Vedeli ste o šokujúcich množstvách cukru v populárnych potravinách?

NEwsletter Sugar

Viete, ktoré potraviny sú takmer podľa všetkých odborníkov naozaj škodlivé a uberajú nás o energiu? Spoznajte exemplárny príklad chuťovej a reklamnej zrady v mnohých produktoch. Zrady, ktorá na nás v súčasnosti útočí v supermarketoch, na pumpách, ale aj v reštauráciách a fast foodoch. Keď chceme niečo zmeniť , tak o tom treba otvorene hovoriť a ja si už nebudem si dávať servítku pred ústa! Stači mi rúško 🙂

Čo je tá najväčšia zrada? Kombinácia nevhodných tukov, šrobov a cukru v mnohých produktoch. 

Prístupov k zdravej životospráve a výberu potravín v záujme väčšieho množstva energie môže byť viac. Vieme už, že ak sa človek vzdeláva, môže si zdravie optimalizovať aj s mäsom, aj bez mäsa. Rovnako tak verím, že ide hlavne o menej rýchleho cukru a viac čistej chuti.

Čo je však zrada, ktorá číha všade vôkol nás, a na ktorej sa zhodnú skoro všetci odborníci? Je to kombinácia cukru s tukmi a najmä rafinovaného cukru alebo škrobov spolu s tukmi, ktoré obsahujú transmastné kyseliny a zápalové omega-6.

Nebudem si dávať servítku pred ústa!

N-tella je podľa môjho názoru a poznatkov z oblasti funkčnej medicíny exemplárny príklad pre ilustráciu chuťovej zrady. Tá na nás v súčasnosti útočí v supermarketoch, na pumpách, street foodoch a fast foodoch.

Otázka na zamyslenie pri najbližšom nákupe: Je vnímaná cena potravín skutočne hodnotnou investíciou?

Jeden z najväčších problémov v potravinárskom priemysle je vnímanie reálnej hodnoty a férovej ceny jedla.

Možno ste sa s tým stretli. Množstvo malých farmárov a producentov poctivých potravín dopláca na to, že ľudia nie sú ochotní investovať do kvality. Podliehame vačšinou masovému marketingu veľkých hráčov a rôznej lobby. Snažia sa nás presvedčiť, že farmárske a BIO potraviny sú len predražený výmysel, pretože stačí jesť menej a hýbať sa viac.

Snažia sa nás presvedčiť, že KALÓRIA JE LEN KALÓRIA!

Že je jedno či si dáte 500 kcal z hranoliek s majonézou za 2€, alebo z pečených zemiakov s BIO kyslou smotanou za 5€.

Čo ak by sme naše jedlo zobrali ako komplexnú informáciu pre naše telo? Čo ak by sme dokopy zrátali výdavky domácnosti za jedlo a zdravotnú starostlivosť?

A áno, do kvality môjho jedla investujem asi o 30% viac ako priemer Slovenska. Ale v lekárni nemíňam skoro nič! A to podľa mňa stojí za zamyslenie…

Ako riešiť tento problém? Vzdelávanie a zmena prístupu k hodnote potravín  🧠

Ak viete, ako na to, zistíte, že funkčné a zdravé potraviny nie sú o toľko drahšie. Ak si viete vybrať a optimalizujete svoju životosprávu, tak vám zrazu prirodzene stačí menej jedla. Neviem ako vy, no ja som už dávno vyrástol z potreby mať plné brucho a starých presvedčení, že na dostatok sily sa treba poriadne najesť halušiek.😄

Ako príklad uvediem moje raňajky, ktorými je väčšinou káva s maslom a MCT olejom. Náklad na túto čistú energiu pre mozog bez záťaže trávenia je cca 1€. Snack v podobe jablka s mandľovým maslom ma stojí cca dalšie 1€. Keď som rozmaznaný a na obed si dám kompletné vegetariánske karí, vyjde ma 7€. Domáca večera vo forme zemiakov s bryndzou a žinčicou 2€. Káva a kocka čokolády alebo čaj počas dňa maximálne 2€. Dokopy funkčný a chutný deň za 13€. Nech to bude aj 15€.

A to podľa mňa stojí za optimalizáciu a zamyslenie.

Sila čistej chuti nech je vo vašom jedle každý deň! Menej cukru a viac dobrých tukov vás nie len zasýti, ale zlepšite tým aj pravidelnú signalizáciu pre váše metabolické dráhy. Čím efektívnejši metabolizmus a funkčnosť mitochondrií, tým viac energie a silnejšie zdravie. 

A to stojí za zamyslenie a je podľa mňa iste lepšou investíciou ako bežné šumivé vitamíny a  Céčko z lekárne. 🙂

Pre viac info o funkčných raňajkách a potravinách pozrite náš koncept  www.powerlogy.com. 

 

9 Odpovedí

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.