Čo hľadať na etikete bezchybnej kávy?

coffee power
  • Ako rozoznať kvalitnú kávu podľa etikety? 
  • Keď sa povie dobrá káva, každý z nás si predstaví niečo iné…
  • Faktom je, že bez ohľadu na to, aký kvalitný je samotný produkt, naše rozhodovanie je skôr ovplyvnené asociáciou, ktorá sa vytvára na základe konexií v mozgu.  
  • Čo teda hľadať na etikete, aby sme si mohli byť  100% istí , že dostaneme kvalitnú, zdravú kávu?

Kriteria zdravej kavy
Kritéria zdravej kávy

To, ako sa bude vyvíjať potravinársky priemysel, záleží na našich voľbách

Každá zmena začína od individuálnych rozhodnutí. Treba uznať, že v súčasnosti to s potravinami v niektorých obchodoch vôbec nie je ružové. Ak však chceme zlepšiť celkový stav v potravinárskom priemysle, je dôležité vedieť sa obrniť vedomosťami proti populárnemu marketingu krásnych obalov, ktoré nesú na sebe to pozlátko a práve nimi nás silní hráči presvedčia ku kúpe často kvalitou podradného produktu.
Určite však poznáte veľa kvalitných produktov, ktoré sa nepotrebujú skrývať za vyblýskané obaly, ale skôr obsahujú tie správne informácie, ktoré potrebujeme vedieť, aby sme pri výbere produktu spravili to správne rozhodnutie.

3 dôležité kritériá pri výbere skutočnej kvality

Verím, že bežný človek, ktorý sa hlbšie nezaujíma o gastronómiu, či o kávu, sa ľahko dostane do pomykova pri výbere svojej kávy. Preto si veci zjednodušme a zamerajme sa na 20% dôležitých informácií, ktoré nám prinesú 80% hodnoty. Z tohto hľadiska sme sa aj pri Power Coffee sústredili na 3 kľúčové otázky:

  1. Aký je pôvod a kvalita zŕn (označenie bio)?
  2. Aká je čerstvosť a aký je stupeň praženia?
  3. Ako je zabezpečené, aby káva nezvetrala a nestratila na kvalite?

Mnoho ľudí sa ma pri výbere Power Coffee pýta, ktorá je tá najlepšia a či nebude náhodou kyslá. Tak ako ja, ani vy v nej nechcete cítiť žiadnu pachuť plesne, nekvalitnej robusty, či nedajbože nájsť nejakú chémiu. Teší nás, že tí, ktorí ste už ochutnali Power Coffee, nám píšete o tom, ako ste už zabudli na problémy s trávením, či akýmkoľvek prekyslením organizmu. Mimochodom túto teóriu odporúčam poriadne preveriť s fundovaným lekárom, pretože nie je pravdou, čo sa všade píše, čo pekne vystihla aj Silvia Horecká, odborníčka na makrobiotiku a prípravu jedál, ktorými sa niekedy dá skutočne až liečiť .

Power Coffee etiketa
Power Coffee etiketa

Zároveň považujeme za dôležité vyjadriť sa k istej príjemnej a prirodzenej kyslosti kávy, ktorá nezáleží len od jej druhu, kvality, ale najmä od metódy praženia. Istá kyslosť môže byť dokonca žiadaná pre určité typy káv a alternatívne prípravy. Aj preto sme však Power Coffee testovali, až sme prišli spolu s prvými zákazníkmi k požadovanej chuti, ktorá nielen očarí intenzitou, ale aj garanciou minimálnej kyslosti. Preto je Power Coffee Organic Espresso pražená minimálne na full city a max na stupeň full city +. Pri výnimočnej a špecifickej plantážnej káve z farmy Fazenda Nossa Senhora de Fatima z Brazílie sme sa rozhodli pripraviť ju viac pre alternatívnu formu prípravy a aj preto ju pražíme jemnejšie, pre fajnšmekrov. 

Výber je len na vás, keďže 100 ľudí 100 chutí.

Jedinou pomôckou môže byť charakteristika vyjadrená „tagom“, a teda si môžete vybrať, či dávate prednosť ľahkej harmónii alebo dobrodružnej ceste za odvážnym spoznávaním „Specialty Grade“ kávy.
Jedna najlepšia káva neexistuje, ale 3 druhy Power Coffee určite garantujú prvotriednu kvalitu a skutočný pôžitok. Pri káve totiž platí to isté, čo pri víne. Dobrí slovenskí vinári už dávno pochopili, že nemáme šancu konkurovať lacným tuctovým vínam, ale skôr sa potrebujeme orientovať na menšiu produkciu čistej kvality.

Kvalita vstupnej suroviny nadovšetko

Naším prvým kritériom pri tvorbe Power Coffee bola práve kvalita vstupnej suroviny – kávovníkového zrna, ktoré by malo byť ideálne ručne zberané a zaradené do kvalitatívnej skupiny. Poznáme 5 kvalitatívnych skupín, pričom to najlepšie sa označuje ako 1. „Specialty Grade“, 2. „Premium Grade“. Potom sme sa ešte zamýšľali, že chceme poskytnúť harmóniu chutí typickú pre zmesi („blends“), ale aj jednodruhové plantážne kávy.Práve tieto čerstvo pražené odrodové kávy a zmesi z nich namiešané sú totiž zárukou 100 % kvality.

Proces praženia kávy
Proces praženia kávy

Dátum a metóda praženia je často alfou a omegou kvalitnej kávy

Tak ako cítime rozdiel medzi paradajkou zo záhradky a paradajkou zo supermarketu, tak vidíme aj rozdiel medzi čerstvo praženou kávou a inými formami kávy. Tu pravdepodobne nepotešíme zástancov instatnej kávy, ktorá sa vlastne medzi znalcami ani za kávu nepovažuje. Je to kávový nápoj, ktorý má dosť ďaleko od benefitov a kvality pravej kávy. Pravá káva má totiž svoj charakter, nezáleží len na výbere zŕn, ale práve aj na metóde a profile praženia. Praženie je, tak ako napríklad aj príprava šťavnatého steaku, celou alchýmiou a výrazne ovlyvňuje výslednú chuť a kvalitu kávy. Podrobné informácie o pražení Power Coffee nájdete tu.

Káva je najčerstvejšia do 5 týždňov od praženia a stále v poriadku približne 2 mesiace. Hermetický obal s špeciálnym filtrom pre zachovanie arómy je ďalším benefitom Power Coffee, ktorý kvalite kávy len a len pomôže. Obyčajné baliace technológie totiž nechránia zrná ani arómu pred oxidáciou.

Pozor na krásne obaly a slávne značky! Nie je všetko talianske zlato, čo sa blyští

Niektoré slávne talianske značky kávy majú svoj cveng, ale to vôbec neznamená, že nám sem posielajú tú najlepšiu kvalitu. Ak ste mali možnosť cestovať do Talianska, mohli ste sa presvedčiť, že káva u nich je oveľa lacnejšia. Ďalšou otázkou je čerstvosť a fakt, že do týchto zmesí sa často dostane kvantum nekvalitnej robusty, ktorá síce zabezpečí nakopnutie a množstvo kofeínu, ale ak je však táto káva prepražená, či nesprávne spracovaná, tak nám žiaden slávny kofeín nepomôže a výsledný efekt kávy je skôr oslabenie než vzpruha. 

Talianske kávy?
Talianske kávy?

Neuspokojíme sa so štandardom! Máme pre Vás extra bonus…

Okrem kompletných informácií o pôvode a pražení nájdete na etikete Power Coffee aj populárny recept na Power Coffee Special, ktorý vyskúšalo už viac ako 50% zákazníkov a nevedia si ho vynachváliť. Neváhajte a pridajte sa k tým, ktorý odhalili tajomstvo nápoja pre spaľovanie tukov a 100% antiinflamačnú výživu nášho mozgu.

 

Všetky ďalšie info nájdete priamo na stránke Power Coffee.

DISCLAIMER – UPOZORNENIE

Všetky odporúčania a inšpirácie na tomto blogu sú komunikované s najlepším úmyslom a založené na základe vlastného experimentovania a poznávania súvislosti. Priemerné odporúčania typu: „Všetko z mierou“ sú pre priemerných ľudí! Ja sa orientujem na efektivitu a výber unikátnych záležitostí s najväčším efektom pre realizáciu vlastného fyzického a mentálneho potenciálu. Zodpovednosť za správnu interpretáciu a aplikáciu však ostáva na každom z vás osobitne! Moja cesta nie je jediná a nikto do vás netlačí žiadne dogmy, že to musí byť na 100% len jedným spôsobom. Myslite kriticky, testujte a vyhodnocujte si, čo vám sedí!

V niektorých starších článkoch minulého roku, môžete nájsť už neaktuálne info, čo je dôsledkom poznania a neustáleho vývoja pre zlepšovanie. Budem rád ak vždy upozorníte na nejasnosti a hneď aktualizujem vybrané info. 
Len sa prosím nedajte ošaliť rôznymi mediálnimi šplechmi, či „pilulkovým“ prístupom veľkej časti medicíny. 

Ak Vás zaujímajú ďalšie články o káve, zdraví a podpore výkonu, tak čítajte:

Zapíšte sa do Newslettera, ostaňte aktualizovaný a získajte bonusy pre nákup Powerlogy produktov.

 

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.