Je lepok skutočne zlý alebo je to len vo vašej hlave?

Pozor Rohlik


Je propagácia bezlepkovej výživy prehnaná, alebo na tom fakt niečo bude? Je pravda, že lepok môže okrem zlého trávenia spôsobovať aj mentálnu hmlu, migrény a bolesti hlavy? Vedeli ste, že na Slovensku a vlastne ani v Európe nemáme hodnovernú diagnostiku rôznych foriem potravinových intolerancií? Intolerancia a celiakia zďaleka nie je to isté. Čítajte však ďalej nekonvenčného sprievodcu problémovým svetom lepku a spoznajte jednu z hlavných príčin utoimunitných ochorení.

Nekonvenčný sprievodca problémovým svetom lepku

Ako študujem, tak študujem, vždy sa dostanem k tomu, že lepok mi extra nepomáha…

Mohli by sme to jednoducho uzavrieť tak, že mám individuálny problém s mojim trávením. Celiakiu nemám ale lepok netolerujem a tak ho radšej vysadím.

Avšak keďže mňa veci zaujímajú viac do detailu, som zvedavý, ako to s tým lepkom v skutočnosti je. Mňa totiž zaujíma viac ako len priemerné zdravie a výkon, neustále špekulujem, ako by som mohol ľuďom pomôcť v realizácii ich potenciálu na 100%.

Problém totiž vidím v tom, že mnoho ľudí sa nerealizuje, pretože si dostatočne nedôveruje a vlastne žije aj v istom energetickom deficite. Nehovoriac už ani o tom, že ich  obmedzujú aj  vlastné deštrukčné presvedčenia a strach z myslenia mimo všeobecne akceptovaný názor väčšiny. Takto sa potom len ťažko človek dostane k skutočnej príčine problémov, ktorá môže byť často skrytá práve v hlave a psychike.

Pozrime sa tak detailnejšie na lepok, avšak s jedným dôležitým predpokladom, na ktorom sa asi zhodneme:

„Pre optimálne zdravie, vitalitu a produktivitu potrebujeme minimalizovať zápaly v organizme a stimulovať bunky adekvátnou výživou pre zvýšenú energiu a celkovú obnovu.“

Postavme sa tak všeobecne akceptovaným názorom kriticky a zoči-voči. Možno tak zistíme, že veci sa môžu mať aj trochu inak ako ich zo zvyku akceptujeme.

Začnime od podstaty problému: “Lepok, to nie je len celiakia”.

Výskum a svetová zdravotnícka organizácia potvrdzuje, že asi len 1-2 % ľudí vo svete trpí celiakiou. Avšak, čo ak je celiakia len vrcholkom ľadovca? Rozlišujeme 3 odlišné tipy problému:

            •           Celiakia, choroba neznášanlivosti imunitného systému voči lepku

            •           Intolerancia na lepok

            •           Alergia na lepok

Chvalabohu, alergiu a celiakiu vieme jasne identifikovať. Avšak celý problém nastáva pri intolerancii, pri ktorej nám momentálne zlyháva diagnostika. Sme často odkázaní na osobné testovanie a subjektívne pocity.

Bohužiaľ tie sú však často ovplyvnené kultúrou a systémom, v ktorom sme boli vychovaní a našimi vlastnými zakorenenými presvedčeniami. A tak je samozrejmé, že predstava života bez chleba je problém. Pozrime sa na to však ešte bližšie…

3 dôvody prečo je intolerancia väčším problémom ako celiakia

Máte podozrenie, dáte si spraviť test na celiakiu. Výsledok je negatívny a vy žijete v tom, že všetko je v poriadku. Vaše trávenie a imunita tomu nenasvedčuje. Pri konzumácii pečiva nemáte len kameň v žalúdku, ale ste aj nejakí unavenejší.

Práve tu sa dostávame k celému veľkému problému neceliatickej intolerancie na lepok, ktorá ukazuje viacero aktuálnych vedeckých štúdií, výrazne vplýva na kvalitu nášho života a celkové zdravie.

Pýtate sa ako je to možné, ak nemáte celiakiu? Jednoducho tak, že tých foriem lepku je viacero a je len veľmi malé percento ľudí, ktorých organizmus je s tým na 100% v pohode. Opäť sa raz potvrdzuje –  každý sme iný. Čo však robiť, keď v podstate zlyháva diagnostika a celé okolie sa nám len snaží povedať, že problém je v našej hlave?

Pritom nejde o žiadne sprisahanie, či konšpiračnú teóriu. Tu ide o najnovší výskum, ktorý síce ešte nie je zdokladovaný desaťročiami klinickej praxe, ale mne dáva jasný odkaz, aby som sa zamyslel nad neceliatickou intoleranciou: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3820047/

Dôvod č.1: Diagnostika

Pri diagnostike intolerancie na lepok sa viac-menej dostávame ku kameňu úrazu! Problém je najmä v tom, že klasické testy riešia najmä celiakiu. Doktori tak pracujú s identifikáciou alpha gliadínu, transglutaminázy-2 a deaminového gliadínu. Čo ak však pacient reaguje na glutenín, gluteomorphin, a transglutaminázu-3, či dokonca transglutaminázu-6 ?  Žalúdok totiž môže byť v pohode, ale koža, či dokonca mozog vôbec nie…

Array Test picture

Alebo tu máme potom testy, ktoré riešia markery imunity ako IgE a IgG.  Sú to imunitné látky, ktoré označia buď alergiu v prípade IgE, alebo potom ako výskum ukazuje namiesto intolerancie aj možnú toleranciu potraviny, ako je to v prípade IgG.

A tak sa vám môže kľudne stať, že v septembri ste boli napríklad v Imunovitale na testoch, ukázalo vám to pšenicu, jačmeň a špaldu, keďže ste takého veci bežne konzumovali. Potom vybrané potraviny nahradíte ražou a výrazne limitujete príjem iných obilnín. Prídete na testy v decembri a zrazu vám látky IgG vybehnú na raž, pričom akože intolerancia na pšenicu, jačmeň a špaldu klesne.

Ku každému problému je však riešenie, aj keď nikdy nemôžeme povedať, že jediné a bezchybné. Vďaka novému Cyrex Array testu v Amerike, ktorý má schopnosť riešiť v súčasnosti najkompletnejšiu reaktivitu na proteíny v obilí, sa diagnostika dostala opäť o výrazný krok vpred. Ako vidíte na obrázku dole, v súčasnosti sa vieme na intolerancie pozrieť oveľa viac individualizovane, ako je tomu bežne zvykom (máš celiakiu/nemáš celiakiu).

cyrex test table

Ak si ďalej preštudujete prístup Cyrex Array diagnostiky, tak zistíte, že výskum jasne poukazuje práve na to, že príznaky intolerancie na lepok už dávno nie sú len o zhoršenom trávení. Sú závislé od individuálnych reakcií na rôzne typy transglutaminázy či gliadinových markerov.

Dôvod č. 2: Kultúra a prostredie

Asi budeme súhlasiť, že národ a naše postoje najviac formuje kultúra, v ktorej žijeme. Z tohto pohľadu je pre nás v rámci strednej Európy asi ťažšie prijať nové trendy a inováciu, keďže sme desiatky rokov boli učení len nasledovať príkazy a všeobecné pravdy.

Tak som sa stretol už s nejedným známym, či kamarátom, ktorý sa len pousmieval nad mojimi upozorneniami, lebo doktori mu nič nenašli a až po prejavení silnejších problémov sa postupne prepracovali k zisteniu, že majú silnú intoleranciu, alebo až celiakiu. To, že sa cítili unavení a často boli chorí, brali akože v pohode.

Zároveň si treba priznať, že  chlieb a lepkové potraviny od istého času tvorili základy našej stravy. Možno to vyznie konšpiračne, ale myslím že propaganda cereálii a nízkotučných výrobkov, ktorá začala v 80.rokoch minulého storočia vystrelila ako účinná prevencia farmaceutického priemyslu proti zdraviu ľudí a veľkých gigantov potravinárskeho priemyslu pre zvýšenú spotrebu, často absolútne prázdnych kalórii. 

Bohužiaľ ešte stále sa nájdu hlásači tohto cereálneho trendu strašiac a zavádzajúc informáciami typu, že vám budú chýbať živiny, že lepok je pre organizmus dôležitý a tak ďalej.

Pričom keď sa ale reálne kriticky pozriete na vec, tak vám málokto z vášho okolia povie seriózne argumenty toho, ako vybudoval svoje presvedčenie, že pečivo má byť základom každej domácnosti.

  • Alebo ste sa ešte nestretli s divnými pohľadmi, že čo riešiš, že ty neješ chleba?
  • Že to máš zase nejakú diétu?
  • Alebo sa sami seba pýtate, že čo to všetci teraz riešia, keď naše staré mamy fungovali inak?

Tu si však treba uvedomiť, že množtvo lepku, jeho formy a kvalita je na inej úrovni ako tomu bolo kedysi.

A tak postupne zistíme, že pravý kváskový chlieb je niečo úplne iné ako dopekané pečivo, a že to, čo sa tvári tmavo, nemusí byť vôbec z celozrnej múky.

Bezlepkový chlieb od Lenky Mančíkovej - www.kolacebezprace.sk
Bezlepkový chlieb od Lenky Mančíkovej – www.kolacebezprace.sk

Pritom mi tu vôbec nejde o odsúdenie občasného domáceho pečenia, či prípravy niektorých koláčov, alebo cestovín z rôznych tipov kvalitnej múky.

Len chcem naozaj poukázať na to, že si ako Slováci potrebujeme asi viac rozšíriť obzory a neakceptovať len tak “všeobecné pravdy”.

Osobne bolo aj mne pohodlnejšie veriť tomu, že organizmus potrebuje nejaký lepok, aby sa ho naučil spracovávať, ako tomu, že lepok pri pravidelnej konzumácii neustále dráždi výstelku čriev a prispieva tak k priepustnosti čreva a ďalším možným autoimunitným chorobám. 

Na druhej strane, kto nemá silnú intoleranciu, alebo celiakiu, tak odporúčam preštudovať aktuálny článok a investovať do prípravy vlastného kvásku tu: Keď matka 3 detí objaví kváskovanie a prestane kupovať pečivo

Dôvod č.3: Generálne ležérny postoj doktorov, médií, ale hlavne “pacientov”

Vôbec sa nechcem dotknúť doktorov, lekárov, či študentov medicíny. Zatiaľ som okrem pár svetlých výnimiek nenašiel takých, ktorí by robili osvetu novým poznatkom, detailnejšie riešili, čo je pod povrchom a nebáli sa skôr nasadiť nové poznatky do vlastnej praxe.

Tak sa len často zarmútim, keď sa ku mne dostanú niektoré dietologické odporúčania lekárov, ktoré napríklad vôbec neakceptujú reguláciu hormonálneho systému v zmysle prijímania kalórii a často aj potrebu riešenia inzulínovej rezistencie, na ktorú má nábeh nemálo ľudí..

Osobne by som sa rád urobil rozhovor s vybraným doktorom, alebo lekárom viac do detailu, ale bohužiaľ väčšinou nemajú čas, alebo chuť  “neodborne” sa baviť s niekým bez akademického titulu, koho nezaujíma len všeobecný priemer a všeobecné odporúčania jesť menej a hýbať sa viac.

Prosím ak poznáte lekára, s ktorým by som mohol konzultovať viac do detailov tému intolerancií, alebo ste sám lekár, tak mi napíšte. S vašou pomocou môžem lepšie zastať rolu kritického média, ktoré chce motivovať “pacientov” aj k nekonvenčnému mysleniu a získavaniu poznatkov pre prevenciu, individuálne zlepšovanie životosprávy a skutočné a trvalé riešenie príčin.

Vedeli ste totiž, že v súčasnosti sa autoimunitné ochorenia dostali na 3. priečku hlavných príčin celkovej chorobovosti a úmrtnosti vo svete? Celkom sila na to, aby sme z pozície pacientov tak ľahkovážne ignorovali neceliatické potravinové intolerancie…

3 hlavné problémy konzumácie lepku, nielen u ľudí s celiakiou, alebo silnou intoleranciou?

Ako som hneď na začiatku spomenul, študujem,  študujem a konzultujem životosprávu rôznym typom ludí, prichádzam na to, že prepojenie trávenia a mozgu je alfou a omegou celkového wellbeingu.

 A práve tu nám lepok robí neplechu.

  1. Lepok je veľmi agresívny proteín, ktorý ako šmirgeľ škriabe výstelku vášho čreva. Ak je zničená, tak je narušená celá absorbcia dôležitých nutrientov a zároveň je tak aj neustále dráždená vaša imunita. Výsledkom je syndróm presaku vášho čreva, a to vám potom akékoľvek látky, ktoré bežne rieši imunita, prenikajú do krvi a vy ste z toho rozbití a oslabení.
  2. Lepok môže spôsobiť oslabenú produkciu žlče a tak celkovo zhoršiť metabolizmus tukov. Potom človek neabsorbuje kľúčové vitamíny A,D,K rozpustné v tukoch a máme tu problém, ktorý sa dokonca premieta aj do hormonálnej nerovnováhy. Ak nemáte fungujúci metabolizmus tukov, tak ste dosť závislí len na sacharidoch a vaša produktivita a mozgová činnosť bude ďaleko od maximálneho potenciálu.
  3. Tretím problémom je narušené vstrebávanie vápnika, ktoré vedie k nedostatočnej tvorbe kostného tkaniva a dokonca až k odvápňovaniu. A tak sa prepracujeme k vyššiemu riziku zlomenín, poruche zubnej skloviny, či  zvýšenej kazivosti zubov.

Keď už pre nič, tak aspoň pre našu imunitu 

Ako vidíme, detailných a individuálnych vplyvov a problémov pôsobenia lepku môže byť viacero. Ak si preštudujete detailnejšie prístup Cyrex Array, tak u niekoho to bude zápal žalúdka, u iného migrény a niekto môže byť úplne v pohode…

Avšak pri súčasnej kvalite a mutácii pšenice a celkovej evolúcii výživy je dosť pravdepodobné, že pravidelná konzumácia vyšších dávok lepku, viac ako raz denne spôsobí z dlhodobého hľadiska podráždenie výstelky čriev a žalúdka.  A to sa postupom času premietne do výrazne narušenej imunitnej činnosti organizmu a prepúšťaniu neželaných látok do krvi.

Predstavte si to, ako keby ste mali črevá vystlaté ochrannou gázou a pravidelne ju škrabali až k roztrhnutiu a potom váš organizmus musí bojovať so zápalovými látkami a vaša produktivita je výrazne oslabená.

Detailný pohľad na problém podráždenného čreva
Detailný pohľad na problém podráždeného čreva

Potom sa napríklad veľmi veľa ľudí po tridsiatke alebo štyridsiatke silno čuduje, že im to trávenie akosi nefunguje. Príkladom je bežná zelenina obsahujúca nejaké tie lektíny, ktorá zrazu  spôsobí veľký problém v trávení až zápal a vy tak postupne nadobúdate dojem, že ste na niečo alergickí, ale príčina problému je niekde úplne inde…

Neviete si predstaviť život bez chleba? 

Je mnoho štúdií, ktoré poukazujú na opiátové a závislostné efekty jedál, kde sa snúbi kombinácia lepku a krémovosti syra. Aj keď to nie je potvrdené, tak je asi celkom jasné prečo je pizza s roztopenou mozzarelou asi jedným z najobľúbenejších jedál po celom svete.

Aké by mohli byť riešenia pre zlepšenie života mnohých ľudí?

Poviem vám pravdu, že čím ďalej, tým viac zisťujem, že my Slováci sme skvelí skeptici a vieme všetko skritizovať, no s riešeniami je to už horšie.

Bolo by ľahké sťažovať sa, že nám tu chýba vylepšená infraštruktúra diagnostiky, experimentovanie a výskum lekárov, či hlbší záujem pacientov.

Verím, že zmena sa môže začať od každého jednotlivca. Ked začneme chápať jedlo ako investíciu, alebo dokonca až medicínu pre naše telo a myseľ…

Veď životospráva bez lepku nie je žiadna “rocket science” a je naozaj veľmi veľa úžasných jedál bez lepku. 

Zároveň z vás nechcem robiť len nasledovateľov bezlepkovej výživy. Kľudne sa rozhodnite ako to cítite… Chcem len pomôcť lepšie sa kriticky zamyslieť nad tým čo jeme, ako to jeme a hlavne prečo to jeme.

Tak vám odporúčam spraviť si vlastný test pozostávajúci z eliminačného prístupu a nasledujúcich krokov:

  • Odstráňte narušiteľa aspoň na 21 dní  a tak na 3 týždne úplne vysaďte lepok.
  • Výnimočne neaplikujte pravidlo 80/20, a to že na 20% imunita lepok zvládne.
  • Pozor, lepok je aj v strúhanke, keď vyprážate, zahusťovaných polievkách, pive a krúpoch.
  • Ostatné premenné vašej životosprávy sa snažte zachovať čo najviac konštantné.
  • Mliečne výrobky neriešte, konzumujte ako zvyknete. 
  • Pokiaľ už istý čas vynechávate kravské veci, držte sa vášho štandardu.
  • Po 21 dňoch si dajte poriadnu pizzu, alebo cestoviny.
  • Sledujte trávenie, grganie, ťažobu na žalúdku, hnačku, iné …
  • Sledujte únavu a pocity energie ďalších aspoň 24 hodín.
  • Sledujte ostrosť vášho mentálneho myslenia, motiváciu.
  • Sledujte vašu pokožku ďalšie 3 dni.
  • Ak nič, tak ešte ďalšie dva dni konzumujte normálne množstva lepkových potravín.
  • Na záver si vyhodnoďte s nadhľadom, ako sa celkovo cítite a či vám dáva zmysel získať kontrolu nad touto premennou v optimalizácii vašej životosprávy.

Príkladové vylepšené bezlepkové menu

Aby ste sa mali od čoho odpichnúť do nového roka 2016, uvádzam moje rýchle príkladové menu dňa A a dňa B, ktoré sú plné chutí a úplne bez lepku

Prikladove menu

Nepodľahnite konvenčným “pravdám”, alebo možným rizikám nesprávnej interpretácie fungovania bez lepku 

Podľa môjho prieskumu je veľa článkov v médiách dosť povrchných. Zároveň však chcem upozorniť, že bezlepková životospráva pre mňa nie je o tom, že máte nakupovať nejaké špeciálne náhrady pečiva, keksíkov, bio múky, čí ďalšie produkty, kde väčšinou nájdete hlavne veľa sacharidov v podobe zemiakového škrobu, spracovanej ryže, alebo kukurice. 

Tak len v bodoch vyberám možné riziká a zlé interpretácie

            •           “Bezlepková diéta je nákladnejšia somarina”

Bezlepková výživa je rozhodnutie pre lepšiu produktivitu, nie je to diéta a vôbec nemusí byť drahšia, ak si vyberiete kvalitné zdroje potravín, ktoré vás seriózne nasýtia. Skúste si dať dať 2-3 vajcia na masle, polovicu avokáda a 2 paradajky a myslím, že vás to nezruinuje, ale do obeda nastaví tak, že nič viac nebude treba.

            •           “Treba nakupovať len označené “bezlepkové” potraviny

Treba poznať zloženie a dôverovať svojej značke. To, že je potravina označená ako bezlepková, môže pomôcť pri rozhodovaní, ale neznamená to, že len tieto potraviny sú “kóšer”.

            •           Pozor na nakupovanie zbytočných gluten-free keksíkov a rôznych záležitostí

Tu súhlasím a keď, tak by som investoval do kvalitných bezlepkových múk, ak chcete realizovať domáce experimenty pečenia.

            •           V bezlepkovej a bezobilninovej strave je nedostatok vlákniny

Nie je, ak jete zeleninu tak ako sa partrí a ak, tak si doprajete ešte aj vlákninu z vychladnutej ryže, alebo zemiakov.

            •           Bez lepku a obilnín vám bude chýbať nejaká látka

To by malo zmysel, ak by ste nejedli iné plnohodnotné jedlá plné živín, ako je správne upravená, alebo neupravená zelenina, vajcia, ryby, kvalitné mäso, fermentované mliečne výrobky, orechy, olivový, či kokosový olej… Vedeli ste napríklad, že taká hovädzia pečienka má viac živín, ako plná misa ovocia?

            •           “Výpadok obilnej múky je potrebné nahradiť múkou pripravenou z ryže, kukurice, pohánky, zemiakov alebo strukovín.“ 

Žiadna múka nie je nevyhnutná, ak zabezpečíte výživné zdroje vitamínov a minerálov zo zeleniny. Strukoviny sú fajn, len ich treba vedieť správne spracovať.

            •           Troška lepku v párkach, alebo iných spracovaných výrobkoch je v pohode.

Nie je! A celkovo nás spracované výrobky vóbec nezaujímajú. Sú to problematické záležitosti.

            •           Je ťažké fungovať bez lepku a byť vegetariánom

Toto je opäť len otázka spoznania správnych potravín a ich kombinácií. Ak v Indii napríklad nejete ich chlieb „naan“, tak ste väčšinou úplne bezlepkoví. Ryža, strukoviny, semená, ich kombinácie so zeleninou a dobrými tukmi vám vedia zabezpečiť pekne výživné vegetariánske jedlá.

Morál z analýzy problému intolerancie na lepok a čo si z toho zobrať.

Som si vedomý, že moje názory sú nekonvenčné!  Avšak asi ste sa už aj vy streli s tým, že to čo sa u nás niekedy môže zdať byť scifi, tak je  v zahraničí (napr. USA, západná Európa) často brané ako úplne normálna záležitosť. A tak sa len nebojme vystúpiť z našej konfortnej zóny a zamyslieť sa mimo zaužívaných medicínskych a kultúrnych právd, s ktorými sme boli vychovávaní. Ako som však na začiatku článku uviedol…

Mojím cieľom nie je diktovať, kto má čo robiť a presviedčať vás o tom, že lepok vám môže rozbíjať imunitu.

Skôr sa pozerám na inšpiratívnu stránku veci a to, že čo ak vám lepok bráni vo vašom optimálnom zdraví a produktivite? Z mojich osobných experimentov a štúdií som zistil, že v mojom prípade to celé dáva zmysel a tak vás chcem len opozičnými argumentami podnietiť ku kritickému mysleniu a vašemu vlastnému hľadaniu a poznaniu.

Nech si každý z článku zoberie, čo uzná za vhodné. Hlavne sa navzájom neporovnávajte so „susedom“ a nevynášajme tu rozsudky tipu: Mne lepok nič nerobí a všetko je to v tvojej hlave!

Presne v hlave totiž môže byť práve pre vybraný typ neceliatickej intolerancie dosť veľký problém a spôsobovať migrénu, únavu, či mentálnu hmlu.

Čo tak si radšej previesť vlastný experiment a aspoň na 21 dní vylúčiť všetok lepok a reálne si vyhodnotiť nielen to, či ste schudli, ale ako ste znížili celkové zápalové procesy, bolesti, zlepšili regeneráciu a hlavne sústredenie a mentálny výkon.

Či tomu veríte alebo nie, je len na vás a viem, že sa niekedy len veľmi ťažko explicitne merá miera vašej energie, ktorá záleží od množstva faktorov a najmä od vašej vlastnej psychológie a nastavenia mysle.

Koniec koncov, najlepším doktorom sme si každý sám a naše zdravie a úspech máme len vo vlastných rukách… alebo hlavách? 🙂

Na záver ak už mám odporúčiť zdravší chlieb tak odporúćam, čo najprirodzenejšiu poctivu prípravu a využitie sily fermentácie. Nekupujte zbytočne polotovary, investujte do kvality, alebo si váš chlieb urobte doma.

 

Ak chcete pravidelné info a novinky, tak sa priháste na odber môjho newslettera.

Zdroje:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3820047/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3641836/
https://www.sciencebasedmedicine.org/igg-food-intolerance-tests-what-does-the-science-say/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25701700
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20170845
https://docs.google.com/drperlmutter.com-Celiac-disease-from-gut-to-brain.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18375224
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23693012
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25433099
http://my.chriskresser.com/wp-content/uploads/membership-files/ebooks/ShouldYouGoGluten-Free.pdf
http://www.advancedglutentest.com/

 

37 Odpovedí

  1. Dobrý večer,po prečítaní článkov,ktoré sú poučné, chcem povedať,že po týždni vynechanie chleba a cestovín som schudla asi dve kilá,čo vôbec nepotrebujem,skôr pribrať,mám laktozovu intol. HIT a niečo aj na lepok ktoré sú trocha zvýšené a podľa lekárky vynechaním tzv.zlych potravín to prejde, to už úplne zmiznem,ďakujem za odpoveď

  2. chcem sa opytat, celozrnne pecivo(razne, tie knackenbroty co su v obchodoch) obsahuje rozvnake mnozstvo lepku ako normalne z bielej muky?Alebo je tu iba lepok v inej lepsej stravitelnej forme?

  3. Ten test je poriadne mimo. Jasne ze mi bude zle po 21 dnoch ked sa natlacim pizzou alebo chlebom, kedze som telu odstavila na 21 dni enzymy, ktore pomahaju pri traveni. A kde sa teraz maju zrazu zobrat ?

    1. Barbora, chapem co pisete a suhlasim, ze ked sa natlacite tak bude problem.
      Ale tam ide o postupny introduction spat a teda mensie mnozstva…je to zaklad eliminacnej diety, kde aj napriklad histaminici postupne testuju ci zvladnu banan a tak …daju si polku a sleduju. TElo musi mat aj prirodzene z vlastnej genetickej vybavi enzymi na stravenie mensieho mnozstva bez problemov. Ale ked tam hned badat problem , tak to nie je asi velmi dobre. Tak len aby sme sa rozumeli, ze aj bez eliminacnej diety ak sa natlacite kilom priemernej pizze, tak vacsine bude tazko.

  4. Super článok. Som rada, že sa našiel niekto kto sa tejto problematike venuje. Ja som začala mať veľké problémy s trávením, bolesťami v trieslach, nevládala som, spravili sa mi hrozné kruhy pod očami a vyrážky. Chodila som po vyšetreniach až mi raz jeden doktor povedal, že môžem mať problém s lepkom a mliekom. Trošku mi trvalo kým som si to tak uvedomila, že na tom niečo môže byť. Najprv som vynechala mlieko. Trávenie sa mi však až tak nezlepšilo, trochu prestali bolesti. To sa stalo až po vynechaní lepku. Keď nejem lepok a mlieko tak nemám bolesti v trieslach a nemám ani problémy s červami. Ako náhle to poruším, tak sa mi všetko vráti. Celiakiu mi nepotvrdili a na testy na alergiu som ani nešla. Viem, že stačí, aby som tieto 2 veci nejedla a je mi lepšie. Priznajme si, že naozaj v našej spoločnosti je problém stravovať sa bez lepku a mlieka. Mňa v robote stále presviedčali, že to je len v mojej hlave. Nech na to nemyslím a bude mi dobre. Každý deň ma niečim ponúkajú. Moji rodičia nevedia variť bez múky, ani rodina. Stále si myslia, že keď do jedla pridajú špaldovú múku, tak to je v poriadku. Bola som na dovolenke na´východnom Slovensku v jednom hotely, kde bol veľký problém so stravou. Ráno boli len párky s chlebom, každá polievka zahustená a kedže sme boli v horách, tak sa nikde nedalo nič iné kúpiť. Obed a večeru som si dohodla, ale raňajky som si musela poriešiť. Musím mať stále niečo so sebou, aby som sa najedla. Najnovšie má problémy aj dcéra a tiež jej idem vynechať lepok zo stravy na nejakú dobu a uvidím. To bude ťažké, kedže chodí do škôlky a pokiaľ nemám papier od doktorky, že má problém s lepkom, tak musí jesť to čo tam jej dajú. Budem musieť jej stravu nejako vyriešiť.

    1. Dakujem Ivana za konkretny priklad praxe a uprimne popisanie vasho problemu.
      Osobne mam rovnake skusenosti a konzervativne Slovensko podla mna zije z casti vo velkej iluzii, ze vsetko s mierou je v pohode. Samozrejme su ludia co s lepkom, kaseinom, ci laktozou mozu byt v pohode, ale vdaka pokrocilej diagnostike sa zistuje, ze je ich stale menej a menj..Je to samozrejme aj klesajucou kvalitou zivotospravy od narodenia a zvysenou konzumaciou spracovanych potravin. Je to komplexny problem, ale na druhej strane celkom jednoduche riesenie, ktore vie naozaj zafungovat vacsine ludi. ePre mna je to eliminacna dieta a postupne vyhodnocovania vplyvu najkritickejsich latok, ktore spominam. Celkovo vam len tak drzim palce a len vas chcem posilnit, ze nepresviecajte rodinu, ani ludi vokol seba…chodte len dalej vlastnym prikladom a vitalitou. Kto sa vas zo zaujmom opyta tak vysvetlite, ale inak s tym asi nic nespravime…Niektori obyvatelia Slovenska proste radsej budu trpiet zlym travenim a podpriemernou dennou energiou ktoru beru ako normalnu, namiesto optimalizacie zivotospravy a individualnej eliminacie kritickych prvkov.

  5. Cely zivot beham po doktoroch a nevedeli zistit co mi je. Mentalna a fyzycka slabost, upchaty nos, bolesti klbov atd. Az som vynechal lepok. Lepsilo sa to celkom rychlo, po tyzdni ulavenie od problemov a do 3 tyzdnov uplne fit. Isiel som doktorovy ze ci nemam celiakiu, podla toho co som mu povedal ma objednal na testy na tu celiakiu. Ale ze musim opet lepok, byt v zatazi. Prvy den bol ok. Druhy den upchaty nos a bolest hlavy. Na treti sa vecer pridala hnacka. Trochu sa to zmiernilo, o tyzden sa pridala bolest klbov. Uz som 3 tyzdne na lepku, stale sa mam zle. Test na celiakiu vysiel negativne. Alergia na lepok negativne. Este ma caka o tyzden biopsia. Viem ze to je urcite lepok lebo takuto bezlepkovu dietu a opetovne nasadenie lepku som spravil 4 krat s tym istym vysledkom. Bude to intolerancia. A vy ostatny co ste lepok vynechali, konzultovali ste to aj so svojim lekarom? Testy na celiakiu mate spravene?

    1. Dakujem za prispevok, bohuzial toto je ralita este nerozvinutej diagnostiky u nas.V zahranici vam uz vedia Transglutaminazy komplexne zistit na drahsom krvom teste Cyrex. Inak ale mozno vam bude stacit vas vlastny testing a mate pokoj. Da sa predsa zit aj bez chleba

  6. pridam moje skusenosti:
    po dlhych rokoch naozaj vasniveho jedenia chleba a peciva (bol som fakt milovnik a planoval som zalozit moderny kult chleba aj s prislusnymi obradmi na jeho velebenie; jasne, trochu srandujem) som ho v ramci experimentov so stravou, ktore robim uz 20 rokov, skoro uplne (povedzme na 95%) vylucil z môjho jedalnicka. viedli ma k tomu dlhodobe zdravotne problemy. a výsledok: zlepsenia tychto problemov az v podstate ich vymiznutie, mierne pribratie na vahe (pre mna pozitívum), vyssia sportova aj mentalna vykonnost, rychlejsia regeneracia po vykone. vedlajsim efektom je obohatenie jedalnicku o nove potraviny. mam ale pocit, ze nejde az tak o lepok, viac mi skodili kvasnice.

  7. Cely zivot mam problem s imunitou…nikto mi nevedel zistit preco…teraz-po 40 sa pridal problem s autoimunnym ochorenim stitnej zlazy,problem s pokozkou-porokeratozu…nikto mi nevedel poradit,len nasadit lieky…vymenila som lekarku-mladu po skole /endokrinologicku/a ta prva mi povedala,ze toto vsetko moze ist ruka v ruke s celiakiou. Kedze sa u nas potvrdzuje len endoskopiou,rozhodla som sa proste lepok vynechat…neskutocne…po „100 rokoch“ som nemala nafuknute brucho a citila sa super…po tyzdni som skusila zjest kukuricny chlieb na ktorom bola informacia o moznom obsahu lepku…a zasa to iste,akoby som zjedla slona…takze ja uz viem,ze strava bez lepku je moja cesta…

    1. Zuzka dakujem za skusenost a inspiraciu pre ludi, co citia, ze by mohli mat s lepkom problem. Netreba z toho robit demona, ale ja som tiez postupne cez rozne testy prechadzal a teraz mam uz aj genetivcke spravene, takze aj ked nemam celiakiu, tak mam pri roznych pristupoch zvysene reakcie imunitne. A potom tak pragmaticky, treba skusit vynechat a sledovat si travenie, pocity energie a tak si uz kazdy vyberie svoju cestu..pre niekoho to moze znamenat 100% vynechanie, niekomu postaci aspon na 80% i ked to velmi zalzi uz aj od daneho stavu mozneho poskodenia creva.

  8. Ahoj Dusan, moje skusenosti s lepkom – uz asi 5 rokov nejem nic, co lepok obsahuje. Ucinok – prestala som priberat a mat pocit ze som „spuchnuta“ ako buchta (a to mam po 30tke, cize podla istej dogmy by som mala zakonite zacat v tomto veku ako zena priberat), prestala som mat depresie, ziadna chronicka unava, minimalizovanie vyrazok po tele, najma na tvari a co je najdolezitesie, prestala som mat zacinajuce problemy s pamatou – mentalna hmla, nesustredenost, zlyhavanie kratkodobej pamate (vylepsilo sa este viac, ked som do jedalnicka zaradila viac zdravych tukov). Potvrdilo sa vsetko, co sa pise v knihe Psenicny mozog. Neocenitelny benefit – zmena stravovacich navykov a take uzasne kreativne a zdrave moznosti vo vareni a peceni, ze dovidenia !!! 🙂

    1. Dakujem za tvoje info. Len upozornim, ze podla mna je lepok jeden z najritickejsich prvkov, ale na druhej strane, niekto co nema geneticku predispoziciu a nema intoleranciu s tym moze byt v pohode. Tu je najvacsi problem, ze nemame diagnostiku, co by nam jasne ukazala aj intolerancie a zarven, ze hned necitime ten v plyv lepku …
      To totiz , nie je tak ako u inych zlych veci, ktore ked zjeme, tak nas napriklad hned boli brucho…

  9. Výborne Dušan, obdivujem mladých ľudí, ktorý aj napriek všeobecne rozšírenej otupelosti dokážu s takouto chuťou a razanciou trpezlivo a detajlne vysvetľovať problematiku výživy.

  10. Často sa doporučuje ako zdravšia alternatíva lepku kváskový chlieb, nešľachtené obilniny typu jednozrnka, ja som dokonca piekla chlieb z naklíčenej jednozrnky sfermentovaný kváskom, aj na takýto chlieb mám silnú reakciu… Niektorí bezlepkári potrebujú okrem lepku vyradiť komplet obilniny, škroby, zložité sacharidy…. diéta SCD, GAPS, mne až táto diéta začala radikálne riešiť zdravotný stav. S lepkom to moc nefunguje „všetko s mierou“, ak raz organizmus na to reaguje, stačí aj malé množstvo na spustenie imunitnej reakcie. Hlavné symptómy u mňa boli únava, „mozgová hmla“, začala som mať silný deficit tukorozpustných vitamínov – A, D, anémia z deficitu železa, nízky ferritín (napriek konzumácii červeného mäsa), problémy s vápnikom, zlá kvalita vlasov, nechtov aj napriek kvalitnej strave, problémy so žlčníkom, problémy so štítnou žľazou, hormonálne problémy, pocit pálenia čreva po zjedení niektorých typov sacharidov a lepku (ale žiadne hnačky, nafukovanie), to sú symptómy, ktoré si možno ľudia nedajú do priamej súvislosti s lepkom, resp. veľa z toho spôsobuje priepustnosť čreva, zapálená črevná výstelka, zlé vstrebávanie živín.

    1. Dakujem za hodnotny koment a určite treba ísť často viac do hĺbky v zmysle individuálnych problémov, intolerancií a GAPS. A tiež súhlasím, že ako priorita by sa malo riešiť u väčšiny ľudí črevo a jeho optimálny stav + mikrobióm.

    2. Podobne. Zacalo to lepkom a myslim, ze sa to rozsirilo aj na ine sacharidy. Akoby som citala o sebe. Male mnozstvo ovocia v pohode a dalej cim menej sacharidov, tym lepsie. Bezlepkove potraviny neznasam. Som zavisla na cukre, hlavne na cokolade, preto teraz twstujem low carb. Podla mna, ked ma clovek jednoznacne problemy, pomoze len nekompromisna dieta☺

    3. Ja som mala asi 80% z tebou popisanych problemov aj napriek tomu, ze lepok aj laktozu som uz par rokov davno vyradila z jedalnicka. Pomohol mi az kvalitny multivitamin, joda organika (organicky jod od SK vyrobcu), kvalitne magnezium (citrat, bisglycinat a ine chelatove formy, nie sracky z lekarne vo forme oxidu), fermentovany olej z trescej pecene a co je najdolezitejsie – nic z toho by nemalo svoj efekt, keby som si nepresla kurou na obnovu a zvysenie HCl v zaludku. Mnohi z nas trpia podvyzivou nielen kvoli poskodeniu traviaceho traktu lepkom a laktozou, ale hlavne nedostatkom HCl v zaludku, co ma za nasledok zle travenie a vstrebavanie zivin. Casto je prave nedostatok HCl pricina intolerancie na lepok a laktozu. Jednoduchy test, ako si samodiagnostikovat nedostatok HCl – skuste si dat na lacno zinok a uvidite … ak vam bude zle alebo velmi tazko od zaludka, urcite mate HCl malo. Treba upozornit, ze paradoxne sa nedostatok HCl dost casto prejavuje palenim zahy a tak ludia v domneni ze maju HCl vela, si nechaju predpisovat lieky na jej znizenie, cim si zdravotne problemy este viac prehlbuju. Ak ma niekto pochybnosti, najistejsie je ist na gastro dat si spravit toto vysetrenie.

      1. MAry toto je super point a z mojich studii tiez som sa k HCL prepracoval.
        prosim mas odporucenie kde na Sk kupis HCL ? Lebo bezne v lekarniach nemaju a ja mam len sukromne od Poliquin a zo zahranicia.
        HCL sa da aj prirodne popracovat s citronom, jablcnym octom a tak…ale niekedy presne, ze treba doplnit.

  11. Nazdar, fandím Ti. Ale ako píšeš, podľa mňa je to vysoko individuálne. Stále sa nemôžem zbaviť pocitu, že to nie je o tom, či jeme „lepok“, alebo nie, ale skôr o tom ako často a v akom množstve, a dnes už ide aj o kvalitu. Moja stará mama hovorila „všetko, ale s mierou“. Nič nie je škodlivé, škodlivé je množstvo. Nevravím, že všetko je prospešné. V medicíne a v príbuzných oboroch nič nie je čierno-biele. To nie je otázka len pre lekárov, imunológov, ale hlavne pre klinických biochemikov. V neposlednom rade by sa hodili aj nejaké solídne štúdie a výskumy.

    1. Solidnych vyskumov a studii je dost. Ano je to individualne , zalezi od genov a viacerych faktorov…avsak az 80 % ludi ma isty problem aj kvoli tomu, ze od malicka nekontrolovali mnozstvo a kvalitu. Lepok je len jeden faktor a ako pisem…problem , je ze nemame explicitnu diagnostiku …
      Idem si dat robit genetiku do Viedne, tak budeme opat mudrejsi a doplnim tu poznatky.

      1. Jasné držím palce a som zvedavý. Aj napriek tomu som presvedčený, že aj u nás máme kvalitných odborníkov v oblasti imunológie, biochémie, gastroenterológie a pod., ktorí by mali „väčšie“ slovo u „širokej“ Slovenskej populácii, ako štúdie USA (už len pre ten náš skepticizmus) a zároveň vôbec netušia o tvojej iniciatíve. Všetko dobré. Tvoje princípy sú mi veľmi blízke.

  12. Maximálne súhlasím. Roky som trpela hnačkami a aknóznou pleťou. Pocitom ťažoby v žalúdku po jedle. Behala som lekároch, absolvovala všetky vyšetrenia. Dg. samozrejme negatívne. Potom som vysadila lepok a voala tráviace ťažkosti nakomplet zmizli. Len to akné ma žial neopúšťa:-( Mám po 30tke tak je to dosť nepríjemné. Bolo mi povedané, že to môžu spôsobovať mliečne výrobky. S tým skúsenosť nemáš? Vysadila som, ale zlepšenie nejaké výrazné nevidím.

    1. môže to byť laktózová intolerancia, kupuj len dobre vyzreté syry a výrobky s označením lactose free, mne to pomohlo …

    2. Ahoj, ja som na tom bola podobne. Moje nedavne zistenie – dlhe roky som si myslela, ze akne mam z iba lepku, pripadne tiez z mliecnych vyrobkov. Ako som pisala vyssie, po tom, co som prestala jest potraviny, obsahujuce lepok, pokozka sa mi takmer vycistila, ale stale to nebolo ono. Po rokoch, az teraz nedavno som zistila, ze je to prejav hormonalnej nerovnovahy. Ja mam napr. 32 a az teraz sa mi podarilo zbavit sa akne ! Konecne !!! Aj na zaklade reakcii na (bez)lepok mam zrejme dost senzitivny organizmus a mam velmi citlivy hormonalny system (preco, to je na dlho, nechcem to tu rozoberat). Kazdopadne som zistila ze je to problem hormonalnej disbalancie, a to na zaklade konzumacie kavy. Akokolvek Dusan kavu vychvaluje a odporuca, pre nas zeny, ktore citlivo reagujeme na stres, kavu velmi neodporucam. Ide o to, ze kava obsahuje latky, ktore zvysuju hladinu kortizolu, co je u nas zien problem, kedze na jeho odburanie sa vyuziva hormon, ktory produkuju nadoblicky a tento hormon je predstupnom tvorby progesteronu. Ked sa primarne vycerpa na vybalansovanie/odburanie kortizolu, ostava ho malo na produkciu progesteronu , co ma za nasledok prevahu estrogenu, ktorou trpi podla mna 90% zien tu v Europe ani o tom nevie. Okrem ineho prebytok estrogenu sposobuje rozne cysty, myomy, polypy, akne, endometriozu, poruchy cyklu, neschopnost otehotniet atd. Na zaklade tychto poznatkov som sa teda rozhodla obmedzit kavu na 1 salku denne, iba rano (s kokosovym olejom ;)). Plet sa mi konecne po rokoch vycistila, mozem nosit tricka s odhalenym chrbtom. Nehovorim, ze kava je spustac/pricina, ale uprimne, vacsina nas zien sme permanentne vystresovane a pitie kavy nam velmi nepomaha v tom, aby sme mali hormony v rovnovahe. Nie som jedina, ktora reaguje na kavu tymto sposobom. V okoli poznam niekolko kamaratok, ktore ked obmedzili /uplne vylucili pitie kavy, zmizlo im aj akne. Nehovorim, ze vsetky zeny maju tento problem, ale zial sme aj take, ktore kavu jednoducho neznasaju dobre. Tak, ako clovek, ktory lepsie metabolizuje sacharidy, nie vzdy sa citi fit a toleruje vsetky tuky, alebo bielkoviny. Sory za dlhsi prispevok, mozno ti moja skusenost pomoze v hladani priciny. Drzim palce.

      1. Ďakujem za hodnotný príspevok, kde správne komunikujete, že hormonálna regulácia môže byť jedna z kľúčových príčin. Nepotrebujem objajovať kávu, ale celkovo to nie je až také zlé v bežnej koznumácii 2-3 šálky denne. Avšak veľmi závisí ako píšete od citlivosti a celkového Kortizolu, chronického stresu a tak…
        Práve tu je problém, že väčšina žien, aj keď si to možno neuvedomuje, tak má práve chronický stres a kortizol dosť hore…dieťa plače, práca, zhod, príprava všetkého pre rodinu, zodpovednosť atď… Z tohto pohľadu je potom rozumné strážiť množstvo stimulantov a vybrať si menšie dávky z nižším obsahom kofeínu. Ale pozor , aj čaj aj čokoláda a to najmä v kombinácii so sladkým. Každopádne super, že píšete vašu skúsenosť a odporúčam aplikovať pre tých čo cítia podobné symptómy.

  13. Odskúšané, tiež som vysadil lepok. Trpel som na ekzem a až po 2 mesiacoch vysadenia lepku sa to začalo zlepšovať.
    Ak skonzumujem lepok, ekzem sa prejaví až po 3 dňoch. Toto žiadny lekár vám ale nepovie 🙁
    Každý si to musí vyskúšať na sebe.

  14. Kedysi som bol absolutne zavisly od chleba, potom som (dnes uz ani neviem preco) skusil lepok na dva tyzdne uplne vysadit (bolo to ciste peklo – psychicky) az som jeden den nevydrzal a zjedol som riadne 2 krajce chleba. To co nasledovalo by som neprial ani nepriatelovi. Odvtedy je lepok u nas doma nepritomny. Tato (mala) zmena nastartovala aj dalsie ovela rozsiahlejsie v mojom stravovani. Jedine coho mam naozaj problem sa vzdat je (pomerne) vacsie mnozstvo ovocia, ale pracuje sa aj na tom 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.