Cestujeme do Brazílie na farmu „O’COFFEE plantation“ natočiť film o káve pre zmenu kávovej kultúre na Slovensku. Hľadáme sponzorov, partnerov, podporovateľov.

Film Headline 1.1.109

Viete si predstaviť vlastný film, na ktorom máte priamu zásluhu? Ktorý je o káve, o zmene kávovej kultúry na Slovensku a o kvalitách ľudskej práce? Ja a náš tím áno! 

Dostali sme osobné pozvanie na jednu z svetových TOP fariem – O“COFFEE plantation, kde prejdeme ich kompletným školiacim programom a budeme mať možnosť zdokumentovať príbeh pravej kávy. Čítajte ďalej a dozviete sa o projekte, ktorý môže byť  cestou pre kvalitnejší produkt pre nášho zákazníka a zmenu kávovej kultúry na Slovensku.

Náš projekt: Natočiť autentický film o putovaní za bezchybnou kávou 

Čo sa  chystáme vytvoriť?

20-50 minútový film o tom, ako sa káva dostáva z plantáže do našej šálky. Zachytíme nielen pestovanie a spracovanie suroviny, ale najmä princíp toho, že výberom a kúpou kvalitnej zrnkovej kávy máme možnosť zlepšiť životy ľudí, ktorí sú zapojení do reťazca. 

Predstavte si, že by sme na Slovensku urobili niečo na tento štýl…

A Film About Coffee // Theatrical Trailer from Avocados and Coconuts on Vimeo.

Čo chceme dosiahnuť?

footer_logoZvýšenie povedomia o tom, že na Slovensku môžeme pražiť a piť vlastnú, čerstvú a dokonca oveľa kvalitnejšiu kávu ako je v súčasnosti zvykom. Vplyv silných komerčných značiek je silný, ale kvalitu nám neponúkajú.

Zároveň chceme inšpirovať aj študentov hotelových a ekonomických škôl k zamysleniu sa nad budúcnosťou práce a inovácii v sektore služieb, kaviarní a pohostinstva spojeného s kávou. To je aj jedným z hlavných cieľov akadémie. Predstavte si, že by mali naši vybraný žiaci stráviť poznávacie prázdniny priamo na plantáži a získať tak to najlepšie vzdelanie.

Aký tím sa nám podarilo zostaviť?

Hoci “ideamakerom”  a iniciátorom projektu som ja osobne s tímom POWER COFFE,  nič by som nedosiahol bez skutočných odborníkov so skúsenosťami z filmu. Prehovoril som ich a spolu sa v lete 2014 vydáme na toto dobrodružstvo. 

Martin Črep, fotograf so srdcom
Martin Črep, fotograf so srdcom

Posádka a tím produkcie:

HUMAN FAMILY a dokument o tom, že Afganistan nie je to čo si mnohí myslíme:

 S čím potrebujeme pomôcť?

Aktuálne hlavne finančne. Hoci sme už získali prvé finančné prostriedky  www.academyofcoffee.sk a investujeme do projektu aj vlastné peniaze, stále hľadáme ďalších partnerov, ktorý by sa chceli podpísať pod film.

Nákladov je viac než dosť a projektu pomôže každých 100 EUR. Poslúžia na pokrytie nákladov spojených s cestou, produkciou, či postprodukciou a ich použitie budeme prehľadne transparentne ukazovať.

Od hlavného aj generálneho partnera si vieme predstaviť  podporu v rozsahu 500-2.000 EUR. 

Aké plnenia ponúkame patnerom a sponozrom?

  • Uvedenie vo filme na začiatku aj konci
  • Online prezentáciu na blogoch a sociálnych sieťach POWER COFFEE
  • Možnosť využitia vybraných forografií a materiálu pre vlastné potreby
  • Uchádzanie sa filmu o premietanie na festivaloch a stredných školách 
  • Zásah viac ako 300.000 ľudí na Slovensku skrze fetival EKOTOPFILM

Na začiatku býva sen…

Už od malička som sníval, že by som chcel v živote realizovať niečo, čo by malo priamy pozitívny dopad na ľudí. Či už pre našu informovanosť, alebo zvyšovanie našich znalostí tak, aby sme robili tie správne voľby pre náš život na 100 %.  

Tak som sa postupne svojou zvedavosťou dopracoval až k výberovej bezchybnej káve, v ktorej som našiel fascinujúci svet vedy a nových objavov. Čo ak by sa viacej Slovákov dozvedelo o tomto svete a inšpirovalo pre krásnu prácu s našim čiernym zlatom? V  POWER COFFE tíme sa touto myšlienkou intenzívne zaoberáme už zopár mesiacov.

Myšlienka, ktorá nás spája:  „Poctivé pestovanie, kvalita potravín a ľudský prístup“

Uznáte, že cesta udržateľnosti nášho ekosystému, ale aj našeho zdravia spočíva vo výbere skutočného jedla a nápojov. Aj preto som zástanca toho, aby sa naše jedlo pestovalo tradičným spôsobom, nakupujem potraviny na trhu a rád podporím producentov, ktorý do výroby dávajú svoje srdce.

Jožko Augustín, Edgar Bressani a Oldřich Holiš, zakladatelia akadémie kávy na Slovensku
Jožko Augustín, Edgar Bressani a Oldřich Holiš, zakladatelia akadémie kávy na Slovensku

Verím, že práve táto 100% zanietenosť vie pomôcť človeku postaviť sa na nohy, či rozbehnúť vlastné zmysluplné podnikanie. Tak som začal aj s POWER COFFEE,  ktorá sa zrodila najprv v mojej hlave, ale postupne naberá na obrátkach. A tým nemyslím priamy predaj, ale skôr možnosti, ktoré sa človeku otvárajú preto, aby tu na Slovensku, mohol svojím malým prispením pomôcť zmene. 

Týmto prístupom som sa dostal aj k Academy of coffee a jej otcovi Oldřichovi Holišovi. Akadémia vznikla za podpory jej nemeckého partnera svetovej špičky – Coffee Consulate. Spoločne sme sa inšpirovali nie len materiálmi Coffee Consulate, ale najmä osobnými stretnutiami s krstným otcom akadémie Edgarom Bressanim.

A tak sme v Apríly 2014 dostali od Edgara, bývalého prezitenta brazílskej kávovej asociácie, pozvanie na jednu z svetových TOP fariem – O“COFFEE plantation, kde prejdeme ich kompletným školiacim programom a budeme mať možnosť zdokumentovať príbeh pravej kávy.

Náš odkaz spoločnosti: Slováci, spoznajme pravú kávu a podporme lokálnych producentov

O'Coffee office
O’Coffee Brazília

Stále keď  poviem niekomu, že som vyvinul vlastnú kávu, tak len neveriacky krúti hlavou a často tak dostávam otázky, či si kávu pestujem v záhrade, čím je moja káva unikátna, alebo, že ako je to vôbec možné, že na Slovensku vyrábame špičkovú kávu. Aj preto by sme radi do tejto problematiky priniesol svetlo a ukázal svetu ako sa tá káva dostáva do našej šálky. Od pestovania až po prípravu Espressa.

Aj keď si mnoho ľudí si asi povie: „Veď čo, káva ako káva! Hlavne nech povzbudí, rýchlo ju zalejem a mám pokoj”. “Káva škodí organizmu, prekysľuje a vyčerpáva”.

Správne argumenty, koniec nesprávej démonizácie

Veríme, že aj vďaka filmu môžeme odstrániť  démonizáciu kávy a poukázať na to, že v prvom rade záleží na kvalite a ľuďoch, ktorý s kávou pracujú. Tiež záleží na tom, ako sa káva spracováva a že je prírodným čistým produktom, ktorý má dokonca pozitívne účinky na naše zdravie.

Radi by sme ľuďom aj touto formou sprostredkovali pravý zážitok z čerstvej kávy, ktorá má silu nielen povzbudiť, ale najmä spájať ľudí, tvoriť priateľstvá, či odomknúť 13 komnatu našej kreativity.

Vedeli ste totiž, že na Slovensku môžeme mať aj dvakrát lepšiu kávu ako taliani?

Výberová káva
Výberová káva

A to nehovorím o chuti, pretože to je z čast subjektívna vec. Na mysli, mám jej kvalitu a náš postoj k tomu, že odmietneme jej instantné napodobeniny a rôzne značkové zmesi, ktoré majú síce super marketing, no reálne z nich asi nikdy nedostaneme kvalitu, ktorú nám vedia poskytnúť lokálni pražiari? 

V Taliansku vláda reguluje cenu espressa na 1 Euro, a tak sa nemôžeme čudovať, že aj napriek výbornej vode a zvládnutému procesu prípravy, kaviarnici a producenti, nemajú až takú motiváciu siahnuť po lepšej „specialty“ káve.

Prečo navyše nepodporiť slovenských producentov, ktorý do kávy dávajú dušu, investujú prostriedky do nákupu najlepších zŕn a neustáleho vzdelávania, aby zákazníkovi priniesli špičkový produkt od srdca? 

Čerstvo pražená káva
Čerstvo pražená káva

Na Slovensku máme viac ako 15 pražiarov!

Uvediem, len niektorých z nich: Veronia Coffee, Čierna Perla, Samay Coffee, Bean Up, Classic Coffee, Coffee Sheep, Green Plantation,Caffe Tostato, Barzzuz, Barista Cafe, 9 Grams Coffee, Pražiareň.sk (Ameno), Čerstva káva (dobrakava.eu)…

A áno, nebojíme sa konkurencie zo zahraničia.  Cestu vidíme práve v spájaní sa a osvete. Veríme, že nám ide spoločne o jednu vec: O najkvalitnejší produkt pre nášho zákazníka a zmenu kávovej kultúry na Slovensku.

 

 

Hľadáme partnerov a sponzorov, ktorí by nás podporili.

Staňte sa partnerom filmu, ktorý pozdvihne kávovú kultúru na Slovensku.

Ak vidíte akúkoľvek príležtosť podporiť tento projekt, naváhajte kontaktovať nás na dusan@dusanplichta.com , alebo zdieľajte túto pozvánku na podporu ďalej na cosiálnych sieťach, či medzi vašimi známymi alebo firmami, ktoré poznáte.

Kontakt pre firmy: Mgr.Dušan Plichta, dusan@dusanplichta.com

S celým POWER  tímom vopred ďakujeme za podporu!

 

 

 

 

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.