Junior a Marcel: Chvalabohu, žijeme v dobe kvalitných surovín a návodov ako na to!

junior a marcel

Spoznajme tajomstvá optimálnej výživy Juniora a Marcela z Funradia, ktorá im pomáha podať perfektný mentálny výkon už od skorého rána. Možno ste aj vy zachytili ako Junior prešiel výraznou zmenou svojej fyziológie (čo bolo jasne vidieť aj na obrazovke, ktorá navyše pridáva) a dokázal to bez diétovania a so zachovaním svojho pozitívneho vzťahu k jedlu.

Pozrime sa ako Junior a Marcel vnímajú dôležitosť výživy a skutočného jedla pre podanie perfektného mentálneho, ale aj fyzického výkonu…

Rozmýšľal som nad tým, čo by mohlo byť tou najlepšou inšpiráciou pre mladých ľudí vôkol mňa, aby som ich lepšie a pozitívnejšie presvedčil o tom, že v súčasnej strave nie je niečo v poriadku a že si skutočne potrebujeme začať dávať pozor na to, čo vkladáme do úst. A tak som sa raz pri rannej show Funrádia (asi jediné, čo z médií počúvam) pozastavil nad tým, ako tí dvaja moderátori dokážu každé ráno skoro vstávať a hneď od rána odvádzať tak profesionálnu prácu plnú vtipu, vhodných poznámok, či zaujímavých poznatkov a inšpirácií.

Páni, ďakujem za pozvanie do rannej show. Nechcem vás otravovať klasickými mediálnymi otázkami, ale zaujímajú ma skôr vaše konkrétne skúsenosti s optimalizáciou výživy, cvičenia a programu vzhľadom na to, že ste časovo maximálne vyťažení a asi si nepripravujete svoje jedlo doma do krabičiek.

Ako vidíte rolu optimalizácie výživy a cvičenia vo vašej profesii? Je pre vás dôležité čo a kedy si vložíte do úst alebo sa riadite len tak pocitmi svojho tela?

Junior: Cvíčím, aby som mohol jesť – zdravo, zdravšie, hlavne chutne z kvalitných surovín. Neviem si predstaviť dať pol chleba a 9 vajíčok.

Marcel: Toto je príznak veku – tiež cvičím, aby som mohol v podstate slobodne jesť. Ja si viem predstaviť 9 vajíčok v praženici – ale iba ako kolektívne raňajky s celou mojou rodinou, nechýbala by pažítka čerstvo natrhaná v našej záhradke.

Mnohí ľudia sú zmätení z nátlaku informácií o tom, aký princíp je v skutočnosti tým najlepším pre naše zdravie… Ako podľa vás vyzerá zdravé a energické, nazvime to „Powerfood“ jedlo?

Junior: Bravčové koleno, to asi nebude. Mám rád práve musli s ovocími, žiadne nezmusli v akcii a „wannabe“ zdravé raňajky. Ale začiatok s HUHU – voda s citrónovou šťavou.

Marcel: Bravčový lalok? Paprikový? Vybrať si jedlo s dostatočnou nutričnou hodnotou, čerstvé s prísunom všetkého, čo telo potrebuje, je celkom veda. Ale je výhodné vzdelávať sa v tomto smere. Snažím sa jesť zdravo, prípadne míňať také kvantum energie, aby mi telo odpustilo a zlikvidovalo bez ukladania moje gastroprehrešky.

Je podľa Vás možné spojiť gastronómiu so zdravou výživou, pri ktorej máme zážitok nielen z chute, ale následne aj z energie, ktorú týmto jedlom získame?

Junior: Samozrejme! Hlavne kvalitné suroviny a nepresoliť to s prísadami a prílohami.

Marcel: Určite áno. Menej tuku, cukru a veľa zeleniny je pre mňa alfa a omega. Chvalabohu, žijeme v dobe dostupnosti kvalitných surovín, pochutín a receptov ako na to.

Junior o tebe viem, že si mal obdobie, kedy ťa kilečká navyše už začali aj zdravotne zaťažovať. Čo bolo pre teba hlavnou motiváciou začať sa viac starať o svoje telo?

Junior: Chcem tancovať s Chippendales 🙂

Vedel by si teda zhrnúť do 5 bodov kľúčové pravidlá pre maximálny efekt chudnutia, posilnenia a zvýšenia svojej energie, ktorých sa držíš?

Junior:

1. Veľa tekutín, žiadne sládké sr***čky

2. Zabudnúť na biele pečivo, najmä to rozmrazené  z marketov

3. Bravčové mäso skôr nie, ak tak domáce

4. Veľa surovej zeleniny, rýb

5. Pohyb!

Pracujete v šoubiznise, kde sa väčšinou ľudia starajú o svoje telo ako o základný stavebný kameň ich výkonu. Je to pravda, alebo sa mýlim?

Junior: „It´s only rocken and roll, but I like it!“ Byť fit je základ, nie si zdravý, nepracuješ, nezarobíš. Keďže naša lopata je hlas a na ňom je počúť aj nachladenie, tak úplne súhlasím.

Marcel: Každý, kto sa hýbe vie, že životný pocit, harmónia  a vnútorná sila sa spája so silou tela. Kalokagathia nie je chiméra. Nehovoriac o endorfíne, kto s ním raz začal, nevie prestať. Najlepšia droga.

Aké 3 základné pravidlá by ste učili vaše deti, aby ste zabezpečili ich zdravie a maximálnu podporu mentálneho výkonu?

Junior: Dobre sa učiť, počúvať rodičov a popapať všetko, čo rodičia dajú. Dúfam, že naša Alexandra bude kopírovať naše návyky.

Marcel: Moji chalani (synovia) sú permanentne v pohybe, to je úplne v poriadku a som šťastný, že ich nemusím nútiť. Doma máme kopu rôznych športových pomôcok, náradí, lôpt, trampolínu, skate/long/street boardy a podobne. Najlepšia je výchova vzorom a to platí aj v gastrooblasti, ak tri pravidlá, tak hádam pohyb, kvalitná strava a veselá myseľ.

Súhlasíte s tým, že je dôležité pristúpiť k problému s otvorenou mysľou a zabudnúť na to, čo sme boli učení v škole alebo s čím sa bežne stretávame v médiách (kalórie, diéty, redukcie)?

Junior: To sú hlúposti. Najväčší problém je, venovať čas príprave jedla počas dňa. Keď si pripravíš aspoň dve-tri jedlá, tak si zachránený. Lebo chladničková potravinová improvizácia je smrť zdravej výžive! Menej a častejšie.

Marcel: Ja zasa celkom rád improvizujem s tým „co dum dal“ a niekedy dôjde aj na menej zdravé jedlá – myslím, že v rozumnej miere  a raz za čas, hriešne pokrmy človeku neublížia.

Aké sú vaše top 3 energické a zároveň gurmánske jedlá, ktoré vás vždy perfektne naladia?

Junior: Zeleninový šalát s tofu – ostatný objav letnej sezóny, zapečené morčacie mäso s dvoma kopcami koreňovej zeleniny – jednoduchá príprava a najväčším hitom je lisovaná šťava z cvikly, mrkvy + jabĺčka. Som nesvoj, keď nemám svoj krvavý pol-liter 🙂

Marcel: Kaktusové pyré s šafránovou glazúrou a kvapkou bourbonu, Blanšírované kotrmelce s rukolovou oblohou, Banánová šťava

Vedeli by sme čitateľom môjho blogu opísať konkrétne Top optimálne menu vášho dňa?

Junior: pooriddge alebo tvaroh s ovocím, lisovaná šťava, rybka so šalátom/kuracie mäsko s varenou zeleninou, deň dotlačím kalerábikom

Marcel: Tmavý chlebík, maslo, nepasterizovaný syr, rukola. Poriadne ostrý chilli rybací ramen s rezancami, Cestoviny s kúskami sviečkovej,  jarnou cibuľkou, cukinou a šampiňónmi. Torrtilla s baby špenátom,  parmezánom a balzamikovým blazé.

Čo by ste na záver odkázali mladým ľuďom, ktorí sú „busy“, nemajú veľa času na prípravu vlastného jedla, no chcú podávať maximálny výkon každý deň?

Junior: Nebyť busy a nájsť si čas na seba!

Marcel: Presne tááák

Ďakujem a už sa teším, na naše ďalšie spoločné powerfood raňajky.

junior a marcel

Ak Vás zaujíma ako sme hodnotili raňajky v Rannej show, tak kliknite tu. Ak chcete podporiť iniciatívy zlepšenia našej životosprávy tak „like“ tu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.