10 najčastejších otázok pre rýchle chudnutie do plaviek

 

Leto sa nezadržateľné blíži a mnoho ľudí, dokonca aj chlapov, už špekuluje nad rýchlym riešením svojho brucha, či zadku. Veď nikto sa za seba nechce hanbiť a plavky ťažko skryjú to, čo oblek, či šikovný čierny kostým. Možno niektorých sklamem, ale super rýchle a radikálne riešenia podľa mňa neexistujú. Na druhej strane, ak viete ako na to, tak si viete práve počas leta strategicky zlepšiť životosprávu, pridať viac športu a výrazne tak posilniť vaše sebavedomie. A vôbec, nie len s cieľom chudnutia, ale oveľa lepší pocit energie a radosti z aktívneho života.

Ako vidím problém ja, čo neznamená, že by vám to nemohlo fungovať inak

Na prednáškach, prostredníctvom blogu a facebooku od vás dostávam často podobné otázky. Pokúsim sa teda zaujať moje stanovisko a poskytnúť vám moje myšlienky a inšpirácie, ktoré verím, že vám pomôžu pri vašom zlepšovaní životosprávy. Ak máte ďalšie konkrétne otázky, ktoré by ste chceli zodpovedať, tak neváhajte a napíšte do komentov. Skúsme však byť aj trochu nad vecou a čo najviac konkrétni. Cieľom nie je nájsť jedinú pravdu a hodnotiť vybrané výživové smery. Cieľom by podľa mňa mohlo byť skôr vzájomné obohatenie a vzájomná podpora v tom ako sa dá, keď sa chce. Spoznávanie súvislostí a budovanie vlastnej uvedomelosti cez realizáciu vlastných testov vám najlepšie pomôže individualizovať vaše raňajky, snacky, obedy a večere…

1. Ako sa motivovať, keď som už vyskúšal/a asi všetko?

Pracujem s vylepšovaním životosprávy a s ľudmi už niekoľko rokov. Snažím sa čo najlepšie odpozorovať, prečo niektorí uspejú a iní nie. Faktorov je vždy viacero, ale minimálne polovica úspechu je podľa mňa v správnom prístupe a v nastavení mysle. 

Pozor, žiadna ezoterika, ale seriózny koučing a psychologický prístup! Mnoho ľudí sa vie koučovať samo, klásť si správne otázky a odosobniť sa od situácie. Sú k sebe správne kritickí a vedia, že dosiahnutie svojich cieľov majú len a len vo vlastných rukách. Nevyhovárajú sa, vzdelávajú sa a hlavne nerozmýšľajú nad tým, čo chcú mať (kocky na bruchu, štíhle nohy, pod 50 kg), ale čím chcú byť. (Napríklad zdravý a výkonný manažér, alebo aktívna matka, ktorá vzdeláva svoje deti a má na to dostatok energie).

Tu je podľa mňa skrytý základný rozdiel a tak by som aj motiváciu na leto obrátil z toho, že chcete pózovať na pláži na to, v čom sa chcete v lete zlepšiť a čo sa z toho chcete naučiť. Ja chcem v lete napríklad naplávať viac ako 100 km, nabicyklovať viac ako 300km a mať dostatok energie na to, aby som dokázal rozvíjať business a venovať čas rodine a dcérke.  Na to všetko si nemôžem dovoliť mizernú energiu zo zlého jedla a nápojov.

„ACTION STEP“
Položte si aspoň 5 konkrétnych otázok a identifikujte kľúčové príčiny vašich problémov, identifikujte možnosti riešenia a napíšte si konkrétne nové zvyky, ktoré je potrebné aplikovať. 

2. Aký je tvoj názor na detox a hladovku?

Naše telo detoxikuje každý deň, pričom určite záleží natom, koľko toxínov z prostredia príjmeme a aká je naša detoxikačná schopnosť, ako spíme a ako sme zaťažení stresom. Ako Slovania sme genotypom horší detoxikátori ako Ázijci a zároveň nám vo výžive chýbajú omega 3 mastné kyseliny a počas zimy aj vitamín D3, ktoré majú silný vplyv na biochemické procesy v tele. Každopádne výskum jasne ukazuje, že ak je hladovka správne aplikovaná, tak sa v nej skrýva veľa benefitov. V jednoduchosti ide najmä o zlepšenie výkonu mitochondrií – teliesok, čo v bunke produkujú ATP, obnovu enzymatických systémov a svojim spôsobom aj elimináciu kryptonitov (jedla a „chémie“, ktoré vás oslabujú). Zdôrazním len to, že hladovku aplikujte postupne a nečakajte, že pár dňami hladovky obrodíte poškodený metabolizmus, ktorý podporujete nesprávnymi voľbami väčšinu vášho času.

 „ACTION STEP“ 
Začnite čiastočným hladovaním, potom možno deň na šťavách alebo vývaroch. Pri hladovke je potrebné eliminovať stres, lebo už len samotný hlad ho produkuje. Neaplikujte hladovku, ak máte v práci náročný deň, alebo stresové obdobie v rodine.

3. Je pravda, že len v RAW strave sa skrýva 100% energia? Je to dobrý výživový smer?

Podľa mňa to nie je pravda. Človek prežil práve vďaka ohňu a tomu, že sa naučil variť produkty rastlinnej aj živočíšnej ríše. Prakticky sa potom ešte pýtam, že čo spravíme s krásou svetovej gastronómie, keď by sme mali jesť len surovú stravu? Mne to zmysel nedáva a je to najmä aj o tom, že ak má niekto napríklad poškodené črevo a problémy s trávením a imunitou, tak mu čisto RAW strava môže aj poškodiť.

Veľa dobrých vecí, ale kto má času na všetku špeci prípravu, fermentáciu a kombinatoriku?
Veľa dobrých vecí, ale kto má času na všetku špeci prípravu, fermentáciu a kombinatoriku?

Na druhej strane, ak ste zdraví a máte na jar chuť jesť viac ovocia a zeleniny, tak je to úplne v poriadku a môže vám stačiť denne aj jedna polievka, či teplá večera. Ako príklad nech slúži jedlo, akým je poctivý kurací vývar so zeleninou, z ktorého získate pre telo často lepšiu energiu ako z prekombinovaných RAW koláčikov. Potvrdzuje to nie len západná veda, makrobiotiká, ale aj prístup čínskej medicíny, že varenie a úprava stravy má veľký význam.

Samozrejme, tak ako viete úpravou hodnotu pozdvihnúť, tak viete jedlo aj pokaziť. A tak keď mäso spečiete, ryžu prevaríte, oleje prepálite, tak nečakajte 100% energiu.

 „ACTION STEP“ 
 Jedzte surové ovocie, listovú zeleninu, paradajky, papriku, reďkovku, ale nepohrdnite vareným jedlom a gastronómiou. Určite sa však snažte vyhnúť chybám pri domácom varení, ktoré som spísal v tomto článku. 

4. Kamarátka prešla na vegánstvo a konečne schudla. Je naozaj to mäso také zlé?

Mäso podľa mňa nie je zlé, ale veľmi závisí na kvalite. Nie je mäso ako mäso a v zmysle argumentov vegánov môžem súhlasiť s tým, že jeme príliš veľa spracovaného mäsa alebo mäsa z neeticky chovaných zvierat. To, že kamarátka niečo schudla nič neznamená, lebo by sa bolo potrebné pozrieť na analýzu jej dôležitých biomarkerov, a teda, dať spraviť krvné testy. Zároveň nevieme aká bola jej štartovacia pozícia, čo jedla predtým. Možno však vďaka vegánstvu odstránila laktózu a kaseín, na ktoré má intoleranciu, možno lepok… takto aspoň vidíte, v akej ilúzii vegánstva sa môže nachádzať a pritom, ak by si dala s vami poctivý steak so zeleninovým šalátom, tak by sa po ňom cítila rovnako skvelo.

Iná vec sú potom náboženské a mentálne presvedčenia, čo treba akceptovať a keď sa niekto rozhodne, že nechce zabíjať zvieratá, tak len upozorním, aby si doštudoval esenciálne aminokyseliny a tuky, ich zdroje a to, ako nájsť na trhu naozaj kvalitné výživové doplnky. Nehovoriac o tom, že pri výbere každého jedla bude kamarátka musieť všade riešiť pol hodinu, či je to vegánske na 100%. 

„ACTION STEP“
Dobré mäso nie je zlé. Kľudne jedzte väčšinou vegetariánske jedlá, ale vegánstvo je podľa mňa extrém. 3-4 krát investujte do drahšieho mäsa z poctivého chovu, alebo si zabezpečte kvalitné výživové doplnky, ktoré môžu ošetriť nedostatok vybraných vitamínov, aminokyselín, či mastných kyselín. Ak nechcete podliehať ilúziám, investujte do detailných krvných testov. 

5. Jesť tuky v lete mi veľmi nesedí, je to nevyhnutné? Alebo ako zaradiť potrebné minimum, aby mi nebolo ťažko?

Možno sa to zdá byť banálna otázka, ale vôbec nie je. V lete totiž tým, že máme viac vitamínu D3 znášame viac sacharidov a aj telo si to tak nejak žiada. Jednoducho nejete toľko polievok a ťažších jedál pre zahriatie. Z tohto pohľadu odporúčam práve ľahšie stráviteľné tuky. Olivový olej, kokosový olej, maslo, MCT, kokosové mlieko, mandle a ghee.

Chiefs dinner sunset boma
Prepáčte, ale nedokážem si odoprieť dobré mäso a obetovať zážitky z letných grilovačiek a gastro večerov. Navyše, ak to ešte aj prospieva môjmu zdraviu 🙂

„ACTION STEP“
Ak si chcete dopriať ťažšie jedlá, tak to robte ako Taliani či Španieli. Vychutnajte si zážitok z gastronómie v spoločnosti, alebo na špeciálnych miestach. Aj tráviť vám bude lepšie, keď nie je tak horúco. Na raňajky to však neprecukrite a využite mandle, masielko, či avokádo na dobrú nátierku. Domáci kváskový chlieb so zeleninou, môže mať výborné miesto. Rovnako ako lyžička kokosového oleja do kávy namiesto cukru a mlieka.

6. Ak som doma, tak som s jedlom „ok“. Čo ale na dovolenke, kde je vždy toľko pokušení?

Z mojich skúseností sa musím priznať, že tiež jem na dovolenke viac. Mám však aj viac pohybu, slnka, menej stresu a strategicky si vyberám dobré veci. Ešte som nepribral a keď tak len do svalov, čo je priam žiadúce. Vždy však bude záležať na tom, či si na dovolenke vyberiete sladkosti, alebo radšej dobré lokálne pochutiny, mäsá, ryby, grilovanú zeleninu. Ak sladkosti, tak ovocie, kvalitná zmrzlina. Vždy sa dá, len treba mať jasne nastavané štandardy…

zmrzlina3 (5)
Vymakajte si vlastnú zmrzlinu, alebo nájdite pravé Gellato

„ACTION STEP“
Trénujte si zodpovedný prístup k sebe, či deťom v zmysle, že jedna sladkosť / veľká zmrzlina poobede za odmenu… Ale nie milión sladkých blbostí a nabalené autá, ako mnohí „českí turisti“ (bez urážky, aj Slovákov nás je takých paštikárov veľa 🙂 ).

7. Aké je najefektívnejšie cvičenie, vďaka ktorému schudnem?

Asi vás sklamem, ale cvičenie bez zmeny životosprávy nemá priamy vplyv na chudnutie. Na druhej strane je však kritické v zmysle zdravia, funkcií mozgu a vašej nálady. Úplne najdôležitejšie je pre udržiavanie funkčnej svalovej hmoty, ktorá potom svojím spôsobom môže prispieť aj k samotnému chudnutiu.

Ak chcete najefektívnejšie cvičenie, tak sa sústreďte na kvalitný silový tréning, ako som rozoberal v tomto článku alebo na HIIT, vysoko intenzívne cvičenie.

Alebo, ak vás z toho nič nemotivuje, tak si vyberte šport, ktorý vám robí radosť a kde zažívate prirodzený pohyb, do ktorého sa nemusíte nútiť. Najväčší problém je ak si myslíte, že kardio behom pri nízkych frekvenciách schudnete.

2016-06-11 06.58.01
Ranné 20 minútové plávecké šprinty v chladnej vode. Tomu ja hovorím efektivita cvičenia 🙂

„ACTION STEP“
Ak vás nemotivuje Crossfit, či HIIT, tak si vyberte šport, ktorý vám robí radosť a kde zažívate prirodzený pohyb, do ktorého sa nemusíte nútiť. Najväčší problém je ak si myslíte, že kardio behom pri nízkych frekvenciách schudnete.

8. Mám pocit, že niektoré potraviny sú návykové. Ako sa zbaviť chute na sladké? Alebo dá sa to vôbec?

Podľa mňa to je pravda a aj mnoho vedeckých štúdií potvrdzuje, že cukor, alkohol a podobne, vedia byť návykové. Hlavný problém ale nie je v tom, že by ste nevedeli na čas vynechať cukor, či škroby v pečive. Hlavný problém je v tom, čím ho nahradíte. Tu totiž ide o to, aby ste dokázali adresovať biochemické procesy vo vašom tele a zlepšiť hormonálnu reguláciu, ktorá je narušená a spôsobuje návaly hladu a chute na sladké.

Zároveň záleží veľmi na tom, ako začnete deň. Čím viac rýchlych sacharidov z raňajok eliminujete, tým menej sa vám budú počas dňa žiadať. Preto funguje káva s maslom a MCT, preto mnohým fungujú vajíčka so zeleninou, alebo už aj vylepšená kaša na ghee s orechmi a škoricou. Manažment cukru v krvi je v tomto prípade kľúčový.

 „ACTION STEP“
Riešenie je podľa mňa skryté v kombinácii zeleniny s dobrými tukmi a adekvátnom príjme proteínu z dobrých zdrojov. Nakladajte na tanier najprv zeleninu, potom mäso/ryby/vajcia a až na koniec prílohy.

9. Je pravda, že z ovocia sa večer priberá? Jesť ho iba ráno alebo ako to vlastne je?

Ak zjete kilo hrozna, tak áno. Celkovo pri ovocí záleží najmä na dávke koncentrovanej fruktózy. Ak budete jesť ovocie vcelku na desiatu, olovrant alebo aj po večeri tak to bude, myslím, v poriadku. Dôležité je len aby ste si dali normálnu večeru a ovocie ako dezert a neprepchávali sa ním. Samozrejme, ak celé poobede strávite na bicykli a žiada sa vám po ňom dať aj dva banány, tak to tiež môže byť oki. Rovnako tak pre deti, ktoré ak sú v pohybe, tak nech si užijú ovocia do sýtosti.

„ACTION STEP“
Jedze ovocie vcelku a kľudne ho využite aj do domáceho pečenia. Avšak, dajte si pozor na džúsy, mušty, vinei, jupíky a iné koncentrované alebo odšťavené záležitosti.

10. Vyžaduje si zlepšovanie životosprávy viac finančných prostriedkov? Potrebujem šetriť na dovolenku 🙂

Osobne si myslím, že pre základné stupne zlepšenia nie sú potrebné extra finančné prostriedky, ba dokonca, viete ešte aj ušetriť. Oprite sa o pár základných potravín a nekupujte blbosti, kde míňate zbytočné peniaze.
Zelenina, olivový olej, maslo, kokos olej, bryndza, kefír, slanina, vajcia, nejaké domáce mäso a je to vybavené… Samozrejme, ak chcete ísť do väčších detailov, na testy a skúšať skvelé vychytávky, tak ako každý posun vpred, tak aj toto si vyžaduje investíciu do kvality a do seba. Malo by vám to však vždy dávať zmysel, že potraviny nie sú výdavkom, ale investíciou do prevencie, do vašej produkčnej schopnosti, alebo do zážitku so známymi a rodinou. Určite sa nájde medzi nami mnoho ľudí, čo zdieľa túto filozofiu…

Baca Berco
Bača Berco Zúbek a bohatstvo slovenskej výživy

„ACTION STEP“
Verím, že sa niekedy stačí len správne inšpirovať a nakopnúť sa nie na to, čo chcete mať, ale čím chcete byť. Prajem parádny výber dovolenky a spíšte si pozitívne návyky pre super leto. 
EAT SMART – FEEL GREAT 🙂

Zaujal vás obsah tohto blogu a chcete získať inšpirácie pre zlepšovanie životosprávy?

Prihláste sa klikom na odber newslettera a získajte viaceré fanúšikovské výhody na inovatívne produkty od Powerlogy.

4 Odpovede

  1. A co taka bielkovinova dieta? Pre telo nie je skodna, ba naopak a ludia s nou dosahuju skvele vysledky. Dobre referencie ma Prodietix dieta a celkovo ich support, produkty a tak – ma niekto osobnu skusenost? ist do toho/neist?

    Dakujem.

  2. skvelý článok určite s totuto témo súvisi aj to či piť alebo nepiť mlieko pri chudnutíu an túto tému som našla skvelú odpoveď tu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.