Milujem olivový olej! A preto chcem 100% čerstvosť a len top kvalitu!

100% Olivový olej

Vedeli ste, že olivový olej patrí k Top 4 zdravým tukom v našej výžive? Vedeli ste však, že bežné oleje v supermarkete majú trošku ďalej od kvality, ako by bolo vhodné? Chcete si aj vy zabezpečiť skutočnú kvalitku a skutočne potešiť vaše chuťové bunky? Čítajte ďalej a spoznajte španielsku špecialitku, ku ktorej som sa dostal na základe osobného odporúčania…

 

 

Možno ste už zachytili, že ak sa rozprávame o zdravej výžive, tak si vôbec netreba myslieť, že by boli tuky úplne zlé. Ono je to tak trochu naopak, a my už vieme, že tak ako pri všetkom ide najmä o kvalitu. Keď sa tak zamyslíme nad kvalitou, tak si v podstate, každú kategóriu makroživín môžeme rozdeliť na dobré a zlé, alebo ako dobrú pomôcku použiť obyčajný semafór, ktorý nám veľmi dobre pomôže rozhodnúť sa akú potravinu si vyberieme…

Ako si nastaviť semafór pri výbere zdravých tukov?

Semafór pri výbere tukov
Semafór pri výbere tukov

Tentokrát sa Vám posnažím načrtúť semafór zdravých tukov tak, aby ste už nemuseli špekulovať nad tým, čo položiť do nákupného košíka. Ono je to totiž dosť jednoduché, pretože si v skutočnosti môžeme vystačiť zo 4 hlavnými ingredienciami.

Podľa poradia a najmä na základe vlastnej skúsenosti a testovania, tak môžem odporúčať: 

  1. Kokosový olej (ideaálne bio)
  2. Pravé kravské maslo (ideálne bio)
  3. Olivový olej (ideálne bio)
  4. Bravčová masť a slanina (len bio) 

Prečo je dôležité, aby to bolo “Bio”? 

Možno ste už niektorí trošku znechutení, že na Vás stále poľujú rôzne bio obchody a všetci sa tu hráme na nejakých puritánov. Tu by som len rád komunikaval môj názor, že mi tu teraz nejde o to, aby sme nakupovali všeljaké superpotraviny, bio tyčinky, keksíky, či iné svojím spôsobom tiež len upravené produkty. Skôr mi ide o to, aby som si kúpil pár skutočne poctivých potravín, ktoré mi potom aj pri konzumácii menšieho množstva dajú vysokú hodnotu a navyše nezaťažia môj organizmus. A tak mi stojí za to priplatiť nejaké to Euro za poriadny olej, ktorý je v podstate jednou z najdôležitejších zložiek výživy. 

Porovnanie tukov vo výžive
Porovnanie tukov vo výžive

Vedecký pohľad na tuky…

Pre tých, ktorých zaujíma detailnejšie a vedeckejšie pochopiť o čo tu vlastne ide vyberám prehľad obsahu mastných kyselín vo vybraných tukoch, ktoré sa bežne nachádzajú v našej výžive. Zjednodušene povedané, žltá farba na grafe a teda Omega-6 mastné kyseliny s dlhou väzbou sú tým problémovým hráčom, ktorý spôsobuje problém, zápaly a svojim spôsobom nás voveľa viac oslabuje ako posilňuje. Vidíme, že práve v rastlinných tukoch je týchto nežiadaných polynasýtených kyselín (PUFA) viac než dosť, pričom sa dostávame do kritického a absolútne nevhodného pomeru Omega 6 : Omega 3. Ideál 3:1, ku ktorému sa približujeme práve pri výbere kvalitných mononasýtených a nasýtených tukov ako je kokosový olej, pravé maslo, či aj kvalitná slanina.

Špecialitka na záver: Špičkový španielsky olej Chircales od kamoša Martina

Teraz keď už vieme, že nie je tuk ako tuk, určite sa pri ďalšom nákupe zamyslíme nad kvalitou, ktorú kupujeme. A nebojte sa, je to normálne, že Vám nie je jedno aký olej si kúpite, a že študujete etiketu. Aj ja som takto začínal a asi aj vďaka tomu a iným kamošom a odborníkom som sa postupne dostal ku skutočnej kvalite. Už dlhšie som hľadal skutočne špičkový olej za rozumnú cenu, až som sa stretol s Martinom Janisom, ktorý ma úplne zaskočil, keď na mňa vytiahol jeho španielsku kvalitku. Aj keď som bol od začiatku skeptický, po prvej degustačke vône a ochutnaní mi bolo všetko jasné. ..

A tak Vám s radosťou prezentujem skutočne poctivý “Power olej”, ktorý ma skutočne potešil.

Extra Panenský Olivový Olej CHIRCALES z odrody Picual 

Vedeli ste, že existuje viac ako 250 druhov olivovníkov pričom druh Picual je považovaný za najlepší na svete. Obdobie zberu úrody, počasie, rozmanitosť a geografická oblasť výrazne ovplyvňujú vlastnosti ovocia a určujú kvalitu oleja.  Táto odroda produkuje špičkový, stabilný a intenzívny olej, s ovocnou chut’ou, príjemnou horkosťou s ľahkými korenistými tónmi.  

Extra panenský olivový olej „CHIRCALES“ je vyrobený z olív zo 100% Picual odrody, pestované v hornatej oblasti južnej vysočine Jaén. Vysoko kvalitný olej je príznačný výraznou farbou, najmä vďaka  vysokému obsahu polyfenolov. Olej je aj jasne zelenej farby, pretože obsahuje množstvo pigmentov z plodov olivovníka. Vďaka svojej bohatosti na antioxidanty, je aj veľmi stabilným tukom do každej kuchyne.

Ak mate chuť vyskúšať túto kvalitku a spoznať ako má chuťiť pravý olivový olej, kontaktujte Martina Janisa na tuateraz.eu@gmail.com, alebo sledujte jeho facebook Tu a Teraz kde nájdete mnoho skvelých informácií nielen o tréningu, ale aj o motivácii.

Power pesto zo 100% olivového oleja
Power pesto zo 100% olivového oleja

Ako bonus pripájam, šikovný receptík, priamo z oblasti Jaén v Andalúzii, kde majú tie najlepšie olivky.

Ensalada Campesina
Ensalada Campesina

Ensalada Campesina – Šalát dedinčana

Nakrájame jeden zemiak, mrkvu, špargľu a zelené fazuľky. Varíme v dostatočnom množstve vody. Rozdrvíme 1 až 2 struky cesnaku a zmiešame s olivovým olejom. Poukladáme varenú zeleninu, pridáme morskú soľ, varené vajíčko a olivový olej s drveným cesnakom. Pridaním pečených červených paprík a tuniaka dáme šalátu skutočný španielsky nádych

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.