Môžu mať vybrané potraviny lepšie liečebné účinky než lieky?

nutraceutica

Interview s PharmDr. Jozefom Zimom, farmakológom, odborníkom špecializujúcim sa na liečivé účinky prírodných látok a funkčných potravín a zakladateľom www.nutraceutica.sk

Čo sú to funkčné potraviny? Je skutočne pravda, že veľa chorôb vieme liečiť zmenou výživy? Ktoré potraviny a prírodné extrakty môžu mať významný vplyv na naše zdravie? Sú prístupné pre bežného človeka? Líšia sa potreby nášho organizmu vzhľadom na ročné obdobie? Ktoré 3 doplnky majú najväčší efekt počas vlhkej jesene? Čítajte ďalej a dozviete sa, ako blízko majú najnovšie vedecké poznatky k prírode…

Pri písaní mojej „špeci“ kuchárskej knihy, v ktorej nájdete prehľadný a jednoduchý návod, ako sa pozrieť na komplikovanú otázku výživy, som sa práve pri výbere Top 11 Powerfood potravín a hlbšom štúdiu funkčných potravín dostal až k stránke www.nutraceutica.sk

Na moje prekvapenie som tam našiel skutočne komplexné a vedecky správne podchytené informácie, a tak mi to nedalo a hneď som kontaktoval Jozefa Zimu, „šéfa“ tohto projektu s tým, že by som rád sprostredkoval jeho úžasné poznatky ďalej a tlmočil ich mojim klientom a fanúšikom. Poďme teda vyspovedať pána Zimu a odpovedzme si na otázky sily vplyvu prírody na naše zdravie, ktoré sú podľa mňa niekedy prehnane spájané s ezoterikou.

1. Pán Dr. Zima, ďakujem, že ste prijali moje pozvanie na rozhovor a na úvod by som sa Vás rád opýtal, čo Vás podnietilo začať projekt Nutraceutica a aký je váš cieľ? Je pravda, že ste vyštudovaný farmaceut, ktorý tak trochu konvertoval a priklonil sa skôr na stranu prírody?

Vyštudoval som farmáciu a pracoval som vo farmaceutických firmách, neskôr v lekárni. Vždy som sa snažil všemožne pomáhať klientom prichádzajúcim do lekárne. Posledné roky sa však práca v lekárni postupne menila na mechanický výdaj liekov a podávanie igelitiek plných syntetických látok vo viere, že problém vyriešia. Ľudia sa stále viac a viac zaujímali o otázky typu „aké zľavy ponúkate, máte zľavové karty, máte konkrétny produkt bežiaci v TV reklame?“, namiesto otázok typu „ako sa mám čo najlepšie liečiť, čo robiť, ako si udržať pevné zdravie?“. Cítil som sa profesionálne zbytočný charakterom práce v lekárni.
V tom čase manželke náhle prepukla reuma a na rad prišli farmaká vrátane cytostatík. Vedel som, že musím niečo spraviť, inak cytostatiká naplnia svoju deštrukčnú úlohu a nevynechajú žiaden orgán v tele. Intenzívne som začal hľadať príčiny ochorenia a ich riešenie. Pomohli internetové zdroje z celého sveta a keďže angličtina nie je prekážkou, bolo z čoho čerpať. Manželka ako prvý krok na môj podnet hodila cytostatiká do koša a na rad prišli látky ovplyvňujúce zápal nachádzajúce sa prirodzene v potrave. Použili sme ich a to umožnilo postupne sa vyhnúť všetkým medikamentom. Bol to dlhý proces s drobnými pokrokmi, ale stav sa zlepšoval. Po 2 rokoch sa manželka zaobišla úplne bez liekov. To ma motivovalo v snahe pomôcť aj iným ľuďom. Uvedomil som si, že najúčinnejšou pomocou je vzdelávanie a poskytovanie informácií. Založil som projekt Nutraceutica s internetovou stránkou šíriacou najnovšie poznatky vedy týkajúce sa účinkov látok vyskytujúcich sa v prirodzených potravinových zdrojoch.

nutraceutica

2. Pojem nutraceutiká znie trošku komplikovane, možno až odstrašujúco. Vedeli by ste zjednodušene vysvetliť, o čo ide? Z čoho vlastne vznikol tento názov?

Pojem nutraceutiká vznikol spojením výživy a jej liečivých účinkov. Zo slova nutrition – výživa vznikla časť pojmu nutra-, druhá časť -ceutiká vychádza z pojmu farmaceutiká – látky s liečivými účinkami. Spojením vznikli nutraceutiká, prirodzené látky s funkciou výživy a zároveň schopnosťou ovplyvnenia zdravotného stavu, vedecky preukázateľnými farmakologickými účinkami. Žiaľ tento prirodzený trend chápania významu výživy a účinkov látok obsiahnutých vo výžive sa stáva v súčasnosti nežiadúcim. Európska komisia tlačí a dokonca postavila mimo zákon tvrdenia o liečivých účinkoch prírodných látok, potravín. Liečivé účinky sa tak stávajú patentovou výsadou registrovaných liekov alebo úradne schválených strohých formuliek o vplyve konkrétnej látky na „normálnu funkciu“. Je zakázané tvrdiť to, čo tisícročia ľudstvo využíva v liečbe, pokiaľ nebola vykonaná štúdia na tisícoch pacientov. Ale to je prakticky nemožné pri každej rastlinke, látke a účinku. V samoliečbe a využití prírodných, nepatentovateľných látok nastáva akási „doba temna“, a preto je o to viac dôležité poskytovať verejnosti potrebné informácie.

3. Je skutočne pravda, že veľa chorôb vieme liečiť zmenou výživy? Kde vidíte najväčšiu príčinu oslabenej imunity a vzniku zápalov?

Výživa je to najdôležitejšie, čo môže ovplyvniť imunitný systém. Väčšia časť imunity sa odohráva v tráviacom trakte, v črevách. Oblasť výživy sa zmieta v zastaralých dogmách. Pre imunitu má kľúčový význam napríklad vitamín D, ktorý komunikuje s 1200 génmi zabezpečujúcimi rôzne biologické procesy, vrátane imunity. K vzniku zápalov prispieva napríklad v súčasnosti typicky vysoká prevaha omega-6 tukov v potrave a zároveň nedostatok omega-3. Imunita reaguje príliš agresívne, bez kontroly protizápalovými mechanizmami. Dochádza k poškodzovaniu orgánov, výsledkom sú častejšie civilizačné ochorenia.

„Vedeli ste, že Slováci sú druhým najväčším spotrebiteľom antibiotík v Európe?“

4. Aké 3 funkčné potraviny a nutraceutiká by ste odporučili Slovákom ako najlepšiu prevenciu pre posilnenie zdravia? Sú tieto potraviny prístupné pre bežného človeka?

Odporúčam v prvom rade venovať pozornosť všeobecne nedostatkovým elementom. Jód ako „riaditeľ metabolizmu“, kontrolór delenia buniek, je v potrave vzácnosťou, je ho nedostatok v pôde a morské produkty sú nám vzdialené. Vitamín D je v prirodzených potravinách v malých množstvách, s príchodom jesene vzniká deficit takmer u každého z nás. Biologicky účinné omega-3 ľudia prakticky nekonzumujú, ryby sa jedia málo. Pokiaľ aj konzumujú rastlinné omega-3, ich skutočné biologické využitie je sotva 5%. Omega-3 z morských rýb sú v porovnaní s rastlinnými 20-krát účinnejšie. Aj preto vzniká deficit napriek faktu, že takmer každá rastlinná nátierka sa chváli sloganom „vysoký obsah omega-3“.

5. Stretávate sa s odporom ľudí voči nutraceutikám? Všimol som si, že ľudia si ich spájajú skôr s ezoterikou než s vedou. Zároveň, aký je váš názor na súčasné bežné medicínske praktiky?

V každej oblasti operujú aj podvodníci, preto logicky existujú ľudia s negatívnou skúsenosťou s nutraceutikami. Cieľom projektu Nutraceutica je poskytovať informácie umožňujúce nezávislé rozhodovanie ľudí v liečbe. Súčasné praktiky v EÚ zakazujúce voľné informácie na potravinách a vitamínoch smerujú skôr k potláčaniu informácií slúžiacich k samoliečbe, nie k „ochrane pred možnými rizikami“. Koľko ľudí zomiera na jatrogénne následky nežiaducich účinkov liekov? Môžete začať rátať od milónov. Ochrana EÚ pred informovanosťou ohľadom samoliečby a využitia tradičných prírodných zdrojov sa môže vypomstiť úpadkom zdravia, kolapsom zdravotníctva a nedostatkom zdrojov na liečbu.

6. Vráťme sa späť ku konkrétnym odporúčaniam. Je pravda, že naše telo má premenlivé nároky na výživu vzhľadom na ročné obdobie? Ako sa môžeme najlepšie pripraviť na sychravú jeseň a eliminovať časté choroby ako nádcha, chrípka, či aj depresie z počasia a celkovo oslabený imunitný systém?

345928-1280x800Kľúčový je vitamín D. Sychravá jeseň znamená nedostatok slnka a nedostatok vlastnej tvorby v pokožke. Takmer každý z nás má deficit vitamínu D. Je dôležité denne doplniť potrebné množstvá, nahradiť úlohu slnka. Infekcie môže podporiť aj príliš veľa cukrov, ktoré sú v potrave zastúpené nadmerne. Bakteriálne patogény sú závislé na získavaní energie z metabolizmu cukrov, kým naše telo dokáže využívať nielen cukry, ale aj tuky. Vyžime tento poznatok v náš prospech, pretože čím menej cukrov z potravy prijímame, tým ľahšiu úlohu bude mať naša imunita v zdolávaní infekcie.

7. Prečo je podľa Vás vitamín D taký dôležitý? Ako ho môžeme najlepšie dostať z bežnej stravy?

Vitamín D sa v tele mení na hormón riadiaci imunitu a tvorbu vlastných antibakteriálnych bielkovín a látok neutralizujúcich vírusové častice, plesňové toxíny. Je azda najdôležitejší a pritom je mu venované relatívne málo pozornosti. Laická verejnosť spája imunitu najčastejšie s probiotikami. Sú veľmi dôležité, ale bez následných signálov potrebných v každej jednej bunke sprostredkovaných práve vitamínom D nebudú na infekcie často stačiť.
Ideálny prírodný zdroj vitamínu D je olej z treščej pečene, obsahujúci zároveň nedostatkové biologicky maximálne využiteľné omega-3. Odporúčam aspoň 1 lyžicu tejto „zimnej omega-3“ denne, chrípka a nádcha sa Vás bude veľmi obávať, určite viac ako z vakcín, voči ktorým hravo zmutuje.

8. Je teda pravda, že potrebujem kvalitné zdravé tuky, ktoré sú možno dôležitejšie ako bielkoviny. Je ich však v našej bežnej strave dostatok alebo by ste odporúčali vybrané doplnky výživy? 

Tuky tvoria steny takmer každej bunky nášho tela. Majú mnoho funkcií. Je nesmierne dôležité vedieť, že tuky nie sú len „zlé“. Dokonca mnohé sú pre zdravie nenahraditeľné. Napríklad rybí olej s obsahom omega-3. Nemenej dôležité sú omega-6 tuky, avšak v potrave sú v nadbytku, preto sa im nebudem venovať, skôr by som chcel upozorniť na možné riziká prílišnej prevahy omega-6 tukov v diéte. Samostatnou kapitolou sú nasýtené tuky. Netreba sa ich vôbec obávať, zastaralé dogmy strašiace nasýtenými tukmi a aterosklerózou vychádzajú z negatívnych zistení použitia synteticky vyrábaných, hydrogenovaných tukov – margarínov. Margarínom sa treba vyhýbať, nemajú skutočne nič spoločné so zdravými nasýtenými tukmi prírodného pôvodu. Jeden z najzdravších nasýtených tukov je napríklad maslo alebo kokosový olej.

To znie skutočne zaujímavo a určite veľa z nás to inšpiruje k ďalšiemu štúdiu a získavaní informácií o prírodných potravinách. Ďakujeme za vaše podrobné vysvetlenie a za váš čas pre tento rozhovor. Som rád, že sa môžem oprieť o Vaše skutočne odborné znalosti a podľa mňa veľmi logické argumenty. Verím, že nutraceutiká môžu byť výborným riešením prevencie chorôb, posilnenia nášho zdravia a celkového výkonu. Dáva mi jasný zmysel investovať do každodennej dávky kvalitného prírodného extraktu namiesto umelých farmaceutických produktov, ktoré len krátkodobo hasia požiare.

Ak Vás dnešná téma zaujala, viac odborných článkov týkajúcich sa nutraceutík nájdete na www.nutraceutica.sk alebo ma kontaktujte pre osobnú konzultáciu, kde sa pozrieme na Vaše súčasné problémy, vyhodnotíme hormonálny profil a nastavíme stratégie pre postupnú, ale dlhodobú obnovu Vášho zdravia a výkonu.

Pili ste už poctivú organickú Power Coffee, ktorá môžeme kľudne zaradiť medzi nutraceutiká pretože nezakysľuje, zlepšuje pálenie tukov, ale hlavne podporuje fukcie mozgu?

Čítajte viac a začnite piť to pravé orechové

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.