Prečo ma inšpiruje Starbucks aj keď predáva priemernú kávu

IMG_3923

Na Slovensko prišiel Starbucks… Polovica ľudí nadáva, polovica je z toho nadšená. Či chceme, či nie, Starbucks bude určite úspešný aj na Slovensku. Pýtate sa prečo? Veď pracujú s priemernou komerčnou kávou čapujúcu do plastových pohárov! Nie ste sami, pýtam sa to aj sám seba a najmä preto, lebo to beriem ako príležitosť… Vďaka nej môžeme všetci výrazne zvýšiť naše šance na úspech.

Veď je to všetko len marketing…

Ako často ste sa vo svojom okolí stretli s týmto konštatovaním? Postrehnete to najmä u ľudí, ktorí majú podľa mňa radšej výhovorky a sťažovanie sa na celý svet, namiesto hľadania riešení…

Áno, treba si uznať, marketing veľkých hráčov potravinárskeho priemyslu je silný, rozpočty vysoké. Veľké firmy často spolupracujú s top agentúrami a tak aj emočný odkaz, ktorý komunikujú, je veľmi premyslene cielený. Občas mu dokonca podľahne aj uvedomelý konzument, najmä keď je hladný a v okolí nie je inej možnosti (dobrým príkladom sú letné festivaly, kúpaliská a školské bufety).

Na druhej strane si však myslím, že tak ako môžu robiť dobrý marketing veľké firmy, tak by ho mohli robiť aj menšie firmy – lokálni producenti, farmári a výrobcovia kvalitných potravín, ktorí skutočne prinášajú hodnotu. Oprieť sa o sladké potraviny je ľahké! Ľuďom chutia a vytvárajú istú závislosť… Nevylúčme ale šancu poctivým potravinám skrývajúc v sebe hodnotu plnochutnosti a poctivej práce. 

PicMonkey Collage

Problém malých producentov a ich ekonomickej udržateľnosti

Neviem ako vy, ale ja stretávam veľa ľudí, ktorí majú hodnotné produkty, ale absolútne ich nevedia odprezentovať a predať. Mnohí ako keby sa za nich až hanbili…

Skrátka historický vplyv socializmu je stále silným faktorom vplyvu na našu schopnosť  predať sa. Príkladom sú úžasné domáce vajíčka absolútne „pod cenu“ predávajúc sa babičkami na dedine. Žijú totiž v strachu – ak by ju dali vyššiu, tak ich nikto nekúpi, lebo uprednostní akciu v supermarkete. Takto potom malí producenti predávajú veci lacno a potom jajkajú, že z toho nemôžu vyžiť, neoplatí sa to a vo frustrácii zanechávajú svoje remeslo (samozrejme, česť výnimkám). Keď by sa však mali zamyslieť nad tým, aké aktivity spraviť pre lepšiu komunikáciu hodnoty vajíčok, tak sa do toho zrazu nikomu nechce…

farm-fresh-623251_960_720

Skúsme sa však zamyslieť, či práve aj v tomto prístupe nie je skrytý jeden z problémov lepšej dostupnosti kvalitných potravín a väčšieho percenta lokálnych producentov. Uvedomme si, že ak chceme podporiť poctivú výrobu, predaj z dvora a podobne,  cena takýchto produktov je automaticky vyššia. Nepoužíva  sa masová výroba a „malý farmár“, vinár, či „pražiar“, nezískava výhody z ekonómie rozsahu („economies of scale“).

Ok, marginálne náklady farmára sú o niečo nižšie, ale koľko z týchto producentov sa reálne zamýšľa nad business plánom a tým, či reálne dokážu prosperovať?

Myslím teda, že by sme sa mali prestať vyhovárať na marketing, ktorý je alfou a omegou, čo sa bude predávať a ako budú vnímať ľudia hodnotu. Povedzme si radšej, že ak dokáže niekto na milióny predávať sladké bublinky, tak sa musí dať vytvoriť záujem aj o kvalitné a čisté potraviny. Pretože tie sú drahšie iba z veľmi subjektívneho pohľadu. Objektívne sú drahšie práve spracované a komerčné potraviny, ktoré nie len že neprispievajú k zdraviu a vitalite, ale ho priam aj poškodzujú. Denno-denne sa o tom presviedča čím ďalej, tým viac ľudí, len škoda, že niektorí precitnú až keď je im naozaj mizerne…

Pravidlá marketingu platia pre všetkých rovnako. Tak sa poďme radšej orientovať na pozitívnu emóciu a motiváciu pre lepšiu životosprávu. Keď sa len tak zamyslím, tak cesta k úspechu vedie podľa mňa práve cez dobrú životosprávu. Vďaka nej zvyšujem moju produktivitu a šance na sebarealizáciu. Obeť zdravia a mojej produkčnej kapacity pre honbu za prehnanými majetkami, ktoré aj tak nikdy nevyužijem na 100%, mi tak príde nelogická. Na to, aby sme žili akurátne, to určite podmienka nie je…

Nie je káva ako káva a Starbucks to dobre vie!

Mnohí z vás, ktorí čítate moje články o káve a vyskúšali ste už ako chutí výberová káva, tak dobre chápete tento rozdiel. Pointou tohto článku nie je teraz vypísať detaily. Z mnohých komerčných káv seriózne povzbudenie nezískate, ale skôr sa pozrime na všetky skutočnosti skryté za vnímanou hodnotou kávy.

IMG_3912

Starbucks dobre vie, že väčšina ľudí nerieši kvalitu kávy, ale skôr emóciu, image a štýl… Na úplne prvom mieste je zážitok a osobný prístup. Aj keď bol Starbucks pri svojich začiatkoch výnimočný aj v kvalite ! Na americkom trhu začal robiť seriózne espresso, ale komerčná a expanzívna stratégia ich donútila k štandardizácii. Osobne si myslím, že ak by mal Starbucks svoju kariéru vybudovať v Európe, tak by dnes z toho veľký business nebol, pretože by vôbec nebol kaviarensky extra unikátny. Európa má totiž úplne inú a lepšiu kultúru kaviarní, ktoré majú svoju atmosféru. Tí, ktorí cestujete po Európe určite viete, čo mám na mysli.

IMG_3909

Avšak, Amerika je iný svet a práve vytvorenie príjemného a kultúrneho priestoru s vyššou kvalitou kávy ako bol americký štandard stálo za úvodným úspechom Starbucks. A nie len to! Aj keď si mnoho ľudí myslí, že meno a značka sa šíri samo, žije v omyle. V úvode boli dobré cielené investície (a nie malé), aby sa Starbucks dostal do národného povedomia.

V súčasnosti sú už niekde inde… Kvalita kávy klesla, ale oni vedia, že o to tu až tak nejde. Pretože ak si pýtate šľahačkové frapuchino s kilom cukru, tak top kvalita kávy vám tam určite nechýba… A to, či je to zdravé a či z toho získam serióznu energiu pre telo rieši len veľmi málo ľudí…

Viac o tom, prečo instantná káva, kapsulové kávy a rôzne komerčné zmesi seriózne nepovzbudia a organizmu viac škodia ako pomáhajú sa dočítate v pripravovanom článku. “Nie je káva ako káva, nielen pre obsah kofeínu”.

Ako ma teda inšpiruje Starbucks?

Jednoducho – marketingom! Ale nie preto, že by som potreboval vybudovať nejaký takýto megalomanský business… Ale preto, aby sme zúžitkovali najlepšie praktiky a dokázali zlepšiť marketing poctivých a zdravých potravín. Prvé lastovičky na Slovensku už máme a v Bratislave, či krajských mestách nájdete niekoľko dobrých kaviarní, kde si dáte okrem dobrej kávy aj zdravé jedlo.

Powerlogy vs Starbucks

Tieto podniky, pekárne, cukrárne, či vinárne, však nie sú úspešné preto, lebo zdravé jedlo je trend a ide to samo! Tieto podniky tvrdo makajú na marketingu, aby komunikovali aj vyššie ceny a hlavne hodnotu, vďaka ktorej dokážu byť ekonomicky udržateľné.

Takto vidím aj zmenu správania v mojej mladšej generácii Y a následne aj u študentov, kde stretávam už oveľa vyššie percento uvedomelosti a odmietania spracovaných potravín a lacných fastfoodov.

Verím, že časy sa menia a teraz nejde o to, že by ste si nemali dať v Starbuckse kávu. Pre mňa skôr ide o výzvu vytvoriť alternatívu, ktorá bude ľudí baviť ešte viac a bude aj zdravá. A tak ako v káve chutí cukor a sladké sirupy, tak v nej môže chutiť aj pravé maslo s kakaom,  či kokosová šľahačka s trochou medu a pravou škoricou. Navyše, ak vám takýto nápoj dodá nie len zážitok, ale aj serióznu energiu pre váš mozog.

A potom nemusíme špekulovať o tom, koľko Starbucksov bude na Slovensku a či je to dobrá káva. Ľudia si svoju hodnotu vyberú, pretože EAT SMART – FEEL GREAT neoklameme 🙂

Zaujal vás obsah tohto blogu a chcete získať inšpirácie pre zlepšovanie životosprávy?

Prihláste sa klikom na odber newslettera a získajte aj výhodné ceny na inovatívne produkty od Powerlogy.

4 Odpovede

    1. Jakub tu neje ziadny recept zazracny len si pozriet na youtube, ako sa v mokke pripravuje kava! Espresso sa pripravuje na stroji, ale mokka vie byt vyborna silna kava, podla tradicneho talianskeho pristupu, kde cez kavu ide horuca para a produkuje sa silny extrakt. Ten vsak aj zalezi od hrbky mletia a s tym sa mozes pohrat.
      Je to tak oki ?

  1. opať članok o nicom. ceny od drobnych farmarou nemusia byt vyzsie. ani kaviarne s drahsou kavou nemusia byt vzdy drahsie? otazka na maslo v kave je ze ked vypijem take priklad styry kavy kolko prijmen z toho zivocisnych tukov nestacia mi uz tuky obsiahnute v kvalitnej kave? nebude to zdravotne len o nieco maly rozdiel ako od hore spominanej znacky. Odkial cerpas informacie ohladom kvality kavy? Neuviedol si ziaden zdroj resp. existuje zrovnavajcia studia kavy /retazcova s vyberovou a porovnanie cukrovanej kavy a kavy s pravym maslom? *Seriozna energia pre vas mozog to* ? sak si tam spomenul len samy tuk a jediny sacharid/palivo pre mozok/ je med ktory svoju vyzivovu hodnotu strati ked ho das do horucej kavy. Ak si chcel napisat clanok na podporu drobneho predaja a farmarov tak to velmi nevyslo 🙁

  2. Howdy would you mind letting me know which webhost you’re working with?
    I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.

    Can you recommend a good hosting provider at a fair
    price? Cheers, I appreciate it! http://www.yahoo.net

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.