4 ingrediencie, ktoré Vám výrazne pomôžu potlačiť zápal v tele a mozgu

Power bio ingrediencie

Vedeli ste, že zápal v tele alebo mozgu vás môže oslabovať ? Neviete sa sústrediť, bolí Vás hlava, či nastáva istá mentálna hmla? Alebo sa často cítite ako keby ste mali chrípku, nič sa Vám nechce a úlohy sa zdajú byť veľmi komplikované… Áno, aj to sú prejavy zápalov vo vašom tele. Čítajte ďalej o tom, ako nám môžu pomôcť jednoduché ingrediencie, ktoré navyše aj skvelo chutia.

Prečo je zápal v tele taký nebezpečný?

Verili by ste, že existuje jeden jasný spoločný faktor, ktorý je spojený s kardiovaskulárnymi problémami, rakovinou, cukrovkou a obezitou v našej populácii? Bohužiaľ je to tak, že vo všetkých týchto prípadoch ide v podstate o istý vnútorný zápal – inflamáciu, ktorá je príčinou týchto najčastejšie rozmnožených civilizačných chorôb a navyše je priamo prepojená aj na kognitívne funkcie nášho mozgu.

Zápal je prirodzená reakcia organizmu na poranenie, stres, choroby, či zlú funkciu čriev. Často je to práve reakcia na konzumáciu toxických spracovaných potravín s vysokým obsahom cukru, konzervantov, farbív a sladidiel, či s vysokým obsahom lepku. Keď sa táto reakcia stáva normou pre naše telo, dostávame sa do negatívnej špirály, naše telo je čoraz viac oslabené. Výrazne sa tak zvyšuje pravdepodobnosť chorôb a znižuje sa schopnosť využiť náš potenciál na 100%.

Prečo skúmať fungovanie nášho mozgu?

To už nechám na Vás, ale myslím si, že naše prežitie – úspech záleží práve od našej schopnosti zvládať množstvo stimulov a informácií súčasnej doby, rozumne ich vyhodnocovať a hľadať riešenie problémov. Mnoho ľudí trpí oslabenou funkciou mozgu a vôbec o tom nevie. Problém prisudzujú prostrediu a často upadajú do apatie. Pritom stačí začať od podstaty, fyziológie človeka a prídeme na to, že sa dá zvoliť aj iná cesta. 

Tí, ktorí neveríte, že špeciálnymi drobnými vylepšeniami výživy každý deň dokážete výrazne zvýšiť nielen Váš fyzický, ale aj mentálny výkon, kľudne ďalej ostaňte vo svojej zóne komfortu a kliknite si radšej na nejaké “dôležité” novinky z médií…

Tí, ktorí ste mysľou v živote nastavení na neustále zlepšovanie, učenie sa a experimentovanie, máte sa na čo tešiť. Tentoraz pôjde o skutočne chutný test.

Supertrendy a špeciálne potraviny? Nemusia byť až tak potrebné…

Možno ste už zachytili všetky tie moderné supertrendy ako napríklad neskutočné ovocie z pralesa pod názvom “Acaico”, či zázračnú kávu s hubou reishi, vďaka ktorým zrazu detoxikujete svoj organizmus. I keď niektoré z týchto výrobkov nemusia byť zlé, osobne preferujem čo najmenej spracované suroviny a aj preto som hľadal bezchybnú čistú Bio zrnkovú kávu a nie zázračné instantné riešenia.

Celkovo vidím problém v tom, že mnoho ľudí si myslí, že zdravá výživa je komplikovaná a najmä, že je drahá. Z tohto pohľadu vás môžem ubezpečiť, že nerátajúc moje investície do testovania a experimentovania s potravinami pre každodennú výživu vôbec nepotrebujem míňať viac ako priemerný Slovák.

Finta je v tom, že sa snažím vyberať maximálnu kvalitu kalórií, ktoré ma zasýtia nielen pocitom v bruchu, ale najmä správnym impulzom pre moje hormóny a čo najvyšším množstvom minerálov, vitamínov a stopových prvkov.

“Vedeli ste, že naše telo vôbec nepotrebuje toľko glukózy, koľko bežne konzumujeme? V skutočnosti sú pre nás dôležité skôr esenciálne aminokyseliny, či esenciálne mastné kyseliny (Omega-3), vitamíny a minerály. Tie však často v našej strave výrazne absentujú…“

Práve z tohto pohľadu, som pre Vás vybral 4 skutočne hodnotné ingrediencie, do ktorých sa oplatí investovať. Zabezpečíte tak nielen pôžitok pre Váš jazyk, ale aj skvelú obranu žalúdka a mozgu proti mnohým zápalom.

Kakao/vanilka, káva, maslo a kurkuma – štyri zázračné ingrediencie, vďaka ktorým nakopneme náš mozog

1. Maslo – lahôdka na každý deň a protizápalový spojenec

super maslo
super maslo

Pravé kravské maslo z kráv, ktoré sa pasú na tráve (Bio maslo), je nečakane skvelým zdrojom výživy pre zvyšovanie kognitívnych funkcií nášho mozgu. Maslo totiž obsahuje ingredienciu butyrát, ktorej priaznivý efekt na žalúdok a mozog je dokázaný viacerými vedeckými štúdiami (1-2). Butyrát je nasýtený tuk s krátkym reťazcom, ktorý je unikátny najmä svojou protizápalovou funkciou.

Butyrát ako aj ďalšie mastné kyseliny s krátkym reťazcom výrazne chránia integritu stien žalúdka a zároveň znižujú riziko vzniku cukrovky typu 1. Asi ako najlepší bonus môžeme spomenúť fakt, že tieto formy tukov nám výrazne pomáhajú zvýšiť využiteľnosť prijatej energie aktiváciou bunkových mitochondrií (3).
Ako si byť istý kvalitou masla? Čím žltšie tým lepšie a značka bio vie výberu tiež dosť pomôcť. Z mojich skúseností odporúčam tieto Top 3 maslá:

2. Kakao a vanilka, štastie a fokus pre môj mozog

zápal v tele
Surové kakao

Určite viete, že obe tieto ingrediencie sú skvelým zdrojom antioxidantov, polyfenolov a flavonoidov. Najlepšie na tom je, že chutia úžasne a viete ich pridať do rôznych nápojov, či šikovne kombinovať s kyslomliečnymi výrobkami.

Viete si predstaviť, že pre dieťa môže byť 100-krát lepším olovrantom kyslá smotana s kakaom a vanilkou, ako napríklad „skvelá“ musli tyčinka?
Pravé kakao, čokoláda nad 80 %, vanilka, ale aj škorica, pôsobia podľa viacerých štúdií nielen protizápalovo, ale aj antibakteriálne, a tak vedia celkovo aj v malých dávkach výrazne prispieť k vášmu mentálnemu výkonu, ktorý je často silno ovplyvnený stavom vašej črevnej mikroflóry (4-7).

Vedeli ste, že horká čokoláda vôbec nemusí chutiť až tak nepríjemne horko? Keď totiž máte skutočnú kvalitu, tak je čokoláda lahodnou, čo sa mi potvrdilo pri testovaní kolumbijskej čokolády Fino de Aroma, od Lyra Chocolates, slovenského producenta skutočnej kvality.

Top 3, ktoré môžem odporučiť: 

3. Káva a zápal v mozgu 

Káva je celou osobitnou kapitolou, o ktorej ste určite už čo to čítali a sami viete, že nie je jedno, akú kvalitu si človek vyberie.
Keď však dokážem zabezpečiť netoxickú, bezchybnú kávu, tak sa môžem tešiť z niekoľkých jej skvelých antioxidačných a stimulačných vlastností.

Jednou z najlepších vecí je fakt, že káva (samozrejme bez cukru a lacného mlieka) výrazne pomáha pri zlepšovaní inzulínovej senzitivity (8) a zabraňuje aj tvorbe mozgových zápalov. Je to najmä preto, lebo inzulínová senzitivita priamo koreluje so schopnosťou organizmu bojovať proti zápalom v mozgu (9-10).

Teraz by asi mala nastať časť príspevku, kde Vás začnem nenápadne presviečať o tom, že je dôležité zamyslieť sa nad tým, akú kávu pijete (najmä ak ide o instantnú, Turka, či veľké preso z neidentifikovateľnej zmesi) a že moja Power Coffee je to jediné riešenie. Avšak nie je to mojím cieľom, lebo verím, že každý z nás sa potrebuje presvedčiť sám a kriticky si vyhodnotiť efekty, ktoré má káva na jeho telo.

4. Bioaktívna kurkuma

Kurkuma je silná protizápalová bylina, ktorá sa po stáročia používa na liečbu rôznych ochorení. Tento koreň, ktorý je bratrancom zázvoru, je pôvodom z juhovýchodnej Ázie a niekedy sa nazýva „indický šafran“, pretože má krásnu zlatistú farbu.

Účinná zlúčenina kurkumy – kurkumín, sa vo veľkej miere skúma kvôli svojmu potenciálu pri prevencii proti chorobám a na boj proti nim. Len pre zaujímavosť, kurkuma kúpená v obchode obsahuje približne 2-3% kurkumínu.

Mnohé štúdie sa zameriavajú na veľmi koncentrované prípravky z kurkuminových doplnkov, vo forme prášku, tabliet alebo extraktu určených na terapeutické dávkovanie.No kurkuma tiež pôsobí preventívne proti rôznym ochoreniam, teda jej zaradenie do vašej každodennej stravy, môže mať ďalekonosný efekt pre celoživotné zdravie.

Kritické pre využiteľnosť v organizme je však to, aby bola kurkuma prijímaná s piperínom, ktorý obsahuje čierne korenie. Viac do detailu som šiel v tomto novom článku, kde sa dočitate aj o praktických tipoch využitia kurkumy vo vašej kuchyni. 

Ochutnajte špecializovaný Turmeric Mix prémiovej zmesy  Bio korenia doplneného o adaptogény na www.powerlogy.com.  Už jedna poctivá čajová lyžička denne v kombinácii s ghee môže výrazne prispieť k posilneniu imunity a zlepšeniu trávania. 

Záver – zápal v tele

Preto vám skôr odporúčam začať vyberať poctivé a čo najmenej spracované potraviny a vyskúšať si aspoň raz do týždňa nahradiť raňajky špeciálnym detoxikačným a mozgovo stimulačným receptom, ktorý si môžete vyskúšať pripraviť aj zo zrnkovej kávy, ktorú máte doma (hoci pri tej, keďže nepoznám jej cestu na Váš stôl, nemôžem garantovať 100% výsledok).

Čo však garantujem je fakt, že ak aj vynecháte kávu a zaradíte každý deň aspoň 2 vybrané ingrediencie (maslo, kakao, vanilka), tak výrazne podporíte vaše mozgové bunky a podporíte aj váš kreatívny potenciál. Na to, aby sme to vedeli odmerať, potrebujeme týždeň eliminovať nebezpečné potraviny (cukor, lepok, konzervanty). Ja osobne potom merám to, koľkokrát a ako rýchlo sa mi podarí dostať do štádia čistej mysle (alebo „Flow), keď to ide ako po masle 🙂 Vidíte, ešte aj metafora nám tu niečo naznačuje.

P.S.: Odporúčania na výrobky dávam výlučne z vlastnej skúsenosti. Nie som za to platený a rád privítam aj názory a tipy od Vás, aby sme sa vzájomne obohatili a vyberali si skutočnú kvalitku aj pre gastronomický pôžitok.

 

 

Referencie:

1. Ferrante RJ, Kubilus JK, Lee J, Ryu H, Beesen A, Zucker B, Smith K, Kowall NW, Ratan RR, Luthi-Carter R, Hersch SM. Histone deacetylase inhibition by sodium butyrate chemotherapy ameliorates the neurodegenerative phenotype in Huntington’s disease mice.J Neurosci. 2003 Oct 15;23(28):9418-27. PubMed PMID: 14561870.
2. Ying M, Xu R, Wu X, Zhu H, Zhuang Y, Han M, Xu T. Sodium butyrate ameliorates histone hypoacetylation and neurodegenerative phenotypes in a mouse model for DRPLA. J Biol Chem. 2006 May 5;281(18):12580-6. Epub 2005 Dec 28. PubMed PMID: 16407196.
3. Kanauchi O, Iwanaga T, Mitsuyama K, Saiki T, Tsuruta O, Noguchi K, Toyonaga A. Butyrate from bacterial fermentation of germinated barley foodstuff preserves intestinal barrier function in experimental colitis in the rat model. J Gastroenterol Hepatol. 1999 Sep;14(9):880-8. PubMed PMID: 10535469.
4. Vanilloids. 1. Analogs of capsaicin with antinociceptive and antiinflammatory activity. John M. Janusz, Brian L. Buckwalter, Patricia A. Young, Thomas R. LaHann, Ralph W. Farmer, Gerald B. Kasting, Maurice E. Loomans, Gary A. Kerckaert, Cherie S. Maddin. Journal of Medicinal Chemistry 1993 36 (18), 2595-2604
5. Pal M, Angaru S, Kodimuthali A, Dhingra N. Vanilloid receptor antagonists: emerging class of novel anti-inflammatory agents for pain management. Curr Pharm Des. 2009;15(9):1008-26. Review. PubMed PMID: 19275664.
6. Schramm DD, Wang JF, Holt RR, Ensunsa JL, Gonsalves JL, Lazarus SA, Schmitz HH, German JB, Keen CL. Chocolate procyanidins decrease the leukotriene-prostacyclin ratio in humans and human aortic endothelial cells. Am J Clin Nutr. 2001 Jan;73(1):36-40. PubMed PMID: 11124747.
7. Kiecolt-Glaser JK. Stress, food, and inflammation: psychoneuroimmunology and nutrition at the cutting edge. Psychosom Med. 2010 May;72(4):365-9. Epub 2010 Apr 21. Review. PubMed PMID: 20410248; PubMed Central PMCID: PMC2868080.

8. Loopstra-Masters RC, Liese AD, Haffner SM, Wagenknecht LE, Hanley AJ. Associations between the intake of caffeinated and decaffeinated coffee and measures of insulin sensitivity and beta cell function. Diabetologia. 2011 Feb;54(2):320-8. Epub 2010 Nov 3. PubMed PMID: 21046357.

9. Keijzers GB, De Galan BE, Tack CJ, Smits P. Caffeine can decrease insulin sensitivity in humans. Diabetes Care. 2002 Feb;25(2):3649. PubMed PMID: 11815511.

10. Rebello SA, Chen CH, Naidoo N, Xu W, Lee J, Chia KS, Tai ES, van Dam RM. Coffee and tea consumption in relation to inflammation and basal glucose metabolism in a multi-ethnic Asian population: a cross-sectional study. Nutr J. 2011 Jun 2;10:61. PubMed PMID: 21631956; PubMed Central PMCID: PMC3130641.

 

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.