Ako som sa stal blogerom roka, alebo ako začať od nuly…

BLOGERROKA-2015-7630

Návodov na úspech, rovnako ako na chudnutie poznáte asi viac než dosť. Aká je však realita a konkrétne kroky, ktoré vedú k mesačnej  čítanosti blogu cez 50 000? Bez špeciálnych povolení,  bez vstupného kapitálu a bez mena? A vôbec, prečo som začal blogovať, aká je moja motivácia a čo tým sledujem? Spoznajte môj osobný príbeh, tvrdé a nečakané udalosti, ktoré stáli za to a posunuli ma vpred. Myslím, že môžu aj vás…

Inšpirácia ako základ pre lepšiu sebarealizáciu a vnútornú motiváciu

Tak ako máme rôzne prístupy k chudnutiu, tak máme aj rôzne cesty k úspechu. A jedna zaručená podľa mňa neexistuje. Navyše, ak sa zamyslíme nad tým, že úspech je vlastne len subjektívnym výplodom našej fantázie. Mňa teraz ťeší ocenenie „Bloger roka 2015“ , ktoré som získal, ale som si aj vedomý, že mnohým z vás môže byť úplne ukradnuté. 🙂 Preto berte môj príbeh čisto ako inšpiráciu ak cítite, že chcete lepšiu sebarealizáciu či už doma, alebo v práci.

Úprimne ďakujem za vašu priazeň a podporu, ktorá ma motivuje k práci. Ďakujem aj za konštruktívnu kritiku, ktorá sa niekedy nepočuva ľahko, ale výrazne posúva vpred. Verím, že spoločným šírením niekedy aj nekonvenčných myšlienok, dokážeme postupne meniť veci k lepšiemu. V osobnom živote, v rodine, v práci aj v komunite.

diplom

Keď sa zamyslím nad tým, čo stálo na začiatku akéhokoľvek úspechu v mojom živote, ktorý naplnil moje srdce i dušu, tak sa vždy dostanem k pojmu INŠPIRÁCIA. Práve inšpirácia je podľa mňa základom našej sebarealizácie a každodennej vnútornej motivácie. Hľadáme ju vo svojom okolí, v rodine, v knihách, vo filmoch, či v skutočných príbehoch reálnych ľudí. 

Neviem, či ste sa už stretli s tvrdením, že ste priemerom 5 ľudí s ktorými sa najčastejšie konfrontujete, diskutujete, pracujete, či len tak trávite voľný čas. Rovnako neviem, nakoľko to funguje vo vašom prípade, ale u mňa to funguje minimálne na 90%. Preto som vďačný, že mám oporu v racionálnejšie a systematickejšie uvažujúcej manželke, ktorá vie veľmi umne pribrzdiť moje superoptimistické vízie. Tak som vďačný aj ďalśim top profíkom vo svojich oblastiach od ktorých čerpám cenné rady. Z tých známejšich  je to napríklad komunikačný guru Michal Pastier, ktorý ma z jeho manželkou Mirkou mnohokrát správne usmernili. A ešte tu mám aj Milana Juniora Zimnýkovala, ktorý ma pri našich 2 stretnutiach na káve tak nabil inšpiráciou, že som až nevedel, že čo skôr. 

Na druhej strane si myslím, že aj keď okolo seba práve nemáte najinšpiratívnejšie prostredie, tak si ho môžete vytvoriť. Ako? Jednoducho cez knihy, či internetové blogy , ktoré sú podľa mňa výbornou možnosťou ako sa spojiť s výnimočnými, alebo jednoducho len zaujímavými ľuďmi. Nie je to skvelé, keď tak môžeme získať iný pohľad na svet a lepšie si začať tvoriť vlastnú realitu?  Učiť sa, premýšľať, diskutovať a inšpirovať sa pre zmenu, ktorú cítime v našom vnútri? 

Knihy sumar

Ja som sa tak napríklad v mojich ťažkých časoch inšpiroval pre zmenu kamarátom Vladom Zlatošom, či Timom Ferrisom a ich blogmi. Jednoducho som v nich našiel reálne príklady toho, ako sa dá vášeň preklopiť do tvorby hodnoty, ktorou sa človek môže aj slušne uživiť. Myslím si, že čím viac takýchto príkladov na Slovensku nájdeme, tým skôr v spoločnosti uveríme, že existujú aj iné cesty obživy ako tie na ktoré nás nastavuje náš školský systém (hierarchie, strach zo zamestnanosti, lineárne myslenie …).

Priznám sa, že pred 3 rokmi, by som tomu ani sám neveril, čo všetko je možné, ak si človek vyrieši vnútornú motiváciu, svoje poslanie a definuje si jasnú a konkrétnu víziu sebarealizácie.

10 princípov úspešnej sebarealizácie, nielen pre mladých blogerov

Ako píše Nassib Taleb v knihe „Zdradná náhodnosť“, alebo kamarát Mišo Truban vo svojom blogu o úspechu, tak súhlasím, že v našom úspechu je veľká miera náhodnosti. Môžem mudrovať ako mám veci pod kontrolou, ale aj tak je za mnohými vecami, ktoré sa mi podarili veľká dávka náhody. Človek so svojim EGOM si totiž veľmi rád pripisuje zásluhy a znaží sa sám sebe dokázať, ako má veci pod kontrolou. 

Preto je podľa mňa úspech skôr odrazom správnych princípov a neustáleho vylepšovania procesu. Neriešme špeciálne „zaručené odporúčania“, ale pozrime sa radšej na princípy, ktoré sú podľa mňa dôležité:

  1. Bloger od nikoho nečaká povolenie, že môže začať. Nikto nám nie je nič dlžný, ale keď sa dokážeme neustále zlepšovať, tak možno časom bude. Zabudnime na naše domnienky o tom, že treba počkať na lepšie podmienky, lepšiu situáciu na trhu, špeciálnu príležitosť,…
  2. Bloger pracuje v prvom rade na svojej osobnosti, hodnotách a vnútornej motivácii. Pravidelne a dookola. Sledovanosť blogu je vždy otázka hodnoty a aj schopnosti autora meniť sa vzhľadom na kritickú a serióznu spätnú väzbu
  3. Bloger robí a aj bude robiť chyby. Nikto nie je dokonalý a tak nemá zmysel písať pre uspokojenie kritikov, ale skôr pre vlastnú dušu.  Ak je zámer dobrý, tak je často problém len v  nesprávnom vyjadrení myšlienky a následnej zlej interpretácii. 
  4. Napísať blog je jedna vec, získať pozornosť a čas čitateľov druhá, často oveľa náročnejšia. To, čo autor považuje za najlepší blog, zďaleka neplatí pre čitateľov (nižsie uvádzam príklady). Blog sa  zároveň nepíše sám a nie za 1 hodinu týždenne. Vyžaduje si to obetu, pravidelnosť, rutinu písania, neustále štúdium zdrojov a inšpirácií. Príklad: teraz píšem je nedeľa 20.00. Nepozerám hokej aj keď ho mám rád, som zavretý v malej izbe, sluchadlá na ušiach a manželka bojuje so zaspávaním nášho dieťaťa. 
  5. Bloger hľadá mentorov a vzory ktoré ho motivujú. Kľudne sa treba snažiť ich napodobniť, či skopírovať. Hneď ako to však začnete, tak zistíte, že sa vám to úplne presne nepodarí a ostane vám len pridať do toho vlastnú tvorivosť.
  6. Bloger si postpne buduje hodnotnú sieť kontaktov. Blog je podľa mňa jedna z najprirodzenejších ciest ako môže človek získať seriózne kontakty a neustále spoznávať  lepších a šikovnejších ľuďí ako je on sám v danom čase a priestore.
  7. Bloger si žije to čo píše na internete aj naživo v reálnom živote! To čo píšem online, musím s úsmevom a pokorou komunikovať aj z očí do očí…preto odmietam internetové „haterstvo“ a mažem ľudí, ktorí komunikujú v tomto štýle.
  8. Bloger nikdy nechce a ani nemôže uspokojiť všetkých. Tobôž nie nás Slovákov! Vieme si totiž často a rýchlo vytvoriť jasné závery aj z minima informácií. Bohužiaľ, sú to často len domnienky. Blog by mal byť skôr sebarealizáciou, kreatívnym myslením, alebo zaznamenávaním zážitkov, poznatkov a vlastných názorov.  Tak si myslím, že kľudne blogujeme všetci. Hoci len sami pre seba.
  9. Pre Blogera peniaze nie sú prvoradé, ale predsa sú dôležité. Základné náklady na život treba pokryť, inak sa nedá naplno tvoriť. (Aspoň pre väčšinu) Nemám rád prehlásenia, „Ja na tom nechcem zarobiť“ a následnú závisť všetkým dookola, ktorí na niečom zarábajú. Na blogu sa podľa mňa ale priamo nezarába, aspoň nie na Slovensku. Je to komunikačný kanál pre získavanie dôvery a predstavenie hodnoty následných produktov a služieb.
  10. Bloger sa snaží eliminovať čím viac ega zo svojich článkov. Ak to dokáže dokáže, tak čitateľ lepšie príjme jeho odporúčania a tipy.

Priznám sa, že pri poslednom bode som sa aj sám viackrát popálil. Potom keď som sa obzrel späť na niektoré svoje články, tak musím priznať, že som to párkrát možno prepískol a do budúcna si na to chcem dať pozor.

Top 10 najobľúbenejších článkov podľa fanúšikov

Myslím, že 90 000 tisíc pozretí je na jeden článok celkom dosť. Myslíte, že by stálo založiť s kuchárom Pepem, online koláče k vám domov? 🙂

Pri rebríčku top článkov, treba brat ohľad aj na čas publikácie. Príklad môže byť posledný článok, kde som urobil rozhovor s Adelou Banášovou a za týždeň sme získali priazeň 13 400 čitateľov.

Screenshot at May 17 22-01-56
Top 3 najhodnotnejšie články podľa mňa

Osobne som sa na týchto článkoch napracoval asi najviac. Preštudoval som viacero publikácií na tieto témy, vytestoval na vlastnej koži a zároveň našiel zdroje pre ďalšie štúdium a objasnenie súvislosti. (Prípad lepku napríklad)

  1. PRAVDA O MCT, KOKOSOVOM OLEJI A ICH ŠPECIÁLNYCH ÚČINKOCH
  2. MODERNÉ PALEO – IDÉALNA STRAVA, ALEBO LEN MÝTUS?
  3. JE LEPOK SKUTOČNE ZLÝ, ALEBO JE TO LEN VO VAŠEJ HLAVE?

Moje začiatky a príbeh blogovania, ktorý pozná len málo ľúdí

Ľudia sa ma začínajú pýtať ako som sa dostal k tomu čo robím, prečo blogujem a tak. Nechcem, aby to teraz znelo ako nejaký americký príbeh o tom, ako som bol pomaly nezamestnaný na ulici a potom sa to zrazu všetko obrátilo a bla bla bla ….

Taká je totiž väčšina motivačných knižiek, ktoré sa snažia poskytnúť falošnú radikálnu zmenu, objavenie tajomstva príťažlivosti, či iných pekných srandičiek. Moja situácia bola jednoducho taká, že som sa sa v 25 rokoch vrátil s veľkými očami z iného sveta a života v Austrálii. Nebol som na nule ani nezamestnaný. S vysokoškolským titulom, dovolím si povedať z jednej z tých lepších slovenských fakúlt FMUK, som dostal príležitosť v konzultačnej firme Neulogy. Makalo sa na startupoch, rôznych projektoch podpory výskumu a vývoja a proste pre mnohých ambicióznych mladých ľudí vysnívaná práca.

Môjmu srdcu a láske k jedlu, gastronómii a zlepšovaniu životosprávy to však nijak raz nesedelo.

Proste som, nemohol nájsť vastnú rolu a ako čas plynul, tak som sa začal potápať do pochybností o svojich vlastných schopnostiach. Moje kreatívne vízie nových receptov, hackovania cvičenia a životosprávy v danej oblasti nikoho netankovali a mňa postupne premohol strach, že čo budem v živote robiť. Ako sa uživím, keď ja toto asi nechcem robiť, peniaze na podnikanie nemám, skúsenosti a kontaktov tiež nič moc? Na rodičov som sa nikdy nechcel spoliehať. Bolo by to pre mňa skrátka zlyhanie ak by som nedokázal byť sebestačný.

Skrátka celé zle a každým dňom len horšie a horšie…

Začal som chudnúť, strácať radosť zo života až tak, že sa to preklopilo do fakt silnej krízy, depky zo života, alebo jednoducho do straty celkovej motivácie. Situácia, ktorú by som spätne popísal ako nejakú chrípku mysle, keď človek vidí celý svet cez čierne okuliare strachu, nechuti a pochybnosti. 

Tak som spadol na svoje dno a jediné riešenie som videl, že potrebujem akokoľvek zmeniť robotu a  prostredie. Preformulovať  víziu a hodnoty. Pravdu poviem, že to bol riadny úder pre moje EGO, ale na druhej strane zase skvelá lekcia, potrebná pre prebudovanie hodnôt a prístupu k životu.

Tak som od zmeny práce (zamestnal som sa v korporácii, aby som mal priestor popri tom, hľadať nové veci).  začal malými krôčikmi hľadať kreatívne cesty mojej realiźacie.

Prvé kurzy varenia, objavenie potenciálu a štart blogu..

Duki PaellaAj keď som pracoval full time v korporácii, tak večer som nechodil na pivo, ale radšej som ostával dlhšie na googli, hľadal možnosti, alebo realizoval svoje prvé kurzy varenia v Chefparade. Proste som tam zabehol za šéfom s ktorým sme teraz dobrí kamoši a povedal som, že im spravím najlepšiu Paellu a že viem aj ázijskú, či wellness kuchyňu. Oprel som sa o to jediné čo som mal na ruke a teda moju lásku k svetovej gastronómii a vedomosti prípravy u nás netradičných receptov. Postupne som sa prepracoval k 6–7 kurzom za mesiac a získal cennú spätnú väzbu od ľudí. Mnohí ma priamo motivovali začať blog a spisovať moje poznatky, ktoré som na nich s radosťou chŕlil počas kurzov.

A tak som začal! Bez očakávaní, bez financií, veľmi jednoducho, na wordpresse…. Krok po kroku až som sa odvážil napísať Vladovi Zlatošovi, ktorý mal už svoj blog riadne rozbehutý, že by sme mohli niečo spolu vymyslieť.

Tak som ho presvedčil na spoločný projekt kuchárskej knihy, pričom sme si asi filozoficky a nekonformisticky sadli. Vlado sa mi stal ochotným BLOG mentorom a istým spôsobom aj vzorom, ktorý ma motivoval. Nešlo mi však len čisto o obsah, kde môžeme mať rozličné názory, ale hlavne o podstatu,  jeho vnútornú motiváciu a jasnú víziu.

Svetove Recepty

Jasná vízia, vnútorná motivácia a pevné hodnoty sú podľa mňa najdôležitešie

Ako som sa tak pretĺkal kurzami varenia a ledva stíhal skĺbiť prácu a rodinu, tak som začal hľadať aj ďalšiu pracovnú lásku môjho života. Áno správne tušíte, ide o kávu. Začal som distribuovať taliansku kávu s tým, že ma to rýchlo domotivovalo, pretože mi nejak nesedela kvalita a stratégia predaja. Proste ja neviem robiť to, čomu neverím a tak som hľadal odpovede. Dostal som sa podľa mňa k jednému z najlepšich slovenských pražiarov, Pánovi Holišovi v Seredi a vytvorili sme Power Coffee, podľa tých najprísnejších kritérií, ktoré som si tvrdohlavo vydupal.

Tak som z kávy, ktorú som ťahal sám, postupne vybudoval tím a narástli sme už na rozbehnutú firmu POWERLOGY, ktorá reprezentuje koncept vylepšených potravín pre aktívnych ľudí. V našom portfóliu tak nájdete aj novinky ako mandľové maslo, kokosové maslo , či špeciálny MCT olej. 

Powerlogy veci

Čo však bolo v tom čase tou dobrou náhodou je fakt, že som sa dostal k partii čo organizuje na Slovensku osobnostný rozvoj v praxi – Power Training. Aj keď na konci  dokážete prejsť aj po uhlíkoch, tak oveľa dôležitejšie je podľa mňa to, že cez víkend brutálne pracujete s nastavením vašej  vízie. Vôbec nie v zmysle nejakej potreby búchať sa do hrude pre nejaký predajný, či pracovný  úspech.

Pracujete na skutočnej a konkrétnej vízii vášho reálneho pracovného a rodinného života, so všetkými jeho úskaliami.

Uvedomil som si tam, že moja vízia síce vyzerala veľmi pekne, ale vôbec nebola dostatočne konkrétna a orientovaná na všetky oblasti života (práca, rodina, kreativita, poznanie…). Aj vďaka tejto skúsenosti som si uvedomil, že oveľa dôležitejšie ako to, že čo robiť, alebo ako to robiť, je vyriešiť tu najťažšiu otázku:

“Prečo robím to čo robím? Je to v súlade s mojimi hodnotami? Sú moje hodnoty správne? A prečo je vnútorná motivácia oveľa dôležitejšia ako nejaké falošné prísľuby pomyselného finančného úspechu?“

 

Titul Bloger Roka síce poteší, ale čo ďalej?

Ako som v úvode článku napísal, tak som nesmierne vďačný za vaše ocenenie mojej práce prostredníctvom ankety Bloger roka 2015. Beriem to ako skvelý impulz do ďalšej práce, kde by som vám chcel sprostredkovať inšpiratívne video rozhovory s rôznymi výnimočnými ľuďmi, od ktorých sa sám veľa učím. Začali sme už minulý rok s Andy Timkovou, Zuzkou Frešo, Silviou Horeckou, či Michalom Trubanom. Videá nájdete na mojom Youtube kanáli.

Zároveň mám pripravenú svoju prvú knihu NA PLNÚ CHUŤ, kde sa budem zaoberať mojim pohľadom na efektívnu, produktívnu a udržateľnú výživu aktívneho človeka 21.storočia.Vylepšené recepty a špeciality samozrejme nebudú chýbať a v knihe nájdete aj detaily aplikácie a významu zámeny klasických raňajok za ranné pitie kávy s maslom.

2016-02-21 16.22.21V rámci štúdia ma čaká Bulletproof seminár v Londýne a následné polročné online štúdium a certifikácie. Toto musím nejak skĺbiť s ročným kurzom Nutrition Science na Harwarde, ktorý som dostal k mojím 30-tym narodeninám. Verím, že takto budem môcť na Slovensko priniesť najnovšie poznatky a to nielen pre osobnú aplikáciu, ale aj pre postupné zmeny vrámci zlepšenia vzdelávania o životospráve na základných a stredných školách. Nehovoriac o boji proti fastfoodu, rôznym automatom so sladkosťami, sedavosti a pohybovej negramotnosti.

Popri tom všetkom podnikám a budujem koncept vylepšených potravín pre aktívnych ľudí, POWERLOGY. Tam sme si okrem najkvalitnejšieho Ghee v Československu, vymysleli aj septembrový 18 dňový dobrodružný zájazd na Filipíny, kde som osobným sprievodcom. Ak rozmýšľate nad Áziou rád poradím a svoje zážitky som spísal aj na blogu. 

Práce milión, ale ak by ste videli prienik a priestor pre spoluprácu, tak ma neváhajte kontaktovať na dusan@dusanplichta.com. Verím, že sa s mnohými z vás stretnem aj off-line pri rôznych edukačných a prednáškových aktivitách.

Zaujal vás obsah tohto blogu a chcete získať inšpirácie pre zlepšovanie životosprávy úplne ZADARMO?

Prihláste sa klikom na odber newslettera a budem vám občas posielať mail s mojim pohľadom na živtosprávu a rôzne zvýhodnenia na produkty od Powerlogy.

5 Odpovedí

  1. ahoj Dusan som tvoj obrovsky fanusik aj ked nie si taky zanieteny ako ja bez lepku a mas aj recepty kde jesem tam surovina ktora je v mojom rozpore s niskosacharidovou dietou tak si jednoducho zmenim za svoju podla mna zdravsiu verziu.dostala som od teba pozvanku na stvrtok kurz varenia ale nanestastie lezim v horuckach doma.Skoda lebo som sa ozaj velmi tesila na osobne stretnutie mimochodom som z Vychodu a momentalne zijem v Blave a uvazujem zacat blogovat chcela som sa poradit . Nevadi mozno nabuduce.Prajem ti vela uspechov a hlavne rodinneho stastia tvoja citatelka Alena Hudecova. ps.dala som ti ziadost o priatelstvo.

  2. Dobré ráno Dušan,

    sme podobné ročníky, preto si dovolím tikať, dúfam, že to nevadí 🙂

    Najskôr ti chcem srdečne pogratulovať k úspešnému víťazstvu v kategórii zdravý životný štýl ako blogerovi roka 2015! Zdravotné problémy našej starej mamy ma nejako primäli k čítaniu tvojich článkov a od začiatku mi prídeš konštruktívny, vysoko odborný a „neegocentrický“, čo je dnes na mnohých blogoch skôr zriedkavosťou a veľmi to oceňujem… Držím tebe a celému tvojmu tímu palce v ďalšej práci – považujem ťa za naozaj profesionálneho a náročného na seba, čo sa odráža vo celej vašej práci..V poslednej dobe ťa vychvaľujem, kde sa len dá a svojim známym odporúčam tvoje články 🙂
    Chcela by som sa spýtať, či pri tvojej zaneprázdnenosti plánuješ/plánujete nejakú prednášku alebo diskusiu v Prievidzi alebo blízkom okolí; bola by som veľmi zvedavá a rada sa niečo nové dozvedela…Prípadne nejaké školenie by som veľmi ocenila..
    Vopred ti ďakujem za odpoveď a prajem veľa šťastia v pracovnom i súkromnom živote!

    1. Dakujem Nina,
      Zatial nemam v Prievidzi nic naplanovane, dost vela aktivit tu v BA a okoli.
      Kazdopadne mozno sa ale v buducnosti najde nejaky priestor, len vacsinou je to lepsie v ramci nejakej konferencie kde je viac prednasatelov a tak.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.