Nabitá kuchárka – recenzia novej knihy

IMG_3640

Zbierok receptov a inšpirácií ako žiť zdravšie, ľahšie a viac vo fitnes štýle je milión. Prečo však väčšina zlyháva? Vzdáme to, vykašleme sa na vec, alebo sa nevzdáme a budeme pokračovať v procese hľadania a skúšania? Nabitá kuchárka vám môže výrazne zmeniť život! Avšak, len vtedy, ak príjmete vašu nedokonalosť a zaujmete správny prístup.

Kto stojí za knihou a v čom je unikátna?

Hlavným lídrom a realizátorom knihy je Janka Šimkovičová, ktorú osobne poznám a môžem len úprimne povedať, že má v sebe silný oheň proaktivity. Mama dvoch detí, zakladateľka portálu cvičte.sk, ktorý každoročne číta viac než 1,3 mil. fanúšikov zdravého životného štýlu a autorka aj ďalších úspešných bestsellerov z oblasti motivácie pre zlepšovanie životosprávy.

Dusan plichta a Maros MolnarJanka do nabitej kuchárky vyberala tých najlepších slovenských trénerov a výživových špecialistov, ktorí majú so svojimi klientami reálne a dlhodobé výsledky.

Je pre mňa cťou, že som sa tam dostal aj ja so svojim nekonvenčným prístupom k raňajkám a snackom. Dostať sa tak do jednej knihy s osobnosťami s reálnymi výsledkami, ktoré majú svoje overené návyky a poznatky, ktoré pomohli už nejednému človeku zmeniť život, je pre mňa radosťou.

 

A teda, v čom je podľa mňa táto kniha unikátna?

Páči sa mi hlavná myšlienka, že neriešme zdravie ako absenciu choroby, ale ako vysokú energiu pre realizáciu svojho vlastného potenciálu. Namiesto klasického odkazu “schudni”, zameraného čisto na povrchný výzor a porovnávanie sa, nájdete v knihe inšpiratívne rozhovory, ktoré vás prinútia prehodnotiť taký klasický a konzervatívny, alebo jednostranný prístup k jedlu ako k nejakému číslu, alebo kalórii. 

Či už chcete byť silným a úspešným športovcom, študentom, otcom, mamou, alebo dokonca začať realizovať nejaký vlastný projekt, tak budete potrebovať veľa energie. Energie, ktorá už aj z antropologickej podstaty nemôže závisieť len od čísla prijatých a vydaných kalórií, ale od komplexnejšieho vnímania samého seba, svojich emócií a našich hodnôt a presvedčení. 

Hlavný odkaz: jedzte pre energiu počas celého dňa!

Alebo sa vzdelávajte a budujte si vnútornú motiváciu o tom, prečo by ste mali jesť inak ako väčšina. Osobne som sa do projektu zapojil aj preto, že mi sedí s mojou filozofiou “EAT SMART, FEEL GREAT”, podľa ktorej vyvíjam aj produkty Powerlogy.

Nabita kucharka recenzia knihy

 

Asi sme sa už všetci stretli s tým, že sa nám proste nechce! Nejak chýba motivácia, energia, či dokonca chuť do života. Často si myslíme, že máme slabú vôľu a rýchlo si nájdeme odôvodnenie, prečo ostať v priemere a prečo radšej neriešiť. Čo ak by to však celé mohlo byť aj inak? Čo ak stačí nájsť svoju efektívnu životosprávu a výrazne tak eliminovať depky, prepady energie, nervozitu, stres a celú emocionálnu nestabilitu?

Životospráve pre vysokú energiu sa už venujem nejaký ten rok a musím pokorne uznať, že to zďaleka nie je len o jedle. Faktorov, ako sa dozviete v knihe, je viac. Avšak, ak chcete naozaj rásť, tak sa treba vzdelávať a budovať si vedomie o tom, čo je pre vaše telo a myseľ dobré. Čo vám dáva energiu a čo vám ju na druhej strane berie. Lebo minca má vždy dve strany, alebo svet vždy bude fungovať “jing-jang” a je len na vás, na ktorú stranu chcete upriamiť pozornosť…

Nabita kucharka recenzia knihy dusan plichta

Osobnosť, ktorá ma zaujala: Nina Menkynová

Ako som tak listoval receptami a skenoval myšlienky a rozhovory v knihe, tak som sa pristihol ako hltám rozhovor s profesionálnou terapeutkou a školiteľkou jogy, Ninou Menkynovou.

 

Jej myšlienky so mnou tak rezonovali, že vám ich sem chcem spísať do bodov. Pozastavme sa a trošku nad nimi popremýšľajme.  

  • práca s energiou je o tom, aby sme deň prežili naozaj naplno
  • energia má svoj primárny zdroj a funguje neustála obnova
  • kritickým faktorom v súčasnom prostredí, kultúre a uponáhľanom životnom štýle sa stáva sila vedomia, schopnosť koncentrácie a eliminácie pokušení o našu pozornosť
  • žijeme taký život aký je náš dych – nejde pritom o hlboké, ale o vedomé dýchanie
  • to, či sú veci v našom živote negatívne, alebo pozitívne je len naša nálepka. Najťažšie je budovať schopnosť akceptácie bez posudzovania.
  • na čo človek upriamuje pozornosť to rastie, alebo to získava na dôležitosti
  • beh, plávanie, ale aj iný šport môžu byť pre niekoho ako joga ak to robíme vedome a precítime to. Lebo veľa ľudí len cvičí, ale len málo preciťuje.

Viac inšpirácie od Niny, ale aj ďalších osobností nájdete v knihe. V rámci receptov sa mi hneď zapáčili tukové bomby od Miša Patakyho, alebo jeden z najlepších makových koláčov aké som kedy jedol: bezlepková maková galette od Lenky Mančíkovej (prepáč babička, robíš skvelé makovníky, ale po Lenkiných mám viac energie a chutia minimálne rovnako 🙂 ).

Bezlepkova makova torta  Lenka Mancikova

Ak nie ste pripravení čiastočne zlyhať a skúšať nové veci, tak kašlite na to!

Tak ako pri všetkom, tak aj pri odporúčaných receptoch, odporúčam aplikovať kritické myslenie a vybrať si, čo je pre vás individuálne najlepšie. Priznám sa vám, že s niektorými výrokmi ako, že s prázdnym žalúdkom sa ťažko chudne, alebo, že treba jesť každé tri hodiny, alebo že bez cukrov a glukózy to nejde, v knihe nesúhlasím.

Na druhej strane však rešpektujem a neodsudzujem, lebo pri všetkom treba myslieť aj na kontext v akom to autor myslel. A pravdou je, že keď je napríklad žena v ťažkom stresovom období, tak nech je radšej častejšie, kvalitne a pomenej, ako si má robiť stres z nejakého čiastočného hladovania a rátania kalórií do 3 jedál denne.

bezlepkovy cokoladovy kolac dusan plichta

Vlastné experimenty a zlyhania sú asi najdôležitejšou cestou k úspechu. Avšak, len ak to nevzdáte.

Ak sa totiž pozriete na spoločnú vlastnosť, alebo princípy, ktoré aplikujú autori knihy, ktorí majú výsledky, tak prídete na to, že museli spraviť aj veľa chýb a nepodarkov, aby prišli na to, čo naozaj funguje a čo nie. Často si falošne myslíme, akí sú tréneri a osobnosti úžasné, že im všetko ide ako po masle. Avšak, realita je taká, že nikomu nič nejde po masle, no úspešný človek sa nevzdáva a jednoducho neustále hľadá, zlepšuje a chyby, alebo aj neúspech, berie ako lekciu.

Príklad: zvolíte si recept z knihy na bezlepkové palacinky a, samozrejme, že sa vám na prvýkrát nepodaria, nedržia a to čo ste si naložili na tanier má veľmi ďaleko od krásne nafotenej kompozície doladenej foodstylistom, ktorú máte pred sebou v knihe.

Čo robíme s konvenčným prístupom sťažujúceho sa Slováka?

Začneme nadávať, že načo sa tu s tým serkáme, veď klasické palacinky chutia deťom aj tak lepšie, manžel/manželka aj tak bude len šomrať a vysmeje ma, že či som už čisto BIO šibnutá/ý. Knihu hodím do police s tým, že síce fajn, ale nie pre mňa a ostávam vo svojej pohode a bez progresu.

Čo robí človek, ktorý má správny prístup?

Prizná si, že na prvý krát to nevyšlo, ale aspoň ochutná a vytestuje základnú chuť a kombinácie. Aj keď to vyzerá ako grcka. :-). Poštuduje, či naozaj dodržal recept a či mu niečo v postupe neuniklo. Hľadá ľudí, ktorým sa bezlepkové palacinky daria na nerozoznanie od klasických a priamo sa pýta, ako ich vymáknuť. Knihu používa ako vodítko a nie ako dogmu. Prispôsobuje podľa najlepšieho vedomia toho, čo mu prináša energiu a čo na sebe sleduje a pozoruje. A tak postupne získava kontrolu nad svojím telom a vedomosti o svojej efektívnej životospráve.

Ak s vami tiež rezonuje filozofia „EAT SMART, FEEL GREAT“, tak myslím, že vám kniha bude stáť za všetky drobné.

Či už si ju kúpite sami, alebo ju darujete niekomu ako darček. Aj keď si ju nekúpite, tak hlavne nezabúdajte, že je oveľa ťažšie prevziať nekomfortnú rolu lídra a byť pozitívnym vzorom pre vaše okolie, ako sa na to vykašľať, neriešiť a obhájiť si svoj komfort.

Nabita kucharka recenzia

Má to však jeden háčik! V komforte a pohodlí sa extra v živote neposuniete…

 

 

Jedna odpoveď

  1. Logika recenzie a pristup k zivotosprave je skvele spravovany…mam vela knih o teme a napriek tomu si asi knihu pojdem kupit..tzn.toto promo vyslo.
    Nazor „nechudni ale zi s dobrym pocitom a budes aj mat vzhlad aky si zasluzis‘ ma bavi viac ako bezduchy styling..
    Skedujem autora recenzii a tlieskam.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.