlo dať po tréningu a ako náhradu haluˇiek, keď už príde chuť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.