Laci Strike: Ako som zmenil stravu, schudol a našiel „cool“ štýl, ktorý mi maximálne vyhovuje

Laci strike headline

Určite ste už počuli meno Laci Strike, jeden z najznámejších choreografov a tanečníkov na Slovensku. Laci je aj pre mňa jedným z tých POWER ľudí, ktorí majú svoje sny a aj keď sa môže zdať, že sú niekedy trochu šialené, tak opak je pravdou. Takto realizoval aj tanečno-divadelné predstavenie „JULIO & ROMEA“, ktoré sa v SND teší vynikacúcej kritike a videlo ho už viac ako 6000 divákov. Vedeli ste však, že Laci, vlastným menom Ladislav Neuschl, je tiež zástancom kontrolovaného príjmu sacharidov a na svoju životosprávu od istého času nedá dopustiť? Čítajte ďalej a inšpirujte sa,  ako sa dá aj v 40tke urobiť radikálna zmena.

Sám som niekoľko rokov tancoval v Lúčnici a mal som tak možnosť okúsiť  princípy profesionálneho prístupu k tancu. Keď som sa dozvedel o tom, že už aj Streetdance maká na svojej životospráve, hneď mi napadlo, že by som vyspovedal Laciho. Veľmi ma totiž zaujímal jeho pohľad na súčasnú mládež a našu zodpovednosť voči vlastnému telu (áno, ide tu aj o životosprávu) pre dostatok energie a dosahovanie našich cieľov.

Laci, vidíme, že čím ďalej tým viac sa ľudia zamýšľajú nad svojou žvotosprávou. Ako to bolo u teba? Je pravdou, že si tiež prehodnotil tvoje návyky?

Ahojte. V prvom rade, zdravím všetkých aktívnych ľudí, ktorí sa zaujímajú o to, ako zlepšiť svoje fungovanie a posunúť sa tak o level vyššie.

Tak ako si aj povedal, každý z nás máme nejaké tie návyky, ktoré nás však bohužiaľ často dosť obmädzujú a nie vždy prispievajú k tomu, aby sme zo seba vyžmýkali naše maximum. 

Ja som sa tak postupne prepracoval až do momentu, keď som pred mojou štyridsiadkou získal angažmá v Hiphopovo-divadelnom predstavení Romeo a Julia.  Vyšiel som na javisko a zrazu som sa vo svojom tele necítil komfortne. Možno niekto pozná ten pocit, keď sa cíti tak trochu nafúknutý a telo mu nenápadne naznačuje: “Hey man, mal by si asi niečo schudnúť”.

Tanec milujem, a preto keď sa pri ňom necítim na 100 %, tak tu nie je niečo v poriadku. Inšpirujú ma skúsení tanečníci vo svete, ktorí aj po svojej štyridsiatke dokonale poznajú a ovládajú svoje telo. Potom je jasné, že sa to odrazí aj na javisku.  Nielen v samotnom tanci, ale aj v celkovom prejave.

Aj preto som, ako hovoríš, začal prehodnocovať svoje neriadené stravovanie, začal pravidelne cvičiť (áno, aj napriek tomu, že tanečného pohybu mám až-až) a začal čítať vybrané články na internete.  Pokusom a omylom som tak schudol nejaké kilá, jedol som 5-6 denne krabičkovo vydelené a presne prepočítané porcie, až ma to naozaj prestalo baviť….

Takže je pravdou, že aj ty si jeden z tých ľudí, ktorých nebaví do detailu plánovať celý deň kedy a koľko kalórií skonzumovať?

Presne tak. Pri mojom životnom štýle to naozaj niekedy nebolo veľmi komfortné a asi ani dlhodobo udržateľné. Avšak držal som sa tohto princípu, pretože som inú cestu nepoznal a v bežných médiách, alebo tak celkovo z môjho okolia som vnímal, že buď sa to takto naučím, alebo už v živote neuvidím svoje tehličky.

Až potom som narazil na blog Vlada Zlatoša a začal veci konzulovať s Mistrom Fitness Danom Medom, ktorý sa nebojí odporučiť večerať aj skoro v posteli.

Aj keď sa mi od začiatku zdalo byť veľmi zvláštne jesť menej a často a skúsiť aj čiastočné hladovanie, povedal som si, že najprv dodržím odporúčania aspoň 2 týždne na 100 %, a potom si to celé vyhodnotím. Je však pravdou, že prvé dni boli ťažké. Ak je vaše telo a mozog od malička zvyknuté na cukry a pečivo v každom druhom jedle, tak vedzte, že zmenu vám dá prvé 3-4 dni riadne pocítiť.

Pamätám si ako som zúfalý nevedel, čo budem jesť a prosil Vlada Zlatoša o to, aby mi napísal kompletný jedálniček od A po Z. Ten mi však len s úsmevom odvrkol: „ Nakreslil a vysvetlil som ti kľúčové princípy na 6 papieroch, tak si sadni, porozmýšľaj a na zvyšok už prídeš sám“. A tak som sa pustil opäť raz do samovzdelávania a prevzal zodpovednosť za kombinácie a objem svojich jedál.

Hovoríš teda, že ti tvoji konzultanti pomohli nastúpiť do správneho vlaku? Vnímaš túto zmenu ako dôležitú?

Laci v Akcii
Laci v Akcii

No jasné. Aj keď som sa zo začiatku trocha bránil nekonvenčnému prístupu a  začal sa extrémnejšie potiť, úvodné štádium zmeny som vydržal aj preto, že som veril. Možno ani nie tak systému výživy, ale práve týmto chlapcom, ktorí robia svoju prácu na 100% a navyše podávajú výkony ďaleko za hranicami priemeru.

Už po týždni mi bolo jasné, že práve odporúčaný nízkosacharidový prístup so zvýšeným príjmom správnych tukov a proteínu mi bude vyhovovať. Jem až keď som skutočne hladný, 2 max 3-krát do dňa a ostáva mi tak dostatok času nielen na moje aktivity, ale aj rodinu.

Celkovo sa teraz cítim tak trochu aj ako poradca, pretože keď sa ma kamoš opýta ako schudnúť, tak mu viem hneď vysvetliť, kde začať. Je však pravdou, že každý je individualitou a sám si musí nájsť to, čo mu prinesie želané výsledky a hlavne čo dokáže aplikovať aspoň do 80 % svojho života.

Máš aj viac energie? Alebo, ako by si opísal tvoje pocity?

Ako som už spomenul, momentálne som na strave, ktorá mi maximálne vyhovuje. Ja nemusím na nič robiť reklamu, vždy poviem to, čo cítim. A tak si ráno šupujem tvoju POWER COFFEE SPECIAL s maslom, kokosovým tukom a škoricou. Pre mňa ako človeka, ktorý nikdy nejak neriešil raňajky a skôr bol k nim násilne dotlačený, je táto možnosť úplne skvelé riešenie. Energiu cítim tak do 10 minút a bez problémov fungujem až do obeda. 

Na obed si väčšinou šupnem kombináciu ľahšieho mäsa so šalátom a často aj polievku. Nikdy však nesmie chýbať olivový olej alebo aj nejaká tá maslová omáčka, pretože inak by mi jedlo nedalo dostatok energie a dostal by som sa do deficitu.

Snack mi väčšinou nechýba, ak tak je to len nejaké to espresso, orechy, bobuľové ovocie, či horká čokoláda. Všetky musli tyčinky a zdravo tváriace sa výmysly som dávno zahodil.

Najlepšia je tak pre mňa poriadna večera, kedy si po celom náročnom dni doprajem. Nie však burger, či pizzu, ale opäť kombináciu mäsa s množstvom zeleniny, väčšinou na olivovom oleji. Aj keď niet času na varenie, tak nikdy nie je problém nakrájať domácej slaninky a urobiť si trebárs aj domácu praženicu s cibuľkou a čerstvou zeleninou. Mnoho ľudí si myslí, že zdravá strava stojí peniaze, no myslím, že ja som dokonca začal šetriť, keďže jem menej a vôbec nepotrebujem nakupovať množstvo zbytočných cukrových kalórií.

Vedel by si vypichnúť  najobľúbenejšie jedlá alebo potraviny? 

Samozrejme, veď asi každý má svoje chute. Dôležité je však, skutočne počúvať svoje telo a  nedať sa oklamať naším mozgom, ktorý je ešte u mnohých ľudí závislý na glukóze.

Nie som perfektný, aj ja si doprajem Tiramisu, či občas aj nejaké tie talianske cestoviny a chrumkavú pizzu. Avšak môžem povedať, že sa oplatí kontrolovať príjem cukru, pečiva či klasických príloh vo forme ryže a zemiakov.

A moje Topky v jedálničku? Hovädzí steak s vajcom a grilovanou zeleninou. Praženica, či omeleta na slaninke. Avokádo, mandle a POWER COFFEE. Nikdy, by ma ale nenapadlo pridať do kávy kokosový olej a že by to tak chutilo…

Aký je tvoj názor na životosprávu mladých tanečníkov, s ktorými pracuješ? 

Bohužiaľ je pravdou, že väčšina mladých stravu vôbec nerieši. Naši tanečníci sú tak ako aj ja v mladom veku od prírody štíhli a ich metabolizmus pracuje na plné obrátky. Problém však vidím v tom, že mnohí si ho postupne poškodzujú. Či už diétami, alebo konzumáciou blbých potravín plných cukru a umelín. Na druhej strane vidím aj druhú skupinu, ktorej už nie je ľahostajné, čo do seba hodí. A tak poznám aj dobré príklady tých, čo poctivo cvičia a makajú na sebe aj metabolicky.

Súhlasíš s prehlásením, že byť “cool” to nie je len image, ale skôr poctivý prístup k samotnému výkonu?

Zjednodušene povedané, nepotrebujem sa vyvážať na nejakom fáre a prezentovať často falošný image. Pre mňa sú dôležité vzťahy a to, že sa môžem naplno realizovať v tom, čo ma zaujíma a napĺňa.

Keď niekto robí veci preto, že čaká ocenenie, búrlivý aplauz či chvály v médiách, tak ho to skôr, či neskôr dobehne. Dôležité je totiž robiť veci od srdca a pre vlastné potešenie. Aj takto som ja našiel radosť v samovzdelávaní a produkcii hudby. Ešte pred 3 rokmi som nevedel skoro nič, no teraz si už trúfam povedať, že sa posúvam a viem si pre seba vytvoriť hudbičku, ktorá ma teší.

Tak je to asi aj v strave a cvičení. Úspech sa nedosahuje vysekaním sa na 2 týždne, či konzumáciou zázračných proteínov, tyčiniek, či iných fitness produktov. Podľa mňa je to oveľa viac o ponorení sa do procesu tréningu a práce na sebe.

Verím, že fyzická kondícia je základom aj pre duševnú pohodu a vnútornú harmóniu.

Aké 3 odporúčania, by si poradil svojim tanečníkom pre zlepšenie životosprávy 

  1. Samovzdelávanie a radosť aj z malého zlepšenia
  2. Sebadisciplína ”Veď dnes si ešte doprajem a neriešim, u mňa nefunguje.” Myslím si, že keď chcem niečo pravdivo  vyhodnotiť, tak to potrebujem dodržať na 100%.
  3. Kontrolovaný príjem sacharidov (hlavne pečiva a cukru).

Spomínal si už, že si ochutnal aj POWER COFFEE s maslom a s kokosovým tukom? Aké boli tvoje prvé pocity?

POWER COFFEE SPECIAL
POWER COFFEE SPECIAL

Super, nikdy predtým som nepil kávu s maslom, smotanou, či dokonca s kokosovým tukom.  Mesiac už na káve fungujem, ráno je tak pre mňa jemnejšia a lahodnejšia. Najlepšie je, že naozaj nemám potrebu nič jesť a tlačiť sa nejakým rožkom. Energie mám viac než dosť pričom vôbec nie je zaťažené moje trávenie.

Kávu si robím štýlom Mokka, no chystám sa už aj na ten “valec” Aeropress. Som naozaj zvedavý, s akou chuťou má táto príprava prekvapí.

Mnoho ľudí kávu stavia do role zlého nápoja. Nie, je však káva ako káva. Aké sú tvoje skúsenosti ?

Nie som odborník. Čo však môžem povedať je, že keď som bol na “bežnej” strave, tak ma dosť bolelo koleno a lekári mi radili všetko možné ako aj to, že káva vysušuje.

Od mojej zmeny stravy, však koleno už vôbec nebolí ,kávu pijem a vôbec necítim žiadne vysušenie. Preto už teraz verím, že vo viacerých veciach je možné povedať, že nie je káva ako káva, tak ako nie je kalória ako kalória. 

Čo by si odkázal mladým POWER ľuďom, ktorí v tebe vidia vzor a tiež by radi realizovali svoje veľké sny?

Rozmýšľať nad oblasťou, v ktorej ich napĺňa proces realizácie viac ako samotný výsledok. Hlavné je neustále na sebe pracovať, rozvíjať sa, trénovať pravidelnosť.  Nebáť sa žiadnej konkurencie, robiť veci tak, ako cítiš. Sebavedomo, ale pokorne sa vedieť predať a zaujať je ďalší skill, ktorý nám tu na Slovensku ešte stále chýba. Keď sa dostaví prvý úspech, tak sa netreba do seba zblázniť, pretože to z dlhodobého hľadiska naozaj až tak nič neznamená.

Ďakujem Laci za tvoj pohľad na vec a za inšpiráciu, povedz nám ešte, čo v súčasnosti nosíš v hlave ako tvoj ďalší projekt?

Niet za čo. Ja sa rád podelím o to, v čo verím, že môže mnohým ľuďom pomôcť tak ako aj mne. Čo sa týka ambícii, tak vymýšľam, že nechcem riešiť tanec priamo ako živobitie, ale robiť ho na 100 % kreatívne. Kreativita je totiž najlepšia vtedy, keď vôbec nemusíš, ale veľmi chceš a začneš sa s projektom hrať ako malé dieťa. Aj preto, vymýšľame nové projekty tak, aby som do budúcna mohol zo seba dať čo najviac tvorivosti a posunúť tak aj street dance a krok ďalej.

Ak vám myšlienky tohto článku dávajú zmysel, najlepšou odmenou pre mňa bude ak sa s nimi podelíte so svojimi známymi, či so svojou rodinou. Ak vám zmysel nedávajú, veľmi rád príjmem váš pohľad na vec a nechám sa inšpirovať pre ďalšie štúdium.

Ak vás zaujíma viac z môjho sveta výživy, prečítajte si aj ďalšie súvisiace články: 

Ak sa chcete rozumne zorientovať v súčasnej žitotospráve neváhajte sa prihlásiť na odber môjho newlettera. Získate nielen knihu najdôležitejších prístupov životosprávy, ale aj víkendové POWER inšpirácie pre vylepšenia vašich receptov v POWER kuchyni. 🙂

TOP_10_book cover

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.