5 spôsobov ako využiť Ghee v domácej kuchyni

13396715_613889002095207_296476437_o

 

Mnoho ľudí zlyhá pri zlepšovaní životosprávy pretože sa bojí aplikovať nové potraviny do vlastnej domácnosti. Zjedia mi to deti? A čo manželka/manžel ? Ako to vlastne použijem? Nezaberie mi to veľa času? Klasické otázky, ktoré nám prebiehajú v hlavách. Pritom sa stačí inšpirovať  len 3 konkrétnymi aplikáciami, vyskúšať, ochutnať a je to vybavené. Pozrime sa na 5 chutných a efektívnych využití originálneho Ghee.

Ghee je všestranné. Na teplú ale aj studenú kuchyňu.

V predchádzajúcom blogu o detailných štandardoch kvality Ghee som už načrtol jednu z výhod Ghee, ktorou je všestrannosť. Jednoducho, predstavte si Ghee ako koncentrované maslo, s výraznejšou hĺbkou chuti a niekoľkými ešte vylepšenými zdravotnými benefitmi.

A tak ako využívate maslo pri vašich raňajkách, tak môžete využíť aj ghee. Na praženicu, na volské oká, na kváskový chlieb, do pomazánok, do ovsenej aj neovsenej kaše…

„Biohackeri“ do kávy, čaju alebo zmixovať s kakaom, strúhaným kokosom a mandľovým maslom pre tvorbu takzvaných „FAT BOMBS“. Ranné guličky môžu byť výbornými raňajkami,  ktorými lepšie trénujete metabolizmus pre pálenie tuku.

5 konkrétnych spôsobov pre využitie GHEE

1. Vajíčka na Ghee

Ideálne sú volské oká alebo hádzané vajcia do vody, kde žĺtok ostáva surový. Ale ak máte ráno apetít, tak aj  praženica alebo omeletka na ghee bude veľmi príjemným začiatkom dňa. Aby som nezabudol na spomenuté pomazánky. Nahraďte maslo excelentným Ghee.13393437_10207569450173232_284276112_n

Vyskúšajte napríklad vajíčkovú a dobrá zelenina k tomu nesmie samozrejme chýbať. Paradajky, rukola, paprika, uhorky, stopkový zeler…Medze sa nekladú.

Ja preferujem bez chleba, kto je odvážlivec, skúsi si doma urobiť vlastný. Mapu pre získanie kvásku nájdete tu. Lepšie celozrné, ale aj bezlepkové múky Biomila tu.  Alebo si kúpte rovno čerstvý kváskový chlieb napríklad tu http://www.biopekaren.sk/Predajne-miesta.

Hlavne sa snažte nahradiť rýchlo dopekané supermarketové pečivá vyrábane rýchlo kvasením a z múk nižšej kvality.

2. Raňajkové kaše s Ghee

Raňajkové kaše môžu byť pre vás fajn, pokiaľ však nie sú presladené. Uberte prosím z množstva vločiek a pridajte si ghee, orechy, škoricu, pravé kakao, jogurt, mandľové  alebo kokosové mlieko. Bobuľovité ovocie, ošmahnuté jablká, hrušky, či marhule budú tiež v pohode. Sladidla ? Som za med a javorový sirup. Nezabúdajte však, že na množstve cukru v tomto prípade záleží tak sa snažte zabezpečiť adekvátnu a hlavne prirodzenú sladkosť. Kyslomliečne záležitosti a pravý ovčí-kozí-kravský jogurt tiež pomôžu. Môj konkrétny recept s Ghee nájdete dole.

kaša

3. Ghee polievky

Koľkí z vás ste už ochutnali pravé indické polievky z červenej šošovice, žltého hrachu alebo z cíceru? Ja ich zbožňujem! Z klasických rascová na masle ? Ghee je jedným z najlepších základov pre zdravú polievku, ktorá pohladí žalúdok. Vyskúšajte si hoci len jednoduchú zeleninovú minestrone, kde opražíte koreňovú zeleninu na ghee, zalejete vodou, dochutíte soľou, čiernym korením a čerstvým petržlenom. Vôbec nepotrebujete vegetu, ani bujón, keďže Ghee tomu svoju chuť dá.

daal1

4. Palacinky a domáca „Gheetela“

Toto je bomba! Pripravte si doma vylepšené palacinky. Vyberte si kvalitnú múku, skombinujte trebárs špaldovú s mandľovou a panvicu potierajte Ghee. Ak máte dobré ghee, tak vôňa a chuť bude úžasná! O to viac, keď nahradíte umelú nutelu vašou domácou. Zmiešate len 1čl Ghee, 1Pl mandľového masla s 1PL dobrého kakaa, štipkou morskej soli a javorovým sirupom podľa chuti a uváženia.  

5. Vylepšená káva/ zelený čaj

Špecialita pre „Biohackerov“, ktorý trénujú tukový metabolizmus a neboja sa experimentovať.

Namiesto raňajok Bez názvuaplikujeme čiastočné hladovanie len s kávou alebo čajom.

Pripravíte si tak vylepšenú kávu, kde zmiešate
200ml Power Coffee s 1PL Original Ghee a 1PL MCT oleja.

Dochutiť môžete škoricou, vanilkou alebo kakaom. Kto nepijete kávu môžete ju nahradiť zeleným čajom Matcha.

Viac detailov o špeciálnych účinkoch tohto protokolu sa dočitate v tomto článku.

3 rýchle recepty, ktoré spájajú chuť a funkčnosť.

Mnoho vecí chutí , ale zdraviu neprospieva. Na druhej strane veľa vecí zdraviu prospieva, ale nechutí ? Je to však konečný stav? Podľa mňa určite nie, pretože ak získate znalosti pre výber správnych ingrediencií , ich kombinácii a spôsobov varenia, tak získate oveľa lepšiu kontrolu nad vašou životosprávou. Vyskúšajte jeden z mojich obľúbených receptov a presvedčte sa sami. Je naozaj nemožné spojiť chuť a funkčnosť v jednom jedle?

1.Vylepšená ovsená kaša

kaša1

Ingrediencie na 1 porciu:

  • 40gr ovsených vločiek
  • 1 jablko
  • 250ml vody
  • 1PL masla ghee
  • hrsť vlašských orechov
  • štipka himalájskej soli
  • pár kvapiek vanilkového extraktu na osladenie (voliteľné)

Postup prípravy:

  1. Na panvici si roztopíte maslo ghee, pridáte ovsené vločky, ktoré jemne opražíte. K ovseným vločkám prilejete 150ml vody, prikryjete pokrievkou a povaríte, pokiaľ nevsiaknu vodu.
  2. Medzitým si postrúhate jablko, ktoré prisypete k ovseným vločkám, prilejete 100ml vody a opäť povaríte.
  3. Keď vám vznikne kaša, prisypete nasekané vlašské orechy, štipku himalájskej soli a pre sladšiu chuť môžete pridať pár kvapiek vanilkového extraktu.
  4. Všetko premiešate a premiestnite do misky.
  5. Ovsenú kašu dozdobíte plátkami jablka a na záver posypete troškou cejlónskej škorice a vlašskými orieškami.

2. Thajská „Pad Thai“ večera

foto

Ingrediencie na 2 porcie:

  • 100 g póru
  • 1PL original Ghee
  • 200gr kuracích pŕs
  • 1 vajíčko
  • 50 g zelenej papriky
  • 50 g červenej papriky
  • 1 paradajka
  • 100 g tenkých ryžových rezancov
  • 2PL Tamari sójovej omáčky
  • 200 ml vody
  • kari korenie (podľa chuti)
  • na posypanie: čierny sezam, sekané mandle

Postup:

  1. Pór si nakrájame a približne 25gr póru vzápätí opražíme do zlatista na rozpálenej panvici s maslom ghee. Medzitým si nakrájame kuracie prsia na menšie štvorčeky a nasypeme ich na panvicu k póru.
  2. Prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť na masle niekoľko minút. Nakrájame si papriky na tenké pásiky, podobne ako paradajku a následne zeleninu prisypeme k mäsu. Všetko poriadne premiešame, osolíme a prilejeme 1PL tamari sójovej omáčky.
  3. Opäť premiešame a dusíme pod pokrievkou. Keď sa maslo, na ktorom sa robilo mäsko so zeleninou už vyparí, dolejeme vodu, 1PL tamari sójovej omáčky a kari korenie podľa chuti. Všetko premiešame a necháme dusiť pod pokrievkou až do doby, pokiaľ sa voda úplne nevyparí.
  4. Medzitým si dáme variť ryžové rezance klasicky podľa návodu do hrnca s vodou. Keď sú hotové, scedíme vodu, rezance prepláchneme a polejeme troškou olivového oleja, aby sa nelepili. Takto pripravené rezance zamiešam na panvici spolu s kuracím mäsom a zeleninou. Po naservírovaní posypeme troškou čierneho sezamu a môžeme podávať.

3. Indická polievka ´Daal´

daall2

Ingrediencie na 2 porcie:

  • 100gr žltého hrachu
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 150gr špenátu
  • 1 a ½  hrnčeka kokosového mlieka
  • 1 hrnček vody (+ na dolievanie podľa potreby)
  • 1PL masla ghee
  • 2čl kurkumy
  • 1čl korenia garam masala
  • himalájska soľ, čierne korenie na dochutenie

Postup prípravy:

  1. Žltý hrach si prepláchnete a necháte namočený najlepšie cez noc. Predtým než sa rozhodnete urobiť polievku, zlejete vodu z hrachu a prepláchnete ho.
  2. Na panvici si roztopíte maslo ghee a orestujete na ňom na drobné kúsky nakrájanú cibuľku a cesnak. Následne k cibuľke prisypete špenát, posypete troškou himalájskej soli a čierneho korenia a  pod pokrievkou povaríte niekoľko minút.
  3. Prepláchnutý žltý hrach spolu s kokosovým mliekom nalejete na panvicu, pridáte kurkumu, korenie karam masala a všetko spolu premiešate.
  4. Varíte pod pokrievkou dovtedy, kým sa vám nevyparí mlieko. Keď sa tak stane, prileje hrnček s vodou a opäť povaríte pokiaľ vám nezmäkne hrášok.
  5. Podľa potreby prilievate vodu po troške, nakoľko táto polievka sa varí trošku dlhšie vďaka hrášku.
  6. Keď je polievka hotová, môžete servírovať buď samostatne alebo napríklad s kvalitnou jazmínovou ryžou.

Ak máte vaše vylepšenia receptov s Ghee, alebo nejaké tipy a triky, tak budem veľmi rád ak ich s nami pozdieľate. Rovnako ak máte nejaké otázky špecifické ktoré môžem zodpovedať pre úžitok všetkých čitateľov. 

Zaujal vás obsah tohto blogu a chcete získať inšpirácie pre zlepšovanie životosprávy?

Prihláste sa klikom na odber newslettera a získajte aj výhodné ceny na inovatívne produkty od Powerlogy.

2 Odpovede

  1. Vďaka za super recepty,gheečko ma u nás doma čestné miesto:-)
    Chcem sa spýtať,ako najlepšie skombinovat zdravé tuky s ovocím pre tých ktorý doobeda frčia na ovocí?
    Dakujem 🙂

    1. v ramci kombinacie tukov s ovocim treba byt obozretny. Idealne banan a mandlove maslo, alebo palcinky na ghee z dobrych muk a k tomu bobulovite ovocie a tak …Samozrejme rozne varianty kolacov su mozne, no ked sa pracuje s tukom, treba davat pozor na mnozstvo cukru. Ovocie ako celok v svojej povodnej forme je v poriadku napriklad aj do shakov s kokos maslom a mliekom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.