Pesto z bazalky s unikátnym olivovým olejom a MCT

Pesto, olivovy olej, mct , Dusan Plichta

Milujem pesto a jeho rôzne variácie! Kľučové pre úspech receptu sú pre mňa ingrediencie. Nie nadarmo sa hovorí, že v Ligúrii chutí čerstvé pesto inak ako z obchodu.Kľúčová nie je len čerstvá bazalka, ale hlavne olivový olej, ktorý dáva chuť. Ja som to skúšal vyladiť ešte aj s MCT, citrónovou kôrou a zrejúcim tvrdým kozím syrom. 

Ako si pripraviť pesto s chuťou ako v Ligúrie

Talianska kuchyňa nás uči jednu jasnú vec! Nepodceňuj kvalitu a chuť primárnych ingrediencií, správne skombinuj a máť to vybavené. Takto je to aj s pestom. Inak chutí z čerstvej bazalky v sezóne s pravým extra panaenským olivovým olejom. Na ten si ja potrpím, keďže som až zberateľom unikátnych olivových olejov, ktoté s’lisované za studena podľa najprísnejšich štandardov kvality. 

Bohužiaľ na Slovensku ešte nemáme takú kultúru olivového oleja, aby sme poznali ten markantny rozdiel nie len v chuti, ale hlavne aj v nutričnom zložení polyfenolov a význame olivového oleja pre naše zdravie. Každopádne ak vás zaujíma poznanie a chcete sa zorientovať v kvalitatívnych štandardoch toho, ako si vybrať správny olivový olej, tak si prečitajte tento článok. 

 

Pesto s mct

Ingrediencie: 

Čas prípravy: 10 min.  / Množstvo: 2 porcie    / Čas varenia: 10 min.   /   Celkový čas:  20 min.

Mandľové maslo použivam namiesto orieškov píniových, ktoré ťažko dostať. Ako inšpiráciu uvádzam recept, ktorý z môjho pesta urobila Patrícia z blogu hitjezdravozit.sk. 

Chceli sme bezlepkový ľahký letný obed , či večeru s čerstvým pestom. Tak sme skombinovali ryžové rezance a čertvú zeleninu. Jednoduché, rýchle a farebné…Zloženim, však aj funkčné, pretože jedlo obsahuje zdravé a ľahko stráviteľné tuky ako olivový olej a mct a plné bomby vitamínov zo zeleniny. Ako prteín pre dplnenie odporúČam vyzretý kozí syr, torý som použil aj do pesta. 

pesto z bazalky

Ja všetko kupujem rád a online na www.svetbedniciek.sk. Oosbne poznám majiteľov, bol som v skladoch a je to na úrovni. 

Postup:

  1. Bazalku umyjeme, osušíme a vložíme do mixéra spolu s ostatnými ingredienciami.
  2. Pesto rozmixujeme dohladka a na záver dochutíme sumak korením.
  3. Medzitým si uvaríme kukuricu, nakrájame zeleninu a natrháme šalát.
  4. Do misky dáme ryžové rezance, ktoré zalejeme vriacou vodou, osolíme a necháme pár minút zmäknúť.
  5. Vodu z rezancov zlejeme a primiešame trošku oleja, aby sa nám rezance nezlepili.
  6. Do veľkého taniera vrstvíme zeleninu, ktorú pokvapkáme olivovým olejom, pridáme ryžové rezance, cez ktoré prelejeme bazalkové pesto a do stredu uložíme kukuricu. 

Extra tip: Okrem surovej zeleniny mám aj nejakú varenú (podľa sezóny). Dnes to bola kukurica, niekedy je to brokolica alebo špargľa. Aby vaše cestoviny dostali zaujímavejšiu chuť, skúste ich zaliať vodou, v ktorej ste varili alebo blanšírovali konkrétny druh zeleninky. 

Unikátnosť Extra Panenského Olivového Oleja De Ortegas: 

Predegustoval som už veľa skvelýc olejov od Kréty, cez Pugliu, Lago di Como, Andalúziu až Toskánsko. Je veľa úžaných olejov, ale tento náš od rodiny De Ortegas mi stále ostáva v prvej trojke. Je to najmä vďaka kombinácii krásneho designu a úžasnej jemnej chuti paradajok. Olej jemne škriabe, tak ako má, ale nieje taký ostrý ako mnohé talianske oleje. Je vyvážený a vďaka špecifickej odrode Hojiblanca a skorému novembrovému zberu obsahuje aj veľmi vysoké a v laborátóriu namerané dávky polyfenolov. 

Skrátka ideálne spojenie skvelej chuti a funkčnosti bez kompromisov v kvalite. Ochutnajte a presvedčte sa tu.

pesto z bazalky

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.