Spoznajte skryté nebezpečenstvo mnohých „zdravých“ potravín!  

86685516_1321932794662607_2582910984406433792_n

Viete, čo môže byť pre telo horšie ako cukor!? Spoznajte nový objav, ktorý mení názory mnohých odborníkov. Z mojho osobného testovania, štúdia a poznatkov mi to jasne zapadá do skladačky ideálnej životosprávy 21.storočia. Čítajte ďalej a spoznajte nástrahy cereálií, obilnín, strukovín, ale aj vybranej zeleniny a ovocia. Malé detaily môžu mať pre vaše telo obrovský význam.

Prečo mnoho ľudí na vegetariánskej až vegánskej „zdravej“ strave aj tak priberá, a trápi sa s únavou a trávením ? 

Asi ste už počuli, že nie je vegetarián ako vegetarián! Že je rozdiel, či si dáte hranolky s majonézou a vyprážaný syr, alebo zeleninové kari s kozím syrom.  

  • Čo ak to platí rovnako aj o paleo, keto, či low carb stravujúcich sa ľuďoch?
  • Čo ak je príčina mnohých zdravotných problémov nie je len cukor a biela múka?
  • Čo ak zrazu zistíme, že kváskový chlieb z bielej múky a čokoláda s cukrom je oveľa zdravšia ako celozrnný chlieb a bezlepková bábovka napríklad z rôznych druhov alternatívnej múky a škrobov? 

Ak vás naozaj zaujíma ako čo najlepšie vyčistiť životosprávu seba a rodiny, tak mám pre vás 2 správy! 

Najprv tú zlú ….

A teda, že bude treba otvoriť myseľ a pripraviť sa na zmenu mnohých presvedčení, ktoré do vás boli vtĺkané od detstva!

A potom tú super dobrú! Že ak pochopíte kľúčový princíp a vedome aplikujete dôležité odporúčania z knihy Plant Paradox do života, tak budete naozaj zdraví a poriešite si mnoho problémov, ktoré vás teraz trápia. 

Ešte raz pre istotu zdôrazňujem, že cieľom je pochopiť kontext a preštudovať knihu pozorne! Totiž hneď ako som pozeral a čital kritiku, tak som sa len čudoval, že množstvo kritikov funguje populisticky ako naši politici. Alebo je v súčasnosti už asi národným športom robiť úsudky a závery z 20 minút investovaného času a vlastnej subjektívnej interpretácie. :-(. 

Plant Paradox

Čo  môže byť nebezpečnejšie ako cukor a kde je pes zakopaný? 

Prečítal som už veľa kníh o životospráve, výskumov a rôznych prístupov. Väčšina z nich dlhé roky riešila hlavne fitness, chudnutie a metabolické procesy. Cez trend Paleo sa postupne však začala riešiť imunita a zápalové procesy…Aj tak však stále v spoločnosti dominuje motivácia pre štíhlu postavu, ploché brucho, tenké lýtka, či hladkú mladistvú pokožku  a eliminácia celulitídy.  

Problém zdravia a choroby však ostáva na stole! Aj keď veľa ľudí rieši fitness, počítanie kalórii a rôzne trendy vegetarián, vegan, či paleo tak pravidelne zlyhávajú! Buď je to neudržateľné , alebo aj sa jednoducho necítia dobre a nedosahujú želané výsledky. 

Asi bude potrebná zmena prístupu a hľadanie skutočnej príčiny a protokolov výživy ako si vie človek naozaj pomôcť k samoliečbe. A na tom je postavená aj hlavná myšlienka autora Steven R. Gundry, ktorý ide naozaj do dôležitých detailov biochémie v tráviacom trakte a toho, ako rôzne látky aj v malom množstve stimulujú našu imnunitu a výrazne nás oslabujú. 

Veci sa menia priatelia! Posledné roky sa nám životný štýl v mestách radikálne mení! Náš mozog a mikrobióm čelí oveľa väčším nástrahám ako kedykoľvek predtým. Potrebujeme sa adaptovať! nie len na prostredie, ale aj na technológie a ponuku potrevín v obchodoch z ktorých viac než polovica už zďaleka nemá výživovú  hodnotu. A možno je to aj oveľa väčšie percento …len nechcem byť apokaliptický 🙂

Výber správneho jedla v správny čas a správne pripraveného je najsilnejším faktorom kvality života a zdravia 

V podstate máme ako ľudstvo 2 možnosti. Buď sa adaptujeme a vďaka novým poznatkom a možnostiam prežijeme a dokonca v lepšej kvalite prežijeme dlhšie …

Alebo ostaneme v priemere, polochorí a v ilúzii toho, že nám má pomôcť zdravotníctvo a čistá tvrdá medicína a pharma. Ostaneme v mentalite obete systému.:-(

Ľudstvo totiž ešte ako nikdy rieši najviac problémov s trávením, únavou, vyčerpanosťou a mentálnymi chorobami. Už to  nie je len o srdcovocievnych chorobách, rakovine, či cukrovke, ktoré aj tak do 50 siatky vačšina ľudí úplne ignoruje. Je to oveľa viac o preživaní každého dňa. A keď ste v depke, vyčerpanosti, vyhoretí, v mentálnej hmle, či bolestiach zo zápalov, tak to veru nie je bohviečo. 

Oveľa viac pracujeme mysľou a riešime oveľa viac stresorov ako kedykoľvek v histórii. A tak to má aj následky na náš hlavný mozog v hlave, ale následne aj na sekundárny mozog v tráviacom trakte, ktorý je náš mikrobióm. Najnovší výskum a poznatky medicíny sústreďujú pozornosť práve na látky, ktoré narúšajú zdravé črevá, žalúdok a silný mikrobióm, čo sa následne prejavuje v oslabenej imunite, ale aj kognitívnych schopnostiach. 

Upozorňujem, že refined slovo znamená spracované! Bio basmati pravá ryža a správne pripravená a vychladená je niečo iné ako ryžový chlebík a kreker.

Polopatisticky povedané, ak budete mať vo vašom tele istú (jedovatú) dávku problematických lektínov, tak si vlastne rozbíjame imunitu!

Navyše degradujete aj metabolizmus a zarábame na množstvo zdravotných problémov od intolerancií až po zápalové procesy a letargické až depresívne stavy. Áno správne ste to zachytili! Látkou niekedy problematickejšou ako cukor sú práve Lektíny. Aby sme však dali veci do správneho kontextu a nezľakli ste sa hneď extrému, tak len upozorním, že nejde o definitívnu a 100% elimináciu všetkých potravín čo obsahujú lektíny, ale o postupný proces nápravy a následnej kontroly dávky, ktorá pre vás na individuálnej úrovni bude znesiteľná. 

Paradoom sa tak stáva, že podľa Gumryho môže byť dravšie dopriať si kváskovú bielu bagetu s čokoládou (Napríklad pravou 70% čokoládou bean-to-bar) ako celozrnný chlieb so sójovou nátierkou a paradajkami!  Vybraná zelenina, sója, tofu, džúci, cereálie a celozrnné potraviny spoločnosťou všeobecne vnímané ako nazdravšie potraviny, vám vôbec k zdraviu prispieť nemusia…

Preto Vám pre zdravie seba aj celej rodiny vrelo odporúčam preštudovať kontext a KNIHU PLANT PARADOX!

Som totiž presvedčený, že si ušetrite množstvo chybných pokusov a omylov pri zlepšovaní životosprávy. Ba čo viac, tak naozaj verím, že mnohým ľuďom to môže zahrániť život!    

Konkrétny príklad pre predstavu v  rozdiely hodnoty potraviny a jej zápalového efektu 

Ak si chcete predstaviť problematiku lektínov v realite, tak si ukážme rozdiel medzi arašidovým a mandľovým maslom.

Arašidy sú nie len oveľa silnejší alergén a zložením tukov s obsahom omega 6 zápalotvorný faktor, ale obsahujú aj oveľa väčšie dávky lektínov. A tak „zdravé“ arašidové maslo na celozrnom chlebe s bežným džemom, alebo banánom z Južnej Ameriky nie je naozaj nič moc! Navyše, arašidy nie sú ani orech a ak ste na lektíny dokonca citlivejší, tak vás vie aj jedna čajová lyžička rozbiť! 

Takto sa dostávame k podľa mňa jednej z najdôležitejších komplexných otázok, ktoré rozhodujú o našom zdraví a živote…Autor v knihe uvádza

Kompletný zoznam želaných a rizikových potravín tu.

Ako si mám teda vybrať správne jedlo a správne ho skombinovať a upraviť?

V podstate to máte minimálne na 90% jasne zobrazné na obrázku. Samozrejme, že sa to dá aj bez mäsa a vegetariánsky, no dôležité je dovysvetliť pár dôležitých detailov vedy o varení a kombináciách na tanieri. Ak vás zaujíma táto téma a výživa mozgu a mikrobiómu pre riešenie vašich zdravotných a energetických problémov, tak vás srdečne pozývam na prednášku do Powerlogy Space & Coffee tu. 

Tu som pre vás našiel kompletné PDF zoznamu potravín podľa Gumryho a Plant Paradox. Upozorňujem, že žoznam je zostavený na 100% pre podporu organizmu a liečby problémov. Ak dáte telo do poriadku, tak sú kontrolované množstva zemiakov, ryže, či kváskový chlieb a pravé talianske cestoviny , či pizza raz za čas v poriadku. Veľmi dôležitá je však kvalita surovín ako napríklad syrov, ktoré potrebujú byť od vybraných plemien kráv, ovcí a kôz pre elimináciu kritického Kazeínu A1.

Následne je veľmi dôležité ako vybrané ingrediencie uprávíte a akú bakteríalnu výbavu pestujete vo vašom tráviacom trakte, ktorá je priamo úmerná vašej genetickej predispozícii. Preto sú vedomostí o varení, pečení a schopnosti v kuchyni rovnako dôležité. Na Slovensku ako odboníka v tejto oblasti odporúčam Silviu Horeckú kde na jej blogu Terapia jedlom nájdete veľmi hodnotné informácie aj o tom ako eliminovať lektíny strukovín správnym procesom varenia. 

Horecka Kolace

Pre to aby ste sa spoznali geneticky a pomohli si individuálne identfikovať ktirické potraviny odporúčam Powerlogy Podcast na Youtube, Spotify, aj Itunes s RnDr. Zdenou Bartošovou CSc.- Genetičkou a vedcom roka 2002.

 

Nové videa o potravinách, ktoré aj vďaka lektínom otupujú mozog 

Ak vás zaujíma, čo by som isto nedával pre produktivitu seba ani svojim deťom tak si pozrite moje nové edukatívne videa a podcast tu. V tejto téme a hlavných 14 bodoch aj prednášam a edukujem na svjich seminároch, kurzoch a vo firmách. Ak máte záujem kľudne ma kontaktujte. 

  1. ako výživa mozgu zapadá a súvisí s komplexným prístupom kultivácie Human Power pre silné zdravie a produktívny život
  2. ako súvisí výživa mozgu s motiváciou, náladami, koncentráciou a chudnutím
  3. ako optimalizovať neurotransmiteri ako dopamín, acetylcholin, gaba a serotonín pre produktívny deň a regeneráciu
  4. prečo ak chceme zmeniť životosprávu, tak je potrebné začať od mozgu
  5. aké sú najväčšie deštruktívne jedlá a vplyvy na náš mozog v súčasnom pracovnom prostredí
  6. ako hneď zlepšiť výživu mozgu správnym výberom jedla
  7. ako pristúpiť k problémom s úzkosťou, depresiou a spánkom
  8. ako optimalizovať časovanie jedla pre efektívny a produktívny deň bez mentálnej hmly
  9. ako súvisí mikrobióm a baktérie v žalúdku s náladou a produkciou serotonínu
  10.  ako zlepšiť výživu a tréning mozgu pre lepšiu koncentráciu, rozhodovanie a jasnosť
  11.  na čo si najviac dať pozor pri nákupe potravín pre deti a rodinu
  12.  aké stimulanty a nootropiká fungujú a na čo si dať pozor pri dávkovaní
  13.  aké prírodné látky majú najväčší efekt na mozog
  14.  Top 10 Brain foods, ktoré sa oplatí zaradiť do jedálnička

Prosím pre zdravie našich detí, nebuďme ľahostajní! 

Podľa doktora Gumryho je každý deň je voľba toho,  či imunitu a metabolizmus posilníte, alebo oslabíte! Niekedy je až fascinujúce sledovať akí sú ľudia v spoločnosti ignoranti voči svojmu telu, žalúdku a mozgu. Hlavne, že Ego chce študovať najlepšiu vysokú školu, ovládať programovanie, finančný manažment, či mať iné vedomosti a schopnosti pre úspech.

Čo však z toho, keď sa nám polovica národa po 30 rokov stáva polochorá? Asi najlepšie pre tých, čo ťažia z farmakológie a medicíny. Asi nie nadarmo finančné skupiny investujú najviac do týchto oblastí. 

Tí čo si myslia, že môžu jesť všetky potraviny v systéme bez ujmy na zdraví, sú asi rovnako naivní ako tí, čo si myslia, že majitelia kasína chcú, aby ste vyhrali!

Nevadí, na druhej strane máme už teraz nové poznatky a vieme robiť vlastné slobodné rozhodnutia. Osobne ma fascinuje študovať, ale hlavne aj na sebe testovať nové poznatky a najmä keď vidím jasné úspechy. Tak som si aj v tejto knihe potvrdil správne smerovanie a objavil pár ďaľších dôležitých detailov. Opäť som sa len presvedčil aký dôležitý je pôvod potravín, ich čistota a následne aj správna úprava (varenie, pečenie a podobne).  

Ale rovnako som si uvedomil, aké kritické je starať sa o svoj mikrobióm, baktérie a výživu mozgu. Či už v základe, alebo aj pokročilou životosprávou na úrovni KETO, či čiastočného hladovania a špecifickej suplementácie….

 

 

 

7 Odpovedí

  1. Dakujem za vyborny typ na knihu, hned som si zaobstaral aj longevity paradox, kde su updatnute infomracie , napriklad uz poukazal na nevstrebatelnost omega3 z rastlinnych zdrojov u vacisny jedincov, autor zaroven vydzvihuje vegansku a vegetariansku stravu a dokonca aj mna,masozruta nabada k znacnemu obmedzeniu alebo uplnemu vypusteniu masa. A inak chapem ze su lektiny zle, ale nerozumiem preco zaraduje surovy spenat na kazde ranajky, spenat pokial je mi zname obsahuje dost antinutricnych latok a tak isto recept na RAW hubovu poliekvu je mi neznamou , u nas sa traduje ze hriby jednoznacne tepelne upravovat. V recepte stoji, urobte si mix akykolvek hribov ktore chcete, to mozem jest surove dubaky? A tak isto moc nedba na odstrananie antinutricnych latok z inej hlubovej ,listovej zeleniny a orechov. Su prenho zle len lektiny, ale o ine antinutrienty sa nezaujima. Aky mas na tieto veci nazor Dusan?

  2. vždy som si vysoko cenila Váš profesionálny prístup, ktorý sa prejavoval napr. aj vo vzhľade stránky, v obaloch výrobkov (nehovorím o tom novo zavedenom pre snobov…)
    Odborným rečiam som síce nikdy nerozumela, a vyhýbala som sa im, ale zaujala ma kniha SKRYTÉ NEBEZPEČENSTVO MNOHÝCH “ZDRAVÝCH” POTRAVÍN! od Stevena M. Gundryho, a nejako sa nemôžem preniesť cez komolenie mena autora tejto knihy.
    Nerozumiem ako je to možné…
    Zuzana

      1. Chcem povedať len, že meníte meno autora, o ktorého sa vo svojom článku opierate.
        Rozšírila som svoj príspevok len preto, že Vás mám za veľkého profesionála…
        Zuzana

  3. Natalia dakujem za feedback a krasne posudenie toho, kto je tu odbornik a kto je tu neodbornik. Sklanam sa pred tvojou genialitou riesenia detailu. Uznavam, ze mozem spravit chybu a ocenim ked mi takto oznacit nedostatok a ja to opravim.Stale som vsak presvedceny, ze kto cita s vedomim tak jasne si z clanku zoberie svoj odkaz, inspiraciu a nasmerovanie. V ramci tvojej komunikacie je mi luto, ale koncept dotahovania si EGA na tom, kto tu je odbornik a kto tu nie je nevidim vobec ako zmysluplny.

    Z tvojho komentu mam pocit, ze sa nezorpravam s Nataliou , ale s EGOM dokonaleho ODBORNIKA , ktory nas vsetkcyh vyvedie z omylu. 🙁
    Ja vyzivu studujem a experimentujem aj na vlastnom tele uz niekolko rokov a nedovolim si povedat, ze som odbnornik. Myslim, ze to ani nikde neprezentujem a jasne komunikjem, ze som skor Biohacker a tda kriticky mysliaci clovek, ktory hlada suvislosti a komunikuje principy, inspiracie a moznosti.

    Kazdopadne ak ale ty mas iny koncept a potrabujes definovat, co je spravne a co nie , tak tu sa asi neporozumieme. CEla zivotosprava zalezi primarne od kontextu. Ak sa ale chceme porozumiet, tak by si mi mohla ako ODBORNIK dat skor usmervenie, ze co by bolo podla teba uzitocne ludom vysvetlit lepsie, presnejsie a jasnejsie. PRedpokladam totiz, ze mame rovnaky zamer a to zlepsit zivotospravu Slovenska, a pomoct ludom vzdelavat sa v tejto oblasti.

  4. V tvojom kontexte „refined starchy food“ si myslel spracované potraviny. Ale „starchy“ znamená škrobový, tak čo v tom zozname preboha robí mlieko alebo splenda?!

    A aby sme vyviedli ľudí z omylu- „refined carbohydrates“ sú také škrobové potraviny, ktoré boli pri procese spracovania obilného zrna zbavené šupky, ktorá je bohatá na vlákninu, minerálne látky a vitamíny. Takýmto procesom vzniká „biela múka.“

    https://www.facebook.com/natynutritionist/

  5. Miý Dušan,
    okrem toho, že ako NEODBORNÍK opäť zavádzaš ľudí, vyjadruješ sa na tému, do ktorej sa nevyznáš. Prekladáš ľudom slová, ktoré nepoznáš a prekladáš ich nesprávne. Slovo „refined“ neznamená spracovaný, ako si to mýlne myslíš. Slovo „refined“ v procese technológie (nie len) potravín znamená PREČISTENÝ – teda zbavený určitých látok za účelom získania čistého produktu alebo čistej chemickej látky.
    Ujasním ti to na príklade rafinovaného- bieleho cukru. Podstata rafinácie cukru je priblížiť sa k získaniu 100% sacharózy (reálne sa bavíme o čistote 99,5%.) Čo sa rafináciou (čistením) odstraňuje sú zbytky matečného sirobu, ktorý sa prilepil na povrch kryštálu surového cukru. Výživový rozdiel medzi rafinovaným a nerafinovaným cukrom je (takmer) žiadny. Čo je však rozdielne je paradoxne cena. Kedy cukor, ktorý prešiel finančne náročnejším technologickým procesom (rafinovaný- biely) je lacnejší. Ale to je už len výsledok dobrého marketingu výrobcov hnedého cukru.

    s podzravom Natalia

    https://www.facebook.com/natynutritionist/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.