Reálny vplyv a význam Omega-3 pre zdravie a zápaly v ľudskom tele 

1920x1080

Aký je optimálny pomer, význam a vstrebateľnosť Omega-3 mastných kyselín v organizme. Fungujú rastlinné zdroje Omega-3, alebo je to komplexnejšia téma? Aké sú hlavné kritériá pre výber kvalitného výživového doplnku, ktorý má zmysel a ako vieme merať výsledky?

Hľadáte spôsoby, ako posilniť zdravie svojho mozgu a zlepšiť celkové zdravie cez elimináciu zápalov v tele?

Vypočujte si , alebo pozrite môj rozhovor v Podcaste o význame a dôležitosti Omega 3 mastných kyselín.

Spoločne s RnDr. Zdenkou Bartošovou CSc. sme sa ponorili do rokmi dokázaných vedeckých poznatkov o pomere mastných kyselín Omega3 / Omega6 v tele a ich kľúčovej úlohe pri udržiavaní zdravého mozgu, ale aj regulácii zápalov v tele.

Venujeme sa všetkým témam, od zlepšenia pamäte a kognitívnych funkcií až po zníženie rizika depresie a úzkosti. Navyše Zdenka ako odborný garant sa podelila aj o svoje osobné skúsenosti, aby nám to pomohlo uchopiť výhody Omega-3 a ako ich zaradiť do každodenného života.

Podcast nájdete aj na Spotify a Apple tu:

https://podcasts.apple.com/sk/podcast/the-powerlogy-podcast/id1564871323

Pomer Omega3/ Omega6 v tele ako hlavný faktor pre zdravie a elimináciu zápalov.

Na základe schválených medicínskych oficiálnych tvrdení v EÚ môžeme o Omega-3 dokázateľne prehlásiť štatisticky signifikantný a významný pozitívny vplyv na naše srdce, mozog, zrak, imunitu i svaly a to dokonca aj pre deti a tehotné ženy.

Zároveň je však dôležité uvedomiť si, že súčasný človek 21.storočia je ďaleko od optimálneho pomeru 3:1, alebo 5:1. Väčšinou sa z množstva dát a meraní pohybujeme v priemere od 10:1 do 20:1. Hlavným problémom možno niekedy nie je ani úplne nízky objem Omega 3 v krvi, ale veľmi vysoký objem Omega 6.

Zdrojmi Omega 6 mastných kyselín v strave sú napríklad: slnečnicový olej, kukuričný olej, sójový olej, ľanové semienko, arašidy a taktiež tuk v kuracom a bravčovom mäse. Z tohto pohľadu nájdete Omega-6 vo väčšine bežných reštaurácií , fast-foodoch, spracovaných potravinách kde sa navyše používajú stužené tuky a margaríny. Keksíky, sladkosti, pochutiny a podobne sú všetko zdroje Omega-6 mastných kyselín a preto sa nie nadarmo hovorí o vyčistení si stravy cez elimináciu spracovaných potravín, pochutín a sladkostí.

V tabuľke vidíme jasné rozdiely, ktoré nám dávajú odpovede, prečo je maslo, kokosový olej, bravčová masť a hlavne Olivový olej pre nás lepším tukom ako bežné rastlinné oleje a potraviny ktoré ich obsahujú.

Kde sa stala chyba? Alebo jedna z najväčších stravovacích zmien vo výžive človeka?

Podľa antropologických poznatkov bol pomer medzi omega-3 a -6 tukmi v strave našich predkov približne 1:1 a pohyboval sa niekde medzi 1:4 až 4:1. Bolo to spôsobené vysokou dostupnosťou mäsa, orgánov, rýb a morských plodov (zdroje EPA, DHA a AA) a nižšou dostupnosťou orechov a semien a nulovou dostupnosť olejov z týchto plodov (zdroje LA a ALA).

V posledných približne 150 rokoch, s nástupom priemyselnej revolúcie, sa však všetko zmenilo. Moderná spoločnosť sa postupne preorientovala na potraviny s vysokým obsahom omega-6 tukov, ktorých súčasný príjem je 10 až 20-krát vyšší než konzumovali naši predkovia. Omega-6 tuky, konkrétne LA, sa nachádzajú najmä v rastlinných olejov a margarínoch.

Najmä rastlinné oleje sa stali jednou z hlavných zložiek stravy a to najmä po roku 1960, kedy vznikla mylná hypotéza, že cholesterol a nasýtené tuky priamo spôsobujú srdcovo-cievne ochorenia. Keďže LA, obsiahnutá v semenách rastlín, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, potraviny s jej obsahom sa začali masívne propagovať, čo využili výrobcovia na propagandu lacných rastlinných olejov a margarínov.

Celkovo sa tak opäť len dostávame k poznaniu, že čím sa človek viac odkloní od prírody a jej celostných zdrojov čistej výživy, tým viac sa to v organizme začne „špiniť“ a kaziť zápalmi.

Ako hodnotné a dostupné zdroje Omega-3 na Slovensku odporúčam kvalitné sardinky v olivovom oleji, makrely udené, vajcia z voľného výbehu a vybrané mliečne výrobky minimálne spracované, od zvierat pasúcich sa na tráve. U nás prevažne ovčie a kozie nepasterizované syry, mäso a divina.

Sú výživové doplnky Omega-3 hodnotné a potrebné, alebo ani nie?

Otázku na hodnotu a význam akýkoľvek výživových doplnkov dostávam pravidelne. Odpoveď je z môjho pohľadu a osobných meraní jednoznačne sa správnu selekciu, kvalitu a dávkovanie vybraných výživových doplnkov podľa individuálnej potreby a životného štýlu.

Ja ako podnikateľ, manžel a otec 2 Power intenzívnych detí, športovec a veľmi spoločensky aktívny človek, v dennom výkone potrebujem isto výživu na vyššej úrovni pre moje telo, ale hlavne aj pre mozog.

V porovnaní taký Talian žijúci pri mori kde má dostatok slnka, pohodičku a prácu z nižšou mierou zodpovednosti 9.00-17.00 aj s dvojhodinovou prestávkou na obed to tak nemusí mať a výživové doplnky mu asi netreba.

Zároveň k tomu aj záleží na kompozícii zdrojov našej lokálnej stravy, kde na Slovensku a v Českej republike nemáme priamo najlepšie dostupné čerstvé ryby a plody mora a ich konzumácia je u nás dosť slabá.

V súčanosti je podľa mňa skvelé, že vďaka technológiám a pokročilým firmám zo Škandinávie ako Eqoloqy ,alebo Zinzino si vieme popri kúpe výživového doplnku jeho funkčnosť aj objektívne namerať. Rovnako si však pomer Omega 3 a Omega 6 môžete dať namerať vo vybraných medicínskych zariadeniach, alebo sa opýtajte na to vášho lekára.

Moje osobné odporúčanie na firmu a produkty, ktoré užívam

V rámci podrobného prieskumu trhu a osobného užívania a testovania produktov spoločne s RnDr. Zdenou Bartošovou môžeme s čistým svedomím odporúčiť Omega-3 mastné kyseliny a oleje od Nórskej firmy Eqology.

Produkt som testoval nie len z pohľadu obsahu Omega-3, ale hlavne aj z chuťového aspektu, kde ma veľmi oslovila kombinácia s olivovým olejom a prírodnými chuťami pomaranča, alebo citrónu.

Takto mi olej bez problémov na šalát, alebo aj na kváskový chleba jedia aj deti (3,5 a 6,5 ročné ), čo považujem za super hodnotnú časť výživy pre rozvoj ich mozgu.

Zároveň je pre mňa vždy dôležitá aj transparentnosť a filozofia firmy, ľudia a investori, ktorý za danou značkou stoja. Takto sa nám osobne celú hodinu venoval sám zakladateľ firmy a vizionár Børre Gjersvik aj s podporou jeho výskumného tímu.

Viac o ich príbehu a princípoch nájdete tu.

Pre začiatok odporúčam začať s týmto produktom aj s vitamínom D3K2 pre rodinu, ale aj pre jednotlivca, kde si budete vedieť namerať výsledky.

Link pre viac info tu: https://shorturl.at/kyDZ7

Ja osobne užívam tento prémiový produkt s pokročilým zložením pre mozog.

Nájdete ho tu : https://shorturl.at/bqzQ0

Akokoľvek, Eqology nie je jediná firma z kvalitným Omega 3, ale patrí medzi Top 3 a mňa oslovila hlavne chuťou aj najnižším oxidačným číslom, ktoré som kedy videl.

Ak si to prerátate tak pri výhodných baleniach viete zabezpečiť pokročilú výživu nie len mozgových, ale všetkých bubiek v organizme a podporiť tak elimináciu zápalov ako jednej z kľúčových príčin zdravotných problémov.

Denná dávka tohto inovatívneho pokročilého oleja pre výživu mozgu, tak víde denne na 0,3-1 Euro podľa množstva ktoré chcete a potrebujete dopĺňať.

Pre mňa ako 70Kg chlapa vychádza funkčná dávka na 10ml oleja a teda jednu polievkovú lyžicu, čo je dosť v pohode. (Dávkovanie 0,15 ml /Kg hmotnosti)

Pozrite si priamo slovenský E-shop a všetky benefity tu.

Sumár a zdroje pre ďalšie štúdium

V závere si treba uvedomiť, že ten produkt niečo naozaj stojí a dobre to zvážiť ako kľúčovú investíciu do zdravia . Mne to za to isto stojí pretože Omega-3 a zápalovosť v organizme stojí minimálne za 80% zdravotných problémov a denného diskomfortu.

A tak Vám priatelia len odporúčam naozaj poznať svoj Omega3/ Omega6 pomer mastných kyselín v krvi a optimalizovať životosprávu podľa tohto kritéria pre elimináciu zápalov v tele a podporu výživy mozgu.

Pre ďalšie vaše štúdium a ak vás téma zaujíma do hĺbky odporúčame spoločne so Zdenkou Bartošovou tieto 3 komplexé knihy, odkiaľ sme čerpali poznatky a zdroje prehlásení v tomto článku.

https://www.sciencedirect.com/book/9780128028445/fish-and-fish-oil-in-health-and-disease-prevention

https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-319-40458-5

https://www.fabresearch.org/6672

V prípade akýchkoľvek otázok na Omega-3 suplementáciu, alebo detailov k vybraným odporúčaným produktom Eqology sa kľudne pýtajte v komentoch, alebo mi napíšte osobne na dusanplichta@gmail.com.

Jedna odpoveď

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.