Nekupujte lacnú čokoládu! Má to svoju daň…

Confectionery-e1445943233278-620x330

Mikuláš a sviatky sú už za dverami a na Slovensku sa opäť výrazne zvýši spotreba čokolády. Bohužiaľ najmä však tej lacnej, alebo obalom atraktívnej. Kvalita kakaa lacnej a bežne dostupnej čokolády v potravinách už nevyzerá tak ružovo. Nehovoriac o vplyve na ekosystém, férové ocenenie producentov a udržateľnosť produkcie. Spoznajte komplexitu problému masovej produkcie čokolády a možnosti riešenia. Ako pri väčšine problémov kvality a hodnoty nášho jedla, treba začať najmä od vzdelania, lepšieho výberu a každodennej voľby. 

Jedna čokoláda, tak ako aj trocha cukru nás predsa nezabije…

Pravá čokoláda má svoju cenu a tak ako víno, či káva seriózny prístup k pestovaniu kakaa a výber kakaových bôbov je základom chuti, aj kvality.  Vedeli ste napríklad, že kakaové bôby s klasifikáciou kvality 100% Criollo ( Fino De Aroma ) reprezentujú len 7-9 % svetovej produkcie? 

A vedeli ste, že väčšina bežných čokolád používa do zmesí lacné kakao Forastero, ktoré pochádza prevažne z Afriky, kde na plantážach pracujú deti v nelichotivých podmienkach? Navyše, keby tá čokoláda aspoň chutila ako pravá čokoláda. A nie ako sladké, alebo v prípade horkej čokolády zemité blato spojenia cukru s kakaovým prachom a často aj palmovým olejom.  

Kvalitna cokolada, fair trade, powerlogy, bean-to-bar
Zdroj: Food Empowerment Project, www.foodispower.org

Áno, na Slovensku si často radšej povieme, že jedna čokoláda nás predsa nezabije. Súhlasím! Ale potom je to asi rovnaký prístup ako keď si poviem, že predsa jeden vyhodený sáčok planétu nezničí. 

Spoznajte viac detailov o tom ako rozoznať právu čokoládu, bez kompromisov v zložení a pôvode. V rozhovore s našim „Master Chocolatier“  Karolom Stýblom sa dozviete nie len o prístupe produkcie Bean-to-Bar, ale aj o detailoch toho ako čítať etikety a na čo si dať pri výbere čokolády pozor. 

Pravá čokoláda a štandardy kvality pre silný zážitok z čistej chuti.

Vyberajte si nie len podľa chuti, ale aj podľa kvality a funkčnosti

Riešenie udržateľnej produkcie a adekvátnej ceny pravej čokolády je ukryté v kvalite a direct trade prístupe. Vyberajte si producentov a značky, ktoré si na výbere a pôvode kakaových bôbov dajú záležať.

Ideálne si je vyberať čokolády s označením Bean-to-Bar, kde vám vie výrobca transparentne odhaliť svoje ingrediencie, keďže si dohliada na kompletnú cestu svojho kakaa.  Navyše, keďže čokoláda patrí medzi vedou potvrdených 10 Powerfoods pre náš mozog, tak odporúčam riešiť aj výživovú hodnotu a čokoládu s obsahom kakaovej hmoty od 70% hore. 

Dovolím si povedať, že ak pre vás 70% čokoláda nie je dostatočne sladká, tak je to problém buď kvality kakaových bôbov a ich spracovania (horkosť z prepraženia), alebo je problém narušenej citlivosti na sladkosť v mozgu. Tam sa pravdepodobne  posunulo vnímanie sladkých chutí na základe nevhodnej životosprávy. 

Asi to aj sami poznáte, že keď vysadíte nepotrebné sladkosti, pečivo, koláče a škroby, tak zrazu je po týždni aj obyčajné jablko krásne sladké. 

 

Detailny popis cesty od kakaového bôbu k čokoláde. Zdroj Varlhona Chocolates

3 funkčné benefity pravej čokolády pre môj mozog

Vedeli ste, že 70-90 % pravá čokoláda obsahuje v priemere:

  • 11 gramov prebiotickej vlákniny
  • 67% odporúčanej dennej dávky železa
  • 58% odporúčanej dennej dávky magnézia
  • 89% odporúčanej dennej dávky mede
  • 98% odporúčanej dennej dávky mangánu

A tiež seriózne hodnoty potásia, zinku a selénu. Niektoré štúdie dokonca ukázali vyšší antioxidačný potenciál ako vybrané ovocie, či acai.  Z môjho pohľadu vnímam každodenné benefity najmä takto:

  • Optimálne zloženie s cukrom pod 20% a reálne zahnanie hladu aj u detí
  • Theobromín ako adekvátny postupne sa uvoľnujúci stimulant pre mozog
  • Prebiotická vláknina a koncentrovaná dávka prírodných polyfenolov
  • A viete ako sa hovorí, že horká čokoláda pomáha proti hnačke? 

Ono to úplne tak nie je, ale skôr to vyzerá tak, že pravá čokoláda vďaka vysokému obsahu prebiotickej vlákniny balancuje a vyživuje mikrobióm tak, že vám prejde nie len hnačka, ale aj zápcha. 

Nové technológie ako riešenie problému dôvery v zdroje

Tak ako aj v iných potravinách, tak aj u čokolády je riešenie udržateľnej produkcie a adekvátnej ceny v transparentnosti a čiastočne aj v prístupe direct trade. Ak teda chcete pomôcť systému a ekológii, tak si vyberajte producentov a značky, ktoré si na výbere a pôvode kakaových bôbov dajú záležať.

Hľadajte označenie direct Trade Cocoa, alebo Bean-to-Bar, kde vám vie výrobca transparentne odhaliť svoje ingrediencie, keďže si dohliada na kompletnú cestu svojho kakaa. 

Tak aj v Powerlogy budúci rok chceme investovať do aplikácie technológie BLOCKCHAIN, ktorá vám cez mobil umožní sledovať všetky kroky výroby vašej obľúbenej čokolády. Náš výrobný partner, Lyra Chocolate, sa nedávno totiž stal dokonca prvou BLOCKCHAIN transparentnou výrobou čokolády vo svete.   Viac detaiov o tejto super dôležitej inovácii pre zlepšenie informovanosti zákazníka tu.

Fascinujúce? A to sme ešte len na začiatku 

Neviem ako vy, ale ja vidím budúcnosť práve v technológiách, ktoré nám pomôžu k lepšej informovanosti a nákupným rozhodnutiam. Veď si len predstavme, že už vôbec nie sme ďaleko od chladničky, ktorá vám bude automaticky detekovať kvalitu, pôvod a obsah nutričných látok, polyfenolov, fytonutrientov, baktérií, či antinutrientov v jednotlivých potravinách. 

A tak si mysím, že aspoň z časti príde na psa mráz a mnoho firiem, tak ako aj politikov už neskryje zákutie výroby a potravín. A že budú potraviny drahšie? To je správna otázka, na ktorú je však odpoveďou percepcia adekvátnej ceny. 

V súčasnosti je totiž cena mnohých potravín falošná, kde často platíme za skoro nulovú nutričnú hodnotu. Dokonca je celkom zaujímavé sa zamyslieť nad tým, že ako ľudia sme dokonca ochotní platiť za to čo nám škodí a berie energiu…

Cokolady Kaufland
Zdroj: www.pravda.sk

Pôsobí na vás tento môj pohľad prehnane a extrémisticky? 

Možno, ale mojim cieľom je otvárať tieto témy a ponúkať iný pohľad na vec. Sám si totiž často kladiem otázky ako je možné vyprodukovať niektoré potraviny za pár centov. Ako je možné kúpiť si mäso, či kvalitné tuky za pár eur, keď viem čo obnáša farmársky prístup a udržateľná produkcia.

Skúsme spoločne vedomejšie sledovať kvalitu našich potravín a nie len chuťovú, ale aj funkčnú hodnotu nášho košíka. (Na obrázku zdieľam ako som si definoval svoj zoznam). Som totiž presvedčený, že si tak výrazne prispejeme k prosperite, zdraviu a dobrej nálade spoločnosti. 

Otestujte si ten rozdiel v chuti a účinkoch pravej čokolády

Vyskúšajte si spraviť čokoládový rituál z jednej z týchto 3 možností. Sledujte silu chuti pravej čokolády, pocit zasýtenia, ale aj energie, ktorú budete cítiť nasledovné 3-4 hodiny.

1. Vyskúšajte degustovať POWER Bean-to-Bar čokoládu ako profíci. 

Vyberte si 70 % čokoládu s lieskovcami, alebo 90 % čokoládu so sekanými kakaovými bôbmi, ktorá je bez mlieka, zložená z kakaovej hmoty a javorového cukru.  Pomaly vychutnávajte a nechajte si čokoládu plne rozpustiť v ústach. Takto najlepšie aktivujete aj vylučovanie serotonínu a poriešite problém prepadu chuti na sladké, ktorý človeka chytá v práci, alebo keď je pod stresovou záťažou. Osobne si tak kocku vychutnávam v rannom rituále ku káve s maslom a MCT. 

Horka cokolada s kavou Dusan Plichta

 

2. Pripravte si namiesto kávy ranné POWER CACAO 

Rozpustite ceremoniálnu dávku kakaovej hmoty a teda 40g ideálne 90% Power čokolády v hrnci s teplou vodou. Pridajte 15ml MCT oleja a keď tak aj 10g masla, alebo 30ml šľahačkovej smotany. Ideálne poctivej v BIo , alebo farmárskej kvalite. Zahrejte a všetko dobre vymixujte. Navyše môžete pridať ešte aj 10g čistého kolagénu pre extra krémovosť. Poriadne zamixujte a prelejte si našlahaný nápoj do hrnčeka. 

Power Cocoa môžete ochutnať vzďy aj v Powerlogy Space & Coffee

3. Vychutnajte si Power Nougat, len tak lyžičkou

V rámci orieškových krémov a nátierok používa väčšina producentov lacnejší kakaový prášok. My sme vsadili na pravú Bean-to-Bar kakaovú hmotu, vďaka ktorej v nugáte nájdete synchronicitu spojenia jemne pražených a chrumkavých lieskovcov s pravou silou čokolády. Áno vieme, že niekomu to v porovnaní s klasickými presladenými nátierkami príde možno málo sladké, ale nám na obsahu cukru pod 20% naozaj záleží.

Nech teda čokoláda prináša radosť, energiu a potešenie nie len nám, ale aj farmárom, poctivým producentom a všetkým zanietencom angažovaným do procesov jej výroby.

Každý nákup je našim rozhodnutím koho vedome, či nevedome podporíme. 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.