3 fakty – Ako kofeín pomáha pri pálení tukov a raste svalov

kofein

Životospráva je komplexná a individuálna záležitosť, ktorá si vyžaduje neustálu aktualizáciu poznatkov. Tak si zachovajte otvorenú myseľ a tiež zbierajte nové poznatky a inšpirácie pre udržateľné zlepšovanie a skvelý pocit.

Je pre Vás tento obsah zaujímavý? Neváhajte mi napísať! Čím viac ohlasov po aktulizácii, tak sa opäť vrátim k téme a budem sa tomu venovať.

Počuli ste už o benefitoch konzumácie kávy pri zvyšovaní svojho športového, či mentálneho výkonu? Práve táto oblasť je pre mňa asi tou najzaujímavejšou, keďže verím, že správnym výberom kávy alebo čaju môžeme dostať do tela práve tú správnu zdravú stimuláciu, a to vo forme organického kofeínu.

Pozrime sa rovno na hlavné fyziologické výhody konzumácie kofeínu:

  • Kofeín zvyšuje stimulačné hormóny adrenalín a noradrenalín
  • Kofeín pomáha uvoľňovať voľné mastné kyseliny tak, že naše telo lepšie siahne po tukových zásobách a náhradnom glykogéne
  • Kofeín uvoľňuje vápnik uložený vo svaloch a posilňuje tak ich odolnosť a vytrvalosť. Znižuje zároveň aj pocit bolesti a redukuje v mozgu pocit únavy, čo umožňuje športovcom pri riadenej konzumácii posúvať vlastné maximá

425233-1600x900Celkovým výsledkom je najmä zvýšená motivácia a kvalita tréningu. Jasným dôkazom je napríklad štúdia tlakov na lavičke – benchpress, pri ktorej bolo zistené, že skupina, ktorá dávkovala 5 mg / kg kofeínu, dokázala urobiť v priemere 22,4 opakovaní a zdvihla 1142 kg v porovnaní s placebo skupinou, ktorá urobila v priemere 20,4 opakovaní a zdvihla spolu 1039 kg .

Ďalšia štúdia hráčov rugby zase potvrdila význam kofeínu v situáciách únavy z nedostatku spánku. Hráči, ktorí si dopriali šálku kávy, dokázali podať rovnaký výkon aj napriek deficitu spánku v porovnaní so stavom, keď boli plne oddýchnutí. Placebo skupina zaznamenala oveľa väčší pokles v kvalite tréningu.

Prečo organicky viazaný kofeín môže byť správny stimulant?

Nechcem tu teraz prezentovať myšlienku, že by sa bez kofeínu nedalo žiť, avšak vidíme, že pravidelné riadené užívanie kofeínu môže byť výborným stimulantom, či už pri fyzickom alebo aj mentálnom výkone. Pozrime sa na ďalšie vychytávky využitia, ktoré nám jasne naznačujú, že by tu mohla byť aj lepšia cesta, a to možnosť nahradiť sacharidové a syntetické doplnky výživy (ionťáky a redbully) práve organickým kofeínom, čím oveľa menej zaťažíme naše telo.

1. Zvýšenie koncentrácie a prekonanie spomaleného rána

Väčšina atlétov a športovcov má spomalené reakcie skoro ráno vzhľadom na nižšiu aktiváciu nervového systému a nižšiu teplotu tela. Práve v tomto prípade môže kofeín pomôcť. Kofeín totiž výborne pomáha zlepšovať reakčné časy a schopnosť koncentrácie. Blokuje receptory únavy vďaka aktivácii neurotransmiterov, ktoré podporujú efektívnu koncentráciu svalov.

Ako to využijem vo svoj prospech?

3 mg kofeínu na kilo váhy, v realite kľudne aj dvojité espresso (50-60 mg) Vás môže výborne nakopnúť pred ranným tréningom. Navyše, ak skombinujete kofeín s MCT tukmi a kreatínom, tak dostávate priam výživovú bombu pre Váš mozog, keďže stredne viazané tuky a kreatín zvyšujú prístupnosť fosfokreatínu ako zdroja energie pre mozog.

2. Zlepšenie šprintov, ale aj vytrvalosti a výkonu v rámci tímových športov

566445Kofeín je skvelým pomocníkom pre všetkých športovcov, ktorí robia športové disciplíny vysokej intenzity. Keď si tak prejdeme športy ako napríklad rugby, basketbal, futbal, či tenis, tak kofeín nielen znižuje únavu a zlepšuje reakčné časy, ale zároveň podporuje uvoľňovanie a využitie kalcia zo svalov, čím zlepšuje ich výdrž. Benefity kofeínu v rámci vytrvalostných športov a podpory regenerácie a znižovania únavy svalov boli dokázané už pred desaťročím. Hoci sa sila vplyvu líši od individuálnej predispozície a typu tréningu, tak nie nadarmo môžete vidieť ako si cyklisti, či triatlonisti doprajú ráno svoju šálku kvalitnej kávy. Inšpirovať sa môžeme napríklad aj u autora populárnej a nedávno do slovenčiny preloženej knihy Praveký plán od Marka Sissona, ktorý si výrazne zjednodušil svoje ráno a začína ho jednoduchou šálkou kvalitnej organickej kávy od svojho lokálneho pražiara.

Ako to využijem vo svoj prospech?

Správna dávka kofeínu pred opakovanými šprintami je niečo medzi 2,5 – 8 mg/kg váhy, pričom záleží najmä na dĺžke trvania, nárokov na energiu a aj na tom, koľko zápasov nás čaká počas dňa. Vlastný experiment a sledovanie svojej energie a výdrže je v tomto prípade asi najlepšou voľbou.

3. Výrazne zlepšenie spaľovania tuku počas tréningu

Tým, že kofeín pôsobí stimulačne a zvyšuje našu motiváciu dvíhať viac a vložiť do tréningu všetko, tak dosahujeme aj celkový zvýšený výdaj energie, či zlepšenú stimuláciu správnych anaboických hormónov, ktoré nám následne pomáhajú zabezpečiť rovnováhu nášho organizmu. Navyše, kofeín posilňuje a stimuluje aj náš metabolizmus a pomáha tak telu siahnuť na kompletné zásoby glykogénu a neskôr aj na tuk, ktorého sa mnohí chceme zbaviť. Zároveň, ak konzumujeme kávu bez cukru, poprípade kávu so zdravým tukom (maslo, smotana, kokosový tuk), tak dochádza k úprave inzulínovej citlivosti, ktorá je svojím spôsobom jedným z rozhodujúcich faktorov nášho zdravia.

Ako to využijem vo svoj prospech?

Ak je raz naša životospráva zlá, tak nám nepomôže ani ten najlepší tréning. A aj naopak, zlepšovanie našej kondície ako schopnosti adaptácie sa na náročné podmienky prostredia je výrazne založené aj na kvalite tréningu. Zabudnime teda na pre bežných ľudí nepotrebné L-carnitíny, sacharidové roteíny a rôzne ďalšie prípravky. Prečo vyhadzovať peniaze na drahé syntetické prípravky, keď nám v podstate stačí zodpovedný prístup k nášmu telu a šálka kvalitnej organickej kávy?

Čo si z toho reálne vyvodíme?

Vidíme, že kofeín vôbec nie je taký nebezpečný a zlý ako sa často uvádza v médiách. Skôr je dôležité zamerať sa na kvalitu a zabezpečiť si organický kofeín (organická káva, čaj) a správne dávkovať (2-4 kávy denne pred tréningom alebo športovou aktivitou). Najväčším problémom je podľa mňa opäť raz syntetika a chémia, ktorá sa k nám dostáva vo forme instantných a nízkokvalitných káv, či čajov. Už je len na nás, či sme ochotní investovať odhadom priemerne 2 eurá do kvalitnej dennej stimulácie mozgu a celého nášho organizmu (domáca príprava kvalitnej kávy alebo čaju) alebo radšej ostaneme v našej komfortnej zóne toho, že prijmeme to, čo príde. 

Ak vás zaujíma zdravá organická káva, prečítajte si aj: 

Pre ďalšie otázky ma kľudne kontaktujte. S mojím tímom Vám veľmi radi poradíme, nastavíme a zabezpečíme správne kofeínové povzbudenie pre perfektnú podporu Vášho výkonu a zdravia. 

ponuka powercoffee

www.powercoffee.sk

rsz_objednat002

rsz_objednat004

 

 

 

 

Zdroj: poliquingroup.com, goodfon

 

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.